Forum Doktor: Inguinal Hernia - Forum Doktor

Groin

Pembalut adalah alat khas yang menyokong organ yang jatuh dengan hernia, atau memperbaiki dinding perut.

Pembalut untuk hernia inguinal berkesan menghalang komplikasinya: dengan menjalankan tekanan lembut, ia memelihara hernia inguinal di dalam - seperti mengimbangi fungsi otot lemah dan menghalang kehilangan organ. Sabuk pendukung dengan formasi yang boleh diperbaiki dengan saiz yang besar juga membolehkan anda menyembunyikan tegang hernia, yang penting untuk pesakit, terutama untuk golongan muda dan memimpin gaya hidup yang aktif.

Ia perlu memakai tali pinggang pembalut dalam tempoh selepas operasi (untuk mengelakkan pengulangan hernia) dan untuk mengelakkan pelepasan hernia inguinal pada pesakit yang menjalani rawatan pembedahan sementara ditangguhkan atau kontraindikasi.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa memakai hernia paha pembalut tidak dapat disembuhkan. Terdapat juga kontraindikasi untuk memakai tali pinggang yang menyokong.

Farmasi dan kedai ortopedik khusus mempunyai pelbagai produk pembalut, jadi memilih yang betul tidak mudah. Model berbeza antara satu sama lain bukan sahaja pada harga, tetapi juga dalam keselesaan (ketika memakai, ketika berangkat dan berpakaian), dari segi tekanan pada hernia, di lokasi pilot (single dan double sided) dan dalam beberapa ciri lain yang harus dipertimbangkan ketika membeli. Cara memilih produk - kami akan memberitahu lebih lanjut.

Pelot - memasukkan pad khas.

Doktor tidak mengesyorkan membuat tali pinggang sokongan dengan tangan mereka sendiri - ini terlalu sukar dan tidak berkesan, dan produk yang dihasilkan secara tidak wajar dengan daya tekanan yang berlebihan boleh menyebabkan komplikasi.

Cara memilih produk yang sesuai

Biasanya, tali pinggang pembalut inguinal diperbuat daripada bahan elastik dan dilengkapi dengan pengikat yang membolehkan anda menukar jumlah, panjang produk dan tekanan yang diperlukan. Produk ini mempunyai satu atau dua pelota (plat tebal khas, dipotong dari luar dengan bahan lembut).

Sebelum membeli produk, berunding dengan pakar bedah yang memerhatikan anda: walaupun doktor tidak memberitahu anda model tertentu, dia akan menasihati cara memilih dan memakai pembalut inguinal dalam kes tertentu.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Semua model adalah jenis uniseks, iaitu, mereka boleh digunakan dalam kedua-dua lelaki dan wanita.

Unilateral (kanan atau kiri).

Ketidaksempurnaan dicapai dengan kehadiran lapisan mudah alih (pelotov).

Saiz ditentukan oleh pinggul. Di dalam setiap model mempunyai julat saiznya sendiri. Label untuk padanan jumlah pinggul dan saiz produk yang sesuai disediakan pada pakej.

Perhatikan bahan yang asasnya produk dibuat (peleburan atau tali pinggang lebar). Lebih baik jika ia semula jadi - fabrik asli memberikan kulit keupayaan untuk bernafas dan tidak menyebabkan kerengsaan semasa memakai berpanjangan.

Jangan buat pembelian tanpa pemasangan pertama. Pembalut untuk hernia inguinal sepatutnya sesuai, tetapi tidak memercikkan tisu. Jika pelottes tidak menekan hernia (tali pinggang besar atau dipasang tidak betul), maka tidak akan ada hasil positif dari memakai. Tetapi jika tali pinggangnya sempit dan memerah tonjolan dengan kuat - maka terdapat risiko yang tinggi untuk mencubit pembentukannya, anda boleh merosakkan kulit.

Menurut ulasan pesakit, produk dengan pengikat velcro atau model yang dibuat dalam bentuk memanaskan adalah yang paling mudah digunakan. Mereka mudah berpakaian dan halus di bawah pakaian. Sabuk dengan sabuk, gesper, pengikat tegar, butang atau cangkuk tidak mudah: mereka lebih sukar untuk disesuaikan, dan pengikat padat boleh ditekan dengan kuat ke dalam kulit. Dari segi kesan terapeutik, model tidak penting pada prinsipnya: perkara utama ialah tali pinggang sesuai dengan baik dan tidak menghancurkan.

Cara memakai dan memakai pembalut

Belt ini dipakai hanya berbaring di belakang - dalam kedudukan ini otot-otot santai, hernia secara spontan hilang. Setelah mengikat tali pinggang dan pelot, berdiri dan berjalan sedikit, menilai sama ada terdapat rasa tidak selesa, kekejangan atau kesakitan. Sekiranya terdapat sebarang sensasi yang tidak menyenangkan, perlu menghapus pembalut, kerana hernia inguinal boleh dilanggar jika diletakkan secara salah. Kemudian cuba lagi untuk memakai tali pinggang dan menyesuaikannya semula.

Memakai produk diperlukan pada siang hari, dan pada waktu malam - keluarkan. Pada siang hari, band inguinal boleh dipakai selama 2-3 jam (contohnya, hanya dengan beban) dan sehingga 16 jam (sepanjang hari). Model dengan juruterbang boleh tanggal pada siang hari mungkin perlu dipasang semula, kerana sisipan mungkin bergerak semasa pergerakan.

Selepas mengeluarkan tali pinggang, urut ringan kulit dilakukan tanpa menjejaskan hernia.

Pakai pembalut untuk hernia inguinal secara berterusan (setiap hari) - sebelum operasi. Selepas rawatan pembedahan, pesakit juga harus memakai tali pinggang: pertama, pada siang hari (semasa tempoh pemulihan), hanya dengan beban akhbar atau semasa tempoh lama. Menurut pakar bedah, jika pesakit dalam tempoh selepas operasi kerap memakai tali perban, maka patologi berulang sangat jarang.

Pembalut untuk ulasan hernia inguinal

kumpulan: ahli +
Catatan: 2,213
tinggal:
Rusia, Dan dari platform mereka berkata: Ini adalah bandar Leningrad

kumpulan: ahli +
Catatan: 56,706
tinggal:
Jerman, Saarbr├╝cken

kumpulan: ahli +
Catatan: 2,213
tinggal:
Rusia, Dan dari platform mereka berkata: Ini adalah bandar Leningrad

kumpulan: ahli +
Catatan: 56,706
tinggal:
Jerman, Saarbr├╝cken

kumpulan: ahli +
Catatan: 2,213
tinggal:
Rusia, Dan dari platform mereka berkata: Ini adalah bandar Leningrad

kumpulan: ahli +
Posts: 9,716
tinggal:
Rusia, Moscow

kumpulan: ahli +
Catatan: 27,208
tinggal:
Rusia, Vyatka

kumpulan: ahli +
Catatan: 15,448
Negara: Belarus

kumpulan: ahli +
Catatan: 27,208
tinggal:
Rusia, Vyatka

kumpulan: ahli +
Catatan: 15,448
Negara: Belarus

kumpulan: ahli +
Posts: 9,716
tinggal:
Rusia, Moscow

kumpulan: ahli +
Catatan: 15,448
Negara: Belarus

Langgan topik
Pemberitahuan e-mel balasan kepada topik semasa ketiadaan anda dari forum.

Langgan forum ini
Pemberitahuan e-mel topik baru di forum semasa ketiadaan anda dari forum.

Muat turun / Cetak topik
Memuat turun tema dalam pelbagai format atau melihat versi dicetak tema ini.

Pembalut untuk ulasan lelaki hernia inguinal

Pengkelasan

Terdapat beberapa jenis pembalut yang dimaksudkan untuk hernia inguinal:

 • Umur pesakit. Sabuk khas dihasilkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Dalam kes ini, perbezaan utama ialah saiz. Untuk membeli tali pinggang perubatan anda perlu datang dengan orang yang dimaksudkan. Memilih "buta" tidak digalakkan.
 • Kedudukan hernia. Bergantung kepada penyakit ini, terdapat pembalut kanan dan sisi kiri.
 • Paul Pembalut tali pinggang perubatan sesuai untuk membawa bukan sahaja lelaki, tetapi juga wanita. Model khas telah dibangunkan untuk mereka.

Lelaki

Model pembalut untuk lelaki boleh dibuat dengan tali pinggang sempit atau lebar. Pilihan lampiran:

 • Dengan tali. Dalam kes ini, tali pinggang dengan juruterbang (kain tebal kain) dilekatkan pada tali pinggang (lebar atau sempit).
 • Dalam bentuk pemanasan. Ini adalah model universal yang menyediakan sokongan dua hala dan merupakan peleburan padat yang kecil.
 • Supensorium. Ini adalah model khas yang direka untuk menetapkan dan menyokong testis. Ia sering disyorkan untuk dipakai ketika melakukan kerja keras berat. Produk sebegini sering dipanggil scrotal.

Perempuan

Pembalut yang dimaksudkan untuk wanita, pada reka bentuk berbeza daripada lelaki sedikit. Ia dilakukan dalam bentuk seluar dengan tali pelekap. Di bawah pakaian seperti korset tidak dapat dilihat sepenuhnya.

Model sejagat juga sesuai. Pilihan sedemikian memerlukan pemilihan, mengikut lokasi hernia. Dalam kes ini, anda perlu memilih pilihan satu segi atau dua sisi berdasarkan diagnosis.

Lakukan sendiri

Kos pembalut perubatan yang berkualiti mungkin kelihatan tinggi kepada banyak orang. Untuk menyelamatkan sesetengah orang berfikir tentang menyesuaikan diri dengan reka bentuk ini. Doktor-doktor tidak menyarankan ini. Terdapat beberapa sebab untuk ini:

 • Untuk menyokong tali pinggang, kain padat dan elastik khas digunakan.
 • Ia perlu sesuai.
 • Peranti buatan sendiri hanya boleh membahayakan seseorang - menyumbang kepada peningkatan hernia.

Untuk wanita hamil

Semasa mengandung, doktor menetapkan memakai pembalut dalam kes di mana seorang wanita mempunyai kecenderungan untuk munculnya hernia.

Untuk tujuan tersebut, mereka menghasilkan model khas dengan band elastik yang luas. Dia pasti akan menyokong perut yang semakin meningkat.

Kanak

Tali pembalut untuk kanak-kanak boleh digunakan untuk jenis hernia kongenital dan diperolehi. Sangat penting untuk kanak-kanak memakai tali pinggang sokongan, sejak operasi berumur 6 tahun yang dijalankan hanya dalam kes-kes yang melampau. Struktur kanak-kanak adalah pakej sejagat dengan tali pinggang yang boleh ditanggalkan, yang memudahkan untuk menyesuaikan saiz dan kedudukan gunung.

Dengan kaedah lokasi:

 • sebelah kiri;
 • pembalut kanan.

Pengkelasan mengikut kaedah pengikat:

Korset perubatan adalah satu-sisi, menyokong bulge pada satu sisi sahaja.

Terdapat juga peranti sokongan dua sisi yang memberikan fiksasi yang paling dipercayai dan sesuai untuk orang yang mengetuai gaya hidup aktif yang terlibat dalam sukan.

Pembalut peranti untuk lelaki dibuat dalam bentuk batang berenang, yang dilengkapi dengan poket di kedua-dua sisi. Ia mengandungi sisipan penetapan khas - pad yang menekan tekanan pada beg hernia, menyokongnya. Kolam renang digunakan untuk hernia unilateral dan dua hala.

Jika hernia merebak ke bahagian scrotal, suppository digunakan yang menyokong skrotum. Adalah disyorkan untuk menggunakan pembalut semasa sukan aktif.

Peranti elastik inguinal digunakan oleh wanita untuk mencegah hernia semasa kehamilan dan dengan kehadiran patologi ini.

Pembalut dalam bentuk batang berenang sesuai untuk wanita yang mempunyai hernia besar dan ingin menyembunyikan kecacatan kosmetik dari orang lain. Adaptasi tali pinggang sesuai untuk pencegahan hernia. Tali pinggang mempunyai 2 poket dengan bantal yang menyokong. Belang dipasang pada pita pelekat, yang membolehkan anda menyesuaikan tahap tekanan.

Kelebihan diberikan kepada pinggang dan reben korset, yang tidak memaksa pergerakan, jangan menggosok kawasan pangkal paha semasa berjalan.

Di samping itu, tali pinggang sokongan tersebut adalah dua dan satu sisi. Ia bergantung kepada bilangan tali pinggang dan pengikat. Pembalut untuk unjuran lelaki hernia inguinal adalah dua jenis: kiri dan kanan.

Butiran utama dalam tali pinggang ini - juruterbang. Ini adalah plat yang diperbuat daripada aloi hypoallergenic. Logam biasanya diselubungi kain. Tujuan utamanya ialah untuk menyokong organ-organ perut dalam kedudukan normal. Bentuk pelotti mungkin berbeza. Ia bergantung kepada tujuan pembalut dan jenis hernia.

Seperti yang disebutkan di atas, pembalut adalah untuk wanita, lelaki, kanak-kanak, untuk bayi baru lahir, serta universal. Tetapi ini bukan klasifikasi keseluruhan.

Secara luaran, peranti ini sama dengan batang berenang di Velcro (paling sering Velcro terletak di sisi). Dari berapa banyak tali pinggang yang menyokongnya, mereka memancarkan dua belah pihak dan satu belah.

Yang terakhir juga dibahagikan kepada kanan dan kiri.

Bahagian utama peranti ini dipanggil pelota (pelot). Ia adalah sejenis plat yang diperbuat daripada aloi hypoallergenic dan bersarung dengan kain. Bahagian ini direka untuk menyokong organ-organ dalam kedudukan semula jadi mereka. Bergantung pada jenis hernia, bentuk juruterbang yang diingini dipilih, meliputi cincin hernia.

Cara memakai dan memakai pembalut untuk lelaki

Selalunya, apabila merawat hernia inguinal, lelaki ditetapkan untuk memakai pembalut khas. Bagaimana untuk memilih produk yang berguna ini, kami akan memberitahu dalam artikel itu.

Pastikan anda memakai tali pinggang kelemahan diperlukan dalam kedudukan terdedah. Dalam keadaan ini, kantung hernia tidak membesar dan menyembunyikannya di bawah pembalut dengan selamat.

Jika peranti anda mempunyai peloty - pasangkannya dengan ketat di lokasi hernia, teliti tetapkan semua pengikat dan Velcro. Berdiri dan berjalan sedikit, sepenuhnya menghilangkan rasa tidak selesa.

Tingling di pinggul sangat biasa.

Perhatian! Sesuaikan tali pinggang pelangsingan supaya selesa berjalan, semua ketidakselesaan seterusnya memberi kesan kepada keadaan kulit, kerengsaan muncul.

Pembalut wanita disusun agak berbeza dan menyesuaikan diri dengan bentuk tubuh dari pertama kalinya, tetapi di kalangan seks wanita, hernia inguinal kurang biasa.

Pakai tali pinggang elastik sepatutnya sepanjang hari, keluarkan hanya pada waktu malam. Walau bagaimanapun, dalam peringkat ringan penyakit, doktor mengesyorkan memakai tali pinggang pelangsing selama 2-3 jam sehari atau semasa latihan fizikal. Selepas memakai pembalut, pastikan untuk melakukan urutan kulit yang santai tanpa menyentuh beg hernia.

10 Januari 2017

Arahan untuk digunakan

Terdapat beberapa saranan mengenai penyumbangan yang betul dan memakai tali pinggang pembalut:

 • Pakai pembalut perubatan hanya dalam kedudukan terdedah. Dalam keadaan ini, otot-otot berehat sebanyak mungkin, dan ini membawa kepada pengurangan semula hernia.
 • Selepas pembinaan dipakai dan diamankan, doktor mengesyorkan bangun dan berjalan sedikit demi sedikit, bergerak di sekitar. Pembalut tidak boleh menghancurkan, menggosok dan menyebabkan ketidakselesaan lain. Jika tidak, anda perlu mengeluarkan dan meletakkan reka bentuk semula. Tali yang dipakai yang salah boleh menyebabkan mencubit.
 • Produk perlu dipakai semata-mata di siang hari, dan pada waktu malam untuk dikeluarkan.
 • Tempoh memakai mungkin berbeza (dari 4 hingga 16 jam). Ia bergantung kepada jenis penyakit dan aktiviti pesakit. Mengenai isu ini perlu berunding dengan doktor anda.
 • Sekiranya produk dibuat dalam bentuk sabuk dengan pelot boleh alih, tab boleh dialihkan. Dari semasa ke semasa, kedudukan mereka harus diselaraskan, jika tidak, mereka tidak akan lagi menyokong dan hanya akan campur tangan.
 • Selepas mengeluarkan tali pinggang, disyorkan untuk melakukan urutan ringan kulit, sementara itu tidak mungkin untuk menjejaskan kawasan hernia.
 • Selalunya, tempoh memakai pembalut tidak melebihi 1 tahun. Anda boleh menggunakannya sebelum pembedahan atau semasa tempoh pemulihan.

Ia perlu menggunakan pembalut dengan betul untuk mengelakkan komplikasi semasa proses patologi. Memakai pengecilan hanya diperlukan dalam kedudukan terlentang. Selepas memasang pad - peloty akan diperbaiki, ia mungkin dapat meningkat.

Petunjuk

Doktor menetapkan memakai pembalut (korset) dalam kes berikut:

 • orang yang secara medis kontraindikasi untuk pembedahan hernia;
 • pesakit yang sedang menjalani pembedahan atau telah melakukannya (untuk pemulihan selepas operasi);
 • mereka yang kerap melakukan kerja keras (untuk pencegahan).

Walaupun semua kelebihan tali pinggang sokongan perubatan, terdapat beberapa kontraindikasi. Oleh itu, pembalut untuk hernia inguinal sangat tidak disyorkan untuk digunakan dalam kes berikut:

 • terdapat penjara hernia;
 • tindak balas alergi terhadap komposisi bahan;
 • pelbagai neoplasma, yang terletak di kawasan tali pinggang yang bersebelahan dengan badan, dikenalpasti;
 • terdapat kerosakan pada kulit pada titik hubungan dengan produk.

Semasa kehamilan, keperluan untuk memakai tali perban harus dibincangkan dengan doktor anda. Dalam kes ini, pilih model khas untuk wanita hamil.

Alat fixative yang digunakan untuk hernia inguinal? - cara yang berkesan untuk menghalang perkembangan lanjut proses patologi. Tetapi pembalut untuk hernia inguinal mempunyai beberapa kontraindikasi untuk digunakan:

 • pelanggaran beg hernia;
 • kerosakan kulit di tapak lekatan tisu;
 • kehadiran tumor pada kulit berhampiran beg hernia;
 • dermatitis.

Terdapat faktor penting yang melarang memakai pembalut semasa hernia inguinal:

 • Tali wanita tidak disyorkan untuk dipakai semasa kehamilan melainkan dinyatakan sebaliknya oleh doktor;
 • apabila hernia berada di peringkat pelanggaran;
 • pesakit kanser;
 • jika terdapat kerengsaan kulit di tempat lokalisasi protikan.

Hampir semua perban yang dipilih dengan betul membawa hasil yang berkesan. Mereka tidak dapat dilihat dari bawah pakaian, mereka tidak memaksa pergerakan, dan juga dibuat daripada bahan tahan lama dan anti-alergenik.

Ia penting! Pemakaian bulu pelangsingan yang berpanjangan sering menjadi punca melemahnya tisu otot di kawasan perut, yang memberikan peluang yang kurang baik untuk hasil operasi.

 • Walaupun anda mempunyai hernia, tidak selalu memakai perban sesuai. Sebagai contoh, jika hernia ditekuk, anda harus segera pergi untuk operasi; pembalut inguinal hanya akan memburukkan keadaan.
 • Juga dari tali pinggang sokongan perlu diberikan kepada mereka yang mengalami kerosakan atau penyakit kulit di tempat yang bersentuhan dengan pembalut.
 • Pembalut itu contraindicated pada pesakit dengan neoplasma.
 • Dalam kes hernia inguinal atau inguinal-scrotal yang tidak dipandu pada lelaki, memakai pembalut inguinal adalah tidak mustahil. Dalam kes sedemikian, penggantungan pembalut lelaki digunakan.
 • Juga, contraindications termasuk reaksi alahan terhadap bahan-bahan produk.

Ulasan

Evgenia, 35 tahun, Rostov on Don

Adalah dipercayai bahawa yang paling selesa dalam operasi untuk lelaki dan wanita, pembalut dalam bentuk batang berenang, atau Velcro. Mereka mudah dipakai, mereka hampir tidak kelihatan di bawah pakaian.

Alat yang paling kurang selesa dengan tali, gesper, butang atau cangkuk yang boleh ditekan ke dalam kulit. Di samping itu, mereka lebih sukar untuk disesuaikan.

Walau bagaimanapun, kesan terapeutik adalah sama seperti yang lain. Perkara utama dengan pembelian - ikut petua yang telah diterangkan di atas.

Pembalut untuk hernia inguinal

Hernia inguinal-scrotal sebelah kanan. 55 tahun. Tanda pertama bengkak kecil kawasan groin diperhatikan 10 tahun yang lalu. Ahli terapi, yang kemudiannya ditangani, berkata bahawa ini hanya ketegangan otot dan tidak boleh diabaikan. Dan 4 bulan yang lalu, usus kecil (seperti yang ditunjukkan oleh ultrasound) telah turun ke dalam skrotum. Dalam kes saya, umur berapa 10 tahun atau 4 bulan? Pendapat anda?

Seterusnya. Sejak di zaman kita (.) Satu-satunya rawatan untuk hernia inguinal adalah prosedur pembedahan, jadi saya dirujuk untuk operasi. Walau bagaimanapun, terdapat keperluan untuk menangguhkannya selama sebulan yang kedua dan saya mahu memohon pembalut untuk tempoh ini. Dalam hal ini, soalan berikut timbul.

Pada waktu malam, skrotum (berdasarkan ukuran normal dan biasa kepada saiz penyakit) berkurangan secara bebas. Di samping itu, kawasan groin (di sisi kanan yang sama) juga menjadi tanpa peningkatan bujur, yang boleh diperhatikan pada siang hari dalam kedudukan berdiri. Dalam kes ini, anda boleh melampirkan ke kawasan groin dan duduk. Pada masa yang sama, terdapat sedikit tekanan pada bot di kawasan pembukaan luaran saluran inguinal. Tetapi skrotum masih saiz biasa. Dan jika anda cuba bangkit dari kedudukan duduk dan cuba untuk memperbaiki bahagian pangkal paha dengan tangan kanan anda (sawit), anda boleh mendengar suara gemuruh di usus dan peningkatan skrotum pada saiz yang biasanya ada pada siang hari (diisi dengan usus kecil).

Saya mempunyai soalan apa sebenarnya bergerak ke skrotum melalui cincin hernia? Atau adakah ia bergerak usus kecil bersama-sama dengan kandungannya atau usus kecil dalam skrotum sepanjang masa dan hanya dipenuhi dengan kandungan? Bagaimana untuk mengetahui? Ia sangat bermasalah untuk merasakan sesuatu yang betul-betul di dalam pintu hernia yang diluaskan. Mungkinkah usus kecil itu kekal di dalam skrotum atau di sebelahnya di bawah tisu yang diregangkan pada siang hari dan pada waktu malam hanya menjadi kosong, dan ketika badan berada dalam kedudukan berdiri, usus kecil diisi dengan kandungannya yang biasa dan skrotum meningkat dari ini. Dan soalan kedua. Biasanya, orang dan haiwan tidur dengan kepala mereka pada ketinggian, iaitu, badan terasa lebih baik pada pesawat rata atau cenderung, yang lebih rendah di kepala dan lebih rendah di kaki. Bolehkah seseorang tidur dengan cara lain? Iaitu, apabila kaki berada di dahi dan kepala lebih rendah. Kedudukan ini digunakan oleh doktor dalam pengurangan hernia. Dan berapa lama pesakit boleh berada di dalamnya? Bolehkah dia selalu tidur seperti itu? Terima kasih.

MEMPUNYAI KERETA YANG MENGURANGKAN BANJIR LAMAN MASA?

Tel.: +7 (985) 195-27-91 E-mel: [email protected]Laman web perunding:
www.echinococcus.ru
www.pancreonecrosis.ru
www.iSono.ru
www.pankreatitu.info
www.klinika23.ru
www.biopsy-uzi.rf
Topik untuk perundingan:

 • diagnostik ultrasound;
 • semua jenis prosedur pembedahan minimum invasif di bawah kawalan ultrasound;
 • gastroenterologi pembedahan;
 • organisasi rawatan di Moscow dan luar negara dalam semua arah;

Buat janji temu +7 (495) 103-46-23, st. Myasnitskaya, 19
Klinik Pelbagai Disiplin
Pembedahan, Proctology, Phlebology, Mammology, Orthopaedics

Rundingan dalam mesej peribadi dan melalui telefon TIDAK dijalankan.

CREATE A NEW MESSAGE.

Tetapi anda adalah pengguna yang tidak dibenarkan.

Sekiranya anda berdaftar lebih awal, maka "log masuk" (borang login di bahagian atas kanan tapak). Sekiranya anda berada di sini untuk kali pertama, daftar.

Jika anda mendaftar, anda boleh terus menjejaki jawapan pada siaran anda, meneruskan dialog dalam topik yang menarik dengan pengguna dan perunding lain. Di samping itu, pendaftaran akan membolehkan anda menjalankan surat persendirian dengan perunding dan pengguna lain laman web ini.

Hernia inguinal - untuk mengendalikan atau menjaringkan?

Herurg di klinik menawarkan dua pilihan:
Pembedahan abdomen
2. laparoskopi

Dihantar ke hospital daerah, mengatakan bahawa pil tidak dirawat dan tidak ada pilihan lain, tetapi tidak ada keperluan segera. Saya menghabiskan masa selama 5 saat untuk memeriksa tempat kejadian.

Dan ini dan itu bebas dari insurans perubatan wajib, tetapi dengan laparoskopi mungkin terdapat beberapa jaring untuk membeli, apa dan mengapa xs.

Web di seluruh dunia menasihati laparoskopi.
Saya juga membaca pendapat bahawa, dengan sukan dan pembalut, seseorang boleh, jika tidak membetulkannya, maka sekurang-kurangnya berhenti pembangunan dan memperbaikinya dalam tahap yang tidak menyakitkan.

Siapa yang betul? Enlighten, pozh, yang dalam subjek. Nah, jika anda perlu membeli jaring, maka apa dan mengapa, ya.

Rajah se Sangat kuat. Saya iri secara terbuka. Anda tidak mempunyai kekosongan di sana, dengan apa-apa peluang? Dan selain ketua dan timbalan kepada meja sekurang-kurangnya orang lain sesuai?

Kami juga telah mengubah kepimpinan mereka tahun ini. Dan timbalan pembedahan adalah yang ketiga selepas yang lama, yang telah bekerja di sini selama 20 tahun. Tetapi laparoskopi biasa hanya boleh bermimpi. Para pesakit itu sendiri membeli jaring. Terdapat beberapa jenis dana, sudah tentu, tetapi ini akan menjadi kecemasan.

Pembalut untuk ulasan hernia inguinal

Berapa lama anda boleh lakukan tanpa pembedahan? Mana-mana senaman tidak berguna?

Apa yang anda boleh katakan tentang pendapat ini:

Hernia inguinal bukanlah sebab pembedahan segera.

Pakar bedah Amerika menggesa supaya tidak tergesa-gesa mengendalikan hernia inguinal, menulis jurnal Archives of Surgery.

Para saintis dari Creighton University di Omaha, Nebraska mempersembahkan hasil analisis dua kajian rawak besar dan 41 artikel. Sejumlah 1,700 kes sejarah lelaki dengan hernias inguinal diproses. Salah satu mata pelajaran telah dihapuskan hernia inguinal segera selepas penemuannya, dan berkenaan dengan yang lain, taktik rejim menunggu yang sabar telah dipilih. Daripada pesakit yang menunggu, hasilnya, dari 23 hingga 72% beralih kepada operasi (bergantung kepada kajian). Sebab rawatannya terlalu besar hernia atau kesakitan yang meningkat.

Menurut kajian itu, tiada perbezaan dalam kesihatan, kesakitan dan ketidakselesaan secara keseluruhan di antara kedua-dua kategori pesakit ini didapati.

Pada masa yang sama, kurang daripada 1% lelaki dari kategori "menunggu secara berhemah" meminta rawatan apabila hernia menyekat aliran darah ke organ dalaman. Ini adalah salah satu risiko utama pembedahan tertunda, yang menyediakan kemungkinan pembedahan kecemasan. Tetapi frekuensinya sangat rendah: 0.27% 2 tahun selepas hernia dikesan dan 0.55% selepas 4 tahun.

Dalam pesakit yang menjalani operasi yang dirancang, penyakit itu jarang berlaku. Ulangi hernia berkembang dalam 2.1% lelaki yang dikendalikan. Tetapi kejadian komplikasi pasca operasi mencapai 22.3%. Menurut kajian, hernia inguinal pada lelaki tidak hilang dengan sendirinya, tetapi biasanya tidak berkembang.

"Mengeluarkan hernia adalah operasi yang agak menyakitkan," jelas ahli bedah Robert Fitzgibbons. - Kelebihan utama mod tunggu sedia adalah untuk menangguhkannya. "

Di samping itu, menurut doktor, mod menunggu yang berhati-hati harus diperkenalkan jika pesakit mengalami penyakit lain - jantung atau paru-paru. Anestesia dalam kes ini mungkin tidak selamat, dan akibat daripada operasi mungkin memburukkan keadaan pesakit.

Secara umum, berkenaan dengan hernia inguinal pada lelaki, saintis mencadangkan meninggalkan keputusan muktamad mengenai operasi itu kepada pesakit itu sendiri. Perkara utama, mereka menjelaskan, adalah untuk menjelaskan kepadanya bahawa mod menunggu yang menunggu adalah pilihan yang normal dan munasabah.

Di Rusia, doktor, ketika mengesan hernia inguinal, biasanya merujuk pesakit ke operasi. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa hernia inguinal mula boleh menyebabkan pelanggaran organ-organ dalaman.

Pengurusan Asymptomatic Inguinal Hernia - Arkib Pembedahan, doi: 10.1001 / archsurg.2011.914, 19 Mac 2012

Apa pembalut hernia inguinal untuk dipilih untuk rawatan penyakit ini?

Untuk hernia inguinal, rawatan pembedahan ditunjukkan, tetapi terdapat kes-kes apabila operasi perlu ditangguhkan. Kemudian pesakit perlu memakai pembalut khas. Kini terdapat banyak model peranti ini. Pembalut untuk hernia inguinal membantu mencegah penyakit dan menyengat. Pelanggaran boleh menjadi sangat berbahaya, sebagai peraturan, dalam hal ini, operasi segera dilakukan. Sabuk moden selesa dan praktikal, mereka mempunyai maklum balas yang baik dari pesakit dan doktor.

Memakai pembalut model tertentu boleh disyorkan oleh doktor selepas pembedahan atau bukannya. Tetapi selalunya seseorang terpaksa memilih tali pinggang untuk hernia. Pilihannya sangat besar, tetapi untuk membeli produk yang berkualiti, anda perlu mengikuti peraturan tertentu. Ia juga harus diingat bahawa perban untuk hernia inguinal tidak melegakan penyakit ini, tetapi hanya mengekalkan hernia dalam keadaan normal. Ia lebih merupakan cara untuk mencegah berulang dan komplikasi daripada rawatan. Bagaimana untuk melihat pembalut yang ditunjukkan dalam foto.

Siapa yang disyorkan memakai pembalut?

Penggunaan pembalut untuk hernia inguinal adalah disyorkan dalam kes seperti berikut:

 • Semasa mengandung. Apabila perut tumbuh lebih dari 9 bulan, tekanan intra-perut yang tinggi dicipta, yang meningkatkan risiko pembentukan hernia. Pembalut wanita akan membantu menguatkan dinding rongga perut dan mencegah penyakit yang tidak menyenangkan. Pastikan untuk berunding dengan doktor anda tentang tempoh memakai tali pinggang.
 • Dengan latihan dan aktiviti fizikal yang dipertingkatkan. Pembalut untuk hernia inguinal harus dipakai untuk orang yang terlibat dalam sukan kekuatan: pengangkat angkat, wrestlers. Pengangkat berat menyumbang kepada peningkatan tekanan intra-perut, yang merupakan salah satu punca utama pembentukan hernia.
 • Dalam tempoh selepas operasi, pembalut disyorkan dipakai untuk mengurangkan beban pada lipit dan memulihkan nada otot normal. Ia juga menghalang pengulangan penyakit ini.
 • Pembalut untuk hernia inguinal perlu dipakai jika terdapat rasa sakit atau risiko kecederaan.

Pembalut tidak boleh dipakai jika:

 1. Kantong hernia sudah dicekik dan tidak ditetapkan
 2. Terdapat penyakit onkologi
 3. Terdapat lesi pada kulit.

Pembalut peranti dan jenis mereka

Paling sering dijumpai hernia inguinal pada lelaki. Oleh itu, perban lelaki yang paling popular juga wanita, universal, untuk kanak-kanak dan untuk bayi baru lahir. Produk luaran menyerupai lebur, biasanya terletak di tepi. Seluar tambahan berlari di antara kaki orang itu. Bergantung kepada jumlah pembalut tali pinggang dibahagikan kepada satu pihak dan dua hala. Belt berbentuk dua sisi ditunjukkan di lokasi hernia di sebelah kanan dan kiri.

Unilateral terdapat juga 2 jenis: kanan dan kiri. Terdapat model di mana pesakit itu sendiri boleh mengikat dan melepaskan tali, meletakkannya di sisi yang diperlukan. Pembalut betul yang betul sangat ketat kepada badan dan tidak menyebabkan ketidakselesaan. Ia tidak kelihatan di bawah pakaian. Sebagai tambahan kepada tali pinggang dan tali pinggang, juruterbang adalah elemen yang sangat diperlukan untuk sebarang pembalut - ia adalah plat yang diperbuat daripada aloi perubatan dan diselipkan dengan kain lembut. Bentuk pelotti mungkin berbeza. Bagi pelbagai jenis hernia, pelotis bentuk yang diperlukan dipilih.

Apa yang anda perlukan untuk mengemudi ketika memilih pembalut?

Sebaik-baiknya, jenis produk dan model perlu dicadangkan oleh doktor yang hadir. Terdapat banyak jenis bergantung kepada gaya tekanan, jenis hernia, tahap fiksasi dan saiz. Anda tidak boleh menyimpan pada pembalut, terutamanya jika anda terpaksa memakainya untuk waktu yang lama. Produk berkualiti tidak boleh murah. Opsyen kos rendah tidak baik pada memakai, tidak bertolak ansur dengan basuh dan sering dibuat daripada bahan sintetik, yang tidak baik untuk kulit. Pembalut untuk hernia inguinal pada lelaki dan wanita haruslah dari bahan semula jadi. Ini akan membolehkan kulit bernafas, tidak akan menyebabkan ketidakselesaan semasa haba kerana tisu semulajadi adalah bersifat hygroscopic dan menyerap kelembapan yang berlebihan dengan baik.

Paling penting, jika kain utama produk itu akan kapas. Jangan ikut nasihat rakan dan kenalan. Tubuh setiap orang secara individu, dan yang mudah untuk seseorang, mungkin tidak sesuai dengan yang lain. Cuba beberapa model di kedai dan hentikan di mana anda merasa lebih selesa. Dimensi harus dipilih dengan betul, anda tidak boleh membeli produk besar atau kecil. Sekiranya pembalut itu tidak sesuai, dia tidak akan dapat memperbaiki hernia, dan memakai ia tidak akan memberi kesan. Sekiranya terlalu padat, anda akan menjadi tidak selesa, selain itu, pemampatan tisu dan pelanggaran peredaran darah di dalamnya akan mendatangkan kemudaratan. Sebelum membeli, anda perlu menentukan jenis pembalut. Apa yang mereka jelaskan di atas.

Lebih lanjut mengenai pembalut yang diterangkan dalam video:

Cuba dan letakkan pembalut sepatutnya berbaring di belakang anda. Faktanya ialah dalam kedudukan ini tekanan intra-perut berkurang, dan risiko kerosakan pada kantung hernia semasa penyumbangan adalah minima. Pastikan tali pinggang dan juruterbang patut sesuai dengan badan, tetapi jangan tekan. Laraskan tali pinggang pada saiz anda. Ia juga diinginkan untuk membuang pembalut anti-hernia inguinal juga dalam kedudukan terlentang. Setelah anda mengeluarkan produk, buatlah urut kulit di tempat di mana tali pinggang dan tali pinggang sesuai, ia akan meningkatkan bekalan darah. Pengikat pada pembalut tidak boleh mengganggu anda dan menggosok kulit apabila mengubah kedudukan tubuh. Model yang paling mudah ialah dengan pengikat Velcro. Jangan melakukan pembalut dengan tangan anda sendiri, produk buatan sendiri boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada kesihatan anda.

Anda boleh memakai pembalut selama kira-kira satu tahun, maka ia disyorkan untuk membeli yang baru. Kebanyakan model boleh diterima dengan baik oleh basuh tangan di dalam air suam. Bahan kimia harus digunakan dalam kuantiti yang sangat kecil. Basuh produk mesin taip dan kering bersih tidak boleh, dari ini mereka boleh merosot. Terdapat juga pembalut yang tidak boleh dibasuh sama sekali. Jika anda telah ditetapkan seperti itu, dapatkan penutup kapas untuknya, ia akan melindungi produk daripada pencemaran. Penjagaan yang betul memastikan hayat perkhidmatan panjang pembalut. Sebelum anda memilih pembalut, pastikan anda membaca arahan. Ia harus menunjukkan tempoh penggunaan tali pinggang dan peraturan untuk menjaga ia.
Huraian beberapa model pembalut

Produk berikut adalah yang paling biasa digunakan:

 • Sabuk anti-geseran Jolly dan Personal adalah universal. Mereka mempunyai dua pad (peloty). Dibuat dalam bentuk batang renang tanpa kelengkungan. Clasp adalah di sebelah, yang sangat mudah. Termasuk dua tali pinggang yang berjalan di antara kaki seseorang. Sabuk ditetapkan dengan velcro. Poket untuk pelotov dijahit di bahagian depan. Pembalut ini boleh diubah seperti yang anda perlukan dengan memasukkan atau mengeluarkan pad dan tali. Anda boleh membuat band lelaki dua hernia inguinal, sebelah kiri, sebelah kanan. Dalam pembuatan model ini digunakan fabrik semulajadi, yang menghalang berlakunya tindak balas alergi.
 • Perban hernia inguinal Denver juga mempunyai beberapa jenis. Mereka diperbuat daripada reben khas, di mana juruterbang dijahit, di sebelah kiri atau di sebelah kanan atau di kedua belah pihak. Ujian pita anjal dirawat dengan pinggiran, yang melindungi terhadap menggosok semasa memakai. Seluar tambahan juga disertakan. Mereka dipasang pada pita anjal dengan pengikat Velcro. Pembalut diletakkan di atas badan, ia kemas dan tidak kelihatan di bawah pakaian.
 • Model pembalut T43 diperbuat daripada kanvas, yang juga bernafas. Pakaian rajut mesh ini. Produk kelihatan seperti lebur dan tidak menyebabkan reaksi alahan dan tidak merengsakan kulit apabila dipakai. Ia ditunjukkan untuk pesakit dengan hernia sebelah kanan, kiri dan dua hala. Pembalut itu mempunyai aplikator ergonomik yang boleh ditanggalkan yang tidak kelihatan di bawah pakaian. Produk ini diletakkan di dalam seluar selepas pembaikan hernia. Belang itu dibalut pelvis dan dipasang dengan velcro, dan gelang diperbetulkan pada cincin separuhnya. Pembalut ini dihasilkan di Rusia, ia tidak kalah dengan rakan sejawatannya di Jerman, dan mudah digunakan di rumah dan di tempat kerja.

Pembedahan hernia inguinal - ulasan

Dan saya tidak lulus..

Dan sebenarnya, kesihatan kepada mereka yang menghadapi masalah ini dan mereka yang sebenarnya menderita sendiri. Belum 30, dan adakah aneh bahawa saya sebenarnya mempunyai hernia inguinal? Adalah lebih baik untuk tidak membaca yang mudah dipengaruhi, bahkan lebih menarik untuk saya, selepas tiga tahun)

Malah, dengan slogan "Saya sendiri boleh" membangkitkan sesuatu yang berat, saya "selesai bermain" kempen itu dan tidak mahu lagi pah-pah. Saya mempunyai Heraklila sejak zaman kanak-kanak dan remaja di pangkal paha, menemui perut sedikit lebih rendah, saya pernah melihat sesuatu seperti nod limfa yang meradang mikro, itu adalah benjolan yang sangat kecil dan tidak mengganggu sama sekali, kurang hilang, dan saya terlupa mengenainya.

Dan kini berada dalam usia yang lebih matang, entah bagaimana di dalam mandi dianggap kiub pada perut, digosok dengan gosok tubuh, dan kemudian di sebelah kanan paha saya melihat tubercle kecil, ukuran walnut kecil.

Saya merasakan secara senyap-senyap, tekan sedikit dan hilang, saya fikir saya mendapat sejuk, Encik Kipish bangun dalam saya dan atas sebab yang baik. Saya pergi ke kes ini sedikit kemudian dan membuat diagnosis awal - hernia inguinal. Dan anda tahu ia menyakiti entah bagaimana menjadi, kerana ini adalah fenomena yang jarang berlaku pada usia saya, dan pada umumnya ia berlaku pada lelaki pada umur yang padat, atau pada anak-anak kecil.

Ia mengambil sedikit masa, secara semulajadi, seperti yang telah ditebak, saya secara tidak mengkaji operasi, itu menakutkan, dan saya mula mencari kaedah konservatif. Mereka cuba bercakap dan berhenti pada pembelian pembalut anti-hernia. Sedang mencari waktu yang lama, kerana bagi wanita hanya ada pembalut tali pinggang, ia ditemui di satu kedai perubatan. Peralatan tersebut tidak dimaksudkan untuk F, tetapi juga kepada saya. Mereka mengambil dua arah (saya akan mempunyai hak).

Mengambil saiz kecil.

Itulah yang kelihatannya, dengan memasukkan busa yang memberi tekanan pada hernia, supaya ia tidak merangkak keluar.

Pada akhirnya, saya membuat keputusan mengenai operasi itu. Kenapa Ya, kerana hernia ini sendiri tidak akan hilang dan tempat terdedah ini di pangkal paha (lubang) tidak akan tumbuh, anda tekan, atau melakukan penyembuhan, hasilnya adalah satu operasi, dan berbahaya untuk tidak beroperasi, lubang itu boleh tumbuh, organ akan melekat lebih banyak dan lebih mungkin secubit dengan nekrosis lanjut.

Operasi itu dilakukan di hospital bandar raya tempatan, mereka memilih satu perut, sejak Sudah tentu, saya mahu laparoscopy pada mulanya, tetapi memutuskan untuk bertahan dan menjimatkan wang

Proses penyediaan untuk operasi itu sendiri adalah penyampaian semua analisis yang perlu, pembelian grid untuk mengelakkan pengoperasian semula sekiranya berlaku apa-apa. Tiada gambar yang tersisa, tetapi grid ini menelan kos kami sekitar 5000 r. Selain itu, mereka berfikir untuk masa yang lama apa yang perlu diambil, kerana tidak ada arahan khusus dari doktor. Mereka mengambil Ultrapro separuh diserap.

Saya fikir ia akan menjadi anestesia, tetapi tidak ada, anestesia tempatan, atau sebaliknya promedol. Untuk rujukan, Opioid Analgesik (Oppacks!), Satu derivatif phenylpiperidine. Sekali lagi mengapa? Ya, kerana semasa operasi saya perlu menegangkan bahagian otot supaya lebih mudah bagi para ahli bedah melihat hernia.

Pada hari pembedahan, segera sebelum penyuntingan suntikan sedemikian terdedah di dalam pop.

Seterusnya, saya masuk ke bilik operasi. Mereka meletakkan saya ke bawah, menutup perut saya, dan meletakkan tangan saya. Terdapat jam elektronik di dinding, yang saya nampak semasa saya pergi. Pada mulanya saya tidak merasakan apa-apa, dua doktor mengendalikan, dan seperti yang saya fikir ahli bius anestesi itu ada di sekeliling, tetapi ternyata menjadi jururawat. Anda tahu, saya mungkin pengecut sedikit, tetapi saya sangat takut, operasi itu berlangsung selama 40 minit, saya terus meminta berapa lama, saya diminta untuk batuk dan mengetatkan otot perut saya, akhirnya ia menjadi lebih teruk dan kesakitan muncul. Saya merasakan sakit ini membosankan, seolah-olah pisau pisau itu sendiri memotong dari dalam. Jururawat membuat suntikan anestetik di paha dua kali. (Saya fikir kesakitan timbul dari fakta bahawa dalam kehidupan badan itu digunakan untuk ubat penghilang rasa sakit dalam keadaan tertentu). Juga bibir saya berubah putih, lampin di bawah saya sangat basah, tangan saya dipintal dan tidak melepaskan, saya mula merasa sakit dan mereka memberi saya bulu kapas dengan ammonia pada pendapat saya. Rasa panik ini. yang dipotong hidup dan anda merasa sedikit sakit. Terima kasih banyak dan kepada jururawat yang, dalam perjalanan ke wad, meremas tangan saya berliku-liku. Di wad, saya perlahan-lahan melepaskan keadaan ini.

Kemudian di wad saya muntah dan muntah selama 5 jam lagi, saya entah bagaimana tidur. Sikap para doktor sangat baik, mereka selalu memeriksa jahitan, para perawat melakukan ubat penghilang rasa sakit. Sudah tentu, terima kasih kepada suami saya, dia menyokong sepanjang masa.

Berbaring dalam jumlah kiraan hari 4-5. Hari pertama setengah saya sekarang dan kemudian drihla. Kemudian dia diberitahu untuk mula berjalan supaya tisu-tisu akan tumbuh dan perekatan akan kurang. Jalan saya sepanjang koridor itu menyerupai zombie yang mengalir ke sana ke mari.

Selepas itu, saya telah dilepaskan. Seminggu kemudian, jika saya tidak salah, saya datang untuk melepas jahitan.

Di farmasi hospital, perolehan yang sangat diperlukan adalah patch steril yang besar. Pasangan juga tinggal bersama saya. Mereka tidak mahal.

Anda juga boleh membeli alkohol semburan, supaya tidak menyakiti luka.

Pada mulanya, anda tidak akan mengangkat apa-apa yang lebih berat daripada cawan, anda akan kembali normal dalam masa beberapa bulan, selepas setengah tahun anda sudah menjalani kehidupan yang normal, dan saya tidak bermaksud membawa kentang dalam beg besar sekaligus! Untuk sedikit graviti adalah baldi mini lima liter)

Sekarang pah-pah semuanya baik-baik saja. Saya boleh mengangkat beban dalam masa yang tertentu. Hanya rasa takut akan pergerakan tiba-tiba ketika bermain sukan mengganggu, sementara kesemutan dalam bahasa Turki mula mereda, tetapi ini tidak mengerikan. Dengan perubahan cuaca yang ketara, tahun-tahun pertama sangat sakit, seolah-olah ovari itu sakit. Apabila mencuba, tentu saja adalah menjijikkan, terdapat parut pada perarakan. Secara visual parut 10 sentimeter, tidak pasti, tetapi dalam seluar tidak kelihatan)