Kami merawat hati

Groin

Maklumat mengenai ubat-ubatan, kaedah diagnostik dan rawatan yang dibentangkan di bahagian ini bertujuan untuk profesional perubatan dan bukan manual arahan.

Klasifikasi sirosis hati mengikut Anak-Pugh atau Anak-Turkot-Pugh (anak-Pugh, Anak-Turcotte, Anak-Turcotte-Pugh, kadang-kadang Anak-Paquet) digunakan untuk menilai keparahan sirosis. Dalam sumber yang berbeza terdapat sedikit perbezaan dalam sempadan parameter, kebarangkalian kelangsungan hidup, dll.

Keterukan sirosis dinilai oleh sistem mata, yang dikira berdasarkan 5 atau 6 parameter. Terdapat tiga kelas dalam jumlah: A, B, dan C:

 • kelas A (Anak A) - 5-6 mata
 • Gred B (Child B) - 7-9 mata
 • kelas C (Anak C) - 10-15 mata

Mata ditetapkan bergantung pada nilai setiap parameter dari 1 hingga 3, dan kemudian ditambah.

Kalkulator minuman kanak-kanak

Cirrhosis menyebabkan 40 juta kematian setiap tahun. Ia adalah perubahan yang merosakkan hati akibat daripada virus, toksik dan patologi lain, di mana tisu parenchyma yang sihat digantikan oleh sel kolagen (berserabut), dan nodul dystrophik terbentuk di permukaannya. Walaupun banyak terapi terapeutik yang baru digunakan untuk merawat pesakit sedemikian, kebanyakannya mati dalam sirosis dalam 2-5 tahun, mengalami kesakitan teruk pada peringkat lanjut.

Klasifikasi Etiologi

Oleh kerana pelbagai jenis manifestasi dan perjalanan penyakit dan perlunya pelantikan terapi individu, beberapa klasifikasi sirosis hati telah diluluskan pada Perhimpunan WHO 1978. Yang paling penting ialah pengagihan secara etiologi, kerana ia adalah skim terapeutik yang dipilih untuknya. Kerana kerosakan hati, bentuk yang paling umum dari sirosis adalah:

Cirrhosis juga boleh bermula pada latar belakang sebab-sebab lain: diabetes mellitus, hemochromatosis (ketidakupayaan hati untuk menghilangkan besi, kerana ia berkumpul di dalam darah dan bertindak sebagai toksin), galactosemia, dan lain-lain. Trombosis, khususnya, penyakit Budd dapat menjadi penyebab yang mungkin Chiari, di mana urat hati disekat dan pembuangan trombus diperlukan. Walau bagaimanapun, kes-kes seperti ini jarang berlaku.

Perlu diperhatikan bahawa menurut beberapa data, kira-kira 5-15% daripada semua sirosis tergolong dalam kumpulan kriptogenik, iaitu, mereka berkembang dengan alasan yang tidak diketahui. Pemeriksaan yang lebih teliti dan mendalam pesakit "idiopatik" menunjukkan bahawa 60% daripada mereka mempunyai kerosakan hati yang disebabkan oleh gangguan genetik sistem endokrin. Apabila kaedah diagnostik bertambah baik, sirosis kriptogenik menjadi kurang biasa, tetapi beberapa kes klinikal meninggalkan banyak masalah yang tidak dapat dijelaskan.

Klasifikasi morfologi

Klasifikasi penyakit oleh perubahan struktur pada hati yang terjejas mungkin dilakukan selepas pencitraan diagnostik organ tersebut. Pengimejan ultrabunyi hanya memberi gambaran umum saiz, ketumpatan dan makrofeksi organ, dan data CT atau MRI dapat memberikan maklumat yang lebih lengkap. Sekiranya pesakit mempunyai pin logam di dalam badan, maka dia tidak boleh melakukan imbasan MRI, dan imbasan CT contraindicated pada kanak-kanak, wanita hamil dan orang-orang yang baru-baru ini mengambil imbasan CT atau X-ray akibat radiasi berbahaya. Pilihan kaedah diagnostik tertentu ditentukan secara individu. Sekiranya tiada alat sesuai, maka tusukan dilakukan di bawah kawalan ultrasound.

Klasifikasi morfologi sirosis hati mempunyai tiga jenis dengan subspesiesnya:

Jadual menunjukkan bahawa kumpulan klasifikasi pertama menggabungkan kedua dan ketiga. Mereka mewakili hanya ciri visualisasi dan diperkenalkan hanya untuk sebab-sebab kemudahan untuk mencirikan dan menggambarkan tahap penyakit di kalangan doktor.

Anak - Skala Pugh

Untuk penilaian umum tentang keadaan pesakit dan ramalan hidupnya, skala Anak-Pugh berdasarkan petunjuk biokimia dilakukan. Ia adalah perlu untuk menilai tahap kerosakan hati oleh lima faktor, bagi setiap yang mana 1, 2 atau 3 mata diletakkan. Sekiranya parameter tertentu tidak ada atau kurang dinyatakan, maka letakkan 1 mata, dengan bacaan purata - 2, dan dengan manifestasi yang kuat - 3.

Apabila menilai keparahan ascites dan encephalopathy hepatik, 2 mata perlu dipertimbangkan jika gejala-gejala ini berlaku dalam bentuk ringan atau sederhana dan boleh dirawat. Bagi parameter biokimia, mereka mencerminkan proses berikut dalam badan:

  Bilirubin adalah produk pecahan sel darah merah, yang dalam keadaan tidak terikat adalah racun hati. Dengan sirosis, hati tidak berfungsi dengan baik, jadi racun berkumpul di sel-sel, menjadikannya kesan toksik. Nilai bilirubin normal sebanyak 20.5 μmol / l dianggap normal. Melebihi nilai kritikal menunjukkan pelanggaran hati;

Walaupun penggunaan klasifikasi ini secara besar-besaran, penilaian survival pesakit di atasnya sangat bersyarat. Oleh itu, menurut beberapa data, kelas A bahkan mempunyai kadar survival dua tahun sebanyak 85%, manakala dalam kelas C ia hanya 35%. Banyak bergantung kepada ciri morfologi sirosis dan kadar perkembangannya dalam pesakit tertentu. Oleh itu, klasifikasi Anak-Pugh lebih banyak digunakan untuk menentukan keperluan pemindahan hati, yang rendah untuk kelas A, sederhana untuk B, dan tinggi untuk C.

Skala SAPS digunakan untuk meramalkan survival pesakit dan menilai kemungkinan komplikasi yang teruk (pendarahan, koma hepatik, sepsis, dan lain-lain). Terdapat juga merumuskan markah untuk pelbagai parameter fisiologi: umur, kadar jantung, tekanan darah, suhu, urea, biokimia darah (kalium, natrium, leukosit, glukosa), dan lain-lain.

Klasifikasi klinikal

Ciri klinikal dan fungsional menunjukkan keterukan gejala penyakit, yang, malangnya, menipu. Kadangkala kesakitan, dispepsia dan manifestasi lain sirosis menjadi hanya dapat dilihat pada peringkat lanjut penyakit ini. Oleh itu, kursus dan aktiviti proses patologi membezakan bentuk penyakit tersebut:

 1. laten - semua gejala tersembunyi sehingga saat ini kerusakan hati tidak dapat dipulihkan. Untuk membantu pesakit diperoleh oleh penubuhan penyakit yang tepat pada masanya, yang sering berlaku secara kebetulan semasa peperiksaan rutin;
 2. subacute - mencirikan tahap pertama sirosis dan biasanya berkembang di latar belakang hepatitis kronik (alkohol atau virus). Tempoh borang subacute ialah 6-12 bulan;
  lembab - bentuk ini lebih mudah untuk mendiagnosis daripada sirosis laten, kerana penyakit itu muncul dalam gambaran klinikal yang lemah. Walaupun selepas diagnosis telah ditubuhkan, jangka hayat pesakit biasanya sekurang-kurangnya 15 tahun;
 3. perlahan-lahan berkembang - perkembangan komplikasi klinikal adalah tidak wajar untuk bentuk ini, dan peningkatan dalam gejala bertahan selama bertahun-tahun. Hidup kelangsungan hidup biasanya 10-12 tahun;
 4. pesat progresif - penyakit itu teruk, dan sering membasmi komplikasi dalam bentuk koma hepatik dan kanser. Jangka hayat dengan sirosis sedemikian biasanya tidak lebih daripada 5-7 tahun.

Tidak kira berapa cepat proses patologi berlangsung, ia mempunyai 3 tahap:

 1. pampasan (awal) - sukar untuk mengesyaki penyakit pada tahap ini, kerana gejala-gejala hanya mual ringan dan ketidakselesaan yang jarang berlaku di sebelah kanan ditunjukkan. Parameter biokimia adalah normal, tetapi nod berserat kecil boleh dilihat di permukaan hati. Rawatan yang bermula pada peringkat pampasan adalah yang paling berkesan;
 2. subcompensation (sederhana) - terdapat sedikit kekuningan sclera, kelemahan, loya dan mesh vena pada kaki. Hati telah terjejas sehingga ia tidak dapat melaksanakan fungsinya sepenuhnya. Pada tahap ini, sirosis adalah sukar untuk dirawat, dan komplikasi seperti pendarahan dari dubur dan kekeliruan mula berkembang;
 3. dekompensasi (terakhir) - gambaran gejala teruk yang berkaitan dengan asites kuat, pendarahan gastrousus dan kekeliruan yang kerap. Di negeri ini, pesakit cuba dibantu dengan mengurangkan kesakitan, tetapi ramalan keseluruhannya kurang baik.

Oleh itu, sirosis diklasifikasikan mengikut parameter yang berlainan, kerana penggunaan mana-mana satu skala tidak membenarkan sepenuhnya menilai keadaan pesakit dan meramalkan kelangsungan hidupnya. Perkara yang paling penting dalam masa adalah untuk mengenali tanda-tanda awal penyakit, kerana pada peringkat awal ia adalah yang paling mudah untuk dirawat.

Klasifikasi sirosis ini digunakan untuk menilai keparahan penyakit dalam pesakit.

Berdasarkan itu, penilaian dibuat dari survival pesakit dengan patologi ini dan peratusan kematian setelah pembedahan ditentukan. Adalah ditentukan bagaimana perlu pemindahan hati.

Penyakit ini terbahagi kepada tiga kelas. Parameter yang ditentukan oleh kelas ini menunjukkan keterukan sirosis, serta apa yang akan menjadi jangka hayat seseorang yang sakit yang mempunyai sirosis. Bagi Child-Pugh, tahap pampasan untuk penyakit ini ditentukan seperti berikut:

 1. Kelas A termasuk sirosis pampasan.
 2. B - subcompensated.
 3. C - sirosis yang hilang.

Bagaimana ini dinilai?

Setiap kelas Anak-Puy diberikan mata tertentu, yang dikira berdasarkan jumlah beberapa parameter. Oleh itu, kelas A tergolong dalam lingkungan 5 hingga 6 mata, B, masing-masing, dari 7 hingga 9 mata. Dan kelas terakhir - nilai tertinggi dari 10 hingga 15 mata.

Tahap minimum keparahan sirosis kepunyaan A. Pada masa yang sama, jangka hayat pesakit akan maksimum - dari 15 hingga 20 tahun. Pada yang kedua, ia adalah kira-kira 10 tahun. Kelas C membayangkan jangka hayat terpendek seseorang pesakit dengan sirosis hati - hanya satu, maksimum tiga tahun.

Selepas campur tangan pembedahan, peratusan tertinggi kematian adalah kelas C - ini adalah 80%; 30% - masing-masing, B, tetapi A - hanya 10%.

Keperluan transplantasi hati dengan tahap keterukan yang berbeza ditentukan seperti berikut:

Parameter yang diambil kira dalam klasifikasi Anak-Pugh

Apakah parameter yang mempengaruhi pengedaran kelas? Pertama sekali, kehadiran:

Selain daripada ensefalopati hepatik, PTI, PTV dan INR.

Sistem Child-Pugh tidak boleh dianggap sebagai rujukan, kerana tidak semua parameter keadaan pesakit diambil kira dalam penilaian. Penuaan penyakit yang tajam, serta komplikasinya, mengubah gambar, dan klasifikasi ini tidak lagi digunakan.

Sebagai tambahan kepada sistem yang dinyatakan, dalam kes sirosis, tanda morfologi dan etiologi juga diambil kira.

Klasifikasi Etiologi

Terdapat kira-kira dua puluh bentuk sirosis. Bergantung kepada sama ada atau tidak penyebabnya diketahui, penyakit ini dibahagikan kepada tiga kumpulan:

Mengenai yang diketahui, penyebab terjadinya patologi yang diketahui dalam kes berikut:

 • Dengan sirosis alkohol yang berlaku dengan penggunaan minuman beralkohol yang berpanjangan (40-60 gram etanol) selama 15 tahun dan lebih.
 • Viral, yang mana separuh daripada kes berlaku akibat hepatitis B virus kronik, C dan G.
 • Perubatan atau ubat-ubatan, yang memperlihatkan dirinya sendiri kerana penggunaan dadah jenis yang sama untuk masa yang lama.
 • Cirrhosis biliary primer dan sekunder hati, di mana kematian tisu hati berlaku, dan tisu parut kasar dibentuk untuk menggantikannya.
 • Cedera kongenital atau keturunan.
 • Stagnant - ia berbeza dari bentuk lain yang disenaraikan dan berkembang dalam tempoh yang cukup lama apabila bekalan darah ke hati terganggu. Diperhatikan pada pesakit yang mengalami masalah peredaran umum.
 • Sekiranya penyakit dan sindrom Budd-Chiari - penyakit yang berkaitan dengan aliran darah terjejas dari hati (dengan trombosis urat hepatik).
 • Cirrhosis pertukaran-alergi hati yang berlaku di dalam diabetes mellitus yang teruk, obesiti, apabila usus kecil anastomosis usus bergabung.

Etiologi yang mungkin dan tidak jelas

Kemungkinan dan tidak jelas, etiologi yang tidak diketahui menyatakan dirinya dengan kehadiran:

 • penyakit berjangkit;
 • penyakit parasit;
 • patologi autoimun;
 • malnutrisi

Faktor etiologi yang tidak diketahui adalah bentuk sirosis paling kerap. Dalam cirit-birit kanak-kanak utama dan biri-biri India, mereka juga bercakap mengenai etiologi yang tidak jelas.

Klasifikasi morfologi

Klasifikasi morfologi kerosakan hati adalah yang pertama kali dicadangkan dan diluluskan, berdasarkan data biopsi (sekeping organ yang diambil di vivo). Terdapat 4 jenis patologi:

 • sirosis nod kecil hati, yang dicirikan oleh nodul kecil di dalam organ, yang mempunyai diameter 1-3 mm;
 • sirosis simpul besar - diameter nodul dalam hati adalah 3 mm atau lebih;
 • bentuk sirosis yang tidak lengkap, di mana septa interhepatic terdedah secara mendadak;
 • bercampur, dicirikan oleh gabungan semua tanda di atas.

Rawatan sirosis

Kelas sirosis hati Anak-Pugh menjadikannya bukan sahaja untuk membuat diagnosis, untuk meramalkan survival pesakit, tetapi juga untuk memilih rawatan yang mencukupi dan terapi sokongan.

Oleh itu, kerosakan hati yang dikompensasi (dengan kelas A) melibatkan terapi asas yang bertujuan untuk menghapuskan punca penyakit ini. Di samping itu, adalah perlu untuk memilih ubat sokongan. Tugas mereka adalah untuk menghapuskan dispepsia. Ejen enzimatik seperti "Pancreatin", "Creon", "Mezim" sangat penting. Dos adalah standard, diambil tiga kali sehari, kebanyakannya sebelum makan. Dilantik oleh kursus, secara purata selama 2-3 minggu, yang diulang dengan frekuensi tertentu.

Dengan sirosis hati subcompensated (dengan sirosis Childro-Pugh kelas B.), perlantikan terapi penyelenggaraan yang dipertingkatkan diperlukan. Untuk tujuan ini, diet garam yang rendah digunakan (tidak lebih dari 2 g garam sehari), protein juga terhad. Daripada ubat-ubatan yang ditetapkan "Furosemide" dan "Spironolactone." Penerimaan ubat diuretik menghalang perkembangan hipertensi portal dan mengurangkan asites. Fungsi saluran gastrousus boleh diperbaiki oleh "Lactulose" sebanyak 50-70 ml sehari, tetapi pengambilan harus tetap.

Dalam kes kerosakan hati yang decompensated (dengan kelas C pada skala Anak-Pugh), keadaan yang mengancam kehidupan pesakit itu sendiri. Penjagaan rapi segera diperlukan. Paracentesis menyediakan perkumuhan cecair dari peritoneum, albumin dan kristal yang disuntik secara intravena, menambah jumlah darah dan protein yang beredar di dalam badan. Diuretik digunakan secara aktif: "Spironolactone" dan "Furosemide" yang sama. Berikan makanan garam yang rendah. Nutrisi parenteral seimbang datang dengan encephalopathy hepatik dan keadaan serius yang lain.

Kesimpulannya

Pencegahan patologi ini juga berdasarkan kepada klasifikasi sirosis hati Anak-Pugh.

Dengan menjalani kompensasi penyakit, tujuan prophylactic tidak diperlukan. Dalam kelas B dan C, pesakit mungkin mengalami anemia, dan oleh itu erythropoietin sering diresepkan. Selain itu, penyekat beta (seperti "Metoprolol", "Anaprilina") sering diresepkan, yang boleh menghalang pecah urat esofagus.

Apakah Kaedah Anak-Pugh?

Klasifikasi pertama kali dicadangkan pada tahun 1964 oleh dua saintis Amerika sebagai alternatif yang lebih efektif untuk APACHE II dan APACHE III. Child-Drink membolehkan anda menilai keadaan pesakit sudah pada hari pertama pemerhatian.

Penilaian berlaku pada agregat beberapa parameter. Selepas meneliti prestasi mereka, doktor boleh menilai tahap perkembangan penyakit dalam pesakit kepada salah satu daripada tiga kelas. Korelasi setiap penunjuk khusus ke kelas tertentu berlaku dengan memberikannya sejumlah mata tertentu.

Anak Kelas A adalah sepadan dengan tahap kompensasi sirosis, masing-masing, kelas Anak B dan Anak C - subcompensational dan dekompensasi.

Setiap kelas mempunyai julat penarafan sendiri. Selepas mengira skor keseluruhan semua petunjuk, setiap keadaan tertentu penyakit hati mendapat kelasnya sendiri.

Apakah kriteria untuk menilai sirosis hati oleh Child-Pugh

Pesakit yang mengalami sirosis dikehendaki untuk melakukan ujian darah biokimia untuk menentukan kelasnya. Doktor yang berminat tertarik dengan penunjuk seperti jumlah bilirubin plasma, indeks prothrombin (masa prothrombin atau nisbah normal antarabangsa), dan plasma darah albumin.

Kehadiran ascites dan encephalopathy hepatik, dan tahap keparahannya, juga ditentukan. Sekiranya hepatitis berjangkit ditemui dalam pesakit, ia akan menimbulkan keadaannya.

Setiap kriteria yang digunakan dalam proses penilaian diberi skor dari 1 hingga 3. Unit ini menunjukkan tahap kerusakan yang paling mudah, masing-masing, tiga - yang paling teruk. Jumlah mata membolehkan untuk mengaitkan penyakit itu ke kelas tertentu:

 • 5-6 mata: kelas A;
 • 7-9 mata: kelas B;
 • 10-15 mata: kelas C.

Bilirubin hepatik

Bilirubin adalah pigmen hepar. Ia terbentuk dalam proses penguraian sel darah merah, dan mungkin terdapat dua jenis:

Yang terakhir mesti dikumuhkan secara semulajadi dengan bergerak dari hati ke usus dan buah pinggang. Dalam kes di mana hati tidak menghadapi tugas ini, bilirubin mula berkumpul di dalam darah. Yang dinamakan bilirubin genangan bertindak ke atas badan sebagai keracunan toksik. Biasanya, bilirubin indeks dalam darah tidak melebihi indeks 20.5 mikron mol seliter, walaupun, setakat ini, doktor menunjukkan dalam ujian hasil tanda 21 mikron.

Pada pesakit yang didiagnosis sirosis alkohol, markah untuk penunjuk ini diberikan seperti berikut:

 • dari 2 hingga 34 mikron mol / liter - 1 mata;
 • 34-50 mikron mol / liter - 2 mata;
 • lebih daripada 50 mikron / liter - 3 mata.

Kadar pembekuan darah

Indeks prothrombin (PTI, PTV atau MNO) adalah kriteria penilaian seterusnya. Dalam keadaan normal, hati menghasilkan protein prothrombin, yang bertanggungjawab untuk tahap pembekuan darah. Dari penunjuk ini, bergantung pada seberapa cepat seseorang dapat menghentikan pendarahan, dan bagaimana kemungkinan berlakunya pendarahan. Pengeluaran jumlah protein yang mencukupi adalah mustahil tanpa mensintesis vitamin K, yang juga membawa hati. Sekiranya tubuh tidak dapat mensintesis vitamin, proses pengeluaran prothrombin terganggu. Ini, seterusnya, menjejaskan kadar pembekuan darah. Indeks prothrombin dikira sebagai nisbah masa pembentukan bekuan darah pada orang yang sihat ke dalam pesakit dengan sirosis. Penentuan magnitud berlaku dengan kaedah Quick. Norma pada orang dewasa - dari 72 hingga 140%, sementara kadar penebalan cairan darah adalah kira-kira 11-15 saat.

Menurut PTI Kanak-Kanak dianggarkan sebagai berikut:

 • tidak kurang daripada 60% - 1 mata;
 • 40-60% - 2 mata;
 • kurang daripada 40% - 3 mata.

Masa prothrombin (PTV) untuk Child-Pugh diperhitungkan dengan memberikan mata:

 • kurang dari 1.7 - 1 mata;
 • 1.7-2.2 - 2 mata;
 • lebih daripada 2.2 - 3 mata.

Dalam kes ini, mata akan diambil kira pada salah satu petunjuk ini - atau PTV, atau PTI.

Struktur protein - albumin

Albumin adalah sejenis protein tertentu yang dihasilkan oleh hati. Elemen darah ini bertanggungjawab untuk mengangkut bilirubin, dan menghalang proses edema. Kadar normal protein ini pada dewasa adalah dari 35 hingga 50 gram seliter.

Sistem Child-Pugh menganggarkan kuantiti seperti berikut:

 • lebih daripada 35 g / liter - 1 mata;
 • dari 28 hingga 35 g / liter - 2 mata;
 • nilai kurang daripada 28 g / liter - 3 mata.

Penurunan prestasi kepada kurang daripada 27 unit adalah berbahaya bagi pesakit dengan kemungkinan edema pulmonari.

Ascites rongga abdomen

Ascites adalah salah satu komplikasi yang paling berbahaya bagi sirosis hati, apabila cecair mula berkumpul di dalam perut, yang menyebabkan peningkatan ketara dalam jumlah abdomen. Terdapat stagnasi darah dan peningkatan tekanan dalam saluran darah. Keparahan ascites dinilai oleh jumlah kandungan cecair dan ketumpatannya yang boleh dipertimbangkan. Kriteria ini tidak dinilai dalam kesamaan angka:

 • jika pesakit tidak mempunyai patologi, 1 mata dikira;
 • jika asites adalah ringan dan biasanya boleh diterima untuk rawatan perubatan, 2 mata ditambah kepada jumlah keseluruhan;
 • jika rongga dengan cecair sukar disentuh, dan praktikalnya tidak bertindak balas terhadap langkah-langkah terapeutik yang berterusan, 3 mata diambil kira.

Ensefalopati hati

Lesi ini adalah satu kemungkinan komplikasi sirosis alkohol. Malah, ia adalah satu proses mabuk badan, apabila hati yang tidak berfungsi dengan sempurna tidak dapat menghapuskan ammonia dan derivatif dari bahan toksik ini dari badan. Keadaan ini sering menjadi koma, selepas itu pesakit tidak lagi mendapat kesedaran.

Sekiranya tiada ensefalopati hepatik, 1 mata ditambah kepada skor keseluruhan. Sekiranya pesakit mengantuk pada siang hari dan insomnia pada waktu malam, dan tidur mungkin berubah menjadi lesu, keadaan ini adalah "bernilai" 2 mata. Dalam kes ini, boleh menjadi rawatan ubat yang berkesan.

Apabila pesakit mula kehilangan keupayaannya untuk penyelarasan ruang, dan sawan sawan dan epileptik mula menyerangnya, 3 mata ditambah. Keadaan ini boleh diperbetulkan hanya dengan pemindahan organ.

Tafsiran hasil klasifikasi Anak-Pugh

Yang paling baik untuk pesakit adalah kelas Anak-Pugh A sirosis. Dalam kes ini, anda boleh mengharapkan pesakit akan hidup dari 7 hingga 25 tahun, tertakluk kepada pematuhan berterusan dengan keperluan doktor, dan rawatan berterusan. Di samping itu, pesakit boleh menjalani pemindahan hati, tetapi ini bukan keperluan rawatan. Kadar survival selepas pembedahan adalah kira-kira 90%.

Cirrhosis hati kelas B bermakna bahawa keadaan organ yang terkena agak teruk. Seseorang yang mempunyai patologi seperti ini dirujuk sebagai nombor dari 5 hingga 10 tahun hidup selepas diagnosis. Patologi ini adalah petunjuk untuk pelantikan pemindahan organ. Pada masa yang sama, kira-kira 30% pesakit tidak dapat hidup lama selepas operasi.

Anak C kelas adalah yang paling berbahaya dan sukar bagi pesakit. Tidak lebih daripada 40% daripada pesakit ini boleh hidup 2.5-3 tahun, dan kebanyakannya akan hidup sedikit lebih setahun atau dua tahun. Dengan tahap kerosakan sedemikian, pemindahan hati adalah keperluan mandatori rawatan, tetapi selepas pembedahan abdomen hanya 18-19% pesakit masih hidup.

Seringkali, sirosis digabungkan dengan penyakit serius lain - kanser hati, hepatitis virus, sitomegalovirus, HIV. Memilih taktik rawatan, doktor mengambil kira kehadiran penyakit ini dalam pesakit. Semua terapeutik terapi berlaku dengan cara yang kompleks: persiapan multivitamin ditetapkan, hepatoprotectors, imunomodulator dan terapi antiviral, ubat khusus untuk mengekalkan hati, memperlambat proses pertumbuhan tisu berserabut, dan menormalkan tekanan darah. Dalam kes-kes apabila disiasat kelas C. didiagnosis, pada dasarnya apa-apa langkah selain pemindahan organ tidak berkesan. Walaupun pemindahan itu tidak menjamin pesakit dapat bertahan.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh dianggap agak objektif dan lebih efektif daripada skala lain yang lebih awal. Doktor menetapkan orang yang terlibat untuk menjalankan ujian dan peperiksaan. Dia membandingkan data yang diperolehi mengenai jumlah bilirubin, albumin, tahap PTV dan PTI, serta kehadiran asites dan encephalopathy dengan skala penilaian bilangan unsur dalam darah, masa pembekuan, dan tahap komplikasi. Setiap keadaan dianggarkan dengan mata, yang akhirnya diringkaskan, memberi peluang kepada doktor untuk menilai pengabaian penyakit ini, seberapa berkesan pembedahannya, dan kemungkinan kemungkinan pesakit akan hidup selepas operasi.

Tahap Bilirubin Normal

Sebelum anda bercakap tentang penunjuk bilirubin, perlu menjelaskan jenis bahan apa. Seperti yang dinyatakan di atas, ia adalah pigmen empedu. Dalam kepekatan yang tinggi, ia dianggap toksik, ia dapat dengan mudah melewati semua halangan semulajadi di dalam tubuh, menembusi hati dan memusnahkannya dari dalam.

Bilirubin normal dalam darah seseorang yang sihat ialah 16.5 mol. Sekiranya jumlah ini sedikit melebihi, badan tidak menakutkan. Apabila kepekatan meningkat kepada 32 mol, terdapat kesan langsung bukan sahaja pada hati, tetapi juga pada sistem saraf, serta otak.

Bilirubin percuma biasanya diangkut melalui badan dengan albumin. Di dalam hati, ia terikat kepada asid glucuronic, selepas itu ia hancur dalam cecair dan disingkirkan dengan air kencing atau najis tanpa sebarang masalah.

Doktor telah lama menyedari bahawa dengan perkembangan sirosis hati, angka ini mula bertambah besar. Dalam hal ini, ia digunakan secara aktif dalam diagnosis klasifikasi Anak-Pugh. Bergantung pada jumlah bilirubin dalam darah, perkara berikut boleh diberikan:

 1. Jika kepekatannya adalah dari 17 hingga 34 mmol, maka skor Child-Pugh diberikan.
 2. Apabila kepekatan mencapai 34-51 mmol, 2 mata diberikan.
 3. Sekiranya kepekatan melebihi 51 mmol, letakkan 3 mata.

Doktor menjalankan beberapa ujian, menilai kesejahteraan umum seseorang, meletakkan mata dalam kategori yang berbeza. Selepas itu, kesimpulan dibuat mengenai tahap perkembangan sirosis. Semakin tinggi bilangan mata yang diterima, lebih banyak mengabaikan penyakit ini.

Yang paling teruk adalah peringkat terakhir perkembangan penyakit, apabila sel hati hampir sepenuhnya terkena, dan tubuh tidak dapat berfungsi seperti sebelumnya. Pada tahap ini dalam perkembangan sirosis, kadar kematian pesakit adalah lebih dari 60%, dan walaupun pemindahan hati tidak menjamin kelangsungan hidup.

Diagnosis dan kesan peningkatan bilirubin

Kadar peningkatan bilirubin dalam sirosis hati mempunyai banyak akibat yang tidak menyenangkan. Bukan untuk apa-apa bahan ini dianggap toksik, kerana ia mempengaruhi tisu sistem saraf, otak, hati. Kepekatan tinggi penunjuk menghasilkan masalah berikut:

 • Perubahan warna kulit, menjadi kuning, dan kulit itu sendiri lembut dan terlalu sensitif;
 • mata dan mulut lendir berwarna kuning, sementara ia boleh mengganggu kepekatan visi biasa;
 • Fungsi buah pinggang yang normal terganggu, menyebabkan air kencing menjadi kuning gelap;
 • disebabkan kesan toksik bahan ini, kematian sel hati dan pembentukan tisu berserabut dipercepat.

Perubahan warna air kencing, perubahan warna kotoran, kekuningan kulit dan kemerosotan kesejahteraan umum - semua penunjuk ini menunjukkan peningkatan bilirubin dalam darah. Doktor mendapati bahawa kepekatan bahan meningkat dari tahap pertama perkembangan penyakit itu, dan proses ini berterusan sehingga peringkat akhir sirosis.

Peperiksaan yang mungkin

Tahap bilirubin bukanlah satu-satunya petunjuk yang diambil kira dalam klasifikasi Anak-Pugh. Juga, doktor menilai gejala ciri berikut:

 • kepekatan albumin darah;
 • kehadiran atau ketiadaan ascites;
 • peringkat perkembangan ensefalopati;
 • indeks prothrombin.

Semua petunjuk ini boleh didapati melalui ujian darah biokimia. Dengan cara ini, analisis biokimia darah bukanlah satu-satunya prosedur yang perlu dilakukan untuk membuat diagnosis yang tepat. Hakikatnya ialah sirosis adalah penderitaan berbahaya yang selalunya tidak nyata sendiri. Untuk diagnosis, kita perlu meneroka banyak penunjuk tambahan.

Biasanya, doktor melakukan pemeriksaan luar, mengambil darah untuk analisis, mengambil x-ray, melakukan pemeriksaan ultrasound abdomen, dan hanya selepas itu membuat keputusan. Dalam diagnosis, adalah penting bukan sahaja penyakit itu sendiri, tetapi juga tahap perkembangannya. Kaedah rawatan dan nuansa terapi dadah terus bergantung pada peringkat.

Bilirubin bertambah: diagnosis mungkin

Penunjuk ini bertambah bukan hanya sekiranya sirosis hati, tetapi juga dengan adanya penyakit lain, yang menimbulkan kesulitan dalam diagnosis. Kepekatan bilirubin meningkat dalam kes berikut:

 1. Dengan semua jenis hepatitis.
 2. Dengan kanser hati.
 3. Kepekatan bilirubin meningkat dengan halangan aliran empedu.
 4. Sindrom Gilbert menyebabkan peningkatan kepekatan bilirubin yang tidak terikat, yang membawa kepada perubahan warna air kencing.
 5. Apabila kerosakan hati autoimun.

Peningkatan kepekatan juga boleh disebabkan oleh anemia, yang berlaku akibat pemindahan darah yang tidak betul. Sekiranya seseorang itu dipindahkan darah yang tidak sesuai dengan dirinya sendiri atau kumpulannya, dia pasti akan menghadapi pertumbuhan bilirubin ini.

Oleh kerana pelbagai diagnosis mungkin, doktor perlu memberi perhatian kepada ciri-ciri yang berlainan dalam analisis biokimia darah. Jadi, penunjuk berikut diambilkira:

 • pembekuan darah, yang berkurang dengan sirosis;
 • jumlah glukosa dalam darah (biasanya ada peningkatan);
 • jumlah natrium dan kalium;
 • dengan sindrom hepatorenal (ini adalah komplikasi sirosis), kreatinin dan urea dalam peningkatan darah;
 • dengan sindrom hepatorenal, kadar penapisan glomerular juga meningkat;
 • ditentukan oleh kepekatan ferritin dan besi.

Ketepatan diagnosis adalah sangat penting, kerana, setelah membuat kesilapan, doktor dapat menetapkan rawatan yang salah, sehingga memburuk-burukkan kesejahteraan umum pesakit.

Dengan sirosis hati di peringkat kemudian, diagnosis biasanya tidak menimbulkan masalah, kerana tanda-tanda luar penyakit itu terlalu jelas.

Pesakit mengadu kesakitan yang teruk, suhunya meningkat dengan ketara, terdapat kekuningan kulit, pendarahan dari gusi dan dubur.

Jika penyakit baru mula berkembang, masalah mungkin timbul dengan diagnosis. Walau bagaimanapun, pada peringkat awal dan rawatan mempunyai prognosis yang lebih positif. Dengan sirosis hati pada tahap pampasan, pesakit boleh hidup selama 10-15 tahun, dengan syarat dia mengikut diet yang betul.

Kadar bilirubin meningkat dengan jumlah leukosit dalam darah. Cirrhosis sendiri sering disertai dengan penurunan sel darah merah dan platelet. Penyakit ini perlahan perlahan-lahan, pada masa yang sama menjejaskan bukan sahaja hati, tetapi juga limpa dan buah pinggang yang terletak berdekatan. Pada berapa lama seseorang memulakan rawatan, akan bergantung bukan sahaja kesihatannya, tetapi juga jangkaan jangka hayat.

Apakah skala Anak-Minum untuk?

Klasifikasi membawa yang paling penting untuk penafsiran yang betul tentang tahap kerosakan hati dan penunjuk statistik pengurusan pesakit:

 1. Jangka hayat pada pesakit dengan sirosis
 2. Kematian pasca operasi dengan campur tangan abdomen
 3. Penilaian keperluan pemindahan hati pada pesakit dengan sirosis

Sudah tentu, data yang diperolehi akan semata-mata statistik. Seorang doktor yang berpengalaman tidak akan bergantung sepenuhnya kepada klasifikasi ini.

Bagaimanakah cirrhosis Anak-Pugh dinilai?

Klasifikasi berdasarkan pada penentuan beberapa indikator pada skala dari 1 hingga 3 poin dan penugasan lanjut kelas untuk sirosis bergantung pada jumlah mata yang diterima. Semua pesakit dibahagikan kepada 3 kelas: A, B dan C.

 • A - dari 5 hingga 6 mata - pampasan sirosis
 • B - dari 7 hingga 9 mata - sirosis subcompensated
 • C - dari 10 hingga 15 mata - sirosis decompensated

Malangnya, penunjuk yang diterima umum yang digunakan dalam klasifikasi Anak-Pugh tidak wujud. Terdapat variasi yang berbeza, satu darjah atau yang lain berbeza dari satu sama lain. Kami membentangkan pilihan pengkelasan yang paling banyak digunakan di Rusia.

Ascites

 • 1 mata - tiada asites
 • 2 mata - dengan mudah disesuaikan dengan rawatan konservatif
 • 3 mata - asites tidak terkawal, laparosentesis sering diperlukan untuk menghapuskan

Bilirubin total

 • 1 mata - kurang daripada 34 μmol / L atau 2 mg / dL
 • 2 mata - 34-50 μmol / l atau 2-3 mg / dL
 • 3 mata - lebih daripada 50 μmol / l atau lebih daripada 3 mg / dl. Biasanya dengan jumlah jaundis bilirubin ini mula muncul

Kandungan Albumin Plasma

 • 1 mata - jumlah protein lebih daripada 3.5 g / l
 • 2 mata - sehingga 2.8 g / l
 • 3 mata - kurang daripada 2.8 gram seliter

Keparahan ensefalopati hepatic dengan sirosis

 • 1 mata - encephalopathy tidak dinyatakan
 • 2 mata - encephalopathy sehingga tahap 2, dikawal dengan rawatan yang mencukupi
 • 3 mata - encephalopathy teruk gred 3-4 sehingga koma hepatik

Penilaian sistem pembekuan darah di salah satu indikator
Indeks Prothrombin (PTI)

 • 1 mata - lebih daripada 60%
 • 2 mata - 40-60%
 • 3 mata - kurang daripada 40%

Atau
Masa Prothrombin (PTV)

 • 1 mata - 1-4 saat.
 • 2 mata - 4-6 saat.
 • 3 mata - lebih daripada 6 saat.

Atau
Antarabangsa Normalized Attitude (INR)

 • 1 mata - kurang daripada 1.7
 • 2 mata - 1.7-2.20
 • 3 mata - lebih daripada 2.20

Tafsiran skor yang diterima

Dengan menambah jumlah semua petunjuk, nisbah pesakit dengan sirosis hati kepada salah satu kumpulan ditentukan.

Kelas A

Pesakit yang mempunyai kekurangan ketara fungsi sel-sel hati menurut Child-Pugh. Pesakit tertakluk kepada rawatan konservatif, tidak ada keperluan untuk pemindahan hati. Jangka hayat lebih daripada 15 tahun (tertakluk kepada kawalan dan rawatan yang mencukupi). Kebarangkalian hasil pembedahan abdomen adalah kurang daripada 10%. Dengan perkembangan lanjut mengenai sirosis hati, peralihan ke gred seterusnya mungkin.

Kelas b

Kelas pertengahan kekurangan fungsi hepatosit dalam sirosis sederhana. Isu pemindahan hati perlu dipertimbangkan (bergantung kepada jenis penyakit yang menyebabkan sirosis). Kematian pascaoperasi mencapai 20-30%. Anggaran jangka hayat sehingga 10 tahun, dengan sedikit kurang daripada separuh mati dalam dua tahun pertama.

Kelas C

Ketidakseimbangan hepatoselular yang teruk, prognosis maut - kurang daripada 3 tahun, lebih daripada separuh mati pada tahun pertama. Kematian postoperative yang sangat tinggi (kira-kira 80%) praktikal tidak membenarkan melaksanakan operasi perut yang dirancang, campur tangan pembedahan hanya dengan ancaman langsung kepada kehidupan. Dengan tahap kerosakan hati ini, pemindahan adalah petunjuk langsung (tanpa adanya contraindications mutlak).

Buat temujanji dengan doktor

Pilih bandar anda, pengkhususan doktor yang diperlukan (ahli hepatologi, ahli gastroenterologi...), tentukan kawasan kediaman anda.

Terdapat tiga fasa dalam perkembangan sirosis hati:

Pada pesakit dengan sirosis hati yang dikompensasi, walaupun dalam ketiadaan tanda-tanda klinikal penyakit, adalah perlu untuk menentukan:

 • Urat vena daripada esofagus dan perut.
 • Perubahan dalam penunjuk serum hepatik fungsional - dysproteinemia, hypocholesterolemia, disimmunoglobulinemia.
 • Fasa subkompensasi.

  Dalam fasa subcompensated, pesakit mengalami keletihan dan kembung, serta ciri-ciri manifestasi fasa pampasan.
  Dekompensasi Fasa.

  Dengan penguraian pulihan hati (selain dari tanda-tanda fase pampasan dan subkontensasi yang sudah ada), penyakit kuning, kekurangan hepatoselular, ascites, hipertensi portal berkembang.

  • Ascites adalah kumpulan cecair serous dalam rongga perut. Biasanya, jumlah ini adalah 150 ml.
  • Jaundis adalah pewarnaan kulit dan sclera, bervariasi dari warna kuning limau yang tidak dapat dilihat dengan warna hijau zaitun yang jelas, bergantung kepada keparahan dan tempoh penyakitnya. Jaundis disebabkan oleh pemendapan pigmen bilirubin oren-coklat secara langsung di bawah lapisan luar kulit.
  • Hipertensi portal. Manifestasi hipertensi portal adalah: splenomegaly, hypersplenism, urat varicose esofagus, perut. Secara klinikal, hipertensi portal ditunjukkan oleh pengembangan urat saphenous dinding perut anterior ("kepala ubur-ubur"), pendarahan dari urat varikos esofagus dan lambung.
  • Kegagalan hepatoselular. Kegagalan hepatik dicirikan oleh encephalopathy, pendarahan, dan anemia; penampilan tanda kulit extrahepatic (palma hepatik, urat labah-labah, pembesaran urat subkutaneus dinding perut anterior); gangguan metabolisme dadah, penurunan berat badan progresif.
  • Manifestasi tambahan terhadap penyembuhan cirrhosis hati:
   • Peningkatan kejadian kanser hati.
   • Kecenderungan kepada jangkitan, terutamanya perkembangan peritonitis spontan.
   • Kemunculan ulser gastroduodenal.
   • Perkembangan kegagalan buah pinggang selepas pembedahan.
 • Klasifikasi sirosis oleh Anak Pugh: penilaian tahap penyakit

  Sistem perubatan modenmenetaskan data mengenai sebarang penyakit dengan mengelaskan dan membahagikannya kepada spesies atau kumpulan. Jadi klasifikasi sirosis hati dilakukan oleh faktor etiologis dan oleh ciri-ciri morfologi. Yang mana anda juga boleh membuat ramalan survival pesakit sebagai peratusan.

  Untuk melakukan diagnosis yang tepat mengenai keparahan sirosis dan meramalkan perkembangan lanjut penyakit ini dan keperluan pemindahan organ, para pakar menggunakan skala khusus. Yang paling biasa ialah skala Anak Pugh. Dalam sumber yang berbeza mungkin ada sedikit perbezaan dalam parameter sempadan dan kebarangkalian kelangsungan hidup, tetapi pada dasarnya sistem pengiraan adalah jelas dan mudah difahami. Mengenai dia dan bercakap hari ini.

  Ia penting! Menemui alat yang unik untuk memerangi penyakit hati! Mengambil kursus anda, anda boleh mengalahkan hampir semua penyakit hati hanya dalam seminggu! Baca lebih lanjut >>>

  Apakah yang ditunjukkan skala dan apa untuknya?

  Klasifikasi sirosis mengikut Anak Pugh adalah berdasarkan penunjuk berikut:

  • indeks prothrombin, yang menunjukkan penyimpangan dalam sistem pembekuan darah;
  • jumlah albumin (protein dalam plasma darah);
  • kekeruhan bilirubin, pigmen empedu yang terbentuk semasa proses penguraian protein;
  • kehadiran hepatic encephalopathy (peringkat). Patologi didasarkan pada penyelewengan di otak akibat keracunan badan dengan produk metabolik toksik. Hati tidak dapat membersihkan darah dan bahan-bahan beracun dengan berkesan ke dalamnya;
  • asites (satu set cecair di peritoneum). Komplikasi ini berkembang dalam proses meningkatkan tekanan pada urat hati dan pengumpulan komponen cecair darah dalam rongga perut.

  Setiap parameter yang dibentangkan dinyatakan dalam segi angka dalam unit yang sesuai.

  Penilaian keparahan sirosis

  Menurut hasil kajian makmal dan semua kriteria di atas, diagnosis diformulasikan. Menentukan tahap sirosis hati bergantung kepada keparahan komplikasi seperti hipertensi portal dan kegagalan hati. Bagi setiap gejala-gejala ini, skor diberikan, yang akan memungkinkan untuk menilai tahap keterukan penyakit dan menentukan kelas mana yang dimiliki.

  Menurut sistem Child Pugh, terdapat tiga kelas yang bertanggungjawab untuk fasa-fasa perkembangan sirosis tertentu.

  Yang pertama ialah fasa pampasan (kelas A). Pada tahap perkembangan sirosis ini, pesakit hampir tidak mengadu tentang manifestasi gejala penyakit. Tetapi semasa menjalani pemeriksaan perubatan, doktor mendiagnosis vena varikos kerongkong dan keabnormalan dalam nilai hati dalam ujian darah.

  Yang kedua adalah fasa subkompensasi (kelas B). Pada peringkat ini, penurunan minat, peningkatan keletihan dan masalah dengan saluran gastrointestinal ditambah kepada ciri-ciri gejala fasa pampasan.

  Penyediaan khas berdasarkan bahan semulajadi.

  Klasifikasi keparahan sirosis mengikut Anak-Pugh

  Cirrhosis anak-Pugh digunakan untuk menilai keparahan sirosis dalam pesakit.
  Selain itu, berdasarkan klasifikasi, penilaian dibuat dari kadar survival pesakit dengan sirosis hati dan peratusan kematian selepas pembedahan ditentukan. Di samping itu, tahap keperluan untuk pemindahan hati dinilai.

  Penggunaan sistem ini membayangkan pembahagian ke dalam kelas, di mana 3 dan, bergantung kepada beberapa parameter, mereka menentukan keparahan sirosis, dan oleh itu tempoh kehidupan manusia. Terdapat penilaian tahap pampasan penyakit.

  • kelas A (Child A) - sirosis yang dikompensasi;
  • kelas B (Child B) - subcompensated;
  • kelas C (Anak C) - decompensated.

  Setiap kelas mempunyai mata sendiri, yang dikira berdasarkan jumlah titik beberapa parameter. Sekiranya jumlah skor semua parameter berada dalam lingkungan 5-6, maka keparahan sirosis adalah kelas A. Julat 7-9 diberikan kepada kelas B, dan Kelas Anak-Pu yang kedua mempunyai nilai tertinggi dalam julat 10-15.

  Jelas sekali, yang pertama mempunyai tahap keparahan minimum dan jangka hayat maksimum, yang berbeza di rantau 15-20 tahun. Kanak-Pugh kelas B berpangkat kedua dalam umur panjang pesakit dan boleh bertahan sehingga 10 tahun. Sekiranya kelas C didiagnosis, maka jangka hayat pesakit hanya 1-3 tahun.

  Kadar kematian pasca operasi juga tertinggi untuk kelas C - kira-kira 82%, B - 30%, A - 10%.

  Keperluan transplantasi hati: tinggi, dengan keparahan cirrhosis kelas C. sederhana - B; rendah - A.

  Klasifikasi sirosis hati

  Cirrhosis menyebabkan 40 juta kematian setiap tahun. Ia adalah perubahan yang merosakkan hati akibat daripada virus, toksik dan patologi lain, di mana tisu parenchyma yang sihat digantikan oleh sel kolagen (berserabut), dan nodul dystrophik terbentuk di permukaannya. Walaupun banyak terapi terapeutik yang baru digunakan untuk merawat pesakit sedemikian, kebanyakannya mati dalam sirosis dalam 2-5 tahun, mengalami kesakitan teruk pada peringkat lanjut.

  Klasifikasi Etiologi

  Oleh kerana pelbagai jenis manifestasi dan perjalanan penyakit dan perlunya pelantikan terapi individu, beberapa klasifikasi sirosis hati telah diluluskan pada Perhimpunan WHO 1978. Yang paling penting ialah pengagihan secara etiologi, kerana ia adalah skim terapeutik yang dipilih untuknya. Kerana kerosakan hati, bentuk yang paling umum dari sirosis adalah:

  1. alkohol (40-50% daripada kes) - kekalahan hepatosit dengan etanol adalah punca paling umum dalam sirosis. Kadar permulaan patologi bergantung kepada banyak faktor individu: kekerapan penggunaan alkohol, kualiti mereka, kehadiran jangkitan, tempoh keadaan mabuk, dan sebagainya. Oleh itu, apabila dimakan setiap hari 200-400 g vodka, sirosis berlaku dalam 10-15 tahun, tetapi jika seseorang adalah pembawa hepatitis, hati yang terjejas akan muncul dalam 5-7 tahun;
  2. virus (20-35% daripada kes) - sirosis adalah akibat daripada hepatitis B, C dan D kronik, yang hanya dirawat secara simtomatik buat masa ini. Walaupun dengan pengampunan lama, kemungkinan parenchyma yang rosak oleh fibrosis tidak dikecualikan. Juga, sirosis boleh berkembang sebagai satu komplikasi dalam perjalanan berat hepatitis A dan E, yang diamati pada 1-5% pesakit;
  3. toksik (5-10% daripada kes) - kekalahan hepatosit adalah mungkin dengan pendedahan teratur kepada badan pelbagai racun. Kumpulan risiko utama terdiri daripada pekerja dalam industri kimia dan logam. Kes-kes keracunan toksik hati oleh spora kulat dan bahan kimia yang digunakan untuk melindungi tanaman daripada perosak juga telah dilaporkan. Oleh itu, pekerja pertanian juga menghadapi risiko sirosis. Ubat yang terutama digunakan untuk merawat onkologi juga boleh menghalang fungsi hati. Dalam kes ini, diagnosis sirosis ubat dibuat;
  4. kongestif (jantung) - bentuk ini dicirikan oleh nekrosis hepatosit, yang disebabkan oleh hipoksia dan stasis darah dalam intra dan ekstrematik kapal. Ini biasanya merupakan komplikasi yang berlaku di latar belakang jantung atau kekurangan paru. Dengan sirosis jenis ini, ascites sering berlaku, menyebabkan pendarahan dalaman saluran pernafasan dan peritonitis bakteria. Akibat kegagalan multiorgan, prognosis adalah miskin;
  5. bilier utama (genetik) - penyakit ini disebabkan oleh imunoregulasi yang merosakkan, iaitu, sel-sel imun menyebabkan penyusupan epitelium empedu, yang membawa kepada nekrosis hepatosit. Penyakit ini dicirikan oleh banyak manifestasi extrahepatic, termasuk lesi tempatan dalam bentuk nefritis dan alveolitis, serta penyakit rematik sistemik: lupus, arthritis rheumatoid, scleroderma, dan sebagainya. Prognosis tidak menguntungkan.

  Cirrhosis juga boleh bermula pada latar belakang sebab-sebab lain: diabetes mellitus, hemochromatosis (ketidakupayaan hati untuk menghilangkan besi, kerana ia berkumpul di dalam darah dan bertindak sebagai toksin), galactosemia, dan lain-lain. Trombosis, khususnya, penyakit Budd dapat menjadi penyebab yang mungkin Chiari, di mana urat hati disekat dan pembuangan trombus diperlukan. Walau bagaimanapun, kes-kes seperti ini jarang berlaku.

  Perlu diperhatikan bahawa menurut beberapa data, kira-kira 5-15% daripada semua sirosis tergolong dalam kumpulan kriptogenik, iaitu, mereka berkembang dengan alasan yang tidak diketahui. Pemeriksaan yang lebih teliti dan mendalam pesakit "idiopatik" menunjukkan bahawa 60% daripada mereka mempunyai kerosakan hati yang disebabkan oleh gangguan genetik sistem endokrin. Apabila kaedah diagnostik bertambah baik, sirosis kriptogenik menjadi kurang biasa, tetapi beberapa kes klinikal meninggalkan banyak masalah yang tidak dapat dijelaskan.

  Klasifikasi morfologi

  Klasifikasi penyakit oleh perubahan struktur pada hati yang terjejas mungkin dilakukan selepas pencitraan diagnostik organ tersebut. Pengimejan ultrabunyi hanya memberi gambaran umum saiz, ketumpatan dan makrofeksi organ, dan data CT atau MRI dapat memberikan maklumat yang lebih lengkap. Sekiranya pesakit mempunyai pin logam di dalam badan, maka dia tidak boleh melakukan imbasan MRI, dan imbasan CT contraindicated pada kanak-kanak, wanita hamil dan orang-orang yang baru-baru ini mengambil imbasan CT atau X-ray akibat radiasi berbahaya. Pilihan kaedah diagnostik tertentu ditentukan secara individu. Sekiranya tiada alat sesuai, maka tusukan dilakukan di bawah kawalan ultrasound.

  Klasifikasi morfologi sirosis hati mempunyai tiga jenis dengan subspesiesnya:

  Klasifikasi anak-Puy

  Setiap penunjuk dicetak (1, 2 atau 3 mata masing-masing).

  Tafsiran dilakukan mengikut kriteria berikut.

  kelas A (pampasan) - 5-6 mata

  kelas B (subcompensated) - 7-9 mata

  kelas C (decompensated) - 10-15 mata

  Ringan, mudah dirawat

  Tegang, tidak boleh dirawat

  Kepekatan bilirubin serum, μmol / l (mg%)

  Tahap albumin serum,

  Masa prothrombin, atau indeks prothrombin (%)

  Gangguan tidur, tingkah laku dan mood. Mengurangkan perhatian Ataksia dan gegaran mudah. Adynamia.

  Memperkukuhkan gejala tahap I. Mengantuk. Tingkah laku tidak mencukupi. Disorientasi dalam masa. Pusing, pingsan. Sambutan yang membosankan lambat, maklum balas stereotaip.

  Stupor Awakens dengan kesukaran. Kegembiraan (kegelisahan motor, jeritan yang membosankan, teriakan). Ucapan yang tidak bersesuaian. Kekeliruan besar. Pergerakan bola mata mengembara. "Menggetarkan gegaran", kekejangan, kekejangan otot. Melanggar hubungan dengan pesakit dengan tindak balas yang mencukupi untuk kesakitan. Bau hepatik.

  Coma - kehilangan kesedaran. Pergerakan spontan dan tindak balas kepada rangsangan yang menyakitkan pada permulaan koma mungkin berterusan, kemudian hilang. Selingan berlainan. Tiada reaksi pupillary. Refleks patologi (plantar). Kejang. Bunyi hepatik yang diucapkan.

  AKTIVITI PROSES PATOLOGI.

  A) penunjuk cytolisis - peningkatan dalam transaminase sehingga% kali, bilubin - sehingga 3 kali (disebabkan oleh pecahan terikat);

  B) penunjuk IVS - peningkatan globulin gamma sehingga 25%, titer antibodi kepada DNA, ANF - sehingga 2 kali;

  C) penunjuk kolestasis - peningkatan fosfatase alkali dan kololeksi sehingga ke Bilangan masa, kolesterol - sehingga 1.5 kali;

  D) 1 darjah aktiviti histologi mengikut biopsi.

  A) tahap transaminase adalah 5-10 kali, bilirubin adalah 3-5 kali lebih tinggi daripada biasa;

  B) gamma globulin dalam lingkungan 25-30%, peningkatan anti-DNA, ANF 2-4 kali;

  B) SHFT. kolestrol 3-5 kali lebih tinggi daripada normal, kolesterol 1.5-2 kali;

  D) 2 darjah aktiviti histologi.

  A) transaminases meningkat lebih daripada 10 kali, bilirubin - lebih dari 5 kali;

  B) gamma globulin melebihi 30%, anti-DNA, ANF adalah 5 atau lebih kali lebih tinggi daripada biasa;

  C) HPT dan choleglycine meningkat lebih daripada 5 kali, kolesterol - lebih daripada 2 kali;

  Klasifikasi sirosis hati pada skala Anak - Pugh: keterukan dalam mata

  Klasifikasi sirosis pada skala Anak-Pugh adalah cara moden untuk menilai keparahan patologi. Ia terletak pada hakikat bahawa doktor menilai simptom penyakit itu mengikut keterukan manifestasi dan skor mereka. Bagi setiap kriteria, jumlah tertentu dikira. Selepas itu, doktor mengklasifikasikan jenis penyakit, menetapkan rawatan dan menilai kelangsungan hidup. Untuk mengelakkan kematian, pesakit mesti mematuhi semua cadangan doktor.

  Klasifikasi ini dicadangkan pada tahun 1973 dan merupakan yang paling popular pada masa ini. Berdasarkan hal ini, doktor membuat kesimpulan tentang perlunya operasi atau preskripsi terapi obat untuk sirosis hati. Penilaian berlaku mengikut beberapa parameter yang mana titiknya diletakkan.

  Sirosis hati adalah penyakit yang dicirikan oleh penstrukturan tisu hati dan saluran darah, penurunan hepatosit berfungsi (sel hati), pembiakan tisu penghubung. Sekiranya tidak dirawat, patologi ini boleh menyebabkan kegagalan hati dan hipertensi portal (peningkatan tekanan dalam urat portal). Ia berlaku pada wanita dan lelaki pada usia apa-apa terhadap latar belakang hepatitis, patologi keturunan, kerosakan hati toksik dengan ubat-ubatan dan racun semasa bekerja dalam industri berbahaya.

  Pesakit yang disyaki sirosis perlu menderma darah untuk analisis biokimia. Ahli gastroenterologi harus mengkaji tahap bilirubin, indeks prothrombin dan albumin. Kriteria diagnostik yang penting ialah kehadiran / ketiadaan ascites dan ensefalopati hepatik.

  Bilirubin adalah pigmen hati yang terbentuk kerana pecahan sel darah merah. Ia larut dan tidak larut. Yang terakhir diekskresikan kerana peralihan dari hati ke usus dan buah pinggang.

  Jika hati tidak mengatasi ini, maka bilirubin berkumpul di dalam darah. Kerana genangannya, keracunan toksik berlaku. Biasanya, bilirubin indeks tidak boleh melebihi 20.5 μmol / l.

  Indeks prothrombin adalah protein yang bertanggungjawab untuk pembekuan darah. Ia bererti seberapa cepat seseorang menghentikan pendarahan dan kebarangkalian penampilannya. Jika hati tidak dapat menghasilkan vitamin K, yang dihasilkan oleh protein ini, maka terdapat pelanggaran terhadap produksi prothrombin. Norma dalam seseorang berkisar antara 72 hingga 140% dan dikira sebagai nisbah masa pembentukan bekuan darah pada orang yang sihat dengan penunjuk seseorang yang mengalami sirosis hati.

  Albumin merujuk kepada protein yang dihasilkan oleh hati. Ia melakukan pemindahan bilirubin dan menyekat terjadinya edema. Kadar biasa ialah 35-50 g / l.

  Ascites adalah komplikasi sirosis, yang terdiri daripada pengumpulan cecair di rongga perut. Oleh sebab itu, terdapat peningkatan dalam perut, stasis darah dan peningkatan tekanan pada saluran darah. Enfalopati hepatik adalah gangguan neuropik kerana kegagalan hati.

  Terdapat empat peringkat ensefalopati yang perlu dipertimbangkan doktor apabila menilai sirosis: