Pembedahan hernia intervertebral atau rawatan konservatif?

Gejala

Pengguna melayari topik: berdaftar: 0, tersembunyi: 0 dan tetamu: 0
Tidak


Umur: 37
Didaftarkan: 28 Apr 2011
Jawatan: 5
Lokasi: Nyagan

Orang, doktor, pesakit! Tolong selesaikan isu ini. Adakah pemulihan mungkin dengan kesimpulan saya peperiksaan MRI?

Teknik T1, T2 dalam pesawat sagittal dan paksi. Lordosis fisiologi diluruskan. Pertumbuhan tulang di sudut depan panggilan. Penstrukturan semula di bahagian subkondral dalam segmen L5-L1 mengikut jenis Modik-2. Ditentukan oleh perubahan dystrophik pada tahap tahap L4-S1 1-2, dalam bentuk dehidrasi cakera dan mengurangkan ketinggian. Spondyloarthrosis dalam segmen L3-S1 1-2 darjah.
Pemeriksaan hernia anterior Schmorl dalam segmen L4-L5.
Pada tahap L4-L5, terhadap latar belakang membengkokkan bulu cakera, sentuhan pusat cakera ditentukan oleh saiz sagittal hingga 2.0 mm. Dengan konflik discursive 1 degree.
Pada tahap L5-S1, hernia menaik pusat cakera pada saiz 6.3 * 8.7 * 12.0 mm, dengan konflik tidak bermata 2-3 darjah, konflik discoradicular sebelah kiri 2 darjah.
Segmen caudal kord rahim dan cauda equina tidak berubah. Perubahan Paravertebral tidak dapat dikesan. Pembentukan tambahan tidak ditakrifkan. Ukuran sagittal tulang terusan tulang belakang pada tahap L 5 11.0 mm.
Kesimpulan: Tanda MP pada osteochondrosis pada peringkat tulang belakang lumbar 1-2, spondylarthrosis dalam segmen L3 - S1 tahap 1-2. Penonjolan cakera L4-L5. Disc herniated L5-S1.

Pada masa ini saya berada di hospital, kesakitan yang teruk di bahagian belakang... memberikan kedua-dua kaki. Jika operasi, apa dan di mana? Jika seseorang melakukan operasi yang sama, apakah akibatnya? Adakah kambuh semula? Saya menunggu sebarang nasihat daripada anda. Terima kasih.


Umur: 51
Didaftarkan: 28 Jun 2009
Mesej: 6899
Lokasi: Ryazan

undi: 52


Umur: 43
Didaftarkan: 12 Feb 2009
Mesej: 2174


Umur: 37
Didaftarkan: 28 Apr 2011
Jawatan: 5
Lokasi: Nyagan

Untuk Paul 67
Terima kasih atas nasihatnya, tetapi mereka meletakkan saya dalam drops, suntikan, sekatan di belakang, dan ia tidak mudah untuk mendapatkan. (((((menakutkan.

Vladimir-G5
Saya mempunyai hernia, seperti ahli neuropatologi menjelaskan kepada saya, pusat, menaik, dari sisi perut. dia menekan akar saraf yang bertanggungjawab untuk kaki. oleh itu di kedua-dua kaki dan pucuk.
bagaimana akan beroperasi dari abdomen. tetapi bagaimana dengan organ wanita.
Dan pada umumnya, saya mempunyai harapan yang besar. kepada hakikat bahawa saya boleh sembuh tanpa pembedahan. Semalam saya mempunyai MRI baru, tetapi ahli bedah saraf masih mempunyai gambar dan cakera dan penerangan. (penerangan terdahulu berdasarkan hasil MRI bertarikh 29 November 2010). Sebaik sahaja saya mendapatkan gambar, saya akan cuba memuat naiknya.
Pendapat anda terhadap operasi? perlu atau tidak?


Umur: 43
Didaftarkan: 12 Feb 2009
Mesej: 2174


Umur: 37
Didaftarkan: 28 Apr 2011
Jawatan: 5
Lokasi: Nyagan


Umur: 43
Didaftarkan: 12 Feb 2009
Mesej: 2174


Umur: 37
Didaftarkan: 28 Apr 2011
Jawatan: 5
Lokasi: Nyagan

Ahli neurologi mengatakan bahawa mengikut gejala saya, saya tidak boleh melakukan pembedahan. Dan pakar neurosurgeon masih mengkaji gambar saya dan meraikan cuti Mei. dan saya berbaring tanpa bergerak dan sakit di bahagian bawah badan saya.. hanya kerana saya secara semula jadi tidak berbaring di bawah pisau. Saya akan pergi ke klinik yang berbeza (hanya untuk bangun di kaki saya) :?. Saya akan mengumpulkan maklumat yang berbeza dan akan membuat keputusan. boleh karipazim membantu. apa yang anda fikirkan. apa lagi yang boleh dilakukan dari rawatan konservatif selain suntikan, sekatan, dll.
Di sini gadis itu terletak bersamaku. dia mengambil 6 kursus caripazim dan hernia hilang. tetapi beberapa gerakan tiba-tiba dan mereka keluar lagi. bayangkan.

Saya membaca tentang anda Vladimir-G5, anda tidak mempunyai operasi? Bagaimana perasaan awak sekarang?


Umur: 43
Didaftarkan: 12 Feb 2009
Mesej: 2174


Umur: 51
Berdaftar: 28 Disember 2010
Mesej: 405
Lokasi: Novosibirsk

undi: 9

tentang karipazim dia karipain sama ppain
dari "tapak slop"
http://www.medhouse.ru/threads/628/page-13
apa yang saya tidak kutip, ia agak lemah berbanding dengan ini:

1. Anda mungkin seorang ahli fizik, dan juga seorang siswazah, tetapi bukan biophysicist. Oleh itu, anda tidak tahu tentang struktur membran, sifat dielektrik mereka, fungsi pengangkutan dan kaedah pertukaran biokimia sel dan tisu penghubung. Tetapi sebagai seorang ahli fizik, saya harap anda tidak akan berhujah bahawa ion-ion di medan elektrik bergerak di sepanjang jalan yang paling sedikit perlawanan? Dan untuk membaca topik ini, anda memerlukan buku teks mengenai fisioterapi. Masalah-masalah ini disiasat pada pertengahan abad yang lalu dan tidak menjadi rahsia terbuka. Bogolyubov, Ulashchik, Ponomarenko - pilih selera anda. Oleh itu, menurut data saintifik yang diperoleh termasuk melalui percubaan bertulis di atas, mana-mana bahan perubatan menembusi kedalaman tidak lebih dari beberapa mm. Depot kulit dicipta di sana, di mana ubat ini diberikan dalam dos mikro dan memasuki badan. Ini adalah truism. Untuk membantahnya, lakukan percubaan anda dengan baik, sekurang-kurangnya pada babi guinea. Buat 40 elektroforesis karipaiim untuk setiap haiwan, membunuhnya, membekukan atau membaiki persediaan dengan cara yang berbeza, kemudian ambil sampel berlapis, berikannya kepada makmal dan tentukan jumlah papain di semua lapisan antara elektrod. Padankan hasil dengan kumpulan kawalan, yang mana mestilah 2.

Percubaan secara amnya tidak rumit. Tetapi tiada siapa yang melakukannya. Pertama, pakar yang serius mengetahui terlebih dahulu hasilnya - papain tidak akan berada di sana. Kedua, percubaan dan nafik seperti anda tidak diperlukan, untuk sebab yang sama - tidak ada papain di dekat cakera. Dan ia tidak ada di lapisan permukaan kulit. Dan anda perlu menjual! Hasilnya, kita berhadapan dengan papan cerita yang biasa mengenai "produk jualan rambut yang dipatenkan oleh Henry" yang dipatenkan "Liar dan Crooks - tidak ada lagi. Dengan cara ini, di Amerika Syarikat dan Eropah juga terdapat banyak, hanya mereka yang tidak dibenarkan masuk ke dalam saintifik yang serius Oleh itu, bahan-bahan anda semuanya terdiri daripada barangan pengguna, dan ia ditulis sebagai kisah sains yang popular.

1. Dengan cara ini, kain menjalankan arus elektrik yang berterusan dengan cara yang berbeza. Kebanyakan struktur tisu penghubung seperti ligamen, fasciae dan BARRIERS adalah semikonduktor, dan arus melalui mereka sangat buruk. Dan diberi kehadiran cairan interstitial, sangat buruk. Kerana ini, cawangan-cawangan semasa dan menyimpang dari laluan yang telah anda rancang antara gasket itu. Sebarang bahan perubatan ditangguhkan pada peringkat awal laluan, kerana mereka masuk ke dalam interaksi yang tidak dapat dielakkan dengan tisu. Ini, dengan cara ini, ditulis oleh Ulashchik, yang anda sebutkan secara tidak adil. Saya fikir anda akan terus melakukan verbiage yang sama. Tetapi jika saya salah, kerana anda tahu apa yang diketahui, adakah anda tidak begitu baik untuk menyediakan protokol untuk mengkaji kandungan papain dalam tisu haiwan eksperimen, termasuk yang digunakan untuk penyaduran tanpa papain dan intactus. Apa yang lebih mudah? Mereka melakukan ini sebelum ini: mereka mengambil sekumpulan hewan, melakukan elektroforesis, melakukan biopsi dari kedalaman yang berbeza, dan meneliti jumlah bahan yang telah menembusi kedalaman tertentu ke dalam tisu. Papain (diaktifkan) akan muncul pada kedalaman 7 cm, dan walaupun pada kepekatan terapeutik yang boleh menyebabkan lisis hernia dalam MTD, sangat baik - kita akan dirawat dengan papain. Tetapi tidak, maaf, kawan saya, anda adalah pembohong dan penjahat.


KARIPAZIM, KARIPAZIM tidak dapat membuktikan keberkesanan ubatnya, itu tidak cukup wang. Sekiranya syarikat besar tidak berminat, dan tidak melihat keuntungan, ia tidak akan menjalankan penyelidikan sedemikian. Penilaian ke atas kecekapan kecekapan dan kecekapan POSIBLE, dari sudut pandangan sains asas (fizik, kimia, biologi, mekanik), pastinya sudah dijalankan oleh syarikat-syarikat ini secara berterusan dan tidak ada cadangan untuk membincangkan ketiadaan data ini.
Di sini terdapat kesan plasebo, kesan masa dan kesan penyaduran, perkara utama adalah untuk berfikir dan meneroka sekali lagi.
Semuanya sangat halus. Katakan keberkesanan terapi manual dalam kesakitan akut di belakang tidak terbukti, tetapi keberkesanannya lebih tinggi daripada plasebo, bersama dengan terapi latihan dan kelakuan yang betul. Nah, jangan mengatakan bahawa terapi manual adalah cara yang paling berkesan merawat sakit belakang akut. Kami mengatakan bahawa terapi manual mempunyai keberkesanan tertentu dan boleh digunakan dalam rawatan sakit di bahagian belakang, kerana ia mempunyai keberkesanan di atas plasebo dalam kajian mengenai prinsip-prinsip ubat berasaskan bukti.

Begitu juga Karipazim. Kami berkata: Kaedah ini dibenarkan untuk digunakan di Rusia, tetapi tidak mempunyai asas bukti mengenai prinsip ubat berasaskan bukti. Semua orang Dan kemudian biarkan pesakit berfikir, negeri dan doktor memohon.

Pesakit memutuskan untuk membayarnya. Negeri memutuskan sama ada untuk memohon dan membayar. Doktor memutuskan sama ada hendak memohon.

Penonjolan cakera l4 l5 apa itu, gejala dan rawatan

Pembentukan hernia intervertebral adalah jauh dari biasa, terutamanya di kawasan lumbar. Ini semua tentang beban besar di jabatan ini yang dibentangkan oleh seseorang sepanjang hidupnya. Walau bagaimanapun, ramai yang tidak tahu bagaimana untuk mengatasi masalah ini, dan apa yang sepertinya. Tangkai cakera l4 l5 apa itu - ini adalah peringkat awal penampilan hernia antara vertebra. Pada masa yang sama, perpecahan cincin berserabut dan cakera berlaku, dan cangkang tetap utuh dan utuh.

Jika pesakit tidak mencari bantuan profesional dalam masa, sebarang pergerakan tiba-tiba atau beban pada bahagian vertebra akan membawa kepada cakera yang menonjol.

Penentangan cakera l4 l5 apa itu

Perlu dibincangkan secara terperinci seperti fenomena patologis sebagai tegang cincin berserabut yang terjadi di antara 4 dan 5 vertebra. Tangkai cakera l4 l5 apa itu? Ini membonjol, perkataan lain adalah anjakan cakera tulang belakang. Angka-angka dalam tajuk sesuai dengan bilangan vertebra di mana anjakan terjadi.

Disebabkan pelbagai kecacatan hernia intervertebral, mikrokompres boleh terbentuk dalam cincin berserabut. Mereka dapat mengalihkan seluruh kawasan cakera di luar negara, sebagai hasil daripada proses ini, cakera akan mula bercakap dan menonjol di antara vertebra. Selalunya, dalam kes-kes seperti ini, ujung saraf dilanggar, akibatnya gejala utama penyakit muncul. Ini adalah proses yang dipanggil disc lject.

Penyemperitan cakera boleh berlaku maksimum 5 mm. Sejurus selepas tujahan menjadi terlalu besar, atau cincin berserabut pecah, hernia terbentuk di antara vertebra. Ini mempunyai kesan yang sangat serius.

Selain merosakkan L4 L5, vertebra lain juga turut terjejas dalam kes yang sangat kerap. Selalunya, penyakit itu muncul di laman L5 S1. Dalam kes sedemikian, nama penyakit ini mempunyai pengurangan yang sangat mudah dalam penonjolan cakera L4 S1.

Perubahan dystrophic degeneratif tulang belakang lumbar

Tubuh adalah sistem yang sangat halus dan terukur. Terima kasih kepada Alam Ibu, tulang belakang dapat menahan beban hanya dalam batas yang dapat diterima, tanpa tekanan yang tidak perlu. Tubuh orang biasa dapat dengan mudah menahan beban di tulang belakang, melompat, mengangkat banyak berat badan dan terdedah kepada pengaruh lain. Tetapi peraturan ini hanya berlaku jika anda mempunyai postur yang baik dan bingkai otot yang sangat kuat.

Walaupun semua ini, hidup di dunia moden telah membentuk peraturan gaya hidup pasif. Yang membawa kepada pengumpulan lemak subkutaneus dan melemahkan kekuatan otot. Juga, banyak orang bekerja di pejabat. Ini menjejaskan postur, tulang belakang dan menyebabkan banyak bahaya kepada keadaan kesihatan umum. Para saintis mendapati bahawa lebih daripada 70% daripada semua tulang belakang tidak berada dalam kedudukan yang lurus.

Keadaan seperti itu boleh membawa kepada fakta bahawa perubahan degeneratif-dystrophik tulang belakang lumbar sepenuhnya menghapuskan bendalir dari cakera. Selanjutnya, akibat proses ini, tulang belakang akan kehilangan bentuknya, dan cakram menjadi lebih padat.

Disks membentuk retak dan air mata. Selanjutnya, mula membentuk hernia. Sebagai tambahan kepada jenis lain penyakit ini, hernia di antara cakera vertebra di kawasan lumbosacral paling kerap didiagnosis.

Dalam keadaan yang buruk, vertebra terhapus, meningkat di kawasan dan menebal, sehingga melanggar saraf tetangga.

Perlanggaran cakera L4 L5 dengan konflik yang tidak menggalakkan

Ramai pesakit yang hairan dengan diagnosa seperti tengkorak cakera L4 L5 dengan konflik tidak disengajakan, apa itu, mereka bimbang tentang prospek hidup masa depan yang boleh disarankan oleh doktor.

Sejak tujahan biasa cakera adalah penonjolan nukleus dalam cincin berserabut, apabila terusan vertebral sudah memproyeksikan antara vertebra. Konflik diskodulat bermakna penonjolan telah mula memberi tekanan pada kantung dural.

Rawatan yang betul memberi peluang yang baik untuk menggantung proses patologi di tulang belakang. Pada mulanya, adalah perlu untuk menghentikan kesakitan, ia boleh dilakukan dengan bantuan pelbagai jenis prosedur terapeutik. Selepas itu anda perlu menyambungkan terapi senaman, program latihan harus dipilih oleh pakar yang berpengalaman.

Rawatan ketiak cakera tulang belakang L4 L5 persiapan lumbar

Tanpa terapi yang betul, cakera dalam masa yang singkat akan berubah menjadi hernia, tidak mustahil untuk tidak memperhatikan atau mengabaikan kehadirannya. Dengan semua ini, penonjolan khusus tidak memerlukan pembedahan. Tetapi dalam kes-kes tertentu hernia intervertebral, bantuan pakar bedah mungkin menjadi keperluan. Sangat penting untuk beralih kepada pakar yang berpengalaman apabila gejala muncul. Ia dilarang untuk melibatkan diri dalam ubat-ubatan, ubat-ubatan rakyat tidak akan menyelamatkan dari kesakitan, hanya boleh membahayakan.

Perlu mengambil kira hakikat bahawa rawatan penyakit itu kompleks - ini adalah pelbagai prosedur perubatan yang diperlukan. Yang diperlukan bukan sahaja untuk menahan sakit, tetapi juga untuk meringankan penyebab utama semua masalah. Alasannya adalah dengan tepat proses degeneratif yang sama dalam cakera. Ciri-ciri penampilan mereka boleh diliputi dalam peredaran darah terjejas, kerja keras berat badan. Beban utama pada tubuh adalah berat badan berlebihan, segala-galanya hanya manipulasi fizikal sementara.

Rawatan ketiadaan tulang belakang lumbar L4 L5, ubat-ubatan hanya digunakan pada titik-titik tertentu. Pada umumnya, terapi terdiri daripada kursus fisioterapi, dan terapi manual. Perlu diperhatikan - penghapusan kesakitan yang lengkap bukan merupakan tanda pemulihan.

Pilihan utama untuk merawat penyakit ini ialah senaman dan tentu saja, fisioterapi. Hanya terima kasih kepada mereka boleh masalah yang ada diperbetulkan dengan memperbaiki dan memperkuat asas otot badan.

Dengan pendekatan yang sama, mencapai hasil yang baik menjadi masalah masa. Dalam kes ini, rawatan hanya perlu dijalankan oleh doktor yang berkelayakan dan berpengalaman, jika tidak, keadaan pesakit hanya akan bertambah buruk.

Latihan cakera L4-L5 senaman di rumah video

Latihan memberikan prestasi yang baik dalam rawatan patologi seperti penonjolan cakera L4-L5. Latihan di rumah, video mengenai kompleks gimnastik yang diperlukan tersedia untuk dilihat. Apa yang perlu anda lakukan, dan senaman apa yang dilarang keras untuk cakera vertebal yang menonjol dapat dijumpai semasa menonton bahan ini.

Untuk menyingkirkan patologi ini, perlu melakukan senaman khas yang boleh memberi kesan positif pada tulang belakang semasa penonjolan cakera. Terdapat pelbagai latihan yang mesti dilakukan dalam kedudukan yang berlainan badan. Antara pendekatan, pesakit sentiasa berubah kedudukan, untuk mengukuhkan kumpulan otot yang berbeza dan mengekalkan nada penuh dari keseluruhan rangka otot.

Adakah mungkin melakukan urut semasa tujahan cakera L4 L5

Dengan serangan sakit yang kuat, mencubit endings saraf - urut dilarang sama sekali. Ia akan menyumbang kepada peningkatan aliran darah ke zon patologi, yang mengakibatkan peningkatan bengkak gentian saraf.

Adakah mungkin untuk melakukan urutan semasa tujahan cakera L4 L5 - dalam sesetengah kes ya, dalam sesetengahnya tidak. Ia semua bergantung kepada jenis urutan, perkataan ini boleh bermakna makna yang berbeza. Sudah tentu, dalam peringkat yang teruk penyakit, urut dilarang sama sekali. Dan lebih-lebih lagi ketika ada hernia, karena ini dapat memperburuk masalah. Tetapi, jika seseorang mempunyai protrusi yang tidak membuat dirinya dirasakan untuk masa yang lama, urut dibenarkan. Tetapi hanya dengan pakar yang berkelayakan.

Percubaan untuk mengubati patologi ini secara khusus dengan urut, dalam semua kes akan berubah menjadi kegagalan, sementara pesakit boleh dilumpuhkan. Urut tidak seharusnya ditujukan untuk rawatan, melainkan untuk melegakan pesakit.

Kami telah mempertimbangkan penonjolan cakera l4 l5, apa itu. Pernahkah anda berjumpa penyakit itu? Tinggalkan pendapat atau maklum balas anda untuk semua orang di forum.

Soalan nombor 311

Hello! Rawatan di Klinik Boby di Rostov-on-Don akan menelan kos kira-kira 10 tr. sepanjang tahun. Bayaran dibuat untuk setiap sesi secara berasingan, i.e. Anda tidak perlu membayar jumlah penuh dengan segera Tetapi, sebelum membuat apa-apa ramalan, memandangkan keseriusan diagnosis anda, saya akan mengesyorkan anda terlebih dahulu mendaftar untuk konsultasi. Dan jika doktor membawa anda untuk rawatan, pelepasan keadaan biasanya berlaku dalam 1-2 minggu. Jangan lupa gambar-gambar.

Salam sejahtera, Bobyr MA

Soalan yang berkaitan:

Daftar masuk secara percuma

Terima kasih kerana menghubungi Boby Clinic, pentadbir akan menghubungi anda semasa waktu bekerja untuk menjelaskan masa kemasukan.

Soalan mengenai osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Diagnosis dalam talian
© Intellectual Medical Systems LLC, 2012-2019
Semua hak terpelihara. Maklumat tapak dilindungi oleh undang-undang, menyalin didakwa.


Tapak ini tidak bertanggungjawab terhadap kandungan dan ketepatan kandungan yang diposkan oleh pengguna di laman web ini, maklum balas dari pelawat laman web. Bahan tapak hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Kandungan laman web ini bukan pengganti konsultasi perubatan profesional, diagnosis dan / atau rawatan. Ubat-ubatan sendiri boleh membahayakan kesihatan!

Luka degeneratif-dystrophik tulang belakang. Cakera herniated. Konflik disko-radikal. Rawatan pembedahan

Maklumat - Perubatan, Pendidikan Jasmani, Penjagaan Kesihatan

Bahan-bahan lain mengenai subjek Perubatan, Budaya Fizikal, Penjagaan Kesihatan

terdapat keradangan dan pembengkakan tisu di sekelilingnya.

Klasifikasi hernia mengikut saiz di jabatan yang berlainan:

Dalam serviks di lumbar

sehingga 2 mm.to 4 mm kecil 2-4 mm.4-7 mm purata 4-6 mm.7-9 mm.big lebih daripada 8 mm.9 mm. dan lebih hebat

Ini perubahan morfologi yang merosakkan dan menyebabkan kesakitan teruk dan postur terpaksa pesakit yang mengalami hernia intervertebral. Sekiranya hernia intervertebral yang besar meretas saluran darah berlaku, yang menghalang aliran keluar darah dan dengan itu menyebabkan pembengkakan tisu di sekelilingnya dan memburukkan lagi gambaran klinikal. Sekiranya terdapat pemampatan kandungan kanal tulang belakang (stenosis), ini boleh menyebabkan kelumpuhan separuh bahagian bawah badan, fungsi merosakkan pundi kencing dan usus, seperti yang dinyatakan di atas. Persoalan menyelesaikan senario sedemikian boleh mengecewakan dan menyokong pembedahan.

Angka ini menunjukkan peringkat perkembangan proses merosakkan dalam cakera intervertebral.

Hernia cakera intervertebral serviks otdelen

Seperti yang diketahui, cakera herniasi mungkin berlaku bukan sahaja pada tulang belakang lumbar, tetapi juga pada serviks. Ia biasanya berlaku pada orang yang berusia 30-50 tahun. Penyebab herniasi cakera intervertebral di rantau serviks sering kali mengalami kecederaan tulang belakang pada masa lalu.

Antara manifestasi utama cakera herniasi di tulang belakang serviks adalah rasa sakit di lengan. Selain kesakitan, mungkin juga sensasi kesemutan, kebas kelamin, serta kelemahan otot lengan.

Punca manifestasi seperti cakera herniasi di rantau serviks adalah pemampatan akar saraf, yang meluas ke kawasan ini saraf tunjang dan terlibat dalam pembentukan plexus brachial. Bergantung kepada tahap mampatan akar saraf dan gejala yang sepadan.

Luka akar C4 - C5: kelemahan otot deltoid (terletak di atas sendi bahu). Lesi ini biasanya tidak disertai dengan rasa mati rasa atau kesemutan. Dalam kes ini, mungkin ada rasa sakit di bahu.

Luka akar C5 - C6 (lesi yang paling biasa di rantau serviks): kelemahan dalam bisep dan otot flexor tangan. Kesakitan dan kebas, serta sensasi kesemutan, boleh menyerah ibu jari tangan.

C6 - C7 penyakit akar: kelemahan dalam trisep dan otot jari. Rasa kebas dan kesemutan boleh diberikan kepada jari tengah.

Kekalahan akar C7 - T1: ditunjukkan oleh kelemahan dalam berus. Kebas dan kesemutan boleh menyerah kepada jari kecil.

Perlu diingat bahawa di kawasan vertebra serviks, cakera intervertebral tidak begitu besar. Walau bagaimanapun, ruang di sekeliling akar saraf juga kecil, jadi walaupun hernia kecil cakera intervertebral boleh menyebabkan kesakitan yang ketara di lengan.

Biasanya cakera herniasi di tulang belakang serviks sering menggunakan terapi konservatif. Matlamat terapi ini adalah untuk menghapuskan kesakitan dan kelemahan otot lengan dan mencegah kemusnahan struktur cakera.

Dasar konflik disko-radikal (DRC) dengan radiculitis lumbosakral (CRP) adalah perubahan progresif degeneratif-dystrophik dalam luasan tulang belakang. Manifestasi klinikal utama patologi ini adalah sindrom kesakitan yang berterusan, keterbatasan pergerakan pada tulang belakang lumbar, penurunan keseluruhan aktiviti motor, kepekaan yang merosot, serta kekuatan otot yang berkurang. Rawatan umum untuk DRC termasuk terapi dadah, fisioterapi, sekatan epidural dan, dalam beberapa kes, rawatan pembedahan. Walau bagaimanapun, kompleks langkah-langkah terapeutik konservatif dan penyahminjuran mikrosurgikal tidak selalu memberikan kesan terapeutik yang berkekalan dan memulihkan "keupayaan kerja. Para penulis mencatat keberkesanan yang rendah dari rawatan konservatif dan pengulangan kekerapan yang kerap selepas penyahmampatan mikrosurgikal akar lumbar, yang mencapai 5-20%., tempoh rawatan dan peratusan yang tinggi ketidakupayaan menentukan kepentingan sosioekonomi masalah dan merangsang sesuai dengan rawatan pathogenetic baru.

Diagnosis hernia cakera intervertebral

Pertama sekali, ia terdiri dalam menjalankan pemeriksaan dan pemeriksaan terperinci seorang pesakit oleh seorang doktor, di mana dia menilai kemungkinan sebab-sebab dan faktor-faktor risiko untuk terjadinya hernia, serta menjelaskan kehadiran gejala tidak langsung dari herniasi cakera. Kehadiran gejala Lasegue dan Neri (peningkatan sakit belakang ketika dagu dibawa ke dada atau ketika kaki diluruskan diangkat pada pesakit berbaring di belakang) secara tidak langsung mengesahkan diagnosis. Untuk memperjelas diagnosis awal menggunakan pelbagai kaedah diagnosis instrumental pesakit.

Diagnosis protrusion dan diagnosis klinikal yang berbeza adalah sukar, kerana dengan patologi ini terdapat kesakitan tidak hanya di belakang, tetapi juga rasa sakit yang dipantulkan, mensimulasikan pelbagai penyakit organ-organ dalaman (jantung, paru-paru, saluran gastrointestinal, sistem kencing). Tidak jarang, terdapat kes-kes apabila pesakit pergi ke doktor selama bertahun-tahun, menjalani pelbagai ujian, rawatan yang tidak membawa mereka melegakan, dan

Lebih dari setahun, saya mengalami sakit belakang.

Hello! Selama lebih daripada setahun saya mengalami sakit belakang. Ia memberi kepada kawasan pelvis dalam bentuk kekejangan. Adakah MRI lumbar. Kesimpulan: MR-gambar perubahan degeneratif-dystrophik tulang belakang lumbar (osteochondrosis, spondylarthrosis) 1-2 sudu besar. Satu garis kecil kecil penonjolan cakera L5-S1, konflik discodular 1. Jelaskan, sila, apa itu? Terima kasih terlebih dahulu.

Oksana, Rusia, Zarechny, 40 tahun

Pluzhnik Elena

Sarjana - LFK pengajar

Jawapan Ottopedo:

tulang belakang anda adalah cacat dan binasakan osteochondrosis - satu perubahan degeneratif-dystrophic di permukaan badan vertebra dan cakera meleperkan, spondylarthritis - penyakit sendi intervertebral dan pemusnahan permukaan rawan, bertopi - adalah negeri predgryzhevoe cakera intervertebral. Anda memperoleh semua ini kerana anda tidak pernah peduli pada tulang belakang anda, anda tidak menguatkannya dengan korset otot. Sekiranya anda tidak segera memulakan kerap melatih otot-otot rangka anda, akhirnya anda mungkin kehilangan pergerakan, kerana pemeliharaan anggota bawah datang dari lumbar, anda sudah mengalami kesakitan. Anda perlu melibatkan diri dalam latihan kuasa DAILY selamat berbaring, membentuk corset otot, otot yang kuat akan menyokong dan melindungi tulang belakang anda dan tidak akan membenarkan dia untuk memecahkan lagi, kesakitan akan hilang dan tulang belakang mula pulih. Sayang sekali bahawa anda tidak menjaga tulang belakang sebelum ini. Anda akan mendapati latihan yang diperlukan di laman web saya dalam bahagian "latihan", anda perlu pergi ke halaman perunding.

Yang ikhlas, Pluzhnik Elena.

Jelaskan soalan 0

Isu Berkaitan

Saya merasakan sensasi terbakar di antara bilah bahu saya dan jari saya tidak berfungsi

Halo, saya ingin mendapat jawapan untuk soalan ini: Saya bekerja sebagai pendandan rambut, jelas bahawa saya telah berada di kakiku sepanjang hari, dan →

Tatiana, Chita, 38 tahun

Sentiasa sakit leher, tulang belakang, semua crunches dan klik

Halo, Elena! Saya berharap untuk bantuan anda, kerana Doktor tidak memberitahu saya apa-apa untuk konsol, kecuali untuk "cuba tidak →

Julia, Tomsk, Rusia, 23 tahun

Sakit belakang yang lebih rendah menyebar ke kaki

Halo, pada mulanya loin menyakiti saya, maka setelah beberapa bulan loin tidak sakit, tetapi pinggang kanan →

Mikhail, Kirovsk, Rusia, 20 tahun

Adakah mungkin untuk menyembuhkan scoliosis 1 darjah?

Hello Saya berumur 16 tahun, bolehkah saya menyembuhkan scoliosis 1 darjah? Apabila melakukan senaman, harus disertai dengan kesakitan?

Gadzhiurad, Kizlyar, 16 tahun

Bolehkah tulang belakang sembuh tanpa ubat?

Hello Punggung bawah saya menyakitkan dan menyerahkan saya. Diperbuat ultrasound buah pinggang - norma. Mereka berkata, mungkin, tulang belakang. →

Kepada soalan hernia cakera tulang belakang dan rawatan mereka

Cakera herniasi semakin menjadi diagnosis yang kerap berlaku pada individu, kedua-dua umur bekerja dan pada orang muda dan lebih tua. Dan diagnosis kehadiran cakera herniated dengan manifestasi radikular dan lain-lain neurologi adalah patologi yang paling biasa yang dikaitkan dengan kehadiran osteochondrosis tulang belakang dan distrofi cakera intervertebral. Aktiviti pembedahan doktor untuk membuangnya juga meningkat dengan ketara. Tetapi, malangnya, jarang sekali apabila penyingkiran cakera yang cepat membawa kepada hasil yang diinginkan dan pemulihan klinikal. Pembedahan berulang dengan hasil yang sama tidak dikecualikan. Perubatan akademik atau rasmi semakin memikirkan isu ini dan wakilnya yang paling bijak, walaupun tidak menyedari sepenuhnya sebab-sebab kegagalan, lebih sering disarankan untuk menahan diri daripada campur tangan pembedahan.

Kekerapan diagnosis cakera herniated secara unik dikaitkan dengan kemunculan dalam perubatan kaedah penyelidikan yang sangat bermaklumat, seperti tomografi yang dikira (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI). Kaedah-kaedah ini memungkinkan untuk mengesan protrusions tidak penting cincin berserabut sekitar diubahsuai secara dystrophik dan oleh itu dikurangkan dalam cakera ketinggian. Ini menyebabkan ubah bentuk di tempat ini di dalam kantung dural atau penyempitan foramen intervertebral, di mana akar saraf melaluinya. Mekanisme tujahan yang sama dapat terjadi dari serpihan nukleus pulpal yang merosakkan dystrophik, yang merupakan penyerap kejutan semula jadi, dan terletak di tengah cakera. Pemusnahan nukleus pulpa boleh berlaku akibat kecederaan atau beban kronik sebahagian tertentu tulang belakang. Dalam kes pemusnahan nukleus secara tiba-tiba, secara tiba-tiba, pergeseran intervertebral menyempit dan cincin berserabut menonjol, keupayaan penetapannya melemahkan, dan ketidakstabilan berlaku dalam segmen motor vertebra ini. Ada yang disebut spondylolisthesis ke hadapan, ke belakang atau lateral (antispondylolisthesis, retro dan laterspirantylolisthesis).

Jika proses dystrophik dalam cakera intervertebral terjadi secara perlahan dan kronik, maka mekanisma pampasan badan membolehkan anda untuk mengelakkan berlakunya hipermobiliti patologi dalam segmen motor vertebra yang bersangkutan (PDS).

Kadangkala, sekiranya berlaku kecederaan parah di sepanjang paksi tulang belakang, satu penonjolan (protrusi) atau protrusi nukleus pulpa atau bahagiannya ke dalam bahan spongy badan vertebra atas. Pada masa yang sama, ujung tubuh badan vertebra atas telah musnah. Dan juga ketinggian cakrawala itu sempit, dan yang disebut Schrörl hernia terdapat pada radiografi. Mekanisme serupa anterior hernia.

Disc herniated posteriorly, dalam lumen saluran tulang belakang, mempunyai kepentingan klinikal, dan kemudian mereka bercakap tentang konflik discomical, atau ke lumen daripada foramen intervertebral - hernia of discoradicity memberikan konflik discoradicular. Ini secara teorinya mungkin. Tetapi jangka panjang kami (kira-kira empat puluh tahun), pengalaman klinikal untuk rawatan berkesan hernia cakera tunggal dan pelbagai di bahagian yang berbeza tulang belakang menunjukkan bahawa cakera hernia adalah penting klinikal sangat jarang berlaku. Hanya keganasan, manipulasi kasar pada tulang belakang atau trauma teruk boleh menghasilkan gambaran neurologi yang jelas, dengan disfungsi organ pelvik dan plegia (lumpuh).

Ia benar-benar tidak masuk akal untuk mengatakan bahawa sesetengah pakar mengatakan bahawa kehadiran kedua-dua cakera hernia depan dan hernia Schmorl adalah penyebab penderitaan pesakit. Hernia ini tidak dapat menghasilkan apa-apa gejala neurologi kerana ketiadaan formasi saraf di kawasan-kawasan ini.

Sering kali, pesakit kami bertanya sama ada tindakan kami akan membawa kepada kehilangan herniasi cakera. Kami menjawab dengan jujur: "Tidak. Tidak akan memimpin. Proses regenerasi berlaku walaupun sebelum hernia ini dikesan, dan lebih-lebih lagi selepas pendedahan kita, mereka menjadi lebih kuat disebabkan oleh normalisasi keseimbangan antara aliran masuk dan aliran keluar darah di zon ini. Edema tempatan hilang, dehidrasi nidus ini dan penyerapan tisu nekrotik mempercepatkan, nidus patologi diserap. Gambar klinikal penderitaan pada akhir kursus rawatan hilang - 10-12 prosedur.

Oleh itu, rawatan mengikut kaedah kami menyebabkan kehilangan gejala yang dikaitkan dengan kehadiran herniasi cakera yang dapat dikesan. Sebaliknya, penyingkiran cakera herni yang segera, walaupun dalam cara yang lebih moden dan kurang trauma (penyejatan laser hernia), mahal dan sering tidak memberikan hasil yang diinginkan.

Pembedahan untuk penghapusan cakera herniated tidak dilakukan mengikut tanda-tanda vital, mengikut pelan, dan oleh itu kami mengesyorkan agar anda mencuba rawatan konservatif sebelum menerimanya.

Terdapat situasi dalam amalan kita terdapat banyak dari mereka, apabila pesakit mengalami sakit belakang yang teruk dalam kombinasi dengan kesakitan di kaki sepanjang saraf sciatic, gambar tanda-tanda sciatica, sindrom otot berbentuk pir. Radiografi mengesan cakera herniated L5 - S1 hingga 10-12 mm. Pada hakikatnya, ternyata tidak ada gejala objektif kekejangan otot piriformis dan tidak ada alasan untuk sekatannya. Dan lebih-lebih lagi, tidak ada sebab bagi cadangan segera untuk mengeluarkan cakera herniated. Seluruh sebabnya boleh didapati, dalam istilah kami, tumpuan besar dari impuls vegetatif patologi (OPV), terletak pada tisu lembut permukaan luar paha. Oleh itu, refleks patologi bagi sifat-sifat vaskular menyebabkan kekejangan dari saluran yang memberi makan anggota badan, menyebabkan kebas, kekejangan, kelemahan anggota badan. Satu kekejangan serat otot di sepanjang laluan saraf sciatic memberikan gambar sciatica. Kami panggil sindrom pseudo-root ini, pseudo-sciatica, kerana tiada pelanggaran saraf sciatic berlaku. Dan gambaran penyakit itu dihapuskan dengan 10-12 prosedur yang berulang, mengemas kini tumpuan patologi khusus ini.

Strok yang serupa dengan impuls vegetatif patologi terdapat dalam tisu-tisu lembut seluruh permukaan badan pada orang yang berlainan di kawasan yang berlainan dan mereka memberikan gambaran yang berlainan mengenai gangguan vegetatif: sakit kepala, pening, berdebar-debar, kegagalan pernafasan, kebas pada jari kaki, tekanan darah yang tidak stabil, gangguan tidur, kesakitan pada sendi, perut, fungsi usus, pundi kencing, prostat, pembedahan rahim. Lingkaran psiko-emosi menderita, kebimbangan, ketakutan, sikap tidak peduli dan kemurungan berlaku.

Terhadap latar belakang gejala dominan cakera yang herniated, "meretas" saraf, ia tidak menonjolkan pentingnya kehadiran gejala-gejala lain yang disebutkan di atas. Sementara itu, ini adalah pautan patologi tunggal - disfungsi sistem saraf autonomi. Rawatan mungkin paling berkesan apabila terdedah kepada semua foci, tanpa pengecualian, kerana ia adalah satu-satunya sistem patologi tunggal yang berfungsi secara fungsional.

Oleh itu, kita tidak hanya merawat gejala utama, tetapi seluruh tubuh dan semua penyimpangan dalam keadaan kesihatan. Kesimpulan yang paling penting dari amalan kita ialah mencari perubahan morfologi dan struktur dalam tisu adalah salah, sebagai faktor pelanggaran, mampatan, mampatan struktur saraf, dan semua gejala neurologi yang berkaitan dengan osteochondrosis tulang belakang timbul secara refleks dari fokus impuls patologi. Penghakiman yang sama adalah benar berkenaan dengan sendi, apabila kehadiran kesakitan di dalamnya dan disfungsi disebut sebagai osteoarthrosis yang cacat. Operasi pada mereka, termasuk arthroplasty sendi dengan cara yang sama seperti penyingkiran cakera herniated, tidak membawa kepada kejayaan. Sakit kekal. Alasannya adalah dengan adanya pertalian patologi dalam tisu lembut yang mengelilingi sendi atau bahkan pada jarak yang jauh dari mereka. Kekejangan otot yang mengawal fungsi sendi menyebabkan sakit dan pembatasan fungsinya.

Tokoh ini kerap membuat gambar aterosklerosis dari kapal-kapal kaki bawah yang lebih rendah pada orang yang masih muda. Dan ada tanda-tanda untuk pembedahan - amputasi anggota, terutamanya di hadapan ulkus tropika, yang, tentu saja, sukar untuk sembuh akibat refleks (dari fokus) gangguan peredaran dan pemakanan tisu. Penghapusan fokus patologi, berfungsi berfungsi untuk pemulihan aliran darah dan penyembuhan ulser tropik yang lebih pantas.

Konflik cakera 1 st apa itu

Hello! Tolong bantu saya dengan rawatan.
MRI
Pembentukan volum saraf tunjang dan membran tidak dikenalpasti Struktur isyarat dari bahan otak tanpa ciri-ciri. Garis tepi saraf tunjang adalah jelas dan jelas.
Struktur tulang spongy MP struktur badan vertebra berubah dengan jenis Modic-1,2 Perubahan degeneratif biasa kepada keparahan sederhana ditentukan: hipohhidrasi dan perut cakera, peningkatan limbus badan vertebra dengan pembentukan exostosis, hipertropi proses artikular, degenerasi rawan artikular, hipertrofi ligamen kuning. Perubahan pada ligamen longitudinal adalah ciri-ciri manifestasi spondylosis yang berubah-ubah 2 sudu besar.
Dalam segmen L3-5, pembentukan kompleks discosteophytic ditentukan, dengan dimensi sagittal sehingga 4.0 mm, sedikit memampatkan kantung dural, dengan penyempitan poket radikular dan kanal radikular 2 st. Buluse membonjol cakera L2-3, saiz sagittal kira-kira 2.0 mm sedikit memampatkan dural beg,, dengan menyempitkan poket radiksular 1-2 sudu besar.
Segmen caudal kord rahim dan cauda equina tidak diubah. Tisu lembut paravertebral tanpa ciri-ciri. Stenosis yang terbentuk pada saluran tulang belakang tidak diperhatikan.
Berbanding dengan data kajian terdahulu, terdapat trend negatif dalam bentuk lampiran jenis Modik-1, membonjol cakera L2-3.
Kesimpulan: Gambar MR perubahan degeneratif-dystrophik tulang belakang lumbar (osteochondrosis, spondyloarthrosis, ubah bentuk spondylosis) 2 st. Diskoosteofitichesky kompleks L3-5. Konflik didefinisikan 1 sudu besar., Sempit poket radikular dan kanal akar 2 sudu besar. Bakar membonjol cakera L2-3, konflik yang dismodular 1 sudu besar, Mengurangkan poket radikular 1-2 sudu besar.

Rawatan arcoxia 90 mg dan fisioterapi tanpa kesan, kesakitan berterusan, bekerja di komputer semasa duduk hampir mustahil!
Apa yang perlu dilakukan dalam situasi ini? Bolehkah bantuan traksi?

Jawapan jawapan 29795

  • 05/28/2017 12:07
  • (Sergi rendah wilayah Sverdlovsk)
  • Spirin Gennady Ivanovich 70 tahun.

Hello Sila memberi nasihat mengenai kesimpulan MRI. Sabuk lordosis fisiologi. Dep. panggilan melicinkan. Offset panggilan tidak diturunkan. Ketinggian m / panggilan. pemacu L2-S1 dikurangkan, mendorong dehidrotetik. Fenomena vakum dalam cakera L4-L5. Circular discoosteofitichesky complex L2-L3, saiz sagittal sehingga 4 mm, dengan penyempitan m / d. bukaan pada kedua-dua pihak 1 sudu besar., konflik discoradicular dua hala 1 sudu besar. dan dengan konflik discursive 1 sudu besar. Pekeliling. kompleks diskoosteophytic L3-L4, dengan saiz sagittal sehingga 5 mm, dengan penyempitan m / s. bukaan di kedua-dua sisi 1 sudu besar, konflik dua hala discooradicular 1 sudu besar. dan dengan konflik discursive 2 sudu besar. Kompleks diskoosteofit Circular L4-L5, dengan saiz sagittal sehingga 10 mm, dengan penyempitan m / d. bukaan pada kedua-dua pihak 2 sudu besar., konflik discoradicular dua hala 3 sudu besar. dan dengan konflik cakera 3 sudu besar., S terusan tulang belakang pada tahap tertentu kurang daripada 58 mm2. Tekanan dorsal menonjol cakera L5-S1, dengan saiz sagittal sehingga 3 mm, konflik discoradicular dua hala 1 sudu besar. dan dengan konflik discursive 1 sudu besar. Lumen saluran tulang belakang adalah saiz sagittal pada tahap L5 hingga 14 mm (S kira-kira 2.1 cm2). Struktur terminal saraf tunjang mempunyai konfigurasi biasa, isyarat dari mereka tidak berubah. Arthrosis proses busur, hypertrophy sederhana ligamen kuning. Bentuk dan saiz badan-badan vertebrata yang normal, perubahan dystrophik dan osteophytes marjinal badan vertebra. KESIMPULAN: Stenosis mutlak saluran swing L4-L5. Diskosteofitichesky kompleks L2-L5. Penonjolan cakera L5-S1. Tahap 1-2 Spondyloarthrosis. Osteochondrosis 2 darjah. Saya akan sangat berterima kasih atas nasihat yang diterima. Terima kasih.

Data MRI menunjukkan kehadiran perubahan degeneratif di lumbar spine. Perhatian khusus perlu dibayar kepada hernia besar L4-L5 dan stenosis saluran tulang belakang. Taktik rawatan (pembedahan atau konservatif) bergantung kepada gambaran klinikal. Jika ada gejala neurologi yang teruk (sakit, paresis, gangguan kepekaan), maka rawatan pembedahan diperlukan. Jika gambaran neurologi dengan gejala ringan, maka rawatan konservatif adalah mungkin - fisioterapi, akupunktur, urutan dan terapi latihan (dengan ketara). Pilihan taktik rawatan tertentu hanya mungkin selepas konsultasi sepenuh masa dengan pakar neurologi.

Hak cipta 2019 Moscow pusat V.I.Dikulya®

Osteochondrosis 1-2 darjah

Soalan yang berkaitan dan disyorkan

4 balasan

Tapak carian

Bagaimana jika saya mempunyai soalan yang serupa tetapi berbeza?

Jika anda tidak menemui maklumat yang diperlukan di antara jawapan kepada soalan ini, atau masalah anda sedikit berbeza dari yang dibentangkan, cuba tanyakan kepada doktor pertanyaan lanjut mengenai halaman ini jika soalan utama. Anda juga boleh bertanya soalan baru, dan selepas itu doktor akan menjawabnya. Ia percuma. Anda juga boleh mencari maklumat yang diperlukan dalam soalan yang sama di halaman ini atau melalui halaman carian tapak. Kami akan sangat berterima kasih jika anda mengesyorkan kami kepada rakan anda di rangkaian sosial.

Medportal 03online.com menjalankan perundingan perubatan dalam cara korespondensi dengan doktor di laman web ini. Di sini anda mendapat jawapan daripada pengamal sebenar di bidang anda. Pada masa ini, laman web ini boleh menerima perundingan mengenai 45 perkara: allergist, venereology, gastroenterologi, hematologi dan genetik, pakar sakit puan, homeopati, pakar sakit puan doktor kulit kanak-kanak, pakar neurologi kanak-kanak, pembedahan pediatrik, endocrinologist pediatrik, pakar pemakanan, imunologi, penyakit berjangkit, kardiologi, kosmetologi, ahli terapi pertuturan, Laura, ilmu pengetahui binatang menyusui, seorang peguam perubatan, pakar psikiatri, pakar neurologi, pakar bedah otak, pakar nefrologi, pakar onkologi, urologi onkologi, ortopedik, trauma, oftalmologi, pediatrik, pakar bedah plastik, proctologist, pakar psikiatri, ahli psikologi, pulmonologist, reumatologi, sexologist-Andrologist, doktor gigi, pakar urologi, ahli farmasi fitoterapevta, phlebologist, pakar bedah, endocrinologist.

Kami menjawab 95.64% soalan.