Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Tulang belakang

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri anda.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat tidur di atas katil, tulang belakang serviks santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Tiga belas terapi latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sebelah. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Pendekatan bersepadu terhadap rawatan penyakit tulang belakang, membolehkan untuk mencapai hasil yang sangat baik. Biasanya, sebagai tambahan kepada terapi dadah dan penggunaan pembalut, pakar menetapkan LFK untuk osteochondrosis. Kesan semacam itu menghentikan distrofi cakera, menguatkan otot belakang, memperkaya tisu dengan oksigen dan sembuh dengan lebih berkesan. Latihan tetap mempunyai kesan positif terhadap semua sistem, tetapi dalam beberapa kes, mereka hanya dijalankan di bawah pengawasan pakar.

Hampir setiap orang moden yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di pejabat ketika berpaling belakang atau leher dapat mendengar crunches atau klik. Sesetengahnya tidak memberi perhatian kepada mereka, walaupun dalam kebanyakan kes mereka adalah tanda pertama indisposition dan peringkat awal perkembangan patologi yang serius, osteochondrosis. Ia menjejaskan tulang rawan dan menyebabkan perubahan degeneratif secara beransur-ansur dalam tisu tulang di vertebra.

Ini berlaku akibat distrofi otot, serta gangguan metabolik, kelengkungan atau kecederaan tulang belakang. Penyakit ini muncul dengan gejala berikut:

 • Sakit di tulang belakang lumbar atau kawasan tulang belakang yang lain.
 • Meningkatkan ketidakselesaan di bahagian belakang semasa senaman.
 • Mual atau sakit perut.
 • Peningkatan mendadak dalam tekanan tanpa sebab.
 • Pusing atau tinnitus.
 • Rasa nyeri perut atau rasa sakit.

Perubahan dystrophic di tulang belakang adalah bahaya yang serius, kerana ia boleh menyebabkan rupa patologi dalam banyak sistem dalaman. Oleh itu, gimnastik dengan osteochondrosis membawa manfaat yang besar kepada seluruh tubuh dan menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap perkembangan penyakit yang serius. Kompleks yang ditetapkan bertujuan meningkatkan keadaan tisu otot, memulihkan tulang, dan menormalkan kesejahteraan umum.

Keperluan untuk terapi senaman

Dalam osteochondrosis lumbal, fisioterapi akan mempunyai ciri ciri sendiri, kerana ia bertujuan untuk memperkuat otot otot, melegakan sindrom kesakitan, meningkatkan keadaan tisu tulang rawan. Pelaksanaan kompleks kompleks akan membantu menghilangkan deposit garam, mengurangkan manifestasi ketidakselesaan semasa giliran dan selekoh. Ia dilakukan terhadap latar belakang pematuhan diet yang sihat dan laluan terapi, prosedur lain. Keperluan utama dalam gimnastik terapeutik adalah:

 • Dia dilantik oleh doktor yang hadir.
 • Ia dilakukan hanya dalam tempoh remisi.
 • Pelan pelajaran dirundingkan dengan pakar.
 • Ia sepatutnya dilakukan setiap hari.

Kaedah penyediaan

Latihan yang kompleks untuk bahagian bawah adalah berguna untuk orang yang lebih tua, serta mengalami sakit belakang, dengan kaki rata dan selepas kecederaan tulang belakang. Dia dilantik oleh doktor yang hadir sebaik sahaja peperiksaan menyeluruh dilaksanakan. Ia bermula dengan persiapan yang mudah, iaitu seperti berikut:

 • Ia adalah perlu untuk menyediakan pakaian mudah yang tidak akan menghalang pergerakan semasa pelaksanaan pendekatan di rumah. Ini adalah t-shirt kapas atau t-shirt gentian semulajadi, seluar pendek dengan band elastik yang selesa.
 • Di tangannya, semua peralatan sukan yang diperlukan, biasanya bola fitball, bar dinding, tikar latihan, berbaring di punggungnya, serta roller, yang boleh digantikan dengan tuala yang bergolek atau selimut tipis.
 • Latihan adalah lebih baik untuk merancang untuk separuh pertama hari, tetapi ia harus bermula tidak lebih awal daripada satu setengah jam sebelum makan.
 • Sebarang aktiviti harus bermula dengan bayaran mudah. Ini adalah satu peristiwa penting yang akan menghangatkan seluruh tubuh dan menyediakan bukan sahaja otot, tetapi juga sistem jantung untuk beban yang akan datang.
 • Pakar sentiasa mencadangkan untuk memulakan diari untuk memantau latihan yang dilakukan pada terapi senaman dan keputusan yang dicapai. Ia boleh menjadi buku nota atau buku nota ringkas.

Penyediaan mudah sedemikian akan membolehkan anda untuk menyesuaikan diri dengan berkesan ke pelaksanaan kompleks yang akan datang dan pendekatan dengan serius. Apabila semua peralatan sukan berada di tangan dan segala-galanya bersedia untuk proses itu, anda boleh meneruskan untuk mengenali prinsip asas latihan.

Kaedah terapi senaman dalam osteochondrosis

Terapi fizikal yang bertujuan untuk memelihara integriti vertebra dan pencegahan kerosakan degeneratif dalam tisu tulang rawan mempunyai prinsip dan ciri tersendiri. Pematuhan mereka akan membolehkan anda melakukan latihan dengan betul, dan ini tidak akan membuat anda menunggu hasilnya. Kaedah utama terapi fizikal adalah:

 • Satu set latihan dilakukan di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik. Sekiranya terdapat kemungkinan dan cuaca membolehkan, lebih baik untuk pergi ke luar.
 • Semua pergerakan dalam proses harus lancar, perlahan, dengan kawalan nafas. Jika mereka mula menimbulkan ketidakselesaan, pekerjaan itu berhenti sepenuhnya.
 • Bilangan pengulangan dan amplitud pelaksanaan meningkat secara beransur-ansur, sementara seseorang semestinya menjejaki perubahan keadaan dan kesejahteraan.
 • Latihan bermula dan berakhir dengan pengukuran nadi dan tekanan. Sekiranya penunjuk ini sangat berbeza dari biasa, maka beban dikurangkan atau dijalankan dalam terapi senaman dan dibatalkan sepenuhnya.
 • Prestasi bebas kelas dibenarkan hanya dengan izin doktor, tetapi kompleks itu perlu diselaraskan.

Sebelum anda memulakan, anda perlu menonton video, di mana ia ditunjukkan bagaimana untuk membuat setiap pendekatan secara konsisten, apa yang harus dielakkan, dan dalam keadaan apa anda harus menghentikan sepenuhnya aktiviti tersebut. Ini akan memastikan ketepatan latihan.

Latihan dalam peringkat akut

Dalam osteochondrosis lumbosacral akut, kelas tidak ditunjukkan secara prinsip. Pesakit disyorkan dengan tegas berehat. Tetapi doktor mungkin menetapkan satu siri latihan yang akan meringankan keadaan keseluruhan, menormalkan pernafasan dan memperbaiki kesejahteraan. Mereka hanya dibuat dalam kedudukan terlentang tidak lebih daripada 8 kali dalam satu set. Mengecas pinggang dalam fasa akut adalah seperti berikut:

 • Lengannya diregangkan di sepanjang badan, maka mereka naik ke atas dan pergi di belakang kepala, dan setelah itu mereka kembali mengambil posisi awal.
 • Putaran kaki kanan ke kiri 10 kali dan sama ke kanan, diikuti oleh pengulangan untuk anggota kiri.
 • Ambil kedudukan secara mendatar, bengkokkan lutut anda. Rantau lumbar ditekan terhadap tilam, perlu secara beransur-ansur membungkuk dan membengkokkannya.
 • Aperture nafas selama 1 minit. Kawasan perutnya adalah bulat, kemudian ditiup - dan seterusnya beberapa kali.

Tahap subacute

Apabila keadaan pesakit kembali normal, keadaan kesihatannya menjadi lebih baik, latihan diberikan kepada orang lain. Mereka agak rumit dan akan membolehkan melatih punggung dan otot perut. Dalam kes ini, kompleks osteochondrosis adalah seperti berikut:

 • Kaki terbentang ke maksimum, kepala dibangkitkan. Harus ada ketegangan di kawasan akhbar. Pegang selama beberapa saat dan berehat sepenuhnya.
 • Berbaring di belakang anda, anda perlu berehat kaki anda di atas tilam, dan kemudian, semasa menghirup, angkat sakrum. Pegang kedudukan untuk jangka pendek, dan kemudian mengambil kedudukan awal.
 • Orang itu mendapat semua empat, benar-benar melegakan leher, dagu mengetatkan ke dada. Bahagian belakang dibengkokkan di kawasan lumbar, dan kemudian diturunkan ke kedudukan asalnya.

Latihan untuk belakang pada peringkat ini masih dijalankan di bawah pengawasan pakar, kerana ia boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki jika dilakukan dengan tidak betul. Misalnya, lenturan pinggang semasa postur "kucing" boleh menyebabkan dislokasi vertebral atau microtrauma.

Kelas-kelas dalam tempoh keadaan stabil

Kompleks untuk lumbosakral dalam tempoh normalisasi lengkap keadaan akan lebih sukar, tetapi akan menguatkan kesan yang dicapai, menstabilkan pesakit dan mencegah kekacauan berulang.

Kompleks ini terdiri daripada pendekatan yang serupa:

 • Berbaring di belakang anda, anda perlu mengetatkan anggota badan yang lebih rendah seterusnya ke perut, membengkokkan mereka di lutut. Ini dilakukan dengan lancar, tanpa tergesa-gesa, dengan mengawal sensasi di belakang. Cukup untuk melakukan pendekatan 5-10.
 • Pesakit berlutut dan duduk di kakinya. Palma perlu meluncur di sepanjang karpet, cuba menyentuh lantai dengan payudara dan meregangkan tulang belakang, dan perlahan-lahan kembali ke kedudukan asalnya.
 • Berdiri betul-betul di atas lantai, anda perlu meluruskan tapak tangan di sepanjang badan, kemudian memaksimumkan otot-otot punggung, dan berehatlah. Anda perlu melakukan ini 8-10 kali.
 • Bersandar di atas lantai, dan lepasi tangan anda, menyentuh tapak tangan bahu anda. Selepas itu, bengkokkan kaki di lutut dan tekan kaki di atas lantai. Badan cahaya dibangkitkan ke atas, setelah itu perlahan-lahan kembali ke posisi asalnya.

Seluruh kompleks terhadap osteochondrosis perlu dilakukan dalam masa 20 minit. Ini akan menguatkan tulang belakang, dan pada masa yang sama jangan membahayakannya. Kesan fizikal harus selalunya digantikan dengan pernafasan, supaya terapi berguna dan oksigenkan tisu.

Apabila tidak ada masa untuk terapi latihan

Apabila merawat osteochondrosis rantau lumbar, sangat penting untuk menumpukan masa untuk terapi fizikal. Hanya dengan cara ini keadaan bertambah baik, perkembangan komplikasi dikecualikan. Tetapi latihan sering mengambil banyak masa, yang jauh dari semua orang. Dalam kes ini, latihan asas akan dibentuk (anda boleh mengambil beberapa pendekatan mudah dari teknik Bubnovsky), dalam bentuk lima minit yang singkat, dan pastikan anda melakukan pada waktu pagi dan bukannya mengecas. Perlu diingatkan bahawa untuk setiap kompleks akan menjadi individu, kerana ia harus menjejaskan kawasan yang terlibat dengan perlahan. Adalah lebih baik untuk menyelaraskannya dengan doktor anda, semasa pelantikan terapi utama.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis tulang belakang serviks menyokong kesejahteraan, menghapuskan kemunculan komplikasi yang serius, dan juga menjadi sokongan yang efektif dalam rawatan patologi. Ia dijalankan di bawah pengawasan pakar semasa peringkat akut, semasa remisi ia dibenarkan untuk dilakukan di rumah, dengan mematuhi peraturan asas.

Latihan perubatan untuk osteochondrosis lumbar

Penyebab osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah proses dystrophic dalaman yang perlahan-lahan berkembang di dalamnya, yang membawa kepada perubahan utama dan kemudian kepada patologi yang dinyatakan. Kegiatan fizikal, tidak aktif fizikal, tekanan yang kerap, peningkatan berat badan dengan ketara mempercepatkan proses-proses ini, sambil menambah pangkat "veteran" dalam memerangi penyakit ini semakin banyak pejuang muda. Patologi ini kadang-kadang memerlukan rawatan jangka panjang atau pembedahan. Pada peringkat awal penyakit, lebih bijak untuk segera melakukan latihan dengan osteochondrosis lumbal. Lagipun, anda masih perlu, tetapi dengan tulang belakang yang dibunuh separuh dan terbuang untuk rawatan yang kerap tidak berkesan.

Latihan untuk osteochondrosis lumbal

Jangan lupa bahawa masalah utama osteochondrosis tulang belakang adalah kerapuhan biasa, membawa banyak penderitaan dan kesakitan.

"Kenapa saya perlu takut dengan kesakitan? - anda bertanya. - Saya juga mempunyai gerakan magic dan mydocalm! Saya akan memberikan anda beberapa hari, dan semuanya akan berlalu. Ia lebih baik daripada melakukan gimnastik beberapa tahun! "

Ya, sesungguhnya: ubat-ubatan yang moden dan kuat yang akan diberikan doktor akan berlebihan akan membantu anda menghadapi sakit hari ini. Tetapi apabila rasa sakit mereda, ia tidak bermakna kemenangan atas penyakit sama sekali, dan ia mungkin kelihatan seperti retret.

 1. Analgesik, ubat nonsteroid dan anti-radang, antispasmodik, digunakan secara meluas semasa sindrom kesakitan mempunyai banyak kontraindikasi dan memberi banyak komplikasi
 2. Rawatan simptom kesakitan dengan ubat berbahaya tidak menyembuhkan osteochondrosis satu iota

Tonton video pendek mengenai bahaya dadah:

Amaran: video ini bertentangan dengan penyalahgunaan dadah, bukan terhadap ubat.

Kaedah utama rawatan lumbar dan osteochondrosis lain adalah senaman.

Hanya mereka yang mampu membetulkan kecacatan tulang belakang, menguatkan otot di sekelilingnya, dan meningkatkan pergerakan tulang belakang lumbar.

Keperluan untuk terapi fizikal

Terapi fizikal tidak boleh dilakukan dengan buta: mereka merasakan kesakitan, dan segera melakukan senaman. Sebelum itu dia memerlukan diagnosis perubatan. Dan walaupun, tidak seperti osteochondrosis thoracic, sakit belakang paling sering disebabkan oleh masalah tulang belakang, kita tidak boleh lupa bahawa terdapat banyak masalah seperti:

 • Hernia intervertebral, terutamanya selalunya berlaku dalam segmen lumbosakral M5 - S1
 • anjakan sendi tulang belakang, yang dicetuskan oleh giliran tajam yang tidak berjaya
 • sindrom stasis vena
 • mengunci satu atau kedua-dua tulang iliac
 • kaki panjang yang berbeza

Untuk menentukan mobiliti lumbar dan dengan itu lihat jika semuanya baik-baik saja dengannya, tonton video ini. Perhatikan bahawa masalah bahagian belakang dan sacrum dan fenomena spasmodik dalam otot yang disebabkan oleh mereka sangat serius sehingga mereka boleh "kembali" walaupun di kawasan serviks. Ini sekali lagi menggariskan integriti dan saling hubungan semua elemen sistem muskuloskeletal - tulang belakang.

Osteochondrosis yang "lebih tua", lebih banyak masa dan usaha yang diperlukan untuk membasmi semua yang telah dilakukannya pada tulang punggung lumbar: mustahil untuk mengalahkan penyakit perennial dalam masa satu atau dua bulan. Anda mungkin pernah mendengar tentang formula ini:

Berapa banyak masa ada penyakit, begitu banyak dan anda perlu melawannya

Apabila pentas diabaikan, perjuangan akan panjang, tetapi jika anda bertahan dan tidak berhenti melakukan gimnastik, anda pasti akan menang.

Sesetengahnya cuba mengalahkan penyakit khianat dengan lemas: mereka segera mengambil latihan yang paling sukar, meningkatkan masa pengecasan dan terus melakukannya, walaupun sakit dan keletihan. Ini adalah kesilapan.

Klasifikasi latihan untuk osteochondrosis lumbal

Mulailah mulanya dengan latihan ringan, membahagikan mereka ke dalam kumpulan, merumitkan secara beransur-ansur.

Latihan yang paling mudah (kumpulan pertama) biasanya tersedia.

 • untuk peringkat osteochondrosis yang teruk
 • semasa tempoh akut penyakit (sakit teruk)
 • untuk warga tua

Latihan kerumitan kumpulan kedua boleh digunakan.

 • untuk osteochondrosis sederhana
 • dalam tempoh subacute (hilang rasa sakit)

Latihan kesulitan ketiga:

 • ijazah pertama osteochondrosis
 • tempoh pemulihan (tiada kesakitan, pemulihan)

Latihan kesukaran keempat kumpulan.

 • peringkat pertama dan pencegahan osteochondrosis
 • tempoh remisi (masa antara akhir tempoh pemulihan dan permulaan keterpurukan baru)

Doktor akan membantu anda memilih kompleks yang sesuai.

Contoh latihan dengan video

Berikut adalah beberapa latihan untuk tulang belakang lumbar dalam osteochondrosis dalam tiga kumpulan:

Kumpulan pertama

Kami lakukan, bangun pada waktu pagi di sofa:

 1. Stretch, memegang tangan di belakang sofa dan sarung kaki regangan. Untuk berada dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Ulang beberapa kali.
 2. Bengkokkan lutut anda. Merebut satu lutut dengan tangan kami, perlahan-lahan tarik sedikit pada diri dan belakang, lakukan 10 kali dan ulangi dengan lutut yang lain.
 3. Kedudukan permulaan adalah sama. Luruskan satu kaki dan perlahan angkatnya, kemudian turunkannya. Kami membuat 4 - 5 langkah sedemikian. Pergi ke kaki kedua.
 4. Berbaring lurus, bengkokkan kaki kanan di lutut dan, angkat, bengkokkannya dengan tangan kanan sedikit ke kiri. Selepas 10 gerakan pergi ke kaki kiri.
 5. Berbaring, lentur lutut anda, angkat pelvis dan tahan selama beberapa saat dan perlahan-lahan menurunkan
 6. Muncul dari sofa, perlahan-lahan kami menjurus ke atas, maka kami melepaskan ketegangan, setelah bengkok dan limped dengan tangan yang diturunkan (tangan lemah menjuntai). Ini adalah latihan kelonggaran yang hebat.

Kumpulan kedua latihan untuk osteochondrosis lumbal

 1. Kami memulakan kompleks dengan latihan terakhir kumpulan pertama.
 2. Menjaga lengannya dengan santai, kami menghidupkan batang kiri ke kanan supaya lengan dengan tumpang tindih bergerak ke belakang
 3. Letakkan tangan anda di pinggang anda, lakukan cerek cetek kiri dan kanan (5 kali setiap arah). Kemudian lakukan cembung yang sama cetek dan belakang.
 4. Kami secara konsisten menggabungkan semua pergerakan latihan terdahulu: mencondongkan ke kiri, ke depan, ke kanan, dan belakang. Setelah membuat lima bulatan dalam arah jam, kita beralih ke arah lawan jam. Latihan dengan baik membangunkan mobiliti kawasan lumbar, tetapi anda perlu berhati-hati dengan mereka yang pening, osteochondrosis serviks, hernia intervertebral di kawasan serviks atau lumbar
 5. Dengan cara yang sama putar bahagian bawah badan. Ini memecah blok dalam segmen M5 - S1. Contraindication - lumbosacral hernia
 6. Kami berdiri bengkok, tangan di pinggul atau diturunkan. Bengkokkan di bahagian belakang, bawa bilah bahu ke belakang, kemudian melengkung, bahu melengkung
 7. Latihan "kucing" yang sama - hanya di atas lantai di atas sokongan lutut
 8. Kami berbaring di belakang kami dan mengulangi latihan dari kompleks pertama dengan menarik ke dada dan memutar setiap lutut bersilih ganti kiri dan kanan, tetapi dengan amplitud yang lebih mendalam.
 9. Bengkokkan lutut anda, letakkannya di atas lantai ke sebelah kiri badan dan kemudian ke kanan

Senaman yang berguna untuk lumbosacral dengan osteochondrosis dalam video ini:

Jika dua kompleks pertama sebenarnya direka untuk orang kurang upaya, maka yang ketiga sudah memerlukan sedikit usaha fizikal. Di sini akhbar akan memainkan peranan besar untuk lumbar.

Kumpulan ketiga latihan dari osteochondrosis lumbal

 1. Berbaring di belakang anda, kami menaikkan kaki yang diregangkan oleh rentetan di sepanjang lantai, memegang mereka selama 10 saat. Omit, rehat.
 2. Kedudukan permulaan adalah sama. Kami membuat pemindahan perlahan perlahan kedua-dua belah kaki kiri dan kanan.
 3. Sekarang kita "benih" dengan kaki lurus di udara - seolah-olah kita pergi ke suatu tempat dalam langkah-langkah kecil.
 4. Kami menjadikan mereka gerakan pergerakan - "gunting". Tinggalkan kaki. Kami berbohong, berehat.
 5. Kami menghidupkan perut, lengan di sepanjang badan. Angkat badan dan swing ke kiri dan ke kanan.
 6. Berbaring di perut, kami meletakkan tangan di belakang kepala dan kami mengangkat dan menurunkan bahagian atas batang. Lakukan sebanyak 10 kali
 7. Berlutut dalam sokongan, angkat kaki kanan dan lengan kiri, kemudian ubahnya
 8. Kami duduk di atas lantai, menyebarkan kaki kami, membungkuk bergantian ke setiap kaki, cuba menjangkau jari-jari kaki dengan tangan kami
 9. Kami akan melakukan perkara yang sama semasa berdiri: kami membuat pusingan ke hadapan, menjangkau ke kaki yang bertentangan dengan tangan, memanjangkan lengan kedua ke atas dan belakang
 10. Kami membuat lekukan jauh ke kiri dan ke kanan: lengan berada di sisi atau slaid: satu adalah ke arah kecenderungan di bawah kaki, yang kedua dari sisi bertentangan di sisi
 11. Putar badan, seperti dalam latihan keempat kumpulan kedua, hanya lebih mendalam
 12. Kami menyelesaikan kompleks dengan latihan terakhir yang santai dari kumpulan pertama.

Pembahagian latihan menjadi kumpulan, tentu saja. Bagi sesetengah mereka mungkin kelihatan sederhana, tetapi bagi seseorang yang sukar. Ini semua bergantung kepada tahap latihan sukan dan pada peringkat osteochondrosis dalam pesakit.

Latihan video dengan osteochondrosis lumbal:

Apakah latihan untuk melakukan dengan osteochondrosis lumbal?

Kembali membawa, anda mendengar kritikal ciri, klik - ini adalah tanda pertama osteochondrosis. Sudah tiba masanya untuk menguatkan bahagian belakang, mula melibatkan LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Penyakit ini terbentuk kerana pemendapan garam sepanjang bahagian tulang belakang dan menyebabkan rasa sakit yang tidak menyenangkan ketika berpaling dan lentur. Ini menunjukkan bahawa pesakit jarang atau sama sekali tidak terlibat dalam aktiviti fizikal. Sudah waktunya untuk mengubah sesuatu, mulakan bertindak - memulihkan kesihatan, pergerakan ruang tulang belakang. Untuk osteochondrosis lumbosacral, lakukan senaman khas.

Keperluan umum untuk LFC

Fisioterapi adalah bahagian penting dalam proses rawatan, kerana ia memperkuat keseluruhan zon vertebra. Otot lemah menjejaskan ubah bentuk cakera tulang belakang. Otot yang kuat memegang berat keseluruhan badan. Antara perkara lain, latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menghilangkan deposit garam di belakang, dan dengan latihan otot, anda mengisi lompang kosong. Senaman yang teratur, garam menggilap dan rasa sakit dikurangkan.

Rawat osteochondrosis lumbal dengan melakukan senaman secara berterusan, setiap hari selama 15-20 minit. Ia tidak pernah terlambat untuk melibatkan diri, tetapi lebih baik untuk memulakan apabila gejala berlaku.

Tanda-tanda pertama penyakit:

 • Mengganggu kesakitan di rantau lumbar;
 • Menguatkan pada beban, ia diberikan dalam bidang lembangan kecil;
 • Badan itu terbuat dari kayu, pergerakannya terluka.

Untuk memastikan sampai akhir, pastikan anda pergi ke doktor, yang akan mengesahkan diagnosis dan menasihati bagaimana untuk menghilangkan osteochondrosis dan tidak menyebabkan komplikasi semasa latihan. Makanan yang berguna dan gimnastik, akan melegakan berat badan yang tidak perlu, akan memulihkan mobiliti pinggang. Mulailah dengan paru-paru dan secara beransur-ansur merumitkan kelas, meningkatkan bilangan ulangan, dan amplitud pergerakan.

Sentiasa sediakan sistem jantung anda untuk usaha yang akan datang, pada mulanya lakukan pemanasan. Kesan hebat memberikan gantung di bar, bertukar ke belakang dan sebagainya. Untuk rawatan osteochondrosis, ikuti cadangan supaya latihan memberikan hasil yang baik.

Kaedah untuk pelaksanaan LFC

Gimnastik perubatan di osteochondrosis tulang belakang lumbar, bermula dengan senaman persediaan. Pada mulanya, latihan dilakukan berbaring, mengurangkan ketegangan di punggung bawah. Perkara utama adalah untuk melaksanakan kelas secara senyap-senyap, lancar. Jika sakit lutut berlaku semasa latihan, gunakan roller untuk melembutkan.

Lakukan latihan untuk tulang belakang sakral mengikut peraturan berikut:

 • Pergi ke hospital untuk berunding;
 • Fisioterapi dengan osteochondrosis dijalankan secara berterusan dan setiap hari - masa terbaik pada waktu pagi;
 • Adakah pakaian dalam kain semulajadi;
 • Ada sakit berhenti;
 • Latihan untuk bahagian lumbal tidak tiba-tiba untuk mengelakkan komplikasi;
 • Apabila melakukan latihan fizikal di rumah, ajar diri untuk menghembus nafas, jangan biarkan kelewatan;
 • Terlibat, tarik balik perut dan punggung.

Gimnastik LFC membantu dengan osteochondrosis lumbal, menghalang pemusnahan cakera intervertebral. Tulang belakang di belakang terbentang, ujung saraf tidak dimampatkan, kekejangan otot dan kesakitan hilang. Jika mengecas semasa osteochondrosis bahagian lumbal tidak dilakukan pada waktu pagi, maka pastikan bahawa satu jam berlalu selepas masa makan yang lain, selepas makan. Dinamik pemulihan positif untuk lumbar, muncul selepas 2 bulan. Keputusan kelas akan menyenangkan anda, kami akan mula tampil

 • Pastikan untuk membaca: Adakah mungkin untuk masuk untuk sukan dengan osteochondrosis?

Kompleks latihan terapeutik

Fisioterapi dalam osteochondrosis, menguatkan otot punggung bawah, pinggul dan punggung. Ingat, tulang belakang manusia bermula dengan jari-jari kaki bawah, pastikan untuk mengurut dan menjaga mereka. Ballerinas, gimnastik dan yogis mempunyai badan yang fleksibel, kerana mereka mengembangkannya dari ujung kaki ke bahagian paling atas kepala. Fleksibiliti belakang, tanda pemuda untuk apa-apa umur.

Fisioterapi dan LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang sihat, cara yang sihat adalah pencegahan yang berkesan. Penyakit ini berhenti berjalan.

Tahap lfk

Pada mulanya, lakukan senaman ringan, bersiaplah untuk melakukan senaman fizikal untuk tulang belakang lumbosacral. Sapukan latihan dari sekolah, putar leher, bahu, menyebarkan tangan anda, buat kilang. Condongkan badan ke arah yang berbeza, berputar ke kanan dan kiri, kemudian angkat lutut yang bengkok, putar pelvis. Lakukan ini 10 kali, panaskan badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik perubatan untuk belakang berkesan membantu dalam rawatan osteochondrosis lumbar di rumah.

LFK lakukan dalam tiga peringkat:

 • Beban cahaya dilakukan dalam tempoh akut apabila sakit teruk berlaku;
 • Pengurangan fizikal yang kurang kompleks dilakukan apabila gejala sakit mereda;
 • Pada peringkat terakhir, latihan dilakukan selepas pemulihan lengkap, sebagai pencegahan.

Setiap peringkat melatih otot subkutan dalam belakang dan perut. Cari rumah atau beli tikar amalan supaya gimnastik boleh dilakukan tanpa rasa sakit dan selamat. Buat roll tuala, kerana ia akan digunakan dalam beberapa latihan, ia membantu untuk mengambil beban dari pinggang. Di samping itu, pakai tali pinggang khas yang menyokong belakang, semasa musim sejuk akan hangat. Kami terus mengamalkan lfk dengan osteochondrosis lumbal.

Latihan berkesan

Pertimbangkan aktiviti fizikal secara berasingan untuk setiap jenis perkembangan penyakit.

Tahap pertama adalah sakit akut. Ia dilakukan di belakang berbaring:

 • Bend kaki anda, letakkan roller di bawah kaki anda. Mulailah membengkokkan jari dan jari kaki;
 • Sebarkan jari anda dengan jari di antara mereka dan tariknya. Melegakan tekanan;
 • Bend kaki kanan anda dan luruskan kiri anda. Luncurkan tumit kiri anda di atas tikar, perlahan-lahan bengkokkannya ke tahap kaki kanan anda dan lepaskan lagi. Lakukan 8 kali dan tukar kaki;
 • Letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bergantang menarik mereka di belakang kepala; bengkok kedua kaki. Mula merentangkan kaki kanan anda ke sisi. Lakukan 10 kali dan tukar ke yang lain;
 • Bangkitkan perut supaya loin ditekan ketat dan mula mengetatkan satu kaki ke dada;
 • Putar kaki anda dalam bulatan, dan kemudian ke arah yang bertentangan;
 • Berbaring di belakang anda, lenturkan kaki anda, lutut lutut anda bergantian ke sisi;
 • Bernafas di diafragma abdomen, terhirup, menghidupkan abdomen, menghembuskan nafas, dan menarik balik.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Pada peringkat kedua, kita mengayunkan otot perut dan punggung, menggunakan senaman fizikal dengan osteochondrosis lumbal:

 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, menghirup, mengangkat kawasan tailbone, menghembus nafas, lebih rendah;
 • Kedudukan permulaan yang sama (PI). Ambillah nafas panjang, menghembuskan nafas, angkat kepala perlahan-lahan, tahankan otot-otot akhbar dalam ketegangan, kembali menghembus nafas;
 • Ip, juga, dengan kaki diluruskan, lengan menarik badan. Tekan punggung, tahan mereka, tegang selama 10 saat, kemudian berehat dan ulangi;
 • Caving di belakang anda, angkat tangan dan kaki anda, menekan perut anda ke permukaan;
 • Anda berdiri di pose meja dan mula menggerakkan tangan anda ke permukaan, duduk di keldai;
 • Dalam pose meja lakukan kucing senaman, menurunkan dagu, bengkokkan di belakang, menghembuskan bengkak di bahagian bawah punggung.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Selepas pemulihan, mula latihan keras, menguatkan kerangka badan:

 • Kami melatih para imam otot. Kami menunduk, punggung ditarik balik, kami mengikuti bahawa lutut tidak melampaui kaki;
 • Berbaring di perut anda, mula berenang dengan tangan anda, angkat lengan kanan anda, kaki kiri, kemudian berubah;
 • Kami melatih bahagian bawah. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat tulang belakang untuk setiap nafas;
 • Anda berdiri di bar, berdiri di perut anda, di lengan dan kaki lurus, menguatkan seluruh korset otot.

Pada peringkat terakhir, anda boleh secara aktif terlibat dalam sukan. Menjalankan tugas secara intensif, melakukan jogging. Lakukan asana dari yoga, mereka bukan sahaja menguatkan bahagian belakang, tetapi juga membuat tulang belakang fleksibel. Gunakan senaman ini untuk mengurangkan bahagian bawah osteochondrosis sebagai profilaksis.

Latihan terapeutik mempunyai batasan, pastikan untuk mempertimbangkannya. Jangan berhadapan dengan selesema, lumbago yang teruk dan apabila tiada mood, supaya tidak memburukkan lagi keadaan yang menyakitkan.

Pencegahan

Mula secara aktif tarik otot-otot tunjang, pasang bar mendatar di rumah, gantung, berputar. Berolahraga, terus menarik perut. Muat turun akhbar, kerana kuat, otot perut yang kuat - jaminan kesihatan bahagian bawah, bahagian badan ini memegangnya. Mula berenang, marah. Selepas latihan, peredaran darah bertambah baik, peningkatan metabolisme, akibatnya bekalan cakera intervertebral dengan nutrien bertambah baik dan beban pada tulang belakang berkurang.

Jika anda akan memakai graviti, pastikan anda memakai tali pinggang khas. Jangan angkat lebih daripada 10 kg.

Beli katil yang selesa dengan tilam ortopedik untuk mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan lurus. Pakai tumit tidak lebih daripada 5 cm Dan biarkan kaki anda berehat, keadaan mereka memberi kesan yang ketara kepada kesihatan tulang belakang. Pakai kualiti, kasut bernafas. Cari prosedur alternatif seperti urutan terapeutik, ultrasound, wrap, terapi magnet, akupunktur. Tetapi sebelum semua manipulasi perubatan, berjumpa dengan doktor anda.

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Osteochondrosis adalah penyakit yang dianggap tidak boleh diubati. Mereka yang menemui mereka akan terpaksa mengalami kesakitan sepanjang hayat mereka dan menggunakan pelbagai kaedah rawatan untuk mengelakkan perkembangan penyakit, serta meningkatkan kualiti hidup mereka. Nasib baik, kini mudah mengalahkan kesakitan di osteochondrosis - sudah cukup untuk menggunakan terapi senaman. Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral adalah agak mudah, dan boleh dilakukan oleh mana-mana pesakit.

Osteochondrosis: putusan atau tidak?

Osteochondrosis adalah penyakit yang dicirikan oleh terjadinya proses degeneratif-dystrophik di rantau kolum tulang belakang. Semasa perkembangan cakera intervertebral patologi ini menderita. Saraf saraf tunjang juga tercabut akibat penonjolan cakera dan mengurangkan ruang antara vertebra individu. Penyakit boleh terjadi di mana-mana bahagian tulang belakang, tetapi paling sering chondrosis dicatatkan di rantau lumbar atau sacrum.

Gejala utama patologi, jika ia disetempatan di rantau lumbosacral, adalah kesakitan di kawasan ini, sakit dan tidak menyenangkan, yang dapat mengurangkan pergerakan belakang dan menjejaskan kualiti hidup. Lebih-lebih lagi, sindrom kesakitan dipertingkatkan selepas bersenam.

Nota! Perkembangan aktif osteochondrosis biasanya diperhatikan pada orang berumur 45-50 tahun dan lebih tua, dan bergantung kepada perubahan yang berkaitan dengan usia dalam badan. Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, patologi mempunyai "peremajaan" dengan ketara, yang dikaitkan dengan gaya hidup pasif kebanyakan orang dan beban yang salah di belakang.

Penyebab utama osteochondrosis di rantau lumbar dan sacrum adalah:

 • tahap aktiviti fizikal yang rendah disebabkan jangka masa panjang;
 • beban berlebihan di belakang kerana kerja fizikal berat;
 • kecederaan;
 • pelbagai patologi tulang belakang, termasuk kelengkungannya;
 • penggunaan perabot yang tidak selesa untuk tidur dan bekerja; memakai kasut yang tidak selesa dan miskin;
 • kekurangan tempat kerja ergonomik;
 • faktor keturunan;
 • berat badan berlebihan;
 • tekanan dan masalah yang berkaitan dengan keadaan psiko-emosi.

Kaedah rawatan

Tidak mustahil untuk mengalahkan osteochondrosis yang telah muncul. Walau bagaimanapun, perkembangannya boleh dihentikan, dan dalam proses rawatan anda dapat menyingkirkan kesakitan yang berterusan. Semasa terapi, kedua-dua ubat dan pelbagai fisioterapi, terapi fizikal, urut, dan lain-lain digunakan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, satu operasi ditunjukkan, tetapi, sebagai peraturan, jika anda berjumpa dengan doktor dalam masa, maka pembedahan tidak diperlukan.

Matlamat utama rawatan adalah untuk menghapuskan, jika mungkin, faktor yang menyebabkan penyakit, serta untuk menghapuskan gejala. Teknik ini direka untuk memulihkan proses metabolik yang terjadi di tulang belakang, melegakan kesakitan, menghilangkan bengkak dan kekejangan otot.

Nota! Prosedur seperti akupunktur dan terapi manual telah menunjukkan diri mereka dengan baik dalam rawatan osteochondrosis. Tetapi cara terbaik untuk memperbaiki keadaan tulang belakang ialah terapi senaman.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci bagaimana terapi kiropraktik tulang belakang dijalankan, serta mempertimbangkan teknik utama dan kesannya pada badan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Kenapa terapi terapi?

Sebagai peraturan, untuk mengalahkan osteochondrosis dan kesakitan yang menyakitkan pesakit semasa ketakselanjarannya, orang memutuskan untuk mengambil kursus suntikan dadah seperti analgesik dan antispasmodik. Ya, mereka akan menghilangkan kesakitan dan gejala lain, tetapi mereka tidak akan mempunyai kesan terapeutik. Dan tempoh kesannya akan agak kecil. Juga, ubat-ubatan ini mempunyai banyak kontraindikasi, dan dengan penggunaan jangka panjang atau berhenti membantu, atau memburukkan keadaan badan. Dan fisioterapi atau terapi fizikal dengan ketara meningkatkan proses peredaran darah, dan keadaan sistem otot, dan menggalakkan penggunaan kedudukan yang betul oleh segmen ruang tulang belakang. Latihan melambatkan atau menghentikan aliran proses degeneratif-dystropik di tulang belakang, menghilangkan kekejangan, dan dalam beberapa kes bahkan membantu mengatasi rasa sakit. Dan kelebihan utama terapi senaman - anda boleh melakukan senaman di rumah.

Nota! LFK termasuk sebilangan besar latihan pelbagai orientasi dan pelbagai kerumitan yang berbeza. Walau bagaimanapun, mereka dipilih oleh doktor dengan ketat mengikut diagnosis dan keadaan fizikal semasa pesakit.

Peraturan umum

Walaupun terdapat banyak aspek positif dan keselamatan yang jelas kaedah, terapi latihan masih tidak boleh digunakan tanpa berfikir dan tanpa perundingan terlebih dahulu dengan pakar. Adalah penting untuk diingat bahawa penyebab kesakitan di rantau lumbar atau sakrum mungkin penyakit lain, dan bukan hanya osteochondrosis. Selain itu, untuk beberapa daripada mereka atau bergantung kepada keadaan tertentu pesakit, penggunaan terapi senaman hanya dilarang. Oleh itu, sebelum pergi dengan tikar di bawah lengan anda untuk melakukan latihan fizikal, anda masih perlu mengetepikan beberapa jam waktu peribadi anda dan melawat pakar neurologi. Sebaliknya, doktor boleh menghantar kepada beberapa kajian untuk membuat diagnosis yang tepat dan menentukan tahap perkembangan osteochondrosis.

Terdapat juga beberapa peraturan yang penting untuk diikuti ketika melakukan latihan. Jika tidak, terapi latihan yang paling kompleks hanya akan tidak berkesan.

 1. Adalah penting untuk mengekalkan keteraturan dan melaksanakan latihan secara sistematik. Jika tidak, kesan yang diingini tidak semestinya.
 2. Anda tidak boleh tergesa-gesa "segera dari kelawar" dan cuba lakukan program maksimum. Anda harus selalu bermula dengan senaman yang mudah dan mudah dan hanya melakukan beberapa pendekatan tanpa memandu diri anda. Juga jangan lupa tentang pemanasan awal.
 3. Sekali-sekala tidak boleh terlalu banyak kerja semasa kelas. Ia adalah kontraindikasi untuk melakukan senaman yang menyebabkan kesakitan.
 4. Pakaian untuk latihan harus selesa dan tidak menghalang pergerakan.
 5. Semua latihan dilaksanakan lancar dan perlahan. Semasa terapi latihan terburu-buru adalah kontraindikasi. Pernafasan harus diukur.

Petua! Kesan yang lebih besar dalam rawatan osteochondrosis boleh dicapai jika pemakanan yang betul juga diperhatikan.

Secara umum, tempoh latihan yang kompleks terhadap osteochondrosis pada bahagian bawah belakang jarang melebihi 15-20 minit sehari. Dan lebih baik jangan hanya kerap, tetapi setiap hari, memperuntukkan masa untuk ini pada waktu pagi. Ia juga disyorkan untuk menggunakan tikar gimnastik yang mudah - adalah tidak diingini untuk melakukan senaman di lantai kosong (sebahagian daripadanya melibatkan berbaring di belakang atau berdiri dengan tapak tangan dan lutut anda).

Kompleks latihan

Langkah pertama adalah pemanasan mudah. Ia cukup untuk membuat beberapa lembut melangkah ke depan dan ke sisi, untuk meregang tangan anda, untuk melakukan gerakan bulat dengan bahu dan leher anda. Terdapat tiga tahap terapi fizikal utama untuk osteochondrosis belakang atau sacrum.

Jadual Fasa terapi senaman dalam osteochondrosis.

Terapi latihan untuk osteochondrosis tulang belakang dan lumbosacral

Tiada kes rawatan penyakit belakang tidak boleh dilakukan tanpa terapi fizikal.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar membolehkan anda untuk pulih kesihatan selepas beberapa waktu dan menyingkirkan kesakitan yang berterusan.

Perkara yang paling penting dalam perniagaan ini adalah untuk melakukan semua latihan secara beransur-ansur, dari yang paling mudah ke yang paling kompleks, dan untuk melakukannya secara tetap.

Cadangan am

Latihan untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar diperlukan untuk bermula (terutamanya di rumah!) Tepat dengan lawatan ke pakar neurologi: doktor akan menilai keadaan umum dan keterukan penyakit, dan kemudian membantu anda memilih latihan yang tidak menyakitkan.

Keperluan untuk melawat doktor yang hadir adalah berkaitan dengan hakikat bahawa gimnastik dikontraindikasikan dalam beberapa bentuk osteochondrosis lumbal, dan ia ditetapkan dalam beberapa kategori pesakit (contohnya, orang tua) dalam mod jinak.

Dengan penyakit seperti osteochondrosis lumbar, adalah mustahil untuk campuran latihan dari blok yang berbeza antara satu sama lain: pemisahan ketat kelas mengikut kerumitan adalah kunci penting untuk berjaya. Jika tidak, peraturan yang sama berlaku untuk terapi fizikal seperti aktiviti fizikal lain.

 • merancang latihan lebih awal daripada 40-60 minit selepas makan;
 • menahan kesakitan;
 • pada mulanya untuk menyambungkan beban dengan amplitud tinggi;
 • supercool;
 • mengangkat berat di osteochondrosis tulang belakang akut;
 • lama dalam kedudukan statik.

Ia adalah perlu bukan sahaja untuk belajar setiap hari, tetapi juga untuk mendedikasikan doktor untuk kejayaannya, supaya dia dapat membetulkan beban fizikal yang akan membantu menghilangkan pincang intervertebral saraf di osteochondrosis tulang belakang.

Pelan pelajaran

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar dibahagikan mengikut masa dan kerumitan pelaksanaan.

Secara keseluruhan terdapat 3 peringkat:

 1. Peringkat pertama. Terapi fizikal dilantik dalam tempoh yang teruk, apabila seseorang mengalami kesakitan yang teruk, jadi semua kelas dilakukan perlahan-lahan, mereka sendiri tidak terlalu kompleks.
 2. Peringkat kedua. Kesakitan merosot, pesakit lebih tertekan sehingga otot tidak terbiasa dengan latihan jenis yang sama dan korset terus menguatkan.
 3. Peringkat ketiga. Senaman yang kerap membawa kepada pengampunan, kehilangan sakit, dan oleh itu beban yang lebih kompleks disambungkan.

Latihan untuk punggung bawah dengan osteochondrosis dikontraindikasikan dalam kes berikut:

 • kesesakan vena;
 • panjang kaki yang berlainan;
 • hernia yang terbentuk di antara vertebra;
 • kesakitan yang berlebihan.

Tempoh akut

Pada peringkat ini, pesakit dengan kesakitan ditetapkan untuk mematuhi rehat tidur, oleh itu semua beban seharusnya tidak hanya menguatkan umum, tetapi juga lembut. Melakukan senaman dengan osteochondrosis lumbal berlaku terletak di atas katil atau di atas lantai.

Keadaan utama ialah penutup hendaklah menjadi sukar, iaitu jika anda melakukan latihan untuk punggung anda di atas katil, itu bermakna anda mempunyai tilam ortopedik keras di atasnya.

Bilangan pengulangan sentiasa diselaraskan bergantung kepada kesejahteraan anda. Nombor standard adalah 10-15 ulangan, tetapi jika anda tidak merasa sangat baik, maka lebih baik untuk mengurangi angka ini.

Latihan dalam kompleks berikut sesuai untuk tempoh akut (di mana-mana adalah kedudukan permulaan (PI) terletak di belakang anda):

 1. Bend kaki anda dan letakkan apa-apa objek keras atau roller di bawah kaki anda supaya sudut yang betul membentuk antara shin dan paha anda. Selanjutnya, secara konsisten melakukan sambungan pertama-lenturan sendi buku lali, dan kemudian tangan di tangan. Melakukan senaman terakhir, anda juga boleh membengkokkan jari anda ke dalam penumbuk.
 2. Sp. Kami meletakkan satu kaki lurus, bengkok kaki kedua - kaki mesti sesuai dengan baik ke permukaan katil atau lantai, kedudukannya tidak berubah sepanjang masa. Kami melakukan latihan dengan cara yang berikut: kami melengkung kaki perlahan-lahan, menggeser kaki di sepanjang permukaan dan tidak mengangkatnya, selepas 10 saat kami melonggarkannya perlahan-lahan. Kami mengulangi beberapa kali ini, selepas kita menukar kaki.
 3. Untuk tulang belakang lumbar, kaki sangat membantu. Pertama, kita membengkokkan anggota di lutut dan meletakkannya diketepikan beberapa kali, kemudian mengulangi tindakan yang sama, tetapi hanya dengan anggota badan diperpanjang.
 4. Sp. Naikkan kaki ke atas dan mulakan secara bergantian lentur dan meluruskan mereka di sendi lutut.
 5. Sekali lagi, ambil PI dan bengkokkan lutut, kaki bersandar di permukaan. Dengan permulaan pengiraan, kita mula dengan amplitudo purata untuk menarik mereka ke perut. Sekiranya rasa sakit sangat dirasakan pada kelajuan pelaksanaan ini, lebih baik untuk beralih kepada pelaksanaan yang kurang pantas.
 6. Mengecas dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar untuk seseorang yang tidak terlatih mungkin lebih sukar daripada yang sepertinya, jadi menghidupkan blok rehat di antara blok yang dilaksanakan secara intensif: iaitu, ambil UI dan lakukan latihan "gunting" dengan tangan anda, putarnya pada siku atau tangan bersama.
 7. Regangkan kaki anda dan putar kaki anda ke kedua-dua belah bahagian dalam sendi buku lali. Selepas 2-3 minit, rumit senaman dan angkat kaki lebih tinggi, tanpa berhenti putaran pergelangan kaki.
 8. Lengkapkan sesi terapi fizikal dalam osteochondrosis lumbal akut dengan pernafasan diafragma (latihan vakum), yang sangat berguna di tempat tidur. Ia perlu melakukan penyedutan yang teruk sebanyak mungkin, melekat perut, tahan nafas selama 10 saat dan menghembuskan udara ke seluruh perut.

Oleh kerana keseluruhan kompleks adalah pendek, adalah dinasihatkan untuk melakukan beban gymnastik sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Mengecas dengan osteochondrosis lumbal boleh dilakukan lebih kerap, tetapi di sini kita harus meneruskan dari keadaan umum kesihatan.

Tempoh subakut

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis lumbal di peringkat kedua, iaitu ketika sakitnya agak reda, termasuk latihan yang sudah lebih rumit.

Tujuan sesi fisioterapi ini agak berbeza, iaitu, tidak hanya mengekalkan peredaran darah biasa, tetapi sudah memperkuat korset otot di sekeliling kerangka.

Sepanjang tempoh terapi fizikal, fisioterapi perlu dijalankan dengan osteochondrosis. Mereka juga perlu untuk mengelakkan kekecewaan di masa depan.

Satu set latihan untuk osteochondrosis dikembangkan oleh seorang doktor walaupun pada peringkat ini, tetapi jika rasa sakit sudah sangat bimbang, maka di rumah anda boleh memohon beban yang paling mudah diakses dan mudah:

 1. Ambil kedudukan duduk, letakkan kaki anda di bawah almari atau mana-mana objek berat supaya ia lurus pada masa pelaksanaan. Letakkan tangan anda di perut anda dan, dengan pernafasan, turunkan kembali ke lantai. Dengan nafas, perlahan-lahan kembali ke kedudukan asal.
 2. Latihan berikut juga dilakukan dari kedudukan duduk. Dengan skor "satu", anda perlu meregang lengan anda ke atas, dengan skor "dua" - bengkok ke bawah dan cuba menyentuh jari kaki dengan telapak tangan anda. Beban yang berkesan ini menjadi lebih berkesan sekiranya anda melakukannya dengan perlahan-lahan, cuba mengatasi otot belakang terlebih dahulu (semasa bergerak ke depan), dan selepas perut (apabila dipesongkan ke kedudukan awal).
 3. Dapatkan semua empat dan pertama bengkok punggung anda sebanyak mungkin, dan kemudian bengkok ke bawah. Adalah dinasihatkan untuk kekal di kedudukan pertama dan kedua selama beberapa saat.
 4. Kembali kepada pose yang sama pada semua empat. Kemudian mulailah bergilir-gilir mengangkat setiap kaki. Setelah selesai 10-15 kali pada setiap kaki latihan ini dari osteochondrosis, mulailah menggerakkan anggota bawah ke bahagian sebelah. Bagaimanapun, mereka sepatutnya berada dalam kedudukan yang bengkok.
 5. Berdiri dan letakkan kaki anda dengan kedudukan yang selesa, tangan di bahagian belakang. Pertama, bersandar sejauh yang anda boleh, kemudian kembali ke posisi awal dan bengkok kembali. Selepas 15 pengulangan, adalah perlu untuk melakukan kecenderungan ke sisi, cuba memaksimumkan batang tubuh ke sisi kanan dan kiri.
 6. Latihan berikut dilakukan dengan osteochondrosis lumbosacral yang kerap, ia dikenali sebagai "Kucing". Anda perlu mendapatkan semua empat dan cuba merangkak di bawah halangan yang dicipta, melambai di belakang supaya tidak mencederakannya. Jika anda tidak mempunyai pengalaman budaya fizikal, cuba bayangkan bagaimana kucing melintas di bawah halangan rendah - ini adalah visualisasi latihan.

Tempoh remisi

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar perlu dilakukan walaupun matlamat utama dicapai - remisi, iaitu, apabila rasa sakit itu sebenarnya hilang. Fisioterapi untuk osteochondrosis, kategori yang merangkumi terapi senaman, mencadangkan beban berterusan.

Semua latihan dengan osteochondrosis tulang belakang lumbosacral perlu dilakukan walaupun semasa remisi, jika tidak sakit akan kembali dan kesan terapi tersebut akan sementara.

Tiada sekatan ke atas apa latihan fizikal untuk osteochondrosis lumbal untuk dilakukan pada peringkat ini. Ia akan berguna untuk kelihatan seperti kelas kumpulan atau mendaftar di gym dan, bersama-sama dengan profesional, menguatkan korset otot anda.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh terus melibatkan diri dalam rumah, memilih apa-apa beban dengan membebankan. Spine lumbar adalah perlindungan terburuk terhadap kecederaan dan mampatan, jadi itu adalah latihan kuasa yang akan membantu mengembangkan otot untuk menyokong kerangka dalam bidang ini.

Pada mulanya, adalah lebih baik untuk menjalankan tugas hanya dengan berat sendiri, dan kemudian menggunakan peralatan tambahan: dumbbell atau botol penuh sebaliknya.

Untuk latihan tulang belakang sakral, latihan berikut akan dilakukan:

 • squats, baik normal dan dengan bodoh;
 • ayunan tekan;
 • tergelincir untuk mengangkat dumbbells;
 • tarik-up;
 • hyperextension, dan kedua-dua klasik dan sebaliknya.

Kerana osteochondrosis lumbal dapat dirasakan, adalah penting untuk tidak keterlaluan. Jika anda merasakan bahawa beberapa latihan tidak dapat dilakukan, lebih baik untuk melakukan lebih banyak beban lembut dari blok-blok yang diterangkan di atas, tetapi memperbaikinya sedikit.

Sebagai contoh, lakukan mereka dengan beban (bodoh / botol air) atau semata-mata meningkatkan bilangan ulangan.

Seperti yang anda faham, latihan terapi fizikal untuk osteochondrosis lumbosacral tidak boleh menjadi satu-satunya ukuran rawatannya.

Untuk menghilangkan kesakitan dan mengembalikan bekas mobiliti, anda perlu pergi ke doktor, mengambil pil dan ikuti cadangan lain.

Fisioterapi dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar juga akan memberikan hasil ketara, jadi jangan tinggalkannya.

Semua ini akan secara beransur-ansur meningkatkan kesihatan belakang anda, menyerahkan pil dan akibatnya hanya ada terapi fizikal untuk osteochondrosis, yang tidak menanggung sebarang bahaya.