Pelbagai fundoplication

Perut

Fundoplication adalah prosedur pembedahan yang digunakan untuk refluks gastroesophageal. Konsep refluks gastroesophageal adalah penyakit di mana kandungan perut dipancarkan kembali ke esofagus. Tujuan campur tangan pembedahan adalah untuk menguatkan sfinkter esofagus-gastrik, kerana membungkus dinding perut, esofagus.

Rawatan refluks gastroesophageal dengan cara fundoplication dimasukkan ke dalam amalan perubatan oleh doktor Rudolf Nissen pada tahun 1955. Operasi pertama pada perut mempunyai banyak kelemahan dan akibat, pada masa akan datang teknik itu telah diperbaiki dan diubah suai.

Petunjuk untuk pembedahan

Walaupun kebanyakan ahli gastroenterologi moden datang kepada pendapat umum mengenai rawatan konservatif yang lebih lama, ada tanda-tanda yang memerlukan pembedahan radikal. Ini termasuk faktor-faktor berikut:

 • Rawatan konservatif jangka panjang, tidak memberi kesan yang positif dan positif kepada keadaan pesakit. Dalam kes ini, terdapat tanda-tanda yang berterusan.
 • Apabila memerhatikan esofagitis erosive berulang.
 • Dalam kes hernia diafragma besar, yang menyumbang kepada pemampatan organ dan sistem lain dalam badan.
 • Pengembangan anemia ciri akibat pembukaan mikro yang terbuka, yang boleh disebabkan oleh hakisan atau hernia.
 • Dalam keadaan pramatang. Dengan esophagus Barrett.
 • Sekiranya pesakit tidak dapat menjalankan terapi dadah jangka panjang atau disebabkan kepekaan individu terhadap perencat pam proton.

Kemungkinan kontraindikasi

Melakukan pembedahan tidak disyorkan:

 • Sepanjang tempoh penyakit berjangkit akut, dengan membesar-besarkan penyakit kronik;
 • Dengan jantung decompensated, buah pinggang, kegagalan hati;
 • Di hadapan kanser, di mana-mana peringkat;
 • Dengan diabetes, dalam peringkat yang teruk;
 • Mencari pesakit dalam keadaan serius, melebihi had usia enam puluh lima tahun;
 • Apabila dipendekkan, ketegangan kerongkong;
 • Peristalsis lemah disebabkan oleh manometri.

Sekiranya pesakit tidak mempunyai kontraindikasi, ahli gastroenterel menetapkan pemeriksaan pra operasi. Sebelum pembedahan, pesakit dinasihatkan mematuhi diet yang ditetapkan. Diet ini bertujuan untuk menghilangkan makanan kaya serat, produk tenusu, produk roti segar, roti hitam. Selepas fundoplication, perut kembung meningkat, menu diet membantu mengurangkan pembentukan gas dengan ketara. Pesakit disyorkan untuk makan malam ringan, pada waktu pagi sebelum pembedahan, makan makanan adalah dilarang.

Ukur

Untuk menghapuskan gejala gerba, proses pembedahan dijalankan semata-mata selepas peperiksaan perubatan yang menyeluruh. Ahli gastroenterologi perlu memastikan bahawa gejala-gejala yang diperhatikan (kehadiran heartburn, belching, disfagia, ketidakselesaan di dada) secara langsung berkaitan dengan refluks, dan bukan akibat daripada patologi lain.

Pemeriksaan pra operasi termasuk:

 1. Fibroendoscopy diperlukan untuk: mengesahkan kehadiran esophagitis; pemerhatian tidak menutup kardia; penetapan keadaan umum struktur, pelebaran esofagus; pengecualian neoplasma di dinding perut dan esofagus; pengesahan kehadiran hernia di kerongkong, penetapan parameter dimensi dan lokasi.
 2. Mengendalikan pH-metry harian esofagus, yang bertujuan untuk mengesahkan kehadiran lambung gastrik. Prosedur ini adalah penting dalam ketiadaan patologi selepas pemeriksaan endoskopik dan kehadiran gejala malar.
 3. Lakukan manometri esofagus, yang diperlukan untuk: pengecualian achalasia kardia; Anggaran peristalsis esofagus.
 4. Fluoroskopi, perlu menjelaskan lokasi, saiz hernia esofagus-diafragma.
 5. Derma darah, urin pesakit. Analisis biokimia darah.
 6. Derma darah untuk mengesan penyakit berjangkit kronik.
 7. Mengendalikan x-ray, ECG, ahli terapi melawat.

Fundoplication by Nissen

Salah satu kaedah yang paling banyak digunakan dalam amalan perubatan dianggap Nissen fundoplication. Semasa operasi, Nissen menutupi esophagus sebanyak tiga ratus enam puluh darjah dengan membungkus esophagus abdomen dengan dinding anterior dan posterior lantai perut, membentuk paha bulat.

Kaedah anti-refluks ini membolehkan anda menghapuskan gejala gerbe sepenuhnya. Kelemahan Nopen fundoplication adalah seperti berikut:

 • Clamping batang saraf vagus.
 • Pembangunan ubah bentuk lata perut.
 • Memutarkan organ dan esofagus.
 • Pemerhatian dysphagia berterusan selepas pembedahan.

Douro fundoplication

Fundoplication of the Douro melibatkan meletakkan dinding depan fundus perut di depan bahagian abdomen usus, dan selepas itu penetapan terjadi di dinding kanan. Pada jahitan pertama, ligamen esofagus-diafragma ditangkap. Jenis fundoplikasi ini dikaitkan dengan hasil anti-refluks yang paling teruk. Sehingga kini, fundoplication Douro telah ditarik balik daripada amalan perubatan.

Tupe Fundoplication

Andre Tupe, seperti pendahulu Nissen, menggunakan teknik mengasingkan esofagus dengan jahitan jahitan pada kaki diafragma. Dalam kes ini, pembungkusan penuh tidak berlaku, sebagai bahagian bawah perut bergeser, mencipta sarung tangan pendorong bukan tiga ratus enam puluh, tetapi dengan seratus lapan puluh darjah. Teknik untuk Tupe menganggap sebelah kanan depan bebas, yang menyumbang kepada pembebasan saraf vagus. Seterusnya, kaedah ini telah mengalami perubahan yang mempengaruhi pembentukan manset pada dua ratus tujuh puluh darjah.

Kelebihan utama kaedah ini ialah:

 • Keterlaluan ketara pembentukan disfagia pasca operasi yang berterusan.
 • Pembentukan gas yang tidak penting, menyebabkan sensasi tidak selesa dalam pesakit.
 • Mempunyai belching yang baik, tanpa kesukaran.

Dari sisi negatif memancarkan sifat anti-refluks yang jauh lebih rendah daripada kaedah Nissen. Fundoplications Tupe digunakan untuk pesakit dengan anomali neuromuskular, kerana terdapat kebarangkalian dysphagia berulang disebabkan kegagalan kontraksi peristaltik yang berlaku di esofagus.

Fundus replikasi oleh Chernousov

Kaedah Chernousov dianggap sebagai pilihan yang paling boleh diterima. Operasi ini dilakukan dengan membentuk cuff tiga ratus enam puluh derajat, mempunyai bentuk simetris. Kaedah telah dibangunkan berdasarkan tindak balas postoperative negatif yang sedia ada, seperti mampatan saraf vagus, memutar, mengubah bentuk organ, mengubah kedudukan manset yang terbentuk.

Satu ciri penting campur tangan pembedahan mengikut Chernousov adalah bahawa terdapat batasan kembali. Pesakit dalam operasi lama tidak disyorkan.

Tempoh pasca operasi, yang berlaku tanpa kehadiran tindak balas negatif, menyelamatkan pesakit dari lawatan berterusan ke doktor, penggunaan antisecretori, ubat prokinetik.

Pembedahan akses terbuka

Teknik di atas melibatkan pembedahan melalui akses terbuka, dilakukan di bawah anestesia umum. Operasi ini dilakukan dengan kaedah berikut:

 • Tudung dibuat di dinding abdomen atas.
 • Lobak hepatik kiri dipindahkan.
 • Bahagian bawah perut dan bahagian esofagus disediakan.
 • Tahap intraluminal dilakukan dengan memasukkan bougie.
 • Dinding badan di bahagian depan dan belakang diletakkan di bahagian bawah esofagus. Cara itu harus mengikut kaedah yang dipilih. Pembentukan manset panjang sehingga dua sentimeter.
 • Dengan kehadiran kecacatan hernia, cruroraphy dilakukan.
 • Jahitan dinding badan dengan penangkapan bahagian esophageal.

Fundoplication by laparoscopy and non-cutting method

Inti dari campur tangan pembedahan ini adalah pembentukan manset di bahagian bawah esofagus. Tetapi potongan dalam kes ini tidak dilakukan. Akses dibuat melalui lubang yang memasukkan laparoskop dengan alat khas.

Teknik laparoskopi mempunyai lesi-lesi kecil, kesakitan kecil, tempoh kurungan operasi. Kekurangan kaedah termasuk tempoh operasi lebih daripada tiga puluh minit, komplikasi thromboembolic, operasi dibayar.

Sebaliknya, pakar bedah Amerika menyampaikan kaedah inovatif - teknik transoral. Penyempitan simpang esophago-gastric berlaku dengan menggunakan klip melalui mulut pesakit. Ini dapat mengurangkan kebarangkalian kesan postoperative yang buruk.

Fundoplication by Nissen

Fundoplication menurut Nissen (eng Nissen fundoplication) adalah pembedahan antireflux, yang terdiri daripada membungkus bahagian bawah perut di sekitar kerongkong, membuat cuff yang menghalang kandungan gastrik daripada dibuang ke dalam esofagus. Pertama pembedahan antireflux - fundoplication telah dijalankan Rudolf Nissen 1955 tahun dicadangkan untuk membentuk lengan dari bahagian atas fundus yang terdiri daripada 360 darjah lipatan 5 cm cuff sekitar bahagian bawah esofagus (Vasnov OS) yang. Apabila melakukan fundoplikasi, bukan sahaja struktur anatomi dipulihkan, tetapi juga keadaan fungsian spinkter bawah esofagus: nada dipulihkan, jumlah kelonggaran sementara semasa peregangan perut menurun, pengosongannya bertambah baik.

Fundoplication menurut Nissen boleh dilakukan secara laparoskopi dan secara terbuka. Fundoplikasi mengikut Nissen, termasuk pengubahsuaiannya, kini dianggap sebagai "standard emas" pembedahan anti-refluks.

Nissen fundoplication adalah prosedur pembedahan yang paling biasa untuk rawatan GERD. Ia boleh dilakukan laparoskopi oleh pakar bedah yang berpengalaman. Tujuan operasi ini adalah untuk meningkatkan tekanan pada spinkter esofagus yang lebih rendah untuk mencegah refluks. Apabila dilakukan oleh pakar bedah yang berpengalaman (yang telah melakukan sekurang-kurangnya 30-50 operasi laparoskopi), kejayaannya menghampiri rawatan terapi yang terancang dan teliti dengan pam perencat proton. Kesan sampingan atau komplikasi yang berkaitan dengan operasi berlaku dalam 5-20% kes. Yang paling biasa ialah disfagia atau kesukaran menelan. Ia biasanya sementara dan lulus dalam 3-6 bulan. Satu lagi masalah yang berlaku di sesetengah pesakit adalah ketidakupayaan mereka untuk membeku atau muntah. Ini kerana, akibat daripada operasi, halangan fizikal dibentuk untuk sebarang jenis pergerakan terbalik apa-apa kandungan perut. Akibat dari ketidaksuburan pemendekan berkesan adalah sindrom "gas-bloat" - ketidakselesaan perut dan perut (J. Richter et al. Gastroesophageal reflux disease (GERD) dalam soalan dan jawapan).

Rajah. 2. Lapisan Nopen Laparoscopic Fundoplication: manset yang terbentuk di sekitar esophagus abdomen (M. Dzhilavyan)

Apabila memilih strategi untuk rawatan jangka panjang pada pesakit yang telah mencapai kesan penggunaan inhibitor pam proton, rawatan pembedahan tidak seperti matlamat. Tiada operasi pembedahan boleh dilakukan dengan kematian "sifar". Selalunya risiko komplikasi tertentu. Salah satu langkah penting dalam menjalankan pembedahan antireflux ialah pemulihan hubungan anatomi normal dalam bidang peralihan esophagus ke dalam perut. Dalam kes ini, sfinkter esofagus yang lebih rendah sepatutnya berada di bawah diafragma di bawah pengaruh tekanan intra-perut yang tinggi. Pemulihan kaki diafragma dan valvuloplasty. Sekiranya operasi dilakukan dengan betul, pengulangan hernia pembukaan esofagus diafragma dicegah untuk masa yang lama, sekurang-kurangnya 10 tahun. Sebelum operasi, langkah-langkah diagnostik wajib dijalankan sebelum operasi termasuk endoskopi, pemantauan pH 24 jam, manometri esophagus, sebaiknya pemeriksaan sinar-X (Lundell L.).

Postulat utama pendekatan untuk pembedahan antireflux hari ini adalah diagnosis preoperative yang menyeluruh. Sebelum melakukan operasi antireflux, perlu mengesahkan bahawa gejala pesakit disebabkan oleh kesan refluks asid atau alkali patologi pada mukosa esofagus dan tidak ada penyakit neuromuskular esophagus dan cardia. Kajian fungsi esophagus termasuk esophagogastroduodenoscopy, pemeriksaan sinar-X atas saluran gastrousus, pemantauan pH harian (idealnya, pemantauan impedans), manometri esophageal (Vasnev OS).

Kekurangan Nopen Fundoplication


Rajah. 3. Radiografi. Komplikasi selepas Nopen fundoplication. dan - dysphagy yang disebabkan oleh cuff terlalu ketat terbentuk; b - dysphagia yang disebabkan oleh cuff fundoplication yang terlalu lama. Dalam kedua-dua kes ini, terdapat tanda-tanda ketegangan yang merosot di rantau persimpangan esophagus-gastrik dan pengembangan suprastenosis esofagus di atas cuff superimposed (Chernousov AF dan lain-lain).

Satu lagi komplikasi yang penting dan agak kerap untuk operasi pembendungan Nissen ialah slaid kardia dan bahagian bawah perut dengan esofagus terminal relatif kepada cuff (Rajah 4, b). Sebagai peraturan, punca ini adalah letusan jahitan antara cuff dan esofagus. Penutupan kaki aperture apabila memendekkan esofagus dan menetapkan dengannya cuff antireflux juga membawa kepada "slip", kerana esofagus, menurun selepas pembedahan, akan berlarutan untuk cardia yang bersama-sama dengan cuff berkembang pada mediastinum posterior. Secara radiografi, ia kelihatan seperti fenomena jam pasang, apabila satu bahagian manset berada di atas diafragma dan yang lain berada di bawah (Rajah 5). Komplikasi ini disertai oleh dysphagia teruk, regurgitasi dan pedih ulu hati, yang tentunya memerlukan pembedahan pembetulan berulang. Kesilapan yang biasa ketika menggunakan teknologi endoskopi ialah penggunaan tubuh atau bahkan antrum perut semasa pembentukan antingeflux cuff (lihat Gambar 4, c). Sekiranya kapal gastrik pendek tidak diseberang, pakar bedah terpaksa menggunakan dalam pendaraban di 360 ° bukan bahagian bawah perut, tetapi dinding depannya. Kesemua ini membawa kepada kilasan, kecacatan perut yang teruk, yang, atas sebab-sebab yang jelas, tidak dapat melaksanakan fungsi anti-refluks dan merupakan punca utama frekuensi tinggi komplikasi pasca operasi seperti dysphagia (11-54%) dengan kaedah pembedahan ini.

Rajah. 4. Komplikasi selepas Nissen fundoplication: a - pembalikan penuh cuff apabila memotong jahitan; b - tergelincir kardia dan bahagian bawah perut dengan esofagus terminal relatif kepada cuff; c - cuff terbentuk di sekeliling bahagian kardial perut; d - perencatan manset antireflux pada mediastinum posterior semasa memendekkan esofagus (Chernousov, AF dan lain-lain)

Rajah. 5. Radiografi. The "slipped" cuff fundoplication: a - the slipped cuff terletak di bawah diaphragm dan squeezes the cardial part of the stomach, persimpangan esophageal-gastric di atas diafragma; b, - dengan kontras double jelas kelihatan dalam lipatan mukosa perut untuk membentuk cuff tergelincir divertikulopodobnoy ubah bentuk (diverticulum itu sering menjadi punca penyakit refluks gastroesophageal reflux dan oesophagitis progresif) (. Chernousov AF et al)


Yang paling mudah untuk mendiagnosis dan merawat ialah komplikasi Nissen yang "tidak mencukupi". Pada masa yang sama, jahitan yang tidak sepatutnya dijahit pada buritan cuff fundoplikasi dan yang terakhir dibentangkan (lihat Rajah 4, a). Dengan pengenalan teknik laparoskopi, bilangan komplikasi semulajadi seperti perut dua ruangan dan sela berpusing telah meningkat beberapa kali. Penghijrahan bahagian bawah perut ke dalam rongga dada boleh berlaku dalam tempoh awal postoperative, walaupun pada masa pesakit meninggalkan anestesia. Ini berlaku kerana beberapa sebab, terutamanya disebabkan oleh daya tarikan yang tidak munasabah dari esofagus yang dipendekkan untuk menghasilkan manset fundoplikasi di bawah diafragma (Rajah 4, d). Tidak mencukupi penetapan fundoplikatsionnoy cuff ke kaki diafragma mempengaruhi kepada membangunkan hernia hiatal atau dalam pembangunan paraesophageal hernia hiatal dengan pergerakan ke dalam rongga dada lenturan yg berkenaan dgn limpa kolon sepanjang fundoplikatsionnoy cuff (Chernousov AF et al.).

Kedudukan pengamal am dalam rawatan GERD dengan Nissen fundoplication

Walaupun ahli gastroenterologi-ahli terapi di seluruh dunia bercakap tentang ketidakupayaan untuk mengubati pembedahan GERD dengan bantuan Nissen fundoplication, ahli gastroenterologi-pakar bedah terus melakukan operasi sedemikian. Komplikasi selepas pembedahan berlaku dalam 60% kes.

Luka selepas operasi esofagus:

 • pedih ulu hati
 • disfagia
 • kemustahilan belching, regurgitation
 • achalasia selepas kardia jenis II
 • sakit dada.
Luka perut:
 • sindrom akumulasi gas dan kembung abdomen atas
 • gastroparesis selepas operasi
 • sindrom lambakan selepas pembedahan.
Luka usus:
 • cirit-birit
 • sindrom penumbuhan bakteria
 • kecederaan abdomen.
Dalam 30% kes, operasi berulang diperlukan. Dengan Nopen fundoplication, terdapat keberkesanan yang rendah melegakan gejala. Dalam kebanyakan kes, operasi tidak menghilangkan ubat jangka panjang. Oleh itu, terapi pilihan pertama ialah inhibitor pam proton, dan operasi hanya dalam kes-kes yang teruk selepas konsultasi bersama ahli gastroenterologi dan pakar bedah, dan hanya di jabatan khusus pakar bedah berpengalaman (EK Baranskaya).

Kedudukan pakar gastroenterologi-pakar bedah berhubung dengan pembedahan antireflux, termasuk pengumpulan dana Nissen

Sebilangan besar pembedahan antireflux tidak berkesan. Pembedahan anti-refluks perlu diiktiraf sebagai tidak berjaya, selepas itu gejala utama (pedih hulu, belahan, kesakitan, dll.) Kekal atau yang baru (disfagia, sakit, kembung, cirit-birit, dan lain-lain) muncul. Pemeliharaan gejala reflux esophagitis atau pengulangan awal mereka selepas fundoplication dijelaskan dalam 5-20% pesakit selepas pembedahan dari akses laparotomik, dan dalam 6-30% pesakit selepas fundoplication laparoskopi. Simptom yang paling kerap pembedahan anti-refluks yang tidak berkesan adalah refluks gastroesophageal (30-60%) dan disfagia (10-30%), serta gabungan refluks dan disfagia (kira-kira 20%).

Pelbagai sebab-sebab kegagalan dan komplikasi operasi antireflux, kerumitan teknikal dan kesukaran semula rawatan keputusan yang baik mereka, ia kepekatan wajar pesakit dengan HH dan refluks esophagitis di hospital khusus dan menentukan keperluan untuk penyelidikan klinikal lanjutan dalam bidang ini (Chernousov AF et al.).

Apa itu fundoplikasi?

Fundoplication on Nissen boleh dilakukan baik transthoracic dan transabdominal. Akses terakhir digunakan lebih kerap daripada transthoracic. Kami menerangkan operasi yang dilakukan melalui laparotomi median atas. Ia amat sesuai untuk menggunakan penarik tulang rusuk yang dilampirkan pada bingkai yang ditetapkan ke meja operasi.

Selepas memasuki rongga abdomen, semakan menyeluruh terhadap organ-organnya dijalankan. Oleh kerana penyakit lain dapat menghasilkan gejala serupa dengan refluks gastroesophageal, patologi perut lain harus dikecualikan. Setelah selesai pembetulan organ-organ perut, hernia lubang esofagus diafragma ditindas dan kerongkongan digerakkan, membedah peritoneum di hadapannya.

Ia biasanya perlu untuk mengeluarkan satu atau satu lagi kuar hernia. Walau bagaimanapun, tidak perlu melakukan pengusiran yang berlebihan, kerana pembedahan beg di atas tahap pembukaan esophagus boleh menyebabkan kecederaan pada pleura.

Dengan pembedahan akut dan akut, kerongkong digerakkan dengan teliti dan dikeringkan oleh Penrose. Seiring esophagus merembes saraf vagus. Semasa pembedahan ini, perlu melakukan pencarian menyeluruh dan penyediaan kedua-dua kaki diafragma. Silangkan ligamen hepato-gastrik dan bersihkan bahagian kelengkungan yang lebih rendah di bawah persimpangan gastroesophageal, menyeberangi cabang arteri gastrik kiri. Memobilisasi kelengkungan yang lebih besar dari perut, menyeberang satu atau beberapa lagi kapal pendek.

Persimpangan kapal pendek bermula dengan titik yang tinggi di sepanjang kelengkungan yang lebih besar, dan terus ke atas, ke arah persimpangan gastroesophageal. Selepas itu menggerakkan bahagian bawah perut dari belakang ruang retroperitoneal. Pembedahan ini sering dilakukan tanpa menggerakkan lobus kiri hati, hanya dengan mengalihkan lobus ke arah tengkorak. Walau bagaimanapun, kadangkala, seperti yang ditunjukkan dalam gambar, untuk pendedahan optimum pembukaan esofagus, diafragma melintasi ligamen segi tiga dan melekatkan segmen sisi lobus hati kiri, dan kemudian lobus dilipat ke bawah dan ditarik ke arah medial.

Melalui kaki diafragma itu menghabiskan beberapa jahitan nombor sutera tunggal 0 dengan bantuan jarum Ferguson yang besar. Pada masa yang sama, tiub nasogastrik terletak di esofagus. Sebelum mengikat jahitan pada kaki diafragma, penyambung Maloney daripada 46 Fr. Biasanya, supaya pembukaan diafragma sesuai dengan esofagus, lima atau enam jahitan diletakkan pada kaki diafragma. Mereka harus diikat dari bawah, ke arah tengkorak, supaya pembukaan esophagus ketat di sekitar esofagus, yang mengandungi dilator dan tiub nasogastrik.

Dengan cara yang lain, tanpa menggunakan extender Maloney, lebar bukaan esofagus diafragma diperiksa dengan jari anda: selepas kaki disuntik dengan jahitan, pembukaan harus lulus dua jari.

Apabila lipatan pada kaki diafragma terikat, bahagian bawah perut dicincang dengan pengapit Bebcock kecil dan ditarik balik ke bahagian intra-perut esophagus untuk mencapai permukaan anterior esophagus ke kiri esofagus, membungkus 360 ° terakhir. Pergerakan ini, kadang-kadang sukar untuk dilaksanakan, dapat difasilitasi dengan melambatkan saliran Penrose. Walaupun sesetengah pakar bedah lebih suka meninggalkan batang posterior saraf vagus di luar lengan yang terbentuk, penulis buku ini biasanya meninggalkan kedua-dua saraf vagus berhampiran esofagus di dalam lengan.

Fundoplication dilakukan dengan melukis ligal sutera No. 2/0, bermula dari bahagian bawah perut ke kiri esofagus, kemudian melalui ketebalan dinding anterior esofagus dan akhirnya melalui bagian bawah yang saya extend. kembali mengelilingi esofagus. Empat jahitan diletakkan kira-kira 1 cm. Setelah mengikat jahitan, gandingan 3 cm lebar dari bahagian bawah perut yang dibalut di sekitar esofagus diperolehi.

Keberkesanan Nissen fundoplication tidak bergantung pada kepadatan gandingan, tetapi dipastikan dengan membungkus esophagus melalui 360 °. Sekiranya fundoplication terlalu ketat, penderaan dysphagia akan berlaku. Oleh itu, fundoplikasi dilakukan secara bebas di sekitar esofagus, yang mengandungi tiub nasogastrik dan dilator Maloney, yang menghalang pembentukan muff terlalu padat. Angka ini menunjukkan segmen intra-perut esofagus, yang sepenuhnya dibalut di bahagian bawah perut.

Kerana udara kekal di bahagian lantai perut yang dibungkus esophagus, satu zon tekanan positif diciptakan di sana, yang cenderung untuk mengekalkan segmen bawah esofagus ditutup. Rongga perut ditutup tanpa saliran.

- Kembali ke jadual kandungan seksyen "Pembedahan"

Fundoplication (operasi untuk esophagitis refluks): tanda-tanda, pengaliran, hasil

Fundoplication adalah operasi yang digunakan untuk menghilangkan refluks gastroesophageal (refluks kembali kandungan dari perut ke esofagus). Inti dari operasi adalah bahawa dinding perut dibalut esofagus dan dengan itu menguatkan sfinkter gastrik esofagus.

Operasi fundoplication pertama kali dilakukan pada tahun 1955 oleh ahli bedah Jerman Rudolf Nissen. Teknik pertama mempunyai banyak kelemahan. Sepanjang tahun yang lalu, operasi Nissen klasik telah diubah suai, dan beberapa puluhan pengubahsuaiannya telah dicadangkan.

Intipati pengoperasian fundoplication

Reflux gastroesophageal (GERD) adalah patologi yang agak biasa. Biasanya makanan melewati kerongkong melalui kerongkong dan masuk ke dalam perut, kerana tapak laluan esofagus ke dalam perut (spinkter esophageal bawah) semasa tindakan menelan refleks. Selepas melepaskan sebahagian makanan, sfinkter memerah sekali lagi dan tidak membenarkan kandungan perut (makanan bercampur dengan jus gastrik) mengalir kembali ke esofagus.

skim fundoplikasi umum

Di GERD, mekanisme ini diganggu dengan pelbagai sebab: kelemahan kongenital tisu penghubung, hernia pembukaan diafragma, peningkatan tekanan intra-perut, kelonggaran otot spinkter esofagus di bawah pengaruh bahan-bahan tertentu dan sebab-sebab lain.

Sphincter tidak berfungsi sebagai injap, kandungan asid perut dilemparkan ke dalam esofagus, yang menyebabkan banyak gejala dan komplikasi yang tidak menyenangkan. Gejala utama GERD adalah pedih ulu hati.

Mana-mana rawatan konservatif GERD dalam kebanyakan kes adalah agak berkesan, dapat melegakan gejala untuk masa yang lama. Tetapi perlu diperhatikan kelemahan rawatan konservatif:

 • Perubahan gaya hidup dan mengambil ubat-ubatan yang mengurangkan pengeluaran asid hidroklorik, hanya boleh menghapuskan gejala-gejala, tetapi tidak menjejaskan mekanisme refluks itu sendiri dan tidak dapat menghalang perkembangannya.
 • Dadah penurun asid untuk GERD diperlukan untuk masa yang lama, kadang-kadang selama seumur hidup. Ini boleh membawa kepada kesan sampingan, serta kos bahan penting.
 • Keperluan untuk langkah-langkah pengekalan yang berterusan membawa kepada penurunan kualiti hidup (seseorang mesti mengehadkan dirinya dalam produk tertentu, tidur sentiasa dalam kedudukan tertentu, jangan bengkok, jangan memakai pakaian yang ketat).
 • Di samping itu, dalam kira-kira 20% kes, walaupun pematuhan dengan semua langkah ini masih tidak berkesan.

Kemudian persoalan timbul mengenai operasi dan penghapusan prasyarat anatomi refluks.

Terlepas dari sebab refluks, inti dari operasi fundoplication adalah penciptaan halangan untuk dilemparkan kembali ke esofagus. Untuk melakukan ini, sfinkter esofagus diperkuat dengan gandingan khas yang terbentuk dari dinding perut bawah, perut itu sendiri dijahit ke diafragma, dan pembukaan diafragma diperluas jika disyorkan.

Fundoplication Transoral - Animasi Perubatan

Petunjuk untuk fundoplication

Tiada kriteria yang jelas dan tanda mutlak untuk rawatan pembedahan GERD. Ahli gastroenterologi kebanyakannya mendesak rawatan konservatif, sementara pakar bedah, seperti biasa, lebih komited terhadap kaedah radikal. Operasi biasanya ditawarkan dalam kes berikut:

 1. Pemeliharaan gejala penyakit, walaupun rawatan konservatif jangka panjang yang mencukupi.
 2. Esophagitis erosive yang berulang.
 3. Saiz besar hernia diafragma, yang membawa kepada mampatan organ mediastinal.
 4. Anemia disebabkan oleh mikroorganisma daripada hakisan atau kantung hernia.
 5. Barrett's esophagus (keadaan pramatang).
 6. Kekurangan pesakit terhadap ubat-ubatan jangka panjang atau intoleransi terhadap inhibitor pam proton.

Peperiksaan sebelum pembedahan

Fundoplication adalah operasi yang dirancang. Kecemasan diperlukan dalam kes-kes jarang berlaku pelalian hernia esofagus.

Sebelum menetapkan operasi, peperiksaan yang teliti perlu dilakukan. Ia perlu mengesahkan bahawa tanda-tanda (pedih ulu hati, makanan belching, disfagia, ketidakselesaan di belakang sternum) benar-benar disebabkan oleh refluks, dan bukan patologi lain.

Peperiksaan yang Diperlukan untuk Refluks Esophageal yang disangka:

 • Fibroendoscopy esofagus dan perut. Membolehkan:
  1. Sahkan kehadiran esofagitis.
  2. Bukan penutupan kardia.
  3. Lihat ketat atau dilatasi esofagus.
  4. Kecualikan tumor.
  5. Mengesyaki hernia esofagus dan kira-kira menganggarkan saiznya.
 • PH-metry harian esofagus. Kaedah ini mengesahkan refluks kandungan asid ke dalam esofagus. Kaedah ini sangat berharga dalam kes di mana tiada patologi endoskopik telah dikenalpasti, dan gejala-gejala penyakit hadir.
 • Manofia esophagus. Membolehkan anda mengecualikan:
  1. Achalasia daripada cardia (kekurangan kelonggaran refleks sphincter apabila menelan).
  2. Evaluasi esistal peristalsis, yang penting untuk memilih kaedah operasi (lengkap atau tidak lengkap).
 • X-ray esofagus dan perut dalam kedudukan dengan hujung kepala diturunkan. Dijalankan dengan hernia esophageal-phrenic untuk menjelaskan lokasi dan saiznya.

Apabila diagnosis reflux esophageal disahkan dan persetujuan awal untuk operasi diperoleh, sekurang-kurangnya 10 hari sebelum operasi, perlu menjalani pemeriksaan preoperative standard:

 1. Ujian darah dan air kencing umum.
 2. Analisis biokimia darah.
 3. Penanda darah untuk jangkitan kronik (hepatitis virus, HIV, sifilis).
 4. Jenis darah dan faktor Rh.
 5. Penentuan kadar pembekuan.
 6. Fluorografi.
 7. ECG
 8. Pemeriksaan ahli terapi dan pakar ginekologi untuk wanita.

Contraindications to fundoplication

 • Penyakit akut dan pemutihan penyakit kronik.
 • Gagal jantung, buah pinggang, kegagalan hati.
 • Penyakit onkologi.
 • Kencing manis yang teruk.
 • Keadaan yang teruk dan usia lanjut.

Ia tidak disyorkan untuk menjalankan operasi seperti ini pada pesakit dengan esofagus yang dipendekkan, dengan ketegangan esofagus, serta dengan motilitas yang merosot (peristalsis lemah, yang ditetapkan oleh manometri).

Sekiranya tidak terdapat kontraindikasi dan semua peperiksaan telah dijalankan, hari pembedahan dilantik. Tiga hingga lima hari sebelum operasi, makanan kaya serat, roti hitam, susu, dan pastri tidak dikecualikan. Ini adalah perlu untuk mengurangkan pembentukan gas dalam tempoh selepas operasi. Makan malam yang ringan dibenarkan pada malam sebelum operasi; ia tidak dibenarkan makan pada waktu pagi operasi.

Jenis fundoplication

Taraf emas pembedahan antireflux adalah Nissen fundoplication. Pada masa ini, terdapat banyak pengubahsuaian. Sebagai peraturan, setiap pakar bedah menggunakan cara kegemarannya. Terdapat:

1. Buka fundoplikasi. Akses mungkin:

 • Thoracic - hirisan dibuat di sepanjang ruang intercostal kiri. Kini digunakan sangat jarang.
 • Perut. Laparotomi median bahagian atas dilakukan, lobus kiri hati dikeluarkan dan manipulasi yang diperlukan dijalankan.

2. Pengumpulan dana laparoskopi. Kaedah yang semakin popular disebabkan oleh kesan yang rendah untuk badan.

Sebagai tambahan kepada pelbagai jenis akses, fundoplications berbeza dalam jumlah perisai yang terbentuk di sekeliling esofagus (360, 270, 180 darjah), serta di bahagian digerakkan dari fundus perut (depan, belakang).

kiri: fundoplikasi terbuka, betul: fundoplication laparoskopi

Jenis fundoplikasi yang paling popular adalah:

 • Fundoplication posterior 360 darjah penuh.
 • Belakang genetik 270 darjah.
 • Kembali 270 darjah pendaratan tupe.
 • Fundoplication 180 darjah pada Douro.

Peringkat operasi capaian terbuka

Operasi fundoplication dilakukan di bawah anestesia umum.

 • Tudung diperbuat daripada dinding abdomen anterior di bahagian atas abdomen.
 • Lobak kiri hati dipindahkan ke sisi.
 • Mobilisasi bahagian bawah esofagus dan bahagian bawah perut.
 • Bougie dimasukkan ke dalam esofagus untuk membentuk lumen yang diberikan.
 • Dinding anterior atau posterior lantai perut (bergantung kepada kaedah yang dipilih) dibalut di bahagian bawah esofagus. Panjang cuff terbentuk sehingga 2 cm.
 • Dinding perut dijahit dengan penyitaan dinding esofagus dengan jahitan yang tidak dapat diserap.

Ini adalah peringkat fundoplikasi klasik. Tetapi yang lain boleh ditambah kepada mereka. Jadi, di hadapan hernia pembukaan diafragma esofagus, tegang hernia dibawa ke dalam rongga perut dan suturing pembukaan diafragma diperbesarkan ditutup.

Dalam kes fundoplication yang tidak lengkap, dinding perut juga membungkus esofagus, tetapi tidak seluruh keliling esofagus, tetapi sebahagiannya. Dalam kes ini, dinding perut tidak dijahit, tetapi dijahit ke dinding sisi esofagus.

Fundoplication laparoscopic

Buat pertama kali pemupukan laparoskopik telah dicadangkan pada tahun 1991. Operasi ini telah memulihkan minat dalam rawatan anti-refluks pembedahan (sebelum ini, fundoplication tidak begitu popular).

Intipati fundoplication laparoskopi adalah sama: membentuk muff di bahagian bawah esofagus. Operasi ini dilakukan tanpa insisi, hanya beberapa punca (biasanya 4-5) dibuat di dinding abdomen yang mana laparoskop dan instrumen khas dimasukkan.

Kelebihan fundoplication laparoskopi:

 1. Trauma rendah.
 2. Sindrom kesakitan yang lebih kecil.
 3. Pengurangan tempoh selepas operasi.
 4. Pemulihan cepat. Menurut ulasan pesakit yang telah menjalani pembedahan laparoskopi, hari berikutnya selepas pembedahan, semua gejala (pedih hulu, belerang, disfagia) hilang.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan beberapa ciri pembedahan laparoskopi, yang boleh dikaitkan dengan minus:

 • Fundoplasty laparoskopik mengambil masa lebih lama (secara purata, 30 minit lebih lama daripada terbuka).
 • Selepas pembedahan laparoskopi, risiko komplikasi thromboembolic lebih tinggi.
 • Fundoplication laparoscopic memerlukan peralatan khas, pakar bedah berkemahiran tinggi, yang agak mengurangkan ketersediaannya. Operasi semacam itu biasanya dibayar.

Fundoplication by Nissen - operasi video

Tempoh selepas operasi

 1. Pada hari pertama selepas pembedahan, tiub nasogastrik ditinggalkan di esofagus, dan infusi cecair dan saline dilakukan. Beberapa klinik berlatih awal (selepas 6 jam) minum.
 2. Antibiotik ditetapkan untuk mencegah jangkitan, ubat penahan sakit.
 3. Keesokan harinya, disyorkan untuk bangun, anda boleh minum cecair.
 4. Pada hari kedua, kajian kontras x-ray mengenai patensi esofagus dan fungsi injap dilakukan.
 5. Pada hari ketiga pengambilan makanan cecair (sup sayur-sayuran) dibenarkan.
 6. Secara beransur-ansur, diet mengembang, anda boleh mengambil tulen, maka makanan lembut di bahagian kecil.
 7. Peralihan kepada diet normal berlaku dalam tempoh 4 -6 minggu.

Oleh kerana, pada masa fundoplication, injap dengan lulus "satu arah" dicipta, selepas operasi sedemikian pesakit tidak mampu muntah, dan dia tidak akan mempunyai eruktasi yang berkesan (udara yang terkumpul di dalam perut tidak akan dapat keluar melalui esofagus). Pesakit diberi amaran tentang perkara ini terlebih dahulu.

Atas sebab ini, pesakit yang menjalani fundoplication tidak disyorkan untuk mengambil sejumlah besar minuman berkarbonat.

Komplikasi yang mungkin selepas fundoplication pembedahan

Peratusan gegaran dan komplikasi kekal tinggi - sehingga 20%.

Komplikasi yang mungkin berlaku semasa pembedahan dan tempoh selepas operasi:

 • Pendarahan
 • Pneumothorax.
 • Komplikasi berjangkit dengan perkembangan peritonitis, mediastinitis.
 • Trauma kepada limpa.
 • Perforasi perut atau esofagus.
 • Halangan esofagus disebabkan oleh teknologi terjejas (long cuff terlalu lama).
 • Insolvensi jahitan.

Kesemua komplikasi ini memerlukan pengoperasian awal.

Gejala gangguan dysphagia (gangguan menelan) akibat edema pascaoperasi mungkin. Gejala ini boleh bertahan sehingga 4 minggu dan tidak memerlukan rawatan khas.

 1. Stricture (penyempitan esofagus) disebabkan oleh pertumbuhan tisu parut.
 2. Slip esofagus dari manset yang terbentuk, kelengkungan refluks.
 3. Tenggelam cuff di perut boleh menyebabkan disfagia dan halangan.
 4. Pembentukan hernia diafragma.
 5. Hernia selepas pembedahan dinding perut anterior.
 6. Dysphagia, kembung perut.
 7. Atony perut disebabkan kerosakan kepada cabang saraf vagus.
 8. Turun semula esophagitis refluks.

Peratusan komplikasi dan kambuh selepas operasi bergantung terutamanya kepada kemahiran pakar bedah operasi. Oleh itu, adalah wajar untuk menjalankan operasi di klinik yang boleh dipercayai dengan reputasi yang baik dari pakar bedah dengan pengalaman yang mencukupi dalam melaksanakan operasi tersebut.

Operasi ini adalah akses terbuka yang mungkin secara percuma di bawah dasar MLA. Kos pendanaan laparoskopi yang dibayar akan menjadi 50-100 ribu rubel.

Fundoplication

Fundoplication adalah operasi khas pada esofagus dan perut. Selalunya ia dilakukan sebagai kaedah terapeutik untuk penyakit refluks gastroesophageal (GERD). GERD mempunyai nama yang lebih dikenali untuk setiap orang - pedih ulu hati. Rasa pedih hati berlaku apabila asid gastrik meningkat ke esofagus. Semasa prosedur, hernia dari makanan diifragma makanan dapat divisualisasikan oleh seorang doktor. Jenis hernia ini berlaku apabila bahagian perut memasuki rongga dada. Jenis pembentukan hernia ini meningkatkan manifestasi GERD.

Apabila pengumpulan dana disyorkan

Operasi yang paling sering ditetapkan: untuk menghapuskan masalah serius dengan kerongkong, yang telah timbul melalui pendedahan yang berpanjangan asid gastrik ke membran mukosa esofagus; untuk pembetulan dan penghapusan pembentukan hernia pembukaan makanan diafragma; sebagai manipulasi untuk menyerang serangan pedih ulu hati, untuk mengurangkan serangan asma; sebagai kaedah penghapusan tanda-tanda GERD yang berterusan dan berkuasa, yang diperhatikan selepas ubat.

Kemungkinan komplikasi fundoplication

Jika prosedur dirancang, adalah penting untuk memeriksa dengan doktor tentang kemungkinan komplikasi. Antaranya mungkin berlaku: reaksi alergik kepada anestesia; kerosakan kepada organ dalaman; mengehadkan keupayaan muntah atau belching; simptom refluks yang diperbaharui; kesukaran menelan; pendarahan; jangkitan.

Sangat jarang prosedur perlu diulang. Ulangan fundoplikasi diperlukan jika terdapat lesi hernia baru. Antara faktor yang boleh mencetuskan komplikasi adalah: pembedahan perut atas sebelumnya; diabetes; merokok; jisim besar; kehadiran penyakit paru-paru dan jantung.

Persediaan untuk prosedur

Sebelum melakukan pengumpulan dana, doktor mesti menetapkan beberapa prosedur makmal dan diagnostik, serta penyediaan khas pesakit.

Sebagai tinjauan digunakan:

 • pemeriksaan fizikal;
 • manometri (ujian khas untuk mengukur pengecutan otot di dalam esofagus sebagai tindak balas menelan);
 • endoskopi (dengan bantuan endoskopi, keadaan membran mukus kedua-dua esophagus dan perut diperiksa, dan sampel tisu untuk pemeriksaan histologi diambil jika perlu);
 • X-ray (membolehkan doktor mengkaji sifat-sifat struktur organ, terutamanya apabila menggunakan kontras).

Sebelum pembedahan, pesakit harus:

 1. Rujuk doktor untuk nasihat mengenai penggunaan dadah. Kira-kira 7 hari perlu meninggalkan ubat berikut: clopidogrel, warfarin (dan penipis darah lain), aspirin (ubat anti-radang).
 2. Selama 12 jam untuk menolak makan dan air.
 3. Susun semua syarat tinggal di rumah selepas pembedahan.

Perihalan prosedur

Untuk operasi, anestesia umum digunakan, di mana pesakit berada dalam keadaan tidur yang mendalam dan tidak merasa sakit.

Doktor membuat potongan kecil. Dengan bantuan laparoskop (alat pembedahan kecil dengan kamera) semua manipulasi akan dijalankan. Kamera memaparkan imej pada monitor ke doktor, yang membantu melakukan operasi secara kualitatif dan tidak secara membuta tuli. Untuk memperbaiki keadaan semasa prosedur, gas dipam ke dalam rongga abdomen. Doktor membuat beberapa sayap kecil untuk memasukkan tambahan, alat bantu ke dalam rongga perut. Instrumen menangkap tepi kanan perut dan membungkusnya di sekitar esofagus. Jika perlu, penutupan hernia juga dimanipulasi.

Sesetengah doktor menggunakan teknologi perut, dengan kata lain, pembedahan terbuka. Dalam kes ini, tempoh pemulihan pesakit akan beberapa kali lebih lama.

Seluruh prosedur, bergantung kepada kerumitan dan komplikasi, boleh berlangsung dalam masa 2-4 jam.

Cadangan pemulihan dan penjagaan

Tempoh pemulihan selepas pembedahan disertai oleh sensasi yang tidak selesa. Untuk memperbaiki kesejahteraan pesakit, doktor menetapkan terapi anestetik.

Seorang pesakit selepas fundoplication memerlukan penjagaan khas:

 • berjalan dengan sokongan luar mungkin hanya pada hari kedua selepas prosedur;
 • cincin hendaklah dikendalikan secara kerap dan ditutup dengan pakaian kering dan steril;
 • semasa tempoh mandi, tapak pemotongan ditutup dengan filem kalis air khas (ia mungkin dapat membasahi kusyen hanya dalam seminggu)
 • makanan kebanyakannya cecair (diet "jadual nombor 1");
 • doktor menetapkan rawatan ubat anti-radang dan antibakteria;
 • Adalah penting untuk mengikuti semua arahan dan preskripsi doktor dengan ketepatan maksimum.

Tempoh pemulihan penuh akan mengambil masa enam hingga lapan minggu.

Komplikasi selepas prosedur

Seorang doktor perlu dihubungi dengan segera jika gejala-gejala berikut dapat dilihat:

 • sakit dada yang teruk, sesak nafas, batuk;
 • kerap membuang air kecil dengan tanda-tanda yang menyakitkan, dengan sensasi terbakar dan dengan darah dalam air kencing;
 • sakit di bahagian perut, yang tidak bertindak balas terhadap penggunaan ubat penahan sakit;
 • kehadiran kesukaran menelan;
 • kehadiran edema di abdomen;
 • Serangan mual dan muntah yang kerap tidak hilang setelah mengambil ubat yang sesuai;
 • pendarahan, bengkak, kemerahan, kesakitan yang teruk, penderitaan kepak;
 • pelbagai tanda jangkitan termasuk kerengsaan dan demam;
 • ketidakselesaan lain dan simptom kesakitan.

Kontraindikasi kepada prosedur

Secara kategori, fundoplikasi dikontraindikasikan untuk orang-orang yang mengalami kecacatan, dengan ketiadaan lengkap atau fungsi terhad motilitas, dengan dyskinesia esofagus. Ia juga disyorkan untuk menolak prosedur jika pesakit mempunyai esophagus yang dipendekkan.

Sekiranya anda sering mengalami serangan jantung, anda dinasihatkan menghubungi ahli gastroenterologi anda untuk mendapatkan pemeriksaan diagnostik dan pemilihan rawatan. Penentuan patologi yang tepat pada masanya akan mengelakkan akibat yang serius.

fundoplication

Terma perubatan. 2000

Lihat apa "fundoplication" dalam kamus lain:

Fundoplication - n., Bilangan sinonim: 1 • operasi (457) Kamus Sinonim ASIS. V.N. Trishin. 2013... Kamus Sinonim

operasi pembedahan: jahitan perut ke diafragma di sekitar pembukaan esophagus dengan penetapan kelengkungan yang lebih rendah ke dinding abdomen untuk...... kamus perubatan besar

FOUNDATION - (pembedahan fundoplikasi) dilakukan dengan refluks gastroesophageal; terletak pada hakikat bahawa bahagian bawah perut dibalut di bahagian bawah esofagus (selaput terbentuk, mengambil kedalam kedua-dua dinding perut dan esofagus......

Fundoplication (Fundoplication) adalah operasi pembedahan yang dilakukan pada refluks gastroesophageal; terletak pada hakikat bahawa bahagian bawah perut dibalut di bahagian bawah esofagus (selaput terbentuk, merebut kedua-dua dinding perut dan esophagus ke dalam lipit. Dibentuk...

Operasi Nissen - (R. Nissen, lahir pada tahun 1896, ahli bedah Jerman), lihat Fundoplication... kamus perubatan besar

Achalasia dari cardia - I Achalasia dari cardia (achalasia cardiac; Greek. Prefix yang negatif a + chalasis relaxation; Greek, Kardia perut inlet; sinonim: hiatospasm, dilatasi esophageal idiopathic, megasophagus) penyakit esophagus dicirikan oleh...... Medical encycedia

Operasi Susan - (R. Nissen, 1896, German Surgeon), lihat Fundoplication... Ensiklopedia Perubatan

Barrett's esophagus - Barrett s esophagus Imej endoskopik Barrett s esophagus, yang merupakan kawasan m... Wikipedia

Da Vinci (pakar bedah robot) - Bahagian "Operasi" da Vinci Robot-surgeon "da Vinci" (sistem pembedahan da vinci) adalah alat untuk melakukan pembedahan... Wikipedia

Barrett's Metaplasia - Barrett's esophagus Image endoscopic of the esophagus barrett, projecting like a tongue. Biopsi menunjukkan metaplasia usus. ICD 10 K22.7... Wikipedia

Jenis laparoskopi dan laparotomik fundoplication

Fundoplication adalah prosedur pembedahan yang digunakan dalam rawatan penyakit refluks gastroesophageal. Inti pembedahan adalah untuk mengembalikan sfinkter jantung perut, menghalang reflux asid hidroklorik ke esofagus. Ini dilakukan dengan memfailkan perut sekitar pembukaan esofagus diafragma. Dalam kes ini, perut mesti ditetapkan pada sudut tertentu.

Pembedahan untuk esofagitis refluks hanya dilakukan dalam kes-kes yang teruk, apabila terdapat perubahan yang disebut di mukosa esofagus. Sebagai peraturan, penyakit ini boleh diuruskan secara konservatif. Tanda pertama GERD adalah gejala seperti pedih ulu hati dan belching yang berlaku hampir sejurus selepas makan. Dengan hubungan biasa asid hidroklorik dengan kerongkong, keradangan membran mukus berlaku, yang membawa kepada metaplasia selular dan pembentukan karsinoma.

Fundoplication by Nissen

Prosedur pembedahan adalah standard emas untuk rawatan penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Antara ahli bedah dan pakar gastroenterologi, dipercayai bahawa operasi yang dilakukan dengan betul membawa kepada penghapusan gejala penyakit selama lebih dari 10 tahun, yang menyelamatkan pesakit daripada penggunaan perencat pam proton. Teknik pembedahan mempunyai petunjuk dan kontraindikasi sendiri, serta kebaikan dan keburukan.

Indikasi dan Kontra

Pembedahan sentiasa dikaitkan dengan tahap komplikasi pasca operasi, jadi keputusan mengenai operasi dilakukan oleh konsultasi, termasuk pakar bedah dan ahli gastroenterologi. Fundoplication on Nissen dijalankan dalam kes berikut:

 1. Kehadiran kaedah instrumen GERD yang terbukti.
 2. Ketidakhadiran pam inhibitor pam proton, yang telah digunakan untuk masa yang lama.
 3. Keradangan kronik esofagus.
 4. Rawatan hernia hiatal (HH).
 5. Metaplasia epitel esofagus - esofagus Barrett.

HHP adalah keadaan di mana perut sebahagian memasuki pembukaan esofagus diafragma. HLV secara klinikal dinyatakan sebagai esofagitis refluks, bagaimanapun, penyakit ini tidak bertindak balas terhadap rawatan konservatif. Satu-satunya rawatan yang tersedia adalah fundpoplication.

Anda tidak boleh melaksanakan operasi dalam kes berikut:

 1. Pesakit telah mereput patologi hati dan buah pinggang.
 2. Keberkesanan pam perencat proton.
 3. Umur tua.
 4. Patologi neuromuskular esofagus, yang mana disebabkan oleh perkembangan GERD.

Teknik

Terdapat dua jenis akses dalam talian untuk fundoplication:

 1. Laparotomik, yang merupakan hirisan di bahagian tengah abdomen di bahagian atas.
 2. Fundoplication laparoskopi adalah teknik pembedahan yang melibatkan invasif minima yang melibatkan penggunaan kamera endoskopik khas. Sehingga 5 puncture dibuat pada dinding perut anterior, sehingga saiz 1.0 cm. Kelebihannya ialah pesakit pulih lebih cepat selepas pembedahan daripada selepas laparotomi. Kelemahannya ialah kehadiran seorang pakar bedah yang berkelayakan yang mengetahui bagaimana fundoplikasi endoskopik dilakukan.

Teknik operasi, tanpa mengira jenis akses, adalah seperti berikut:

 • pelepasan esofagus bawah dan bahagian bawah perut, diikuti dengan pengerahan;
 • bergantung pada jenis teknik, bahagian anterior dan posterior bahagian bawah perut dibalut sekitar esofagus sebanyak 360 °;
 • sfinkter esofagus yang lebih rendah harus berada di rongga perut;
 • berkelip dinding perut dan esofagus;
 • cruroraphy - kecacatan hernia plastik daripada lubang esofagus diafragma;
 • jahitan luka selepas operasi.

Kebaikan

Kelebihan kaedah pembedahan adalah bahawa dalam kes operasi yang berjaya, pesakit disembuhkan daripada GERD. Juga, dalam sesetengah kes, apabila perencat pam proton tidak berkesan atau kontraindikasi, pembedahan adalah pilihan.

Kelemahan

Selepas pembedahan, timbul komplikasi:

 1. Turun semula penyakit ini.
 2. Kesukaran menelan dan lulus makanan melalui esofagus.
 3. Menggerakkan bahagian kardial pada perut berbanding dengan manset yang terbentuk. Penyebab komplikasi ini adalah letusan jahitan antara cuff terbentuk dari perut dan esofagus. Secara klinikal, tergelincir memanifestasikan dirinya sebagai pelanggaran makanan, rasa benjolan di kerongkong dan sakit di belakang sternum, pedih ulu hati, dan regurgitasi makanan. X-ray esophagus mempunyai kemunculan satu jam. Pesakit sedemikian memerlukan reoperasi.
 4. Melangkah bahagian bawah perut ke dalam rongga dada dengan pembentukan perut dua ruang.
 5. Belang twist.
 6. Pindahkan sebahagian daripada usus besar ke dalam rongga dada.

Teknik fundoplikasi lain

Sebagai tambahan kepada operasi di Nissen, terdapat banyak pengubahsuaiannya. Sesetengah teknik lebih berkesan dan berjaya diterapkan, dan beberapa telah lama ditinggalkan. Senarai pilihan yang berlainan untuk fundoplication:

 • Oleh Tupe;
 • Menurut Douro;
 • Oleh Chernousov;
 • Oleh rosetti;
 • Kaedah endoskopik.

Tupe Fundoplication

Pengubahsuaian operasi mengikut Nissen. Campur tangan bedah juga dapat dilakukan dari pendekatan laparotomik atau laparoskopi. Semasa pembedahan itu, manset terbentuk dari bahagian bawah perut sekitar esofagus, yang tidak sepenuhnya menutupnya. Laman saraf vagus kekal bebas. Fundoplication Tupe mempunyai kelebihan, yang terdiri dalam mengurangkan kejadian disfagia pasca operasi. Kekurangan kaedah fungsi antireflux yang tidak mencukupi.

Petunjuk untuk pengumpulan dana sebahagian adalah kehadiran patologi neuromuskular esofagus.

Douro fundoplication

Pada masa ini, kaedah operasi ini tidak digunakan kerana kekurangan fungsi anti-refluks. Semasa operasi, manset terbentuk di sekeliling esofagus dari dinding anterior lantai perut. Ia diletakkan di hadapan esofagus dan dijahit ke dinding kanan, juga mengalir ligamen esophageal-phrenic. Sebelum ini, pengumpulan dana Douro telah dilakukan sebagai pelanggaran pemuliharaan esofagus.

Oleh Chernousov

Penambahan pada manset bulatan yang terbentuk dari bahagian bawah perut adalah vagotomy proksimal selektif. Hanya cabang-cabang dari saraf vagus bersilang, yang pergi ke badan dan bahagian bawah perut, yang menyebabkan ketiadaan pemeliharaan parasympathetic jabatan-jabatan ini dan pengurangan dalam pengeluaran asid hidroklorik oleh sel parietal perut.

Operasi Chernousov menghalang perkembangan komplikasi dalam bentuk tergelincir bahagian perut ke dalam dada, pembentukan perut dua ruang, kilasan manset. Pada masa yang sama, operasi ini dapat mencapai keberkesanan antireflux yang tinggi walaupun pada pesakit yang berkaitan dengan usia.

Melakukan rawatan pembedahan boleh dilakukan dari pendekatan laparoskopi atau laparotomik.

Oleh rosetti

Ini adalah pengubahsuaian operasi Nissen di mana dinding anterior perut diadakan di sepanjang dinding posterior esofagus. Kelebihannya adalah bahawa arteri pendek perut tidak bersilang. Ini membawa kepada pengurangan komplikasi dalam tempoh selepas operasi.

Komplikasi

Plastik lantai perut dianggap pembedahan jumlah yang cukup, oleh itu semasa pelaksanaan manipulasi ini beberapa komplikasi dapat berkembang. Selalunya, penampilan mereka dikaitkan dengan penyediaan preoperative yang tidak betul, kelayakan yang tidak mencukupi dari doktor operasi, atau disebabkan oleh keadaan yang tidak diduga. Komplikasi yang paling biasa adalah:

 • Dysphagia (gangguan menelan). Mungkin kekal atau sementara (edema selepas operasi);
 • Odinofagiya - kesakitan apabila menelan;
 • Semula GERD;
 • Pembentukan hernia diafragma;
 • Ketepuan cepat semasa makan;
 • Bengkak yang berlebihan;
 • Mengganggu nafas

Dysphagia ringan dan kembung boleh disesuaikan dengan diet dan ubat yang betul. Berbanding dengan jenis pembedahan lain, fundoplasty laparoskopi adalah yang paling menyerang dan oleh itu tidak selalunya selebihnya membawa kepada komplikasi yang serius.