Bab 2 Latihan Air untuk Spine

Kelopak mata

Latihan di dalam air untuk tulang belakang

Tulang belakang serviks

Latihan di dalam air untuk tulang belakang serviks dalam kedudukan tegak.

Kedudukan permulaan untuk latihan ini adalah menegak. Bergantung pada "keapungan" badan anda, tahap pengisian paru-paru dengan udara, jumlah rendaman kepala akan berbeza. Dalam kes ini, kepala, yang tinggal di bahagian atas, memainkan peranan float, dan badan dalam kedudukan ini, seperti beban, turun ke bawah. Iaitu, dalam kedudukan ini, EXTENSION yang sangat TINGGI dari vertebra serviks berlaku. Ia mempunyai kesan yang baik ke atas cakera dan sendi intervertebral serviks.

1. "Ikatkan kepala belakang dan sebaliknya." PI - menegak di dalam air. Perlahan-lahan membengkok dan melepaskan tulang belakang serviks, berlarutan dalam kedudukan yang melampau selama 1-2 saat. Ulang 10-15 kali.

2. "Menghidupkan kepala tegak." PI - menegak di dalam air. Perlahan pusing kepala anda ke satu arah, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, dan kemudian bergerak ke arah yang bertentangan. Ulang 10-15 kali.

3. "Kepala ke tepi menegak." PI - menegak di dalam air. Perlahan-lahan tilt kepala anda ke satu arah, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, dan kemudian bergerak ke arah yang bertentangan. Ulang 10-15 kali.

4. "Menari tarian India." PI - menegak di dalam air. Cuba untuk menahan dagu secara mendatar, tolak kepala anda ke hadapan, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, kemudian bergerak ke arah yang bertentangan, menggerakkan dagu dan seluruh kepala belakang. Semasa latihan, cuba simpan dagu selari dengan permukaan air. Latihan ini mengingatkan pergerakan ketua penari India, dan dengan itu mendapat namanya. Ulang 10-15 kali.

PENTING.

Apabila bergerak di tulang belakang serviks dalam kedudukan tegak, air mewujudkan perasaan "tanpa berat badan", jadi mungkin terdapat perasaan terlalu mudah untuk melakukan senaman itu. Oleh itu, jangan tergesa-gesa ketika melakukan senaman dalam posisi yang melampau dan elakkan kesakitan semasa kelas.

Latihan di dalam air untuk tulang belakang serviks dalam kedudukan mendatar.

Latihan empat di atas boleh anda lakukan dalam kedudukan mendatar. Dalam kes ini, kesan peregangan tulang belakang tidak dapat diucapkan, tetapi kelonggaran yang signifikan dari otot-otot leher dan bahu bahu dicapai. Jika anda tidak begitu yakin dengan air dan mengalami kesukaran bernafas ke dalam air, anda boleh melakukan senaman ini, berbaring di atas permukaan air. Anda boleh berpegang pada tepi kolam dengan satu tangan.

Jika anda yakin dengan kebolehan anda, anda boleh melakukan senaman ini di atas air, berbaring di bawah. Dalam kes ini, selepas nafas dalam, anda perlahan-lahan EXHAUST semasa melakukan latihan.

Untuk menyedut, anda boleh berpaling dengan seluruh badan anda, atau hanya menghidupkan leher dan kepala anda. Dalam kedudukan seseorang yang menghadap ke air, anda juga boleh dengan satu atau kedua tangan memegang tepi pinggir kolam.

Latihan dalam kedudukan "muka ke dalam air" atau "muka keluar dari air" memberikan sensasi yang berbeza dan beban yang berlainan. Cuba lakukannya dalam setiap jawatan ini. Anda hanya boleh memilih satu kedudukan atau anda mungkin mahu menggunakan semua latihan ini.

5. "Mengawal kepala belakang dan muka dari air."

PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air.

Kepala sebahagiannya tenggelam. Perlahan-lahan membengkok dan melepaskan tulang belakang serviks, berlarutan dalam kedudukan yang melampau selama 1-2 saat.

Ulang 10-15 kali.

6. "Menghidupkan kepala muka keluar dari air." PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam. Perlahan pusing kepala anda ke satu arah, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, dan kemudian bergerak ke arah yang bertentangan. Ulang 10-15 kali.

7. "Memendam kepala anda ke tepi muka anda keluar dari air." PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam. Perlahan-lahan tilt kepala anda ke satu arah, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, dan kemudian bergerak ke arah yang bertentangan. Ulang 10-15 kali.

8. "Tarian India menghadap ke luar dari air." PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam. Cuba untuk menahan dagu secara mendatar, tolak kepala anda ke hadapan, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, kemudian bergerak ke arah yang bertentangan, menggerakkan dagu dan seluruh kepala belakang. Semasa latihan, cuba simpan dagu selari dengan permukaan air. Latihan ini mengingatkan pergerakan ketua penari India, dan dengan itu mendapat namanya. Ulang 10-15 kali.

9. "Memendam kepala ke muka dan ke muka."

PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam. Perlahan-lahan membengkok dan melepaskan tulang belakang serviks, berlarutan dalam kedudukan yang melampau selama 1-2 saat.

Ulang 10-15 kali.

10. "Menghidupkan wajahnya ke dalam air." PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam. Perlahan pusing kepala anda ke satu arah, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, dan kemudian bergerak ke arah yang bertentangan. Ulang 10-15 kali.

11. "Memendam kepalanya ke tepi muka di dalam air." PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam. Perlahan-lahan tilt kepala anda ke satu arah, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, dan kemudian bergerak ke arah yang bertentangan. Ulang 10-15 kali.

12. "Tarian India menari ke dalam air." PI - secara mendatar di dalam air, muka ternyata dari air. Kepala sebahagiannya tenggelam di dalam air. Cuba untuk menahan dagu secara mendatar, tolak kepala anda ke hadapan, tinggal di kedudukan yang melampau selama 1-2 saat, kemudian bergerak ke arah yang bertentangan, menggerakkan dagu dan seluruh kepala belakang. Semasa latihan, cuba simpan dagu selari dengan permukaan air. Ulang 10-15 kali.

13. "Keseluruhan peregangan tulang belakang menghadapi air." PI berbaring di belakangnya di atas permukaan air. Regangkan tangan dan kaki anda ke arah yang bertentangan. Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat.

14. "Seluruh peregangan muka tulang belakang ke dalam air." PI berbaring di belakangnya di atas permukaan air. Regangkan tangan dan kaki anda ke arah yang bertentangan. Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat.

Latihan di kolam renang untuk berehat dan sembuh tulang belakang

Tulang belakang adalah paksi utama badan dan keadaan korset otot belakang bergantung kepada kesihatannya. Memperkukuhkan dan melegakan latihan bantuan di kolam renang, yang direka khusus untuk bahagian badan ini.

Latihan khas yang digunakan di kolam renang, mempunyai kesan yang baik terhadap scoliosis dan osteochondrosis maju, dan satu set terapi latihan dan berenang yang dipilih dengan teliti menghilangkan gejala hernia tulang belakang intervertebral.

Kuasa terapeutik air untuk kembali sihat

Persekitaran akuatik dianggap sebagai keadaan yang sangat baik untuk memunggah otot-otot yang terkena tulang belakang. Air mempunyai kesan positif ke seluruh badan, dan oleh itu, berenang di kolam renang sering ditetapkan untuk tujuan terapeutik dan profilaksis.

Semasa pelayaran tidak ada kesan daya graviti di kawasan tulang belakang. Terdapat juga tiada beban penting di belakang, seperti yang sering berlaku dengan kedudukan menegak badan.

Pada masa yang sama korset otot utama diperkuat dengan ketara. Ini disebabkan oleh ketumpatan persekitaran akuatik lebih besar daripada kepadatan udara. Oleh kerana itu, tubuh perlu mengatasi ketahanan air ketara.

Walaupun dalam persekitaran sedemikian, untuk mengekalkan keadaan keseimbangan, otot yang dalam disambungkan ke kerja, yang semasa latihan fizikal biasa jarang terlibat. Akibatnya, mereka tidak maju dan tidak membantu kembali merata memegang jisim badan seseorang, yang menjadi kurang dalam air. Disebabkan ini, apa-apa beban dikenakan pada tulang belakang dan cakera intervertebral dikurangkan.

Semasa kelas di kolam menghilangkan kekejangan otot, yang menyebabkan kelegaan dari kesakitan. Tubuh pulih lebih cepat selepas kecederaan yang diterima, dan penyakit yang ada sekarang yang berkaitan dengan sendi berhenti berjalan.

Pekerjaan di kolam renang mempunyai kesan terapeutik akibat gimnastik akuatik:

 • Peredaran darah dipercepatkan, termasuk dalam tisu-tisu yang terjejas, dan ini penting supaya tiada kesesakan berlaku pada otot dan sendi;
 • setiap sel badan adalah tepu dengan nutrien dan dos tambahan oksigen;
 • sifat pelindung sistem imun dipertingkatkan, tubuh menjadi kurang terdedah kepada jangkitan;
 • postur itu diratakan dan kelengkungan belakang yang beransur-ansur hilang;
 • mengurangkan gejala penyakit tulang belakang progresif.

Siapa untuk faedah dan siapa yang akan menjejaskannya

Gimnastik di kolam renang akan berguna bagi orang-orang yang berhadapan dengan penyakit berikut tulang belakang:

Gimnastik air akan membantu untuk pulih dari kecederaan, keseleo dan operasi yang dilakukan di mana-mana bahagian belakang. Latihan di kolam boleh digunakan sebagai langkah pencegahan untuk memelihara kesihatan tulang belakang dan memperkuat seluruh kerangka otot.

Walaupun terdapat manfaat besar aktiviti air, mereka mempunyai kontraindikasi sendiri. Lawatan ke kolam perlu ditinggalkan dalam kes berikut:

 • jika seseorang mempunyai patologi permukaan kulit;
 • jika badan mempunyai proses keradangan akut;
 • apabila terdapat luka terbuka dan luka yang mendalam pada badan;
 • apabila ia datang kepada jangkitan serius;
 • jika ada penyakit kelamin.

Persediaan untuk aktiviti air

Pemanasan - langkah mandatori

Mana-mana kompleks yang dilakukan dengan masalah belakang di dalam kolam mesti bermula dengan pemanasan di atas tanah supaya badan itu bersedia menyelam ke dalam air. Lebih baik memilih untuk tujuan gimnastik sendi yang mudah, yang bermula dengan kawasan bahu dan lengan, dan berakhir dengan kajian bahagian tengah.

Selepas itu, apabila badan direndam dalam air, anda perlu berenang selama kira-kira lima minit tanpa henti. Ia menghangatkan otot dan mengaktifkan peredaran darah. Dan hanya selepas persiapan awal, anda boleh mula menjalankan kompleks perubatan.

Kompleks latihan utama

Untuk menguatkan tulang belakang mengembangkan satu set latihan yang khusus ditujukan pada bidang ini:

 1. Untuk latihan pertama, anda perlu menggunakan tali yang membahagikan kawasan di dalam kolam. Anda perlu berbaring di tali ini, meregang tangan anda di hadapan anda, dan menurunkan kaki anda ke dalam air. Dalam kedudukan ini, anda harus berbaring selama tiga minit, melakukan semacam peregangan. Semasa latihan ini, otot-otot dada dan tulang belakang diperkukuhkan. Ia juga mempunyai kesan positif terhadap postur, apabila terdapat gangguan.
 2. Untuk melakukan latihan berikut, anda mesti berbaring di belakang antara tali, tetapi sudah menyeberang. Kaki terbentang dan lengan dipegang pada tali lain. Oleh itu, anda perlu berbaring selama dua minit, kemudian berguling di perut anda dan ulangi segala-galanya. Apabila melakukan anda perlu cuba meregangkan badan anda sendiri.
 3. Ia perlu untuk berenang ke tepi kolam dan letakkan kaki supaya lembangan anda juga menyentuh bahagian ini. Hands luas di arah yang berbeza, berehat badan anda dan tutup mata anda. Dan dalam jawatan ini, anda perlu tinggal sekurang-kurangnya lima minit, dan sebaik-baiknya sepuluh.
 4. Pada akhirnya, anda hanya boleh berenang di belakang dan perut dalam gaya yang berbeza.

Kompleks berehat

Apabila ia datang kepada kekejangan otot dan saraf pincang di bahagian belakang, maka kompleks yang menenangkan dapat memperbaiki keadaan.

Ia terdiri daripada latihan berikut:

 1. Anda perlu bermula dengan berbaring di belakang anda. Tangan dan kaki dipisahkan. Hasilnya sepatutnya angka yang menyerupai bintang. Dan dalam jawatan ini adalah perlu untuk berbaring selama kira-kira lima minit, kemudian ia meningkat, dan sambil berbaring dengan tangan anda, anda boleh membuat pergerakan perlahan naik dan turun.
 2. Berbaring di kaki belakang anda bersama-sama, lengan dan tarik nafas panjang. Punggung benar-benar santai.
 3. Beberapa minit untuk berenang seperti anjing, sekali lagi berbaring di belakang anda dan mula berenang, membantu diri anda dengan menyapu, tetapi tidak melambai tangan yang tajam.

Adakah mungkin untuk kolam untuk hernia?

Dengan hernia tulang belakang, latihan di kolam renang boleh dilakukan hanya selepas operasi, semasa remisi, dan sebagai tujuan prophylactic. Semua gimnastik bertujuan untuk meregangkan tulang belakang. Semasa pelaksanaannya, anda tidak boleh membuat gerakan tiba-tiba, mereka harus lancar, tidak tergesa-gesa dan tergelincir. Selepas latihan, ia disyorkan untuk berehat selama setengah jam.

Terapi latihan kompleks untuk kolam dengan hernia tulang belakang terdiri daripada beberapa latihan:

 1. Anda perlu pergi ke kolam (air harus sampai ke dada) dan mula berjalan, meningkatkan lutut anda tinggi.
 2. Kemudian anda boleh melakukan squats. Penekanan badan perlu pergi seli pada kaki satu dan kedua. Dan squats seperti itu perlu dilakukan sebanyak 12 kali untuk setiap kaki yang degil.
 3. Ia perlu untuk memahami tali dan mula jatuh di dalam air.
 4. Berenang ke sisi dan mula menolak dari kaki dengannya, yang sepatutnya lurus.
 5. Berbaring di belakang anda, pegang tangan anda di belakang kepala anda, tutup mata anda dan tarik nafas dalam. Selepas itu, mula memutarkan badan anda ke satu arah dan yang lain.
 6. Berdiri di sebelah dan tangan untuk memegang kereta api. Regangkan tangan anda dan letakkan badan anda di dalam air. Pada ketika ini, anda perlu mencuba seberapa banyak yang mungkin untuk menarik badan anda, dan dengan kepala anda untuk membuat pergerakan kiri dan kanan, dan juga ke belakang. Semasa latihan ini, disarankan untuk menonton pernafasan anda.

Berenang di belakang adalah baik dan selamat.

Latihan dalam osteochondrosis

Di osteochondrosis, latihan berikut yang boleh dilakukan di dalam air terbuka dan di kolam renang dalaman akan berguna:

 1. Batang badan dan pelvis perlu membuat selekoh sisi serta gerakan pergerakan bebas.
 2. Untuk meregangkan tulang belakang, anda perlu mengikat kaki anda di tali dan cuba berlayar ke belakang di belakang. Ia harus membuat sejenis slip. Dalam kes ini, lengan terletak di sepanjang badan, dan pinggang harus bengkok ke maksimum.
 3. Untuk latihan akhir anda perlu menggunakan rakit kecil. Kedua-dua belah pihak perlu menggenggam tangannya dan bersandar di dadanya. Dan dalam kedudukan ini untuk memulakan berenang dada dengan unsur-unsur slip.

Latihan santai untuk bahagian belakang, yang boleh digunakan untuk osteochondrosis:

Gimnastik dengan scoliosis dan bentuk kelengkungan lain

Latihan yang paling berguna dalam air untuk scoliosis dan lekuk tulang belakang yang lain adalah:

 • latihan bernafas dengan tamat tempoh ke dalam air;
 • merangkak, stroke rama-rama dan lengan belakang;
 • mencampurkan dan menyebarkan kaki berhampiran sisi;
 • senaman "basikal" yang terkenal (tangan pada ketika ini anda perlu berpegang kepada pagar);
 • meluncur melalui air dengan lengan tetap di sepanjang badan dan memegang nafas.

Petua dan nuansa terapi senaman "basah"

Untuk gimnastik air terhadap latar belakang masalah yang ada dengan tulang belakang untuk mendapat faedah, cadangan berikut perlu diperhatikan:

 • semua latihan harus dilakukan di bawah pengawasan pakar;
 • Gimnastik perlu ditambah dengan latihan di atas tanah;
 • Sebelum setiap kompleks diperlukan untuk memanaskan otot, yang mana pemanasan kecil dilakukan;
 • semua latihan berlangsung sekurang-kurangnya setengah jam, jika tidak, keberkesanannya akan minimum;
 • suhu kolam harus selesa dan tidak terlalu sejuk;
 • jika semasa prestasi kesakitan senam sedemikian timbul, maka kelas harus dihentikan dan memberitahu doktor.

Selain itu, apabila memilih jenis senaman tertentu di kolam renang, seseorang harus berpandukan tahap penyakit belakangnya sendiri dan perubahan yang terjadi di dalamnya.

Sihat dan tulang belakang yang sihat memainkan peranan penting dalam fungsi normal semua organ dalaman. Dan untuk menyokongnya di negeri ini akan membantu gimnastik di kolam renang. Ia dijalankan hanya di bawah pengawasan seorang pakar yang memilih latihan khas yang memberi kesan kepada bahagian belakang dan keseluruhan organisma.

Berenang di kolam renang dan senaman bermanfaat di dalam air untuk tulang belakang

Ramai orang memimpikan rumah mewah dengan kolam yang besar, untuk berenang bila-bila masa yang mereka mahu. Sesungguhnya, berenang dikaitkan dengan banyak orang dengan hobi yang menyenangkan, akibatnya anda mendapat bayaran emosi positif sepanjang hari. Tidak banyak yang tahu tentang semua manfaat pekerjaan yang tidak dapat dirasai ini.

Berenang membantu menguatkan otot seluruh badan, sistem kardiovaskular dan pernafasan, melawan berat badan berlebihan, dan juga melegakan tekanan. Ramai orang yang mengalami masalah kesihatan takut pergi ke kolam renang, percaya bahawa ia akan membahayakan mereka. Walau bagaimanapun, orang seperti ini sering kali salah. Adakah berenang baik untuk tulang belakang? Kami akan cuba untuk mengetahui!

Masalah belakang - berenang atau tidak?

Air mempunyai harta yang unik - yang paling terkenal dalam pengajaran tenaga fizik. Ini bermakna seseorang di dalam air berasa lebih selesa, kerana beban pada sistem muskuloskeletal dan tulang belakang adalah lebih kurang. Jadi berenang berguna untuk pesakit dan untuk kembali sihat. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai tulang belakang yang berpanjangan perlu melakukannya dengan betul, supaya mendapat manfaat maksimum, dan tidak memburukkan keadaan.

Segala-galanya memerlukan ukuran, dan di mana-mana terdapat peraturan. Jika seseorang mempunyai bentuk hernia intervertebrata atau osteochondrosis, anda harus menangguhkan perjalanan ke kolam renang. Selepas menerima kecederaan yang serius, seperti patah tulang belakang, berenang boleh dilakukan hanya selepas berunding dengan doktor dan hanya dengan cara tertentu.

Jika anda mendengar masalah di leher semasa berenang, anda perlu membengkokkannya kembali. Jika ini tidak dilakukan, stasis darah vena akan berlaku, yang penuh dengan pening dan sakit kepala.

Bagaimana cara berenang?

Lawatan ke kolam renang berguna bukan sahaja untuk bahagian belakang, tetapi juga untuk peningkatan umum badan. Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci kelebihan berenang untuk tulang belakang:

 1. Kolam melegakan kesakitan. Ia bukan sahaja mengenai penyakit tulang belakang, malah kesakitan mudah kerja keras akan hilang selepas seseorang berenang selama beberapa minit.
 2. Bagi orang yang tidak mengalami penyakit tulang belakang dan sistem muskuloskeletal, ini adalah pencegahan yang sangat baik. Lawatan berkala ke kolam renang akan mengurangkan risiko osteochondrosis, sciatica dan penyakit lain.
 3. Melatih otot-otot belakang. Tiada simulator dapat melatih otot seperti berenang. Ini melibatkan otot belakang terdalam. Otot yang kuat - sejenis perisai yang melindungi tulang belakang daripada kerosakan luaran dan kecacatan.
 4. Kolam membantu dengan hernia cakera tulang belakang, mengeluarkan kekejangan otot. Terapi fizikal latihan di dalam air hanya diperlukan oleh doktor, yang akan membangun satu set latihan bergantung kepada keparahan dan ciri-ciri penyakit.
 5. Bantu dengan osteochondrosis. Dengan penyakit ini, anda boleh berenang hanya dengan pendakap atau di belakang. Lebih baik menggantikan kedua-dua gaya di bawah pengawasan seorang pengajar. Kaedah lain untuk penyakit ini adalah dilarang. Orang yang tidak boleh berenang, adalah berguna untuk percikan air, memakai baju kasut khas. Terapi fizikal tidak boleh bertahan lebih daripada satu jam.
 6. Bantu dengan membongkok atau memperkuat kelengkungan tulang belakang. Pengajar akan mengesyorkan untuk berenang di perutnya. Gaya berenang ini akan membantu untuk membetulkan postur anda.
 7. Berenang di belakang membantu orang yang mengalami masalah belakang yang teruk (melegakan kesakitan, menyokong belakang). Kaedah lain untuk kerosakan teruk adalah dilarang.

Senaman yang berguna untuk belakang dan tulang belakang

Dengan memisahkan tali

Banyak kolam renang dilengkapi dengan tali seperti itu, mereka boleh digunakan untuk senaman dengan scoliosis. Untuk melakukan latihan pertama, anda mesti berbaring di atas tali, meletakkan kaki anda di dalam air dan meregang lengan ke depan. Lie down selama kira-kira tiga minit. Ia membantu mengukuhkan tulang belakang toraks.

Kemudian anda perlu berbaring di atas air di antara kedua tali, sehingga kaki-kaki tersentuh pada salah satu dari mereka, dan tangannya memegang yang lain. Dalam kedudukan ini juga, terdapat kira-kira tiga minit. Latihan ini secara beransur-ansur menarik tulang belakang. Ia perlu dilakukan di belakang dan perut (memakai topeng).

Sekarang kita meletakkan di belakang kita di sepanjang tali tepat di tengah. Tangan dan kaki perlu diletakkan di tali dan berbaring di kedudukan "bintang" selama 3 minit. Ini meningkatkan nada otot belakang.

Untuk melaksanakan latihan berikut, adalah perlu untuk membuang kaki dan pelvis di sisi kolam, sehingga separuh badan "di darat". Lengan melayang ke tepi dengan tenang berbaring di atas air selama tidak lebih dari 10 minit. Adalah dinasihatkan untuk memikirkan sesuatu yang menyenangkan, sebagai contoh, bagaimana tulang belakang anda dipulihkan secara beransur-ansur.

Terapung di belakang anda, anda mesti aktif menggerakkan lengan lurus anda ke arah yang berbeza. Ini perlu dilakukan seli.

Latihan berikut dilakukan di dalam air di belakang anda. Tangan ditekan ke badan. Berbaring di atas air selama 5 minit, kemudian lemparkan tangan di belakang kepala anda, mula bekerja dengan aktif dengan kaki anda. Adalah penting untuk merasakan ketegangan otot di belakang, bukan di kaki.

Ambil dumbbell!

Latihan berikut akan membantu melatih otot-otot lateral yang mendalam:

 • Memulakan kedudukan, berdiri di leher di dalam air. Di tangan keperluan untuk memegang dumbbells. Kami menyebarkan tangan kami ke sisi, kemudian biarkan mereka turun di sepanjang badan. Latihan ini bukan untuk semua orang, kerana ia memberikan beban yang lebih besar di belakang.
 • Sekarang anda perlu mengangkat tangan anda beberapa kali dengan dumbbells di hadapan anda. Jangan bengkokkan siku anda.
 • Kedudukan permulaan adalah sama, kami mengangkat tangan kami di depan kami, kemudian secara beransur-ansur memindahkan mereka (gerakan harus progresif)

Kami merawat hernia!

 1. Kami pergi ke kolam renang supaya air berada di dada, maka kita mulai berjalan dengan langkah-langkah yang sangat mungkin, meningkatkan lutut kita tinggi. Tangan mesti berpindah ke pukulan.
 2. Maka berguna untuk melakukan beberapa squats dengan penekanan pada satu atau kaki yang lain.
 3. Memegang tangan tali memerlukan sedikit menggali di dalam air dalam arah yang berbeza. Sekiranya latihan tidak berfungsi, lebih baik untuk melangkauinya.
 4. Berbaring di belakang, lengan di belakang kepala, berehat dan berbaring selama beberapa minit, maka, dengan nafas panjang, mula memutarkan badan di sekelilingnya.
 5. Permulaan kedudukan - berbaring di atas air, memegang tangan pada tali atau sampingan. Anda perlu cuba meregangkan punggung sebanyak mungkin. Apabila anda menyedut, putar kepala anda ke kiri, ke kanan, ke atas atau ke bawah. Apabila menghembuskan nafas, kami mengambil kedudukan permulaan. Pergerakan kepala mesti dilakukan dengan perlahan dan lancar.

Kebanyakan latihan ini sangat berkesan, walaupun kemudahannya dilaksanakan. Perkara utama bukan untuk melakukannya sendiri, tanpa berunding dengan doktor atau pelatih yang berpengalaman.

Bagaimana untuk berenang di kolam renang untuk tulang belakang

Untuk memastikan tulang belakang normal, perhatian khusus mesti dibayar kepada aktiviti fizikal. Latihan yang betul membantu menguatkan ligamen dan otot, membuat belakang lebih fleksibel, memperbaiki postur. Pilihan untuk aktiviti fizikal adalah banyak, tetapi yang paling optimum dari mereka berenang. Orthopaedists dan vertebrologists tidak sia-sia memberi nasihat pesakit mereka untuk melawat kolam renang: pelajaran berenang biasa sangat mempercepatkan proses rawatan dan dianggap sebagai pencegahan yang sangat baik kambuh. Pertimbangkan bagaimana untuk berenang dengan baik di kolam renang dengan pelbagai penyakit tulang belakang.

Apakah kegunaan renang untuk tulang belakang?

Kebanyakan masalah dengan tulang belakang disebabkan oleh pengagihan beban yang tidak betul, yang menyebabkan penipisan cakera intervertebral, pemampatan akar, kemerosotan aliran darah.

Terapi fizikal boleh melegakan sebahagian besar ruang tulang belakang, tetapi tugas utamanya adalah untuk menguatkan belakang, serta mengembangkan sendi dan ligamen sistem otot untuk meningkatkan fleksibiliti. Walau bagaimanapun, tidak semua latihan diberikan kepada pesakit dengan mudah dan dari pertama kali: beberapa pergerakan memerlukan usaha yang besar dan boleh menyebabkan sensasi yang menyakitkan.

Pekerjaan di kolam renang dalam hal ini mempunyai kelebihan yang besar: di dalam air, beban pada tulang belakang dikurangkan kepada minimum, dan pergerakan berenang membantu menggunakan hampir semua kumpulan otot tanpa rasa tidak selesa. Iaitu, berenang membolehkan anda berehat dan bersenam otot pada masa yang sama. Keberkesanan latihan sedemikian adalah beberapa kali lebih tinggi daripada pendidikan fizikal biasa, jadi pemulihan dalam kebanyakan kes berlaku lebih cepat.

Terdapat aspek positif lain berenang:

 • penyelarasan pergerakan yang lebih baik;
 • meningkatkan daya tahan;
 • pengerasan umum badan;
 • normalisasi jantung dan paru-paru;
 • peningkatan fleksibiliti sendi dan tulang belakang;
 • postur yang lebih baik;
 • pelepasan tekanan emosi.

Paling penting ialah tempat pekerjaan. Terdapat perbezaan yang signifikan antara berenang di kolam renang dan air terbuka, dan tidak memihak kepada pilihan kedua. Mula-mula, kolam boleh dilawati dengan kerap sepanjang tahun (dan kelas biasa memberikan hasil yang positif), sementara air terbuka hanya tersedia semasa musim panas. Kedua, kolam mempunyai semua yang anda perlukan untuk organisasi kelas yang tepat dan anda boleh mendapatkan bantuan pakar yang berpengalaman.

Kontraindikasi untuk berenang

Kolam untuk tujuan pemulihan tidak mempunyai sekatan ke atas umur dan tahap latihan, tetapi terdapat beberapa kontraindikasi tertentu untuk sebab-sebab kesihatan:

 • patologi serius sistem kardiopulmonari;
 • penyakit kulit - ekzema, dermatitis dan lain-lain;
 • jangkitan virus dan bakteria;
 • keterukan osteochondrosis, sciatica;
 • sebarang pelanggaran sistem saraf pusat.

Sebelum mendaftarkan diri di kolam renang, perlu diperiksa dan berunding dengan doktor anda untuk mengelakkan kesan kesihatan negatif.

Bagi ketidakupayaan untuk berenang, ini sama sekali tidak menjadi halangan untuk latihan: dengan bantuan pakar, anda dapat dengan cepat belajar bagaimana mengapung dan menguasai teknik asas. Di samping itu, terdapat kompleks latihan khusus di dalam air, yang anda tidak perlu berenang. Mereka mungkin berenang sedikit kurang berkesan, tetapi masih memberikan hasil yang lebih baik daripada berlatih di darat.

Siapa yang menunjukkan aktiviti kolam renang

Kolam rekreasi membantu mengatasi kebanyakan masalah yang berkaitan dengan tulang belakang. Bergantung kepada tahap keterukan keadaan, kursus rawatan mempunyai intensiti dan tempoh yang berlainan, dan gaya renang dipilih secara individu, berdasarkan diagnosis.

Petunjuk untuk melawat kolam adalah:

  kelengkungan tulang belakang (lordosis, scoliosis, kyphosis) dari mana-mana darjah;

Sebagai peraturan, untuk membetulkan postur dan kyphosis, disyorkan untuk berenang di perut, tanpa pelepasan tangan yang kuat. Dengan osteochondrosis dan cakera herniated, berenang di bahagian belakang lebih disukai. Apabila gaya renang scoliosis dipilih bergantung kepada lokalisasi kelengkungan, dengan penekanan pada pergerakan asimetri dari bahagian-bahagian tubuh yang berlainan. Dan sekarang mari kita lihat dengan cara yang paling popular untuk melatih tulang belakang di kolam renang.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang cara meregangkan tulang belakang di rumah, serta mengenali latihan asas, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Bagaimana untuk berenang untuk faedah tulang belakang

Untuk berenang untuk membawa keuntungan sahaja, anda perlu mematuhi beberapa syarat yang mudah.

  Anda tidak boleh pergi ke kolam jika anda merasa tidak sihat, sebagai contoh, sakit di perut, nyeri, mual atau demam. Juga, anda tidak boleh berenang dengan perut penuh: yang terbaik untuk dilakukan sebelum makan atau 1.5-2 jam selepas makan.

Terlepas dari gaya yang dipilih, anda perlu memulakan latihan dengan memanaskan badan untuk menyediakan badan untuk beban. Untuk melakukan ini, bekerja pada vertebra serviks di darat, melakukan kecondongan kepala dari sisi ke sisi, gerakkan tangan anda, membuat beberapa sisi badan ke belakang dan sebagainya, gerakan putaran mengikut arah jam dan belakang. Berikan perhatian khusus kepada kaki pemanasan: putar bergantian dengan kaki anda, lakukan squats.

Gaya renang asas untuk hernia intervertebral

Dalam kes hernia vertebra, anda boleh mencederakan belakang anda dengan pergerakan yang cuai, oleh itu tidak semua gaya renang sesuai untuk orang yang mempunyai diagnosis sedemikian. Penekanan utama harus dilakukan pada lanjutan kolom tulang belakang, dengan beban yang minima di lokasi lokalisasi hernia. Kelas disarankan untuk dijalankan secara berkala 2-3 kali seminggu, tempoh sesi tidak kurang dari satu jam.

Gaya yang paling biasa merangkak. Perlu berenang di perutnya, selalunya membaling tangannya ke hadapan. Paddles adalah sengit tapi pendek, anda perlu bekerja dengan kaki dan kaki anda, menjaga pinggul anda bersama-sama. Dengan setiap strok, giliran badan kapal adalah minimum, otot bahu paling terlibat. Kepala harus disimpan sedikit condong.

Video - Cara merangkak

Satu lagi gaya popular adalah dada breaststroke. Di sini, lengan dikeluarkan secara simetrik: pertama ke hadapan, kemudian tersebar ke sisi dan ke sisi. Pergerakan yang sama membuat kaki. Semasa angin ahmar, hanya bahu yang terbit dari air, kepala mesti dipenggal sepanjang masa. Apabila meluruskan badan perlu diregangkan seberapa banyak yang mungkin, cuba untuk menjaga belakang, lengan dan kaki dalam satu baris.

Video - Tekanan dada breaststroke

Keputusan cemerlang memberikan kaedah gabungan renang. Tangan dilemparkan secara bergantian, kepala terus lurus, pergerakan dengan kaki lancar dengan amplitud pendek. Mereka membuat dua pukulan pada perut, kemudian menghidupkan punggung mereka, satu lagi stroke - dan seterusnya menghidupkan semula perut. Anda boleh melakukan 2 paddles di perut, 2 di bahagian belakang, kerana lebih mudah.

Terapung di belakang anda dalam tiga cara.

 1. Yang pertama adalah lebih mudah: mereka melakukan sebatan tangan bergantian dan secara intensif bekerja pinggul. Kepala dan dada sepanjang masa berada di atas air.
 2. Kaedah kedua lebih sukar: anda perlu meluruskan lengan anda di belakang kepalanya dan menyertai tapak tangan anda, pergerakan dilakukan hanya dengan kaki anda. Adalah penting untuk menjaga keseimbangan dan tidak menjadikan badan dari sisi ke sisi. Kepala dan dada harus tetap di atas air.
 3. Kaedah ketiga melibatkan pukulan tangan simetri dengan badan yang direndam di bawah air. Kesukaran utama terletak pada peraturan pernafasan, apabila kepala masuk ke bawah air ketika kepalan tangan.

Video - Berenang di belakang. Teknik kaki

Pada kelas pertama, sudah cukup untuk berenang 150-200 meter untuk tidak membebankan otot. Perlu meningkatkan panjang secara beransur-ansur, menambah 50-70 meter setiap kali. Selepas kelas, pastikan untuk berehat tulang belakang, hanya berbaring di atas air. Anda boleh melakukannya di darat: berdiri tegak, meregang tangan anda, perlahan-lahan membungkuk. Seterusnya, anda perlu duduk, bengkok kepala anda untuk merasakan ketegangan di dalam otot belakang, memperbaiki kedudukan selama 1 minit. Kemudian perlahan-lahan meluruskan dan meregang dengan baik lagi.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci cara terapung di belakang anda dengan betul, serta mempertimbangkan penerangan teknik dengan arahan dan petua, anda boleh membaca artikel mengenai portal kami.

Berenang dengan scoliosis dan postur yang lemah

Untuk memperbaiki postur dan meluruskan gondang scoliotik, disyorkan untuk berenang lebih banyak masa di belakang, yang membolehkan anda meningkatkan kesan pada kawasan masalah. Walaupun ia juga berguna untuk berenang di dalam perut, dan terdapat kaedah yang cukup berkesan untuk menjajarkan postur.

Latihan di kolam tulang belakang

Seperti yang anda ketahui, air mempunyai kesan positif ke seluruh badan, jadi pekerjaan di kolam renang sangat sering ditetapkan untuk tujuan terapeutik. Ia amat penting untuk melakukan latihan khas di kolam untuk tulang belakang. Dan ini mempunyai penjelasan sendiri.

Ternyata ketumpatan air jauh lebih tinggi daripada ketumpatan udara, jadi tubuh harus mengatasi rintangan air. Dan ini membawa kepada pengukuhan seluruh korset otot yang pesat dan signifikan.

Peranan khas dimainkan oleh hakikat bahawa di dalam air berat badan menjadi lebih kecil, kerana mana-mana beban pada cakera intervertebral dan tulang belakang secara keseluruhannya berkurangan. Di kolam renang, kekejangan otot berkurang, dengan itu menghapuskan kesakitan. Oleh itu, air menyumbang kepada pemulihan pesat dan menghentikan perkembangan penyakit.

Faedah berlatih di dalam air

 1. Semasa tempoh mengekalkan keseimbangan di dalam air, otot autochthonus yang dalam dimasukkan ke dalam kerja, dan di luar air mereka tidak digunakan.
 2. Peningkatan jumlah paru-paru penting kerana pernafasan yang lebih mendalam.
 3. Pecutan peredaran darah.
 4. Ketepuan tubuh dengan oksigen dan nutrien.
 5. Pengerasan badan.
 6. Oleh itu, imuniti yang meningkat meningkatkan sifat rintangan terhadap jangkitan.
 7. Normalisasi tidur.
 8. Kesan positif pada jiwa.
 9. Posisi penjajaran.
 10. Rawatan pelbagai penyakit tulang belakang.

Indikasi dan Kontra

Kesakitan dan kesakitan di bahagian belakang dan sendi dari masa ke masa boleh membawa kepada akibat yang mengerikan - batasan pergerakan dalam dan sendi yang sama atau lengkap, sehingga kecacatan. Orang yang belajar dari pengalaman pahit menggunakan ubat semulajadi yang disyorkan oleh ortopedik Bubnovsky untuk menyembuhkan sendi. Baca lebih lanjut »

 1. Osteochondrosis.
 2. Kyphosis.
 3. Scoliosis
 4. Hernia intervertebral.
 5. Kecederaan tulang belakang.
 6. Tempoh pemulihan pemulihan.
 7. Pencegahan.
Contraindications:
 1. Patologi kulit.
 2. Penyakit Venereologi.
 3. Keradangan dalam bentuk akut.
 4. Jangkitan.
 5. Buka luka dan luka.

Kompleks latihan utama

Untuk menguatkan tulang belakang anda perlu melakukan latihan berikut untuk bahagian belakang di kolam renang:

 1. Di dalam setiap kolam terdapat tali membahagi, yang dipanggil regangan. Latihan ini adalah untuk berbaring di tali ini, dan meregang tangan anda ke hadapan. Kaki mesti diturunkan ke dalam air. Dalam kedudukan ini, anda perlu berbaring selama 2-3 minit. Ini akan menguatkan otot dan tulang belakang toraks. Latihan ini sering digunakan untuk pelbagai kelengkungan.
 2. Sekarang anda perlu berbaring di atas air antara tanda regangan, tetapi sebaliknya. Letakkan kaki anda pada satu tali, dan berpegang pada yang lain dengan tangan anda. Bersihkan selama kira-kira 2 minit, dan kemudian gulung ke perut anda dan lakukan yang sama. Dalam kes yang kedua, jangan lupa memakai topeng.
 3. Berenang ke tepi kolam dan letakkan kaki anda di atasnya supaya lembangan sampingan juga menyentuh. Tangan harus diregangkan dalam arah yang berbeza. Ia sangat penting dalam keadaan ini untuk berehat sepenuhnya dan menutup mata anda. Anda boleh memikirkan sesuatu yang bagus. Anda perlu berbohong sekurang-kurangnya 5 minit dan maksimum 10.
 4. Berenang di belakang anda selama 10 minit, kemudian berenang di perut anda dalam pelbagai gaya.

Latihan di kolam tulang belakang

Pernahkah anda mengalami sakit belakang dan sakit sendi? Berdasarkan hakikat bahawa anda membaca artikel ini, anda sudah mengetahui secara osteochondrosis, arthrosis dan arthritis. Sudah tentu anda telah mencuba banyak ubat, krim, salep, suntikan, doktor, dan, nampaknya, tiada satu pun di atas tidak membantu anda. Dan ada penjelasan untuk ini: tidak semestinya menguntungkan bagi ahli farmasi untuk menjual alat kerja, kerana mereka akan kehilangan pelanggan! Walau bagaimanapun, perubatan Cina selama ribuan tahun mengetahui resipi untuk menyingkirkan penyakit-penyakit ini, dan ia adalah mudah dan mudah. Baca lebih lanjut »

 1. Berbaring di belakang antara dua tanda regangan tepat di tengah, letakkan kaki dan lengan anda pada tali dan berbaring selama kira-kira 5 minit. Latihan ini bertujuan untuk meningkatkan nada sistem otot tulang belakang.
 2. Apabila berenang di belakang, perlu bergerak secara aktif meluruskan tangan secara bergantian dalam arah yang berbeza.
 3. Anda perlu berbaring di belakang dengan lengan dilanjutkan sepanjang badan. Bersantai selama satu minit, dan kemudian lemparkan tangan di belakang kepala dan mula aktif bekerja dengan kaki anda. Cuba merasakan bagaimana otot belakang anda mengencangkan.
 4. Berbaring di perut anda dan ambil satu tangan di papan (bulatan, tilam), dan tekan yang lain ke badan. Mengurangi sedalam mungkin dan turunkan wajah anda ke dalam air. Sekarang anda perlu menghembus udara ke dalam air, tetapi dalam bahagian kecil. Untuk menyedut kembali, matikan wajah anda ke tepi. Perhatikan bahawa kaki perlu berfungsi seperti merangkak.
 5. Untuk melatih otot-otot yang dalam dan sisi, anda perlu berdiri di atas kaki supaya air mencapai leher. Di tangan anda anda harus mempunyai dumbbells. Sebarkan tangan anda ke arah yang berbeza dan kemudian turunkannya.
 6. Kedudukan permulaan adalah sama. Dumbbells kini perlu menaikkan dan menurunkan di hadapannya. Tetapi pada masa yang sama siku tidak boleh bengkok.
 7. Regangkan tangan anda dengan dumbbells ke hadapan dan buat gerakan ke hadapan ke sisi.
 8. Dapatkan semua empat dan bengkokkan belakang anda dalam arah yang berbeza.
 9. Di dalam air di dada, letakkan tangan anda pada tali pinggang. Adakah tilting dalam arah yang berbeza, dan kemudian gerakan putaran. Di samping itu, anda perlu memutarkannya dalam arah yang berbeza.

Kolam dan hernia tulang belakang

Latihan di kolam dengan hernia tulang belakang boleh dilakukan selepas pembedahan, semasa remisi dan untuk pencegahan. Dalam kes ini, gimnastik bertujuan untuk meregangkan tulang belakang.

 1. Pergi ke air di dada dan mula berjalan dengan langkah panjang dengan lutut tinggi. Tangan mesti berpindah ke pukulan.
 2. Ia berguna untuk melakukan squats dengan penekanan alternatif pada setiap kaki. Squat mesti terlebih dahulu 12 kali dengan penekanan pada kaki kanan, maka yang sama di sebelah kiri dan 12 kali lagi pada kedua kaki pada waktu yang sama.
 3. Pegang peregangan dengan tangan anda dan mula jatuh di dalam air 4 kali di setiap arah. Sekiranya anda boleh, maka lakukannya bertahan.
 4. Pastikan untuk menolak tepi kolam dengan kaki anda. Dalam kes ini, semua anggota badan harus diluruskan.
 5. Berbaring di belakang anda, pegang tangan anda ke atas kepala anda, tutup mata anda dan nafas panjang. Kini mula memutarkan badan di sekitar paksinya: pertama ke sebelah kanan, kemudian ke kiri.
 6. Berdiri di sebelah dan merayap ke pagar. Sekarang berbaring dengan lengan dan tongkat yang terulur. Cuba tarik sebanyak mungkin. Kepala dengan keperluan bergantian bergantian dalam arah yang berbeda: kiri / kanan / atas / bawah. Putaran harus lambat. Semasa giliran, anda perlu bernafas masuk dan keluar.

Mana-mana latihan untuk belakang di dalam kolam perlu diselia oleh seorang pengajar dan ditetapkan oleh doktor yang hadir. Jangan ubat sendiri, ia penuh dengan komplikasi dan akibat yang tidak menyenangkan.

Kita semua tahu apa kesakitan dan ketidakselesaan. Arthrosis, arthritis, osteochondrosis dan sakit belakang serius merosakkan hidup anda, mengehadkannya dalam tindakan normal - mustahil untuk mengangkat tangan anda, langkah kaki anda, atau bangkit dari tempat tidur anda.

Terutama dengan kuat masalah ini mula menunjukkan diri mereka selepas 45 tahun. Apabila satu sebelum satu kelemahan fizikal, terdapat panik dan tidak senonoh yang tidak menyenangkan. Tetapi ini tidak perlu takut - anda perlu bertindak! Apakah yang dimaksudkan untuk digunakan dan mengapa - kata pakar bedah ortopedik terkemuka Sergey Bubnovsky. Baca lebih lanjut >>>

Latihan di dalam air untuk tulang belakang

Kembali yang sihat bukan impian, tetapi kenyataannya, jika seseorang tidak malas melakukannya. Latihan di dalam air untuk tulang belakang menyediakan peluang untuk memulakan kerja otot belakang dengan beban minimum. Di dalam air, gaya graviti tidak menjejaskan tulang belakang, yang membebaskannya dari ujian yang menemani di atas tanah. Ciri ini membolehkan beberapa latihan perubatan untuk osteochondrosis, scoliosis, hernia dan untuk pulih dari pembedahan tulang belakang.

Manfaat latihan air untuk tulang belakang

Gimnastik air terapeutik meluas kerana keberkesanannya. Kelebihan utama latihan tersebut untuk tulang belakang adalah, tanpa mengira aktiviti fizikal, daya pendedahan kepadanya adalah minima. Ini disebabkan hakikat bahawa apabila direndam dalam air, tubuh manusia menjadi "tidak berminat." Walau bagaimanapun, cecair juga mempunyai penolakan, yang bertambah seiring dengan peningkatan dan peningkatan amplitud pergerakan. Intipati latihan terapeutik di dalam air untuk tulang belakang diketahui, dan keberkesanannya terbukti.

Tindakan cepat dipegang oleh air, sementara tindakan lambat tidak menimbulkan ketahanan. Di samping itu, untuk mengekalkan keseimbangan, otot autochthonus yang dalam diaktifkan, yang tidak terlibat dalam pergerakan normal, dan dengan itu kurang maju. Atas sebab ini, untuk melakukan latihan sedemikian, sesiapa sahaja, walaupun dengan adanya masalah dengan sistem muskuloskeletal. Latihan penyembuhan mempunyai kesan positif bukan sahaja pada otot dan tulang belakang, tetapi juga seluruh badan:

 • Terdapat peningkatan peredaran darah.
 • Pernafasan menjadi lebih penuh, lebih dalam, sehingga meningkatkan jumlah vital paru-paru.
 • Tubuh mengeras, meningkatkan daya tahan terhadap jangkitan.
 • Keseluruhan keadaan emosi semakin baik.

Petunjuk untuk rawatan air

Untuk menghentikan perkembangan penyakit sistem muskuloskeletal mampu latihan terapeutik air - hydrokinesitherapy. Di samping itu, latihan seperti ini mempunyai kesan yang baik terhadap pemulihan fungsi motor dan pergerakan tulang belakang, meningkatkan nada otot. Terdapat pelbagai teknik yang direka untuk menyelesaikan masalah dengan sistem muskuloskeletal. Mereka ditunjukkan dalam penyakit berikut dan keadaan tulang belakang:

 • Kyphosis.
 • Osteochondrosis.
 • Scoliosis
 • Hernia intervertebral.
 • Kecederaan.
 • Pemulihan pasca operasi.

Jenis-jenis latihan air

Air memberikan sejumlah kelebihan yang memungkinkan untuk menjalankan latihan yang bertujuan untuk meningkatkan tulang belakang: menguatkan otot belakang, mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi motor. Bergantung pada spesifik penyakit, jenis sesi rawatan juga ditawarkan. Perbezaan latihan terletak pada tumpuan mereka pada bahagian tertentu tulang belakang, sekumpulan otot, dan intensiti beban kekuatan. Mereka termasuk:

 • Peregangan tulang belakang
 • Menguatkan kerangka otot,
 • Latihan untuk hernia intervertebral,
 • Latihan selepas pembedahan.

Daya tarikan tulang belakang

Latihan jenis ini diberikan selepas pemeriksaan yang sesuai, dalam mendiagnosis penyakit seperti hernia vertebrata, scoliosis. Terdapat beberapa jenis penyemperitan: melintang, menegak, apabila merendam badan, menarik di bawah tindakan barang. Prinsip asas latihan ini adalah menyelaraskan tulang belakang dengan bantuan alat khas. Pilihan yang lembut adalah untuk menghulurkan dengan stretch mark, peranan yang dilakukan oleh tali yang memisahkan jalur berenang:

 • Anda harus meletakkan belakang anda pada tali, meregang tangan anda di atas kepala anda, letakkan kaki anda di atas air. Kedudukan ini membantu untuk mengatasi otot-otot toraks.
 • Pelaksanaan - hanya beberapa minit, yang cukup untuk mencegah scoliosis, bungkuk dan rawatan kelengkungan tulang belakang.

Perubahan pada senaman ini adalah peregangan pada perut. Melakukannya dalam topeng kerana hakikat bahawa orang itu tenggelam dalam air. Ia dibenarkan untuk bersandar di sebelah. Cara peregangan yang lebih serius dilakukan dengan menggunakan peranti dan di bawah pengawasan pakar, agar tidak membahayakan diri melalui kejahilan dan tidak memperburuk masalah belakang dengan pergerakan yang salah.

Satu lagi cara peregangan dijalankan dengan bantuan perisai di mana pesakit terletak. Pada sudut 45 darjah, reka bentuk diturunkan ke dalam air. Kedudukan badan di atas katil yang tegar menimbulkan daya tarikan spontan. Jenis regangan ini tidak ditunjukkan kepada semua orang, hanya doktor sukan menetapkannya, tetapi ia dijalankan di bawah pengawasan yang berterusan pakar di kolam kecil.

Dengan hernia tulang belakang

Hydrokinesitherapy atau latihan di dalam air untuk tulang belakang dengan hernia adalah disyorkan semasa tempoh remisi. Mereka juga dirawat selepas rawatan pembedahan hernia, tetapi tidak lebih awal daripada enam minggu selepas pembedahan. Kompleks itu dipilih secara individu, dengan mengambil kira keadaan pesakit. Melakukan kelas seperti itu dengan penyertaan pakar yang berkelayakan. Kaedah terapi fizikal yang paling popular dengan hernia adalah berenang - merangkak, di belakang atau slip percuma. Ia membantu menguatkan otot, mengurangkan berat badan.

Berenang bertindak sebagai jenis latihan bebas, dan sebagai tambahan, yang diadakan semasa tempoh rehat. Kompleks seperti itu mematikan badan, putaran tangan dan kaki. Sesi hidrokinternetapi berlangsung tidak lebih daripada dua jam, dengan satu setengah jam diberikan kepada latihan, dan masa yang tinggal digunakan untuk berenang. Selain berenang dalam rawatan hernia intervertebral, pelbagai kaedah tarikan adalah disyorkan, yang dilakukan hanya di bawah pengawasan pakar. Apabila hernia tulang belakang ditetapkan hydromassage. Ia menyumbang kepada:

 • melegakan ketegangan di tulang belakang,
 • peningkatan peredaran darah
 • pengambilan nutrien
 • meningkatkan kelajuan aliran darah
 • memunggah sendi
 • merangsang pengurangan urat dan meningkatkan peredaran darah.

Untuk menguatkan belakang

Kebanyakan senaman melibatkan pengukuhan otot belakang, yang perlu untuk mengekalkan postur. Mereka termasuk segala macam selekoh, putaran, squats, digabungkan dengan pergerakan tangan dan kaki. Mereka bertujuan untuk memperkuat otot dan memastikan pemulihan otot-otot yang sedang berehat. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 • Untuk latihan ini, anda memerlukan bola getah. Lean di bahagian bawah dengan tangan anda. Squeeze bola dengan kaki anda dan menurunkan kaki lurus dengan bola di bawah air. Latihan ulang sebanyak 12 kali.
 • Berdiri di dada di dalam air, lakukan loncatan bergoyang dari sisi ke sisi, tangan pada masa ini boleh berada dalam kedudukan apa pun. Latihan ini diulang sekurang-kurangnya 10 kali.
 • Masuk ke dalam air di bahu dan lakukan kaki kihi di bawah air, 10 kali setiap kali.

Pelbagai latihan terapi senaman di kolam renang

Hydrokinesitherapy, aqua aerobics, berenang terapeutik - semua istilah ini bermakna latihan terapeutik yang dilakukan di kolam renang. Versi terapi latihan ini termasuk satu set latihan dalam air dan teknik berenang khas yang mempunyai kesan yang sihat pada tubuh. Prosedur air ditunjukkan kepada kumpulan pesakit yang sangat pelbagai: orang dewasa, orang tua, kanak-kanak dari bayi, ibu hamil. Ia hanya penting untuk memilih kompleks gimnastik yang betul dan diamalkan dengan kerap.

Cadangan am untuk latihan di kolam renang

Anda boleh meningkatkan keberkesanan hidrokoloterapi dengan mendengar petua berikut:

 • Adakah latihan harus berada di bawah pengawasan seorang pengajar yang mempunyai pendidikan khusus, sekurang-kurangnya beberapa latihan pertama;
 • Mula dan tamat aqua aerobik perlu berenang. Anda boleh berenang di bahagian belakang atau perut anda (ia bergantung kepada ciri-ciri penyakit), tanpa henti, 4-5 minit;
 • Perlu ada sekurang-kurangnya setengah jam antara makan terakhir dan permulaan senaman;
 • Suhu air boleh berbeza-beza dalam lingkungan 28-30 ° C;
 • Jumlah tempoh tinggal di dalam air tidak melebihi 45 minit;
 • Sekiranya anda belum mengetahui bagaimana untuk berbaring dengan bebas di dalam air, anda boleh menggunakan jaket hayat;
 • Beban 5-10 minit harus terganggu dengan rehat;
 • Jangan melakukan pergerakan tajam, cepat, walaupun selepas menyelam anda merasakan penurunan kesakitan dan kekakuan. Jangan lupa juga bahawa semasa tempoh rawatan, berhati-hati juga perlu diambil di atas tanah: dilarang mengangkat berat, untuk bekerja dengan kecenderungan ke depan, contohnya, apabila menggerakan kayu api, kerja-kerja pertanian;
 • Selepas sesi itu, adalah dinasihatkan untuk mengambil mandi kontras dan minum teh panas.

Terdapat empat jenis latihan terapeutik di kolam renang.

 1. Gimnastik pernafasan. Ia ditunjukkan bukan sahaja untuk asma bronkial dan bronkitis, tetapi juga untuk wanita hamil, pesakit dengan masalah kardiovaskular dan asthenia. Apabila direndam dalam air menghirup dada adalah sukar, tetapi menghembus nafas lebih mudah, meningkatkan aliran darah ke paru-paru, dan otot pernafasan mengatasi rintangan yang lebih besar. Semua faktor ini meningkatkan keberkesanan latihan pernafasan.
 2. Latihan pasif. Dijalankan untuk pesakit lumpuh, patologi artikular yang teruk dan kecederaan rangka untuk bayi. Pada masa yang sama, bantuan pengajar terapi senaman adalah perlu: adalah perlu untuk menjaga seseorang di atas tahap lumpuh dan membantu beliau dalam melakukan beberapa unsur gimnastik tertentu.
 3. Dengan senaman aktif, aktiviti fizikal boleh sangat berbeza bergantung kepada tujuan rawatan. Mereka menjalankan latihan untuk kumpulan otot yang berbeza, menggunakan peralatan gimnastik khas, senaman alternatif di kolam renang dan di darat.
 4. Kolam berinternet yang ditetapkan untuk penyakit tulang belakang, gangguan neurologi dan koordinasi terjejas. Kelonggaran maksimum otot memberikan sumbangan untuk berenang dada atau di belakang. Stail dada perubatan mempunyai beberapa perbezaan teknikal - tempo lambat atau sederhana, pergerakan tangan dalam satah mendatar, dayung dengan lengan lurus.

Kolam boleh memperbaiki keadaan dengan cakera herniated di belakang, manakala berenang dibenarkan di belakang dengan gaya bebas dan di perut merangkak.

Siapa untuk faedah dan siapa yang akan menjejaskannya

Dalam banyak penyakit, gimnastik air membantu mencapai peningkatan dan mempercepat pemulihan. Ia mempunyai pelbagai dan banyak petunjuk:

 • Penyakit neurologi akibat kerosakan pada otak, saraf tunjang, saraf periferal, yang ditunjukkan oleh penurunan kekuatan otot, nada tinggi dan atrofi;
 • Ketidakseimbangan dan koordinasi pergerakan;
 • Sindrom nyeri yang berkaitan dengan patologi tulang belakang (osteochondrosis, cakera intervertebral herniated, scoliosis dan perubahan lain dalam postur);
 • Tempoh pemulihan selepas pembedahan tulang belakang;
 • Penyakit sendi (arthritis, osteoarthrosis, gout) dalam tempoh subakut dan patologi tendon, ligamen dan otot (myositis, tendovaginitis) dalam tempoh remisi;
 • Asthenisasi badan - keletihan saraf, keletihan;
 • Pemulihan selepas operasi, kecederaan, penyakit berpanjangan, apabila seseorang terpaksa menghadkan aktiviti fizikal untuk jangka masa yang panjang;
 • Kehamilan, persediaan untuk bersalin;
 • Dalam amalan pediatrik: penyakit neurologi kongenital dan diperolehi (cerebral palsy, encephalopathy perinatal, polio), kekurangan pembangunan fizikal.

Walaupun semua aspek positif, terdapat juga banyak batasan untuk aerobik aqua:

 • Kerosakan kulit terbuka;
 • Kehadiran penyakit menular seksual, seperti sifilis, gonorea, trikomoniasis;
 • Penyakit berjangkit dan radang pada kulit;
 • Alergi kepada klorin;
 • Penyakit radang mata dan telinga;
 • Komplikasi semasa kehamilan;
 • Epilepsi;
 • Gangguan mental;
 • Ketidakseimbangan urin dan najis;
 • Batu ginjal atau pundi hempedu;
 • Gangguan yang teruk pada sistem kardiovaskular dan pernafasan;
 • Sindrom arteri vertebral dengan pengsan;
 • Proses berjangkit akut dalam badan mana-mana penyetempatan.

Sebelum melawat kolam renang, semua pesakit perlu diperiksa bukan sahaja oleh doktor yang hadir, tetapi juga oleh ahli dermatovenerologist, ahli terapi, dan doktor terapi latihan untuk mengenal pasti contraindications yang mungkin.

Persediaan untuk aktiviti air

Latihan dalam air mempunyai beberapa ciri yang berkaitan dengan hakikat bahawa graviti berkurangan dalam persekitaran akuatik, dan orang-orang dengan penyakit serius boleh melakukan unsur gimnastik yang akan menyebabkan mereka kesulitan di darat. Walau bagaimanapun, badan perlu bersedia untuk kelas dalam persekitaran graviti yang berbeza.

Penyerapan penuh badan di bawah air sangat memudahkan beban pada tulang belakang, tetapi meningkatkan daya tahan terhadap otot pernafasan. Oleh itu, senaman pernafasan dalam air lebih berkesan dan digunakan secara meluas untuk merawat penyakit kronik sistem pernafasan.

Sebelum menjalani hydrocinesitotherapy secara langsung, adalah perlu untuk menyediakan otot, setelah menjalani beberapa latihan untuk sendi di atas tanah. Pemanasan bermula dengan tali pinggang lengan dan bahu, kemudian bergerak ke kaki, dan akhirnya melakukan beberapa elemen senam untuk tulang belakang dan badan.

Selepas menyelam ke dalam kolam, disarankan untuk berenang selama 5 minit pada kadar percuma untuk menyesuaikan diri dengan tinggal di dalam air. Tubuh akan terbiasa dengan berat berubah, akan beralih ke biomekanisme pernafasan yang lain dan akan bersedia untuk latihan air.

Video berguna - Pencegahan osteochondrosis. 7 latihan yang berkesan di kolam renang

Gimnastik di kolam renang untuk kesan ke atas otot-otot belakang, pinggul dan kaki

Gimnastik seperti ini digunakan secara meluas untuk merawat osteochondrosis dan komplikasinya. Pergi jauh ke dalam kolam supaya air merangkumi bahu. Jadi, anda mengurangkan tekanan statik pada tulang belakang, meningkatkan jarak antara vertebra, dan ia akan menjadi lebih mudah untuk bergerak.

 1. Kedudukan awal (I. P.) badan berdiri, kaki lebar bahu selain, lengan diperpanjang ke hadapan dengan telapak tangan. Pada menghembus nafas, kita menyimpang ke belakang, kita meregang tangan kita melalui sisi belakang belakang kita, kita melemparkan kepalanya ke belakang, dan kita menghirup semasa penyedutan I. P. Perhatian! Latihan ini perlu dilakukan dengan berhati-hati dalam osteochondrosis sindrom arteri serviks dan vertebra.
 2. Kami meletakkan tangan di belakang kami dan meletakkannya dalam kunci. Dengan pergerakan cepat kita mengangkat mereka ke atas, menyambung bilah bahu.
 3. Kami melakukan squats dengan penekanan pada kanan, kemudian pada kaki kiri.
 4. Regangkan tangan anda dan lakukan kecondongan badan secara bergantian kiri dan kanan. Kemudian kami menggambarkan bulatan badan, kendurkan di bahagian bawah punggung.
 5. Pindah ke tempat yang lebih kecil, letakkan tangan anda di bahagian bawah, meregangkan kaki dan badan anda di sepanjang permukaan air, dan memerah bola getah di antara buku lali. Turunkan kaki dengan bola ke bahagian bawah, menjaga belakang anda lurus.
 6. Kami berenang di belakang kami, menolak dari sisi kolam dengan kaki lurus.

Gimnastik di kolam renang untuk kesan ke atas otot perut

Kompleks senam terapeutik khas ini bertujuan untuk mengendalikan otot-otot perut selepas operasi pada rongga perut, kehamilan dan melahirkan anak.

 1. I.P. - berdiri di atas bahu di dalam air dengan lengan dilanjutkan ke depan. Pada menghirup, anda perlu melompat dan tekan lutut anda ke perut, pada menghembus nafas untuk kembali ke I. P
 2. Di kedudukan terdahulu, kami mengayunkan kaki kami, menjangkau mereka dengan lengan terulur, mengembalikan kaki ke kedudukan asalnya, menggambarkan separuh bulatan di seberang.
 3. Lakukan tugas yang sama, hanya tambahkan kaki salib: kanan - ke kiri, kiri - ke kanan.
 4. Berdiri di pose bintang, kaki tersebar luas dan lengan terulur. Balikkan badan ke tepi tanpa menggerakkan pelvis.
 5. Sekarang, sebaliknya: kita menarik bulu dengan pelvis, dengan telapak tangan di pinggang dan tegas memasang tali pinggang bahu.
 6. Kami berdiri lurus, lengan diturunkan, palma dipegang mendatar. Kami membuat giliran cepat ke sisi, seolah-olah menolak dengan tangan kami dari air.

Gimnastik di kolam renang untuk penurunan berat badan dan membentuk badan

Latihan ini bertujuan untuk mengurangkan rizab lemak subkutan di kawasan yang paling bermasalah.

 1. Berdiri di dalam air di leher, meniru pergerakan tangan, seperti gaya rama-rama berenang.
 2. Keluar dalam air yang cetek supaya ia sampai ke pinggang. Kami berjalan di tempat kejadian, melemparkan lutut tinggi.
 3. Sapu ke bawah, air harus menyembunyikan bahu. Lompat keluar dari air setinggi mungkin. Dalam kes ini, anda harus merasa ketegangan otot gluteus maximus.
 4. Sekarang mari kita rumit tugas: melompat, cuba pusing paksi anda.
 5. Berbaring di permukaan air, berpegang pada sisi kolam. Jelaskan lingkaran dengan kaki anda bergantian masuk dan keluar.
 6. Dalam kedudukan yang sama, lakukan latihan "gunting", menyeberangi kaki seli dalam pesawat mendatar dan menegak.

Kompleks berehat

Ia diperlukan untuk melegakan spasme untuk sakit belakang dan patologi neurologi, serta untuk kelonggaran umum badan. Selepas seharian bekerja keras, anda dinasihatkan untuk meluangkan masa di kolam renang, memberi perhatian kepada aktiviti santai.

 1. Selama 5 minit kami berbaring di atas air dalam pose bintang, anda boleh membuat pergerakan tangan dengan tangan anda. Sekiranya berbaring di atas air tanpa cara yang diperbaiki tidak berfungsi, maka anda boleh menggunakan jaket keselamatan.
 2. Berbaring di permukaan air, secara bergantian menumpuk kaki, menarik tangan ke sisi, dan menyebarkan kaki, menekan lengan ke badan.
 3. 4-5 minit berenang "seperti anjing."
 4. Gulung ke punggung dan berenang selama 5 minit, membuat pukulan dengan tangan anda.
 5. Lengkapkan sesi gimnastik pernafasan pendek, menenangkan pernafasan anda.

Latihan air dan berenang dalam penyakit sistem muskuloskeletal, sistem saraf, pernafasan, jantung dan saluran darah membantu dengan cepat memulihkan fungsi normal badan. Walau bagaimanapun, pendekatan rawatan harus menyeluruh. Prosedur air perlu digabungkan dengan rawatan perubatan, urut, fisioterapi.