Disc herniated: gejala, rawatan tanpa pembedahan

Gejala

Takrif cakera herniated - gangguan degeneratif, disertai dengan kehilangan elemen cakera - khususnya, pulposus nukleus dan serpihan selepas regangan dan pecah cincin berserabut luar cakera intervertebral. Pada masa yang sama, peralihan yang sama boleh berlaku ke hadapan atau ke belakang, dan dalam sesetengah kes di sisi atau secara serentak.

Ia perlu membezakan penembusan antara penyempitan cakera cakera intervertebral dan hernia intervertebral. Penonjolan cakera intervertebral - ubah bentuknya tanpa memecahkan cincin berserabut. Jika akibat daripada perubahan degeneratif-dystrophik, pecahnya terjadi dan serpihan nukleus pulpous berhijrah ke luar had cakera intervertebral, dalam keadaan ini perlu untuk berbicara mengenai hernia. Di samping itu, doktor mesti sentiasa ingat bahawa cakera herniasi, yang hanya terdiri daripada nukleus gelatin, tidak wujud.
Seluruh cakera terlibat dalam proses ini, semua elemen dimasukkan ke dalam hernia - serpihan cincin berserabut, serpihan nukleus cakera intervertebral. Mendapati bentuk khas yang dipanggil herniated SHmorlja hernia, prolaps atau yang merupakan serpihan daripada penembusan cakera intervertebral ke dalam tubuh yang vertebra bersebelahan.
Terdapat jenis lain dari herniasi cakera.

Disk herniated - klasifikasi mengikut struktur

Bentuk hernia intervertebral yang biasa terletak di kawasan ligamen longitudinal posterior tulang belakang, serpihan nukleus gelatin semasa penyerapan hernia, mungkin telah beralih ke saraf tunjang.
Penyakit ini juga mempunyai dua bentuk:

 1. bentuk pertama adalah hernia intervertebral percuma, ketika masih terdapat sambungan antara cakram intervertebral dan fragmen prolapsed;
 2. bentuk kedua adalah hernia berkembar, berkeliaran cakera intervertebral, kehilangan sambungan dengan cakera, migrasi dapat beralih ke saluran tulang belakang atau lateral.

Hernia mengembara cakera intervertebral berkembang di bawah pengaruh beban mekanikal yang sangat besar pada tulang belakang, kerana tekanan yang signifikan terhadap ruang tulang belakang, di mana ia boleh beralih, dan selepas kesan daya terhenti untuk kembali ke kedudukan asalnya. Akibatnya, teras cakera dapat melampaui cincin berserabut dan tetap berada di kedudukan ini.

Klasifikasi hernia intervertebral dengan asas anatomi

Hernia cakera intervertebral terletak sepenuhnya di dalam saluran tulang belakang dan paling sering berasal dari bahagian tengah cakera intervertebral. Hernia ini terletak di tiga kedudukan berbeza:

 • Zadnesredinnaya - lokasi ini selalu menyebabkan pemampatan kord rahim dan ekor kuda;
 • Paramedial - pemampatan kord rahim berlaku pada satu atau kedua belah pihak;
 • Posterior - mampatan akar saraf saraf tunjang atau bahagian sisi plat vertebral dari satu atau kedua belah pihak. Lokasi ini dijumpai dalam amalan klinikal lebih kerap daripada dua yang pertama; ini disebabkan oleh ciri-ciri anatomi tulang belakang, khususnya struktur ligamen longitudinal posterior.

Hernia boleh berhijrah terus ke foramen intervertebral. Dengan bantuan lokalisasi hernia awal ini sentiasa luaran, bahagian paling luar cakera. Terletak, sebagai peraturan, ke arah proses artikular vertebra, pelbagai hernia memerah akar sepadan saraf tulang belakang.
Hernia sisi cakera, seperti namanya, berasal dari bahagian cakera intervertebral. Gejala-gejala bentuk penyakit ini agak terhad. Klinik ini hanya berlaku apabila penyetempatan hernia lateral di antara dua vertebra serviks yang lebih rendah, menyebabkan mampatan sebahagian daripada arteri vertebra dan saraf dengan nama yang sama.
Hernia anterior cakera intervertebral, yang berasal dari bahagian cakera yang sepadan, tidak ditunjukkan secara klinikal, tidak ada gejala.
Perlu diingatkan bahawa jenis cakera herniated di atas boleh digabungkan dengan cara yang berbeza.
Bercakap mengenai kaitan patologi ini, kita mesti mengatakan bahawa kebanyakan kes-kes kesakitan di bahu dan pinggul dalam amalan neurologi muncul sebagai akibat dari penyakit tulang belakang, dan lebih kerap mempunyai asal tidak discogenik. Dalam 80% kes di kalangan pesakit yang menderita sakit belakang, patologi cakera tertentu dikenalpasti. Di samping itu, hernia intervertebral dan penonjolan cakera intervertebral adalah punca utama kesakitan pada tulang belakang serviks dan toraks dan boleh meniru gejala hernia intervertebral.

Punca penyakit

Penyebaran hernia intervertebral tertinggi dalam kumpulan umur 30 hingga 45 tahun. Penyakit ini tidak pernah berlaku pada kanak-kanak, kerana perkembangan proses degeneratif dalam cakera memerlukan masa yang cukup, diukur pada tahun-tahun. Di samping itu, kandungan yang tinggi cecair, berbanding dengan orang dewasa, dan tekad yang teguh besar cakera intervertebral pada kanak-kanak membolehkan mereka menjalani kecederaan tulang belakang kadang-kadang agak serius tanpa pembangunan komplikasi dalam bentuk penonjolan atau herniasi dan cakera.
Sangat jarang, hernia cakera berlaku pada orang yang lebih tua yang belum mengalami penuaan fizikal yang teruk semasa hidup mereka. Lebih sering, patologi berkembang pada golongan muda yang terlibat dalam buruh fizikal yang berat, yang cakera intervertebralnya, bagaimanapun, masih belum terjejas oleh perubahan degeneratif. 2 kali lebih kerap luka cakera intervertebral pada lelaki.
Kumpulan berikut profesion di mana patologi paling umum cakera intervertebral:

 • Handymen - 35%;
 • Pembersih dan suri rumah - 25%;
 • Pekerja - 20%;
 • Bekerja secara mental - 10%;
 • Penduduk luar bandar - 10%.

Sebagai peraturan, penyakit itu dicirikan oleh kerosakan kepada hanya satu cakera intervertebral.
Proses patologi diselaraskan terutamanya dalam tulang belakang lumbar, akibat kesan beban terbesar berbanding dengan tulang belakang yang lain yang menyebabkan sebahagian besar cakera intervertebral. Kejadian kedua yang paling umum adalah hernia intervertebral adalah tulang belakang serviks. Kes penyakit dalam segmen payudara sangat jarang berlaku dan hampir tidak pernah berlaku di klinik.
Dalam hernia lumbal yang paling kerap adalah LIV-LV dan LV-S1.

Ini adalah kerana berikut:

 • Semua kesan traumatik pada tulang belakang sentiasa berlaku di rantau lumbar;
 • Ligamen longitudinal posterior tulang belakang lebih nipis di sini;
 • Ketinggian badan vertebra sendiri dalam bahagian ini dan cakera adalah lebih besar;
 • Daripada leher dan dada;
 • Inti gelatin juga besar;
 • Cincin berserabut lebih panjang dan nipis;
 • Kehadiran lordosis fisiologi dan mobiliti yang besar di dalamnya menimbulkan keadaan.

Hampir semua herniasi cakera (95-98% daripada kes) berkembang di tulang belakang lumbar, sering di antara vertebra lumbar IV dan V - 50% kes atau antara lumbar V dan 1 sacral dalam 40% kes.
Disc herniated di tulang belakang serviks lebih kerap dilokalkan pada tahap dua vertebra serviks yang terakhir. Dua cakera vertebra dan intervertebral yang pertama C1-C2, C3-C4 tidak terjejas.
Risiko cakera hernia berlaku dengan prasyarat anatomi dan fisiologi yang berikut:

 • Sejumlah pergerakan dalam tulang belakang serviks;
 • Lordosis fisiologi yang agak ketara;
 • Beban besar - seperti peregangan dan mampatan, yang berkaitan dengan pergerakan kepala.

Kesan yang diungkapkan dalam cakera herniated di tulang belakang serviks, disebabkan oleh sebab akar saraf tulang belakang biasanya berada dalam keadaan yang agak tegang, keupayaan mereka untuk menyongsong lebih jauh dan regangan berbanding dengan pinggang adalah terhad.

Disc herniated di punggung bawah dalam kebanyakan kes, sebelah kiri, kadangkala - median. Herniasi lateral dua cakera di tulang belakang serviks jarang berlaku. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa kebanyakan orang adalah tangan kanan, badan badan lebih ke kanan manakala separuh kiri belakang berada di bawah beban yang besar. Atas sebab yang sama, hernia cakera dalam tulang belakang serviks sering berpihak.

Faktor risiko untuk hernia intervertebral

 • Malformasi kongenital tulang belakang: lumbarization, sacralization, spina bifida, punggung belakang;
 • Jenis badan Kebanyakan pesakit berlebihan berat badan, mereka mengalami ketidakaktifan fizikal - kerja tidak aktif, jarang terlibat dalam budaya fizikal dan sukan.
 • Pelbagai anomali perkembangan tisu penghubung, khususnya, nipis, sempit dan kurang berkaitan dengan ligamen longitudinal belakang tulang belakang, panjang cincin berserat panjang MTD;
 • Pelbagai pilihan untuk mengubah MTD, kerana ia diperhatikan dalam keadaan normal dan patologi.
 • Kehamilan mencipta beban tambahan pada tulang belakang, meningkatkan tuhanosis fisiologi. Apabila menukar lokasi pusat graviti, risiko mengembangkan penyakit ini agak besar.
 • Peranan yang besar sebagai faktor yang dimainkan oleh kecederaan tulang belakang. Semasa pemeriksaan pesakit dalam lebih daripada 2/3 kes patologi cakera mendahului perkembangan kecederaan belakangnya. Trauma boleh berbeza-beza. Dalam kebanyakan kes, kesan langsung ke atas tulang belakang secara langsung sebagai melompat jatuh, mengangkat berat, pergerakan janggal, selekoh badan dalam kombinasi dengan putaran, tekanan yang kuat ke atas perbuatan keluarga.

Beban di tulang belakang dan boleh menjadi sangat lemah, tetapi berpanjangan dan berulang sepanjang masa - batuk, bersin, pergerakan canggung. Herniasi cakera boleh dianggap traumatik jika segera selepas kecederaan saraf tunjang atau selepas beberapa hari, pelbagai gejala cakera herniasi berlaku, dengan syarat bahawa tiada gejala sebelum kecederaan.

Bagaimana cakera herniasi muncul?

Klinik ini disebabkan oleh keunikan lokasi dan kejadian hernia intervertebral, ia ditulis di bawah... semua gejala dijelaskan oleh konsep ketinggalan zaman - radiculitis.

 • Kesakitan dalam proses penyetempatan;
 • Ketegangan otot di bahagian belakang;
 • Kehilangan sensitiviti dalam segmen yang dialami oleh akar yang dicekik;
 • Atrofi otot dalam zon pemuliharaan akar terjejas;
 • Mengurangkan kekuatan otot dalam otot-otot anggota yang diselubungi oleh akar yang dicekik;
 • Sekatan tajam pergerakan di tulang belakang, peningkatan mendadak dalam sakit belakang dengan mereka;
 • Sikap paksa dan berjalan paksa yang tidak biasa.

Faktor penentu dalam gejala cakera herniated dan perkembangan mereka adalah patologi vaskular. Disc hernius menimbulkan kesesakan vena dalam sistem vaskular saraf tunjang dan akarnya. Mampatan arteri radikular boleh berlaku, yang membawa kepada gangguan peredaran yang lebih ketara, peningkatan kesakitan, rupa gejala gangguan pengekalan - manifestasi sciatica.

Kerana gangguan peredaran darah, kesakitan radikuler boleh agak berterusan dan berterusan walaupun selepas pembedahan.

Prinsip asas rawatan hernia intervertebral tanpa pembedahan

Rawatan yang sama dengan kecederaan dan patologi ortopedik dibahagikan kepada konservatif dan pembedahan. Ciri-ciri rawatan setiap kes hernia intervertebral bergantung pada peringkat proses, ukuran hernia intervertebral jauh lebih rendah daripada penyetempatan hernia intervertebral dan kehadiran komplikasi, termasuk neurologi.

Salah satu cara yang berkesan untuk menghapuskan gejala hernia intervertebral, yang terdapat di hampir setiap klinik atau hospital adalah blok paravertebral. Petunjuk menyatakan kesakitan neuropati jangka panjang dilakukan untuk menghalang paraverebral menggunakan anestesi tempatan - novocaine, Lidocaine, dengan tujuan anti-inflammatory dan anti-edematous menambah prednisone atau Dexazone. Rejim ortopedik termasuk imobilisasi tulang belakang yang terletak di atas katil keras atau sofa (kadang-kadang anda boleh meletakkan perisai kayu di bawah tilam, adalah perlu untuk berehat kumpulan utama otot belakang.

Ramalan keberkesanan rawatan hernia intervertebral

Terdapat tiga hasil penyakit:

 1. kemerosotan sepenuhnya berhenti;
 2. remisi separa dengan kesakitan moderat yang tidak stabil;
 3. Rawatan konservatif hernia intervertebral tidak membantu, remisi tidak berlaku dan defisit neurologi mula nyata.

Dalam sub-remisi, pesakit perlu dipantau oleh ahli saraf untuk beberapa waktu, seperti sebelum ini, memerhatikan rejimen ortopedik dan immobilisasi segmen yang terjejas tulang belakang, kerana kesakitan, jika cadangan-cadangan ini diikuti, boleh hilang selepas beberapa hari. Posisi yang disyorkan untuk kelonggaran maksimum bagi pesakit, kedudukan embrio, apabila pesakit berbaring di sisinya dengan lututnya melawan perutnya. Ini membolehkan anda berurusan dengan lengkung fisiologi tulang belakang, berehat kumpulan otot lumbal. Agar kesakitan akan pergi sepenuhnya, ubat-ubatan anti-radang bukan steroid seperti Voltaren (Sol Voltareni 3 ml intramuscularly №5) atau Movalis diresepkan oleh doktor. Terapi metabolik vaskular ditetapkan.

Pelantikan ahli neurologi lembaran yang dikeluarkan oleh rawatan konservatif hernia intervertebral (Contoh 1)

Sol. Voltareni ml v / m №5
Sol. Milgamma 2,0 ml / m №10
Sol. Midocalm 10% -1,0 ml v / m №10
Selepas suntikan selesai:
Tab T. Aertal 1 * 1 kali sehari - 10 hari

Rawatan hernia tulang belakang tanpa pembedahan termasuk, selepas melegakan kesakitan yang paling teruk pada tulang belakang lumbal, pelantikan prosedur fizikal (satu perkara atau secara berperingkat):

 • DDT pada tulang belakang lumbar
 • SMT pada tulang belakang lumbar
 • elektroforesis dengan novocaine dan hidrocortisone pada segmen yang terjejas dalam lajur vertebral
 • Terapi magnet frekuensi rendah di segmen yang terjejas No. 12 (boleh ditetapkan selepas DDT...)

Dalam remisi dan subremies, prosedur urut ditetapkan untuk kursus 10 hingga 15 prosedur. Dan secara umum, jika tidak terdapat kontraindikasi, rawatan sanatorium termasuk balneotherapy, terapi lumpur, dan terapi panas adalah wajar. Ditunjukkan kinesitherapy, latihan pagi setiap hari mengenai sistem terapi fizikal.

Apabila rawatan pembedahan hernia intervertebral ditunjukkan

Dalam sesetengah kes, microdiscectomy mikrosurgical endoskopik dilakukan.

Petunjuk mutlak untuk menghilangkan hernia intervertebral:

 • Hernia intervertebral akut atau panjang dengan gejala myelopathy dan stenosis tulang belakang degeneratif lumbar
 • Mampatan atau kerosakan kepada akar saraf tunjang;
 • Tanda-tanda gangguan pelvis;
 • Gangguan kepekaan yang diucapkan dalam kaki;
 • Atrofi otot, mengurangkan kekuatan pada kaki.
 • Kesakitan neuropatik yang teruk di belakang atau anggota badan;
 • Batasan sempit yang berkepanjangan dalam pergerakan di belakang dan kelengkungan tulang belakang.

Petunjuk relatif untuk pembedahan untuk membuang cakera herniasi:

 • Hernia intervertebral, dengan kelengkungan kerap lebih daripada 3-4 episod kesakitan setiap tahun;
 • Hernia intervertebral hanya ditunjukkan oleh gejala lumbodynia;
 • Tidak cekap rawatan rawatan konservatif.

Apabila operasi untuk membuang cakera herniated adalah kontraindikasi

 • Kurangnya fungsi organ penting
 • Strok atau serangan jantung di peringkat akut
 • Oncopathology, dalam beberapa keadaan
 • Pembacaan penyakit kronik (gastritis kronik, ulser peptik)
 • Dalam kes hernia intervertebral dalam tulang belakang serviks, kontraindikasi untuk rawatan pembedahan banyak kali lebih besar.

Rawatan pembedahan cakera herniated kini agak berkesan, berpatutan. Terdapat pusat persekutuan, hospital serantau dan serantau di seluruh Rusia, di mana pakar bedah saraf yang berpengalaman beroperasi pada pesakit sedemikian, termasuk teknik invasif yang minimum dengan sedikit akses.

Selepas rawatan pembedahan, pemindaan segmen tulang belakang yang dikendalikan selama 2 - 4 bulan ditunjukkan, bergantung kepada keadaan, terapi fizikal, terapi kortosprotektif, selepas mengeluarkan korset, terapi latihan secara aktif ditetapkan.

Disc herniated: gejala, diagnosis dan rawatan

Kesakitan di bahagian belakang, terutamanya di bahagian bawahnya, adalah salah satu sebab penyembuhan yang paling kerap berlaku kepada pakar neurologi. Diagnosis yang paling biasa untuk ini adalah osteochondrosis, yang termasuk perubahan morfologi dalam badan vertebra bersebelahan dan perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral, yang dipanggil hernia. Hernia - hanya tahap perubahan dystrophik pada rawan intervertebral, penipisan, kehilangan keanjalan, penggantian gentian hyaline dengan berserabut.

Struktur cakera intervertebral

Cakera intervertebral adalah pad bentuk bulat antara dua vertebra bersebelahan. Cakera ini mempunyai fungsi sokongan dan kusyen, memberikan pergerakan tertentu tulang belakang. Bahagian luar cakera adalah cincin berserabut yang terdiri daripada persilangan serat kolagen.

Di dalam cincin berserabut adalah nukleus gelatin (pulpal) yang terdiri daripada sel rawan, sedikit serat kolagen, dan sejumlah besar bahan antara yang dapat mengekalkan kelembapan di dalam nukleus untuk memberikan turgor. Banyak kajian klinikal menunjukkan bahawa antara teras cakera dan tisu-tisu yang mengelilinginya, terdapat media cecair yang berterusan dan aktif.

Jenis dan jenis perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral

Herniasi cakera adalah patologi di mana bahagian-bahagian nukleus pulpous yang rosak dan diubah dipenggal melalui kecacatan cincin berserabut, menyebabkan pecah atau bantahan berlebihan di luar sempadan fisiologi normal, jatuh ke rongga saluran tulang belakang, atau "tekan" ke dalam badan vertebra. Sekiranya cincin berserabut utuh, tujahannya di bawah tindakan pengangkut nukleus bergelombang yang diubah suai dirujuk sebagai protrusi (bantalan) cakera. Selalunya istilah "bantahan" digunakan untuk menunjukkan ukuran hernia, yang membawa kepada salah tafsiran keadaan.

Perlu diingatkan bahawa terdapat penonjolan fisiologi cakera yang terjadi di bawah tindakan beban paksi dan, sebagai peraturan, tidak melebihi 3 mm. Sekiranya tujahan meluas, ia membawa kepada penyempitan terusan tunjang dan tidak mengubah saiz semasa pergerakan tulang belakang - ini adalah bantahan patologi. Penonjolan cakera intervertebral dianggap penting secara klinikal jika melebihi seperempat diameter terusan tunjang atau menyempitkan terusan ke tahap kritis 10 mm.

Oleh itu, diagnosis "hernia cakera" merujuk kepada kes penetrasi bahagian-bahagian nukleus pulpous melalui pecah cincin berserabut di luar hadnya atau ke dalam badan vertebra, merapatkan plat hyaline (iaitu penembusan plat).

Dalam arah prolaps hernia penangkap serangga:

 • Anterolateral: mereka menindik ligamen longitud anterior; mereka tidak menyebabkan gangguan motor dan deria. Boleh mencetuskan sindrom simpati dengan penglibatan dalam proses rantaian paravertebral bersimpati.
 • Zadnebokovye: mereka mewakili ancaman kepada kandungan saluran tulang belakang dan menyebabkan gangguan saraf yang serius.

Berhubungan dengan garis tengah memancarkan:

 • hernias median: selalunya mempunyai saiz besar, kadang-kadang mereka boleh menembusi ruang subarachnoid, manakala sebahagian dari penceroboh boleh bergerak di sepanjang ruang membujur. Hernias ini sering memerah kord rahim di ekor kuda dan tulang toraks, pada ekor lumbal, menyebabkan paresis dan disfungsi organ pelvis. Seringkali, hernia ini menyebabkan proses sakit kronik.
 • paru-paru hernia: adalah penyebab sindrom radik dengan kerosakan kepada akar saraf tunjang, terutama pada tahap dua cakera lumbar bawah.
 • hernia murni lateral: terletak di foramen intervertebral dan membawa kepada pencerobohan akar yang terletak di sana. Kadang-kadang mereka boleh memerah arteri akar anterior, yang boleh membawa kepada infark kord tulang belakang.
 • Hernia Schmorl (hernia badan vertebra): kelihatan lebih kerap pada usia muda. Bentuk unit hernias ini menunjukkan osteochondrosis atau trauma. Dalam kebanyakan kes, tanpa gejala dan "penemuan radiografi".

Dalam amalan klinikal, penggredan peringkat pembangunan hernia digunakan:

  1. Prolapirovanie - penonjolan saiz cakera intervertebral 2-3 mm.
  2. Protrusion - penonjolan cakera dari 4-5 mm hingga 15 mm tanpa anjakan nukleus di luar anulus.
  3. Penyempitan - nukleus yang diubah secara mendalam melampaui cincin berserabut, seringkali terdapat serpihan cakera dalam bentuk drop.
  4. Penyerapan - kehilangan bahan nukleus gelatin dalam kanal tulang belakang.

Yang paling biasa adalah hernia cakera di rantau lumbar (sehingga 80%), perubahan tulang belakang toraks (kira-kira 1%) tidak mungkin berlaku.

Punca hernia intervertebral

  1. Poster yang tidak betul (scoliosis, kyphoscoliosis), korset otot yang tidak dikembangkan, motor patologi dan stereotaip kedudukan.
  2. Gaya hidup sedentari, tinggal lama dalam pose yang membosankan, beban statik.
  3. Kuasa dan hubungan sukan, angkat berat yang tidak betul.
  4. Kecederaan.
  5. Malformasi kongenital tulang, tulang rawan, tisu penghubung, kolum tulang belakang.
  6. Perubahan umur, osteoporosis.

Gejala hernia intervertebral

Semua gejala boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan: kerengsaan dan lesi.

Apabila kerengsaan saraf tunjang dan akar saraf mengembangkan sindrom kesakitan yang berbeza-beza darjah intensiti, tempatan atau penyinaran sepanjang akar yang merengsa. Selalunya terdapat pelanggaran kepekaan dalam bentuk paresthesia, kebas pada anggota badan. Ini mengurangkan sensitiviti mendalam dan getaran, boleh meningkatkan refleks tendon.

Dengan kerosakan organik kepada struktur sistem saraf, gejala-gejala kehilangan berlaku: penurunan sensitiviti sentuhan dan kesakitan, bahkan anestesia, atrofi dan penurunan kekuatan dan nada otot yang dialami oleh akar yang rosak, disfungsi organ panggul, dan kesakitan kronik. Apabila pemeriksaan neurologi menyatakan penurunan atau kehilangan refleks tendon, kemunculan tanda motor patologi.

Kriteria diagnostik

Dengan penampilan kesakitan di bahagian belakang perlu untuk berunding dengan doktor. Selain kesakitan yang disebabkan oleh protrusi hernia, terdapat banyak sebab etiologi lain yang perlu dibezakan.

Untuk diagnosis klinikal yang betul, pemeriksaan perubatan sangat penting. Doktor perlu berhati-hati tentang aduan dan sejarah penyakit ini. Adalah perlu untuk menjelaskan lokasi dan sifat kesakitan, di mana kedudukan rasa sakit semakin bertambah, dan di mana ia berkurang, jika ada penyinaran kesakitan, jika terdapat gangguan motor dan deria, masa hari dengan puncak kesakitan. Ia sama pentingnya untuk mengetahui permulaan penyakit, faktor-faktor yang memprovokasi, dinamika perkembangan gejala. Perlu menguraikan gaya hidup, keadaan kerja. Ini diikuti dengan pemeriksaan neurologi dengan kajian refleks, sensitiviti, nada dan kekuatan otot, kehadiran tanda-tanda motor patologi, gejala ketegangan. Ini diikuti dengan pemeriksaan palpation untuk mengenal pasti pelanggaran biomekanik tulang belakang, mata pencetus, dan pengagihan semula nada otot. Selepas pemeriksaan menyeluruh dan aduan terperinci dan anamnesis, doktor boleh membuat diagnosis awal.

Langkah seterusnya adalah radiografi. Kaedah ini tidak akan memberi jawapan yang tepat mengenai kehadiran hernia, saiz dan lokasinya, kerana sinar-X meneruskan hernia. Tetapi ada tanda-tanda radiologi yang menunjukkan segmen yang mungkin terjejas. Kaedah penyelidikan ini adalah lebih banyak pemeriksaan, kos penyelidikan kecil, tetapi kaedah ini membolehkan anda untuk menentukan kajian yang diperlukan pada masa akan datang, dan pada peringkat awal diagnosis membantu membezakan patologi lain.

Pada peringkat yang sama, ia adalah dinasihatkan untuk menjalankan kajian klinikal darah dengan ujian reumatik. Ini akan membantu mengesahkan atau menghilangkan penyakit keradangan atau rheumatologi.

Komputasi tomografi dan pengimejan resonans magnetik boleh memvisualisasikan kehadiran hernia dengan tepat, hubungannya dengan struktur sekitarnya, saiz penonjolan, keadaan nukleus pulpa. CT membolehkan anda melihat lebih jelas struktur tulang padat, kord rahim yang dia lihat lebih buruk. Tetapi kaedah ini lebih murah, dan ia sering digunakan untuk mempelajari tulang belakang lumbosacral. MRI adalah wajar untuk digunakan dalam kajian serviks dan walaupun doktor mengesyaki kemasukan dalam proses patologi saraf tunjang. Kajian ini mahal, ia mempunyai lebih banyak kontraindikasi.

Rawatan cakera herniated

Apabila manifestasi awal kesakitan dan sindrom neurologi yang disebabkan oleh herniasi cakera, terapi farmakoterapi. Analgesik, ubat anti-radang steroid dan nonsteroid, terapi vitamin, chondroprotectors, relaxants otot, anticonvulsants, ubat-ubatan yang meningkatkan peredaran darah digunakan. Terapi dadah digabungkan dengan rawatan fisioterapi. Kaedah seperti kesan arus diadinamik, terapi magnet telah membuktikan diri mereka sendiri. Terdapat teknik pengenalan dadah tertentu di kawasan yang terjejas oleh elektroforesis.

Dengan mengurangkan keterukan kesakitan, anda boleh menggunakan ahli terapi manual, ahli terapi urut. Ia berguna untuk menggunakan teknik-teknik seperti relaksasi post-isometrik, peregangan bawah air dan kering, latihan di papan Evminov. Dan, sudah tentu, latihan fisioterapi untuk pembentukan postur yang betul dan korset otot.

Jangan lupa tentang akupunktur, farmakopektubur.

Terdapat kaedah rawatan pembedahan cakera intervertebral yang herniated. Tanda-tanda untuk operasi sedemikian sangat terhad: meningkatkan paresis, disfungsi organ panggul, dan melumpuhkan kesakitan. Sesetengah doktor percaya bahawa kehadiran hernia yang diasingkan juga merupakan petunjuk untuk pembedahan. Terdapat beberapa kaedah rawatan pembedahan, pilih kaedah yang paling sesuai untuk setiap pesakit secara individu.

Mana-mana kaedah rawatan menunjukkan perubahan gaya hidup, pembentukan stereotaip yang betul dalam aktiviti fizikal dan statik, bekerja pada diri sendiri. Tanpa ini, rawatan akan menjadi tidak berkesan dan penyakit mungkin kembali.

Saluran TV "Russia-1", program "Paling penting" mengenai topik "hernia Intervertebral":

Channel One, program "Hidup Sihat" dengan Elena Malysheva mengenai topik "Intervertebral Hernia":

Apa cakera herniated

Disc herniated adalah penyakit berbahaya yang sering berlaku, bersembunyi di bawah penderitaan sakit belakang. Orang-orang biasa melupakan kesakitan sedemikian akibat akibat kerja keras. Mengikut statistik dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, pada usia 30, 80% penduduknya memilikinya, dan selepas 40 tahun, 90% sudah memilikinya, tetapi hanya empat orang daripada seratus mempunyai sumber kesakitan.

Vertebra kami terdiri daripada bahan padat di luar dan span di dalamnya. Reka bentuk yang menggabungkan bahagian-bahagian yang kuat dan plastik, membolehkan anda mengambil beban kejutan yang menyerap, seperti mampatan ketika berjalan dan melompat. Antara badan vertebra adalah cakera kuning elastis yang memberikan rotasi relatif vertebra kepada satu sama lain. Seseorang memindahkan berat tubuhnya hanya kepada dua pendukung (kaki), yang menyebabkan beban paksi yang besar yang vertebra tidak dapat bertahan.

Dalam kes beban yang berlebihan, disebabkan oleh umur atau pelbagai kecederaan di bahagian belakang, dinding luar cakera (cincin berserabut) menjadi lebih nipis, terbentang dan mula memancarkan di luar kedudukan standard cakera intervertebral. Bonjol ini disebut cakera herniated. Jika hernia menonjol ke dalam, ke arah terusan tunjang, maka ia boleh memerah kord rahim dan akar saraf yang berada di tahap yang rosak. Hasilnya, terdapat sindrom kesakitan yang bervariasi keterukan, rasa kebas dan tekanan meningkat.

Jenis hernia

Dalam arah penonjolan:

 • Hernia belakang: sangat berbahaya, kerana secara langsung merebak di kanal tulang belakang. Akibatnya, gangguan pengaliran dorongan saraf berlaku.
 • Hernia anterior: jenis penyakit yang paling berbahaya, tidak menyebabkan kerosakan maut.
 • Hernia lateral: terletak di arah sisi dari badan vertebra, kanan dan kiri.
 • Hernia Schmorl: membonjol masuk ke dalam badan vertebra. Ia mempunyai arah menegak.

Menurut tahap penonjolan:

 • Protrusion - penonjolan dari 1 hingga 3 mm. Adakah norma fisiologi tidak memerlukan rawatan aktif.
 • Prolaps - menonjol dari 3 hingga 6 mm. Pada peringkat ini, simptom pertama penyakit muncul - sakit belakang.
 • Saiz cakera herniated melebihi 6 mm. Cincin berserabut pecah dan ketiak penting bahan cakera berlaku.

Oleh tahap luka:

 • Thoracic hernia intervertebral - sangat jarang berlaku, kerana penetapan tulang rusuk di rantau ini;
 • hernia intervertebral serviks - jenis kejadian biasa;
 • hernia intervertebral lumbar - yang paling biasa, kerana Beban utama jatuh ke jabatan ini.

Punca

 • Beban panjang dan berterusan pada tulang belakang: ini termasuk semua kerja keras, kerja yang berkaitan dengan kehadiran berterusan dalam pose yang membosankan, membawa beg yang tidak betul dan ransel, latihan yang berlebihan oleh atlet.
 • Gaya hidup sedentari - kedudukan statik di komputer dari 8 hingga 10 jam sehari.
 • Berat badan berlebihan - berlebihan dan sebagai akibat dari sebab sebelumnya.
 • Poster yang tidak betul dan scoliosis secara langsung berkaitan dengan gaya hidup.
  Penyakit berjangkit - sesetengah patogen menjejaskan kord rahim.
 • Impak getaran adalah faktor negatif yang mempengaruhi pekerja perindustrian, serta pemandu lori.
 • Cedera tulang belakang yang dipindahkan - keretakan sublaksasi dan pemampatan.
 • Anomali kongenital pembangunan - sebagai peraturan, mereka hanya faktor pemicu, yang digabungkan dengan gaya hidup dan tingkah laku membawa kepada hernia cakera.

Akibat pecah plat intervertebral, bahan elastik dilepaskan ke luar. Ia meletakkan tekanan pada akar saraf yang berlalu berhampiran tulang belakang dan menyebabkan tindak balas keradangan. Akibatnya, rasa sakit muncul di tapak luka, dan di hujung yang dialaminya oleh saraf, pelanggaran kepekaan dan perasaan kebas.

Gejala klinikal utama penyakit ini

Jadual ini menyenaraikan semua gejala utama penyakit ini. Berdasarkan aduan-aduan ini, doktor boleh mendapatkan idea pertama kehadiran patologi, serta tahap penyetempatan. Ingat bahawa tidak mustahil untuk memohon setiap gejala secara berasingan, anda hanya boleh mengesyaki hernia jika anda mempunyai tiga atau lebih tanda.

Diagnostik

Pada bulatan x-ray biasa tidak dapat dilihat. Kaedah yang diterima umum untuk diagnosis cakera herniated ialah pengimejan resonans magnetik - MRI. Ia membolehkan anda untuk menunjukkan bukan sahaja tahap dan penyetempatan hernia, tetapi juga gambaran penuh perubahan yang merosakkan dalam cakera vertebra, tahap mampatan, pelanggaran struktur saraf, kehadiran patologi bersamaan. Biasanya ini sudah cukup untuk pakar bedah menentukan pilihan taktik rawatan. Menurut kesaksian (kehadiran alat pacu jantung, struktur logam), melakukan CT-myelography - gambar sinar-X dengan agen kontras di saluran tulang belakang.

Sekiranya tujahannya kecil (kurang daripada 5 cm) dan tidak memberikan sakit sakit, mula-mula disarankan untuk berunding dengan pakar neurologi untuk terapi konservatif. Bagi kebanyakan orang, rawatan dadah akan sangat berkesan dari segi melegakan kesakitan.

Kaedah rawatan konservatif (bukan pembedahan)

Kaedah-kaedah ini termasuk:

1 Rehat adalah ubat yang paling mudah. Dengan bantuannya, kedalaman dan irama pernafasan dipulihkan, dan ketegangan saraf dan otot dikeluarkan.

3 Latihan fizikal terapeutik - peregangan pasif dan aktif tulang belakang mengembangkan otot dalam tulang belakang, menyumbang kepada peningkatan peredaran mikro di kawasan hernia.

4 Sekatan perubatan - membolehkan anda menghilangkan rasa sakit. Jarum khas disuntik ke dalam akar yang teruk saraf. Ada kaedah paravertebral, epidural dan pararadikular pentadbiran dadah.

5 Menerima ubat-ubatan dan ubat-ubatan anti-radang (voltaren, diclofenac), relaxants otot - bertindak secara sistematik, membolehkan anda mengurangkan impuls sakit.

Rawatan konservatif mempunyai beberapa kelemahan. Pertama sekali, ia bertujuan untuk tidak menghapuskan punca - herniasi cakera, tetapi untuk menghapus keradangan akar saraf. Ramai pesakit mempunyai kontraindikasi untuk mengambil sejumlah besar ubat, kerana mereka mempunyai kesan toksik pada perut, hati dan buah pinggang, dan boleh menyebabkan reaksi alergi.

Mikroskop

Serupa dianggap sebagai "standard emas" di seluruh dunia untuk rawatan pembedahan cakera intervertebral yang herniated. Operasi ini tergolong dalam kategori invasif mini. Akses ke tulang belakang dibuat melalui celah kulit 2-3 sentimeter, tanpa merosakkan struktur tulang vertebra. Semua manipulasi di saluran tulang belakang dikawal oleh mikroskop operasi ketepatan tinggi, mengurangkan risiko kerosakan pada struktur tisu. Mendorong akar saraf belakang, pakar bedah menghilangkan penonjolan hernia dan semua serpihannya dalam rongga cakera. Risiko manipulasi ini di tangan ahli bedah saraf berpengalaman adalah minimum. Dalam tempoh pasca operasi selama beberapa minggu, pesakit mungkin mengalami sakit di daerah campur tangan pembedahan.

Kelebihan teknik ini ialah:

 • Kelajuan prestasi - dari 15 hingga 30 minit.
 • Sifat lembut campur tangan - hirisan kecil tidak akan menghalang pergerakan dan mengganggu dalam tempoh selepas operasi.
 • Pengurangan istilah kemasukan ke hospital - secara purata, adalah 1-2 hari, selepas pesakit dilepaskan di bawah pemerhatian.
 • Universality - dalam satu prosedur anda boleh beroperasi dari satu hingga dua hernia.
 • Dalam kes di mana hernia adalah diameter kecil, di beberapa klinik seperti kaedah pembedaan ketepatan tinggi digunakan, seperti microdiscectomy endoscopic puncture. Ia mengurangkan trauma kanser kepada 1.5-2 cm, risiko komplikasi dan masa pemulihan.

Nucleoplasty Disc Intervertebral

Pembedahan minima secara invasif moden, yang telah menunjukkan kesan postoperative positif dalam 80% pesakit dalam tempoh 10 tahun yang lalu. Inti dari kaedah ini terdiri daripada memperkenalkan elektrod jarum nipis tipis ke rongga cakera intervertebral ke nukleus pulpa. Pada akhir plasma elektrod sejuk diberi makan, bahagian penyejatan jumlah hernia, yang dilepaskan melalui jarum. Akibat penurunan tekanan, hernia "meneteskan" dan pesakit merasakan pengurangan kesakitan di tulang belakang secara terus pada meja operasi. Kesan sepenuhnya rawatan itu dinilai 2 bulan selepas pembedahan.

Kelebihan kaedah adalah:

 • Kelajuan prestasi - dari 20 hingga 30 minit.
 • Invasiveness minima - menusuk melalui kulit dilakukan di bawah anestesia tempatan. Ia adalah estetik dan tidak menyakitkan. Pesakit memantau kemajuan operasi pada skrin.
 • Operasi satu hari - tidak diperlukan kemasukan ke hospital, selepas 1-2 jam selepas manipulasi anda sudah dapat bangkit dan mula berjalan.
 • Universality - dalam satu prosedur, anda boleh beroperasi pada satu atau beberapa segmen tulang belakang.

Lebih banyak mengenai plastik hernia di sini

Cadangan selepas operasi

Langkah paling penting selepas campur tangan adalah aktiviti mudah alih awal. Oleh itu, selepas beberapa jam, doktor akan membenarkan pesakit untuk bangun dan mula berjalan. Proses berjalan akan memobilisasi tulang belakang dan mengurangkan kemungkinan pembentukan parut tisu di tapak pembedahan.

Orang yang kerja tidak termasuk usaha fizikal boleh mula bekerja beberapa minggu selepas operasi. Walau bagaimanapun, pemandu dan pekerja pejabat harus secara berkala bangkit dari tempat duduknya, untuk mengelakkan kejutan saraf kedua dari keadaan statik yang panjang. Pekerja dalam pengeluaran, pemuat dan atlet, kerana beban getaran yang sengit, dilarang memulakan kerja lebih awal daripada 2-3 bulan. Physiotherapy, urutan dan terapi fizikal membantu untuk mempercepatkan proses pemulihan.

Menulis pesakit, doktor profesional akan meninggalkan cadangan untuk perubahan gaya hidup yang akan memastikan tulang belakang dalam keadaan baik untuk masa yang lama:

 • Mengurangkan berat badan - seseorang mempunyai dua titik sokongan, yang telah menyebabkan perubahan yang berkaitan dengan usia dalam rangka dan berat badan yang berlebihan hanya memperburuknya. Normalisasi berat badan akan melegakan punggung dan mengurangkan tekanan harian yang kami alami setiap hari.
 • Menguatkan otot teras - senaman biasa untuk abdominals, otot-otot bahu dan ekstensor tulang belakang, dan kelompok posterior otot paha akan melegakan tulang belakang dengan memindahkan beban paksi pada otot.
 • Berenang - cara terbaik untuk membongkar tulang belakang. Ia cukup untuk berenang 2-3 kali seminggu selama satu jam.
 • Seperti mana-mana penyakit, diagnosis awal meningkatkan kemungkinan hasil yang menggembirakan. Untuk cakera herniasi ini terpakai sepenuhnya.
 • Apabila dikenal pasti pada peringkat awal, doktor akan mempunyai lebih banyak peluang untuk penyembuhan anda, dengan mahir menggabungkan kaedah rawatan.

Ingat bahawa kesihatan anda sepenuhnya di tangan anda. Ia bergantung kepada keinginan anda untuk menjadi sihat dan bahagia. Petua ini akan membantu anda hanya jika anda mula mengikuti mereka. Pematuhan dengan cadangan di atas akan membolehkan anda menjalani kehidupan yang penuh dan aktif tanpa kesakitan dan operasi berulang.

Brattseva Ekaterina Valerievna
Doktor kategori tertinggi. Profesor Madya. Calon Sains Perubatan.
Pengalaman amalan perubatan: 13 tahun.

Hernia tulang belakang - gejala dan rawatan

Kemasukan

Penyakit degeneratif sistem muskuloskeletal adalah salah satu masalah umum yang diketahui orang selepas 30 tahun. Kumpulan risiko termasuk orang yang membina asma, mereka yang menghabiskan banyak masa di belakang monitor komputer atau terlibat dalam sukan aktif. Bahaya penyakit itu adalah bahawa jika tiada rawatan yang tepat pada masanya dan tepat, mereka boleh menyebabkan proses tidak dapat dipulihkan dan juga ketidakupayaan.

Di antara beberapa patologi yang sama, hernia tulang belakang dianggap umum, yang boleh berkembang sebagai penyakit bebas, dan sebagai akibat daripada komplikasi penyakit lain. Sebelum mempertimbangkan apa yang muncul hernia intervertebral, apa sebabnya, gejala dan bagaimana untuk menghilangkan penyakit ini, anda harus mengenali maklumat mengenai perubahan tulang belakang yang berlaku semasa perkembangannya, serta komplikasi dan langkah pencegahan yang mungkin.

Bagaimana ia berkembang?

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada lima vertebra, yang disambungkan oleh ligamen, sendi dan cakera intervertebral. Mereka membolehkan anda memastikan mobiliti dan fleksibiliti tulang belakang, untuk mengurangkan tekanan semasa latihan. Cakera intervertebral mengandungi nukleus elastik, yang di luar mempunyai cincin tisu penghubung. Sekiranya integriti cakera itu terjejas, cincin berserabut memecah dan nukleus kepompong menonjol. Gangguan seperti ini membawa kepada cakera herniated, gejala yang selalu disebut, mengganggu prestasi manusia, menyebabkan kesakitan yang teruk.

Cakera herni mungkin mempunyai saiz yang berbeza, dari 1 mm hingga 15 mm dan lebih banyak. Dengan saiz yang besar, hernia vertebra dapat menyebabkan pelanggaran saraf, yang akan memperburuk gejala hernia vertebra, menyebabkan bukan sahaja kesakitan, tetapi juga kebas kelelahan.

Dalam perubatan, hernia cakera tulang belakang dipanggil "hernia Schmorl", yang tidak menjejaskan saraf tunjang pesakit. Memandangkan kerumitan patologi, rawatan hernia tulang belakang mesti bermula pada tanda-tanda awalnya dan hanya di bawah pengawasan pakar neurologi. Insidiousness hernia intervertebral di tulang belakang adalah bahawa dengan tidak adanya rawatan tepat pada masanya, gangguan patologi dapat menyakiti organ jiran, yang akan memperlambat proses rawatan dan pemulihan tubuh. Selain itu, hernia cakera intervertebral, jika tidak dirawat dengan betul, akan maju, yang boleh menyebabkan lumpuh pada kaki, menyebabkan gangguan dengan pembuangan air dan buang air kecil. Di rantau lumbar, kerosakan pada terusan tulang belakang boleh berlaku, yang meningkatkan risiko komplikasi dan kecacatan.

Hernia tulang belakang boleh menjejaskan tulang belakang serviks, toraks atau lumbar. Jika anda tidak menjejaskan penyetempatan patologi, maka ia boleh dipanggil sebagai "cakera intervertebral herniated."

Rawatan hernia intervertebral dilakukan oleh neuropathologist atau terapi manual yang, selepas mengumpul anamnesis, hasil diagnostik, dapat menentukan penyebab penyakit tersebut dan memilih terapi yang mencukupi. Mempunyai maklumat tentang apa hernia intervertebral adalah, apa pun penyebabnya, tanda-tanda dan komplikasi, seseorang akan lebih prihatin terhadap kesihatannya, pada tanda-tanda pertama penyakit mendapatkan bantuan perubatan.

Punca dan faktor risiko

Penyebab hernia tulang belakang dibahagikan kepada luaran dan dalaman. Dalam kes pertama, penyakit ini menampakkan diri terhadap latar belakang osteochondrosis, kecederaan yang diterima, postur merosakkan dan penyakit lain organ-organ dalaman dan sistem. Penyebab dalaman termasuk patologi tisu penghubung, proses metabolik terjejas, atau predisposisi genetik. Kemunculan hernia - dalam 80% kes, penyebabnya adalah osteochondrosis, atau lebih rumitnya.

Hernia intervertebral adalah berdasarkan sebab-sebab berikut:

 1. kecederaan tulang belakang
 2. keturunan;
 3. pembentukan laluan tulang belakang atau malignan;
 4. gangguan tulang belakang;
 5. obesiti;
 6. buruh fizikal keras;
 7. tempoh kehamilan;
 8. gaya hidup yang tidak aktif;
 9. umur tua

Menurut doktor, hernia vertebral dan penyebabnya, yang boleh menyebabkan perubahan degeneratif-dystrophik pada tulang belakang, mungkin berbeza daripada yang dijelaskan di atas. Selalunya tidak mungkin untuk menentukan etiologi penyakit, terutamanya apabila terdapat beberapa penyakit kronik dalam sejarah seseorang yang mungkin bertindak sebagai pencetus untuk perkembangan penyakit ini. Hernia intervertebral mempunyai klinik yang sama. Terlepas dari faktor etiologis, rawatan cakera herniated harus dilakukan secara komprehensif pada tanda-tanda awal penyakit dan hanya di bawah pengawasan medis.

Tanda-tanda awal penyakit

Tanda-tanda awal hernia tulang belakang mungkin kelihatan jauh dari gejala utama. Mereka mempunyai klinik yang sama dengan osteochondrosis. Pada permulaan penyakit, seseorang mungkin mengalami sakit berkala dalam tulang belakang, yang muncul selepas melakukan senaman fizikal dan mereda selepas rehat. Apabila mendiagnosis hernia di tulang belakang, gejala-gejala mungkin tidak menimbulkan ketidakselesaan, tetapi apabila penyakit itu berlanjutan dan cincin berserabut dimusnahkan, klinik akan menjadi lebih jelas.

Gejala hernia intervertebral secara langsung bergantung kepada lokasinya, tetapi dalam semua kes penyakit sindrom penyakit ciri-ciri yang berbeza. Perubahan patologi paling kerap menjejaskan vertebra ke-4 dan ke-5, seseorang menunjukkan aduan mengenai:

 1. sakit di tulang belakang watak yang merengek;
 2. berat di kaki;
 3. kebas kelamin;
 4. sakit kepala yang kerap;
 5. peningkatan kelemahan;
 6. pelanggaran kepekaan.

Pada peringkat awal hernia vertebra, gejala-gejala adalah kecil, tetapi mereka semakin bertambah apabila penyakit tersebut berlangsung dan proses yang merosakkan berlaku di dalam tisu tulang belakang. Dengan perkembangan hernia intervertebral, gejala dan rawatan harus selalu dibincangkan, dirundingkan dengan doktor anda.

Klinik

Gejala utama penyakit adalah sakit, yang muncul sebagai akibat kerosakan kepada ujung saraf di dalam tulang belakang. Ciri khas adalah penyetempatan kesakitan. Dengan perkembangan patologi di rantau serviks, seseorang akan mengalami sakit teruk di leher, sakit kepala. Sekiranya kerosakan pada toraks, sindrom kesakitan sering menyerupai serangan jantung, yang menjadikannya sukar untuk menyelesaikan diagnosis primer. Apabila hernia vertebra merangkumi rantau lumbar, terdapat kesakitan pada tulang belakang yang meluas ke pinggul, kebas-kebas kaki pada kaki. Dalam keadaan ini, lelaki mempunyai masalah dengan potensi, dan wanita mempunyai masalah dengan kencing.

Gejala pada wanita lebih ketara daripada seks yang lebih kuat. Sering kali, penyakit itu merosakkan sistem urogenital, dan gejala-gejalanya dikaitkan dengan gejala yang menyerupai sistitis, yang menyebabkan kencing yang kerap dan menyakitkan.

Tanda-tanda hernia tulang belakang ditunjukkan oleh klinik berikut:

 1. Sindrom nyeri Ia hadir bukan sahaja di kawasan kecederaan tulang belakang, tetapi juga menyebar ke bahagian lain badan. Dengan sedikit pendidikan, kesakitan adalah sederhana, tetapi dengan saiznya yang besar, mereka menjadi tidak tertanggung, akut, tidak membenarkan pesakit melakukan gerakan asas.
 2. Menembak dan kesakitan sepanjang saraf. Sindrom nyeri sering menyebar ke bahagian lain badan, memberikan kepada lengan, kaki. Diwujudkan dalam bentuk penembakan sakit, mengingatkan tanda-tanda sciatica.
 3. Gangguan neurologi. Disebabkan ini, hernia di bahagian belakang memberi kesan kepada akar saraf, terdapat kebas pada bahagian atas atau bawah, penurunan kepekaan, kelemahan. Jika hernia intervertebral tidak dirawat tepat pada waktunya, perkembangannya akan membawa kepada paresis atau kelumpuhan pada kaki.

Tanda-tanda hernia intervertebrata mungkin mempunyai intensiti yang berbeza. Orang yang mempunyai sejarah penyakit ini sering mengadu sakit kepala, serangan migrain, kehilangan kekuatan, masalah kencing dan gejala lain yang mengurangkan prestasi.

Apakah patologi berbahaya?

Dalam ketiadaan rawatan hernia intervertebral, akibatnya agak berat:

 • Lumbodynia - sakit belakang yang membosankan atau sakit. Ia lebih kerap hadir pada waktu pagi atau gangguan jangka panjang badan dalam satu kedudukan.
 • Lumbago - sindrom sedemikian dipanggil "sakit belakang". Ia dicirikan oleh kesakitan akut, kekakuan pergerakan, dan ketegangan otot yang kuat. Muncul dengan giliran tajam badan, mengangkat berat.
 • Lumboischialgia - sakit saraf yang teruk. Selain kesakitan, terdapat penurunan kepekaan dan kebas kelembapan ekstrem.

Komplikasi semacam itu bukan akibat daripada penyakit ini, tetapi hanya gejala dan manifestasi komplikasi. Apabila rawatan hernia vertebra tidak ada, dilakukan dengan tidak betul, atau pesakit bertukar kepada doktor terlambat, akibat penyakit itu mungkin tidak dapat dipulihkan. Paresis atau lumpuh anggota badan dianggap berbahaya, yang menyebabkan ketidakupayaan, penurunan atau kecekapan sebahagian atau kecekapan. Pada lelaki, penyakit ini sering membawa kepada penurunan potensi, masalah buang air besar dan kencing.

Bagaimana untuk merawat hernia vertebra, untuk mengelakkan komplikasi, salah satu soalan utama yang menarik minat ramai pesakit. Doktor dalam bidang neurologi mendakwa bahawa satu-satunya cara untuk menghapuskan komplikasi adalah menghubungi mereka untuk mendapatkan bantuan dalam masa yang ditetapkan, bukan untuk ubat sendiri.

Diagnostik

Untuk menghilangkan hernia tulang belakang, anda perlu berunding dengan doktor, menjalani siri kajian makmal dan instrumental, keputusan yang akan menentukan lokalisasi pembentukan, tahap kerosakan pada tulang belakang, membuat diagnosis dan menetapkan rawatan yang sesuai.

 1. Ujian makmal darah, air kencing.
 2. Pencitraan resonans magnetik.
 3. Pemeriksaan ultrabunyi.
 4. Elektrokardiogram.
 5. Spondylography.
 6. X-ray.

Setelah berada di tangan semua hasil kajian, doktor dapat mendiagnosis dengan tepat, memutuskan cara menyembuhkan hernia vertebra, mencegah komplikasi. Hernia pada tulang belakang, cara merawat dan sama ada mungkin untuk menyingkirkan penyakit ini, bergantung pada tahap penyakit ini.

Kaedah rawatan

Ia boleh menyembuhkan hernia intervertebral hanya dalam kompleks. Cara merawat hernia intervertebral ditentukan oleh doktor berdasarkan klinik penyakit, hasil diagnosis. Dalam tempoh yang teruk penyakit ini, rehat tidur disyorkan untuk 5-10 hari. Untuk menghapuskan kesakitan, melegakan kekejangan otot, menghentikan pemusnahan rawan, doktor menetapkan beberapa ubat, termasuk:

 1. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) - melegakan kesakitan, keradangan. Terdapat dalam bentuk suntikan dan tablet: Movalis, Dikloberl, Nimid dan lain-lain.
 2. Analgesik narkotik untuk sindrom kesakitan yang teruk - Nalbuphine, Tramadol, Omnopon. Boleh dilantik hanya di hospital pada hari-hari pertama pergolakan.
 3. Pemadaman Paravertebral - melegakan sindrom kesakitan - Novocain, Lidocaine.
 4. Mioreleksanty - melegakan kekejangan otot: Mydocalm.
 5. Chondroprotectors - menghentikan pemusnahan tisu tulang rawan: Alflutop, Struktum, Mukosat dan lain-lain.
 6. Vitamin kumpulan B - menyuburkan tulang rawan dan tisu saraf, menyumbang kepada pemulihannya: Neyrorubin, Nerviplex, Milgamma.
 7. Cara luaran - salap, pemampatan pemanasan, menggosok: Gel Fastum, Voltaren, Kapsikam, Apizartron.

Mana-mana ubat untuk hernia tulang belakang boleh diresepkan hanya oleh doktor. Pesakit mesti memerhatikan dos yang betul, tempoh penerimaan, semua cadangan doktor. Dengan hernia tulang belakang, rawatan termasuk pematuhan kepada diet. Makanan alkohol, berlemak dan pedas tidak termasuk dalam diet. Dilarang makan hidangan goreng dan pedas. Bagaimana untuk merawat hernia tulang belakang dalam tempoh yang teruk dan tempoh remisinya, pesakit dirawat oleh doktor yang hadir.

Apabila tempoh akut berlalu, hernia tulang belakang mana-mana bahagian tulang belakang ditugaskan:

 1. latihan terapeutik;
 2. urut;
 3. fisioterapi;
 4. terapi pemakanan;
 5. akupunktur;
 6. hirudoterapi;
 7. Rawatan spa.

Satu set latihan, serta urut, harus dikembangkan hanya oleh pakar dalam bidang terapi manual secara individu untuk setiap pesakit. Dengan hernia intervertebral - rawatan agak panjang, ia boleh diambil dari beberapa minggu hingga beberapa tahun.

Jika terapi konservatif gagal menghilangkan hernia intervertebral, satu-satunya cara untuk memperbaiki keadaan umum pesakit, untuk mengekalkan pergerakan tulang belakang, dianggap operasi.

Penyokong ubat alternatif lebih suka melakukan rawatan dengan ubat-ubatan rakyat. Doktor menentang rawatan sedemikian dan percaya bahawa ia hanya boleh bertindak sebagai terapi pembantu. Dalam tempoh yang teruk penyakit itu dilarang untuk menjalankan apa-apa prosedur, menjalankan atau menjalani prosedur urut.

Apabila merujuk kepada kiropraktik selepas tempoh yang teruk, pesakit boleh diberikan prosedur memerah tulang belakang, yang membolehkan untuk memulihkan cakera yang berpindah. Teknik ini agak rumit, hanya boleh dijalankan oleh doktor dengan pengalaman yang luas.

Sekiranya hernia intervertebral, rawatan penyakit hanya ditentukan oleh doktor selepas peperiksaan penuh. Hernia tulang belakang sering memberikan kambuh, jadi anda perlu mengikuti semua cadangan doktor.

Pencegahan

Pencegahan penyakit sistem muskuloskeletal mesti bermula pada masa mudanya:

 1. Gaya hidup yang sihat dan aktif.
 2. Pemakanan yang betul.
 3. Elakkan postur yang berpanjangan dalam satu kedudukan.
 4. Lakukan latihan pagi.
 5. Rehat dan tidur sepenuhnya.
 6. Pemilihan tilam dan bantal yang tepat.
 7. Rawat semua penyakit yang berkaitan.

Hernia tulang belakang adalah akibat dari gaya hidup orang yang salah, mengabaikan kesihatannya. Pada tanda-tanda pertama penyakit, anda perlu berunding dengan doktor yang akan memberitahu anda bagaimana untuk menyembuhkan hernia tulang belakang, mengekalkan pergerakan dan aktiviti fizikal.