Adakah mereka dibawa ke tentera dengan hernia

Perut

Hernia boleh menjadi jenis yang berbeza. Setiap mempunyai ciri-ciri sendiri dan berbeza mempengaruhi tubuh manusia. Untuk menanggapi pertanyaan tentang sama ada hernia akan dibawa masuk ke dalam tentera, perlu memahami dengan betul ciri-ciri pelbagai jenis penyakit ini dan manifestasi mereka.

Jenis penyakit

Hernia dalam ubat dipanggil patologi, yang ditunjukkan oleh output atau tengkorak mana-mana organ dari rongga di mana ia mesti berada dalam keadaan normal, sambil mengekalkan integriti membran organ. Penyebab dan gejala semua jenis hernia berbeza.

Hernia dan tentera Vertebral

Hernia tulang belakang adalah penyakit umum yang telah menjadi lebih muda pada tahun-tahun kebelakangan ini. Sebelum ini, penyakit ini menderita terutamanya generasi yang lebih tua. Pada tahun 2018, ramai anak muda mengadu masalah dengan tulang belakang.

Sebab-sebab fenomena ini mungkin:

 • Gaya hidup tidak aktif.
 • Kecederaan fizikal.
 • Kecenderungan keturunan.

Terdapat dua jenis utama hernia vertebra: intervertebral dan schmorlis hernia.

Schmorl hernia dan tentera

Istilah schmorl hernia adalah istilah untuk perubahan dalam cakera intervertebral apabila ia tumbuh ke dalam tisu vertebra. Gangguan bekalan darah dalam kes ini tidak berlaku, kerana vertebra itu sendiri tidak mempunyai saluran darah, dan kerana ketiadaan ujung saraf, patologi itu hampir tidak asimtomatik. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, setelah mengangkat berat badan, rasa sakit yang terasa mungkin dirasakan.

Schmorl hernia adalah paling sering kongenital, tetapi kadang-kadang ia boleh menjadi akibat kecederaan atau kelengkungan parah tulang belakang. Sudah tentu, keputusan draf lembaga akan bergantung pada keterukan penyakit.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, hernia schmorl boleh menyebabkan kerosakan fungsi tulang belakang. Tetapi biasanya dia tidak menimbulkan ketidakselesaan yang ketara, jadi perekrut diberi kategori "B". Ini bermakna dia sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, tetapi pilihannya adalah terhad.

Hernia dan tentara Intervertebral

Penyakit tulang belakang yang lebih serius adalah hernia intervertebral. Penyakit ini bermula dengan perubahan dalam struktur cakera intervertebral, maka anjakannya berlaku dan cincin berserabut jatuh dengan pecah. Bahaya patologi ini adalah bahawa ia mewujudkan tekanan pada saraf tunjang. Seringkali, penyebab hernia intervertebral adalah bentuk osteochondrosis yang diabaikan.

Dengan sendirinya, kehadiran hernia intervertebral bukanlah sebab untuk penangguhan. Keadaan keseluruhan merekrut dinilai. Bergantung pada keparahan penyakit, komisen memperuntukkan kategori kecergasan yang sesuai:

 1. Kategori "B" ditugaskan dalam kes apabila penyakit itu tidak asimtomatik atau manifestasinya adalah ringan.
 2. Kategori "B" boleh ditugaskan dalam situasi berikut: jika fungsi motor bawah atau bahagian atas adalah terganggu, jika operasi tidak mungkin atau tidak berkuat kuasa, dalam hal hernias intervertebral (2 atau lebih) (termasuk hernia schmorl).
 3. Kategori "G" akan ditugaskan kepada seorang pengambilan yang mempunyai tahap pemisahan penyakit, atau dia berada dalam masa operasi selepas operasi.

Mendapatkan tenggelam dari tentera dengan hernia intervertebral tidak begitu sukar. Adalah penting untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu dan lulus peperiksaan yang diperlukan. Sekiranya pengambilan mengadu tentang manifestasi hernia sudah ada di suruhanjaya di pejabat pendaftaran ketenteraan, tetapi tidak ada rekod mengenai masalah ini dalam rekod medisnya, maka akan agak sukar untuk membuktikan keterukan penyakit.

Hernia dan tentera umbi

Dalam kes hernia umbilical di dalam pesakit, suatu tindak tanduk organ-organ dalaman berlaku melalui cincin pusat di luar dinding abdomen. Anomali sedemikian boleh menjadi kongenital atau diperolehi.

Sebab pembentukan hernia umbilik mungkin:

 • Pengetua fizikal yang berlebihan.
 • Trauma abdomen yang teruk.
 • Obesiti atau penurunan berat badan secara drastik.

Sama ada seorang lelaki muda dengan hernia umbilik akan direkrut untuk perkhidmatan ketenteraan bergantung kepada saiz patologi. Sekiranya hernia kecil (dalam cincin fisiologi), maka ia tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan dan tidak boleh mengganggu prestasi perkhidmatan. Pengambilan seperti ini akan menerima kategori "B".

Apabila manifestasi patologi dinyatakan dengan tegas, peperiksaan itu dijalankan di bawah Artikel 60 Jadual Penyakit, yang boleh didapati dalam Resolusi "Pada Kelulusan Peruntukan Pemeriksaan Perubatan Tentera" oleh Kerajaan Persekutuan Rusia pada 04.07.2013 No. 565 (seperti yang dipinda pada 30.03.2017). Wartawan dengan hernia umbi yang berulang dan sederhana, yang berlaku semasa senaman dalam kedudukan tegak badan, dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan.

Hernia Inguinal dan tentera

Dalam hernia inguinal, organ perut menonjol melalui saluran inguinal. Patologi ini mudah dirasakan dan ditentukan secara visual dengan mata kasar. Hernia inguinal mungkin menjadi kongenital atau mungkin disebabkan oleh senaman fizikal. Bahaya dan penipuannya terletak pada hakikat bahawa pada bila-bila masa mungkin terdapat pencincang serpihan usus oleh otot inguinal. Dalam keadaan sedemikian, pesakit hanya akan membantu pembedahan kecemasan.

Pemeriksaan yang disahkan dengan hernia inguinal juga dijalankan di bawah Artikel 60 Jadual Penyakit. Patologi ini berbeza di mana ia mudah dirawat dengan bantuan pembedahan. Proses pemulihan selepas pembedahan biasanya mudah dan pemuda sepenuhnya sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.

Dalam kebanyakan kes, seorang rekrut yang mempunyai hernia inguinal diberi penangguhan untuk menjalani rawatan dan pemulihan lengkap. Seorang lelaki muda memutuskan untuk secara bebas mencari bantuan perubatannya atau tidak. Mengikut undang-undang, penolakan rawatan bukan penyimpangan daripada perkhidmatan ketenteraan.

Dalam mana-mana kes perkhidmatan tentera tidak dibenarkan.
Kehadiran hernia dalam kebanyakan kes bukan alasan untuk pengecualian daripada perkhidmatan ketenteraan. Selalunya, doktor menyediakan waktu sementara dari tentera untuk menjalani rawatan penuh.

Merekrut siapa:

 1. Terdapat pelanggaran berat terhadap sistem muskuloskeletal.
 2. Ketara sensitiviti anggota badan.
 3. Campur tangan bedah tidak mungkin untuk apa-apa sebab.

Jika operasi telah dilakukan, tetapi ternyata tidak berkesan, maka pemuda itu juga akan menerima pengecualian dari perkhidmatan.

Apabila perkhidmatan tentera dibenarkan

Dengan kehadiran mana-mana jenis hernia, perkhidmatan ketenteraan dibenarkan jika penyakit itu adalah sepenuhnya atau hampir tanpa asimtomatik dan tidak menyebabkan penyimpangan serius dalam kesihatan draf tersebut.

Bagaimana untuk mengesahkan diagnosis dalam tentera
Arah utama kerja komisen perubatan dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran adalah untuk menentukan tahap kesediaan seorang draf untuk perkhidmatan ketenteraan yang bermutu tinggi. Suruhanjaya tidak akan mendiagnosis dan tidak akan menetapkan rawatan. Dia bekerjasama dengan dokumen perubatan yang siap sedia dan menjalankan pemeriksaan draf visual.

Sekiranya anda mempunyai soalan atau keraguan mengenai kehadiran sebarang penyakit, seorang remaja boleh dihantar untuk pemeriksaan dan perundingan tambahan dengan pakar di institusi perubatan (klinik atau hospital).

Oleh itu, dengan mudah mengesahkan diagnosis anda di suruhanjaya di pejabat merekrut, pengambilan mesti:

 • Sebelum memulakan panggilan, untuk menjalani pemeriksaan yang diperlukan, kumpulkan semua dokumen dan sijil untuk penyakit anda mengikut Jadual Penyakit.
 • Dalam masa untuk hadir dalam pemeriksaan perubatan dengan pakej dokumen.
 • Lulus draf lembaga dan mengawal peperiksaan perubatan.
 • Dapatkan kategori kehidupan rak yang sesuai.

Semua orang muda yang masih menunggu rayuan tentera sebelum ini boleh disarankan untuk memberi perhatian kepada kesihatan mereka, bukan untuk merawat diri sendiri dan untuk berjumpa dengan doktor pada masa yang sama. Ini akan membantu mencegah masalah kesihatan yang serius, serta memudahkan laluan suruhanjaya dalam tentera.

Sama ada mereka mengambil tentera dengan hernia tulang belakang: nasihat daripada doktor

Semasa perkhidmatan ketenteraan, tubuh terdedah kepada banyak aktiviti fizikal yang boleh mencetuskan komplikasi jika penyakit berkembang. Papan perubatan ketenteraan menentukan sama ada seseorang yang merekrut sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan. Di bawah adalah maklumat mengenai sama ada untuk mengambil ke dalam tentera dengan hernia tulang belakang. Proses patologi yang berbeza boleh berfungsi sebagai kelewatan atau punca pemecatan.

Secara ringkas mengenai penyakit ini

Hernia pada cakera intervertebral adalah pemusnahan cincin berserabut, serpihan tisu rawan di luar batas vertebra. Dalam kes ini, cakera intervertebral dimusnahkan, meletakkan tekanan pada tisu saraf dan saraf tunjang. Hernia besar menyebabkan komplikasi yang disertai dengan kecacatan neurologi yang kompleks, lumpuh.

Sebelum penampilan protrusi, cincin berserabut melangkaui tulang belakang. Proses ini disebut protrusi. Tidak ada gunanya melakukan operasi penyingkiran cakera, jadi gangguan ini boleh berkembang tanpa campur tangan ke bentuk yang lebih kompleks.

Dalam tentera mengambil rekrut dengan penonjolan di mana-mana bahagian tulang belakang. Penyakit ini boleh menjadi asas untuk pembebasan penuh atau sementara dari perkhidmatan draf. Keputusan dibuat secara peribadi selepas pemeriksaan luar pesakit dan kajian sejarah perubatan.

Tanda-tanda hernia intervertebral

Kebanyakan salap, tablet, suntikan digunakan untuk mengatasi sakit yang ditimbulkan oleh osteochondrosis. Berikut adalah tanda-tanda gangguan ini:

 • Di kawasan kerosakan otot atrofi.
 • Bahagian belakang, pinggang, kepala sakit.
 • Gangguan mikroflora usus, masalah dengan sistem perkumuhan.
 • Kesukaran buang air kecil, pergi ke tandas sangat sukar atau mustahil.
 • Bengkak dalam bidang pembentukan hernia.
 • Hypoxia dalam saraf tunjang.
 • Kesukaran berjalan kaki, anggota badan yang lemah.
 • Melukakan sakit di kawasan hernia.
 • Jari mula menjadi kebas, sensasi hilang di kaki, dan kesemutan diperhatikan di jari.
 • Gejala menyakitkan apabila batuk, menghidupkan kepala dan badan.
 • Kesakitan akut semasa pergerakan, yang sukar dikendalikan.

Dengan gejala-gejala seperti itu dari tentera dalam mana-mana kes memberikan penangguhan.

Di tempat apa terdapat penonjolan?

Tanda-tanda hernia berbeza bergantung pada lokasi mereka. Sekiranya gangguan itu berlaku di rantau serviks, pesakit akan menunjukkan tanda-tanda seperti berikut:

 • Leher leher, bahu, memberikan tangan.
 • Mobiliti semakin merosot.
 • Gejala semakin teruk semasa batuk atau bersin.
 • Sentiasa sakit kepala, berputar.
 • Rasa sakit kepala, jari. Pesakit sakit ketika berjabat tangan.
 • Anggota badan dilemahkan.
 • Masalah tekanan darah.
 • Kesukaran dengan ingatan dan tidur.

Hernia di bahagian bawah belakang dianggap sebagai jenis patologi biasa. Tanda cakera herniated:

 • Sakit belakang berterusan.
 • Gejala dipindahkan ke punggung.
 • Kelemahan tisu otot.
 • Kaki kakak.
 • Masalah dengan sensitiviti, sakit di pangkal paha.
 • Gejala dipindahkan ke bahagian belakang paha.
 • Scoliosis
 • Mobiliti dalam bahagian masalah tulang belakang bertambah teruk.

Dengan hernia lumbal, terdapat kemungkinan lumpuh sementara, kepekaan kaki pesakit semakin bertambah buruk. Ia perlu dalam masa terdekat untuk pergi ke doktor.

Hernia di tempat ini berbahaya kerana ia berkembang dengan sendirinya. Sering ada lumpuh di kaki. Hernia intervertebral memerlukan rawatan mandatori, tanpa mengira lokasi. Terapi yang betul akan membantu mencegah kecacatan, keupayaan untuk bergerak secara bebas.

Apakah komitmen tentera?

Tugas utama suruhanjaya ini adalah untuk menentukan keupayaan seorang pekerja untuk berkhidmat dalam jajaran angkatan tentera Rusia. Kakitangan Suruhanjaya tidak menentukan diagnosis mereka sendiri, tidak terlibat dalam terapi. Wakil-wakilnya berinteraksi dengan dokumen-dokumen yang disediakan oleh doktor yang hadir di hospital.

Kesesuaian untuk perkhidmatan ketenteraan ditentukan dengan mengambilkira patologi yang ditunjukkan dalam sejarah kes. Untuk menerima kategori ini, pengambilan akan menjalani prosedur berikut:

 • Rayuan kepada pakar untuk pendaftaran dokumentasi dengan diagnosis yang ditetapkan.
 • Sijil yang diterima mesti diserahkan kepada anggota suruhanjaya.
 • Sekiranya perlu, askar dihantar untuk pemeriksaan tambahan.
 • Apabila diagnosis disahkan, pengambilan berjaya mendapatkan salah satu kategori atau pengecualian sepenuhnya dari perkhidmatan tentera.

Apabila diagnosis hernia intervertebral ditentukan baru-baru ini, pakar komisi tentera memperhatikan sejarah penyakit itu. Pesakit perlu menjalani beberapa pemeriksaan tambahan. Oleh itu, data yang diperolehi selepas x-ray atau MRI tidak akan mencukupi, pendapat spesialis diperlukan.

Selepas diagnosis, pengambilan adalah kursus terapi. Sebaik sahaja terapi selesai, anda perlu menjalani peperiksaan perubatan kedua di draf lembaga.

Klasifikasi penyakit

Hernia tulang belakang dan tentera sering tidak mengganggu satu sama lain, apabila pesakit diberikan diagnosis yang tepat dan terapi dijalankan tepat pada masanya. Bentuk-bentuk penyakit yang tidak rumit yang boleh diuruskan dengan bantuan kaedah klasik tidak dianggap sebagai kontraindikasi kepada perkhidmatan ketenteraan.

Sekiranya hernia Schmorl berlaku, mereka tidak datang kepada doktor sekerap dengan bantahan antara vertebra. Dalam jenis hernia pertama, serpihan tulang rawan ditekan ke dalam struktur spongy tulang belakang. Kawasan ini tidak dibekalkan dengan saluran darah, serat saraf, jadi penonjolan mungkin tidak dirasakan untuk masa yang lama.

Oleh kerana tekanan meningkat pada tulang rawan, nukleus pulpa diusir di luar vertebra melalui retakan yang muncul dalam tisu berserabut. Apabila hernia bergerak ke kawasan terusan tunjang, tekanan dikenakan kepada otak atau ujung saraf. Ini menyebabkan kesakitan yang teruk.

Bilakah kesihatan berisiko?

Doktor mengambil bahagian dalam peperiksaan perubatan berdasarkan aduan dari pesakit, peperiksaan luarannya yang tepat pada masanya dan maklumat yang diperoleh dari MRI, CT dan lain-lain langkah diagnostik. Penilaian terhadap keadaan fizikal para pengambilan diberikan, dan keputusan dibuat mengenai kesesuaiannya untuk perkhidmatan ketenteraan.

Alasan melambatkan tentera termasuklah:

 • Hernia intervertebral, disertai masalah dengan kerja tulang belakang. Mungkin ada refleks tendon, atrofi otot, paresis, kepekaan kulit yang lemah.
 • Keperluan pembedahan.
 • Penyakit kongenital tulang belakang.
 • Gangguan pesat progresif di mana kantong dural cacat. Ketebalan hernia lebih daripada 8-12 mm. Pembedahan tidak menjamin pemulihan kesihatan.

Bagaimana hernia dirawat - video

Memandangkan peringkat dan penyetempatan patologi, terdapat banyak cara untuk merawat hernia: sekatan dadah, elektroforesis, hirudoterapi, apitherapy, rakaman, menggunakan teknik Bubnovsky, regangan, urut, akupunktur, penggunaan ubat-ubatan, penggunaan korset ortopedik.

Bilakah perkhidmatan tentera dibenarkan?

Seringkali, apabila hernia tulang belakang muncul pada peringkat pertama, pihak berkuasa diberi kelewatan kira-kira 6-12 bulan. Pada masa yang sama, dia perlu melalui peringkat yang sesuai gangguan, sembuh, cuba mengurangkan jumlah bantahan.

Kaedah terapeutik utama termasuk: penggunaan ubat yang kompleks, fisioterapi, akupunktur, pembuangan payudara. Untuk rawatan pesakit masa depan, ubat penahan sakit, ubat nonsteroid dan anti-radang, dan pesona otot ditawarkan. Kursus terapi melibatkan penggunaan vitamin-vitamin kompleks.

Terapi fizikal, yang dijalankan dengan kelewatan, melibatkan ahli therapist urut, kelas terapi fizikal, penggunaan alat bantuan untuk meregangkan tulang belakang.

Keperluan pembedahan ditentukan apabila terdapat keberkesanan terapi ubat dan kaedah lain yang tidak mencukupi. Operasi perlu dijalankan jika hernia terlalu besar atau terdapat beberapa keradangan.

Setelah selesai menjalani terapi, dengan mengambil kira penangguhan kelewatan itu, lelaki muda itu perlu melakukan pemeriksaan semula. Hanya anggota komisen berdasarkan sejarah dan terapi perubatan sedia ada yang dapat menentukan kesesuaian merekrut untuk perkhidmatan.

Adakah mereka akan dibawa ke tentera dengan hernia dari ruang tulang belakang, di mana kes mereka dikecualikan?

Berkhidmat dalam tentera melibatkan melakukan sejumlah beban yang dapat menyebabkan komplikasi yang signifikan dalam banyak patologi. Penentuan kecergasan anak muda untuk perkhidmatan itu dibuat oleh anggota komisi tentera khas.

Dengan pelbagai patologi, lelaki boleh mendapatkan penangguhan atau pelepasan penuh. Ramai lelaki muda berminat dengan soalan sama ada mereka mengambil hernia dengan hernia intervertebral, dan jika mereka mengambil, tentera mana. Keputusan mengenai isu ini dibuat oleh wakil komisen secara individu untuk setiap orang.

Secara ringkas mengenai penyakit ini

Hernia cakera intervertebral adalah pelanggaran integriti cincin berserabut tulang belakang, disertai dengan penonjolan tulang rawan di luar batas vertebra. Dalam kes ini, cakera intervertebral dimusnahkan, meletakkan tekanan pada ujung saraf dan saraf tunjang. Hernia besar mempunyai komplikasi yang serius, disertai oleh gangguan saraf yang teruk, lumpuh. Didahului oleh tengkorak hernial sedikit membonjol anulus di luar vertebra, yang dipanggil protrusi. Ia tidak masuk akal untuk menjalani pembedahan untuk membuang cakera, jadi penyakit itu tidak dapat disedari.

Tentara mungkin mengambil pangkatnya untuk merekrut dengan menonjolkan cakera lumbar, walaupun di kawasan lumbar, pada tahap disk intervertebral L4-L5.

Penyakit ini boleh menjadi asas bagi pelepasan serentak atau sebahagian daripada perkhidmatan ketenteraan. Keputusan dibuat secara individu selepas memeriksa lelaki muda itu dan mengenali sejarah penyakitnya.

Peranan komisen tentera

Objektif utama komisen pejabat pendaftaran tentera adalah menilai keupayaan seorang draf untuk melaksanakan perkhidmatan ketenteraan. Pekerja-pekerja suruhanjaya itu tidak secara bebas menubuhkan diagnosis, tidak melakukan rawatan. Anggota suruhanjaya bekerja dengan dokumen-dokumen yang ada yang diterima oleh pekerja di hospital.

Kesesuaian untuk perkhidmatan ketenteraan ditentukan berdasarkan kehadiran penyakit yang ditetapkan dalam sejarah kes seorang remaja. Untuk menerima kategori, pengambilan mesti lulus langkah-langkah berikut:

 1. Rayuan kepada doktor yang hadir untuk mendapatkan dokumen yang diperlukan yang mengesahkan diagnosis penyakit tersebut.
 2. Sijil yang dikumpul disediakan untuk ahli lembaga perubatan.
 3. Sekiranya perlu, pemuda perlu menjalani pemeriksaan tambahan.
 4. Setelah pengesahan diagnosis, pengambilan menerima salah satu kategori atau pengecualian penuh dari perkhidmatan.

Sekiranya diagnosis hernia intervertebral ditubuhkan baru-baru ini, para doktor komisi tentera agak teliti mengenai mengkaji sejarah penyakit itu. Seorang anak muda perlu menjalani satu siri peperiksaan tambahan. Untuk ini, hasil pengimejan resonans sinar-X dan magnet tidak mencukupi, kesimpulan doktor yang diperlukan.

Setelah mengesahkan diagnosis, lelaki muda diberi rawatan yang sesuai. Melanjutkan suruhanjaya itu dilantik selepas berakhirnya terapi.

Dasar untuk pengecualian daripada perkhidmatan

Sesetengah ciri hernia intervertebral boleh menjadi kontraindikasi langsung kepada perkhidmatan ketenteraan. Sekiranya terdapat satu atau lebih negeri yang merekrut, suruhanjaya itu memberikan pengecualian dari tentera.

Kekalahan tiga atau lebih vertebra

Melanggar integriti beberapa disk sekaligus, dan di berbagai jabatan (serviks dan lumbar, contohnya) adalah keadaan yang serius di mana seorang anak muda tidak dapat melakukan latihan fisik yang disediakan oleh perkhidmatan tentera. Penyakit ini disertai oleh sekatan yang kuat dari mobiliti ruang tulang belakang, itulah sebabnya kebanyakan latihan fizikal menyebabkan kesakitan yang teruk.

Sindrom nyeri sengit

Sindrom nyeri adalah asas untuk mendapatkan pembebasan hanya jika pesakit sebelumnya telah menangani aduan tersebut kepada doktor, yang direkodkan dalam kad perubatan.

Kecacatan tulang belakang

Dengan perkembangan hernia Schmorl, disertai dengan penyakit seperti scoliosis, kyphosis, lordosis - perkhidmatan ketenteraan adalah kontraindikasi.

Kehadiran arthritis dan osteochondrosis

Perkembangan hernia sering disertai oleh patologi bersama seperti osteochondrosis, arthritis. Keadaan ini dapat mengurangkan kualiti hidup pesakit. Berolahraga adalah mustahil, kerana ia disertai dengan kesakitan yang teruk dan perkembangan komplikasi.

Pakar memutuskan untuk melepaskan lelaki dari perkhidmatan, jika beban fizikal pada tulang belakang dapat menyebabkan kecacatan lanjut.

Jika perubahan dalam struktur tulang belakang tidak disertai dengan sakit dan gejala-gejala lain, tidak memerlukan rawatan - lelaki muda itu cukup bersedia untuk perkhidmatan ketenteraan.

Apa yang boleh menjadi keputusan suruhanjaya itu

Bergantung kepada ciri-ciri patologi, draf ahli lembaga membuat keputusan, yang ditentukan oleh salah satu kategori:

 1. "A" - ditugaskan kepada seorang lelaki muda yang sihat sepenuhnya, tidak mempunyai sekatan terhadap latihan itu. Kategori "A2" mengatakan bahawa lelaki muda sebelum ini mengalami sebarang penyakit serius, jadi beberapa aktiviti fizikal haruslah terbatas.
 2. "B" - menunjukkan bahawa seorang wakil boleh menjalani perkhidmatan ketenteraan dengan sekatan tertentu, kerana dia telah mengenal pasti masalah kesihatan tertentu.
 3. "B" ditugaskan kepada golongan muda dengan kecergasan terhad untuk perkhidmatan ketenteraan. Pada masa aman, lelaki muda tidak berkhidmat, tetapi apabila mengisytiharkan undang-undang tentera, mereka boleh dipanggil menjadi barisan hamba.
 4. "G" - kumpulan ini termasuk lelaki muda yang mempunyai masalah kesihatan tertentu yang bersetuju dengan terapi konservatif. Orang muda dengan kategori "G" dipanggil semula setelah selesai rawatan.
 5. "D" - kata pelanggaran lengkap kepada perkhidmatan itu. Seorang lelaki tidak boleh mengambil bahagian dalam perkhidmatan ketenteraan walaupun semasa perang.

Apabila menerima kategori dengan sekatan terhadap perkhidmatan ketenteraan, seorang anak muda boleh memegang jawatan seperti pembina, pemandu, pengaturcara, juru bahasa. Kepakaran seperti itu tidak memerlukan beban serius pada tulang belakang dan diterima dengan baik oleh lelaki dengan penyakit tulang belakang.

Sekiranya anda mahu pihak berkuasa untuk berkhidmat dalam tentera, tanpa mengira kategori yang diberikan, anda harus sedar tentang risiko untuk membuat keputusan kesihatan yang serius.

Adakah kemungkinan pra-komisen berlaku kemerosotan kesejahteraan?

Apabila keadaan kesihatan tentara merosot semasa bertugas, persoalan pentauliahan awalnya boleh dipertimbangkan. Untuk melakukan ini, apabila sakit dan gejala penyakit lain muncul, lelaki muda itu pergi ke sebuah hospital tentera.

Untuk mengesahkan komplikasi hernia, seorang remaja perlu diperiksa semula dengan ultrasound dan pengimejan resonans magnetik. Keputusan mengenai pembebasan awal dari perkhidmatan dibuat oleh pemeriksaan tentera-medis.

Menjawab soalan sama ada mereka mengambil tenteranya dengan hernia intervertebral, perlu diperhatikan bahawa hernia intervertebral bukanlah kontraindikasi langsung kepada perkhidmatan ketenteraan. Dengan pembentukan kecil yang tidak menimbulkan bahaya kepada kesihatan anak muda itu, perkhidmatan tentera dilakukan secara umum. Pengecualian adalah kes patologi teruk, dengan risiko komplikasi yang teruk dan lumpuh.

Sama ada dengan hernia tulang belakang diambil ke dalam tentera

Menurut undang-undang, hernia intervertebral dibawa ke tentera jika penyakit itu tidak gejala dan tidak disertai oleh gangguan fungsi tulang belakang. Untuk pengecualian daripada penyerahan, perlu mengesahkan kehadiran pembentukan berbilang atau kehadiran pelanggaran (pergerakan terhad, kesakitan). Pada masa yang sama, berdasarkan amalan Perkhidmatan untuk Bantuan kepada Pelanggan, saya menasihati anda untuk menyediakan satu pakej dokumen yang mengesahkan kehadiran hernia dan pelbagai gangguan fungsi yang disebabkan oleh penyakit ini sebelum datang untuk pemeriksaan perubatan.

Hernia dan tentera umbi

Dalam hernia umbilik, organ dalaman melangkaui dinding perut melalui cincin umbilik. Anomali sedemikian boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Dalam kes kedua, penyebabnya adalah kecederaan perut, latihan berlebihan, obesiti atau penurunan berat badan.

Sama ada mereka dibawa ke tentera dengan hernia umbi bergantung pada saiznya. Hernia umbilik kecil dalam cincin fisiologi tidak mengganggu penyediaan: mereka tidak menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan. Oleh itu, dengan hernia umbilik bersaiz sederhana diambil ke dalam tentera - pengambilan akan menerima kategori "B".

Dengan manifestasi yang lebih jelas, peperiksaan akan dijalankan di bawah Artikel 60 Jadual Penyakit. Orang-orang muda dengan hernia berulang yang besar atau sederhana yang menunjukkan diri mereka dalam kedudukan tegak tubuh semasa menjalankan apa-apa aktiviti fizikal dikecualikan daripada pengekalan.

Hernia Inguinal dan tentera

Dalam hernia inguinal, organ peritoneal menerusi saluran inguinal. Bonjol ini mudah dilihat dan dirasai. Peperiksaan tentera dengan jenis hernia ini juga berlaku di bawah Perkara 60 Jadual Penyakit. Kategori kesahan ditentukan oleh saiz hernia, kehadiran kambuhan dan syarat untuk manifestasi.

Jadual 3. Tidak menggesa kategori hayat rak untuk hernia inguinal

Sebelum penetapan akhir kategori kecergasan, doktor pejabat pendaftaran tentera boleh memberikan pengambilan jeda untuk rawatan. Rujukan kepada rawatan adalah cadangan. Askar itu sendiri memutuskan sama ada untuk mendapatkan bantuan perubatan. Keengganan untuk menjalankan operasi tidak akan menjadi penolakan perkhidmatan.

Draf komisen akan memberi jawapan kepada soalan sama ada untuk mengambil tentera dengan hernia inguinal selepas selesai penangguhan. Jika pada masa ini keadaan kesihatan anak muda itu tidak berubah atau merosot, komisarariat ketenteraan akan melepaskan anak muda itu dari pihak berkuasa.

Bagaimana untuk mengesahkan diagnosis dalam tentera

Tujuan komisen perubatan di pejabat ketenteraan adalah untuk menilai keadaan kesihatan draf dan kesesuaiannya untuk perkhidmatan tentera. Doktor komisarariat ketenteraan tidak membuat diagnosis dan tidak menetapkan rawatan. Satu-satunya perkara yang boleh mereka lakukan ialah: mengkaji rekod perubatan dan menjalankan pemeriksaan visual draf. Sekiranya salah seorang ahli suruhanjaya mempunyai persoalan mengenai keadaan kesihatan ahli perunding, doktor ini boleh mengeluarkan rujukan untuk pemeriksaan tambahan kepada institusi perubatan: klinik daerah atau hospital bandar. Oleh itu, untuk mendapatkan tiket ketenteraan yang anda perlukan:

 • sebelum panggilan bermula, dapatkan ekstrak yang diperlukan, menyediakan satu pakej dokumen perubatan mengikut Jadual Penyakit;
 • datang ke peperiksaan perubatan dengan semua dokumen yang dikumpulkan;
 • lulus peperiksaan tambahan;
 • lulus dewan draf dan KMO;
 • dapatkan kategori jangka hayat.

Pembantu Perkhidmatan Memo:

Untuk mendapatkan bantuan dari tentera dengan hernia agak sukar. Untuk melakukan ini, mesti ada sejarah perubatan yang penting, semua peperiksaan dan pelanggaran berat terhadap kepekaan atau fungsi sistem muskuloskeletal. Selalunya memberi kelewatan untuk rawatan. Dalam semua kes lain, dihantar ke tentera.

Adakah mereka dibawa ke tentera dengan hernia

Diterbitkan oleh Kolej Perubatan Tentera 09/19/2018

Persoalan sama ada mereka mengambil tenteranya dengan hernia paling sering dapat didengar dari orang muda yang menerima sepina untuk tentera dan yang ingin tahu sama ada mereka sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.

Jadi, mari kita cuba untuk mengetahui sama ada penyakit seperti hernia adalah alasan yang baik untuk mendapatkan ID ketenteraan atas sebab-sebab kesihatan.

Jenis hernia

Pertama sekali, saya ingin ambil perhatian bahawa hernia berlaku dalam beberapa jenis. Bergantung pada tubuh mana yang dipengaruhi oleh penyakit ini dan keputusan komisen perubatan untuk menggantung tugas tentera bergantung.

Di samping itu, apabila memilih kategori, pertama sekali, keadaan umum seseorang diambil kira. Fakta mempunyai hernia yang sama dalam dua rekrut yang berbeza boleh melibatkan pengecualian sepenuhnya dari tentera, dan kelewatan sementara daripadanya.

Hernia Schmorl

Di hadapan penyakit seperti hernia Schmorl, dalam kebanyakan kes, lelaki muda itu masih dipanggil untuk berkhidmat, tetapi pilihan pasukan akan dibatasi untuknya (Dilengkapi dengan sekatan).

Oleh kerana hernia jenis ini praktikal tidak diketahui sendiri dan tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius kepada pemiliknya, kehadiran penyakit ini bukanlah alasan yang serius untuk dipindahkan dari perkhidmatan, pemuda itu dianggap sesuai.

Hernia inguinal

Tidak seperti hernia Schmorl, hernia inguinal dicirikan oleh hakikat bahawa ia dapat dilihat oleh mata kasar, kerana dengan anomali ini terdapat bulge di rongga perut. Seorang lelaki muda yang mempunyai penyakit ini, dalam kebanyakan kes, hanya digantung sementara dari perkhidmatan.

Penangguhan disebabkan oleh keadaan kesihatan selama setengah tahun (Kategori D) diberikan kepada orang yang mengambil hernia untuk tujuan rawatan atau pembedahan. Selepas masa yang diperuntukkan oleh suruhanjaya perubatan ketenteraan untuk prosedur ini, peperiksaan semula dilantik, dan hanya berdasarkan hasilnya kesimpulan dibuat mengenai kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan yang direkrut oleh pengambilan ini.

Hernia tulang belakang

Terdapat juga hernia tulang belakang - penyakit yang lebih serius dan berbahaya, kerana ia secara langsung berkaitan dengan organ penting seperti tulang belakang. Hernia intervertebral berlaku apabila tisu cakera intervertebral rosak dan dicirikan oleh kesakitan teruk di bahagian tulang belakang, di mana hernia disetempat. Dalam apa jua usaha fizikal, sensasi menyakitkan yang menyakitkan bertukar menjadi sakit teruk, yang hanya boleh dilepaskan oleh rawatan perubatan.

Siapa yang mempunyai diagnosis "hernia lumbar", keadaannya hampir mirip dengan algoritma yang telah dijelaskan sebelumnya untuk perjalanan komisi medis tentera. Jika lelaki muda sebelum rawatan menerima rawatan di institusi perubatan, dia mesti menyediakan terlebih dahulu semua sijil yang diperlukan dan kad perubatan yang mencerminkan keseluruhan sejarah penyakit itu. Ia tidak akan berlebihan untuk menjalani pemeriksaan tambahan di beberapa klinik yang baik untuk menampung keputusan analisis pakar yang kompeten.

Hernia lumbar dalam kebanyakan kes, walaupun ia bukan merupakan sebab yang serius untuk pelepasan lengkap dari perkhidmatan ketenteraan, tetapi dalam beberapa kes mungkin alasan untuk kelewatan sementara daripadanya.

Sama ada dalam tentera dengan hernia intervertebral

Hernia lumbal dianggap sebagai jenis hernia yang jauh lebih serius berbanding dada dan leher. Spine manusia melakukan fungsi yang sangat penting dalam tubuh, dan, oleh itu, kehadiran hernia intervertebral dalam kebanyakan kes secara automatik menjamin pihak berkuasa sekurang-kurangnya penangguhan dari perkhidmatan dalam Angkatan Tentera, atau bahkan melenyapkan sepenuhnya dari itu dengan pengeluaran kad tentera untuk alasan kesihatan (Kategori B).

Sebab itulah sangat penting untuk mendiagnosis penyakit itu dalam masa yang singkat dan mengambil semua langkah untuk memastikan bahawa komisen perubatan tentera di pejabat pendaftaran tentera memutuskan bahawa penyusun itu tidak sesuai.

Apa yang dipertimbangkan apabila meletakkan kategori?

Apabila membuat keputusan suruhanjaya mengenai sama ada seorang lelaki muda dengan diagnosis "hernia", yang menerima saman, akan disusun menjadi anggota tentera yang gagah perkasa, gabungan beberapa faktor yang diambil kira. Salah satu daripada mereka adalah saiz hernia, kemungkinan rawatan dengan pengampunan berikutnya, serta kekerapan eksaserbasi penyakit.

Oleh itu, persoalan sama ada untuk mengambil ke dalam tentera dengan hernia tulang belakang tidak mempunyai jawapan monosilabik. Setiap kes ditangani oleh komisen perubatan ketenteraan secara individu.

Jika anda mempunyai hernia, Kolej Perubatan Tentera akan membantu membuktikan penyakit anda dan mendapatkan pengecualian undang-undang, sila hubungi kami!

 • Perundangan dalam undang-undang tentera sering berubah, jadi maklumat kadang-kadang menjadi ketinggalan zaman lebih cepat daripada kita menguruskan untuk memperbaharuinya di laman web ini.
 • Semua kes adalah sangat individu dan bergantung kepada banyak faktor. Maklumat asas tidak menjamin penyelesaian masalah anda.

Oleh itu, perunding pakar bekerja sepanjang masa untuk anda!

 1. Tanya soalan melalui borang (di bawah), atau melalui sembang dalam talian
 2. Panggil hotline: 8 (800) 775 10 56

Hernia tulang belakang dan tentera: adalah perkara yang serasi?

Jenis hernia tulang belakang yang berbeza menjadi masalah yang semakin biasa bagi orang pada usia muda. Dan selalunya, di hadapan penyakit atau kecurigaannya, ramai orang mempunyai soalan, sama ada mereka mengambil tulang belakang ke dalam tentera dengan hernia. Walau bagaimanapun, sejak penyakit itu mempunyai banyak manifestasi, untuk menjawabnya, perlu untuk mengkaji dengan teliti semua aspek isu ini.

Jenis penyakit

Sudah tentu, sebarang penyakit memerlukan rawatan mandatori dan mendesak. Penyakit sistem muskuloskeletal dalam kes ini memerlukan perhatian khusus, memandangkan perkembangan mereka boleh menimbulkan proses patologi yang serius, termasuk ketidakupayaan. Rawatan itu sendiri bergantung kepada tempat pembentukan hernia tulang belakang dan keadaannya.

Harus diingat bahawa hernia dalam manifestasi yang tidak rumit, dalam kebanyakan kes, tidak membuktikan pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan. Penyakit sedemikian boleh dirawat oleh kaedah konservatif semasa berkhidmat dalam tentera. Dan untuk menentukan keterukan hernia tulang belakang, perlu mempertimbangkan semua manifestasi yang mungkin.

Secara konvensional, hernia tulang belakang dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • Hernia Schmorl;
 • lumbar hernia vertebra;
 • kehelan serviks tulang rawan dan tulang.

Hernia Schmorl paling sering dikesan hanya semasa peperiksaan yang komprehensif. Manifestasi fizikal gejala khas penyakit ini, terutama pada peringkat awal, agak jarang berlaku. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa tidak ada ujung saraf dan pembuluh darah di tempat di mana cakram intervertebral dipindahkan dan mereka ditekan ke dalam tisu tulang vertebra.

Hernia vertebrata tulang belakang lumbar adalah punca utama pengaduan mengenai kerja tulang belakang. Penyakit ini ditunjukkan oleh gejala terang. Penyetempatan mereka secara langsung bergantung kepada lokasi pemindahan tisu. Selalunya, disebabkan oleh beban tinggi, cakera intervertebral di antara 4-5 lumbar dan vertebra sacral 1 menderita.

Hernia leher juga mempunyai gejala sakit yang cerah. Walau bagaimanapun, kebanyakan rawatannya dapat dilakukan dengan cara yang kompleks.

Dalam mana-mana kes perkhidmatan tentera tidak dibenarkan.

Bergantung pada jenis perkembangan dan tahap kerosakan hernia tulang belakang, komisen perubatan ketenteraan mungkin memperuntukkan beberapa jenis kegagalan kepada pihak berkuasa tentera. Ini mungkin: pendaftaran dalam stok atau tidak bersesuaian.

Bukan kemasukan ke perkhidmatan ini dilakukan dengan ketat untuk alasan perubatan. Sebab-sebab utama mengapa pemuda tidak akan direkrut ke dalam barisan anggota tentera ialah keadaan kesihatan yang berikut:

 • tahap pengurangan sensitiviti tisu lembut yang tinggi, di mana terdapat kekurangan refleks tendon semulajadi;
 • paresis dan atrofi tisu otot;
 • proses patologi kongenital tulang belakang;
 • saiz hernia lebih daripada 8-12 mm;
 • perkembangan intensif penyakit, di mana doktor tidak dapat menjamin penawar penuh walaupun selepas campur tangan pembedahan;
 • perubahan patologi dalam bentuk kantung dural tulang belakang;
 • tanda-tanda untuk pembedahan, di mana pesakit itu enggan menjalankannya, atau mempunyai beberapa kontraindikasi serius.

Walau bagaimanapun, sejak patologi neurologi, termasuk hernia tulang belakang, jarang mempunyai manifestasi luaran, penasihat mesti menyediakan dokumen yang mengesahkan keadaannya dan riwayat perubatan yang lengkap.

Apabila perkhidmatan tentera dibenarkan

Selalunya, apabila hernia tulang belakang ditemui dalam bentuk yang ringan, pengambilan diberi penangguhan pengambilan selama 6-12 bulan. Pada masa ini, dia mesti menjalani rawatan yang sesuai untuk peringkat penyakitnya, yang akan membawa kepada penurunan yang ketara dalam saiz kantung hernia.

Antara kaedah utama terapi digunakan seperti:

 • ubat yang kompleks;
 • fisioterapi dan akupunktur;
 • pembedahan untuk mengeluarkan hernia vertebra.

Untuk menyembuhkan askar masa depan, dia akan ditawarkan penggunaan ubat penghilang rasa sakit, ubat anti-radang nonsteroidal, relaxants otot dan chondroprotectors. Juga dalam perjalanan rawatan adalah perlu untuk mengambil agen memperkuat dalam bentuk kompleks vitamin dan mineral.

Terapi fizikal yang ditawarkan semasa penangguhan penyerahan termasuk lawatan ke bilik urut, kelas terapi fizikal, sesi terapi manual, serta penggunaan bantuan untuk peregangan tulang belakang.

Keperluan pembedahan ditentukan oleh ketidakmampuan rawatan dengan ubat dan kaedah fisioterapeutik. Juga, operasi dan penangguhan sementara perkhidmatan ketenteraan ditunjukkan kepada lelaki muda, yang vertebrata hernia mempunyai saiz yang besar, serta 3 atau lebih tempat keradangan.

Selepas menjalani rawatan dan pemulihan, serta berdasarkan tempoh penangguhan itu, anak muda itu kembali meluluskan suruhanjaya perubatan ketenteraan. Ia adalah ahli-ahli suruhanjaya, atas dasar keseluruhan riwayat dan rawatan perubatan, yang memutuskan sama ada mengambil serentak ke dalam perkhidmatan atau tidak membenarkannya.

Perlu diingat bahawa pengurangan ketara dalam saiz hernia, serta pengurangan faktor-faktor kesakitan, membolehkan suruhanjaya itu membuat kesimpulan mengenai kesesuaian lelaki muda dalam perkhidmatan dengan sekatan dalam latihan, atau mendapati dia sepenuhnya sesuai.

Penyakit seperti tulang belakang sebagai hernia dengan mudah menimbulkan perkembangan patologi yang serius, sambil mengabaikan keperluan untuk sepenuhnya atau sebahagiannya mengehadkan tenaga fizikal. Sebab itulah sangat penting bagi para draf untuk menyelesaikan peperiksaan perubatan yang lengkap sebelum menyampaikan komisi medis tentera yang bertugas. Ini akan menubuhkan diagnosis yang tepat dan mengelakkan masalah kesihatan yang serius pada masa akan datang.

Hernia tulang belakang dan tentera - adakah mereka memanggil dan dalam apa kes-kes memberi kelewatan?

Ramai lelaki muda zaman tentera dan ibu bapa mereka bimbang dengan soalan sama ada mereka mengambil tulang belakang ke dalam tentera dengan hernia dan bagaimana realistik adalah untuk mendapatkan pengecualian daripada perkhidmatan dengan diagnosis ini. Jawapan untuk soalan ini tidaklah mudah dan memerlukan maklumat tambahan.

Di satu pihak, dengan hernia tulang belakang, tenaga fizikal yang sengit boleh dilarang sama sekali. Sebaliknya, pengecualian daripada perkhidmatan ketenteraan hanya dapat diperoleh jika terdapat riwayat perubatan yang telah dilaksanakan dengan sempurna.

Apakah hernia tulang belakang?

Terdapat dua jenis penyakit ini:

 1. Hernia Schmorl;
 2. Hernia intervertebral.

Dengan hernia Schmorl, cakera intervertebral ditekan ke dalam saraf tunjang itu sendiri, tanpa menjejaskan kord rahim. Sebagai rawatan, doktor mengesyorkan terapi urutan, berenang dan bersenam. Adalah dipercayai bahawa hernia Schmorl adalah hernia tulang belakang yang paling asymptomatic dan tentera dengan penyakit ini tidak dikontraindikasikan. Tanpa kehadiran komplikasi, komisen mengiktiraf pengambilan yang sesuai untuk perkhidmatan dengan sekatan, memberikan kepadanya kategori "B".

Dalam kes hernia intervertebral, terdapat tekanan pada saraf tunjang, jadi patologi lebih serius. Selalunya penyebab penyakit ini tidak dirawat osteochondrosis.

Terdapat 3 jenis hernia, bergantung kepada lokasi patologi:

 1. Di tulang belakang serviks;
 2. Di tulang belakang torak;
 3. Di tulang belakang lumbar.

Bergantung kepada saiz dan lokasi pada luasan tulang belakang, hernia boleh menampakkan diri dengan komplikasi berikut:

 • Sakit kepala;
 • Tekanan darah tinggi;
 • Kurangkan sensitiviti tangan dan jari;
 • Sakit belakang;
 • Kesakitan lumbar;
 • Kurangkan sensitiviti kaki.

Dalam kes ringan dan sederhana hernia intervertebral, fisioterapi dan urut disyorkan. Dalam keadaan yang teruk, pembedahan pembedahan ditunjukkan.

Jawapan kepada persoalan sama ada hernia dibawa ke tentera dengan satu intervertebral harus berdasarkan kepada kategori kesahihan yang ditugaskan dalam kad tentera pembina.

Kumpulan sah untuk perkhidmatan ketenteraan

Setelah melewati komisen perubatan, kategori kecergasan yang sesuai harus diberikan kepada orang yang merekrut.

Kumpulan berikut wujud:

 1. Dan - ini sesuai tanpa larangan;
 2. B - sah dengan sekatan;
 3. B - terhad untuk dimuatkan, dipanggil hanya semasa perang;
 4. G - kelewatan sementara, selepas itu komisen mesti diluluskan semula;
 5. D - perkhidmatan tidak sesuai.

Kelewatan dan Kumpulan Hernia Intervertebral

 • Kategori B - hernia asimtomatik tulang belakang, tiada komplikasi atau ringan;
 • Kategori B - banyak formasi hernia. Campur tangan bedah tidak ditunjukkan atau tidak dapat memiliki efek terapeutik. Pergerakan kaki terjejas;
 • Kategori D - satu tempoh yang teruk pada hernia atau postoperative.

Untuk mengatakan sama ada secara umumnya mustahil untuk menyertai tentera dengan cakera intervertebral herni diperlukan - adalah perlu untuk mempertimbangkan sejarah perubatan secara individu.

Dokumen apa yang diperlukan untuk pengecualian daripada perkhidmatan

Suruhanjaya dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran tidak berurusan dengan diagnosis, fungsinya dalam menentukan kategori kecergasan. Jika pihak yang disahkan sebelum ini didiagnosis dengan hernia intervertebral, perlu bertindak seperti berikut:

 • Hubungi doktor anda dan dapatkan ekstrak paling terperinci dari sejarah kehadiran hernia intervertebral;
 • Untuk membuat penyelidikan segar - X-ray, pengimejan resonans magnetik, tomografi yang dikira dari tulang belakang;
 • Dapatkan kesimpulan dari pakar neurologi tentang keadaan hernia intervertebral;
 • Hantar semua dokumen kepada Suruhanjaya Perubatan Tentera;
 • Ke arah pejabat tentera untuk menjalani penyelidikan tambahan.

Satu hernia intervertebral shears dan tentera tidak jelas - satu hanya boleh mengatakan bahawa kategori A (kecergasan tanpa had) dan D (pengecualian dari perkhidmatan) tidak akan diberikan. Apabila hernia tulang belakang paling kerap diberikan kelewatan untuk rawatan, atau diberikan sekumpulan kebugaran terhad.

Bagaimana untuk menjaga sejarah perubatan

Seperti penyakit kronik yang lain, hernia intervertebral memerlukan sejarah penyakit yang panjang untuk melambatkan perkhidmatan. Suruhanjaya tentera-perubatan mungkin mencurigakan jika diagnosis itu tidak disahkan dalam dokumen perubatan yang lama dan hanya baru-baru ini muncul dalam sejarah perubatan conscript.

Apa keadaan hernia tidak membenarkan perkhidmatan ketenteraan

Sama ada mereka merekrut hernia dalam tentera intervertebral bergantung kepada keterukan penyakit. Anda tidak boleh mengandaikan bahawa membuat diagnosis ini secara automatik akan memberikan pengakuan atau penangguhan yang wajib. Bergantung pada lokasi hernia, saiz dan darjah pengaruhnya pada terusan tunjang, doktor boleh menentukan penugasan kategori wajib.

Dalam kes-kes yang ringan semasa penyakit dan jika mungkin untuk menyembuhkan hernia intervertebral tanpa campur tangan pembedahan, pengambilan akan diisytiharkan sesuai.

Syarat-syarat berikut adalah kontraindikasi untuk perkhidmatan di angkatan tentera:

 1. Atrofi otot;
 2. Penurunan ketara dalam sensitiviti (bergantung kepada jabatan tempat hernia berada);
 3. Refleks tendon yang hilang;
 4. Penyakit progresif yang cepat;
 5. Pembentukan vertebral kongenital yang teruk;
 6. Saiz hernia intervertebral besar (lebih daripada 8 mm);
 7. Penolakan operasi yang ditetapkan;
 8. Petunjuk untuk pembedahan, tetapi ketidakupayaan untuk memegangnya atas alasan yang objektif.

Sama ada mengambil ke dalam tentera dengan hernia tulang belakang adalah bentuk yang lebih ringan bergantung kepada banyak sebab. Dalam sesetengah kes, pengambilan diiktiraf sebagai sebahagiannya sesuai, tetapi lebih kerap dia diberi penangguhan dari tentera dan rujukan untuk rawatan. Ini dilakukan agar tidak menimbulkan kemerosotan pesakit.

Adakah tentera selepas operasi pada hernia intervertebral

Selepas pembedahan untuk pembedahan hernia tulang belakang, seseorang boleh dipanggil untuk perkhidmatan ketenteraan. Sekiranya operasi berjaya, dan tempoh pemulihan (sekurang-kurangnya enam bulan) telah selesai, pemeriksaan semula dilakukan.

Perkara penting yang perlu diketahui sebelum meluluskan suruhanjaya itu

Sama ada mereka merekrut hernia dalam tentera intervertebral sebahagian besarnya bergantung pada tindakan yang kompeten dari para draf dan orang tuanya. Senarai lengkap patologi perubatan yang menjadikan seseorang tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan boleh didapati dalam Jadual Penyakit. Dokumen ini membimbing para doktor tentang komisi dalam tentera ketika membuat keputusan mengenai pemberian kategori wajib.

Jika suruhanjaya tentera menghantar conscript untuk pembedahan hernia intervertebral, dia berhak menolak untuk berbuat demikian. Penolakan operasi mungkin menjadi asas untuk membuat keputusan mengenai kemungkinan kemusnahan atau penangguhan daripadanya. Pilihan klinik pembedahan yang akan melaksanakan operasi juga sentiasa milik anda.

Tentera dengan hernia tulang belakang

Hernia Intervertebral adalah penyakit yang serius dan anda harus sedar mengenai patologi ini.

Hernia intervertebral tulang belakang adalah penyakit zaman moden. Patologi degeneratif semakin ditemui di kalangan generasi muda. Penyakit ini berbahaya bagi badan. Apakah sebab bagi penonjolan cakera intervertebral? Adakah mereka mengambil tentera dengan hernia tulang belakang? Dalam artikel ini anda akan mendapati jawapan kepada soalan-soalan ini.

Punca penyakit ini

Hernia intervertebral dipanggil patologi yang terhasil daripada penghapusan cakera intervertebral yang rosak dengan keluar dari nukleus pulpa di luar sempadan. Risiko penyakit meningkat dalam kategori lelaki berikut:

 • menyalahgunakan rokok dan alkohol, akibat daripada jumlah nutrien yang tidak dibekalkan kepada tisu tulang belakang, segmen itu hancur;
 • gaya hidup yang tidak aktif (orang muda hari ini semakin duduk berhampiran komputer, takut pergi ke luar atau melawat gim);
 • terlalu banyak beban di dalam dewan, seperti yang anda lihat, cara hidup ini tidak akan membawa kepada kebaikan sama ada ia perlu mengawal beban dan tidak mengangkat beban berat, cuba melepaskan lawan atau menonjol;
 • sukan kuasa.

Ramai lelaki muda gemuk. Berat kelebihan muncul disebabkan oleh pemakanan yang tidak betul, penggunaan makanan segera, pedas, lemak dan produk salai. Tambahan pula peningkatan risiko obesiti dikaitkan dengan kerja-kerja sedentary. Gabungan pemakanan yang lemah dan gaya hidup yang tidak aktif memudaratkan kesihatan seluruh tubuh, dan tulang belakang adalah yang pertama menderita. Penyebab dalaman hernia intervertebral termasuk perubahan keturunan, gangguan metabolik, patologi tisu penyambung. Kecederaan saraf tunjang trauma yang berlaku dalam kemalangan, jatuh, patah tulang, faktor traumatik kronik, seperti postur yang lemah, membawa kepada penonjolan cakera intervertebral.

Jenis patologi degeneratif yang ada

Dengan hernia intervertebral mula sering berubah menjadi institusi perubatan. Rawatan dan pematuhan yang tepat pada masanya dengan langkah-langkah pencegahan akan melegakan daripada patologi degeneratif, maka seorang lelaki muda akan dibenarkan melakukan perkhidmatan ketenteraan. Terdapat dua jenis hernia vertebrata:

 • cakera intervertebral membonjol;
 • Hernia Schmorl.

Hernia Schmorl adalah lekukan tisu cakera intervertebral ke dalam bahan spongy badan vertebra. Penyakit ini sukar untuk dideteksi, kerana patologi itu tidak diwujudkan untuk masa yang lama disebabkan oleh ketiadaan salur darah dan akar saraf dalam tulang cancellous. Seringkali hernia Schmorl dikesan oleh peperiksaan X-ray tulang belakang untuk sebab yang sama sekali berbeza. Oleh itu, kelewatan penggunaan langkah-langkah terapeutik mungkin tidak berfungsi dengan penyakit ini. Doktor perlu menjalani pembedahan.

Hernia vertebra menyebabkan kesakitan bahkan pada peringkat penonjolan. Ia cepat ditemui, dirawat. Walau bagaimanapun, kadang-kadang penyakit boleh berulang. Adakah pemuda diberi tempoh atau dibenarkan untuk berkhidmat di Tanah Air? Mari kita lihat dengan lebih dekat isu ini.

Komplikasi di mana perkhidmatan dilarang

Dengan hernia tulang belakang lumbal (thoracic, serviks) pada tahap prolaps separa, apabila protrusi cakera intervertebral disertai oleh peredaran darah yang merosot, bengkak akar saraf, mereka boleh dikeluarkan dari perkhidmatan. Penyakit ini cenderung berkembang perlahan-lahan. Dari beban berterusan pengambilan akan mengalami kesakitan yang teruk, dengan masa kebas masa anggota badan akan muncul. Pemuda itu tidak menyedari bahawa hernia mula berkembang. Dengan prolaps separa, saiz protrusi mencapai diameter 10 mm, dengan ketara merumitkan kehidupan pesakit. Sudah tentu, IHC (Suruhanjaya Perubatan Tentera) tidak akan membenarkan lelaki itu berkhidmat dalam tentera. A conscript akan menerima penangguhan. Kelewatan diberikan untuk tempoh rawatan penyakit dengan pemulihan fungsi seterusnya.

Rawatan tepat pada masanya prolaps separa akan mengelakkan perkembangan penyakit, adalah mungkin untuk menyingkirkan penyakit secara kekal. Kemudian lelaki itu akan dibenarkan untuk berkhidmat, tetapi anda perlu melalui suruhanjaya, pergi ke sekitar doktor yang sesuai, supaya komisen itu akan yakin tentang kesesuaian merekrut. Sekiranya penyakit itu telah dirawat, dan hernia telah muncul semula, perkhidmatan ketenteraan adalah dilarang. Di samping itu, mereka dikecualikan daripada tentera jika mereka mempunyai kesaksian berikut:

 • kehilangan serpihan nukleus pulpous di luar cakera dengan ansuran berikutnya keping;
 • disfungsi tulang belakang;
 • kekurangan refleks tendon;
 • mengurangkan sensitiviti tisu lembut;
 • lumpuh penuh atau separa.

Penyakit pada peringkat terakhir, apabila saiz pembentukan hernia melebihi 8-12 mm dirawat secara pembedahan. Walau bagaimanapun, operasi itu tidak menjamin penyembuhan lengkap. Kemungkinan besar, fungsi tulang belakang tidak akan dipulihkan sepenuhnya, dan oleh itu, tentera tidak akan mengambil.

Bilakah dibenarkan untuk berkhidmat di tanahair?

Apabila penonjolan cakera intervertebral terjadi tanpa memecahkan cincin berserabut, iaitu, pada tahap penonjolan, ia boleh dibawa ke tentera hanya selepas menjalani rawatan. Askar yang diberikan penangguhan, dia dirawat, dan kemudian dia menjalani komisen perubatan lagi. Berkhidmat dengan hernia tulang belakang membenarkan, jika saiz pembentukan hernia mula berkurangan. Untuk melakukan ini, anda harus menjalani rawatan dengan ubat penahan sakit, mengambil cara meregenerasi tisu tulang rawan, melegakan kejang otot.

Daya tarikan tulang belakang diperlukan. Daya tarikan melegakan akar saraf, sakit hilang, gejala penyakit dikurangkan. Ia disyorkan untuk meneruskan akupunktur, menggunakan hirudoterapi, menghadiri urutan dan kiropraktik. Setelah menjalani pemeriksaan kesihatan, doktor di dewan ketenteraan menganggarkan berapa banyak keadaan lelaki itu bertambah baik, sama ada dia boleh melakukan senaman fizikal, dan sama ada perjalanan penyakit akan bertambah buruk.

Sekiranya perlu, suruhanjaya tentera akan menghantar lelaki tersebut untuk melakukan pencitraan resonans magnetik atau tomografi yang dikira, untuk membuat x-ray. Dari keputusan kakitangan perubatan bergantung kepada nasib pengambilan. Keputusan yang salah boleh menyebabkan seorang lelaki cacat jika hernia berulang.

Suruhanjaya Perubatan Tentera: apa dokumen harus diberikan kepada pesakit dengan penyakit ini

Suruhanjaya Perubatan Tentera semestinya memerlukan penyediaan imej kawasan yang terkena ruang tulang belakang. Petunjuk doktor dan kesimpulan dari ahli bedah saraf, pakar bedah, pakar neuropatologi, ahli traumatologi pasti diambil kira. Kemudian komisi tentera-perubatan membuat kesimpulannya. Terdapat lima kategori kesesuaian untuk perkhidmatan ketenteraan:

 1. Kategori "A" bermaksud seorang lelaki muda patut. Tiada patologi atau penyakit itu sembuh dan tidak lagi berulang.
 2. Kategori "B" sebahagiannya sesuai. Kesesuaian separa bermakna sekatan. Di bawah sekatan itu, pilihan jenis pasukan.
 3. Kategori "B" - seorang lelaki muda dibenarkan berkhidmat semasa konflik yang melibatkan perang. Pada waktu aman, pengambilan dihantar ke rumah. Kategori ini sering diberikan kepada pesakit dengan prolaps separa.
 4. Kategori "G" bermaksud pelepasan sementara dari tentera. Kategori ini diberikan kepada golongan muda yang tidak sesuai untuk perkhidmatan. Di bawahnya adalah lelaki muda yang baru-baru ini menjalani pembedahan dan sedang menjalani pemulihan, dengan peningkatan penyakit, yang dicirikan oleh kemerosotan keadaan. Askar yang memberikan penangguhan. Selepas rawatan dan pemulihan, mereka menjalani pemeriksaan semula.
 5. Kategori terakhir "D" diberikan kepada rekrut yang tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan. Orang muda yang jatuh ke dalam kategori "D" sepenuhnya dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan, bukan sahaja dalam masa aman, tetapi juga dalam tempoh peningkatan konflik di antara negeri. Hernia tulang belakang menjadi halangan yang tidak dapat diatasi untuk berkhidmat.

Apabila hernia tulang belakang dibenarkan untuk pergi ke tentera, pertama sekali perlu menjalani peperiksaan lengkap dan mendapatkan izin dari komisi medis tentera. Apabila hernia Schmorl berkhidmat kepada tanahair tidak boleh diambil. Ia semua bergantung kepada akibat kemunculan patologi. Selalunya ia adalah penyakit kongenital, tidak nyata dalam apa cara. Merekrut dengan diagnosis hernia Schmorl ditugaskan kategori kecergasan untuk perkhidmatan "B". Jika seorang lelaki mempunyai sekatan pergerakan tulang belakang, dia akan dinafikan.