Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Esophagus

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri anda.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat tidur di atas katil, tulang belakang serviks santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Tiga belas terapi latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sebelah. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Terapi senaman dalam osteochondrosis lumbar

Dalam osteochondrosis lumbal, terapi senaman adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat dan mencegah komplikasi. Latihan direka dengan mengambil kira ciri-ciri penyakit dalam penyetempatan kawasan lumbar. Mereka menjejaskan faktor penyebab degeneratif-lesi dystrophik tulang belakang dan mencegah perkembangan lanjut penyakit.

Keperluan terapi fizikal

Dengan pilihan yang tepat kompleks, terapi fizikal memberi kesan kepada asas perkembangan osteochondrosis lumbal - pelanggaran proses metabolik. Melaksanakan latihan khas membantu merangsang metabolisme tempatan dan umum, dengan itu meningkatkan pemakanan cakera intervertebral dan mengurangkan keparahan perubahan patologi. Kelembapan atau gangguan metabolik hasil dari:

 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • kelemahan otot belakang;
 • kecederaan tulang belakang;
 • pelbagai penyakit;
 • berat badan yang berat (khususnya, angkat berat);
 • postur yang salah (contohnya, membungkuk);
 • lama tinggal dalam pose statik yang tidak selesa.

Terapi fizikal menghilangkan kebanyakan faktor ini. Pendekatan yang kompeten terhadap pemilihan beban yang kompleks dan normal yang optimum, pematuhan dengan peraturan untuk melaksanakan latihan menyumbang kepada peningkatan yang signifikan dalam keadaan pesakit dengan lumbal, lumbosacral dan lain-lain jenis osteochondrosis.

Peraturan penting

Terapi senaman untuk osteochondrosis lumbal diresepkan selepas peperiksaan yang komprehensif untuk mengecualikan bentuk rumit penyakit atau komorbiditi di mana kelas boleh menimbulkan kemerosotan dalam keadaan pesakit.

Untuk mengekstrak manfaat maksimum dari terapi latihan kompleks, perlu mengetahui dan mematuhi beberapa prinsip penting:

Latihan untuk lumbar

 1. Apabila pembengkakan osteochondrosis lumbal di tempat pertama harus menghentikan sindrom kesakitan. Untuk fasa ini, senaman lembut yang disyorkan bertujuan untuk mengekalkan keadaan pesakit.
 2. Dalam remisi, latihan untuk lumbar dilakukan setiap hari. Di peringkat akut - sambil meningkatkan kesejahteraan dan mengurangkan gejala.
 3. Kadar terapi latihan perlahan, dengan kepekatan pada pergerakan yang dilakukan dan pemantauan berterusan terhadap tindak balas badan.
 4. Pergerakan harus lancar, tanpa lilitan tajam, lenturan, yang boleh menimbulkan kemerosotan keadaan pesakit dan peningkatan kesakitan.
 5. Bernafas semasa pelaksanaan kompleks untuk lumbal, lumbosacral harus lancar, tenang.
 6. Anda tidak boleh secara spontan mengubah intensiti, mempercepatkan latihan, menambah baik, memperkenalkan elemen baru.
 7. Apabila meningkatkan latihan kesakitan perlu dihentikan dan berehat sebentar. Anda boleh cuba mengulang pergerakan yang menyebabkan rasa sakit. Dalam kes ini, perlu mengurangkan amplitud. Sekiranya rasa sakit muncul semula, lebih baik menolak latihan ini.
 8. Untuk keputusan yang optimum, disarankan agar latihan senaman statik perlu diganti dengan latihan dinamik. Masa rehat perlu mengikuti tempoh kerja.
 9. Semasa menjeda, sangat berguna untuk menggantung pada bar mendatar selama 30-60 saat. Kaki tidak boleh menyentuh lantai. Latihan senaman yang mudah dan berkesan ini pada regangan menghilangkan pemampatan akar-akar saraf pada tulang belakang lumbal, supaya rasa sakit hilang. Di samping itu, Vis menyumbang kepada pembentukan postur yang betul, yang mengurangkan risiko perkembangan lanjut penyakit ini.
 10. Kelas pertama yang terbaik dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor. Kemudian anda boleh meneruskan latihan bebas senaman fizikal.
 11. Jika keadaan merosot, adalah perlu untuk menghentikan kelas dan hubungi pakar.

Kesan yang dapat dicapai

Ramai pesakit dengan diagnosis "osteochondrosis lumbal" mengharapkan hasil yang sangat cepat dan ajaib dari terapi senaman. Malah, kesan positif yang berkekalan boleh dicapai hanya selepas tempoh tertentu selepas permulaan kelas dan dengan syarat mereka tetap biasa. Walaupun perlu diperhatikan bahawa penambahbaikan berlaku selepas latihan pertama. Dengan senaman terapi fizikal yang konsisten dan tepat, beberapa perubahan positif dapat dicapai:

 • Otot belakang diperkuat, keanjalan mereka meningkat, supaya mereka lebih baik menyokong tulang belakang, mengurangkan beban yang dikenakan ke atasnya.
 • Ia meningkatkan peredaran darah dan aliran keluar limfa di rantau lumbosacral. Akibatnya ialah proses normalisasi proses metabolik, pemulihan pemakanan normal tisu, pecutan pemulihan.
 • Postur diperbetulkan, supaya kawasan lumbar tidak tertakluk kepada peningkatan beban. Membentuk postur yang betul mengurangkan risiko kecederaan dan menghilangkan kekejangan otot, yang menyebabkan kesakitan yang meningkat dalam osteochondrosis.
 • Latihan terapi fizikal yang kerap meningkatkan pergerakan di tulang belakang yang terjejas.
 • Kelas menyumbang kepada penurunan berat badan, supaya sendi dan tulang belakang kurang tertekan.

Tempoh akut

Semasa pembengkakan osteochondrosis lumbal, senaman terapi latihan dilakukan dengan sangat teliti. Walaupun sedikit peningkatan kesakitan harus menjadi isyarat untuk penamatan kelas. Ia disarankan untuk dilakukan di bawah pengawasan doktor atau pengajar. Semua latihan dilakukan dalam kedudukan terdedah.

Senaman dengan Latihan

 1. Bend dan lepaskan kaki: pertama sekali, kemudian bergantian, jika mungkin meningkatkan laju. Hands clench menjadi genggaman dan unclench.
 2. Bend kedua kaki di lutut. Kiri untuk menjaga kedudukan yang bengkok, dan perlahan-lahan melepaskan hak, gelung geser di atas katil. Pada kadar yang sama untuk kembali ke kedudukan asalnya. Ulangi 8 kali untuk setiap kaki.
 3. Tingkatkan ke atas dan ke bawah terlebih dahulu ke kanan, kemudian tangan kiri.
 4. Memegang kaki kiri dalam posisi yang bengkok, sebelah kanan untuk mengambil. Lakukan pergerakan yang sama dengan kaki kiri anda. Latihan senaman ini dikaitkan dengan beban tertentu di rantau lumbar. Oleh itu, kita mesti berhati-hati untuk mengelakkan pergerakan jerawat yang cuai, yang boleh membawa kepada peningkatan mampatan pengakhiran saraf dan pemisahan osteochondrosis.
 5. Letakkan tangan anda di atas bahu anda. Lakukan pergerakan pekeliling mereka, pertama mengikut arah jam, kemudian ke arah yang bertentangan.
 6. Rehat pinggul anda pada roller. Lakukan penggantian kedua kaki pada lutut.
 7. Bend dan luruskan senjata. Apabila melengkapkan, sentuh bahu dengan tangan anda (menghembus nafas), sambil memanjang, hujung jari menyentuh pinggul (menyedut).
 8. Bengkokkan lutut anda. Selalunya tolak lutut anda ke sisi.
 9. Naikkan lengan anda di atas kepala anda dan meregangkan diri sambil serentak menarik kaus kaki anda ke arah anda. Kurangkan tangan anda, berehatlah.
 10. Pegang kaki anda dalam posisi yang bengkok, lepasi lutut anda dan bawa kembali bersama-sama. Anda boleh mempelbagaikan latihan ini dari kompleks terapi latihan: lutut ke kanan ke kiri, kemudian ke kiri.
 11. Membantu diri dengan tangan anda, selalunya tarik ke lutut bengkak perut.

Tempoh subakut

Dengan beberapa peningkatan, pengurangan kesakitan pada tulang belakang lumbal, mungkin sedikit mempelbagaikan kompleks terapi fizikal, termasuk latihan yang lebih dinamis.

 1. Bendangkan kaki di sendi lutut. Luruskan kaki kanan anda. Jika pergerakan menimbulkan rasa sakit, kaki tidak boleh diluruskan sehingga akhirnya. Bilangan pengulangan - sehingga 4 untuk setiap kaki.
 2. Lean di atas katil dengan siku lengan yang bengkok dan, jika boleh, bengkokkan tulang belakang torak sebanyak mungkin, kemudian kembali ke PI dan berehat.
 3. Berbaring dengan kaki yang bengkok, sedikit menaikkan rantau lumbosacral, berehat pada tulang belakang toraks yang lebih rendah.
 4. Memulakan kedudukan - seperti dalam latihan sebelumnya. Sedikit menaikkan kepala, sambil menahan otot-otot perut dan punggung. Jika tiada kesakitan, anda boleh cuba untuk meningkatkan sedikit pelvis.
 5. Tekan dan berehatkan otot gluteal.
 6. Selalunya bengkok kaki. Semasa meluruskan, gunakan tekanan dengan kaki di atas katil, lengkung sedikit di kawasan lumbar.

Remisi

Apabila osteochondrosis lumbal dalam remisi dapat meningkatkan terapi latihan kompleks dengan ketara. Latihan adalah rumit, kenaikan beban. Pesakit mesti sentiasa memantau perasaan mereka, perubahan dalam badan. Walaupun tanpa kesakitan, muatan tidak sepatutnya dibenarkan: ia boleh mencetuskan kekacauan penyakit.

Latihan untuk tempoh remisi penyakit

 1. Lie di sebelah. Selalunya ketatkan pinggang ke perut. Latihan harus dilakukan sehingga ia berhenti, mencapai regangan maksimum otot lumbal. Bergantung pada perasaan anda, anda boleh mengulangi hingga 5-7 kali.
 2. Bangun pada semua empat. Berhati-hati merangkak di bawah halangan khayalan.
 3. Berdiri di sekelilingnya, mengundurkan punggungnya, menjatuhkan kepalanya, lalu membongkoknya, sambil mengangkat kepalanya.
 4. Duduk di atas permukaan yang keras, luruskan belakang anda. Letakkan tangan anda pada lutut anda. Perlahan-lahan bersandar, menahan otot-otot akhbar. Tinggal dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian kembali ke PI pada kadar yang sama.
 5. Bangun pada semua empat. Bergantang untuk membungkuk lutut bengkok, membungkuk sedikit di kawasan lumbar. Latihan ini agak berkesan: kemasukan biasa dalam kompleks perubatan menyumbang kepada pengurangan gejala osteochondrosis.
 6. Berdiri lurus. Bendakan, cuba menyentuh jari kaki. Dada maksimum ditekan ke pinggul. Latihan yang sama dapat dilakukan dalam posisi duduk.
 7. Crouch di atas kaki membongkok di lutut supaya tumit berada pada tahap punggung. Peregangkan tangan anda di atas kepala anda dan kuncikannya dalam kunci. Selalunya, duduk di atas lantai sama ada ke kiri atau ke kanan.
 8. Bangun pada semua empat. Perlahan-lahan menaikkan lengan kanan dan kaki kiri, berlama-lama selama beberapa saat. Turunkan mereka ke lantai. Kemudian angkat tangan kiri anda dengan kaki kanan anda. Ulangi 5 kali.

Latihan Fitball

Prestasi kompleks menggunakan fitball hanya disyorkan untuk orang yang mempunyai tahap kecergasan fizikal tertentu.

 1. Berdua perut pada bola, menjejalkan kaki anda ke lantai. Dengan pernafasan, angkat kaki di atas fitball, berehat di atas lantai. Anda boleh mengangkat kaki anda secara bergilir.
 2. Berjatuhkan ke bawah, berbaring di fitball perut. Naikkan tangan anda ke sisi dan tingkatkan badan anda setinggi mungkin.
 3. Pinggang terletak pada bola, dan tangannya berehat di atas lantai. Adakah push ups.

Rekodkan pada LFK

Sebelum permulaan kelas, tinjauan mestilah dilakukan untuk memastikan bahawa usaha fizikal akan bermanfaat. Bentuk, metodologi dan dos beban ditentukan oleh doktor-fisioterapi dengan mengambil kira:

Melakukan terapi senaman dengan lebih baik dengan pakar fisioterapi

 • peringkat osteochondrosis lumbal;
 • tempoh aliran;
 • keterukan gejala;
 • umur dan jantina pesakit.

Selepas mendapatkan kebenaran untuk kelas dalam kumpulan terapi senaman, pengajar menjalankan beberapa sesi untuk mempelajari teknik yang betul untuk melaksanakan latihan kompleks. Pakar terapi fizikal bekerja di setiap institusi perubatan yang merawat osteochondrosis. Hasil yang tahan lama muncul selepas kira-kira 1-1.5 bulan. Selepas enam bulan, kesan senaman fisioterapi diperbaiki dan disatukan. Untuk mengekalkan hasil yang dicapai adalah perlu untuk melatih sepanjang hayat.

Apakah latihan untuk melakukan dengan osteochondrosis lumbal?

Kembali membawa, anda mendengar kritikal ciri, klik - ini adalah tanda pertama osteochondrosis. Sudah tiba masanya untuk menguatkan bahagian belakang, mula melibatkan LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Penyakit ini terbentuk kerana pemendapan garam sepanjang bahagian tulang belakang dan menyebabkan rasa sakit yang tidak menyenangkan ketika berpaling dan lentur. Ini menunjukkan bahawa pesakit jarang atau sama sekali tidak terlibat dalam aktiviti fizikal. Sudah waktunya untuk mengubah sesuatu, mulakan bertindak - memulihkan kesihatan, pergerakan ruang tulang belakang. Untuk osteochondrosis lumbosacral, lakukan senaman khas.

Keperluan umum untuk LFC

Fisioterapi adalah bahagian penting dalam proses rawatan, kerana ia memperkuat keseluruhan zon vertebra. Otot lemah menjejaskan ubah bentuk cakera tulang belakang. Otot yang kuat memegang berat keseluruhan badan. Antara perkara lain, latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menghilangkan deposit garam di belakang, dan dengan latihan otot, anda mengisi lompang kosong. Senaman yang teratur, garam menggilap dan rasa sakit dikurangkan.

Rawat osteochondrosis lumbal dengan melakukan senaman secara berterusan, setiap hari selama 15-20 minit. Ia tidak pernah terlambat untuk melibatkan diri, tetapi lebih baik untuk memulakan apabila gejala berlaku.

Tanda-tanda pertama penyakit:

 • Mengganggu kesakitan di rantau lumbar;
 • Menguatkan pada beban, ia diberikan dalam bidang lembangan kecil;
 • Badan itu terbuat dari kayu, pergerakannya terluka.

Untuk memastikan sampai akhir, pastikan anda pergi ke doktor, yang akan mengesahkan diagnosis dan menasihati bagaimana untuk menghilangkan osteochondrosis dan tidak menyebabkan komplikasi semasa latihan. Makanan yang berguna dan gimnastik, akan melegakan berat badan yang tidak perlu, akan memulihkan mobiliti pinggang. Mulailah dengan paru-paru dan secara beransur-ansur merumitkan kelas, meningkatkan bilangan ulangan, dan amplitud pergerakan.

Sentiasa sediakan sistem jantung anda untuk usaha yang akan datang, pada mulanya lakukan pemanasan. Kesan hebat memberikan gantung di bar, bertukar ke belakang dan sebagainya. Untuk rawatan osteochondrosis, ikuti cadangan supaya latihan memberikan hasil yang baik.

Kaedah untuk pelaksanaan LFC

Gimnastik perubatan di osteochondrosis tulang belakang lumbar, bermula dengan senaman persediaan. Pada mulanya, latihan dilakukan berbaring, mengurangkan ketegangan di punggung bawah. Perkara utama adalah untuk melaksanakan kelas secara senyap-senyap, lancar. Jika sakit lutut berlaku semasa latihan, gunakan roller untuk melembutkan.

Lakukan latihan untuk tulang belakang sakral mengikut peraturan berikut:

 • Pergi ke hospital untuk berunding;
 • Fisioterapi dengan osteochondrosis dijalankan secara berterusan dan setiap hari - masa terbaik pada waktu pagi;
 • Adakah pakaian dalam kain semulajadi;
 • Ada sakit berhenti;
 • Latihan untuk bahagian lumbal tidak tiba-tiba untuk mengelakkan komplikasi;
 • Apabila melakukan latihan fizikal di rumah, ajar diri untuk menghembus nafas, jangan biarkan kelewatan;
 • Terlibat, tarik balik perut dan punggung.

Gimnastik LFC membantu dengan osteochondrosis lumbal, menghalang pemusnahan cakera intervertebral. Tulang belakang di belakang terbentang, ujung saraf tidak dimampatkan, kekejangan otot dan kesakitan hilang. Jika mengecas semasa osteochondrosis bahagian lumbal tidak dilakukan pada waktu pagi, maka pastikan bahawa satu jam berlalu selepas masa makan yang lain, selepas makan. Dinamik pemulihan positif untuk lumbar, muncul selepas 2 bulan. Keputusan kelas akan menyenangkan anda, kami akan mula tampil

 • Pastikan untuk membaca: Adakah mungkin untuk masuk untuk sukan dengan osteochondrosis?

Kompleks latihan terapeutik

Fisioterapi dalam osteochondrosis, menguatkan otot punggung bawah, pinggul dan punggung. Ingat, tulang belakang manusia bermula dengan jari-jari kaki bawah, pastikan untuk mengurut dan menjaga mereka. Ballerinas, gimnastik dan yogis mempunyai badan yang fleksibel, kerana mereka mengembangkannya dari ujung kaki ke bahagian paling atas kepala. Fleksibiliti belakang, tanda pemuda untuk apa-apa umur.

Fisioterapi dan LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang sihat, cara yang sihat adalah pencegahan yang berkesan. Penyakit ini berhenti berjalan.

Tahap lfk

Pada mulanya, lakukan senaman ringan, bersiaplah untuk melakukan senaman fizikal untuk tulang belakang lumbosacral. Sapukan latihan dari sekolah, putar leher, bahu, menyebarkan tangan anda, buat kilang. Condongkan badan ke arah yang berbeza, berputar ke kanan dan kiri, kemudian angkat lutut yang bengkok, putar pelvis. Lakukan ini 10 kali, panaskan badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik perubatan untuk belakang berkesan membantu dalam rawatan osteochondrosis lumbar di rumah.

LFK lakukan dalam tiga peringkat:

 • Beban cahaya dilakukan dalam tempoh akut apabila sakit teruk berlaku;
 • Pengurangan fizikal yang kurang kompleks dilakukan apabila gejala sakit mereda;
 • Pada peringkat terakhir, latihan dilakukan selepas pemulihan lengkap, sebagai pencegahan.

Setiap peringkat melatih otot subkutan dalam belakang dan perut. Cari rumah atau beli tikar amalan supaya gimnastik boleh dilakukan tanpa rasa sakit dan selamat. Buat roll tuala, kerana ia akan digunakan dalam beberapa latihan, ia membantu untuk mengambil beban dari pinggang. Di samping itu, pakai tali pinggang khas yang menyokong belakang, semasa musim sejuk akan hangat. Kami terus mengamalkan lfk dengan osteochondrosis lumbal.

Latihan berkesan

Pertimbangkan aktiviti fizikal secara berasingan untuk setiap jenis perkembangan penyakit.

Tahap pertama adalah sakit akut. Ia dilakukan di belakang berbaring:

 • Bend kaki anda, letakkan roller di bawah kaki anda. Mulailah membengkokkan jari dan jari kaki;
 • Sebarkan jari anda dengan jari di antara mereka dan tariknya. Melegakan tekanan;
 • Bend kaki kanan anda dan luruskan kiri anda. Luncurkan tumit kiri anda di atas tikar, perlahan-lahan bengkokkannya ke tahap kaki kanan anda dan lepaskan lagi. Lakukan 8 kali dan tukar kaki;
 • Letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bergantang menarik mereka di belakang kepala; bengkok kedua kaki. Mula merentangkan kaki kanan anda ke sisi. Lakukan 10 kali dan tukar ke yang lain;
 • Bangkitkan perut supaya loin ditekan ketat dan mula mengetatkan satu kaki ke dada;
 • Putar kaki anda dalam bulatan, dan kemudian ke arah yang bertentangan;
 • Berbaring di belakang anda, lenturkan kaki anda, lutut lutut anda bergantian ke sisi;
 • Bernafas di diafragma abdomen, terhirup, menghidupkan abdomen, menghembuskan nafas, dan menarik balik.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Pada peringkat kedua, kita mengayunkan otot perut dan punggung, menggunakan senaman fizikal dengan osteochondrosis lumbal:

 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, menghirup, mengangkat kawasan tailbone, menghembus nafas, lebih rendah;
 • Kedudukan permulaan yang sama (PI). Ambillah nafas panjang, menghembuskan nafas, angkat kepala perlahan-lahan, tahankan otot-otot akhbar dalam ketegangan, kembali menghembus nafas;
 • Ip, juga, dengan kaki diluruskan, lengan menarik badan. Tekan punggung, tahan mereka, tegang selama 10 saat, kemudian berehat dan ulangi;
 • Caving di belakang anda, angkat tangan dan kaki anda, menekan perut anda ke permukaan;
 • Anda berdiri di pose meja dan mula menggerakkan tangan anda ke permukaan, duduk di keldai;
 • Dalam pose meja lakukan kucing senaman, menurunkan dagu, bengkokkan di belakang, menghembuskan bengkak di bahagian bawah punggung.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Selepas pemulihan, mula latihan keras, menguatkan kerangka badan:

 • Kami melatih para imam otot. Kami menunduk, punggung ditarik balik, kami mengikuti bahawa lutut tidak melampaui kaki;
 • Berbaring di perut anda, mula berenang dengan tangan anda, angkat lengan kanan anda, kaki kiri, kemudian berubah;
 • Kami melatih bahagian bawah. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat tulang belakang untuk setiap nafas;
 • Anda berdiri di bar, berdiri di perut anda, di lengan dan kaki lurus, menguatkan seluruh korset otot.

Pada peringkat terakhir, anda boleh secara aktif terlibat dalam sukan. Menjalankan tugas secara intensif, melakukan jogging. Lakukan asana dari yoga, mereka bukan sahaja menguatkan bahagian belakang, tetapi juga membuat tulang belakang fleksibel. Gunakan senaman ini untuk mengurangkan bahagian bawah osteochondrosis sebagai profilaksis.

Latihan terapeutik mempunyai batasan, pastikan untuk mempertimbangkannya. Jangan berhadapan dengan selesema, lumbago yang teruk dan apabila tiada mood, supaya tidak memburukkan lagi keadaan yang menyakitkan.

Pencegahan

Mula secara aktif tarik otot-otot tunjang, pasang bar mendatar di rumah, gantung, berputar. Berolahraga, terus menarik perut. Muat turun akhbar, kerana kuat, otot perut yang kuat - jaminan kesihatan bahagian bawah, bahagian badan ini memegangnya. Mula berenang, marah. Selepas latihan, peredaran darah bertambah baik, peningkatan metabolisme, akibatnya bekalan cakera intervertebral dengan nutrien bertambah baik dan beban pada tulang belakang berkurang.

Jika anda akan memakai graviti, pastikan anda memakai tali pinggang khas. Jangan angkat lebih daripada 10 kg.

Beli katil yang selesa dengan tilam ortopedik untuk mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan lurus. Pakai tumit tidak lebih daripada 5 cm Dan biarkan kaki anda berehat, keadaan mereka memberi kesan yang ketara kepada kesihatan tulang belakang. Pakai kualiti, kasut bernafas. Cari prosedur alternatif seperti urutan terapeutik, ultrasound, wrap, terapi magnet, akupunktur. Tetapi sebelum semua manipulasi perubatan, berjumpa dengan doktor anda.

Latihan untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar

Baru-baru ini, orang dewasa dan kanak-kanak mengalami osteochondrosis. Penyakit ini diperhatikan pada orang yang terdedah kepada berat badan yang berlebihan dan mempunyai pelanggaran terhadap proses metabolik tubuh. Tanda-tanda awal penyakit dapat dikesan pada masa kanak-kanak. Dari masa ke masa, penyakit itu mula berkembang dan menjadi akut. Menghilangkan rasa sakit yang teruk dan memulihkan sistem muskuloskeletal akan membantu satu set latihan fizikal yang istimewa.

Faedah latihan

Bersenam dengan osteochondrosis lumbal akan membantu menguatkan tulang belakang sepenuhnya. Struktur muskular tidak akan tertakluk kepada kemusnahan. Aktiviti fizikal dibahagikan sama rata ke seluruh tulang belakang. Mereka mengalihkan pengumpulan garam dari cakera intervertebral, yang tidak membenarkan pergerakan semula jadi berjalan. Hilangkan cakera dari pelbagai jenis kecederaan semasa latihan. Mengembalikan peredaran darah dan menormalkan kerja seluruh pesakit.

Beban membolehkan anda menguatkan sistem imun, mewujudkan pergerakan aliran darah yang betul, memperbaiki proses metabolik dalam badan. Lama kelamaan, keradangan berkurangan, pernafasan semulajadi dipulihkan, berhenti sakit. Rawan vertebrata menghentikan proses pemusnahan. Akibatnya, keletihan berlalu, meningkatkan kapasiti kerja. Pesakit mula bergerak tanpa gejala yang menyakitkan.

Kompleks latihan fizikal membolehkan untuk menghilangkan berat badan berlebihan dan meningkatkan keadaan umum badan.

Jenis latihan

Aktiviti fizikal dalam osteochondrosis lumbal terbahagi kepada beberapa jenis. Dengan kemunculan sakit pertama di kawasan belakang, senaman kecergasan umum perlu dijalankan. Latihan sedemikian boleh dilakukan oleh orang yang tidak mengalami penyakit sistem muskuloskeletal. Beban khas ditetapkan untuk bentuk osteochondrosis akut.

 • Langkah pertama adalah melakukan latihan tarian. Ini termasuk aerobik dengan elemen tarian, yang secara berkesan mengurangkan berat badan berlebihan, menguatkan tisu otot dan melatih sistem kardiovaskular.
 • Latihan kekuatan akan membantu menguatkan otot-otot belakang dengan berkesan. Ini termasuk pelbagai jenis gimnastik. Perkara yang paling penting dalam kelas ialah kajian latihan oriental. Mereka menguatkan sistem pernafasan, membangunkan fleksibiliti dan keanjalan tisu otot.
 • Ia harus ditambah kepada latihan asas pada simulator dan prosedur air.
 • Beban kuasa mesti dilakukan selama kira-kira satu jam. Mereka meningkatkan pergerakan vertebra, menghapuskan kekejangan otot, postur tahap.
 • Aerobik dan rawatan air menghapuskan sakit di tulang belakang. Dalam kombinasi, semua latihan mencipta kesan yang menakjubkan untuk pesakit.

Set latihan

Latihan dengan kesakitan yang teruk harus berada dalam kedudukan yang rawan.

 1. Kaki harus bengkok dan tarik ke punggung. Selalunya, bengkokkan jari dan jari kaki. Kaki kaki kanan dan luruskan sebelah kiri. Tumit kaki kiri anda sepatutnya tergelincir di atas permaidani. Pada masa yang sama lancar dan bengkok kaki kanan. Pergerakan harus dilakukan 8 kali dan berganti ganti kaki.
 2. Latihan berikut juga dilakukan berbaring. Tangan mesti diletakkan di sepanjang badan dan bergilir-gilir menariknya ke kepala anda. Kaki harus bengkok. Satu kaki perlu ditarik ke sebelah. Kemudian pergerakan serupa dilakukan dengan kaki yang lain. Ia perlu melakukan latihan sedemikian sebanyak 10 kali. Pada kedudukan awal, perut harus ditarik supaya rantau lumbar tegas ditekan ke lantai.
 3. Selalunya, setiap kaki perlu diperketatkan ke dada. Kemudian anda perlu meregang kaki anda dan melakukan pergerakan pekeliling dengan kaki anda. Dalam kedudukan terdedah, bengkokkan kaki dan lutut ke sisi. Semua latihan mesti dilakukan sehingga 10 kali.
 4. Pergerakan berikut dilakukan apabila serangan sakit telah dihentikan. Dalam kedudukan yang sama, anda perlu membengkokkan lutut, mengambil nafas. Angkat bahagian lumbar, menghembus nafas dan kembali ke kedudukan permulaan. Ia perlu mengambil nafas, menaikkan kepala dan berada dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Kemudian menghembus nafas dan kembali ke posisi permulaan.

Cadangan

Latihan fizikal khas untuk osteochondrosis lumbal dalam masa tertentu memulihkan pesakit apabila anda mengikuti cadangan tertentu. Terapi fizikal perlu dijalankan setiap hari. Setiap latihan perlu diulang beberapa kali. Senaman yang kerap akan membantu mengekalkan tisu otot dalam keadaan sempurna. Kecualikan kemunculan semula penyakit ini. Pada permulaan muatan harus dilakukan dalam kuantiti minimum. Pada hari pertama adalah perlu untuk melakukan gerakan cahaya. Mereka secara perlahan akan memanaskan otot. Setiap hari beban perlu ditingkatkan secara beransur-ansur.

Pakar senaman dibenarkan untuk melaksanakan secara eksklusif pada peringkat awal penyakit ini. Dengan adanya bentuk akut, beban tersebut dilarang. Ia tidak disyorkan untuk melibatkan diri dalam pergerakan aktif dengan sakit akut yang teruk.

Mana-mana senaman dijalankan dengan lancar. Selekoh tajam dan selekoh tidak dibenarkan. Jika tidak, mereka boleh menyebabkan pelanggaran vertebra. Lebih baik melakukan kelas pada waktu pagi.

Pada ketika ini otot berada dalam keadaan santai, dan tidak memerlukan latihan khas sebelum melaksanakan latihan terapeutik. Gimnastik perlu dilakukan di bilik pengudaraan yang selesa. Pakaian hendaklah ringan dan praktikal. Dalam proses melakukan senaman, beban tidak meningkat secara dramatik. Terutama penting semasa mengamalkan senaman pernafasan. Selepas melakukan terapi senaman, perlu mandi.

Langkah-langkah pencegahan tertentu akan membantu mencegah timbulnya penyakit yang serius. Ia harus sentiasa meregangkan otot-otot belakang. Di rumah, anda boleh memasang bar mendatar dan menggantungnya pada bila-bila masa. Ia perlu melakukan senaman secara teratur, mengayunkan otot perut, berenang dan marah. Dalam proses melakukan latihan tetap, peredaran darah dinormalisasi.

Akibatnya, cakera intervertebral akan menerima nutrien yang diperlukan. Di dalam bilik tidur perlu membeli tilam ortopedik. Dia akan mengekalkan kedudukan badan yang betul. Wanita perlu memakai kasut bertumit rendah. Pada siang hari, kaki perlu berehat. Keadaan mereka mempunyai kesan kuat pada tulang belakang. Oleh langkah-langkah pencegahan perlu termasuk urutan, balutan akupunktur. Dengan mengikuti petua ini, osteochondrosis lumbar boleh dielakkan.

Terapi latihan untuk osteochondrosis tulang belakang dan lumbosacral

Tiada kes rawatan penyakit belakang tidak boleh dilakukan tanpa terapi fizikal.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar membolehkan anda untuk pulih kesihatan selepas beberapa waktu dan menyingkirkan kesakitan yang berterusan.

Perkara yang paling penting dalam perniagaan ini adalah untuk melakukan semua latihan secara beransur-ansur, dari yang paling mudah ke yang paling kompleks, dan untuk melakukannya secara tetap.

Cadangan am

Latihan untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar diperlukan untuk bermula (terutamanya di rumah!) Tepat dengan lawatan ke pakar neurologi: doktor akan menilai keadaan umum dan keterukan penyakit, dan kemudian membantu anda memilih latihan yang tidak menyakitkan.

Keperluan untuk melawat doktor yang hadir adalah berkaitan dengan hakikat bahawa gimnastik dikontraindikasikan dalam beberapa bentuk osteochondrosis lumbal, dan ia ditetapkan dalam beberapa kategori pesakit (contohnya, orang tua) dalam mod jinak.

Dengan penyakit seperti osteochondrosis lumbar, adalah mustahil untuk campuran latihan dari blok yang berbeza antara satu sama lain: pemisahan ketat kelas mengikut kerumitan adalah kunci penting untuk berjaya. Jika tidak, peraturan yang sama berlaku untuk terapi fizikal seperti aktiviti fizikal lain.

 • merancang latihan lebih awal daripada 40-60 minit selepas makan;
 • menahan kesakitan;
 • pada mulanya untuk menyambungkan beban dengan amplitud tinggi;
 • supercool;
 • mengangkat berat di osteochondrosis tulang belakang akut;
 • lama dalam kedudukan statik.

Ia adalah perlu bukan sahaja untuk belajar setiap hari, tetapi juga untuk mendedikasikan doktor untuk kejayaannya, supaya dia dapat membetulkan beban fizikal yang akan membantu menghilangkan pincang intervertebral saraf di osteochondrosis tulang belakang.

Pelan pelajaran

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar dibahagikan mengikut masa dan kerumitan pelaksanaan.

Secara keseluruhan terdapat 3 peringkat:

 1. Peringkat pertama. Terapi fizikal dilantik dalam tempoh yang teruk, apabila seseorang mengalami kesakitan yang teruk, jadi semua kelas dilakukan perlahan-lahan, mereka sendiri tidak terlalu kompleks.
 2. Peringkat kedua. Kesakitan merosot, pesakit lebih tertekan sehingga otot tidak terbiasa dengan latihan jenis yang sama dan korset terus menguatkan.
 3. Peringkat ketiga. Senaman yang kerap membawa kepada pengampunan, kehilangan sakit, dan oleh itu beban yang lebih kompleks disambungkan.

Latihan untuk punggung bawah dengan osteochondrosis dikontraindikasikan dalam kes berikut:

 • kesesakan vena;
 • panjang kaki yang berlainan;
 • hernia yang terbentuk di antara vertebra;
 • kesakitan yang berlebihan.

Tempoh akut

Pada peringkat ini, pesakit dengan kesakitan ditetapkan untuk mematuhi rehat tidur, oleh itu semua beban seharusnya tidak hanya menguatkan umum, tetapi juga lembut. Melakukan senaman dengan osteochondrosis lumbal berlaku terletak di atas katil atau di atas lantai.

Keadaan utama ialah penutup hendaklah menjadi sukar, iaitu jika anda melakukan latihan untuk punggung anda di atas katil, itu bermakna anda mempunyai tilam ortopedik keras di atasnya.

Bilangan pengulangan sentiasa diselaraskan bergantung kepada kesejahteraan anda. Nombor standard adalah 10-15 ulangan, tetapi jika anda tidak merasa sangat baik, maka lebih baik untuk mengurangi angka ini.

Latihan dalam kompleks berikut sesuai untuk tempoh akut (di mana-mana adalah kedudukan permulaan (PI) terletak di belakang anda):

 1. Bend kaki anda dan letakkan apa-apa objek keras atau roller di bawah kaki anda supaya sudut yang betul membentuk antara shin dan paha anda. Selanjutnya, secara konsisten melakukan sambungan pertama-lenturan sendi buku lali, dan kemudian tangan di tangan. Melakukan senaman terakhir, anda juga boleh membengkokkan jari anda ke dalam penumbuk.
 2. Sp. Kami meletakkan satu kaki lurus, bengkok kaki kedua - kaki mesti sesuai dengan baik ke permukaan katil atau lantai, kedudukannya tidak berubah sepanjang masa. Kami melakukan latihan dengan cara yang berikut: kami melengkung kaki perlahan-lahan, menggeser kaki di sepanjang permukaan dan tidak mengangkatnya, selepas 10 saat kami melonggarkannya perlahan-lahan. Kami mengulangi beberapa kali ini, selepas kita menukar kaki.
 3. Untuk tulang belakang lumbar, kaki sangat membantu. Pertama, kita membengkokkan anggota di lutut dan meletakkannya diketepikan beberapa kali, kemudian mengulangi tindakan yang sama, tetapi hanya dengan anggota badan diperpanjang.
 4. Sp. Naikkan kaki ke atas dan mulakan secara bergantian lentur dan meluruskan mereka di sendi lutut.
 5. Sekali lagi, ambil PI dan bengkokkan lutut, kaki bersandar di permukaan. Dengan permulaan pengiraan, kita mula dengan amplitudo purata untuk menarik mereka ke perut. Sekiranya rasa sakit sangat dirasakan pada kelajuan pelaksanaan ini, lebih baik untuk beralih kepada pelaksanaan yang kurang pantas.
 6. Mengecas dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar untuk seseorang yang tidak terlatih mungkin lebih sukar daripada yang sepertinya, jadi menghidupkan blok rehat di antara blok yang dilaksanakan secara intensif: iaitu, ambil UI dan lakukan latihan "gunting" dengan tangan anda, putarnya pada siku atau tangan bersama.
 7. Regangkan kaki anda dan putar kaki anda ke kedua-dua belah bahagian dalam sendi buku lali. Selepas 2-3 minit, rumit senaman dan angkat kaki lebih tinggi, tanpa berhenti putaran pergelangan kaki.
 8. Lengkapkan sesi terapi fizikal dalam osteochondrosis lumbal akut dengan pernafasan diafragma (latihan vakum), yang sangat berguna di tempat tidur. Ia perlu melakukan penyedutan yang teruk sebanyak mungkin, melekat perut, tahan nafas selama 10 saat dan menghembuskan udara ke seluruh perut.

Oleh kerana keseluruhan kompleks adalah pendek, adalah dinasihatkan untuk melakukan beban gymnastik sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Mengecas dengan osteochondrosis lumbal boleh dilakukan lebih kerap, tetapi di sini kita harus meneruskan dari keadaan umum kesihatan.

Tempoh subakut

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis lumbal di peringkat kedua, iaitu ketika sakitnya agak reda, termasuk latihan yang sudah lebih rumit.

Tujuan sesi fisioterapi ini agak berbeza, iaitu, tidak hanya mengekalkan peredaran darah biasa, tetapi sudah memperkuat korset otot di sekeliling kerangka.

Sepanjang tempoh terapi fizikal, fisioterapi perlu dijalankan dengan osteochondrosis. Mereka juga perlu untuk mengelakkan kekecewaan di masa depan.

Satu set latihan untuk osteochondrosis dikembangkan oleh seorang doktor walaupun pada peringkat ini, tetapi jika rasa sakit sudah sangat bimbang, maka di rumah anda boleh memohon beban yang paling mudah diakses dan mudah:

 1. Ambil kedudukan duduk, letakkan kaki anda di bawah almari atau mana-mana objek berat supaya ia lurus pada masa pelaksanaan. Letakkan tangan anda di perut anda dan, dengan pernafasan, turunkan kembali ke lantai. Dengan nafas, perlahan-lahan kembali ke kedudukan asal.
 2. Latihan berikut juga dilakukan dari kedudukan duduk. Dengan skor "satu", anda perlu meregang lengan anda ke atas, dengan skor "dua" - bengkok ke bawah dan cuba menyentuh jari kaki dengan telapak tangan anda. Beban yang berkesan ini menjadi lebih berkesan sekiranya anda melakukannya dengan perlahan-lahan, cuba mengatasi otot belakang terlebih dahulu (semasa bergerak ke depan), dan selepas perut (apabila dipesongkan ke kedudukan awal).
 3. Dapatkan semua empat dan pertama bengkok punggung anda sebanyak mungkin, dan kemudian bengkok ke bawah. Adalah dinasihatkan untuk kekal di kedudukan pertama dan kedua selama beberapa saat.
 4. Kembali kepada pose yang sama pada semua empat. Kemudian mulailah bergilir-gilir mengangkat setiap kaki. Setelah selesai 10-15 kali pada setiap kaki latihan ini dari osteochondrosis, mulailah menggerakkan anggota bawah ke bahagian sebelah. Bagaimanapun, mereka sepatutnya berada dalam kedudukan yang bengkok.
 5. Berdiri dan letakkan kaki anda dengan kedudukan yang selesa, tangan di bahagian belakang. Pertama, bersandar sejauh yang anda boleh, kemudian kembali ke posisi awal dan bengkok kembali. Selepas 15 pengulangan, adalah perlu untuk melakukan kecenderungan ke sisi, cuba memaksimumkan batang tubuh ke sisi kanan dan kiri.
 6. Latihan berikut dilakukan dengan osteochondrosis lumbosacral yang kerap, ia dikenali sebagai "Kucing". Anda perlu mendapatkan semua empat dan cuba merangkak di bawah halangan yang dicipta, melambai di belakang supaya tidak mencederakannya. Jika anda tidak mempunyai pengalaman budaya fizikal, cuba bayangkan bagaimana kucing melintas di bawah halangan rendah - ini adalah visualisasi latihan.

Tempoh remisi

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar perlu dilakukan walaupun matlamat utama dicapai - remisi, iaitu, apabila rasa sakit itu sebenarnya hilang. Fisioterapi untuk osteochondrosis, kategori yang merangkumi terapi senaman, mencadangkan beban berterusan.

Semua latihan dengan osteochondrosis tulang belakang lumbosacral perlu dilakukan walaupun semasa remisi, jika tidak sakit akan kembali dan kesan terapi tersebut akan sementara.

Tiada sekatan ke atas apa latihan fizikal untuk osteochondrosis lumbal untuk dilakukan pada peringkat ini. Ia akan berguna untuk kelihatan seperti kelas kumpulan atau mendaftar di gym dan, bersama-sama dengan profesional, menguatkan korset otot anda.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh terus melibatkan diri dalam rumah, memilih apa-apa beban dengan membebankan. Spine lumbar adalah perlindungan terburuk terhadap kecederaan dan mampatan, jadi itu adalah latihan kuasa yang akan membantu mengembangkan otot untuk menyokong kerangka dalam bidang ini.

Pada mulanya, adalah lebih baik untuk menjalankan tugas hanya dengan berat sendiri, dan kemudian menggunakan peralatan tambahan: dumbbell atau botol penuh sebaliknya.

Untuk latihan tulang belakang sakral, latihan berikut akan dilakukan:

 • squats, baik normal dan dengan bodoh;
 • ayunan tekan;
 • tergelincir untuk mengangkat dumbbells;
 • tarik-up;
 • hyperextension, dan kedua-dua klasik dan sebaliknya.

Kerana osteochondrosis lumbal dapat dirasakan, adalah penting untuk tidak keterlaluan. Jika anda merasakan bahawa beberapa latihan tidak dapat dilakukan, lebih baik untuk melakukan lebih banyak beban lembut dari blok-blok yang diterangkan di atas, tetapi memperbaikinya sedikit.

Sebagai contoh, lakukan mereka dengan beban (bodoh / botol air) atau semata-mata meningkatkan bilangan ulangan.

Seperti yang anda faham, latihan terapi fizikal untuk osteochondrosis lumbosacral tidak boleh menjadi satu-satunya ukuran rawatannya.

Untuk menghilangkan kesakitan dan mengembalikan bekas mobiliti, anda perlu pergi ke doktor, mengambil pil dan ikuti cadangan lain.

Fisioterapi dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar juga akan memberikan hasil ketara, jadi jangan tinggalkannya.

Semua ini akan secara beransur-ansur meningkatkan kesihatan belakang anda, menyerahkan pil dan akibatnya hanya ada terapi fizikal untuk osteochondrosis, yang tidak menanggung sebarang bahaya.

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Osteochondrosis adalah penyakit yang dianggap tidak boleh diubati. Mereka yang menemui mereka akan terpaksa mengalami kesakitan sepanjang hayat mereka dan menggunakan pelbagai kaedah rawatan untuk mengelakkan perkembangan penyakit, serta meningkatkan kualiti hidup mereka. Nasib baik, kini mudah mengalahkan kesakitan di osteochondrosis - sudah cukup untuk menggunakan terapi senaman. Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral adalah agak mudah, dan boleh dilakukan oleh mana-mana pesakit.

Osteochondrosis: putusan atau tidak?

Osteochondrosis adalah penyakit yang dicirikan oleh terjadinya proses degeneratif-dystrophik di rantau kolum tulang belakang. Semasa perkembangan cakera intervertebral patologi ini menderita. Saraf saraf tunjang juga tercabut akibat penonjolan cakera dan mengurangkan ruang antara vertebra individu. Penyakit boleh terjadi di mana-mana bahagian tulang belakang, tetapi paling sering chondrosis dicatatkan di rantau lumbar atau sacrum.

Gejala utama patologi, jika ia disetempatan di rantau lumbosacral, adalah kesakitan di kawasan ini, sakit dan tidak menyenangkan, yang dapat mengurangkan pergerakan belakang dan menjejaskan kualiti hidup. Lebih-lebih lagi, sindrom kesakitan dipertingkatkan selepas bersenam.

Nota! Perkembangan aktif osteochondrosis biasanya diperhatikan pada orang berumur 45-50 tahun dan lebih tua, dan bergantung kepada perubahan yang berkaitan dengan usia dalam badan. Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, patologi mempunyai "peremajaan" dengan ketara, yang dikaitkan dengan gaya hidup pasif kebanyakan orang dan beban yang salah di belakang.

Penyebab utama osteochondrosis di rantau lumbar dan sacrum adalah:

 • tahap aktiviti fizikal yang rendah disebabkan jangka masa panjang;
 • beban berlebihan di belakang kerana kerja fizikal berat;
 • kecederaan;
 • pelbagai patologi tulang belakang, termasuk kelengkungannya;
 • penggunaan perabot yang tidak selesa untuk tidur dan bekerja; memakai kasut yang tidak selesa dan miskin;
 • kekurangan tempat kerja ergonomik;
 • faktor keturunan;
 • berat badan berlebihan;
 • tekanan dan masalah yang berkaitan dengan keadaan psiko-emosi.

Kaedah rawatan

Tidak mustahil untuk mengalahkan osteochondrosis yang telah muncul. Walau bagaimanapun, perkembangannya boleh dihentikan, dan dalam proses rawatan anda dapat menyingkirkan kesakitan yang berterusan. Semasa terapi, kedua-dua ubat dan pelbagai fisioterapi, terapi fizikal, urut, dan lain-lain digunakan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, satu operasi ditunjukkan, tetapi, sebagai peraturan, jika anda berjumpa dengan doktor dalam masa, maka pembedahan tidak diperlukan.

Matlamat utama rawatan adalah untuk menghapuskan, jika mungkin, faktor yang menyebabkan penyakit, serta untuk menghapuskan gejala. Teknik ini direka untuk memulihkan proses metabolik yang terjadi di tulang belakang, melegakan kesakitan, menghilangkan bengkak dan kekejangan otot.

Nota! Prosedur seperti akupunktur dan terapi manual telah menunjukkan diri mereka dengan baik dalam rawatan osteochondrosis. Tetapi cara terbaik untuk memperbaiki keadaan tulang belakang ialah terapi senaman.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci bagaimana terapi kiropraktik tulang belakang dijalankan, serta mempertimbangkan teknik utama dan kesannya pada badan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Kenapa terapi terapi?

Sebagai peraturan, untuk mengalahkan osteochondrosis dan kesakitan yang menyakitkan pesakit semasa ketakselanjarannya, orang memutuskan untuk mengambil kursus suntikan dadah seperti analgesik dan antispasmodik. Ya, mereka akan menghilangkan kesakitan dan gejala lain, tetapi mereka tidak akan mempunyai kesan terapeutik. Dan tempoh kesannya akan agak kecil. Juga, ubat-ubatan ini mempunyai banyak kontraindikasi, dan dengan penggunaan jangka panjang atau berhenti membantu, atau memburukkan keadaan badan. Dan fisioterapi atau terapi fizikal dengan ketara meningkatkan proses peredaran darah, dan keadaan sistem otot, dan menggalakkan penggunaan kedudukan yang betul oleh segmen ruang tulang belakang. Latihan melambatkan atau menghentikan aliran proses degeneratif-dystropik di tulang belakang, menghilangkan kekejangan, dan dalam beberapa kes bahkan membantu mengatasi rasa sakit. Dan kelebihan utama terapi senaman - anda boleh melakukan senaman di rumah.

Nota! LFK termasuk sebilangan besar latihan pelbagai orientasi dan pelbagai kerumitan yang berbeza. Walau bagaimanapun, mereka dipilih oleh doktor dengan ketat mengikut diagnosis dan keadaan fizikal semasa pesakit.

Peraturan umum

Walaupun terdapat banyak aspek positif dan keselamatan yang jelas kaedah, terapi latihan masih tidak boleh digunakan tanpa berfikir dan tanpa perundingan terlebih dahulu dengan pakar. Adalah penting untuk diingat bahawa penyebab kesakitan di rantau lumbar atau sakrum mungkin penyakit lain, dan bukan hanya osteochondrosis. Selain itu, untuk beberapa daripada mereka atau bergantung kepada keadaan tertentu pesakit, penggunaan terapi senaman hanya dilarang. Oleh itu, sebelum pergi dengan tikar di bawah lengan anda untuk melakukan latihan fizikal, anda masih perlu mengetepikan beberapa jam waktu peribadi anda dan melawat pakar neurologi. Sebaliknya, doktor boleh menghantar kepada beberapa kajian untuk membuat diagnosis yang tepat dan menentukan tahap perkembangan osteochondrosis.

Terdapat juga beberapa peraturan yang penting untuk diikuti ketika melakukan latihan. Jika tidak, terapi latihan yang paling kompleks hanya akan tidak berkesan.

 1. Adalah penting untuk mengekalkan keteraturan dan melaksanakan latihan secara sistematik. Jika tidak, kesan yang diingini tidak semestinya.
 2. Anda tidak boleh tergesa-gesa "segera dari kelawar" dan cuba lakukan program maksimum. Anda harus selalu bermula dengan senaman yang mudah dan mudah dan hanya melakukan beberapa pendekatan tanpa memandu diri anda. Juga jangan lupa tentang pemanasan awal.
 3. Sekali-sekala tidak boleh terlalu banyak kerja semasa kelas. Ia adalah kontraindikasi untuk melakukan senaman yang menyebabkan kesakitan.
 4. Pakaian untuk latihan harus selesa dan tidak menghalang pergerakan.
 5. Semua latihan dilaksanakan lancar dan perlahan. Semasa terapi latihan terburu-buru adalah kontraindikasi. Pernafasan harus diukur.

Petua! Kesan yang lebih besar dalam rawatan osteochondrosis boleh dicapai jika pemakanan yang betul juga diperhatikan.

Secara umum, tempoh latihan yang kompleks terhadap osteochondrosis pada bahagian bawah belakang jarang melebihi 15-20 minit sehari. Dan lebih baik jangan hanya kerap, tetapi setiap hari, memperuntukkan masa untuk ini pada waktu pagi. Ia juga disyorkan untuk menggunakan tikar gimnastik yang mudah - adalah tidak diingini untuk melakukan senaman di lantai kosong (sebahagian daripadanya melibatkan berbaring di belakang atau berdiri dengan tapak tangan dan lutut anda).

Kompleks latihan

Langkah pertama adalah pemanasan mudah. Ia cukup untuk membuat beberapa lembut melangkah ke depan dan ke sisi, untuk meregang tangan anda, untuk melakukan gerakan bulat dengan bahu dan leher anda. Terdapat tiga tahap terapi fizikal utama untuk osteochondrosis belakang atau sacrum.

Jadual Fasa terapi senaman dalam osteochondrosis.