Di manakah pusar kucing dan ada apa-apa

Esophagus

Dalam artikel saya akan bercakap mengenai pusar pada kucing, ada satu. Pertimbangkan nilai fisiologinya. Saya akan memberitahu anda tentang di mana hendak mencari badan ini dalam kucing.

Kucing adalah haiwan kesayangan yang paling biasa. Mereka telah lama memenangi cinta dunia. Tetapi tidak semua pemilik tahu beberapa ciri fisiologi rakan-rakan berbulu mereka. Salah satunya adalah pusar kucing. Di manakah letaknya dan apakah fungsinya?

Adakah kucing mempunyai pusar?

Seringkali, persoalan sama ada kucing mempunyai pusar timbul dari rasa ingin tahu yang terbiar. Adalah penting untuk mengetahui bahawa semua mamalia mempunyai pusar, oleh itu wakil keluarga kucing adalah pemiliknya juga. Ia tidak seperti orang manusia, tetapi anda masih boleh menemuinya.

Kepentingan fisiologi

Peranan utama pusar semasa kehamilan. Ia melalui tali pusat bahawa janin menerima unsur-unsur dan bahan-bahan penting. Dengan bantuan mereka, janin berkembang, berkembang, membentuk organ. Apabila kucing melahirkan, kematian selepas lahir (plasenta), yang disambungkan ke tali pusat, keluar selepas setiap anak kucing. Dia menggerogoti dia.

Selepas kelahiran anak kucing, kucing menggerogoti tali pusat

Dari sini, anak kucing mendapat makanan mereka sendiri.

Dalam keadaan normal, pusar praktikalnya tidak dapat dirasakan. Tetapi, jika tiba-tiba anda melihat beberapa jenis anjing laut berhampiran pusat, atau anda sendiri telah meradang dan terbeban, maka ini menunjukkan masalah kesihatan untuk haiwan kesayangan anda. Sering kali, kucing mempunyai hernia umbilik. Oleh itu, sebarang perubahan dalam keadaan pusar tidak boleh diabaikan. Segera hubungi doktor veterinar untuk mendapatkan bantuan.

Di mana hendak melihat

Kami terbiasa bahawa pusar kelihatan dengan cara tertentu. Dalam seorang lelaki dia seperti itu kerana pakar obstetrik memotongnya. Kucing itu, dengan sendirinya, menggigit tali pusatnya, air liurnya telah membasmi kuman dan sifat antibakteria, dan membanjiri luka. Oleh itu, jejak yang jelas pada badan haiwan itu tidak.

Tempat botak kecil di perut kucing adalah jejak tali pusat

Pusar paling terkenal selama beberapa hari selepas kelahiran anak kucing, mempunyai warna merah muda. Tetapi dari masa ke masa, pales dan menjadi tidak kelihatan. Tetapi anda masih boleh mencari dan melihatnya. Haiwan mesti diletakkan di belakangnya dan mencari pusar di antara tulang rusuk dan permulaan pelvis. Ia biasanya terletak di antara puting yang lebih rendah. Ia kelihatan seperti parut atau parut kecil. Di tempat ini tidak tumbuh bulu. Adalah sukar untuk mengelirukan dengan puting.

Jadi, kucing, seperti orang, mempunyai pusar. Dia memainkan peranan penting dalam tempoh kehamilan anak kucing, menghubungkan mereka dengan ibu dan menyediakan semua bahan yang diperlukan. Anda harus memperhatikan apa-apa perubahan dan akan berunding dengan doktor pada waktunya untuk mengelakkan akibat berbahaya.

Adakah kucing mempunyai pusar?

Kucing dapat membangkitkan perasaan di tuan mereka, setanding dengan cinta kanak-kanak kecil. Dan, seperti dalam kes kanak-kanak, saya ingin melihat semua tabiat mereka, dan mengkaji mereka secara terperinci. Selepas mengkaji semua ciri-ciri ketara kucing yang dikasihi, ramai orang mempunyai soalan - adakah terdapat pusar kucing? Selepas peperiksaan menyeluruh perut, anda mungkin mendapat gambaran bahawa ia tidak. Oleh itu, terdapat kesalahpahaman umum mengenai ketiadaan pusar dalam haiwan peliharaan baleen.

Mengapa soalan ini timbul?

Adakah kucing mempunyai pusar - soalan itu mungkin mengejutkan ramai. Mengapa ia timbul? Terdapat dua sebab untuk ini:

 • Alasan yang paling biasa adalah rasa ingin tahu yang mudah. Banyak pemilik suka haiwan kesayangan mereka sehingga mereka ingin mengetahui segala-galanya tentang mereka dan tubuh mereka. Dan sifat manusia adalah seperti yang kita selalu bandingkan sesuatu yang baru dengan apa yang kita sudah tahu dan mencari analogi. Oleh itu, melihat haiwan kesayangan anda, anda mungkin akan ditanya sama ada kucing mempunyai pusar. Ia begitu menyenangkan dan menarik untuk kadang-kadang mencari persamaan dengan haiwan kesayangan anda.
 • Alasan lain juga berasal dari cinta yang besar untuk kucing. Banyak pemilik sangat bimbang tentang kesihatannya yang cuba mencari pelbagai masalah untuk memberi amaran kepada mereka dalam masa yang singkat. Pemilik sememangnya sentiasa memeriksa binatang itu, dan jika mereka mendapati sesuatu yang mereka fikir berbeza dari norma, mereka mula cemas dan mencari cara untuk menyembuhkan penyakit. Oleh itu, selepas penemuan tempat botak kecil di perut, pemilik yang prihatin mempunyai cadangan mengenai penyakit - kudis, herpes, penyakit kulit lain, hernia.

Ia mungkin kelihatan bahawa persoalan kehadiran pusar dalam kucing adalah rasa ingin tahu yang tidak menentu. Tetapi sebenarnya, adalah penting untuk mengetahui ciri-ciri fisiologi kucing yang dicintai. Ini akan membantu mengelakkan banyak masalah dalam proses hidupnya. Sebagai contoh, anda dapat melihat kehadiran penyakit seperti hernia umbilical. Tetapi jangan terlibat dalam diagnosis diri dan mencari masalah yang tidak wujud. Tompok-tompok botak kecil di perut kucing adalah kesan tali pusat yang menyambungkannya ke badan ibu.

Aspek fisiologi

Untuk memahami sama ada kucing mempunyai pusat, anda boleh merujuk kepada kursus zoologi sekolah. Pusingan, dalam satu bentuk atau yang lain, terdapat dalam semua mamalia. Apabila wanita mengandung bayi, ia berkembang di dalam rahimnya, dan melalui tali pusat menerima semua yang diperlukan untuk pembentukan penuh bahan kehidupan baru.

Itulah bagaimana proses membawa janin dalam kucing. Kucing masa depan berada di dalam perutnya selama 2 bulan. Setiap bayi disambungkan kepada ibu dengan bantuan tali pusat. Tanpa ini, perkembangan dan kewujudan keturunan masa depan di dalam tubuh ibu adalah mustahil.

Selepas kelahiran anak kucing, kucing mengalir kord dan menyentuh kawasan ini, dengan itu menyembuhkannya. Air liur kucing mengandungi beberapa vitamin kumpulan B, jadi ia mempunyai kesan penyembuhan dan antiseptik. Selepas penyembuhan dan kejatuhan tali pusat kencang, jejak itu hampir tidak dapat dilihat. Ia tidak berbeza dari warna seluruh permukaan kulit perut, dan, lebih-lebih lagi, ditutup dengan bulu. Memahami di mana pusar dalam kucing mungkin tidak begitu mudah.

Bagaimana untuk mencari pusat kucing

Sekiranya proses menanggung dan melahirkan manusia dan kucing begitu serupa, maka mengapa mereka tidak mempunyai pusar seperti yang biasa kita lihat pada tubuh kita? Jawapannya agak mudah.

Pusar pada seseorang kelihatan seperti biasa untuk melihatnya, kerana satu sebab mudah. Selepas bayi dilahirkan, kord pusing memotong dan membalut pakar obstetrik. Kucing menggigitnya, kemudian menjilatnya untuk menyembuhkan jurang. Terdapat beberapa vitamin B dalam air liur mereka, dan proses penyembuhannya cepat.

Beberapa hari selepas kelahiran, sisa tali pusat hilang sepenuhnya, dan tanda pada perut kucing menyembuhkan dan hampir hilang sepenuhnya. Pada mulanya ia dapat dengan mudah diperhatikan - ia akan menjadi warna merah jambu yang cerah. Lama kelamaan, ia menjadi pucat dan menjadi cerah. Di samping itu, kawasan ini ditutup dengan rambut dan pusatnya agak sukar untuk diperhatikan. Pusar kucing kelihatan berbeza daripada manusia, tetapi dia masih memilikinya.

Untuk mengetahui di mana pusar kucing, anda perlu meletakkannya di belakangnya dan memeriksa perutnya. Ia harus dicari di kawasan antara rusuk dan permulaan pelvis. Lokasi pusing mungkin sedikit berbeza di dalam kucing. Ia biasanya boleh didapati di antara pasangan bawah puting yang lebih rendah.

Untuk menentukan lokasi anggaran pusat, anda boleh memeriksa rambut pada perut. Di mana sekurang-kurangnya, perlu dicari. Ia kelihatan seperti parut putih yang kecil.

Sudah tentu, jika kucing itu berbulu, mendapati pusar boleh menjadi agak bermasalah. Cara termudah untuk menemuinya dalam kucing tanpa rambut atau berambut pendek. Tetapi, tanpa mengira baka, anda boleh yakin bahawa kucing mempunyai pusar.

Mengapa kucing tidak mempunyai pusar

Kandungan artikel

 • Mengapa kucing tidak mempunyai pusar
 • Mengapa seorang lelaki memerlukan pusar?
 • Apa yang perlu dilakukan jika kucing makan benang

Saintifik "membongkar" khayalan

Untuk memulakan, perlu diingatkan bahawa kucing itu tergolong dalam kelas mamalia dan infarkelas placentals, iaitu haiwan yang lebih tinggi. Ciri khas semua placentals adalah kelahiran keturunan dalam tahap yang agak maju. Ini menjadi mungkin apabila, semasa evolusi betina spesies ini, organ embrio muncul - plasenta.

Ia adalah melalui plasenta bahawa janin diberi makan dan pembangunan pranatalnya. Ia mengangkut semua nutrien dan antibodi dari ibu kepada embrio. Setiap embrio dikaitkan dengan organisma ibu kord pus.

Akibatnya, setiap makhluk baru lahir dari kelas mamalia, dan oleh itu setiap anak kucing, mempunyai tali pusat. Dan anak kucing juga mempunyai pusar.

Bagaimana untuk mencari pusat kucing

Kesilapan utama dan awal terletak pada hakikat bahawa pemilik kucing, mencari pusarnya, cuba mencari kemurungan atau parut - dengan analogi dengan pusarnya sendiri. Tetapi pada manusia, pusar kelihatan seperti setitik hanya kerana selepas kelahiran bayi, tali pusat dipotong dan diikat oleh pakar obstetrik.

Dalam kucing, semuanya berlaku secara semula jadi, tanpa pembedahan. Selepas kelahiran keturunan, dia mengetuk tali pusatnya sendiri. Dan kemudian secara aktif menjilat tempat ini di setiap anak kucing. Air liur kucing menjernihkan vitamin B1, B6, B12 dan mengandungi lysozyme, bahan dengan sifat antibakteria. Dalam perubatan, lysozyme telah lama digunakan sebagai antiseptik.

Selepas prosedur "perubatan" ini, mayat tali pusat kering agak cepat, dan selepas beberapa hari mereka hilang sama sekali, meninggalkan hampir tidak ada kesan pada kulit anak kucing itu. Dari masa ke masa, jejak yang sudah tidak mengganggu menjadi semakin pucat. Dan kemudian ditumbuk dengan bulu.

Untuk mencari pusat kucing, perlu mematikan haiwan di belakangnya dan memeriksa dengan teliti perutnya. Di kawasan di antara sangkar tulang rusuk dan pelvis, di bahagian atas ruang ini seseorang dapat melihat kawasan kurang berbulu yang sangat kecil. Ini adalah pusar kucing.

Daripada semua wakil keluarga kucing, sukar untuk mencari pusar di sphinx sahaja - kot baka ini sangat pendek, kurang padat dan sedikit perubahan dalam kulit kelihatan jelas. Jejak kord kelihatan jelas dan menyerupai luka kecil yang terletak di kawasan yang ditentukan.

Adakah kucing mempunyai pusar?

Tidak ramai yang tahu bahawa kucing mempunyai pusar, kerana secara visual ia biasanya tidak kelihatan. Walaupun dengan peperiksaan menyeluruh untuk memerhatikan ia dalam kebanyakan kes tidak realistik atau boleh dikelirukan dengan tanda-tanda penyakit dermatologi. Di samping itu, ada mitos bahawa haiwan ini tidak mempunyai parut dari tali pusat. Untuk menghilangkannya, cukup untuk memahami ciri-ciri fisiologi binatang peliharaan.

Apa yang menyebabkan minat

Persoalan sama ada kucing mempunyai pusar atau tidak biasanya timbul kerana bagi sesetengah pemilik terdapat haiwan seperti anak-anak. Dalam hal ini, mereka sentiasa memeriksa badan haiwan untuk mengenal pasti pelbagai patologi. Melihat sesuatu yang tidak biasa, mereka boleh membunyikan penggera dan pergi ke klinik. Dalam amalan, ini mungkin ciri-ciri fisiologi struktur badan. Mengetahui ciri-ciri badan kucing, anda boleh mengelakkan kejadian seperti itu.

Maklumat tentang rumen pada abdomen dan lokasinya di haiwan mungkin berguna untuk tuan rumah, kerana pengetahuan ini akan membantu untuk melihat hernia umbi atau patologi lain pada waktunya.

Ciri-ciri fisiologi

Semua kucing mempunyai pusar, seperti mamalia lain. Kehadiran bekas luka khas pada bahagian perut adalah disebabkan oleh fakta bahawa semasa kehamilan, anak kucing diberi makan oleh tubuh ibu. Semua nutrien dan oksigen memasuki badan mereka melalui tali pusat. Dia menghubungkan setiap anak kucing dengan ibu.

Selepas kelahiran anak dan keluar dari plasenta, kucing itu sendiri mengikis kord itu. Selepas dia luka luka. Oleh kerana air liur haiwan mengandungi bahan antiseptik, mereka sembuh dengan cepat. Selepas kejatuhan tali pusat, parut menjadi hampir tidak dapat dilihat, jadi apabila dilihat ia tidak boleh dilihat.

Hanya dalam kes yang jarang berlaku, pusar dalam kucing untuk masa yang lama masih besar. Pelepasan kemerahan atau purulen mungkin berlaku. Penyebab fenomena ini adalah jangkitan pada luka terbuka. Malah campurtangan manusia dalam proses bersalin atau penjagaan yang tidak wajar untuk bayi selepas kelahirannya boleh mencetuskan proses keradangan.

Di manakah

Sesetengah orang tidak dapat mencari di mana pusar kucing. Ini disebabkan hakikat bahawa ia tidak ada hubungannya dengan pusar manusia. Secara luar, ini adalah bekas luka kecil. Dalam kucing kecil, ia mungkin mempunyai warna merah jambu dan menjadi lebih ketara, tetapi dari masa ke masa ia pudar dan menjadi kecil. Di samping itu, badan haiwan itu dilindungi dengan bulu, di bawah lapisan yang sukar untuk melihat parut pada kulit.

Untuk mencari di mana pusar berada dalam kucing, langkah mudah harus diikuti:

 1. Lay haiwan itu di belakangnya.
 2. Berhati-hati memeriksa abdomen, memberi perhatian kepada bahagian bawah.
 3. Kawasan kecil tanpa pucat dan akan menjadi pusar. Dalam kucing, ia terletak di antara puting yang lebih rendah.

Cari parut pada haiwan kesayangan tanpa bulu mudah. Oleh kerana bulu tidak tumbuh pada tali kord, jika secara tidak sengaja dikesan, para pemilik mengelirukan pusar dengan lichen atau penyakit dermatologi lain.

Biasanya, parut tidak menyebabkan kesulitan kepada pemiliknya dan hanya berfungsi sebagai peringatan komunikasi intrauterin dengan organisme ibu. Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh mengubah bentuk, saiz atau warna. Setelah melihat perubahan, jangan menangguhkan lawatan ke doktor, kerana mereka mungkin merupakan tanda perkembangan hernia umbilik atau penyakit lain.

Bagaimana untuk mencari pusat pada kucing

Pusingan kucing terletak di perut bawah. Cari sejak dari pertama kali hampir mustahil kerana ciri-ciri fisiologi haiwan dan bulu.

Ciri-ciri fisiologi kucing

Setiap anak kucing disambungkan kepada ibu oleh tali pusat, di mana oksigen dan nutrien penting diperolehi. Kehamilan dalam kucing berlangsung lebih kurang 2 bulan.

Selepas itu, ibu menyentuh luka di perut bayi, yang menggalakkan penyembuhan. Air liur kucing mengandungi beberapa vitamin B yang mempunyai kesan antiseptik. Beberapa hari kemudian, seluruh tali pusat mengeringkan, dan kemudian hilang. Pada ketika ini, parut tidak kelihatan, kerana jejak tidak berbeza warna dan tumbuh dengan rambut baru.

Kadang-kadang luka tidak sembuh akibat keradangan dan penampilan nanah. Ini disebabkan oleh jangkitan yang telah masuk ke kawasan ini. Proses ini boleh mencetuskan campur tangan manusia semasa bersalin atau penjagaan tidak wajar untuk anak kelahiran selepas kelahiran.

Bayi sering menunjukkan hernia umbilik di dalam pusar. Kepada sentuhan - lembut dan mudah alih, tidak menimbulkan rasa sakit pada anak kucing. Anda boleh mengesan selepas makan, kerana ia menjadi lebih cembung. Jika anda tidak mengenal pasti hernia pada peringkat awal, penyakit ini boleh mengakibatkan kematian bayi.

Encik Cat mencadangkan: kaedah pengesanan

Cari pusat kucing segera gagal, kerana ia tidak cembung, seperti seorang lelaki. Di luar, ia menyerupai parut diameter kecil. Dalam bayi, ia agak merah jambu dan menonjol, tetapi dengan usia ia menjadi cerah dan menjadi tidak dapat dilihat. Kerana bulu, pencarian pusar itu lebih sukar.

Untuk mencarinya, anda sepatutnya:

 • Lay kucing di belakangnya.
 • Cuba periksa dengan teliti perutnya.
 • Pusar terletak di antara puting yang lebih rendah dan bekas luka ditemui dengan rambut.

Adakah kucing mempunyai pusar?

Ya, kucing mempunyai pusar. Seperti mana-mana mamalia viviparous, kucing memerlukan tali pusat untuk menyediakan peredaran darah dan nutrisi untuk janin semasa kehamilan. Apabila anak kucing dilahirkan, ia masih untuk beberapa waktu berhubung dengan ibu dengan tali pusat ini, yang kucing kemudian menggerogoti.

Selain itu, pusar kucing terletak di sekitar tempat yang sama dengan orang itu - lebih dekat ke pusat perut. Benar, ia tidak kelihatan seperti parut atau parut, seperti yang kita ada bersama anda. Apabila seluruh kord pusu kering dan jatuh (secara harfiahnya satu atau dua hari), luka kecil tetap berada di tempatnya, dan seterusnya kawasan kecil yang tidak mempunyai rambut di perut kucing dewasa. Jika anda mencari dengan teliti, anda boleh dengan mudah mencarinya.

Adakah kucing mempunyai pusar - apakah itu untuk dan bagaimana untuk mencari ciri anatomi dalam haiwan?

Persoalan sama ada kucing mempunyai pusar yang menarik dan provokatif. Orang yang jauh dari biologi mencadangkan bahawa hewan tidak mempunyai ciri anatomi ini, terutamanya kerana ia tidak mudah untuk dideteksi. Tetapi jangan tertipu: mengetahui identiti kelas kucing, serta proses pembangunan dan kelahiran anak-anak, rasa jawapan yang betul tidak sukar.

Adakah kucing mempunyai pusar?

Ingat bahawa ia adalah pusat, mudah meneka kehadirannya di semua mamalia plasenta, termasuk keluarga kucing. Pusar adalah tempat di mana kord pusing menyertai embrio semasa perkembangan janin. Sebaliknya, tali pusat berfungsi sebagai saluran komunikasi antara ibu dan anak, menyediakan pertukaran gas dan pengambilan nutrien kepada janin. Selepas bayi itu dilahirkan, tali pusat mengeringkan, meninggalkan bekas luka kecil pada tubuh bayi yang baru lahir yang bertahan hidup. Oleh itu, tanda semacam itu ada dalam mana-mana kucing atau kucing, tanpa mengira baka. Fakta ini disahkan oleh doktor haiwan.

Di manakah pusar?

Pusar kucing adalah seperti manusia - ia tidak kelihatan seperti berongga, keriting atau buncit: kucing ibu aktif menyentuh tempat ini di perut kucing, dan vitamin dalam air liur menyumbang kepada penyembuhan luka hampir tanpa jejak. Oleh kerana pusing adalah tidak kelihatan dan tidak berpigmen, anda harus cuba untuk menghilangkan rasa ingin tahu anda dan menemuinya di dalam haiwan kesayangan anda. Untuk melakukan ini, letakkan kucing itu di punggungnya dan, menolak bulu, memeriksa tempat paling kurang lembut di perutnya. Patch botak kecil bulat terletak di antara pasangan kedua puting, kira-kira di mana perut terletak. Ini adalah pusar.

Dalam keadaan biasa, pusar tidak mencolok, dan kulit di atasnya licin. Benjolan atau bengkak pada pusar anak kucing mungkin menunjukkan hernia umbilik. Dalam kes ini, anda mesti menghubungi doktor haiwan anda.

Demam seperti biasanya kelihatan jelas di sphinx.

Pusar adalah sukar untuk ditemui di dalam baka berbulu panjang - kucing yang lebih lembut, lebih banyak masalah dengan mencari pusat, sementara sphinx mempunyai hem yang lebih baik. Pusar mungkin bervariasi sedikit dalam bentuk dan rupa, tetapi anda tidak boleh mengelirukan dengan puting - ia kelihatan seperti tempat putih botak dan terletak di tengah abdomen. Walaupun pencarian itu tidak dinobatkan dengan kejayaan, anda tidak boleh kecewa: dengan pusaran yang tidak dapat dilihat, haiwan peliharaan anda baik-baik saja.

Kenapa perlu kucing?

Tulang adalah jejak tali pusat yang menghubungkan janin ke sistem peredaran ibu semasa kehamilan; melalui arteri umbilik, ia menerima nutrien dan oksigen daripada plasenta. Selepas kelahiran, kucing ibu menggerogoti melalui tali pusat kepada setiap cub, makan yang terakhir (plasenta). Selepas 4-7 hari, kirinya yang tersisa daripada kucing kering dan jatuh, dan cincin umbilik ditutup, membentuk tanda kecil pada perut bayi. Pada hari-hari pertama selepas kelahiran, parut ini dalam anak kucing berwarna merah jambu terang dan kelihatan jelas, tetapi akhirnya memudar dan tumbuh dengan rambut, meninggalkan hampir tidak ada jejak pada badan binatang itu. Oleh itu, dalam tempoh post-development pusar pada kucing tidak mempunyai nilai praktikal, serta pada manusia.

Adakah kucing mempunyai pusar?

Sudah tentu, kucing mempunyai pusar di bahagian tengah abdomen antara dada dan pelvis, di bahagian atas ruang ini. Hanya selepas kord pusing turun, kucing tidak mempunyai bekas luka. Selagi mereka sangat kecil, tanda kecil kelihatan, dan kemudian tumbuh dengan rambut.

Tetapi bagaimana! Kucing pada anak kucing kelahiran tali pusat. Dan anak kucing boleh melihat pusar, tetapi dengan usia ia sukar untuk mengesan dalam haiwan. Dengan cara ini, anjing laut tidak hanya mempunyai pusar, tetapi juga mengalami hernia umbilik. Sama seperti orang.

Kucing mempunyai pusing, mereka tidak melihat alasan kebanggaan. Untuk mencari pusar kucing anda, putarkan bayi di belakangnya, meletakkan di bawah lampu terang. Anda akan mendapati apa yang anda cari antara dada dan pelvis, di bahagian atas ruang ini. Bulu kucing tebal menjadikan usaha menjadi cabaran yang serius. Tiada seorang pun daripada kita memerlukan pusar selepas keluar dari rahim ibu, semata-mata, parut kecil berfungsi sebagai peringatan pada bulan-bulan pertama kehidupan, ketika kita berkait rapat dengan ibu kita dan diberi makan melalui tali pusat.

Adakah kucing mempunyai pusar?

Persoalannya, tentu saja, lucu, tetapi ia menarik minat ramai. Sama ada dari rasa ingin tahu yang idle, atau dari minat ilmiah dan zoologi. Nah, jika ada soalan, kita hanya perlu memberikan jawapan. Oleh itu, adakah kucing dan kucing mempunyai pusar, di manakah dan bagaimana rupanya? Bercakap tentangnya.

Adakah pusar kucing menjadi mitos atau realiti?

Dari renium semata-mata saintifik, pusar adalah dalam semua haiwan yang ibu melahirkan di dalamnya. Ia adalah logik, selepas semua, bahawa nutrien dan oksigen perlu dibekalkan kepada mereka semasa pembentukan dan perkembangan intrauterin mereka.

Ibu ibu kucing menanggung kira-kira dua bulan (65 hari), selepas setiap kelahiran, anak kucing meninggalkan plasenta. Dia menggigit tali pusat setiap bayi yang dilahirkannya.

Dari sini adalah logik untuk mengandaikan, walaupun tanpa pengetahuan saintifik yang mendalam, bahawa tali pusat pada satu sisi dilekatkan pada plasenta, di sisi lain - kepada anak kucing. Oleh itu, setiap kucing dan kucing, seperti setiap orang, mempunyai pusar, tanpa mengira sama ada kucing ini Abyssinian, British atau biasa "anjing"!

Di mana untuk mencari pusat kucing?

Nah, dengan kehadiran pusar, kami telah membuat keputusan, tetapi sekarang anda ingin menyemaknya pada haiwan kesayangan anda. Di mana betul-betul pusar dalam kucing? Seperti kita, ia terletak di perut. Di tempat ini tidak ada rambut, walaupun dapat menutupi bulu yang tumbuh di sekitar.

Tidak perlu meraba-raba dan cuba mencari setanggi, seperti orang. Walaupun kita adalah mamalia, seperti kucing, kita mempunyai pelbagai navel dan tanda-tanda lain. Kucing yang berbeza mungkin mempunyai bahaya yang sedikit berbeza, tetapi mereka kelihatan seperti bahagian tanpa rambut dari bentuk bulat di bahagian bawah perut, kira-kira dua puting yang lebih rendah.

Kucing tanpa rambut atau kurang berbulu mencari pusing lebih mudah. Dan dengan putingnya tidak betul-betul keliru. Kami harap anda telah berjaya menemui pusar haiwan kesayangan anda dan sekarang anda mungkin tahu bahawa kucing memilikinya!

Komen 5

Oh, dan saya tidak memikirkan pusar dalam meterai. Tetapi ia menarik, saya pasti akan cuba mencari pusar OM, jika dia membenarkan.

Saya juga mencari beberapa kali dengan kotofeev navels saya sehingga saya dapati

Hari ini saya cuba mencari pusar di OM, tetapi dia mempunyai perut seperti itu yang saya tidak jumpa. Dan kemudian OM telah bosan dengan pelecehan saya yang salah dan dia menggigit saya. Dan saya menciumnya perlahan-lahan sebagai membalas dendam.

Apa soalan aneh, sudah tentu ada! Selain itu, kadang-kadang ia berlaku bahawa anak kucing berkembang menjadi hernia umbilik. Ia harus dirawat pada peringkat awal, seperti dalam "cub manusia", beberapa "pakar" bercakap dengannya, juga pada haiwan. Tetapi jika anda bukan spesialis, maka anda harus menggunakan teknik berikut. Urut pertama, merasakan cincin umbilik pada perut bayi, perlahan-lahan tekan dengan jari anda dan putar pelet mengikut arah jam tanpa mengurangkan dan tidak meningkatkan tekanan. Sekiranya anda tidak dapat mencari cincin umbilik, maka haiwan kesayangan anda tidak mempunyai hernia. Jika anda rasa, maka urutan seperti itu harus dilakukan setiap kali sebelum makan. Tindakan seterusnya adalah pembalut tekanan. Oleh kerana anda sudah mengetahui diameter cincin umbilik, anda perlu memotong bulatan kulit (semula jadi) tebal (3-5 mm) dalam diameter sama dengan cincin umbilik. Tidak kurang, anda boleh 20% lebih, dan angin cakera ini ke perut anak kucing itu. Peranti ini harus menjadi primativat pada masa gerakan aktif kucing, pada waktu tidur untuk dikeluarkan. Ia biasanya mengambil masa kira-kira 10 hingga 30 hari untuk mengimbangi hernia. Jika hernia ditutup lebih awal, teruskan menekan pembalut selama tiga hari lagi.

Jika ini tidak dilakukan, hernia bertambah dan dengan usia, herniasi usus boleh berlaku, yang penuh dengan komplikasi.

Dalam anak kucing, pantat tetap tenggelam di tempat, seperti puting yang larut sebanyak 6-8 bulan.