Diagnosis osteoporosis

Gejala

Osteoporosis adalah penyakit yang bersifat sistemik progresif dan disertai oleh penurunan ketumpatan dengan perubahan selanjutnya dalam struktur tisu tulang.

Pada masa ini, isu diagnosis osteoporosis masih difahami sepenuhnya, jadi takrif penyakit ini tidak menimbulkan sebarang masalah.

Untuk diagnosis osteoporosis, pesakit diperiksa dengan teliti.

Sebagai peraturan, diagnostik moden yang berkualiti tinggi osteoporosis adalah rumit dan berdasarkan penilaian aduan pesakit, data peperiksaan, serta hasil kajian makmal dan instrumental. Mengenai kaedah yang paling bermaklumat dan biasa, bagaimana untuk menentukan osteoporosis, dan akan dibincangkan dalam artikel ini.

Diagnosis osteoporosis: di mana untuk bermula?

Sebelum anda memeriksa keadaan tulang untuk osteoporosis menggunakan kaedah makmal dan instrumental, anda harus menentukan faktor-faktor yang boleh menjejaskan perkembangan keadaan patologi tisu tulang.

Ini boleh dilakukan dengan teliti mengumpul data anamnestic, memeriksa pesakit dan memeriksa kad pesakit luarnya.

Faktor yang paling tipikal untuk perkembangan osteoporosis hari ini ialah:

 • masalah saluran gastrointestinal, yang disertai oleh pelanggaran penyerapan kalsium;
 • kekurangan vitamin D;
 • penyakit endokrin;
 • nisbah jisim badan rendah;
 • obesiti;
 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • menopaus awal;
 • kehadiran kecacatan tulang belakang dan unsur tulang lain;
 • jumlah produk kalsium yang tidak mencukupi dalam diet manusia;

Mengenai bagaimana untuk menjadi makanan untuk osteoporosis, baca artikel ini...

 • penggunaan jangka panjang steroid;
 • tempoh pemulihan yang panjang selepas kecederaan tulang.
 • Ketahui lebih lanjut mengenai faktor-faktor yang berbeza daripada risiko osteoporosis, serta bentuk asas dan peringkat, bantuan, bahan-bahan khas, sebagai contoh, soal selidik "Osteoporosis di kalangan wanita", "Osteoporosis dan kualiti hidup", "Osteoporosis dan kesakitan."

  Diagnosis awal osteoporosis adalah salah satu cara untuk mencegah perkembangan penyakit ini. Baca tentang langkah pencegahan lain dalam artikel ini...

  Kaedah diagnosis osteoporosis

  Sekiranya seseorang mempunyai beberapa faktor risiko untuk osteoporosis dan sejarah patah tulang, doktor akan mencadangkan supaya pesakit tersebut diperiksa untuk menentukan kepadatan mineral tulang, yang dipanggil densitometry. Analisis densitometri osteoporosis, harga yang bergantung sepenuhnya kepada kaedah pelaksanaannya, adalah anggaran ketumpatan tulang, iaitu pekali tepu mereka dengan kalsium.

  Pada masa ini, kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis osteoporosis dianggap sebagai:

  • densitometry komputer ultrasound;
  • Densitometri sinar-X;
  • ujian darah biokimia untuk osteoporosis.

  Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai densitometry dari video:

  Densitometry komputer ultrasonik

  Ini adalah kaedah yang paling biasa untuk mendiagnosis osteoporosis. Inti teknik ini adalah berdasarkan penentuan kelajuan ultrasound melalui tisu dengan indeks ketumpatan yang berbeza: tisu dengan ketumpatan tinggi yang menghantar gelombang ultrasonik lebih cepat daripada struktur kurang padat.

  Lebih lambat ultrabunyi itu melewati tulang, semakin rendah kepadatan mineralnya, dan, akibatnya, semakin tinggi tahap osteoporosis.

  Pemeriksaan ultrabunyi untuk osteoporosis dijalankan dengan bantuan peralatan super sensitif khas. Seorang doktor, yang memandu sensor di tapak unjuran tulang yang terjejas oleh proses patologi, mempunyai keupayaan untuk memaparkan data yang diperoleh, serta merekodkannya pada media digital untuk mengkaji keputusan ini dalam dinamik. Kaedah densitometri ultrasonik sangat sensitif, yang membolehkan ia bertindak balas dengan ketepatan sepenuhnya kepada sedikit perubahan dalam penunjuk kepadatan tulang.

  Kualiti tersebut membuat kaedah penyelidikan ini berkesan untuk mendiagnosis bentuk-bentuk awal proses patologi pada tulang, apabila kehilangan ketumpatan mineral tidak melebihi 4% dari jumlah keseluruhan.

  Densitometri komputer ultrasound adalah kaedah yang paling biasa untuk mendiagnosis osteoporosis.

  Kelebihan ultrabunyi densitometry termasuk:

  • mutlak ketidakberimaan kaedah, apabila analisis osteoporosis - densitometry menggunakan gelombang ultrasonik tidak menimbulkan sebarang ancaman kepada kesihatan dan fungsi normal badan manusia;
  • penyelidikan yang sangat bermaklumat;
  • ketersediaan dan kaedah kos yang agak rendah;
  • kelajuan mendapatkan hasil: osteoporosis densitometri ultrasound membolehkan anda menentukan dalam beberapa minit dari permulaan kajian;
  • tiada kontraindikasi terhadap prosedur;
  • kaedah yang tidak menyakitkan.

  Densitometri ultrasonik tidak mempunyai contraindications, oleh itu ia adalah satu kaedah sejagat untuk menentukan ketumpatan tisu tulang, yang boleh digunakan walaupun untuk orang yang mempunyai patologi teruk, wanita hamil dan kanak-kanak.

  Petunjuk mutlak untuk memeriksa tulang dengan ultrasound adalah:

  • umur (untuk wanita berumur 40 tahun, dan lelaki adalah 60);
  • tanda awal osteoporosis pada wanita yang melahirkan berkali-kali atau disusui selama lebih daripada satu tahun;
  • menopaus awal atau patologi;
  • keretakan kerap;
  • disfungsi kelenjar paratiroid;
  • mengambil ubat yang mencuci tulang kalsium.

  Densitometri sinar-X

  Densitometri sinar-x adalah agak tepat, tetapi, malangnya, bukan kaedah paling selamat untuk menentukan ketumpatan tulang.
  X-ray dalam osteoporosis membolehkan anda memeriksa subjek penyakit ini seperti bahagian tulang sebagai tulang belakang, leher femoral, kawasan miring, sendi pergelangan tangan dan sejenisnya.

  Kajian ini adalah kaedah yang sangat berkesan dan tepat, tetapi mempunyai beberapa kontraindikasi kerana keupayaannya untuk menyerap tisu.

  Itulah sebabnya diagnosis osteoporosis pada wanita dalam kedudukan yang menarik, kanak-kanak, pesakit yang sakit parah adalah mustahil.

  Densitometri sinar-X, sebagai salah satu kaedah pertama untuk mengkaji keadaan kesihatan tisu tulang, terus bertambah baik dan berkembang pada zaman kita. Kecenderungan untuk menghadkan kesan buruk pada tubuh manusia membolehkan kami mengesyorkan prosedur ini kepada peningkatan bilangan pesakit. Seorang doktor dapat melihat osteoporosis pada gambar sinar-X dengan membenarkan keupayaan sinar X yang unik melemahkan ketika melewati struktur tulang, yang membolehkan seseorang pakar menilai ketumpatan mineral permukaannya.

  Densitometri sinar-x adalah kaedah yang sangat tepat untuk mendiagnosis osteoporosis

  Tanda-tanda radiasi osteoporosis - jumlah mineral yang dikurangkan berhubung dengan jumlah kawasan tisu tulang yang diluluskan oleh x-ray. Ketepatan dan ketersediaannya, dan yang paling penting, kandungan maklumat yang tinggi tentang prosedur ini menjadikannya alternatif yang sangat baik untuk densitometry ultrasound yang lebih mahal.

  Kedua-dua kaedah mempunyai kedua-dua positif dan negatif.

  Oleh itu, persoalan keaslian menggunakan satu atau satu lagi pilihan diagnostik untuk osteoporosis dalam pesakit harus diputuskan hanya oleh doktor yang hadir.

  Pemeriksaan biokimia untuk osteoporosis

  Kaedah ini terdiri daripada menentukan penunjuk metabolisme pada tulang, sebagai pilihan terbaik untuk pemeriksaan tambahan pesakit.

  Osteoporosis boleh didiagnosis bukan sahaja oleh hasil kajian instrumental. Mencadangkan pembangunan penyakit yang doktor anda akan juga diagnosis makmal osteoporosis, yang berasaskan menentukan kuantitatif tahap hormon kelenjar endokrin (tiroid, paratiroid, seks) dalam darah, serta kepekatan unsur-unsur surih yang bertanggungjawab untuk membina tulang (kalsium, magnesium, fosforus) pada urin pagi pesakit. Ini dan petunjuk lain dalam amalan perubatan dipanggil "penanda osteoporosis" dan faktor-faktor penting yang dapat mengesahkan kehadiran proses patologis dan menentukan sifat asalnya.

  Diagnosis makmal osteoporosis akan membantu doktor mendiagnosis osteoporosis

  Ujian apa yang perlu anda lalui untuk osteoporosis diputuskan oleh doktor yang hadir, bergantung kepada hasil kajian densitometrik, sejarah pesakit, aduannya dan kehadiran manifestasi klinikal penyakit.

  diagnosis biokimia membolehkan bukan sahaja untuk mengenal pasti penyakit ini pada peringkat awal pembangunan, tetapi juga satu kaedah yang sangat bermaklumat bagi memantau keberkesanan rawatan yang selepas 8 minggu terapi membolehkan untuk menilai keberkesanan atau yang selainnya.

  Semasa memeriksa pesakit dengan osteoporosis, ujian makmal berikut adalah wajib:

  • penentuan tahap hormon tiroid (TSH, T4);
  • ujian darah untuk hormon seks (untuk lelaki - testosteron, untuk wanita - estrogen);
  • penyelidikan kuantitatif pada pengionan kalsium;
  • penentuan hormon paratiroid;
  • mengawal paras vitamin D aktif (25-hydroxyvitamin D).

  Jenis dan kaedah lain untuk menentukan osteoporosis

  Kaedah yang membolehkan untuk menentukan fokus osteoporosis, yang tetap tidak disedari walaupun dengan sinar-X dan tomografi, adalah scintigraphy. Ia berdasarkan penggunaan kontras technetium fosfat. Keupayaan agen kontras untuk menembusi tisu tulang bergantung kepada kualiti metabolisme dan aliran darah di kawasan yang terjejas.
  Untuk butiran mengenai kaedah, lihat video:

  Bidang yang mempunyai bekalan darah tinggi dan metabolisme yang berlaku dalam patah tulang, metastasis, proses berjangkit, hiperparatiroidisme, lihat pada scintiogram sebagai "titik panas."

  Dalam beberapa kes, hasil kaji selidik memerlukan diagnosis pembezaan, sebagai contoh, untuk menentukan sifat sebenar proses patologi: kehadiran fraktur tersembunyi, osteoporosis atau metastase.

  Lebih banyak mengenai apa yang scintigrafi, osteoporosis atau metastase divisualisasikan pada skintigram dan apa alternatif yang ada untuk penyelidikan ini, doktor yang hadir akan menjelaskan lebih jelas kepada pesakit.

  Penyelidikan MRI adalah kaedah berteknologi tinggi, inovatif dan supersensitif untuk mendiagnosis keadaan organ dalaman dan sistem badan, termasuk penentuan kepadatan tulang. Hasil kajian seperti itu membolehkan kita untuk menganggarkan perubahan morfologi dalam tisu dan untuk mengesan fungsinya. MRI membolehkan anda mendapatkan imej kontras organ-organ dalaman dalam mana-mana pesawat tanpa radiasi pengionan dan pengenalan bahan kimia. MRI jarang digunakan untuk menentukan kepadatan mineral tulang. Ini adalah disebabkan kos tinggi kaedah dan kecenderungannya untuk overdiagnosis.

  Untuk diagnosis osteoporosis, MRI jarang digunakan.

  Baca lebih lanjut mengenai kaedah MRI dalam artikel ini.

  Ujian genetik dapat menilai potensi risiko osteoporosis. Penyelidikan genetik yang komprehensif membolehkan anda mengenal pasti pelanggaran dalam gen yang bertanggungjawab terhadap sintesis vitamin D, kolagen, fungsi reseptor untuk hormon paratiroid dan banyak lagi. Sememangnya, walaupun kaedah menunjukkan kecenderungan tinggi seseorang untuk membangunkan osteoporosis, ini bukanlah satu sebab untuk merasa kecewa dan memulakan rawatan dengan segera. Profilaksis berkala akan mencukupi untuk mencegah pengurangan kepadatan tulang masa hadapan.

  Peperiksaan komprehensif dan komprehensif membolehkan anda menentukan jumlah diagnosis osteoporosis. Jawapan yang lebih komprehensif kepada soalan-soalan mengenai apa yang merupakan analisis osteoporosis, nama kajian yang paling bermaklumat, di mana untuk mendapatkan bantuan boleh didapati dari seorang doktor yang berpengalaman. Jangan ketatkan dengan rayuan kepada doktor!

  Ujian Osteoporosis

  Osteoporosis adalah penyakit di mana mineral dan komponen organik tulang dikurangkan. Ini membawa kepada penurunan kekuatan dan ketumpatan tisu tulang, tetapi struktur, saiz dan bentuk tulang tidak berubah serta-merta. Ujian osteoporosis bukan ujian darah biokimia yang berasingan, tetapi pemeriksaan komprehensif dengan penglibatan pelbagai teknik.

  Mengenai peristiwa diagnostik

  Kekuatan tulang ditentukan oleh gabungan dua faktor: kepadatan tulang dan kualiti. Kerana kekuatan tulang dan rintangan trauma bergantung kepada ketumpatan mineral tulang, kajian yang kedua tidak hanya diagnostik, tetapi juga kepentingan prognostik. Untuk menilai kemungkinan patah akibat osteoporosis, pertimbangkan indikator ketumpatan mineral paha.

  Petunjuk untuk penapisan kepadatan mineral tulang adalah:

  • seks wanita, dan usia lebih daripada 65 (tidak kira sama ada ada faktor risiko atau tidak);
  • wanita pasca menopaus di bawah 65 yang mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko patah tulang yang berkaitan dengan osteoporosis;
  • patah tulang pasca menopause pada wanita;
  • Pesakit yang berkenaan dengan mana petunjuk untuk rawatan osteoporosis dibincangkan, jika keputusan boleh menjejaskan keputusan.

  Di samping itu, pemeriksaan dipaparkan:

  • dengan tanda-tanda kecacatan vertebra dan osteopenia pada x-ray;
  • jika terdapat sejarah patah tulang (terutamanya pergelangan tangan dan vertebra) yang boleh dikaitkan dengan pengurangan ketumpatan tulang;
  • jika terdapat penurunan dalam pertumbuhan;
  • dengan kyphosis tulang belakang torak (selepas mengesan kecacatan vertebra pada x-ray).

  Kajian instrumental kepadatan mineral tulang harus dilakukan jika hasilnya membantu menentukan taktik pesakit, termasuk - untuk mempengaruhi permulaan terapi obat. Sekiranya pesakit mempunyai beberapa faktor risiko penyakit ini, dengan mengambil kira kebarangkalian perkembangan yang tinggi, rawatan harus bermula tanpa pemeriksaan awal.

  Petunjuk ketumpatan tulang

  Penunjuk individu kepadatan mineral tulang dalam pesakit dibandingkan dengan nilai biasa. Pada masa yang sama, umur dan jantina (indeks Z) dan parameter ideal pada orang dewasa seks yang sama (indeks T) diambil kira. Perbezaan indeks yang diperoleh dari subjek dan nilai normal dinyatakan dalam bentuk sisihan piawai (sisihan piawai, SD). Nilai yang sepadan dengan satu sisihan dalam peratus, sebagai peraturan, tidak melebihi 12%.

  Menentukan nilai ketumpatan mineral femur dibuat mengikut algoritma khas:

  Bagaimana diagnosis osteoporosis? Ujian apa yang diperlukan?

  Untuk gejala yang sangat ciri, doktor mungkin menyarankan bahawa pesakit mempunyai osteoporosis. Terutama gambaran yang baik tentang penyakit itu muncul dalam wanita. Tetapi apa yang perlu dilakukan dalam kes-kes yang sukar? Jika anda mengesyaki osteoporosis pada kanak-kanak? Dengan klinik atipikal?

  Dalam kes-kes ini, dan secara amnya dalam mana-mana kes syak wasangka penyakit ini, diagnosis menyeluruh beberapa jenis dilakukan. Gunakan teknik pemeriksaan visualisasi (CT, MRI) dan makmal (darah, air kencing).

  Rawatan osteoporosis hanya bermula selepas ujian makmal dan pencitraan telah dijalankan.

  1 Di manakah saya boleh mendapatkan ujian osteoporosis?

  Di mana untuk membuat diagnosis lengkap yang boleh mengesahkan kehadiran osteoporosis dan menentukan peringkatnya? Untuk mengenal pasti penyakit ini dan menentukan kelazimannya, perlu menjalani diagnosis yang komprehensif, yang mustahil dalam keadaan poliklinik.

  Pemeriksaan tulang untuk osteoporosis

  Klinik ini hanya melalui ujian makmal (darah, ujian air kencing, penanda). Untuk diagnostik makmal yang lebih rumit dan sempit (petunjuk bahan tertentu dalam badan, semak kekurangan kalsium atau vitamin D), anda harus menghubungi makmal khusus (swasta atau awam).

  Densitometry, diagnosis radiasi (CT), MRI dan ujian ultrasound pilihan juga dilakukan di hospital. Untuk memeriksa secara khusus tulang dan tulang belakang, disyorkan tomografi adalah disyorkan (MRI dalam hal ini sedikit lebih rendah dalam kandungan maklumat).

  Idealnya, anda perlu diperiksa dalam dua atau tiga klinik yang berbeza. Doktor tidak selalu mengesan penyakit ini semasa peperiksaan awal, dan oleh sebab itu disarankan untuk melakukan yang kedua. Adalah dinasihatkan untuk pakar lain untuk mengurangkan kemungkinan ralat.
  ke menu ↑

  1.1 Adakah saya memerlukan rujukan doktor?

  Sekiranya anda mengesyaki kehadiran penyakit ini - anda perlu berunding dengan doktor (bermula dengan doktor daerah).

  Untuk diagnosis osteoporosis, rujukan dari doktor

  Hanya seorang doktor yang dapat menilai keadaan dengan secukupnya, mengenalpasti keperluan untuk ujian untuk osteoporosis, dan jika terdapat tanda-tanda, menetapkan pemeriksaan lengkap, mematuhi piawaian perubatan. Dan ia adalah doktor yang akan menjelaskan kepada anda apa ujian yang anda perlu lulus dahulu.

  Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk lulus peperiksaan secara bebas dan tanpa arahan ("dari jalan"). Dalam kes ini, anda perlu menghubungi klinik swasta (di jabatan kecemasan atau melalui operator pusat panggilan) dan menempah pelbagai perkhidmatan untuk kajian osteoporosis.

  Sekiranya anda ingin diperiksa melalui doktor, mengikut semua peraturan - hubungi ahli terapi, traumatologist, rheumatologi atau pakar neurologi.
  ke menu ↑

  2 Kaedah diagnosis osteoporosis

  Terdapat beberapa kaedah untuk mendiagnosis osteoporosis. Setiap daripada mereka mempunyai kandungan maklumat minimum, petunjuk yang paling mencukupi hanya dapat diperoleh dengan menggunakan beberapa prosedur diagnostik sekaligus.

  Densitometri tulang

  Untuk diagnosis osteoporosis menggunakan kaedah berikut:

  1. Analisis biokimia darah (dilakukan di klinik, hospital). Kos kira-kira 600 Rubles.
  2. Analisis latar belakang hormon (sebagai peraturan, hanya dilakukan di hospital). Kos kira-kira 1000 Rubles.
  3. Urinalisis (dilakukan di klinik dan di hospital). Kos kira-kira 200 Rubles.
  4. Analisis peralatan tulang (dilakukan secara eksklusif di hospital). Kos kira-kira 2500 Rubles (bergantung kepada keparahan patologi yang dicadangkan).

  Pertimbangkan bahawa apabila anda menghubungi institusi perubatan awam dengan rujukan dari doktor, terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk menjalankan semua prosedur secara percuma (tetapi seterusnya).

  Apakah analisis untuk osteoporosis yang dipanggil - salah satu soalan paling kerap pesakit. Analisis tunggal khusus tidak wujud: satu set prosedur diagnostik digunakan untuk mengenal pasti penyakit ini.

  2.1 Ujian darah untuk osteoporosis

  Ujian darah untuk osteoporosis melibatkan beberapa prosedur diagnostik. Adalah amat disyorkan untuk meneruskan semua prosedur yang diterangkan di bawah ini, yang akan memberikan gambar yang paling objektif dan akan dapat menghapuskan kemungkinan hasil positif palsu atau palsu.

  Ujian darah untuk osteoporosis

  Osteocalcin dengan kaedah EHLA dan RIA. Petunjuk Pelajar EHLA Biasa:

  Penunjuk biasa penyelidikan RIA:

  Kajian radioisotop pada osteoporosis

  Analisis fosforus. Prestasi biasa:

  Analisis kalsium. Prestasi biasa:

  Prosedur B-Cross Laps (menilai tahap pelarut mineral dari tisu tulang). Prestasi biasa:

  Kajian fosfatase alkali. Prestasi biasa:

  2.2 Diagnosis osteoporosis menggunakan densitometry (video)

  2.3 Analisis latar belakang hormon

  Latar belakang hormon memainkan peranan penting dalam perkembangan dan perjalanan osteoporosis, terutama pada separuh wanita. Diagnosis latar belakang hormon tidak disyorkan (seperti ujian air kencing), tetapi wajib.

  Analisis hormon paratiroid. Prestasi biasa:

  Kajian Estradiol. Prestasi biasa:

  Kajian kortisol. Petunjuk biasa (biasa kepada semua):

  • sehingga 16 tahun: 83-580 nmol / l;
  • selepas 16 tahun: 138-636 nmol / l.

  Ujian testosteron. Penunjuk biasa tanpa mengira usia:

  • lelaki: 385 hingga 1000 ng / l;
  • wanita: dari 20 hingga 80 ng / l.

  2.4 Analisis urin untuk osteoporosis

  Tujuan ujian air kencing untuk disyaki osteoporosis adalah pengesanan fosforus dan deoxypyridinoline (DPID), diikuti oleh perkiraan jumlah bahan yang dijumpai. Diagnosis sering gagal: terlalu banyak penyakit boleh menyebabkan keputusan penyelidikan negatif.

  Tulang normal dan osteoporotik

  Prosedur berikut dijalankan:

  1. Pengesanan fosforus bukan organik (menggunakan pemantauan harian). Keputusan biasa: 13 hingga 42 mmol / hari. Kos prosedur adalah 100-350 rubel.
  2. Pengesanan deoxypyridinoline (DPID). Petunjuk norma: pada wanita dari 3 hingga 7.4 pirid. nmol / creatine mmol, pada lelaki dari 2.3 hingga 5.4 pirid. nmol / creatine mmol.

  2.5 Ujian tulang untuk osteoporosis

  Di samping kaedah standard komputer atau pengimejan resonans magnetik, kajian alat tulang untuk osteoporosis dijalankan menggunakan prosedur lain yang lebih terfokus. Prosedur ini sangat informatif dan jarang memberi hasil yang salah.

  Kaedah analisis tulang khusus untuk osteoporosis:

  1. Densitometry. Ia dilakukan menggunakan ultrasound atau pendedahan radiografi (dua jenis peralatan). Densitometry juga boleh dilakukan menggunakan radiografi konvensional. Kos prosedur ialah 1000-3500 Rubles.
  2. Imbasan tulang radioisotop. Sebelum memulakan prosedur, bahan radioaktif disuntik ke dalam aliran darah pesakit (mereka selamat untuk kesihatan) untuk memperbaiki proses visualisasi. Kos prosedur ialah 2500-5000 rubel.
  3. Trepanobiopsy. Prosedur invasif yang melibatkan penyingkiran sekeping tisu tulang dari osteoporosis osseous, dengan analisis selanjutnya dari sekeping yang diekstrak. Untuk tisu tulang menggunakan jarum khas. Kos prosedur ialah 3500-6000 rubel.

  3 Persediaan untuk ujian

  Untuk semua prosedur yang diterangkan, penyediaan diperlukan 1-3 hari sebelum selesai. Tanpa persediaan, anda boleh membuat keadaan sedemikian sehingga penyelidikan yang dijalankan akan menghasilkan sama ada positif palsu atau negatif palsu.

  Cara tepat untuk menyediakan - secara langsung bergantung pada jenis kaedah pemeriksaan yang akan anda jalani. Kami akan meneliti secara terperinci:

  • Ujian darah - pada perut kosong, 2 hari sebelum kejadian, tidak termasuk sebarang ubat yang tidak diperlukan untuk sebab-sebab kesihatan;
  • Kajian latar belakang hormon - pada perut kosong, 3 hari sebelum mesyuarat, tidak termasuk ubat-ubatan (kecuali yang diperlukan untuk sebab-sebab yang penting), elakkan merokok, minum, memakai patch hormon (kontraseptif atau terapeutik);
  • ujian air kencing - sehari sebelum prosedur, tidak termasuk minuman beralkohol, minuman berkarbonat manis, apa-apa ubat yang tidak diperlukan untuk sebab-sebab kesihatan;
  • pemeriksaan alat tulang - tiada penyediaan spesifik diperlukan, tetapi kecederaan tulang harus dielakkan sebelum prosedur (jika keradangan mungkin berlaku, yang boleh mengganggu hasil kajian akhir).

  Pemeriksaan tulang untuk densitometri osteoporosis

  Apakah densitometry?

  Osteoporosis (degenerasi tulang) adalah penyakit progresif di mana pemusnahan struktur tulang berlaku, ketumpatannya berkurang dan rangka manusia terjejas.

  Osteoporosis lengan, kaki dan tulang lain mengganggu senibina kompleks tisu tulang, ia menjadi poros dan mudah pecah walaupun dengan tekanan yang minimum (lihat gambar).

  Jenis osteoporosis

  Untuk rawatan patologi tulang, diagnosis awal penyakit adalah penting. Dalam hal ini, persoalan: bagaimana densitometry dijalankan, semakin banyak orang yang berminat yang telah mempelajari tentang kewujudan kaedah penyelidikan sedemikian.

  Densitometry tulang membolehkan mengesan tanda-tanda osteoporosis dengan ketepatan yang cukup sudah di peringkat awal, dan penyelidikan pencegahan menggunakan teknologi ini akan menghilangkan perkembangan penyakit pada orang yang beresiko tinggi, terutama orang tua.

  Intipati kaedah diagnostik

  Kaedah moden diagnosis kepadatan tulang, yang tidak memerlukan pembedahan. Ia membolehkan anda mengukur tahap kalsium dalam tulang. Kaedah ini sangat tepat untuk membolehkan anda mendiagnosis kehilangan tulang, bermula 2-5% peratus. Jadi diagnosis awal membolehkan anda "tidak memulakan" penyakit itu sehingga tahap yang teruk yang sukar dirawat.

  Prinsip dan jenis penyelidikan

  • Melegakan sakit dan bengkak pada sendi arthritis dan arthrosis
  • Mengembalikan sendi dan tisu, berkesan dalam osteochondrosis

  Mekanisme perkembangan patologi tulang tisu

  Tulang adalah tisu yang sangat spesifik, yang mengandungi tiga elemen struktur:

  • matriks protein, yang merupakan tisu penghubung utama yang memegang mineral dalam komposisi tulang;
  • komponen mineral yang terdiri daripada kalsium dan fosforus;
  • sel-sel tulang yang bertanggungjawab untuk pembentukan semula tulang.

  Bertentangan dengan kepercayaan popular, tulang tidak mempunyai struktur yang kekal, terbentuk sekali. Malah, ia adalah struktur hidup, tujuan utamanya adalah untuk memastikan penyelenggaraan yang optimum terhadap tubuh manusia. Sepanjang hayat, sifat beban pada alat pengangkut tubuh manusia berubah beberapa kali; sebab-sebab perubahan boleh:

  • berat badan;
  • perubahan gaya hidup (peningkatan atau penurunan mobiliti);
  • peningkatan beban luaran (mengangkat berat sistematik), dsb.

  Pengaruh faktor-faktor ini menyebabkan tulang sentiasa menjalankan penyusunan semula dalaman, yang membolehkan untuk mengekalkan kestabilan dan untuk mengatasi beban yang banyak. Apabila ini berlaku, pemusnahan tisu tulang di tempat yang tidak memerlukan peningkatan kekuatan, dan pembentukan yang lebih padat, di kawasan yang paling "dimuatkan".

  Proses pembentukan semula kekal, dan sel tulang, osteoblas, yang membentuk matriks baru, dan osteoklas, yang memusnahkannya, bertanggungjawab untuknya..

  Tempoh umur hingga 20-30 tahun dicirikan oleh kadar metabolik yang tinggi, di mana di bawah pengaruh pelbagai faktor (beban daya, jumlah kalsium yang digunakan, perubahan hormon), pembentukan tulang berlaku.

  Apabila jisim tulang maksimum dicapai, proses kehilangan dan pemulihan seimbang. Penyebab utama osteoporosis adalah dominasi proses resorpsi (kemusnahan) terhadap proses pembentukan.

  Ia penting! Jika di kalangan orang muda kadar proses metabolik pada tulang adalah 50% pada tahun ini, maka dalam kumpulan usia lebih tua daripada 50 tahun ia tidak lebih daripada 5%, sementara proses resorpsi tidak dapat dielakkan menguasai proses pembentukan.

  Punca dan gejala

  Diagnosis osteoporosis adalah penting untuk dilakukan walaupun sebelum munculnya tanda-tanda luar yang menunjukkan bentuk penyakit yang teruk. Patologi ini dicirikan oleh kerapuhan tulang yang meningkat akibat kekurangan kalsium. Untuk mengesan pelanggaran, adalah perlu untuk lulus ujian untuk osteoporosis, menjalani pemeriksaan ultrasound dan lain-lain kajian tambahan badan.

  Pada wanita dan, jarang sekali, lelaki yang disyaki penyakit, darah diambil untuk ujian biokimia dan spesifik untuk mengesan tanda-tanda osteoporosis, dan analisis air kencing dan densitometry juga dilakukan. Kaedah diagnostik tambahan termasuk ujian genetik, densitometry MRI dan CT.

  Etiologi osteoporosis

  Ketumpatan tulang bergantung kepada jumlah hormon seks. Lelaki mempunyai lebih banyak testosteron daripada wanita, jadi tulang mereka lebih tebal dan lebih kuat. Akibatnya, osteoporosis lebih kerap didiagnosis pada wanita, terutamanya dalam menopaus, kerana pada masa ini tahap hormon berkurangan.

  Penyebab osteoporosis lain termasuk hipodinamis, kekurangan vitamin D, minum arak, merokok, kehadiran penyakit kronik (kencing manis, lesi tiroid, penyakit hati kronik dan buah pinggang).

  Jenis densitometry

  Terdapat pelbagai cara untuk mengesan osteoporosis, tetapi penggunaannya agak terhad. Oleh itu, pelbagai pengubahsuaian MRI adalah mahal, tomografi yang dikira secara kuantitatif memberikan radiasi dos yang tinggi, kajian tentang parameter biokimia metabolisme tulang yang berkaitan dicirikan oleh variasi ketara dalam data peraturan, dan pesakit merasa tidak selesa semasa biopsi tulang.

  Apabila osteoporosis didiagnosis, densitometry adalah kaedah yang paling popular.

  Memohon tiga teknik utama yang telah dibangunkan khusus untuk mengenal pasti penyakit ini:

  • Absorptiometri sinar-X;
  • densitometri ultrasound;
  • tomografi terkomputer periferal (mempunyai kelemahan penting - ia tidak membenarkan untuk menilai keadaan tulang rangka paksi).

  Untuk pilihan kaedah penyelidikan yang betul dan penilaian yang betul terhadap hasil yang diperoleh, ciri-ciri manifestasi klinikal diambil kira. Kriteria diagnostik yang berkaitan juga diambil kira.

  1. Densitometri sinar-X (absorptiometri sinar-X dua hala). Kaedah penyelidikan ini memberikan maklumat yang paling tepat mengenai ketumpatan tulang. Prosedur ini adalah berdasarkan penggunaan dua x-sinar yang berlainan. Tulang padat memancarkan sinar yang lebih sedikit. Oleh itu, membandingkan hasil penyerapan sinar, adalah mungkin untuk mengenal pasti penyimpangan dalam ketumpatan tulang. Prosedur ini dijalankan dengan cepat, dan dos radiasi tidak menimbulkan bahaya kepada kesihatan pesakit.
  2. Densitometry ultrasonik. Prosedur ini didasarkan pada mendapatkan data mengenai kelajuan pergerakan gelombang ultrasonik di sepanjang lapisan tulang, serta pada penetapan jumlah penyebaran gelombang di rongga tulang. Teknik ini benar-benar selamat dan tidak mengambil banyak masa, tetapi ia mempunyai kadar ketepatan yang lebih rendah daripada kaedah x-ray.
  3. Tomografi terkira kuantitatif. Prosedur ini membolehkan untuk mendapatkan imej tiga dimensi ketumpatan struktur tulang, tetapi kerana kaedah memuat badan dengan cukup dengan beban sinaran, ia digunakan sangat jarang.

  Pada masa kini, untuk diagnosis tahap awal osteoporosis, kaedah penyelidikan ultrasound telah menjadi lebih biasa. Kaedah diagnosis ini adalah satu kaedah yang sangat tidak berbahaya, yang membolehkan kanak-kanak dan wanita diperiksa semasa hamil.

  Kaedah ini membolehkan anda menyemak bahagian-bahagian kerangka yang berbeza dengan ketepatan yang tinggi. Hasil kajian dibandingkan dengan penunjuk standard yang sesuai, sambil mempertimbangkan banyak ciri pesakit.

  Data kajian dipaparkan pada skrin densitometer sebagai pergantungan grafik. Grafiknya agak mudah dan tidak memerlukan penyahsulitan data khas.

  Pesakit segera menerima semua maklumat mengenai peperiksaan itu, dia didiagnosis dan dirawat dengan rawatan yang sesuai.

  Dalam situasi di mana ultrasound memeriksa kehilangan tulang yang ketara, doktor bergantung pada diagnostik yang lebih terperinci. Untuk melakukan ini, pesakit mesti menjalani densitometri sinar-X.

  Pendedahan radiasi pada densitometer moden sangat kecil dan tidak merosakkan pesakit. Teknik ini akan membolehkan bukan sahaja menentukan nilai sebenar kepadatan mineral tulang, tetapi juga untuk mengetahui kekuatan, keanjalannya, serta ketebalan lapisan kortikal dan mikrostruktur.

  Mengurangkan ketumpatan tulang - penyakit itu hampir tidak asimtomatik pada peringkat awal. Tugas utama seorang traumatologist ortopedik dalam mendiagnosis osteoporosis adalah penilaian objektif terhadap keadaan pesakit. Pakar mengenal pasti fakta patologi, mendapati punca penyakit itu dan membezakan kehilangan jisim tulang daripada penyakit lain yang serupa atau yang berkaitan, adalah prognosis untuk pemulihan.

  Pada pelupusan doktor:

  • kemungkinan pemeriksaan klinikal;
  • diagnostik perkakasan (x-ray, ultrasound);
  • diagnostik makmal;
  • kaedah pemeriksaan genetik.

  Kesemuanya bertujuan untuk menggambarkan seni bina makro dan mikro dan mengenal pasti proses-proses yang membawa kepada pengurangan kepadatan mineral tulang.

  Pemeriksaan klinikal

  Perubatan moden menggunakan beberapa jenis diagnosis ini, bergantung kepada tahap perkembangan penyakit, keadaan pesakit, kawasan rangka yang perlu diperiksa.

  Faktor risiko yang mempengaruhi osteoporosis

  Osteoporosis tulang, seperti banyak penyakit lain, adalah primer dan sekunder. Osteoporosis utama menjejaskan tisu tulang wanita dalam tempoh postmenstrual, orang-orang mana-mana jantina pada usia tua. Masih ada osteoporosis idiopatik, yang memusnahkan tisu tulang, tanpa mengira umur, tetapi punca perkembangannya masih belum difahami sepenuhnya.

  Osteoporosis sekunder berkembang akibat penyakit serius lain. Tisu tulang dipengaruhi oleh perkembangan penyakit sistem endokrin, saluran pencernaan, yang mengurangkan tahap penyerapan fosforus dan kalsium dalam tubuh. Penyakit onkologi, dengan lebih tepat rawatan mereka dengan kemoterapi dan terapi radiasi, juga sering menyebabkan kemusnahan tisu tulang.

  Mengetahui semua faktor risiko di atas yang melibatkan osteoporosis tulang, lebih mudah untuk menilai keadaan anda. Mana-mana kita harus mengambil kesihatan kita secara bertanggungjawab, tidak mengabaikan peperiksaan perubatan biasa, melawat doktor jika ada gejala yang tidak biasa.

  Pembesaran osteoporosis, gejala penyakit

  Statistik menunjukkan bahawa osteoporosis tulang berlaku pada 80% daripada seks yang lemah berusia lebih 55-60 tahun. Antara punca penyakit ini, faktor keturunan, kesan turun naik hormon, kehadiran penyakit kronik lain, yang melibatkan osteoporosis sekunder, dibezakan.

  Tisu tulang adalah heterogen dalam strukturnya, tetapi apabila ia dipengaruhi oleh osteoporosis, ia menyerupai span dengan rongga dalaman yang besar di bahagian itu. Ketumpatan tulang telah dikurangkan dengan ketara, ia menjadi rapuh. Akibat negatif osteoporosis adalah keretakan yang kerap.

  Di antara tanda-tanda osteoporosis tisu tulang, yang menunjukkan diri mereka pada peringkat awal, adalah perlu untuk menyerlahkan perkara berikut:

  • kesakitan teruk di kaki;
  • keletihan, kelemahan fizikal;
  • penampilan awal rambut kelabu adalah salah satu faktor risiko utama;
  • plak yang ketara;
  • kehadiran penyakit periodontal;
  • takikardia.

  Diagnostik

  CT, MRI adalah antara kaedah pemeriksaan pesakit dengan osteoporosis tisu tulang yang paling progresif. Jika semasa tomografi dikira sedikit sinaran ion digunakan, maka pengimejan resonans magnetik adalah kaedah diagnostik yang benar-benar selamat.

  Kelemahannya adalah kos tinggi pemeriksaan, oleh itu, peranti MRI dipasang di pusat diagnostik swasta yang besar. Kaedah ini membolehkan untuk menilai perubahan struktur tulang dari masa ke masa, untuk menentukan hasil rawatan.

  Di samping semua kaedah diagnosis di atas, doktor menetapkan dan ujian darah biokimia untuk menilai tahap unsur surih dalam badan. Diagnosis yang betul - kunci kepada pemulihan yang cepat, tahap rawatan ini harus diberikan perhatian khusus.

  Pertama sekali, doktor berminat dengan kehadiran penyakit somatik, gaya hidup, kehadiran tulang patah tulang. Ujian makmal digunakan untuk menentukan tahap kalsium, fosforus, vitamin D, tahap hormon (estrogen testosterone), tahap hormon tiroid (paratiroid) kelenjar, ujian yang menentukan fungsi perkumuhan ginjal.

  Diagnosis osteoporosis adalah satu set ujian darah tertentu, yang membolehkan untuk menilai metabolisme kalsium-fosforus dan mengesan osteoporosis tepat pada masanya.

  Tujuan diagnosis osteoporosis

  Mengapa saya perlu mendiagnosis osteoporosis?

  Kajian ini diperlukan untuk diagnosis awal osteoporosis - kehilangan tulang, yang biasa terjadi pada wanita semasa menopause, disertai dengan sakit tulang semasa latihan dan peningkatan risiko patah tulang.

  Rawatan Osteoporosis di Moscow

  Petunjuk untuk diagnosis osteoporosis

  Apakah tanda-tanda untuk diagnosis osteoporosis?

  Sesiapa berumur lebih dari 40 tahun, dan terutama wanita, disyorkan untuk mendiagnosis osteoporosis sekurang-kurangnya sekali setahun.

  Kadar Osteoporosis

  Apakah yang dimaksudkan oleh penunjuk diagnostik osteoporosis?

  1) Jumlah kalsium adalah salah satu komponen mineral utama tulang, elemen pengesanan yang paling penting yang terlibat dalam pembinaan kerangka, kerja jantung, aktiviti neuromuskular, pembekuan darah dan banyak proses lain. Bentuk dan tahap osteoporosis berbeza ditunjukkan oleh perubahan yang berbeza dalam kepekatan kalsium.

  Petunjuk normal kalsium: 2.2-2.65 mmol / l.

  2) Fosfor tak organik adalah komponen bahan mineral tulang, yang terkandung dalam badan dalam bentuk garam (kalsium, magnesium fosfat, dan lain-lain) dan turut serta dalam pembentukan tisu tulang dan metabolisme tenaga sel. 85% daripada jumlah fosforus berada dalam tulang. Perubahan dalam kandungan fosforus darah diperhatikan dalam pelbagai bentuk patologi tulang tulang, termasuk osteoporosis.

  Penunjuk normal fosforus: 0.85-1.45 μmol / l.

  3) Hormon parathyroid disintesis oleh kelenjar parathyroid dan mengawal metabolisme kalsium dan fosforus dalam badan. Menentukan kepekatan hormon parathyroid memberikan maklumat penting untuk diagnosis pelbagai bentuk osteoporosis.

  Hormon parathyroid prestasi normal: 9.5-75.0 pg / ml (0.7 - 5.6 pmol / l).

  4) Deoksypyridone (DPID) - penanda kerosakan tisu tulang (resorpsi), yang ditentukan dalam air kencing. Ekstrak kencingnya meningkat dengan osteoporosis pasca menopaus, osteomalacia, thyrotoxicosis, hiperparatiroidisme primer, dan sebagainya.

  Petunjuk biasa cpr:

  • lelaki, 2.3-5.4 nmol DPID / kreatinin mol;
  • wanita - kreativin DPD -3.7-7.4 nmol / mol.

  5) Osteocalcin - protein utama bukan kolagen tulang, yang terlibat dalam proses pengewapan tulang dan sintesis tisu tulang baru. Ini adalah petunjuk tahap metabolisme tulang secara umum dan penunjuk prognostik mungkin perkembangan penyakit tulang.

  Nilai osteocalcin yang tinggi diperhatikan dalam hiperparatiroidisme primer, pada pesakit dengan hyperthyroidism dan acromegaly. Dalam osteoporosis pasca menopaus, ia berada dalam had biasa atau dinaikkan.

  Dengan osteomalacia dan osteodystrophy buah pinggang, kandungan osteocalcin berkurangan. Kajian ini perlu untuk diagnosis osteoporosis dan rawatan kawalan, dengan peningkatan kalsium dalam darah.

  Tahap osteocalcin biasa:

  • wanita premenopause 6.5 - 42.3 ng / ml;
  • wanita menopaus 5.4 - 59.1 ng / ml.

  Menyediakan diagnosis osteoporosis

  Bagaimana untuk mempersiapkan diagnosis osteoporosis?

  Sehari sebelum mengambil darah, adalah perlu untuk menghapuskan pengambilan fizikal dan pengambilan alkohol. Adalah wajar untuk mengambil darah pada perut kosong pada waktu pagi. Sekurang-kurangnya ada 12 jam antara makan terakhir dan pengambilan darah.

  Sesetengah makanan (susu, rumpai laut, kopi, kacang, kacang), makanan tambahan boleh menyebabkan peningkatan kepekatan kalsium dan fosforus darah. Pesakit harus sepenuhnya berehat selama 30 minit sebelum menarik darah.

  Apakah masa analisis?

  Pada peringkat awal penyakit ini, sangat sukar untuk mengenal pasti osteoporosis, untuk ini anda perlu menjalankan satu siri ujian darah khusus yang membolehkan anda membuat penilaian metabolisme kalsium-fosforus dan segera mendiagnosis osteoporosis.

  Apa yang perlu dilakukan

  Satu set kajian harus dilakukan untuk diagnosis awal penyakit ini untuk dapat menghentikan kehilangan tulang, yang sering diperhatikan semasa menopause pada wanita, mengurangkan sakit tulang semasa latihan dan mengurangkan risiko patah tulang.

  Petunjuk utama untuk

  Semua orang tua, dan lebih baik bagi mereka yang melampaui batas umur empat puluh tahun. Pertama sekali, ini terpakai kepada separuh wanita.

  Penjelasan mengenai petunjuk utama dalam diagnosis osteoporosis:

  • Jumlah kalsium adalah salah satu komponen mineral terpenting yang dibuat tulang. Unsur jejak ini terlibat bukan sahaja dalam pembinaan rangka, tetapi turut mengambil bahagian dalam kerja sistem neuromuskular dan kardiovaskular, memainkan peranan tertentu dalam memastikan pembekuan darah dan proses penting lain. Penunjuk biasa kalsium berada dalam julat 2.2-2.65 mmol / l, perubahan dalam kepekatan unsur ini berbeza bergantung pada tahap dan perjalanan penyakit.
  • Fosforus bukan organik adalah komponen mineral tulang, yang terkandung di dalam tubuh manusia dalam bentuk fosfat magnesium, kalsium dan garam lain. Penunjuk biasa fosforus organik berada dalam julat 0.85-1.45 μmol / l. Perubahan dalam kandungan fosforus dalam darah berada dalam had yang berlainan dan bergantung kepada tahap osteoporosis.
  • DPID (deoxypyridoneol) adalah penanda penyerapan tulang, yang ditentukan oleh urinalisis. Dalam kes osteoporosis pasca menopaus, ekskresi kencing DPID meningkat dengan ketara, yang juga mungkin dengan hiperparatiroidisme primer, thyrotoxicosis, dan osteomalacia. Nilai normal deoxypyridonoline pada wanita berada dalam julat 3.0-7.4 nmol DPID / mak mol., Bagi lelaki - 2.3-5.4 nmol DPID / mol creatine.
  • Hormon paratiroid - hormon yang disintesis oleh kelenjar paratiroid. Ia bertanggungjawab untuk pengawalan fosforus dan metabolisme kalsium dalam badan. Tahap normal hormon parathyroid - 0.7-5.6 pmol / l. Untuk mendiagnosis pelbagai bentuk osteoporosis, adalah penting untuk menentukan kepekatan hormon paratiroid.
  • Osteocalcin adalah salah satu protein bukan kolagen utama tulang, yang secara aktif terlibat dalam sintesis tisu tulang baru dan mineralisasi tulang. Menentukan kepekatan osteocalcin membolehkan anda menilai metabolisme tulang dan menentukan perkembangan banyak penyakit tulang. Peningkatan indeks dicatatkan dalam kes hiperparatiroidisme primer, serta pada pesakit dengan acromegali dan hipertiroidisme. Tahap normal atau sedikit tinggi mungkin dengan osteoporosis pasca menopaus. Pengurangan osteocalcin diperhatikan dalam distrofi buah pinggang dan osteomalacia. Dengan peningkatan kandungan osteocalcin, diagnosis kandungannya membolehkan anda memantau perjalanan rawatan. Kandungan normal osteocalcin pada lelaki ialah 12-52.1 ng / ml; untuk wanita - 5.4-59.1 ng / ml

  Densitometri tulang dalam osteoporosis adalah kaedah lain untuk mendiagnosis keadaan tisu tulang.

  Kaedah untuk membuat persediaan

  Ketepatan ujian untuk diagnosis osteoporosis ditentukan oleh beberapa peraturan yang tidak terlalu rumit:

  • Sehari sebelum menderma darah, alkohol harus dikecualikan dan aktiviti fizikal harus ditinggalkan.
  • Lebih baik menderma darah pada waktu pagi dengan perut kosong.
  • Ia tidak disyorkan untuk makan 12 jam sebelum menderma darah.
  • Untuk menentukan dengan tepat kepekatan fosforus dan kalsium dalam darah, anda perlu meninggalkan beberapa produk yang menimbulkan peningkatan kepekatan unsur-unsur - kacang, kekacang, kale laut, kopi, susu. Sesetengah makanan tambahan aktif biologi juga boleh meningkatkan kepekatan.
  • Sebelum mengambil darah untuk analisis, pesakit mesti sekurang-kurangnya setengah jam dalam keadaan rehat lengkap.

  Foto: penurunan ketumpatan tulang dalam osteoporosis. Densitometry (osteodensitometry, densitometry tulang) adalah kaedah diagnostik yang menentukan ketumpatan tulang.

  Pengukuran boleh dilakukan dalam dua cara - menggunakan X-ray dan ultrasound. Keputusan yang diperoleh diproses oleh program komputer sesuai dengan norma umur dan jantina.

  Jenis densitometri tulang

  Persediaan untuk prosedur

  Tiada garis panduan yang ketat untuk persediaan untuk densitometry, tetapi masih terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian:

  • Apabila menggunakan dadah yang mengandungi kalsium, anda mesti meninggalkannya selama 24 jam sebelum diagnosis.
  • Sekiranya anda mempunyai perentak jantung atau implan logam, anda perlu memaklumkan kepada doktor terlebih dahulu.

  Bagaimana diagnosisnya?

  Antara senarai ujian untuk osteoporosis, densitometry berhak menduduki tempat utama, kerana ia membolehkan penilaian kuantitatif keadaan tisu tulang. Kandungan maklumat tertentu, yang digunakan untuk menilai keamatan pemusnahan tulang, mempunyai ujian air kencing untuk jumlah kalsium dan hydroxyproline yang dikeluarkan, yang pada pesakit dengan osteoporosis lanjutan biasanya lebih diekskresi dalam air kencing daripada diserap oleh badan.

  Di samping itu, peperiksaan awal termasuk ujian air kencing untuk kandungan deoxypyridoneol (DPID), yang dikumuhkan dalam urin tidak berubah (tidak terikat) akibat perlambatan atau kekurangan proses metabolik dalam tisu tulang.

  Oleh kerana tujuan utama diagnosis osteoporosis adalah untuk mengenal pasti kategori pesakit yang terdedah kepada penurunan jisim tulang, disarankan untuk membuat penilaian komprehensif aktiviti osteoblast, ditentukan oleh bilangan osteocalcin setiap hari, hormon paratiroid, fosfatase alkali dan deoxypyridonoline.

  Jadual Petunjuk normal penanda biokimia

  Ujian apa yang perlu diuji untuk osteoporosis

  Di sini anda akan belajar:

  Ia adalah perlu untuk lulus analisis mengenai osteoporosis kepada semua orang yang lebih tua, terutama wanita dalam tempoh menopaus. Apakah jenis diagnosis keadaan masalah tisu tulang yang ditawarkan perubatan moden? Berapa banyak ujian makmal yang perlu dilalui untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai? Kami menawarkan untuk mempelajari segala-galanya mengenai prosedur yang diperlukan sebelum membuat diagnosis.

  Penyerahan ujian - kunci kepada diagnosis yang tepat


  Kami tidak akan menemui Amerika jika kita mengatakan bahawa tanpa ujian, mustahil untuk membuat diagnosis yang tepat. Pemeriksaan untuk osteoporosis bukan merupakan pengecualian, dan yang lebih awal ia dijalankan, lebih cepat ia akan dapat diteruskan untuk rawatan penyakit yang berkaitan dengan pemusnahan struktur tulang.

  Manakala manifestasi jelas penyakit ini mungkin menunjukkan perkembangan osteoporosis: penampilan awal rambut kelabu, kesakitan pada tulang, terutama ketika cuaca berubah, pembentukan plak dan rawatan penyakit periodontal yang kerap, keletihan pesat dan berdebar-debar jantung. Walau bagaimanapun, gejala ini bukan bukti langsung bahawa osteoporosis menyerang tulang, dan diagnosis memerlukan diagnosis yang teliti, yang merangkumi:

  • ujian darah - biokimia dan hormon;
  • analisis air kencing;
  • analisis untuk menentukan keadaan struktur tulang.

  Kami mencadangkan untuk melihat dengan lebih dekat setiap jenis analisis, dan kemudian mengkaji peraturan untuk menyediakan diagnostik, pematuhan yang akan membantu untuk mendapatkan hasil yang paling boleh dipercayai.

  Ujian darah

  Proses-proses yang berlaku dalam darah, dapat menunjukkan keadaan umum badan, termasuk pertukaran fosforus dan kalsium. Seperti yang diketahui, semasa osteoporosis, unsur-unsur yang penting untuk struktur tulang (kalsium, fosforus) "dibasuh" dari badan.


  Bagaimana keadaannya? Tulang tulang sentiasa menjalani proses pembaharuan sel. Osteoklas yang menentang osteoblas bertanggungjawab untuk kematian sel-sel yang telah memenuhi kitaran hidup mereka. Mereka adalah orang-orang yang mengeluarkan fosfat, yang "ikatan" dengan kalsium. Dalam osteoporosis, keseimbangan yang sedia ada sekarang terganggu: osteoklas mula memusnahkan sel-sel lama dengan cepat sehingga osteoblas tidak mempunyai masa untuk menggantikannya dengan yang baru. Oleh kerana itu, struktur tulang menjadi poros dan rapuh.

  Untuk mencirikan proses mineralisasi tisu tulang membantu ujian darah, yang di hadapan penyakit itu secara tidak langsung akan menunjukkan osteoporosis.

  Osteocalcin

  Selepas mendapat keputusan ujian darah biokimia, adalah mungkin untuk menentukan tahap osteocalcin, protein tulang bukan kolagen yang dihasilkan oleh osteoblas. Kaedah elektrokimia lysis neoplasms dan radioimmunoassay digunakan - melebihi norma dalam hasil mereka mungkin menunjukkan kehadiran osteoporosis.

  Norma osteocalcin dalam darah (ng / ml):

  0-6 tahun - 39-121; 7-9 tahun - 66-182; 10-12 tahun - 85-232; 13-15 tahun - 70-336; 16-17 tahun - 43-237; 18-35 tahun - 24-70; 35-50 tahun - 14-42, lebih 50 tahun - 14-46.

  0-6 tahun - 44-130; 7-9 tahun - 73-206; 10-12 tahun - 77-262; 13-15 tahun - 33-222; 16-17 tahun - 24-99; dari 18 tahun sebelum menopaus - 11-43; selepas menopaus - 15-46.

  Fosforus bukan organik

  Tugas utama fosforus - untuk memastikan pertumbuhan tisu tulang dan mengekalkan keutuhannya. Dengan kandungan fosforus bukan organik dalam darah, seseorang dapat memahami kelajuan yang diserap ke dalam usus, jumlah vitamin D, kecekapan buah pinggang dan kelenjar sintesis hormon paratiroid (hormon paratiroid mengawal pertukaran kalsium dan fosforus).

  Norma fosforus bukan organik adalah berikut (mol / l):

  • kanak-kanak di bawah 2 tahun - 1.45-2.16;
  • kanak-kanak berumur 2-12 tahun - 1.45-1.78;
  • remaja dari umur 12 tahun dan dewasa sehingga 60 tahun - 0.87-1.45;
  • wanita berusia 60 tahun - 0.90-1.32;
  • lelaki dari 60 tahun - 0.74-1.2.

  Kalsium

  Kalsium adalah komponen utama tisu tulang, jadi semasa pemeriksaan tulang untuk osteoporosis, penunjuknya sangat penting.

  Kandungan kalsium normal (mol / l) adalah seperti berikut:

  • 10 hari dari saat lahir - 1.90-2.59;
  • dari 10 hari hingga 2 tahun - 2.27-2.75;
  • 2-12 tahun - 2.20-2.70;
  • 12-18 tahun - 2.10-2.55;
  • 18-60 tahun - 2.15-2.56;
  • dari 60 tahun - 2.05-2.55.

  Penanda Lap Dalam


  Penanda menunjukkan betapa cepat galian yang diperlukan untuk tulang dibasuh. Petunjuk biasa adalah (ng / l):

  • Lelaki:

  sehingga 50 tahun - kurang daripada 0.580;

  50-70 tahun - kurang daripada 0.700;

  dari 70 tahun - kurang daripada 0.854.

  sehingga 55 tahun - kurang daripada 0.573;

  50-70 tahun - kurang daripada 1,008.

  Enzim alkali fosfatase

  Kadar kelebihan menunjukkan perkembangan pelbagai patologi tulang, serta sejumlah penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh penyumbatan saluran empedu.

  Norma enzim (e / l):

  3-6 tahun - kurang daripada 644;

  6-12 tahun - kurang daripada 720;

  12-17 tahun - kurang daripada 936;

  dari 17 tahun - kurang daripada 115 tahun.

  12-17 tahun - kurang daripada 448;

  dari 17 tahun - kurang daripada 105 tahun.

  Hormon

  Jenis diagnosis darah kedua adalah analisis makmal untuk menentukan tahap pelbagai jenis hormon.

  Dalam kelenjar tiroid terbentuk hormon paratiroid, yang secara langsung terlibat dalam metabolisme mineral.


  Norma untuk lelaki dan wanita adalah sama (pg / ml):

  • sehingga 20-22 tahun - 12-95;
  • 23-70 tahun - 9.5-75;
  • lebih daripada 70 tahun - 4.7-117.

  Estradiol, hormon ovari, juga mengambil bahagian aktif dalam proses metabolik badan wanita. Kadarnya bergantung kepada kitaran haid (PG / PL), serta permulaan menopaus:

  • fasa pematangan folikel - 69-1270;
  • ovulasi - 132-1656;
  • fasa luteal - 92-862;
  • klimaks - kurang daripada 74.

  Dalam badan lelaki dan wanita harus mengandungi norma yang sama kortisol - hormon adrenal, yang bertanggungjawab untuk pecahan lemak dan protein. Kadar ini hanya bergantung kepada umur: sehingga 16 tahun - 83-580 nmol / l, selepas 16 tahun - 138-635 nmol / l.

  Testosteron dihasilkan oleh organ-organ pembiakan dan kelenjar adrenal, hormon yang juga mengawal metabolisme dalam badan dan mempengaruhi pembentukan tisu tulang normal. Biasanya, bilangan cuba menentukan lelaki, tetapi wanita ketika memeriksa osteoporosis untuk membuatnya perlu. Kandungan normal testosteron (ng / l) untuk lelaki ialah 390-1000, bagi wanita - 20-80.

  Analisis air kencing


  Jenis diagnosis makmal berikut ialah urinalisis, di mana kandungan ditentukan:

  • fosforus bukan organik (norma untuk orang dewasa - 15-42 mmol / hari);
  • deoxypyridinoline (menunjukkan jumlah kolagen dalam tisu-tisu tulang dan dianggap sebagai penanda utama yang mampu menunjukkan kemusnahan mereka): norma untuk wanita ialah 3-7.4 pyrid.nmol / creatine mol; norma untuk lelaki ialah 2.3-5.4.

  Analisis struktur tulang

  Untuk memahami keadaan tulang pesakit, doktor menggunakan beberapa jenis diagnostik.

  Pertama, ia adalah densitometry, yang membantu untuk memperbaiki ketumpatan tulang, mengira risiko patah tulang dan menetapkan rawatan berkesan osteoporosis. Satu kajian boleh dilakukan dengan menggunakan densitometer ultrasonik (mungkin untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat kerana kepekaan tinggi peranti) atau sinar-X (ternyata hanya untuk mengukur ketumpatan permukaan tisu tulang).

  Kedua, diagnostik moden menggunakan kaedah pengimbasan radioisotop, di mana bahan radioaktif disuntik ke dalam darah, yang menunjukkan kawasan dengan lesi yang paling besar. Kaedah ini dicirikan oleh ketepatan yang tinggi.

  Akhirnya, ini adalah trepanobiopsy, satu kaedah yang melibatkan pengekstrakan tisu tulang untuk penyelidikan tulang sumsum.

  Adalah penting untuk memahami bahawa setiap kaedah diagnostik mempunyai kekurangannya, contohnya densitometry memungkinkan untuk mendiagnosis penyakit hanya pada peringkat ketika perubahan ketumpatan tulang sudah bermula. Ia juga tidak membenarkan untuk meramalkan pasti penyakit ini dan segera melaraskan terapi. Oleh kerana terdapat kekurangan dalam setiap kaedah penyelidikan, diagnostik kompleks disyorkan, apabila hasil satu tinjauan disahkan oleh data yang lain. Ini membolehkan anda membuat diagnosis yang lebih tepat, dengan lebih jelas melihat gambar proses yang berlaku dalam tisu tulang dan segera membetulkan kaedah rawatan, mencapai kesan yang tinggi.

  Kaedah penyediaan ujian untuk osteoporosis

  Untuk mendapatkan gambaran yang paling tepat tentang keadaan tulang, adalah perlu bukan sahaja untuk menjalankan peperiksaan yang komprehensif, tetapi juga untuk melaksanakan beberapa peraturan mudah sebelum melepasi ujian dan prosedur lawatan.

  Sebelum menderma darah

  • Ujian darah biokimia diambil pada perut kosong pada waktu pagi (dari 7 hingga 10 jam). Hidangan terakhir tidak boleh lebih awal dari 12 jam sebelum pengumpulan darah.
  • Pada malam derma darah harus menahan diri daripada penggunaan makanan berlemak yang berlebihan, tetapi tidak ada pengharaman air minuman. Puasa adalah dilarang.

  Sebelum membuang air kencing

  • Jangan minum terlalu banyak atau terlalu sedikit air. Ia perlu untuk mengambil cecair dalam jumlah yang biasanya anda minum.
  • Dilarang mengambil ubat antimikroba.
  • Adalah disyorkan untuk menjauhkan diri dari seks sekurang-kurangnya 12 jam sebelum ujian.
  • Kontraindikasi untuk penghantaran air kencing pada wanita adalah haid.

  Tahap awal osteoporosis tidak disebutkan, ciri-ciri gejala, jadi selepas 40 tahun anda harus selalu menjalani peperiksaan. Walaupun penyakit ini lebih banyak mempengaruhi wanita, lelaki juga perlu melawat pusat diagnostik sekali setahun. Jika anda telah melihat tanda-tanda yang telah disebutkan pada mulanya, segera dapatkan nasihat dan menjalani pemeriksaan pencegahan. Ia adalah lebih mudah untuk memenangi apa-apa penyakit pada mulanya, daripada menghabiskan tahun dan wang yang besar untuk rawatan penyakit yang diabaikan.