LINE WHITE ABSTRAK

Esophagus

LINE WHITE ABSTRAK (linea alba; BNA, JNA, PNA) - tali pinggang tendon, yang dibentuk oleh persimpangan bundle tendon aponeuroses dari otot perut luas (Rajah); garis median menegak yang terletak di dinding depan abdomen. Ia bermula dari proses stipus xiphoid, di bahagian bawah ia disambungkan dengan symphysis kemaluan (symphysis pubica). Cincin pusat (anulus umbilicalis) terletak berhampiran tengah-tengah garis putih perut. Dalam symphysis kemaluan, garis putih abdomen membentuk sandaran yang disebut (adminiculum lineae albae). Bentuk garis putih perut boleh spindly, pita-seperti, sempit, lebar. Panjang garis perut putih adalah 35-40 cm, lebar pada pusar 20-30 mm, pada peringkat rusuk IX - 10-15 mm, pada proses xiphoid - 4-5 mm, pada tahap bispinalis linea - 4-5 mm dan bawahnya - 2 - 3 mm; ketebalan di atas pusat - 2-3 mm, di bawah pusar - 3-4 mm.

Keterukan garis putih perut bergantung kepada kulit badan dan perkembangan otot. Bahagian atas garis putih perut memisahkan vagina otot rektus kanan dan kiri abdomen, dan bahagian bawah terletak di hadapan tepi tertutup otot rektus. Garis putih perut disambungkan dengan jambatan tendon (intersectiones tendineae) dan pinggir medial dari otot rektus. Ini menghalang perkembangan garis putih perut disebabkan oleh rintangan otot rektus abdominis kepada tindakan tegangan otot serong dan melintang. Garis putih perut menyokong otot perut lebar kedua-dua belah pihak, menyambungkannya ke keseluruhan fungsi. Otot piramida (m. Pyramidalis) terbentang dan menekan garis putih abdomen mendalam dan merupakan sinergis otot rektus. Peningkatan tekanan intra perut yang berpanjangan (ascites, air yang tinggi, kehamilan berganda, dan lain-lain) membawa kepada peningkatan jurang di antara berkas-berkas tendon yang membentuk garis perut putih, di mana saluran dan saraf berlalu, dan juga pengembangan cincin umbilik. Ini boleh membawa kepada hernias garis putih perut, yang sering disesuaikan kerana ciri-ciri anatomi garis ini di atas pusar, serta hernia umbilik (lihat). Pada akhir kehamilan di kalangan wanita yang berlipat ganda (terutamanya dengan pelvis sempit) kadang-kadang terdapat perbezaan di antara otot rektum abdominis, yang dikaitkan dengan overstretching garis putih perut semasa hamil. Diastasis otot abdominis rektum boleh berterusan walaupun selepas kehamilan, yang memerlukan rawatan pembedahan. Memotong pada garis putih perut sering digunakan untuk mengendalikan akses ke organ perut.

Barisan putih abdomen

"Dari titik" A "ke titik" B ")

Setelah lebih dari secangkir teh, Nikifor Spiridonovich bercakap tentang pergeseran garis putih perut, yang berjalan dari plexus solar ke pusat dan dari pusat ke pubis (diastasis). Dia mengatakan bahawa sering kali di tempat ini dipecahkan atau dialihkan kepada orang yang mengangkat berat, kecenderungan keturunan, obesiti atau otot perut yang lemah juga merupakan penyebabnya.

Patologi ini berlaku pada hari ini, terutama sekali pada wanita yang telah melahirkan, tetapi diastasis pada lelaki dan kanak-kanak tidak lagi jarang.

Dengan diastase, otot perut lemah dan tidak berfungsi. Oleh kerana beban yang tidak diagihkan pada otot lain, peninggalan atau pemindahan organ dalaman, kemunculan hernia umbilical, gangguan pencernaan dan penampilan kesakitan pada tulang belakang, urat varikos, kaki rata, buasir adalah mungkin.

Pakar mengenal pasti beberapa peringkat diastasis, bergantung kepada berapa banyak otot menyimpang:

· Peringkat saya - 5-7 cm

· Tahap II - 7-10 cm

· Tahap III - lebih dari 10 cm.

Terdapat juga beberapa tanda yang mungkin menunjukkan kehadiran diastasis:

· Pemendapan kebanyakan lemak di kawasan abdomen,

· Perubahan dalam bentuk pusar (sering terjadi bahawa ia menjadi cembung).

Sekatan ke atas diastase:

Diastasis adalah berbahaya kerana apabila melakukan senaman tertentu, perbezaan otot perut meningkat. Kesan ini berlaku kerana kecederaan yang berlebihan kepada tisu otot, dan oleh itu pertumbuhannya. Ini, seterusnya, mempengaruhi otot dan organ lain. Orang yang mengalami diastasis besar ketika menjalankan beberapa latihan standard mungkin mempunyai hernia (cacing, umbilical, intervertebral, dll), serta masalah dengan organ dalaman, terutama sistem pencernaan, kelengkungan dan penyakit tulang belakang, masalah postur. Di samping itu, jika seorang wanita dengan diastasis akan hamil, otot perut yang lemah akan menghalangnya daripada melakukan percubaan dengan betul, sehingga meningkatkan risiko kecelakaan kelahiran pada anak.

Latihan yang dikontraindikasikan dalam diastase:

· Mengangkat badan dari kedudukan terdedah dengan kaki yang bengkok,

· Menaikkan kaki dari kedudukan terdedah,

· Push-up pada kaki lurus (tisu penghubung akhbar yang melemahkan tekanan)

· Latihan kekuatan untuk belakang (contohnya, deadlift).

Latihan yang boleh dilakukan dengan diastase:

· Mengurangkan pergerakan perut.

Berbaring di belakang anda, berdiri atau duduk.

Semasa menghembuskan nafas, paksa perut dalam semasa menghirup - berehat, tetapi jangan "mengembung". Pada masa yang sama bertenang, malah bernafas dalam irama biasa

5 set 70-100 wakil

· Penglibatan Belly dan kerja kembali.

Berdiri di atas empat kaki, lengan dan kaki selain bahu.

Apabila keluar, lengkungkan punggung dengan lengkungan, menegangkan dan menarik balik perut. Apabila menghirup, bengkokkan punggung anda, berehat perut anda.

3 set 15-25 wakil

· Menaikkan punggung dari kedudukan terdedah.

Berbaring di belakang anda, lutut bengkok, kaki selari dengan satu sama lain lebar bahu selain. Apabila menghembuskan nafas, mengoyakkan punggung setinggi mungkin, menegangkan otot abdomen dan menarik balik perut. Pada menghembus nafas - turun ke posisi permulaan, berehat perut anda

3 set 15-20 wakil

· Chin ke dada.

Berbaring di belakang anda, lutut bengkok, kaki selari dengan satu sama lain lebar bahu selain. Apabila menghembuskan nafas, angkat kepala anda, tanpa mengangkat bahu dan badan dari lantai. Tekan dagu anda ke dada anda, menegangkan otot abdomen anda, menariknya. Pada menghembus nafas - kembali ke kedudukan permulaan.

3 set 15-20 wakil

Berbaring di belakang anda, lutut bengkok, lutut bersama, kaki selari antara satu sama lain. Perlahan: apabila anda menghembuskan nafas, pusingkan kepala anda ke satu arah dan turunkan lutut anda ke tempat lain. Apabila terhirup, kembali ke kedudukan permulaan. Kemudian lakukan latihan ke arah yang lain.

3 set 15-20 wakil

Berbaring di belakangnya, lutut bengkok, kaki dipotong dari lantai untuk beberapa sentimeter. Lutut terletak betul-betul di atas pelvis.

Apabila menghembuskan nafas, perlahan menurunkan satu kaki ke lantai. Apabila anda menyedut, kembalikan kaki anda ke kedudukan yang bengkok. Lakukan secara bergantian dengan setiap kaki.

3 set 15-20 wakil

· Menukar pernafasan atas dan bawah semasa duduk.

Duduk di atas lantai, kaki menyeberang, lurus belakang.

Perlahan-lahan menghirup, seolah-olah mengisi perut pertama dan kemudian dada. Kemudian menghembus nafas, tolak udara terlebih dahulu dari perut, kemudian dari dada. Apabila menghembuskan nafas, ketatkan perut anda.

3 set 10-20 wakil

· Penggantian pernafasan atas dan bawah.

Berbaring di belakang anda, lutut bengkok, kaki selari dengan satu sama lain lebar bahu selain.

Perlahan-lahan menghirup, seolah-olah mengisi perut pertama dan kemudian dada. Kemudian menghembus nafas, tolak udara terlebih dahulu dari perut, kemudian dari dada. Apabila menghembuskan nafas, ketatkan perut anda. Anda boleh meletakkan tangan di perut dan dada untuk mengawal pernafasan. Anda juga boleh menaikkan pelvis apabila anda menghembuskan nafas.

3 set 10-20 wakil

· Peregangan otot abdomen.

Berdiri, kaki lebar bahu, lengan terulur.

Apabila menghembuskan nafas, angkat tangan anda, bawa kembali dan sedikit membuang kepalanya. Apabila terhirup, kembali ke kedudukan permulaan. Latihan perlahan-lahan.

3 set 10-20 wakil

Perut boleh diedit dengan cara yang sama seperti dalam filem.

"BAGAIMANA PERATURAN BELLY: Ksenia Petrovna Zavyalova tentang kaedah rawatan kaum"

Oleh itu, di mana garis putih perut tersebar, kita bekerja dengan teliti supaya tidak memburukkan lagi, tetapi sebaliknya, untuk menyambung kedua-dua belah otot.

Filem ini menunjukkan kaedah sejak ribuan tahun. Nenek moyang kami jauh memerintah perut seperti ini.

Anda juga perlu memulihkan kerja organ-organ dalaman, terdapat kaedah A.T. Ogulova - palpasi organ. Kaedah ini diambil dan ditafsirkan oleh penulis dari nenek moyang kita. Di Internet, anda boleh menonton banyak filem. Foto menunjukkan salah satu pilihan untuk palpation. Oleh itu, di mana terdapat jurang di garis putih, tidak ada keperluan untuk menekan di sana, kerana terdapat jurang.

Selepas seseorang mempunyai garis putih perut yang dipulihkan - bahu akan diluruskan, postur akan menjadi gaya lurus, dan, maafkan saya untuk kebebasan saya, "otak akan jatuh ke tempat".

Terdapat cara dalam perubatan tradisional, tidak semua orang tahu. Apabila menyunting abdomen, cincin pusat dimampatkan, garis putih perut "disertai" dan lintah dimasukkan ke dalam, kira-kira 5 keping atau berapa banyak pakar yang tahu: Pada pusar dan pada bahagian atas abdomen, pada garis putih. Di sini saya akan membuat tempahan bahawa lintah tidak akan diletakkan segera di kawasan ini, tetapi secara beransur-ansur, mereka akan bermula mengikut skim yang disahkan ahli.

Foto menunjukkan skim anggaran lekapan penetapan.

Barisan putih abdomen

Garis putih abdomen, linea alba, mempunyai rupa tendinous band yang berlari dari proses xiphoid ke fusi kemaluan. Lebarnya di bahagian atas dinding perut hingga 1-2 cm, ke bawahnya dikurangkan dengan ketara, tetapi menjadi lebih tebal. Garis putih terbentuk dengan merangkumi berkas aponeurosis semua tiga pasang otot lebar dinding abdomen.

Di bahagian atas, di mana garis putih lebih nipis dan lebih luas, di antara berkas-berkas aponeuroses antara lain terdapat lebih kurang retakan yang disebutkan, yang boleh menjadi tempat pembentukan hernias garis putih perut. Kira-kira di tengah-tengah garis putih ada cincin pusat, anulus umbilicalis, diperbuat daripada parut parut longgar, atau pusar, umbilicus, s. umbo, di mana di dalam tempoh pranatal pembangunan terdapat pembukaan bulat, yang melepasi saluran umbilik (v. et aa, umbilicalest.) Di tempat ini, hernias sering terbentuk.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa "garisan putih perut" dalam kamus lain:

Garisan putih perut - Aponeurosis dinding perut anterior (bertanda biru) dan garis putih perut... Wikipedia

garis putih perut - (linea alba abdominis) - median tendinous band yang terletak di antara tepi medial kedua-dua otot rektus. Dibentuk dengan merangkumi berkas aponeuroses dari tiga pasang otot lebar abdomen. Antara bundelan tendon terdapat jurang... Glosari terma dan konsep mengenai anatomi manusia

garis putih perut - linea alba, PNA, BNA, JNA) yang dibentuk oleh persimpangan bundle tendon aponeuroses otot lebar abdomen kiri dan kanan, dari proses xiphoid sternum kepada symphysis pubis, masing-masing, garis tengah anterior... Kamus perubatan besar

LINE WHITE - (Linea alba), median garis pada bahagian ventral dinding perut binatang, yang mewakili penyebaran tendon salib perut serong luaran, perut dalaman dan otot perut serong sebelah kanan dan kiri abdomen... Kamus ensiklopedi veterinar

Line (Linea, Gandaan Lineae) - (dalam anatomi) baris, jalur sempit. Barisan putih abdomen (linea alba); dibentuk oleh gentian intersecting aponeuroses otot abdomen luaran dan dalaman; adalah band tendonous, pergi dari proses xiphoid ke pubic...... istilah perubatan

LINE - linea, lineae) (dalam anatomi), jalur sempit. Barisan putih abdomen (linea alba); dibentuk oleh gentian intersecting aponeuroses otot abdomen luaran dan dalaman; adalah rentetan tendinous datang dari xiphoid...... Kamus Perubatan

Otot abdomen - Menurut lokasi otot perut (mm Abdominis) dibahagikan kepada kumpulan otot dinding anterior, lateral dan posterior abdomen. Otot dinding depan abdomen Otot dinding sebelah abdomen Otot dinding belakang abdomen Fascia abdomen... Atlas anatomi manusia

Otot dada dan abdomen -... Atlas anatomi manusia

Faraj otot rektum abdominis (vaginae Rekti abdominis) pada insisi melintang dinding perut anterior pada tahap yang berbeza - Suatu bahagian di atas garis arcuate (di atas cincin umbilik). B incision di bawah garis arcuate (di tengah antara cincin umbilik dan symphysis kemaluan). A: garis putih perut; otot rektum abdominis; plat anterior vagina otot rektum abdominis;...... Atlas anatomi manusia

Dada mendalam dan otot perut - otot intercostal dalaman; otot intercostal luaran; otot rectus abdominis (sebahagiannya dikeluarkan); garis putih perut; vagina otot rektum abdominis (plat belakang); garis semilunar; otot perut melintang; plat depan vagina lurus... Atlas anatomi manusia

Hernia garis putih abdomen - keterangan, sebab, gejala, diagnosis dan rawatan

Apakah garis pinggang putih - ciri definisi dan anatomi

Untuk memahami dengan jelas apa hernia garis putih perut, adalah perlu untuk mengetahui ciri-ciri anatomi dinding abdomen anterior.

Dinding perut anterior terbentuk oleh dua lapisan otot, yang terletak di sebelah kanan dan kiri garis tengah abdomen. Otot-otot ini dilekatkan pada tulang rusuk yang lebih rendah, puncak tulang iliac dan ruang tulang belakang. Dan di bahagian tengah abdomen, otot-otot bahagian kanan dan kiri disambungkan dengan satu sama lain dengan menggabungkan tendon mereka. Sebatian tendon otot abdomen kiasan boleh dibayangkan sebagai jahitan yang disambungkan hujung bebas produk dikait ke dalam satu struktur, contohnya, sweater leher. Yang menyulam hujung bebas daripada tendon otot abdomen di sebelah kanan dan kiri belah dan membentuk satu garisan putih yang dipanggil abdomen, yang merupakan sejenis "dikimpal" lipit menyambung tisu lembut dinding anterior abdomen dalam pakaian seragam dan struktur padat.

Iaitu, alba linea - satu Jalinan tebal tendon otot, pegangan mereka ke dinding anterior abdomen dan membantu mereka membentuk rangka luar yang melindungi organ-organ abdomen daripada kesan luaran yang negatif.

Garis putih terletak betul-betul di tengah-tengah abdomen, lulus dari bahagian akhir sternum ke bahagian atas symphysis kemaluan melalui pusar. Iaitu, jika fikiran tulang dada ke kawasan kemaluan dan menarik garis membujur melalui pusatnya dan membahagikan perut kepada dua bahagian yang sama, ia adalah di bawah dan akan struktur anatomi dipanggil garis putih dan berada tendon otot Jalinan. Perut putih lebar talian adalah kecil dan biasanya ialah 1 - 2.5 cm di atas pusatnya, dan berkurangan kepada 0,2-0,3 cm di laman web di bawah pusat.

Struktur anatomi ini menerima nama "garis putih perut" disebabkan oleh ciri-ciri warna kelabu, warna keputihan yang membentuknya. Garis putih perut juga dipanggil aponeurosis.

Hernia garis putih abdomen - foto dan definisi

Hernia garis putih adalah protrusi ke luar tisu lemak subkutaneus dan organ dalaman melalui jurang yang besar antara peralihan tendon garis putih perut. Hakikatnya ialah bahawa tendon talian putih bersambung dengan cara yang terdapat jurang yang kecil di antara mereka. Biasanya, mereka terlalu kecil untuk secukupnya tisu lemak subkutaneus atau gelung usus untuk masuk ke dalamnya, dan mula membengkak, meregangkan kulit. Walau bagaimanapun, jurang pengembangan antara tendon braided garisan putih, kemasukan gelung usus, lemak subkutaneus, perut atau organ-organ rongga abdomen menjadi boleh dilaksanakan. Dan apabila sebahagian daripada badan yang masuk ke dalam retak dalam garis putih, ia mula bonjol keluar dalam bentuk pembentukan bulat kecil, kerana kulit adalah cukup padat untuk mengekalkan mereka di dalam abdomen. Dan ia menonjolkan organ perut melalui jurang yang luas antara tendon yang merupakan hernia garis putih perut (lihat Rajah 1).

Rajah 1 - Pilihan yang mungkin untuk lokasi hernia garis putih perut.

Hernia garis putih perut paling kerap berkembang di kalangan lelaki dan wanita di antara umur 20 dan 40 dan membentuk 3-5% daripada jumlah hernia luar. Pada kanak-kanak, hernias garis putih abdomen agak jarang, dan, sebagai peraturan, adalah umbilical.

Klasifikasi, lokasi dan ciri umum garis putih hernia abdomen

Kerana tegangnya organ-organ dalaman dan tisu lemak subkutaneus berlaku di luar, hernia garis putih perut tergolong luar. Bergantung pada lokasi, semua hernia garis putih dibahagikan kepada tiga jenis:
1. hernia intrasternal atau nadpupochnye (hernia epigastrica) - terletak di bahagian abdomen garis putih terkemuka dari akhir yang lebih rendah daripada dada dan pusat. Hernia suprambinal membentuk 70-85% daripada semua hernia garis putih perut;
2. Hernia parumbil (paraigil, hernia paraumbilicalis) - terletak di pusat dan berkisar antara 0.3 hingga 1%;
3. Hernia hipogastrik atau submapal (hernia hypogastrica) - terletak pada bahagian garis putih perut, yang berlari dari pusat ke symphysis kemaluan. Menurut pelbagai data, hernia sub-umbilikal terdiri dari 2% hingga 9% dari jumlah hernia garis putih perut.

Pada masa yang sama, orang yang sama mungkin mempunyai satu atau beberapa hernias garis putih perut. Sekiranya hernia adalah satu, maka ia dipanggil hernia tunggal, dan jika terdapat dua atau lebih, maka itu adalah berbilang. Hernia berbilang garis putih perut sangat jarang berlaku, sebagai peraturan, mereka adalah pembentukan terasing.

Menurut kursus klinikal, semua hernia garis putih dibahagikan kepada reducible, tidak dapat diatasi dan terjejas. Hernia lurus adalah protraksi seperti struktur rongga perut, yang boleh dengan mudah diisi semula tanpa merosakkan organ atau tisu mana-mana. Walau bagaimanapun, apabila voltan otot abdomen (mis, batuk, bersin, membuang air besar, mengangkat berat, dll) struktur pengurangan jatuh lagi jika tidak dikeluarkan pembedahan belahan suturing tendon garisan putih. Hernia yang tidak dapat dipercaya adalah tindanan seperti struktur rongga perut yang tidak dapat diisi semula. Pembengkakan hernias yang tidak dapat dielakkan terus-menerus, hanya meningkat sedikit dalam saiz ketika menegangkan otot-otot perut.

hernia dikurangkan selalunya berlaku akibat keradangan dan vpravimoy membentuk struktur perubahan tidak dapat dipulihkan tendon dan tisu lembut rongga perut, menonjol dalam slot garis putih. Selepas keradangan tendon menjadi keras, dan kelegaan celah boleh menjadi sempit, menyebabkan ketat membalut badan menonjol dari menebal struktur cincin linea alba yang menghalang mereka kembali ke dalam rongga abdomen. Keradangan hernia boleh berkembang terhadap latar belakang pelanggarannya dengan pembalut, percubaan penataan semula kasar atau kesan faktor kerosakan mekanikal yang lain. Selain itu, keradangan boleh menjadi hernia akibat proses radang di bahagian organ dan tisu (contohnya, apendiks, adnexitis, dll) protuberans jurang antara tendon barisan putih.

Hernia yang terhad adalah formasi yang mana organ dan tisu yang membengkak dalam kepingan aponeurosis sangat mampat. Akibat pemampatan hernia, peredaran darah terganggu, yang menimbulkan perkembangan pesat proses radang dengan kematian tisu dan penyebarannya ke organ perut sekitar. Mencubit hernia boleh mencetuskan peritonitis atau gangren yang meresap.

Barisan putih hernia pada kanak-kanak

Hernia garis putih perut pada kanak-kanak sangat jarang dan, sebagai peraturan, adalah kongenital. Mereka terbentuk kerana pelanggaran pembentukan tendon menenun otot abdomen perut dalam rahim. Selalunya hernia seperti ini dikesan pada kanak-kanak berumur 2-5 tahun, apabila anda dapat dengan jelas melihat dengan mata anda sedikit penonjolan di kawasan garis putih perut. Saiz hernia bergantung kepada saiz jurang antara tendon.

Pada kanak-kanak yang berumur 5 hingga 7 tahun, hernia garis putih perut boleh diperoleh, iaitu, ia boleh membentuk dengan cara yang sama seperti pada orang dewasa.

Jenis-jenis, kursus klinikal dan kaedah rawatan hernia yang diperolehi dan kongenital garis putih perut pada kanak-kanak adalah sama seperti pada orang dewasa. Oleh itu, pendidikan ini, sebagai peraturan, tidak mempunyai ciri-ciri tersendiri yang memaksa kita untuk mempertimbangkannya secara berasingan.

Hernia payudara garis putih abdomen

Hernia umbilical terjadi secara langsung di dalam pusar, dan oleh itu mendapat namanya. Secara tegas, hernia umbilik tidak digunakan untuk hernia garis putih perut, kerana ia mempunyai beberapa perbezaan dalam struktur dan ciri-ciri kursus klinikal. Oleh itu, adalah salah mengatakan "hernia umbilik garis putih perut," dengan itu menggabungkan dua jenis patologi jenis yang sama.

Hernia payudara agak kerap berkembang di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak, yang dikaitkan dengan ciri-ciri struktur tisu bahagian dinding perut anterior ini. Jadi, pusar ditutup dengan kulit di luar, dan di bawahnya otot tidak hadir sepenuhnya dan hanya terdapat peritoneum. Biasanya, tindak tanduk organ-organ dalaman di kawasan ini tidak berlaku, kerana pusar adalah parut yang tebal tanpa sebarang retak, tersisa selepas kematian tali pusat dan penambahan lubang umbilik. Biasanya, lubang umbi tumbuh seawal bayi, tetapi kadang-kadang ia kekal dan bentuk bentuk kerucut, menghadap sebahagian besar dari bahagian tengah, ke arah rongga perut. Dan melalui kerucut ini, tisu abdomen boleh menjadi lebih besar dan, dengan itu, hernia boleh terbentuk.

Pada orang dewasa, pembukaan umbi mungkin muncul semula selepas pecah parut disebabkan oleh penuaan fizikal yang kuat atau peregangan tisu abdomen. Oleh itu, selepas pembentukan lubang pada orang dewasa, hernia umbilik mungkin terbentuk dengan baik. Ia paling sering terbentuk pada wanita yang telah mengalami kehamilan dan melahirkan anak, dan juga pada orang yang berlebihan berat badan.

Hernia umbilik ditangguhkan dan dikekalkan mengikut kaedahnya sendiri, berbeza dengan hernia garis putih perut.

Sebenarnya, disebabkan ciri-ciri anatomi ini, faktor kausal dan kaedah rawatan, hernias umbilik diklasifikasikan secara berasingan dan dianggap tidak kira hernias garis putih perut.

Struktur hernia garis putih perut

Di luar, hernia kelihatan seperti protrusi bulat kecil di kawasan garis putih perut. Penonjolan boleh berkurangan dalam kedudukan terdedah dan meningkat dengan penangkapan otot perut, contohnya, ketika batuk, bersin, mengangkat beban, dll. Walau bagaimanapun, di bawah kulit dalam penonjolan ini ada organ-organ dan tisu-tisu yang telah jatuh dari rongga perut dan membentuk hernia itu sendiri.

Hernia garis putih abdomen terdiri daripada tiga unsur anatomi utama:

 • Kantong hernia;
 • Kandungan beg hernia;
 • Pintu hernia.

Sebuah kantung hernia adalah tujahan yang dibentuk oleh tisu lemak subkutan dan peritoneum ke celah garis putih perut. Membonjol mempunyai bentuk beg dan oleh itu telah menerima nama yang sepadan.

Lama kelamaan, tisu-tisu dan organ-organ rongga perut masuk ke dalam beg hernia seperti yang menonjol di luar. Ia adalah organ dan tisu yang membentuk kandungan kantung hernia. Walau bagaimanapun, tidak selalu kandungan dalam kantung hernia. Jadi, jika mana-mana organ atau tisu belum masuk ke dalam beg, maka ia kosong, iaitu, tanpa kandungan.

Cincin hernial mewakili sempadan fisur yang dibentuk oleh tendon yang digerakkan oleh otot abdomen.

Di samping struktur ini, mana-mana hernia di atas kekal ditutup dengan kulit dan membran serous, yang tidak dipecah, tetapi hanya diregangkan.

Organ-organ dan tisu bawah rongga perut boleh memasuki kantung hernia, membentuk isinya:

 • Kelenjar;
 • Gelung usus kecil;
 • Bahagian melintang atau kolon daripada kolon;
 • Ligamen Umbilical-hepatic;
 • Dinding perut;
 • Tiub fallopio.

Selalunya gelung usus kecil, dinding perut dan epiploon mendapat beg hernia.

Hernia garis putih perut - punca

Pembentukan mana-mana hernia, termasuk garis putih, adalah proses patologi kompleks, yang berdasarkan faktor kausal yang berkaitan dengan kekurangan integriti fungsi tendon dan tisu penghubung. Iaitu, kelemahan anatomi gentian tendon, yang boleh diperolehi atau kongenital, dianggap sebagai penyebab utama perkembangan hernia garis putih. Oleh kerana kelemahan tendon yang muncul, mereka menjadi lebih nipis, jurang besar muncul di plexus penyambung dan diastasis berkembang (perbezaan otot rektum abdominis). Dalam keretakan yang terbentuk di antara tendon, tisu lemak hipodermik mula melonjak pertama, dan kemudian organ perut. Apabila sebahagian organ masuk ke retakan, hernia dianggap terbentuk sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, perkembangan kekurangan fungsian tisu penghubung (kelemahan tendon) berlaku secara beransur-ansur, di bawah pengaruh faktor yang dikatakan sebagai predisposisi, yang, pada dasarnya, juga boleh dianggap sebagai penyebab tidak langsung hernia garis putih perut. Faktor yang menonjol untuk perkembangan kelemahan tendon dan tisu penghubung abdomen dibahagikan kepada dua kumpulan besar:
1. Faktor yang menyebabkan peningkatan tekanan intra-perut;
2. Faktor yang melemahkan dinding abdomen.

Faktor-faktor yang meningkatkan tekanan intra-perut termasuk yang berikut:

 • Buruh fizikal yang keras;
 • Pekerja keras;
 • Buruh berulang
 • Sembelit kronik;
 • Batuk yang kuat dan berpanjangan;
 • Kehamilan;
 • Ascites;
 • Kesukaran buang air kecil dengan ketegangan uretra atau adenoma prostat;
 • Lama menangis dan menangis pada bayi.

Faktor-faktor yang melemahkan dinding perut adalah seperti berikut:
 • Penyakit yang teruk dan tahan lama, lelaki yang melemahkan;
 • Pelangsingan;
 • Pembedahan abdomen;
 • Obesiti;
 • Kecederaan pada abdomen.

Untuk pembangunan hernia, mula-mula berpanjangan kesan faktor predisposing (dan meningkatkan tekanan abdomen, dan melemahkan dinding perut), yang membawa kepada kelemahan tendon dan otot dinding anterior abdomen, dan pembentukan retak dan ruang di antara gentian mereka. Kemudian, dalam keretakan yang sudah terbentuk di bawah pengaruh faktor-faktor predisposing yang sama, organ dan tisu rongga perut akan mula mendorong, membentuk hernia itu sendiri.

Biasanya, pembentukan hernia garis putih perut adalah panjang. Walau bagaimanapun, dalam kes terpencil, satu peringkat pembentukan hernia cepat mungkin, sebagai contoh, apabila objek yang sangat berat diangkat atau jika seluruh tubuh sangat tegang.

Kerana apa yang muncul hernia (penyebab utama hernia) - video

Gejala hernia garis putih abdomen

Pada peringkat awal, hernia garis putih adalah asimtomatik. Seseorang hanya dapat merasakan sedikit penonjolan pada garis perut putih, yang terbentuk atau bertambah apabila otot-otot otot perut tegang dan hilang sepenuhnya atau berkurang saiznya pada rehat atau ketika badan berada dalam kedudukan mendatar. Hernia sekali pakai biasanya berkurangan dalam kedudukan rawan, sementara hernia yang tidak dapat dipertahankan tetap tidak berubah dalam saiz. Dengan tekanan lembut pada tulang belakang hernia yang boleh guna, ia masuk ke dalam rongga perut. Dan hernia yang tidak dapat dikurangkan, walaupun dengan tekanan yang kuat tidak masuk ke dalam rongga perut, tidak mengubah saiz dan konfigurasinya.

Secara beransur-ansur membengkak menjadi menyakitkan dan lebih ketara. Kesakitan hernia pada garis putih perut biasanya dilokalisasikan di epigastrium (kawasan perut), tetapi ia boleh memancar di hipokondrium, di kuku, di bahagian bawah punggung, di kedalaman perut abdomen. Sensasi menyakitkan mungkin mempunyai ciri yang berbeza - sakit, menusuk, menarik, memotong, dll.

Kesakitan meningkat selepas makan atau minum sejumlah besar cecair, serta semasa senaman fizikal, batuk, bersin, buang air besar dan tindakan lain yang berkaitan dengan peningkatan tekanan intra-perut. Sebagai tambahan kepada kesakitan di kawasan hernia, sensasi kesedihan sedikit dapat dirasakan. Selepas melemahkan ketegangan dinding perut, rasa sakit, sebagai peraturan, berkurang atau hilang sama sekali.

Selain sakit hernia, yang diedarkan kepada pelbagai bahagian badan manusia boleh mengganggu gejala suram, seperti loya, muntah-muntah yang kerap, pedih ulu hati, sendawa, berat epigastric di kawasan, dan lain-lain Apabila anda merasakan garis putih dengan jari anda, anda boleh merasai bantahan yang menyakitkan.

Bergantung kepada organ mana yang jatuh ke dalam kantung hernia, seseorang mungkin mengalami gambaran klinikal ulser gastrik atau ulser duodenal, cholecystitis, gastritis, atau pankreatitis.

Apabila hernia dicekik, sakit tajam dan tajam berlaku pada seseorang, yang akhirnya mengintensifkan dan menyebar jauh ke dalam rongga perut, menjadi lebih menyebar. Muntah berulang dan pergerakan usus mungkin berlaku, yang tidak membawa kelegaan. Perut adalah bengkak, peristalsis yang menyakitkan muncul, gas, tidak membawa kelegaan. Gambar klinikal halangan usus, penembusan ulser atau pankreatitis akut muncul. Jika hernia cedera, perlu berkonsultasi dengan doktor secepat mungkin.

Diagnosis hernia garis putih perut

Diagnosis hernia linea alba adalah berdasarkan jumlah pemeriksaan dalam kedudukan mendatar dan menegak badan, ultrasound garisan putih, gastroscopy, herniography atau pemeriksaan radiografi abdomen.

Pemeriksaan yang teliti terhadap permukaan abdomen membolehkan anda melihat tegang hernia, yang boleh bertambah semasa meneran dan dalam kedudukan tegak badan. Biasanya, jika garis putih perut disyaki, seseorang diminta untuk berbaring di belakangnya dan perlahan-lahan mengangkat badan atasnya dengan otot perut. Hernia yang sedia ada dengan ketegangan di otot perut akan nyata sebagai membonjol jelas. Di samping itu, anda boleh meminta seseorang untuk melipat tongkat badan, kerana dalam kedudukan ini hernia juga dapat dilihat kerana ketegangan garis putih perut. Sekiranya hernia kelihatan dan tanpa ketegangan otot perut, maka ia hanya dipelajari dengan teliti.

Sekiranya hernia belum dapat dilihat, iaitu, tidak ada protrusi yang jelas dan kontur dengan jelas pada perut, doktor dengan teliti melengkapkan seluruh permukaan garis putih dari awal hingga akhir. Di hadapan hernia di bawah jari, terdapat perbezaan otot perut dan pembentukan yang padat dan menyakitkan. Dalam kes-kes ragu, doktor mendengar tentang pembentukan hernial yang disyaki dengan stetoskop. Kerengsaan biasanya didengar di atas hernia sac. Sekiranya pembentukan ini bukan hernia, maka gegarannya tidak didengar.

Untuk menjelaskan secara tepat mana organ dan tisu yang terlibat dalam kantung hernia, jika perlu, kajian berikut dilakukan:

 • X-ray perut dengan barium (bahan radiopaque);
 • Esophagogastroduodenoscopy;
 • Ultrasound garis putih dan bantalan hernia;
 • Tomografi organ perut;
 • Herniografi (hernia x-ray dengan agen sebaliknya).

Peperiksaan instrumental ini tidak selalu dilakukan, tetapi hanya apabila perlu.

Hernia garis putih perut mesti dibezakan daripada ulser gastrik dan ulser duodenal, pancreatitis, cholecystitis, lipomas, fibromas, neurofibromas, atau metastasis di omentum.

Hernia ultrasonografi garis putih abdomen

Komplikasi hernia garis putih perut

Proses patologi yang berikut adalah berkaitan dengan komplikasi hernia garis putih perut:

 • Keradangan kantung hernia dan kandungan;
 • Menyikat hernia;
 • Ketegangan mesentery usus;
 • Peritonitis;
 • Histia Koprostasis;
 • Extrasystole.

Komplikasi hernia yang paling biasa dan meluas adalah proses peradangan yang menjejaskan kedua-dua hernia dan kandungannya. Keradangan biasanya dicetuskan oleh mikroflora sendiri, yang stagnasi di kawasan perut organ yang mendapati dirinya dalam kantung hernia. Keradangan boleh berlaku perlahan atau cepat, tetapi pada akhir proses ini, parut dan penebalan tisu cincin hernial berlaku, serta pembentukan adhesi. Akibatnya, kandungan kantung hernia terhenti dikurangkan ke rongga perut, dan hernia yang boleh diturunkan menjadi tidak dapat dibuktikan.

Komplikasi kedua yang kerap kali adalah hirisan hernia, yang berkembang seperti berikut: dengan ketegangan yang ketara dari otot dinding perut, pintu hernia mengembang, sebagai akibat yang kebanyakan organ jatuh ke dalamnya. Kemudian pintu-pintunya melebar dengan ketara, dan organ yang jatuh atau sebahagian darinya tidak mempunyai masa untuk kembali ke rongga perut. Dan sejak pembukaan di mana protrusi organ-organ atau tisu-tisu telah menyempit tajam, ia mencubit kandungan kantung hernia. Biasanya, penjara hernia berkembang dengan peningkatan mendadak dalam tekanan intra-perut, misalnya, batuk, bersin, buang air besar, sembelit, dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, jika dalam kantung hernia adalah gelung usus kecil, maka pelanggarannya mungkin berkembang mengikut mekanisme lain. Jadi, kerana mampatan gelung usus, ia mempunyai masa untuk melepasi gas dan memajukan benjolan makanan, menyebabkan kandungan menjadi stagnan, bahagian usus terbentang dan berhenti membuat kontraksi peristaltik. Gelung usus besar dicucuk dalam cincin hernia.

Mencubit hernia boleh menyebabkan kerosakan hati, terutamanya penampilan extrasystoles pada kardiogram. Aritmia yang disebabkan oleh ketegangan, boleh mencetuskan gangguan peredaran yang teruk, yang seterusnya, menutup gejala penahanan hernia.

Ketegangan mesentery usus adalah tidak lebih daripada kompresinya. Tetapi kerana ia adalah dalam saluran saraf, darah dan limfa mesenteri diuji, memberikan gelung usus perlu untuk nutrien dan oksigen, dan penyingkiran bahan-bahan toksik dan innervation, ia adalah berkesan sama untuk melumpuhkan bahagian mampatan usus talian hayat. Apabila mesentery usus dikemas, aliran darah vena akan mula terganggu dan pembentukan eksudasi berdarah serous berlaku, yang terkumpul di dalam kantung hernia. Jika pemampatan mesentery tidak berhenti, maka terdapat pelanggaran aliran dan darah arteri, yang mengakibatkan bahagian usus mati.

Perlu difahami bahawa usus sangat cepat membusuk dan berkecekan, kerana di dalamnya terdapat bakteria mikroflora normal. Jadi, jika pada peringkat awal pembedahan kecemasan tidak boleh dilakukan selepas permulaan tercekik daripada mesenteri, bahan-bahan toksik yang terbentuk hasil daripada keruntuhan tisu usus dan bakteria mula menembusi ke dalam rongga perut dan menyebabkan keradangan septik. Akibatnya, nanah terbentuk dan meresap peritonitis bermula. Apabila tanda-tanda peritonitis muncul, pembedahan segera diperlukan, kerana tanpa rawatan seseorang akan mati dalam tempoh 24 jam akan datang.

Sekiranya hernia garis putih terletak di bawah pusar, maka koprostasis atau genangan massa usus boleh berkembang sebagai komplikasinya. Koprostasis terbentuk dengan perlahan dengan pengumpulan jisim tahi, yang tidak dikeluarkan dari gelung usus besar, terperangkap dalam kantung hernia. Dari masa ke masa, sejumlah besar jisim tahi terakumulasi, yang, seperti plag, sepenuhnya merangkumi lumen usus dan menyebabkan halangan. Pada peringkat awal coprostasis, seseorang bimbang tentang sembelit berterusan, serta pembengkakan hernia. Apabila coprostasis berlangsung, kembung perut, loya, dan muntah muncul.

Hancurkan garis putih hernia abdomen

Mencubit hernia garis putih perut adalah pemampatan organ dan tisu dalam kantung hernia. Bergantung pada mekanisme pembangunan, hirisan elastik, fesel dan kemerosotan hernia dibezakan.

Penahanan elastik hernia berlaku dengan peningkatan mendadak dalam tekanan intra perut (contohnya, semasa pembuangan air, batuk, bersin, dan lain-lain), apabila pintu hernia mengembang secara drastik, sebahagian besar organ rongga perut mengalir keluar. Kemudian cincin hernia kembali ke keadaan semula jadi, kerana tisu yang elastik, dan organ prolapsed tidak mempunyai masa untuk kembali ke rongga perut.

Dalam kecacatan fecal, terdapat pengisian secara beransur-ansur gelung usus, terperangkap dalam kantung hernial, massa dan gas fecal. Akibatnya, gelung usus melegakan dan bertambah besar, akibat dari pelanggarannya.

Sekiranya berlaku pelanggaran retrograde, sebahagian daripada gelung usus atau organ lain dimampatkan, yang bukan dalam kantung hernia, tetapi di rongga perut. Dengan jenis pelanggaran ini, peritonitis dan nekrosis usus berkembang dengan cepat, dan keparahan gejala klinikal meningkat dengan pesat.

Hernia garis putih - rawatan

Operasi

Rawatan hernia garis putih abdomen hanya berfungsi, kerana mana-mana kaedah konservatif untuk penyakit ini tidak berkesan. Inti rawatan pembedahan adalah pembukaan beg hernia dengan penyingkiran atau pengurangan selanjutnya bahagian-bahagian organ dan tisu yang jatuh ke dalam rongga perut dan pemulihan berhati-hati terhadap integriti dinding perut anterior. Selepas membuka kantung hernia dibersihkan dan diperiksa dengan teliti. Sekiranya terdapat tanda-tanda proses radang, maka tisu-tisu dikeluarkan dan dikeluarkan tanpa meletakkannya kembali ke rongga perut. Selepas itu, rongga ditutup dengan selembar peritoneum, dan di atasnya, kepingan tendon dijahit dengan tumpang tindih, membentuk lapisan ganda padat (duplikat).

Untuk meningkatkan sambungan sambungan tendon garis putih perut, pelbagai plastik sering digunakan. Plastik adalah pengenaan lapisan tambahan bahan yang akan meningkatkan kekuatan sendi tendinus garis putih perut. Untuk menjalankan plastik, anda boleh menggunakan tisu anda sendiri yang diambil dari bahagian lain badan, bahan penderma yang diperoleh daripada orang lain atau pelbagai jaring sintetik. Yang paling berkesan dari segi pencegahan kambuhan hernia garis putih perut adalah prostesis jejaring yang meregang di kawasan dengan tendon yang lemah dan mengekalkan kekuatan mereka, menghalang mereka daripada menyimpang dan membentuk jurang besar di mana hernia boleh membentuk semula.

Memakai pembalut, diet dan senaman

Pembalut disyorkan untuk dipakai hanya selepas rawatan pembedahan hernia garis putih perut untuk mengurangkan tekanan pada dinding perut anterior dan mencegah pengulangan. Tanpa pembedahan, memakai pembalut untuk rawatan hernia tidak berguna. Pembalut disyorkan untuk dipakai selama sekurang-kurangnya 3 hingga 6 bulan selepas rawatan pembedahan hernia garis putih perut, dan idealnya perlu dilakukan untuk sepanjang hayat.

Sebelum, semasa dan selepas pembedahan hernia, anda mesti mengikuti diet yang tidak menyebabkan sembelit. Iaitu, diet harus termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, roti gandum, daging, ikan dan produk tenusu setiap hari. Roti, pasta, asap, goreng, jeruk, makanan berlemak dan lain-lain yang kurang serat dan boleh menyebabkan sembelit harus dielakkan. Penggunaan kekacang juga harus dielakkan, kerana ia menyebabkan peningkatan pembentukan gas, yang dapat meregang usus dan memberi tekanan kuat pada dinding abdomen anterior.

Dengan kehadiran hernia garis putih perut, adalah mustahil untuk bersenam, kerana sebarang ketegangan dalam otot perut boleh mencetuskan pelanggarannya. Ia mungkin untuk meneruskan latihan khusus yang bertujuan untuk menguatkan dinding perut anterior hanya 2 - 3 bulan selepas pembedahan hernia. Satu set latihan perlu dibuat oleh doktor fisioterapi dengan mengambil kira ciri-ciri individu orang tertentu ini. Ingat bahawa dengan hernia garis putih perut, sebarang latihan harus dilakukan tanpa berat (berat, dumbbells, dll).

Mengeluarkan hernia garis putih abdomen

Hernioplasty

Hernioplasti hernia garis putih perut adalah pemulihan integriti tapak sendi tendon, yang merupakan hernia. Selain itu, keutuhan itu dipulihkan bukan dengan hanya memadankan tepi tisu, tetapi dengan mewujudkan struktur buatan, tebal dan tahan lama di dinding perut anterior, yang harus meningkatkan kekuatan tisu dan mencegah hernia daripada berkembang semula pada masa akan datang.

Mewujudkan struktur padu di kawasan garis putih perut, di mana hernia itu, dilakukan dengan menjahit bersama-sama otot, fascia dan tendon. Plastik ini digunakan secara meluas, tetapi memberikan peratusan yang tinggi.

Bilangan tindak balas yang lebih kecil berlaku semasa melakukan hernioplasti dengan menggunakan kraf biologi atau sintetik. Intipati kaedah hernioplasti ini adalah penyuntikan tisu dan pengenaan graf khas di atasnya. Pemindahan adalah sama ada zarah tisu mereka sendiri atau jaring khas serat sintetik. Pada masa ini, hernioplasti yang paling banyak digunakan dengan menggunakan jaring sintetik, kerana kaedah ini boleh dipercayai, berkesan dan memberikan peratusan kecil daripada gegaran.

Hernia garis putih perut - mata

Laparoscopy

Hernia garis putih perut: gejala, diagnosis dan rawatan - video

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar dalam menjalankan penyelidikan mengenai masalah bioperubatan.

Bagaimana untuk merawat hernia garis putih perut

Hernia garis putih perut adalah proses patologi di mana organ-organ abdomen keluar dari celah-celah serat tendon otot garis tengah (garis putih). Berbeza, penyakit ini disebut hernia epigastrik, dan ia berlaku dalam 10% daripada semua kes, lebih kerap di kalangan lelaki.

Pembengkakan organ berlaku di mana-mana di sepanjang garis tengah abdomen di tapak lubang. Garis putih berfungsi sebagai gabungan antara berkas tendon otot lebar perut dalam bentuk plat. Garis di sepanjang paksi tengah dari proses xiphoid ke pubis adalah setempat; ketebalannya adalah kira-kira tiga sentimeter.

Apa itu?

Hernia garis putih adalah protrusi ke luar tisu lemak subkutaneus dan organ dalaman melalui jurang yang besar antara peralihan tendon garis putih perut.

Sebagai persembahan amalan, patologi adalah 3-10% lebih biasa pada lelaki di bawah umur 30 tahun. Dengan bentuk penyakit ini, bahagian organ dalaman dan lemak mula menunjukkan lubang di antara otot. Tempat penyetempatan yang tipikal ialah rantau epigastrik.

Bergantung kepada lokasi yang berkaitan dengan rongga umbilical, jenis hernia berikut dibezakan:

 1. Supra umbilical (terletak di atas pusat);
 2. Ukolopumbochnye (terletak berhampiran rongga umbilik);
 3. Sub-umbilical (diletakkan di bawah rongga umbilik).

Lokasi hernia garis putih berhampiran pusat dan di bawahnya jarang berlaku.

Kaedah moden rawatan menjadikannya mudah untuk menyingkirkan penyakit ini, tetapi untuk mengenalpastinya pada peringkat awal, anda perlu membiasakan diri dengan sebab-sebab perkembangan patologi dan gejala-gejala yang disertakan. Hernia, seperti mana-mana penyakit lain, lebih mudah untuk dirawat di peringkat awal pembangunan.

Pada pandangan pertama, pendidikan tidak menyebabkan ketidakselesaan yang ketara, tetapi penyakit itu masih penuh dengan bahaya. Ancaman utama adalah mencubit organ yang terperangkap di dalam kantung hernia. Dalam beberapa kes, mampatan saraf berlaku.

Punca

Faktor-faktor yang menimbulkan perkembangan penyakit dibahagikan kepada 2 kategori: penyebab timbul daripada kelemahan garis putih dan faktor-faktor yang disebabkan oleh peningkatan tekanan di dalam peritoneum.

Sebab-sebab yang berkaitan dengan kumpulan pertama, berfungsi sebagai prasyarat untuk berlakunya hernia. Ini adalah:

 1. Kecenderungan genetik Jika ada saudara-saudara dengan diagnosis ini, risiko kenaikan penyakit.
 2. Berat badan Berat kerana lapisan lemak subkutan yang tebal, dinding perut anterior menjadi lemah dan garis putih mula menghulurkan.
 3. Parut yang terbentuk sebagai akibat daripada campur tangan pembedahan. Setiap satunya adalah tempat terdedah di mana hernia boleh berkembang.
 4. Kecederaan Mana-mana kerosakan perut menjadikan dinding abdomen anterior lebih lemah.
 5. Kehamilan Sepanjang tempoh ini, otot perut menjadi lemah, dan dinding perut terbentang.

Faktor-faktor yang termasuk dalam kumpulan kedua adalah provokator langsung dari berlakunya penyakit. Ini termasuk:

 • menangis kuat dan berpanjangan pada kanak-kanak;
 • bersalin sukar, kanak-kanak besar;
 • penyakit yang berlaku terhadap latar belakang masalah kencing;
 • penuaan fizikal yang hebat;
 • sembelit;
 • penyakit rongga perut, yang berlaku di tengah-tengah batuk yang kuat.

Gejala garis putih hernia abdomen, foto

Gejala hernia garis putih perut (lihat gambar) adalah sama untuk lelaki dan wanita, patologi tidak bergantung kepada ciri-ciri seksual. Dalam sesetengah kes, hernia hanya boleh menonjolkan dirinya sebagai protrusi, yang merupakan ciri tahap awal patologi.

Dari masa ke masa, hernia mula menampakkan diri dengan rasa sakit yang sangat memburukkan semasa momen pergerakan sengit dan menegangkan. Kesakitan dalam setiap kes mungkin mempunyai ciri yang berbeza. Mereka boleh tajam, tumpul, menarik, panjang atau paroki, tajam dan bahkan "pisau".

Juga, penyakit pada lelaki dan wanita disertai dengan gejala berikut:

 • loya, seli muntah;
 • kesakitan yang berbeza - apabila lenturan, perubahan dan pergerakan lain;
 • meregangkan otot-otot garis tengah abdomen;
 • sakit selepas makan;
 • belching, pedih ulu hati, cegukan.

Dengan perkembangan penyakit dan tanda patologi dipertingkatkan:

 • sakit semakin bertambah dan menjadi tidak tertanggung bagi pesakit;
 • muntah muntah pesakit sentiasa;
 • darah boleh dikesan dalam najis;
 • hernia kanan menjadi mustahil.

Dalam kes mencubit hernia, penjagaan pesakit perlu segera. Untuk mana-mana manifestasi, anda perlu segera menghubungi klinik.

Tahap

Biasanya, garis putih dari sternum ke pusar adalah 10-25 mm lebar, dan di bawahnya menyempit kepada beberapa milimeter. Di tempat di mana hernia garis putih abdomen berkembang, gentian tendon boleh bersurai dengan 100 atau lebih 120 mm, membentuk gerbang hernia bentuk yang berbeza (bujur, berbentuk berlian, bulat).

Cincin hernia yang luas tidak muncul dengan serta-merta - tontonan hernia berjalan melalui beberapa peringkat pembangunan:

 1. Peringkat pertama adalah lipoma preperitoneal. Ia berlaku ketika satu atau lebih faktor yang memprovokasi muncul, yang kita bicarakan sebelumnya. Dalam kes ini, tisu berlemak menonjol di bawah kulit melalui bukaan kecil di tendon yang menyimpang.
 2. Peringkat awal. Peritoneum memasuki cincin hernia, yang mula membentuk membran untuk organ-organ dalaman yang berada di bawah kulit. Peritoneum adalah membran nipis yang meliputi dinding dalaman rongga perut dan permukaan organ dalaman.

Hernia garis putih perut pada peringkat pembentukan akhir termasuk semua elemen yang diperlukan:

 • cincin hernia - lubang dalam garis putih, di mana organ berasal;
 • kantung hernial - peritoneum;
 • kandungan beg: omentum, usus, dinding perut, beberapa ligamen.

Bergantung pada apabila penyakit itu dikesan, kerumitan operasi bergantung.

Menyikat hernia

Mencubit hernia garis putih perut adalah pemampatan organ dan tisu dalam kantung hernia. Bergantung pada mekanisme pembangunan, hirisan elastik, fesel dan kemerosotan hernia dibezakan.

Penahanan elastik hernia berlaku dengan peningkatan mendadak dalam tekanan intra perut (contohnya, semasa pembuangan air, batuk, bersin, dan lain-lain), apabila pintu hernia mengembang secara drastik, sebahagian besar organ rongga perut mengalir keluar. Kemudian cincin hernia kembali ke keadaan semula jadi, kerana tisu yang elastik, dan organ prolapsed tidak mempunyai masa untuk kembali ke rongga perut.

Dalam kecacatan fecal, terdapat pengisian secara beransur-ansur gelung usus, terperangkap dalam kantung hernial, massa dan gas fecal. Akibatnya, gelung usus melegakan dan bertambah besar, akibat dari pelanggarannya.

Sekiranya berlaku pelanggaran retrograde, sebahagian daripada gelung usus atau organ lain dimampatkan, yang bukan dalam kantung hernia, tetapi di rongga perut. Dengan jenis pelanggaran ini, peritonitis dan nekrosis usus berkembang dengan cepat, dan keparahan gejala klinikal meningkat dengan pesat.

Diagnostik

Diagnosis primer boleh dibuat berdasarkan pemeriksaan luar pesakit, untuk menentukan keadaan dengan tepat memerlukan prestasi peperiksaan tambahan.

 1. Pemeriksaan ultrabunyi pada rongga abdomen. Keadaan organ dalaman diperiksa.
 2. Pemeriksaan X-ray beg hernia. Sebelum pemeriksaan, pesakit diberi ubat barium untuk meningkatkan kontras imej.
 3. Tomografi multispiral. Ia digunakan dalam kes-kes yang paling sukar, ia membolehkan anda untuk menghapuskan kesilapan sepenuhnya semasa diagnosis dan penilaian keadaan semasa.

Rawatan

Seringkali, apabila merawat penyakit, kesilapan dibuat yang mempengaruhi patologi dengan cara yang negatif:

 1. Rawatan dengan ubat penghilang rasa sakit atau ubat-ubatan anti-kekejangan hanya akan menghapuskan kesakitan.
 2. Memakai tali perban yang berterusan. Peranti ini tidak boleh digunakan untuk tempoh yang lama. Tali pinggang tidak menggantikan kerja otot sepenuhnya. Dengan kerap menggunakan serat otot peranti boleh kehilangan nada mereka, yang akan mengakibatkan atrofi mereka.
 3. Pemulihan rakyat (infus dari daun drupe, immortelle, wormwood), diambil secara lisan, dapat mengurangkan pembentukan gas dan memperbaiki kerja usus. Ini akan mengurangkan tahap penonjolan usus, tetapi kecacatan pada tendon tidak akan berlebihan disebabkan oleh sifat tisu ini.
 4. Penggunaan dadah untuk meningkatkan motilitas gastrik. Untuk beberapa lama, rawatan ini tidak membawa masalah, tetapi tidak menyelesaikan masalah. Adalah disyorkan untuk merawat patologi menggunakan pembedahan.
 5. Latihan adalah baik untuk mencegah pembentukan hernia, tetapi bukan untuk rawatan.

Penolakan rawatan diri, diagnosis tepat pada masanya patologi dan terapi yang betul adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan komplikasi dan kembali kepada gaya hidup yang penuh.

Persediaan untuk pembedahan

Penyediaan sendiri pesakit termasuk item berikut:

 • keengganan alkohol tidak lewat daripada tiga hari sebelum operasi yang dijadualkan;
 • pengecualian ubat-ubatan yang memperburuk pembekuan darah dan meningkatkan risiko pendarahan (anda mesti memaklumkan kepada doktor mengenai semua ubat yang diambil, dan dia akan memberikan senarai yang dilarang);
 • 14 hari sebelum operasi, beri diri anda dengan diet seimbang, yang termasuk semua mikronutrien dan vitamin yang diperlukan (ini akan membantu memindahkan prosedur dan anestesia lebih mudah, serta meningkatkan pemulihan);
 • penolakan lengkap makanan selepas pukul 20.00 pada hari sebelum pembedahan.

Hospital mesti mengambil ujian makmal yang diperlukan untuk memeriksa tahap gula, tidak termasuk HIV, hepatitis dan penyakit kelamin lain, penentuan tepat jenis darah dan faktor Rh. ECG juga dilakukan untuk memeriksa fungsi jantung untuk memastikan pesakit akan mengalami anestesia.

Pembedahan Hernia Talian Perut Putih

Campur tangan bedah dilakukan secara terencana. Doktor meneliti pesakit, menetapkan diagnosis, memberikan pemeriksaan dan tarikh kemasukan ke hospital di hospital.

Jenis-jenis operasi untuk hernia garis putih perut:

 1. Pembedahan terbuka dengan pembedahan plastik bukan ketegangan. Untuk memperkuat garis putih perut, pakar bedah menggunakan prostesis mesh khas. Kaedah ini digunakan hari ini paling kerap, kerana selepas kambuh semula kemungkinan kurang.
 2. Pembedahan terbuka dengan plastik ketegangan. Selepas hernia dikeluarkan, pakar bedah menyusup garis putih perut, dengan itu memperkuatnya - dengan itu perkataan "ketegangan" dalam tajuk. Operasi jenis ini mudah, tetapi mempunyai kelemahan: anda perlu membuat pemotongan yang agak lama (parut yang besar tetap), risiko kambuh adalah tinggi.
 3. Pembedahan paraperitoneal. Tiga punca juga dibuat, tetapi, tidak seperti pembedahan laparoskopi, instrumen tidak dimasukkan ke dalam perut, mereka tidak menembusi peritoneum. Belon khas diletakkan di antaranya dan tisu di sekelilingnya dan melambungkannya - ruang yang terbentuk dari mana anda boleh mendapatkan akses ke kantung hernia dan melakukan pembedahan. Kelebihan operasi sedemikian adalah sama seperti dalam satu laparoskopi. Walau bagaimanapun, pelaksanaannya secara teknikal lebih sukar, adalah mustahil untuk membaiki prosthesis mesh secara selamat.
 4. Pembedahan laparoskopi. Dengan adanya peralatan berteknologi tinggi di klinik moden, jenis pembedahan untuk hernia garis putih perut ini menjadi semakin popular. Daripada insisi, pakar bedah membuat tiga lubang di mana hernia dikeluarkan dan prosthesis mesh dipasang. Pembedahan laparoskopi memberikan risiko rendah berulang dan mengurangkan tempoh pemulihan hingga 10 hari - selepas itu pesakit boleh melakukan perkara biasa sekali lagi. Tetapi operasi ini tidak dapat dilakukan dalam penyakit paru-paru dan jantung. Ia juga mustahil jika klinik itu tidak mempunyai peralatan dan pakar yang sesuai.

Sekiranya garis putih perut itu dicekik, pembedahan perlu dilakukan secara kecemasan. Pakar bedah membuka beg hernia dan memeriksa bahagian usus di dalamnya. Jika dia meninggal dunia - ia mesti dikeluarkan. Kadang-kadang ternyata bahawa sebahagian besar usus mempunyai masa untuk mati - anda perlu memperbesar insisi dan mengeluarkan semua tisu yang mati.

Tempoh pemulihan

Selepas operasi yang dirancang, iaitu, apabila hernia tidak dilanggar, pemulihan cukup cepat. Di hospital, pesakit disimpan tidak lebih daripada tiga hari. Dalam tempoh ini, jururawat kerap melakukan pembilasan, dan doktor memantau keadaan jahitan dan kesejahteraan pesakit untuk menolak kemungkinan jangkitan. Untuk tujuan yang sama, kursus antibiotik propulsik ditetapkan.

Tempoh pemulihan melibatkan pematuhan peraturan tertentu:

 • Ia dilarang untuk mengangkat berat lebih daripada 5 kg (sekatan itu sah selama sekurang-kurangnya 3 bulan dari masa operasi);
 • lentur ke hadapan, pergerakan tajam dan latihan yang terlalu sengit adalah dilarang;
 • aktiviti fizikal sederhana ditunjukkan, terutamanya berjalan;
 • adalah perlu untuk mengambil julap yang ditetapkan oleh doktor (sembelit boleh menyebabkan lipit untuk menyimpang);
 • Ia bernilai mengkaji semula diet anda dan beralih kepada diet seimbang.

Orang yang profesi dikaitkan dengan buruh fizikal keras dipindahkan ke kerja ringan untuk tempoh sehingga 6 bulan.

Diet

Kadang-kadang terdapat keadaan apabila tidak mungkin untuk melakukan rawatan pembedahan segera untuk pelbagai sebab, ia perlu menangguhkannya untuk masa yang tertentu. Diet dapat mengurangkan penyakit dan meminimumkan risiko kecederaan.

 • Adalah disyorkan untuk menambah lebih banyak bubur nasi, ikan, telur dan produk tenusu ke dalam diet. Pastikan anda meminum bendalir fisiologi bendalir. Semua produk mesti cepat dicerna dengan jumlah minimum gas.
 • Ia tidak disyorkan untuk menggunakan makanan yang menyebabkan kembung: kekacang, goreng dan hidangan salai, coklat, kacang, mentega, sayur-sayuran jeruk.

Sekiranya terdapat permulaan masalah dengan pencernaan, maka ia harus dihapuskan dengan cara apa-apa, dari ubat-ubatan perubatan hingga kaedah yang popular. Keadaan memilih diet yang betul adalah diagnosis akhir yang dibuat di institusi perubatan.

Pencegahan

Pencegahan hernia garis putih termasuk aktiviti-aktiviti berikut:

 • mengenal pasti punca pound tambahan dan normalisasi berat badan;
 • menyembuhkan penyakit yang berkaitan dengan batuk;
 • elakkan mengangkat berat badan;
 • pematuhan kepada prinsip diet seimbang seimbang yang akan menggalakkan pergerakan usus biasa;
 • mengelakkan kecederaan dinding abdomen anterior;
 • senaman biasa untuk menguatkan otot perut (latihan pagi, kelas gim);
 • dosis aktiviti fizikal di mana abdominals terlibat, mengikut kadar kecergasan fizikal mereka sendiri;
 • pelaksanaan semua cadangan doktor (termasuk memakai band perut) semasa mengandung dan dalam tempoh selepas operasi.

Ingat bahawa pembalut tidak menyembuhkan hernia. Dengan memakai yang berpanjangan, sebaliknya, ia boleh membantu menyebabkannya, kerana ia mula melaksanakan fungsi otot perut, yang melemahkan akibat tidak bertindak, menyimpang lebih banyak, yang menyumbang kepada kejadian hernia.