Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Kelopak mata

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri anda.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat tidur di atas katil, tulang belakang serviks santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Tiga belas terapi latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sebelah. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Pendekatan bersepadu terhadap rawatan penyakit tulang belakang, membolehkan untuk mencapai hasil yang sangat baik. Biasanya, sebagai tambahan kepada terapi dadah dan penggunaan pembalut, pakar menetapkan LFK untuk osteochondrosis. Kesan semacam itu menghentikan distrofi cakera, menguatkan otot belakang, memperkaya tisu dengan oksigen dan sembuh dengan lebih berkesan. Latihan tetap mempunyai kesan positif terhadap semua sistem, tetapi dalam beberapa kes, mereka hanya dijalankan di bawah pengawasan pakar.

Hampir setiap orang moden yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di pejabat ketika berpaling belakang atau leher dapat mendengar crunches atau klik. Sesetengahnya tidak memberi perhatian kepada mereka, walaupun dalam kebanyakan kes mereka adalah tanda pertama indisposition dan peringkat awal perkembangan patologi yang serius, osteochondrosis. Ia menjejaskan tulang rawan dan menyebabkan perubahan degeneratif secara beransur-ansur dalam tisu tulang di vertebra.

Ini berlaku akibat distrofi otot, serta gangguan metabolik, kelengkungan atau kecederaan tulang belakang. Penyakit ini muncul dengan gejala berikut:

 • Sakit di tulang belakang lumbar atau kawasan tulang belakang yang lain.
 • Meningkatkan ketidakselesaan di bahagian belakang semasa senaman.
 • Mual atau sakit perut.
 • Peningkatan mendadak dalam tekanan tanpa sebab.
 • Pusing atau tinnitus.
 • Rasa nyeri perut atau rasa sakit.

Perubahan dystrophic di tulang belakang adalah bahaya yang serius, kerana ia boleh menyebabkan rupa patologi dalam banyak sistem dalaman. Oleh itu, gimnastik dengan osteochondrosis membawa manfaat yang besar kepada seluruh tubuh dan menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap perkembangan penyakit yang serius. Kompleks yang ditetapkan bertujuan meningkatkan keadaan tisu otot, memulihkan tulang, dan menormalkan kesejahteraan umum.

Keperluan untuk terapi senaman

Dalam osteochondrosis lumbal, fisioterapi akan mempunyai ciri ciri sendiri, kerana ia bertujuan untuk memperkuat otot otot, melegakan sindrom kesakitan, meningkatkan keadaan tisu tulang rawan. Pelaksanaan kompleks kompleks akan membantu menghilangkan deposit garam, mengurangkan manifestasi ketidakselesaan semasa giliran dan selekoh. Ia dilakukan terhadap latar belakang pematuhan diet yang sihat dan laluan terapi, prosedur lain. Keperluan utama dalam gimnastik terapeutik adalah:

 • Dia dilantik oleh doktor yang hadir.
 • Ia dilakukan hanya dalam tempoh remisi.
 • Pelan pelajaran dirundingkan dengan pakar.
 • Ia sepatutnya dilakukan setiap hari.

Kaedah penyediaan

Latihan yang kompleks untuk bahagian bawah adalah berguna untuk orang yang lebih tua, serta mengalami sakit belakang, dengan kaki rata dan selepas kecederaan tulang belakang. Dia dilantik oleh doktor yang hadir sebaik sahaja peperiksaan menyeluruh dilaksanakan. Ia bermula dengan persiapan yang mudah, iaitu seperti berikut:

 • Ia adalah perlu untuk menyediakan pakaian mudah yang tidak akan menghalang pergerakan semasa pelaksanaan pendekatan di rumah. Ini adalah t-shirt kapas atau t-shirt gentian semulajadi, seluar pendek dengan band elastik yang selesa.
 • Di tangannya, semua peralatan sukan yang diperlukan, biasanya bola fitball, bar dinding, tikar latihan, berbaring di punggungnya, serta roller, yang boleh digantikan dengan tuala yang bergolek atau selimut tipis.
 • Latihan adalah lebih baik untuk merancang untuk separuh pertama hari, tetapi ia harus bermula tidak lebih awal daripada satu setengah jam sebelum makan.
 • Sebarang aktiviti harus bermula dengan bayaran mudah. Ini adalah satu peristiwa penting yang akan menghangatkan seluruh tubuh dan menyediakan bukan sahaja otot, tetapi juga sistem jantung untuk beban yang akan datang.
 • Pakar sentiasa mencadangkan untuk memulakan diari untuk memantau latihan yang dilakukan pada terapi senaman dan keputusan yang dicapai. Ia boleh menjadi buku nota atau buku nota ringkas.

Penyediaan mudah sedemikian akan membolehkan anda untuk menyesuaikan diri dengan berkesan ke pelaksanaan kompleks yang akan datang dan pendekatan dengan serius. Apabila semua peralatan sukan berada di tangan dan segala-galanya bersedia untuk proses itu, anda boleh meneruskan untuk mengenali prinsip asas latihan.

Kaedah terapi senaman dalam osteochondrosis

Terapi fizikal yang bertujuan untuk memelihara integriti vertebra dan pencegahan kerosakan degeneratif dalam tisu tulang rawan mempunyai prinsip dan ciri tersendiri. Pematuhan mereka akan membolehkan anda melakukan latihan dengan betul, dan ini tidak akan membuat anda menunggu hasilnya. Kaedah utama terapi fizikal adalah:

 • Satu set latihan dilakukan di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik. Sekiranya terdapat kemungkinan dan cuaca membolehkan, lebih baik untuk pergi ke luar.
 • Semua pergerakan dalam proses harus lancar, perlahan, dengan kawalan nafas. Jika mereka mula menimbulkan ketidakselesaan, pekerjaan itu berhenti sepenuhnya.
 • Bilangan pengulangan dan amplitud pelaksanaan meningkat secara beransur-ansur, sementara seseorang semestinya menjejaki perubahan keadaan dan kesejahteraan.
 • Latihan bermula dan berakhir dengan pengukuran nadi dan tekanan. Sekiranya penunjuk ini sangat berbeza dari biasa, maka beban dikurangkan atau dijalankan dalam terapi senaman dan dibatalkan sepenuhnya.
 • Prestasi bebas kelas dibenarkan hanya dengan izin doktor, tetapi kompleks itu perlu diselaraskan.

Sebelum anda memulakan, anda perlu menonton video, di mana ia ditunjukkan bagaimana untuk membuat setiap pendekatan secara konsisten, apa yang harus dielakkan, dan dalam keadaan apa anda harus menghentikan sepenuhnya aktiviti tersebut. Ini akan memastikan ketepatan latihan.

Latihan dalam peringkat akut

Dalam osteochondrosis lumbosacral akut, kelas tidak ditunjukkan secara prinsip. Pesakit disyorkan dengan tegas berehat. Tetapi doktor mungkin menetapkan satu siri latihan yang akan meringankan keadaan keseluruhan, menormalkan pernafasan dan memperbaiki kesejahteraan. Mereka hanya dibuat dalam kedudukan terlentang tidak lebih daripada 8 kali dalam satu set. Mengecas pinggang dalam fasa akut adalah seperti berikut:

 • Lengannya diregangkan di sepanjang badan, maka mereka naik ke atas dan pergi di belakang kepala, dan setelah itu mereka kembali mengambil posisi awal.
 • Putaran kaki kanan ke kiri 10 kali dan sama ke kanan, diikuti oleh pengulangan untuk anggota kiri.
 • Ambil kedudukan secara mendatar, bengkokkan lutut anda. Rantau lumbar ditekan terhadap tilam, perlu secara beransur-ansur membungkuk dan membengkokkannya.
 • Aperture nafas selama 1 minit. Kawasan perutnya adalah bulat, kemudian ditiup - dan seterusnya beberapa kali.

Tahap subacute

Apabila keadaan pesakit kembali normal, keadaan kesihatannya menjadi lebih baik, latihan diberikan kepada orang lain. Mereka agak rumit dan akan membolehkan melatih punggung dan otot perut. Dalam kes ini, kompleks osteochondrosis adalah seperti berikut:

 • Kaki terbentang ke maksimum, kepala dibangkitkan. Harus ada ketegangan di kawasan akhbar. Pegang selama beberapa saat dan berehat sepenuhnya.
 • Berbaring di belakang anda, anda perlu berehat kaki anda di atas tilam, dan kemudian, semasa menghirup, angkat sakrum. Pegang kedudukan untuk jangka pendek, dan kemudian mengambil kedudukan awal.
 • Orang itu mendapat semua empat, benar-benar melegakan leher, dagu mengetatkan ke dada. Bahagian belakang dibengkokkan di kawasan lumbar, dan kemudian diturunkan ke kedudukan asalnya.

Latihan untuk belakang pada peringkat ini masih dijalankan di bawah pengawasan pakar, kerana ia boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki jika dilakukan dengan tidak betul. Misalnya, lenturan pinggang semasa postur "kucing" boleh menyebabkan dislokasi vertebral atau microtrauma.

Kelas-kelas dalam tempoh keadaan stabil

Kompleks untuk lumbosakral dalam tempoh normalisasi lengkap keadaan akan lebih sukar, tetapi akan menguatkan kesan yang dicapai, menstabilkan pesakit dan mencegah kekacauan berulang.

Kompleks ini terdiri daripada pendekatan yang serupa:

 • Berbaring di belakang anda, anda perlu mengetatkan anggota badan yang lebih rendah seterusnya ke perut, membengkokkan mereka di lutut. Ini dilakukan dengan lancar, tanpa tergesa-gesa, dengan mengawal sensasi di belakang. Cukup untuk melakukan pendekatan 5-10.
 • Pesakit berlutut dan duduk di kakinya. Palma perlu meluncur di sepanjang karpet, cuba menyentuh lantai dengan payudara dan meregangkan tulang belakang, dan perlahan-lahan kembali ke kedudukan asalnya.
 • Berdiri betul-betul di atas lantai, anda perlu meluruskan tapak tangan di sepanjang badan, kemudian memaksimumkan otot-otot punggung, dan berehatlah. Anda perlu melakukan ini 8-10 kali.
 • Bersandar di atas lantai, dan lepasi tangan anda, menyentuh tapak tangan bahu anda. Selepas itu, bengkokkan kaki di lutut dan tekan kaki di atas lantai. Badan cahaya dibangkitkan ke atas, setelah itu perlahan-lahan kembali ke posisi asalnya.

Seluruh kompleks terhadap osteochondrosis perlu dilakukan dalam masa 20 minit. Ini akan menguatkan tulang belakang, dan pada masa yang sama jangan membahayakannya. Kesan fizikal harus selalunya digantikan dengan pernafasan, supaya terapi berguna dan oksigenkan tisu.

Apabila tidak ada masa untuk terapi latihan

Apabila merawat osteochondrosis rantau lumbar, sangat penting untuk menumpukan masa untuk terapi fizikal. Hanya dengan cara ini keadaan bertambah baik, perkembangan komplikasi dikecualikan. Tetapi latihan sering mengambil banyak masa, yang jauh dari semua orang. Dalam kes ini, latihan asas akan dibentuk (anda boleh mengambil beberapa pendekatan mudah dari teknik Bubnovsky), dalam bentuk lima minit yang singkat, dan pastikan anda melakukan pada waktu pagi dan bukannya mengecas. Perlu diingatkan bahawa untuk setiap kompleks akan menjadi individu, kerana ia harus menjejaskan kawasan yang terlibat dengan perlahan. Adalah lebih baik untuk menyelaraskannya dengan doktor anda, semasa pelantikan terapi utama.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis tulang belakang serviks menyokong kesejahteraan, menghapuskan kemunculan komplikasi yang serius, dan juga menjadi sokongan yang efektif dalam rawatan patologi. Ia dijalankan di bawah pengawasan pakar semasa peringkat akut, semasa remisi ia dibenarkan untuk dilakukan di rumah, dengan mematuhi peraturan asas.

Apakah latihan untuk melakukan dengan osteochondrosis lumbal?

Kembali membawa, anda mendengar kritikal ciri, klik - ini adalah tanda pertama osteochondrosis. Sudah tiba masanya untuk menguatkan bahagian belakang, mula melibatkan LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Penyakit ini terbentuk kerana pemendapan garam sepanjang bahagian tulang belakang dan menyebabkan rasa sakit yang tidak menyenangkan ketika berpaling dan lentur. Ini menunjukkan bahawa pesakit jarang atau sama sekali tidak terlibat dalam aktiviti fizikal. Sudah waktunya untuk mengubah sesuatu, mulakan bertindak - memulihkan kesihatan, pergerakan ruang tulang belakang. Untuk osteochondrosis lumbosacral, lakukan senaman khas.

Keperluan umum untuk LFC

Fisioterapi adalah bahagian penting dalam proses rawatan, kerana ia memperkuat keseluruhan zon vertebra. Otot lemah menjejaskan ubah bentuk cakera tulang belakang. Otot yang kuat memegang berat keseluruhan badan. Antara perkara lain, latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menghilangkan deposit garam di belakang, dan dengan latihan otot, anda mengisi lompang kosong. Senaman yang teratur, garam menggilap dan rasa sakit dikurangkan.

Rawat osteochondrosis lumbal dengan melakukan senaman secara berterusan, setiap hari selama 15-20 minit. Ia tidak pernah terlambat untuk melibatkan diri, tetapi lebih baik untuk memulakan apabila gejala berlaku.

Tanda-tanda pertama penyakit:

 • Mengganggu kesakitan di rantau lumbar;
 • Menguatkan pada beban, ia diberikan dalam bidang lembangan kecil;
 • Badan itu terbuat dari kayu, pergerakannya terluka.

Untuk memastikan sampai akhir, pastikan anda pergi ke doktor, yang akan mengesahkan diagnosis dan menasihati bagaimana untuk menghilangkan osteochondrosis dan tidak menyebabkan komplikasi semasa latihan. Makanan yang berguna dan gimnastik, akan melegakan berat badan yang tidak perlu, akan memulihkan mobiliti pinggang. Mulailah dengan paru-paru dan secara beransur-ansur merumitkan kelas, meningkatkan bilangan ulangan, dan amplitud pergerakan.

Sentiasa sediakan sistem jantung anda untuk usaha yang akan datang, pada mulanya lakukan pemanasan. Kesan hebat memberikan gantung di bar, bertukar ke belakang dan sebagainya. Untuk rawatan osteochondrosis, ikuti cadangan supaya latihan memberikan hasil yang baik.

Kaedah untuk pelaksanaan LFC

Gimnastik perubatan di osteochondrosis tulang belakang lumbar, bermula dengan senaman persediaan. Pada mulanya, latihan dilakukan berbaring, mengurangkan ketegangan di punggung bawah. Perkara utama adalah untuk melaksanakan kelas secara senyap-senyap, lancar. Jika sakit lutut berlaku semasa latihan, gunakan roller untuk melembutkan.

Lakukan latihan untuk tulang belakang sakral mengikut peraturan berikut:

 • Pergi ke hospital untuk berunding;
 • Fisioterapi dengan osteochondrosis dijalankan secara berterusan dan setiap hari - masa terbaik pada waktu pagi;
 • Adakah pakaian dalam kain semulajadi;
 • Ada sakit berhenti;
 • Latihan untuk bahagian lumbal tidak tiba-tiba untuk mengelakkan komplikasi;
 • Apabila melakukan latihan fizikal di rumah, ajar diri untuk menghembus nafas, jangan biarkan kelewatan;
 • Terlibat, tarik balik perut dan punggung.

Gimnastik LFC membantu dengan osteochondrosis lumbal, menghalang pemusnahan cakera intervertebral. Tulang belakang di belakang terbentang, ujung saraf tidak dimampatkan, kekejangan otot dan kesakitan hilang. Jika mengecas semasa osteochondrosis bahagian lumbal tidak dilakukan pada waktu pagi, maka pastikan bahawa satu jam berlalu selepas masa makan yang lain, selepas makan. Dinamik pemulihan positif untuk lumbar, muncul selepas 2 bulan. Keputusan kelas akan menyenangkan anda, kami akan mula tampil

 • Pastikan untuk membaca: Adakah mungkin untuk masuk untuk sukan dengan osteochondrosis?

Kompleks latihan terapeutik

Fisioterapi dalam osteochondrosis, menguatkan otot punggung bawah, pinggul dan punggung. Ingat, tulang belakang manusia bermula dengan jari-jari kaki bawah, pastikan untuk mengurut dan menjaga mereka. Ballerinas, gimnastik dan yogis mempunyai badan yang fleksibel, kerana mereka mengembangkannya dari ujung kaki ke bahagian paling atas kepala. Fleksibiliti belakang, tanda pemuda untuk apa-apa umur.

Fisioterapi dan LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang sihat, cara yang sihat adalah pencegahan yang berkesan. Penyakit ini berhenti berjalan.

Tahap lfk

Pada mulanya, lakukan senaman ringan, bersiaplah untuk melakukan senaman fizikal untuk tulang belakang lumbosacral. Sapukan latihan dari sekolah, putar leher, bahu, menyebarkan tangan anda, buat kilang. Condongkan badan ke arah yang berbeza, berputar ke kanan dan kiri, kemudian angkat lutut yang bengkok, putar pelvis. Lakukan ini 10 kali, panaskan badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik perubatan untuk belakang berkesan membantu dalam rawatan osteochondrosis lumbar di rumah.

LFK lakukan dalam tiga peringkat:

 • Beban cahaya dilakukan dalam tempoh akut apabila sakit teruk berlaku;
 • Pengurangan fizikal yang kurang kompleks dilakukan apabila gejala sakit mereda;
 • Pada peringkat terakhir, latihan dilakukan selepas pemulihan lengkap, sebagai pencegahan.

Setiap peringkat melatih otot subkutan dalam belakang dan perut. Cari rumah atau beli tikar amalan supaya gimnastik boleh dilakukan tanpa rasa sakit dan selamat. Buat roll tuala, kerana ia akan digunakan dalam beberapa latihan, ia membantu untuk mengambil beban dari pinggang. Di samping itu, pakai tali pinggang khas yang menyokong belakang, semasa musim sejuk akan hangat. Kami terus mengamalkan lfk dengan osteochondrosis lumbal.

Latihan berkesan

Pertimbangkan aktiviti fizikal secara berasingan untuk setiap jenis perkembangan penyakit.

Tahap pertama adalah sakit akut. Ia dilakukan di belakang berbaring:

 • Bend kaki anda, letakkan roller di bawah kaki anda. Mulailah membengkokkan jari dan jari kaki;
 • Sebarkan jari anda dengan jari di antara mereka dan tariknya. Melegakan tekanan;
 • Bend kaki kanan anda dan luruskan kiri anda. Luncurkan tumit kiri anda di atas tikar, perlahan-lahan bengkokkannya ke tahap kaki kanan anda dan lepaskan lagi. Lakukan 8 kali dan tukar kaki;
 • Letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bergantang menarik mereka di belakang kepala; bengkok kedua kaki. Mula merentangkan kaki kanan anda ke sisi. Lakukan 10 kali dan tukar ke yang lain;
 • Bangkitkan perut supaya loin ditekan ketat dan mula mengetatkan satu kaki ke dada;
 • Putar kaki anda dalam bulatan, dan kemudian ke arah yang bertentangan;
 • Berbaring di belakang anda, lenturkan kaki anda, lutut lutut anda bergantian ke sisi;
 • Bernafas di diafragma abdomen, terhirup, menghidupkan abdomen, menghembuskan nafas, dan menarik balik.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Pada peringkat kedua, kita mengayunkan otot perut dan punggung, menggunakan senaman fizikal dengan osteochondrosis lumbal:

 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, menghirup, mengangkat kawasan tailbone, menghembus nafas, lebih rendah;
 • Kedudukan permulaan yang sama (PI). Ambillah nafas panjang, menghembuskan nafas, angkat kepala perlahan-lahan, tahankan otot-otot akhbar dalam ketegangan, kembali menghembus nafas;
 • Ip, juga, dengan kaki diluruskan, lengan menarik badan. Tekan punggung, tahan mereka, tegang selama 10 saat, kemudian berehat dan ulangi;
 • Caving di belakang anda, angkat tangan dan kaki anda, menekan perut anda ke permukaan;
 • Anda berdiri di pose meja dan mula menggerakkan tangan anda ke permukaan, duduk di keldai;
 • Dalam pose meja lakukan kucing senaman, menurunkan dagu, bengkokkan di belakang, menghembuskan bengkak di bahagian bawah punggung.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Selepas pemulihan, mula latihan keras, menguatkan kerangka badan:

 • Kami melatih para imam otot. Kami menunduk, punggung ditarik balik, kami mengikuti bahawa lutut tidak melampaui kaki;
 • Berbaring di perut anda, mula berenang dengan tangan anda, angkat lengan kanan anda, kaki kiri, kemudian berubah;
 • Kami melatih bahagian bawah. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat tulang belakang untuk setiap nafas;
 • Anda berdiri di bar, berdiri di perut anda, di lengan dan kaki lurus, menguatkan seluruh korset otot.

Pada peringkat terakhir, anda boleh secara aktif terlibat dalam sukan. Menjalankan tugas secara intensif, melakukan jogging. Lakukan asana dari yoga, mereka bukan sahaja menguatkan bahagian belakang, tetapi juga membuat tulang belakang fleksibel. Gunakan senaman ini untuk mengurangkan bahagian bawah osteochondrosis sebagai profilaksis.

Latihan terapeutik mempunyai batasan, pastikan untuk mempertimbangkannya. Jangan berhadapan dengan selesema, lumbago yang teruk dan apabila tiada mood, supaya tidak memburukkan lagi keadaan yang menyakitkan.

Pencegahan

Mula secara aktif tarik otot-otot tunjang, pasang bar mendatar di rumah, gantung, berputar. Berolahraga, terus menarik perut. Muat turun akhbar, kerana kuat, otot perut yang kuat - jaminan kesihatan bahagian bawah, bahagian badan ini memegangnya. Mula berenang, marah. Selepas latihan, peredaran darah bertambah baik, peningkatan metabolisme, akibatnya bekalan cakera intervertebral dengan nutrien bertambah baik dan beban pada tulang belakang berkurang.

Jika anda akan memakai graviti, pastikan anda memakai tali pinggang khas. Jangan angkat lebih daripada 10 kg.

Beli katil yang selesa dengan tilam ortopedik untuk mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan lurus. Pakai tumit tidak lebih daripada 5 cm Dan biarkan kaki anda berehat, keadaan mereka memberi kesan yang ketara kepada kesihatan tulang belakang. Pakai kualiti, kasut bernafas. Cari prosedur alternatif seperti urutan terapeutik, ultrasound, wrap, terapi magnet, akupunktur. Tetapi sebelum semua manipulasi perubatan, berjumpa dengan doktor anda.

Terapi latihan untuk osteochondrosis tulang belakang: senaman terapeutik untuk lumbar

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menguatkan kerangka otot, merangsang peredaran darah. Latihan meningkatkan metabolisme, mempromosikan pertumbuhan semula tisu. Bersama dengan terapi perubatan, kompleks terapi latihan memungkinkan untuk mencapai hasil terbaik dan mempercepat pemulihan tulang belakang. Kelas biasa akan membantu mengatasi hernia, melegakan kesakitan sistematik di belakang, sacral dan coccyx.

Kandungan:

Faedah latihan

Melakukan terapi senaman dalam osteochondrosis lumbal, anda boleh meningkatkan kesihatan anda dengan ketara. Satu set latihan perlu ditetapkan oleh doktor yang akan dibimbing oleh keadaan pesakit, tahap penyakit, kehadiran sindrom kesakitan.

Kesan positif pendidikan jasmani:

 • menguatkan korset otot;
 • otot licin akhbar sedang diusahakan, yang mempunyai kesan positif ke organ dalaman;
 • aliran darah bertambah baik;
 • proses pertukaran dipercepatkan;
 • tisu tropik meningkat;
 • meluruskan tulang belakang;
 • mencubit saraf dan vesel dihilangkan;
 • menguatkan sistem muskuloskeletal.

Untuk mencapai hasil yang optimum, perlu melakukan latihan setiap hari, melakukan latihan dengan lancar, menumpukan pada kerja otot dan pernafasan. Kelas diadakan dalam pakaian selesa yang tidak mengganggu pergerakan. Bahan ini mestilah kain kapas yang semula jadi, sesuai.

Pada nota itu. Untuk terapi senaman di osteochondrosis belakang bahagian bawah, anda memerlukan roller, yang mesti diletakkan di bawah kaki bawah sambil berbaring untuk mengurangkan beban di kawasan lumbar.

Gimnastik selepas tidur

Latihan pagi untuk belakang dengan osteochondrosis membantu seseorang bangun. Dia akan menyediakan tulang belakang dengan teliti untuk hari yang akan datang dan memberikan kesan penyembuhan.

Mengecas selepas tidur berbaring di belakang anda:

 1. Kaki bengkok pada lutut, kusyen besar terletak di bawah kaki bawah. Sapu dan sapu bersih. Buat pergerakan pekeliling dengan kaki anda.
 2. Bend kaki anda pada sudut tajam, berehat kaki di atas katil. Gulung tumit ke seluruh katil sehingga kaki dilanjutkan sepenuhnya. Ulangi latihan dengan anggota lain.
 3. Luruskanlah tangan anda dengan perlahan di belakang kepala anda. Selalunya bergerak kaki anda ke sisi dan kembali ke tempat.
 4. Kaki dalam kedudukan yang bengkok, kaki di permukaan katil. Tarik lutut ke dada anda, turunkan kaki anda di atas katil. Lakukan beberapa pengulangan.
 5. Tanpa keluar dari katil, belanja pernafasan diafragma selama beberapa minit. Semasa menghirup, pernafasan perut, semasa anda menghembus nafas, tarik keluar.

Setiap gerakan melakukan 8-10 kali. Setelah sembuh di atas katil, perlahan-lahan berdiri, minum 100 ml air tawar, dan melakukan prosedur kebersihan. Kelas menghabiskan masa akut osteochondrosis 3 kali sehari. Pergerakan mudah di rumah boleh dilakukan oleh mana-mana orang, mengecas dirinya dengan tenaga untuk sepanjang hari.

Senaman semasa sakit sederhana

Latihan senaman kompleks dalam osteochondrosis lumbal dalam tempoh subakut membuat otot yang lebih dalam berfungsi. Lakukan lebih baik pada permaidani lembut. Berhati-hati mengikuti sensasi, mengelakkan kesakitan akut dan gerakan mendadak.

Gimnastik terapeutik dalam osteochondrosis lumbar, satu set latihan:

 1. Torso di permaidani, kaki bengkok di lutut, kaki berehat di permukaan. Semasa menghirup, angkat pelvis, sambil menghembuskan nafas, menurunkan tailbone ke karpet.
 2. Tanpa mengubah kedudukan, menghembus nafas dan mengangkat kepala, membantu diri anda dengan tangan anda, ketatkan akhbar, menurunkannya.
 3. Kaki lurus, lengan berbaring di sepanjang badan. Tekankan otot gluteal, kira-kira hingga 10, berehat.
 4. Gulung pada perut anda, meregang lengan lurus anda ke atas kepala anda, merobek kaki bawah dan atas pada masa yang sama, kendur di bahagian belakang. Betulkan pose selama beberapa saat.
 5. Bersandar pada lutut dan lengan anda, perlahan-lahan meletakkan punggung anda pada tumit anda, menggeser tangan anda ke atas lantai. Kembali ke kedudukan "empat".
 6. Dalam pose yang sama, tekan dagu anda ke dada anda dan bulatkan punggung anda semasa anda menghembuskan nafas. Ulangi gerakan itu.

Latihan ulangan lakukan, memberi tumpuan kepada kesakitan selama 8-10 kali. Selesaikan pernafasan pernafasan diafragma (2-3 minit). Apabila sakit belakang berhenti mengganggu anda, beralih ke latihan yang lebih maju.

Pada nota itu. Mula berlatih dengan pengajar. Selepas kira-kira 2 minggu, anda boleh mula belajar di rumah.

Latihan dalam pengampunan

LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbosacral membolehkan badan untuk menyediakan sebanyak mungkin beban yang lebih serius. Dalam tempoh ini, tergantung di bar adalah berfaedah, berenang aktif, beban kuasa kecil.

 1. Bulu batang di lantai, selalunya tarik lutut yang bengkok ke dada, membantu diri anda dengan tangan anda.
 2. Tarik anggota atas di belakang kepala, sambil menaikkan dan menurunkan kaki dan lengan lurus. Pergerakan menguatkan otot perut.
 3. Tanpa mengubah posisi, bengkokkan kaki anda di lutut, dengan kaki anda melawan lantai. Naikkan pelvis, menetapkannya selama beberapa saat pada titik tertinggi, turun ke lantai.
 4. Tanpa mengubah postur, bengkokkan kaki anda semasa menghembuskan nafas, tarik ke dada anda, dan dengan dahi anda cuba menyentuh topi lutut, sambil menghembuskan nafas, turun ke lantai. Latihan membentangkan tulang belakang dan berfungsi melalui otot yang mendalam di belakang.
 5. Ambil pose "pada semua empat." Perlahan lurus kaki kanan dan lekapkan lengan kiri ke hadapan. Limbs bersama-sama dengan tulang belakang sepatutnya menjadi garis tunggal selari dengan lantai. Betulkan pose selama 10 saat, tukar kedudukan.
 6. Buat bar. Berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di atas lantai. Luruskan lengan anda dengan mengangkat badan anda dan berehat di jari kaki anda. Kira hingga 10 dan ambil kedudukan asal.

Pada nota itu. Semua latihan bertujuan untuk menguatkan otot-otot belakang, abdomen, punggung dan pinggul. Harian melakukan gimnastik, anda boleh menyingkirkan kesakitan dalam beberapa minggu.

Teknik Bubnovsky

Dr. Bubnovsky adalah seorang doktor yang mempunyai reputasi baik yang telah menulis lebih daripada satu buku tentang penyakit tulang belakang dan sendi. Beliau telah membangunkan kaedah rawatan yang berkesan untuk osteochondrosis, yang diiktiraf sebagai perubatan rasmi. Gimnastik Sergei Bubnovsky membolehkan anda mengatasi penyakit itu, dengan mengambil ubat minimum. Kebaikan doktor adalah perkembangan simulator khas yang memulihkan sendi, cakram intervertebral yang menguatkan otot-otot dalam korset vertebra.

Latihan pada Bubnovsky dengan osteochondrosis lumbal disyorkan untuk dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor menggunakan simulator sejagat. Untuk pengecasan penyesuaian di rumah, doktor menasihati gimnastik yang mudah. Untuk kelas, anda memerlukan objek yang berguna, fitball (bola besar, elastik), tikar lembut.

Latihan Bubnovsky - senaman dengan bola di rumah:

 1. Locust. Lipat perut anda pada bola, bersandar lengan anda terus ke permukaan, dan dengan kaki lurus anda, sampai ke lantai. Bend siku anda sedikit, angkat kaki bawah sehingga sejauh mungkin, dan meregangkan tumit ke arah siling. Sekiranya latihan fizikal tidak dibenarkan, ambil kaki anda dari lantai dengan bergantian.
 2. "Hyperextension". Letakkan perut di fitball, dengan tangan dan lutut di atas lantai. Menaikkan batang badan, lengannya. Lutut anda tetap di atas lantai. Ambil kedudukan asal.
 3. "Separuh jambatan". Berikan punggung anda di atas lantai, letakkan kaki anda di fitball, bengkokkan lutut anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Menghembuskan nafas, menegangkan pantat anda dan merobeknya dari lantai, meluruskan kakinya dan menurunkan tailbone ke lantai sambil menghirup.
 4. "Tekan lebih rendah". Tanpa mengubah kedudukan, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, gerakkan bola dengan kaki anda. Naikkannya dengan kaki anda pada 90 darjah, turunkannya ke lantai.
 5. "Flugel". Dalam kedudukan yang sama, lengannya terpisah, kaki melengkung di lutut pada sudut yang betul. Twist, menurunkan kaki ke kanan dan kiri, menyentuh lantai dengan lutut anda.

Semua latihan dilakukan sebanyak 20 kali. Kali pertama boleh dihadkan kepada gerakan 5-7, secara beransur-ansur meningkatkan bilangan ulangan.

Pada nota itu. Gimnastik tidak berlaku dengan keradangan sendi, onkologi, kecederaan, dalam tempoh selepas operasi. Terapi senaman mengikut kaedah Bubnovsky memberikan hasil yang sangat baik dan menyumbang kepada pemulihan pesat tulang belakang.

Latihan Evdokimenko

Terdapat banyak latihan fizikal untuk memulihkan dan memperkuat belakang. Gymnastik Dr. Evdokimenko dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar membolehkan untuk menghilangkan sakit kronik, lumbago dan melegakan kejang otot.

 • melakukan pengecasan, anda boleh menggunakan bantuan saudara-mara;
 • gimnastik dilakukan di permukaan keras, lebih baik untuk melakukannya di lantai, tidur tikar kecil;
 • jika semasa latihan kenaikan sakit, anda mesti menghentikan latihan.
 1. Berdiri di perut, belakang lurus, lengan selari dengan badan. Bend kaki kiri di lutut, pusingkan kepala ke sebelah kanan. Cuba sampai ke tumit ke punggung. Tekankan otot betis (penolong perlu menguruskan kaki dengan tangan), hitungkan ke 10. Bersantai otot selama 5 saat dan tegang lagi. Ulangi dengan kaki yang lain.
 2. Berdiri pada semua empat, pada menghirup, pusingan belakang, menghitung hingga 5, pada menghembus nafas, mengambil kedudukan awal. Lakukan pergerakan 3-4 kali.
 3. Turunkan belakang anda di atas lantai, letakkan bantal di bawah kepala anda. Tarik satu kaki ke perut dan pasangkan lengan anda. Kencangkan otot-otot selama 7 saat, pegang kaki yang bengkok dengan tangan anda. Santai otot anda selama 5 saat dan tarik kaki ke dada anda. Terikan lagi, berehatlah. Tekanan dengan anggota lain.
 4. Berbaring di belakang anda, tarik kaki yang bengkok anda ke perut dan pegang tangan anda. Tekankan otot-otot anggota bawah, kira hingga 10 dan berehatkan kaki anda dengan menariknya ke perut dengan tangan anda. Terikan lagi, berehat lagi. Latihan ulang 3-4 kali.
 5. Duduk di atas kerusi, perlahan-lahan turunkan badan, tarik tulang belakang. Seperti yang anda nafas, tegang otot-otot lumbar anda, kira-kira 7, berehat semasa anda menghembus nafas. Ulangi tekanan dan relaksasi beberapa kali.

Gimnastik dilakukan sekali sehari selama 7-14 hari. Dengan sindrom kesakitan kronik, kursus itu meningkat kepada 2-3 bulan.

Latihan untuk belakang dengan osteochondrosis membantu meningkatkan kesihatan pesakit, melegakan kejang otot, menguatkan otot licin, mempercepat proses metabolik, menghilangkan penyembunyian saluran darah dan ujung saraf. Terapi senaman adalah pencegahan osteochondrosis yang sangat baik.

Anda juga mungkin tertarik dengan bahan-bahan PERCUMA:

 • Pemakanan yang betul untuk kesihatan tulang belakang dan sendi: 10 komponen pemakanan penting untuk tulang belakang yang sihat
 • Adakah anda bimbang tentang osteochondrosis? Kami mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan kaedah yang berkesan untuk merawat osteochondrosis bahagian serviks, toraks dan lumbar tanpa ubat.
 • Adakah sakit yang disebabkan oleh arthrosis sendi lutut atau pinggul berhenti? Buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan sendi lutut dan pinggul semasa arthrosis" akan membantu anda mengatasi penyakit di rumah, tanpa hospital dan ubat-ubatan.
 • Buku-buku percuma: "Latihan berbahaya TOP-7 untuk latihan pagi, yang harus anda elakkan" dan "7 kesilapan besar dalam pemula latihan kecergasan di rumah dan di gim" - selepas membaca buku-buku ini, anda akan mempelajari bagaimana ciri-ciri latihan untuk pemula untuk berbanding dengan latihan untuk orang yang telah lama terlibat dalam kecergasan.
 • Kursus latihan unik percuma "Rahsia rawatan osteochondrosis lumbal" dari terapi senaman doktor yang disahkan, telah membangunkan sistem pemulihan yang unik dari semua bahagian tulang belakang, yang telah membantu lebih daripada 2000 pelanggan!
 • Teknik mudah untuk melegakan sakit akut ketika mencubit saraf sciatic, lihat video ini.

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar: kompleks dan kaedah anggaran untuk pelaksanaannya

Kemunculan dan perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik di tulang belakang boleh ditangguhkan untuk jangka masa yang agak lama. Untuk melakukan ini, anda tidak boleh hanya menjalani gaya hidup aktif. Tulang dan sendi memerlukan gerakan khas. Latihan gimnastik dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, jika dilakukan setiap hari, akan menghentikan perkembangan patologi dan membolehkan anda bergerak sepenuhnya ke usia tua.

Kami tidak menerbitkan asal, pengeluaran sendiri, video dalam artikel ini. Kami membentangkan satu set latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, yang sesuai untuk lelaki dan wanita kategori usia yang berbeza. Untuk kemudahan persepsi, setiap latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar akan diberikan disertai dengan gambar.

Peraturan kompleks

Segera menjelaskan bahawa senaman di osteochondrosis tulang belakang lumbar tidak universal. Sesetengah daripada mereka boleh membahayakan seseorang yang mempunyai penyakit lain. Oleh itu, sebelum melakukan kompleks, yang dibuat oleh doktor sukan kami, atau melakukan latihan untuk osteochondrosis video tulang belakang lumbar, suka di Internet, berunding dengan metodologi terapi senaman.

Untuk gerakan pergerakan gimnastik untuk beralih dari biasa menjadi latihan terapeutik dari osteochondrosis seksyen lumbar, postulates berikut harus diperhatikan:

 1. Gimnastik perlu dilakukan setiap hari. Pengecualian adalah untuk hari-hari dengan kesihatan yang tidak baik - tekanan "melompat", kenaikan suhu, patologi kronik bertambah buruk, terdapat rasa sakit yang tajam di mana-mana bahagian badan. Sekiranya anda melakukan senam hanya apabila terdapat mood, ia tidak akan banyak digunakan. Ia adalah keteraturan latihan yang menjaga patologi dalam keadaan "beku". Sebaik sahaja seseorang meninggalkan terapi senaman, osteochondrosis mula berkembang.
 2. Masa terbaik untuk rawatan pergerakan adalah dari jam 18:00 hingga 20:00. Oleh itu, ulangi masa makan malam, ingat bahawa anda boleh mula terlibat dalam masa satu jam selepas makan, dan antara akhir senaman dan makan harus mengambil masa sekurang-kurangnya 30 minit. Jika keadaan tidak membenarkan anda melakukan gimnastik pada sebelah petang, pindahkan ke pagi hari ini, tetapi jangan lakukannya sebaik sahaja bangun, tetapi minum segelas air tulen dan tunggu setengah jam.
 3. Melakukan senaman dinamik untuk tulang belakang lumbar dengan osteochondrosis, nonton sensasi. Bilangan pengulangan akan menyebabkan keletihan ringan. Apabila membuat regangan dan fleksibiliti, selesaikan ketidakselesaan. Semasa menjalankan latihan statik atau isometrik, ketat memerhatikan masa pengekalan yang ditentukan atau keseimbangan stres-kelonggaran.
 4. Jangan lewatkan atau ubah susunan latihan di kompleks. Mereka dipilih sedemikian rupa untuk menyebabkan kesan terapeutik maksimum bilangan spesis minimum. Sekiranya anda mempunyai senaman kegemaran anda atau menyukai beberapa video di Internet, mintalah pengajar LFC untuk nasihat antara pergerakan yang anda boleh masukkan.
 5. Gimnastik terapeutik tidak akan membantu jika di samping itu, melakukan senaman terapi fizikal dilarang untuk osteochondrosis - adalah jogging, apa-apa jenis melompat, latihan barbell. Untuk memberi badan beban aerobik pada jantung dan saluran darah, sudah cukup untuk berjalan selama sejam setiap hari, mengubah laju pergerakan dari pejalan kaki ke sederhana dan cepat, bekerja di atas basikal atau mesin mendayung, dan juga pergi ke kolam renang 2-3 kali seminggu, ingat bahawa anda tidak boleh melompat dari sisi, tempat tidur atau menara.

Ia penting! Latihan berikut untuk osteochondrosis tulang belakang lumbosacral hanya sesuai untuk rawatan atau pencegahan hanya patologi ini. Sekiranya terdapat istilah dalam diagnosis - prolaps atau protrusi cakera, terutamanya hernia, sesetengah latihan dilarang untuk dilakukan!

Terapi latihan gimnastik kompleks dari osteochondrosis lumbar

Sebelum memulakan rawatan, tentukan tempat persembahan dan sediakan segala yang anda perlukan: bentuk mudah, karpet, dan iringan muzik. Persiapan sedemikian benar-benar membantu untuk menyempurnakan dengan lebih baik, dan mengubah rutin senaman harian ke dalam latihan yang membawa manfaat dan kesenangan.

Pada nota itu. Normalisasi rejim minuman untuk 2-2.4 liter air sehari adalah salah satu syarat utama untuk menghentikan osteochondrosis yang berjaya.

Ventilasi bilik sebelum setiap latihan dan sediakan 200 ml air minuman bersih terlebih dahulu. Hari ini, pernyataan bahawa semasa latihan fizikal tidak boleh diminum sudah dibebaskan Anda juga memerlukannya! Dalam jeda antara latihan, ambil beberapa sips kecil.

Panaskan

Mana-mana arahan, kedua-dua sukan dan terapi fizikal, menetapkan untuk menyediakan ligamen dan tendon sendi untuk beban utama. Harga mengabaikan peraturan ini adalah meregangkan dan merobek. Dalam kes ini, pemanasan berpusing kecil yang terdiri daripada latihan berikut akan mencukupi.

Pergerakan pekeliling mesti dilakukan, memerhatikan urutan yang ditentukan. Putaran dilakukan sama ada ke dalam, dan kemudian ke luar, atau bertentangan dan mengikut arah jam. Sebelum kompleks gimnastik dari osteochondrosis, sudah cukup untuk melakukan 4 ulangan di setiap arah, tetapi, jika anda ingin, dos dapat ditingkatkan menjadi 8 atau 12 kali.

Latihan tetap

Kompleks gimnastik yang lengkap harus termasuk latihan yang dilakukan dalam kedudukan permulaan yang berlainan (kemudian dirujuk sebagai PI).

Mengikut peraturan terapi fizikal, pekerjaan "sepenuhnya" osteochondrosis bermula dengan pergerakan berdiri.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Ciri-ciri rawatan osteochondrosis, peraturan umum

Rawatan yang berkesan yang boleh membantu osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah senaman terapeutik yang bertujuan untuk menguatkan otot punggung, paha, punggung.

Seluruh kompleks terapi latihan boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);
 2. dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);
 3. dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Ia perlu membuat rancangan untuk terapi fizikal dan melakukan gimnastik, dengan ketat mengikut arahan, tidak membenarkan percantuman latihan daripada kumpulan yang berlainan.

Masa hari untuk senaman dalam osteochondrosis lumbal tidak penting. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa pengecasan hendaklah bermula sejam selepas makan.

Tidak perlu melakukan senaman yang menyakiti anda. Sekiranya anda berasa tidak selesa di bahagian belakang semasa mengecas, kami menasihatkan anda untuk memilih satu lagi latihan, atau mengurangkan amplitudnya.

Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar akan membawa manfaat maksimum jika anda mematuhi peraturan berikut:

 • perlu terlibat setiap hari;
 • lakukan senaman perlahan-lahan, perhatikan kerja otot;
 • ikuti nafas;
 • dapatkan nasihat daripada doktor anda dan bincangkan hasil rawatan.

Di mana untuk bermula: pakaian dan peralatan

Sebelum meneruskan terapi untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbal, adalah penting untuk menyediakan pakaian dan peralatan.

Perlu tahu cara berpakaian:

 • pakaian tidak seharusnya terlalu luas, tetapi tidak menghalang pergerakan anda;
 • Pilihan yang paling sesuai adalah pakaian kapas yang selesa, mungkin dengan penambahan bulu, yang tidak akan membenarkan penyerapan kawasan lumbar.

Satu set latihan semasa kekacauan osteochondrosis

Sejak dalam tempoh yang teruk, pesakit perlu mematuhi rehat tidur, semua senaman untuk osteochondrosis lumbar dikurangkan kepada normalisasi kesihatan keseluruhan, bekerja pada pernafasan. Di rumah, gimnastik untuk belakang boleh dilakukan di dalam katil, dengan tilam ortopedik keras, dan pada permaidani yang padat, sebelum memakai tikar gimnastik. Latihan hendaklah dilakukan dalam jumlah sehingga 8-10 kali, memberi perhatian kepada kesejahteraan anda.

Terapi senaman yang kompleks untuk peringkat pertama tempoh akut:

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Meletakkan roller di bawah shin, kita membuat sudut kanan antara paha dan shin. Seterusnya, bengkokkan jari-jari menjadi giliran dan meluruskan. Kaki membungkuk dan melengkung pada sendi buku lali.
 2. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri anda di lutut supaya kaki berada di permukaan katil. Buat sudut tajam antara kaki bawah dan paha. Kaki kanan tetap lurus di atas katil. Pergerakan perlahan, bengkok kaki kanan ke kedudukan kiri, kemudian meluncur, lepaskan. Latihan mesti dilakukan 8 kali, maka kita menukar kaki.
 3. Kedudukan permulaan senaman 1. Kami meregang tangan di sepanjang badan. Lengan lurus mengangkat dan meletakkan kepalanya. Kami melakukan senaman dengan setiap tangan.
 4. Kedudukan permulaan senaman 2. Pertama, ketepikan kaki kanan 8 kali, kemudian lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri.
 5. Kedudukan awal latihan 1. Menekan pinggang erat ke tempat tidur atau permaidani, kita mula melepaskan kaki di lutut. Pastikan bahawa hanya lutut yang berfungsi.
 6. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Kaki hendaklah berdiri di atas permukaan katil. Bend kaki dan seterusnya mengetatkan mereka ke perut. Kami mengikuti keadaan kesihatan. Jika anda tidak merasa sakit, amplitud boleh ditingkatkan.
 7. Memulakan kedudukan 6. Lakukan senaman "katak", menyebarkan lutut anda pula.
 8. Memulakan kedudukan 1. Lakukan pergerakan kaki di kaki pergelangan kaki bersama mengikut arah jam seterusnya.
 9. Kami berbaring di belakang kami, kami memastikan bahawa kaki lurus, dan lengan diperluas di sepanjang badan dengan sokongan. Untuk nafas dalam, bengkokkan tangan pada sendi siku, untuk nafas - melepaskan.
 10. Memulakan kedudukan 1. Kami bernafas, menggunakan diafragma sebanyak mungkin selama 1-2 minit. Apabila bernafas, kami mengembang perut sebanyak mungkin. Membuat menghembus nafas, mengisap di dalam perut.

Ia perlu mengulangi terapi latihan kompleks ini 2-3 kali sehari, dengan syarat anda berasa sihat.

Senarai latihan untuk peringkat kedua tempoh akut osteochondrosis tulang belakang lumbar

Kumpulan latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot perut dan punggung. Untuk hasil rawatan paling berkesan osteochondrosis belakang belakang, latihan kumpulan ini perlu dilakukan selepas bekerja melalui kompleks terdahulu.

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, letakkan kaki anda di permukaan katil atau permaidani. Perlahan-lahan menghisap dan menaikkan sakrum, sambil bergantung pada tulang belakang toraks yang rendah, tinggal di titik tertinggi selama 1 saat, menghembus nafas, turun.
 2. Tinggal dalam kedudukan permulaan yang sama. Kami menyedut dengan payudara penuh, kami menghembus nafas, mengangkat kepala perlahan, pada masa yang sama menangkis otot-otot otot perut.
 3. Kami berbaring di belakang, kaki dan lengan yang terbentang, terletak di atas katil, tapak tangan memandang ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, selepas itu kami bernafas.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan ini selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Kami menduduki kedudukan terlentang, lengan membentang di sepanjang badan, dan kaki bengkok di lutut. Kami meletakkan roller di bawah kaki untuk memberikan sudut tepat antara pinggul dan shin. Kami menghirup, menaikkan pelvis ke atas, kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian menghembus nafas, menurunkan panggul di atas katil. Pada masa yang sama roller berfungsi sebagai sokongan untuk kaki.
 6. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 7. Kami berlutut di atas tikar, berehat otot-otot tulang belakang serviks. Chin bersandar di dada, melihat ke bawah. Sangat menghirup, kami menaikkan tulang belakang lumbar (kami melakukan kedudukan "kucing"), kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Exhaling, kami kembali ke kedudukan asal. Adalah penting untuk mengekalkan belakang anda mendatar dalam kedudukan asalnya, sentiasa melihat ke bawah.

Latihan fizikal dalam osteochondrosis remisi

Kompleks terapi senaman dalam tempoh subacute osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah berdasarkan kenaikan beransur-ansur dalam beban pada kerja otot. Dalam tempoh subakut kita terus melakukan senaman dengan cara yang sama di rumah, tetapi sekarang lebih baik menggunakan tikar gimnastik.

 1. Menerima kedudukan terdedah, meluruskan kakinya. Bend dan lepaskan kaki pada gilirannya.
 2. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 3. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda di sepanjang badan anda, dan luruskan kaki anda. Mengambil nafas, perlahan-lahan angkat tangan lurus satu demi satu, letakkan di kepalanya. Exhaling, kami kembali ke posisi sebelumnya.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Kami melakukannya 8 kali, selepas itu kami melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Semasa berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri, tarik ke perut. Kaki kanan ditinggalkan di atas tikar yang terbentang. Seterusnya, kenaikan kaki kanan beberapa kali. Kami menukar kaki, kami membuat pergerakan yang sama.
 6. Bersandar di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bend kaki di lutut, pastikan kaki ditekan rapat ke lantai. Menghirup, menaikkan pelvis ke atas, memaksimumkan otot abdomen dan pinggul. Exhaling, kami kembali ke kedudukan asal. Adalah penting untuk melakukan senaman ini perlahan-lahan.
 7. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Tangan mesti diseberang di dada. Exhaling, angkat kepala dan bahu, memaksimumkan otot abdomen. Bernafas, kami kembali ke posisi terdahulu.
 8. Berbaring di belakang, kaki dan lengan terulur, telapak tangan ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, selepas itu kami bernafas.
 9. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Melepaskan diri, angkat kaki, tarik lutut ke dada. Sekiranya terdapat kesukaran dengan latihan, anda boleh membantu diri anda dengan tangan anda. Tinggal dalam kedudukan itu selama beberapa saat. Setelah bernafas, kami kembali ke kedudukan sebelumnya.
 10. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 11. Berlutut, tarik balik kaki kiri. Melihat baki. Tinggal dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya. Seterusnya, lakukan kaki kanan yang sama.
 12. Kami berbaring di perut, setelah sebelumnya meletakkan roller di bawahnya. Tangan berasingan. Mengambil nafas dalam, merobek kepala dan bahu dari tikar. Tinggal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya, menghembus nafas. Adalah penting untuk menjaga kepala anda lurus, melihat ke hadapan.

Pernafasan diafragma adalah peringkat wajib dalam kompleks terapi fizikal, yang perlu menyelesaikan latihan. Pada peringkat ini, sudah cukup untuk mengambil masa 2-3 minit selepas bersenam.

Latihan yang disampaikan adalah kaedah yang berkesan untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Mereka cukup dilakukan di rumah, tidak memerlukan latihan khas. Apabila melakukan gimnastik untuk bahagian belakang, anda juga boleh menggunakan video, yang akan menunjukkan dengan jelas bagaimana untuk melakukan ini atau latihan senaman. Apa jenis latihan yang perlu dilakukan dan dalam urutan apa, semua orang boleh membuat keputusan sendiri.