Pakar sakit puan, ginekologi

Groin

Kami akan memahami istilah-istilah yang tidak ada kekeliruan.

Terdapat kain sedemikian dalam tubuh wanita - ENDOMETRY. Tisu ini biasanya terletak hanya pada permukaan dalaman rahim. Menstruasi adalah proses detasmen dari dinding rahim dan keluar dari endometrium "lama" dalam bentuk haid. Daripada endometrium "lama", yang baru berkembang di bawah pengaruh hormon wanita. Lihat Rajah 1.

Rajah 1. Struktur normal rahim. Haid.

ENDOMETRIOSIS adalah keadaan di mana tisu, seperti endometrium, tidak terletak di mana ia sepatutnya. Ia sepatutnya hanya pada permukaan dalaman rahim. Dan dengan endometriosis, tisu ini terletak di luar permukaan dalaman rahim:

- dalam ketebalan dinding rahim - endometriosis rahim;

- pada permukaan ovari - endometriosis ovari;

- pada permukaan peritoneum (tisu nipis yang meliputi bahagian luar pundi kencing, usus, rahim) - endometriosis peritoneal.

Adenomiosis adalah nama lain untuk endometriosis rahim. Jadi, jika doktor bercakap mengenai Adenomyosis, dia mempunyai endometriosis rahim.

Di manakah berasal dari Endometriosis dan Adenomyosis?

Belum ada jawapan yang tepat. Adenomyosis adalah lebih biasa pada wanita dengan riwayat pengguguran, operasi pada rahim. Tetapi jika seorang wanita tidak mempunyai aborsi / operasi pada rahim, ini tidak bermakna dia tidak boleh mempunyai Adenomyosis. Sebaliknya, jika seorang wanita mempunyai sejarah pengguguran / pembedahan pada rahim, ini tidak bermakna bahawa Adenomiosis akan berkembang.

Gejala Adenomiosis. Adenomyosis mungkin tidak nyata sama sekali atau menyebabkan satu atau mana-mana gabungan gejala berikut:

- haid berat (menyebabkan penurunan dalam hemoglobin dalam darah), kerana kawasan permukaan dari mana tisu pengelupasan meningkat (lihat gambar adenomyosis rahim)

- haid yang menyakitkan, kerana otot uterus perlu dikurangkan secara intensif untuk "memecah tisu endometriosis dari rahim

- pra dan / atau salap postmenur

Terdapat tangkapan penting! Sekiranya seorang wanita mempunyai satu atau gabungan gejala di atas, ini tidak bermakna dia mempunyai Adenomyosis. Kenapa Kerana masalah penyakit ginekologi lain dapat menonjolkan diri dengan gejala yang sama (fibroid rahim, polip serviks, polip endometrial, dan lain-lain).

Apa yang berlaku dari masa ke masa dengan adenomyosis?

Adenomyosis bermakna bahawa tisu adalah sama dengan endometrium, terletak pada ketebalan otot rahim. Tisu ini akhirnya boleh tumbuh di otot rahim (seseorang lebih cepat, seseorang lebih perlahan, tidak mungkin untuk meramalkan kadar pertumbuhan), yang membawa kepada kemunculan gejala dan / atau memperburuknya. Dan mungkin tidak berkembang. Siapa yang akan bercambah, siapa yang tidak - adalah mustahil untuk diramal.

PENTING: Adenomyosis tidak menjadi kanser.

Dengan bermulanya menopaus, adenomyosis tidak hilang di mana-mana, tetapi kerana tidak ada haid (dan semua gejala adenomiosis biasanya dikaitkan dengan haid), gejala adenomiosis juga hilang. Dengan peningkatan dalam tempoh menopaus, fokus pada adenomyosis dalam ketebalan otot rahim beransur-ansur menurunkan saiz / atrofi.

Endometriosis dan Adenomiosis khususnya - masih menjadi misteri kepada sains perubatan. Apakah misteri ini?

Ya, dalam sesetengah wanita, endometriosis luar dan adenomiosis khususnya adalah penyakit yang serius dengan penderitaan fizikal dan mental yang teruk, manakala wanita lain, jika mereka mempunyai keadaan yang sama, tidak tahu apa yang mereka miliki, mereka tidak menderita sama sekali Dari sini, ternyata mereka secara umumnya mempunyai endometriosis / adenomyosis secara tidak sengaja (misalnya, semasa pembedahan untuk pembuangan apendisitis, pakar bedah melihat terdapat endometriosis ovari / peritoneum atau semasa penyingkiran polip dari rahim ternyata ada adenomyosis). Kenapa ada yang menderita, sementara yang lain tidak mengalami proses yang sama - tidak diketahui. Siapa yang akan mengalami endometriosis / adenomyosis, dan yang, jika ada, tidak akan mempunyai apa-apa gejala, tidak diketahui.

Di sesetengah wanita, adenomyosis adalah penyebab ketidaksuburan, sementara di kalangan orang lain, dengan adenomyosis yang sama, semua dilakukan secara normal dengan proses pembuahan / melahirkan anak dan kelahiran bayi. Dan yang di hadapan adenomyosis akan menghadapi masalah dengan permulaan kehamilan, dan siapa yang tidak - ujian tidak boleh menunjukkan, hanya masa.

- kehadiran endometriosis luar / adenomyosis tidak secara automatik bermakna bahawa seorang wanita mempunyai atau akan mempunyai masalah kesihatan yang serius dan akan selalu ada masalah dengan permulaan kehamilan.

Tetapi, jika seorang perempuan ADALAH TELAH mempunyai masalah dengan permulaan kehamilan (kehamilan tidak berlaku dalam setahun pada usia 35 tahun, atau 6 bulan pada usia selepas 35 tahun) atau terdapat haid yang berlimpah / menyakitkan dan / atau kesakitan di setiap keintiman, sakit berterusan di bawah perutnya, gejala mungkin disebabkan oleh endometriosis / adenomyosis luaran dan dia memerlukan rawatan.

Rawatan Adenomyosis.

Asymptomatic Adenomyosis - tidak memerlukan apa-apa rawatan khas sekali! Kenapa Kerana:

- Pertama, ia tidak berubah menjadi sesuatu yang buruk (kanser precancer atau rahim)

- Kedua, kita tidak pernah tahu sama ada ia akan tumbuh pada wanita tertentu atau tidak, akan menyebabkan gejala atau tidak, adakah ia akan mencegah berlakunya kehamilan atau tidak;

- ketiga, tiada kaedah rawatan (kecuali pengaliran lengkap rahim) memberi jaminan 100% bahawa adenomyosis tidak akan bertumbuh / membawa kepada kemandulan;

- Keempat, bentuk asimtomatik adenomyosis tidak dianggap sebagai penyakit! Penyakit adalah keadaan penderitaan fizikal dan / atau mental. Dan jika tidak ada gejala, kualiti hidup tidak terganggu, maka penyakit apa yang kita bicarakan?

Tanda lahir pada tubuh bukan penyakit. Tetapi mana-mana daripada mereka boleh menjadi kanser. Walau bagaimanapun, ini bukan sebab untuk mengeluarkan semua tahi lalat dari permukaan badan. Siapa yang telah menjadi, dan yang tidak - tidak diketahui. Tetapi jika tahi lalat mula berkembang, tukar warna / struktur (iaitu, dari mole sederhana tanpa simtom untuk menjadi pembentukan gejala) - ini adalah sebab penyingkiran dan pemeriksaan histologi. Begitu juga dengan adenomyosis. Sekiranya tiada gejala, maka tiada rawatan diperlukan. Jika gejala muncul, maka kita mula merawat.

Adenomiosis simtomatik dirawat sama ada dengan ubat atau pembedahan.

I. Rawatan pembedahan Adenomyosis adalah penghapusan uterus sepenuhnya. Ini adalah satu-satunya cara untuk menghilangkan sepenuhnya Adenomyosis, kerana tidak ada cara untuk "menggali" pertunjukan endometriosis dari ketebalan otot rahim. Penyelesaian radikal sedemikian kepada masalah ini hanya ditawarkan kepada wanita yang tidak lagi merancang mengandung dan ubat-ubatannya telah terbukti tidak berkesan atau kontraindikasi terhadap penggunaannya. Sebagai contoh, seorang wanita berumur 47 tahun, dia mempunyai dua orang anak, sebelum bermulanya menopause, dia masih berumur 3 tahun (menopause, secara purata, berlaku pada usia 50 tahun), dan dia mempunyai haid yang sangat berat dan menyakitkan kerana adenomyosis. Kontrasepsi hormon adalah kontraindikasi kerana dia mempunyai gumpalan darah di uratnya. Wanita sedemikian adalah calon untuk rawatan pembedahan - pembuangan uterus (histerektomi).

Ii. Rawatan ubat. Dengan rawatan ini, kami tidak mengeluarkan pusat endometriosis dari ketebalan dinding rahim. Kerana mereka berada di sana sebelum rawatan, mereka tetap ada di latar belakang rawatan / selepas ia berakhir. Dengan bantuan ubat-ubatan, kita boleh mengeluarkan atau mengurangkan keamatan gejala adenomyosis.

 1. Sebagai contoh, agen kontraseptif hormone, alat intrauterine Mirena, antagonis gonadotropin (Danazol, Gestrinon), agonis hormon yang melepaskan gonadotropin (Zoladex) mengurangkan intensiti / sepenuhnya menghilangkan gejala seperti haid yang menyakitkan / berat, tempoh haid.
 2. Nonsteroidal ubat anti-radang (contohnya, Nurofen) - mengurangkan rasa sakit semasa haid.

Pilihan ubat ditentukan oleh umur, rancangan hidup dan nuansa sejarah perubatan setiap wanita tertentu. Sebagai contoh, seorang wanita berumur 32 tahun, dia mempunyai Adenomyosis (ada tanda-tanda haid yang berat dan menyakitkan), ada satu anak, tetapi dia ingin mempunyai lebih banyak anak, tetapi tidak pada tahun depan atau dua. Kemudian cara terbaik untuk merawatnya ialah pencegahan hormon. Atau contoh lain. Seorang wanita berusia 49 tahun mempunyai adenomiosis simtomatik. Dia boleh ditetapkan Zoladex (menyebabkan menopaus buatan) untuk menghapuskan gejala Adenomyosis dan memasukkannya ke menopaus lebih cepat, apabila semua gejala keadaan ini hilang dengan sendirinya. Dalam kes ini, dia tidak perlu melakukan pembedahan.

Pakar Perunding Obstetrik, Pakar Ph.D. Borisova Alexandra Viktorovna.

Adenomyosis - tanda dan gejala, rawatan

Ini adalah penyakit yang dicirikan oleh berlakunya tisu kelenjar ektopik dalam otot. Istilah ini berasal dari bahasa Yunani adeno- (kelenjar), myo- (otot) dan -osis (penyakit). Pada masa lalu, ia dipanggil endometriosis alat kelamin dalaman, tetapi pada hakikatnya adenomyosis berbeza dari endometriosis. Kedua-dua bentuk nosologi penyakit ini hanya terdapat dalam 10% kes.

Hirudoterapi adalah rawatan penting untuk penyakit keradangan kronik organ pelvik, gangguan haid, adenomiosis. Penggunaan hormon sintetik dan rawatan antibiotik yang meluas, masalah alam sekitar dan tekanan menyebabkan penyakit.

Malah, penyakit ini adalah kehadiran tisu endometrium ektopik (permukaan dalaman rahim) di dalam myometrium (lapisan otot tebal dalam rahim).

Penyakit ini biasanya berlaku pada wanita 35-50 tahun. Pesakit mempunyai haid yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, disebabkan kemungkinan masuknya kelenjar endometrioid ke dalam myometrium, rasa sakit boleh meningkat tanpa meningkatkan jumlah rembesan.

Dalam adenomyosis, endometrium basal menembusi serat myometri hyperplastic. Oleh itu, tidak seperti lapisan berfungsi, lapisan basal tidak berubah semasa kitaran haid.

Adenomyosis boleh menjejaskan fosil rahim, menghasilkan adenomioma. Perubahan yang merebak membawa kepada peningkatan dalam rahim.

Tanda dan gejala adenomyosis

Dalam sesetengah kes, penyakit ini tidak menyebabkan simptom, sementara di kalangan orang lain, gejala yang menyakitkan mungkin berlaku. Implan endometrium. yang tumbuh ke dinding rahim yang berdarah semasa haid dan diusir melalui faraj sebagai darah haid. Tekanan dalam vagina membuat tanggapan bahawa rahim ditolak melalui vagina seperti tahap pertama buruh, ketika kepala bayi melewati serviks. Gejala-gejala lain termasuk:

 • sakit lelah yang teruk;
 • kesakitan teruk semasa haid dan ovulasi;
 • perasaan kuat kontraksi rahim;
 • sakit perut;
 • menarik sensasi di kaki;
 • tekanan pada pundi kencing;
 • aliran haid yang berlebihan;
 • gumpalan darah yang besar;
 • pendarahan yang berpanjangan (8-14 hari).

Penyakit ini dikaitkan dengan kes-kes kerap kelahiran pramatang dan pelepasan awal cairan amniotik. Wanita Penghidap adenomyosis mempunyai risiko peningkatan anemia. Ini boleh menyebabkan keletihan, pening, dan perubahan mood. Penyakit ini juga sering dikaitkan dengan kecemasan, kemurungan, dan kerengsaan.

Kajian 2012 tidak mendapati bukti bahawa adenomyosis hadir pada pesakit yang dirujuk untuk inseminasi buatan.

Punca adenomyosis

Penyebab adenomyosis tidak diketahui, walaupun ia dikaitkan dengan sebarang kecederaan pada rahim yang boleh merosakkan penghalang antara endometrium dan myometrium, seperti pengguguran. bahagian cesarean. ligation tiub atau mana-mana kehamilan. Penyakit ini mungkin dikaitkan dengan endometriosis, tetapi kajian tentang sifat dan perbezaan yang sama antara kedua-dua penyakit ini telah menunjukkan hasil yang bercanggah.

Sesetengah orang percaya bahawa pada wanita berusia antara 35 hingga 50 tahun, penyebab adenomyosis adalah pengeluaran sejumlah besar estrogen pada usia ini. Pada usia 35 tahun, wanita memperlambat pengeluaran progesteron semulajadi, yang merupakan kesan estrogen. Selepas 50 tahun, jumlah estrogen yang dihasilkan berkurangan.

Diagnosis adenomyosis

Imej rahim diambil menggunakan ultrasound atau MRI. Ultrasound transvaginal adalah kaedah diagnostik yang paling berkesan dan berpatutan. Ubah pembesaran, alur subkontometri menunjukkan penyakit dengan ketepatan yang tinggi. Tanda-tanda kecil lain adalah garis besar sfera dan sista myometral.

MRI menyediakan keupayaan diagnostik yang lebih baik kerana pembezaan tisu lembut yang lebih tepat. MRI boleh membezakan adenomyosis daripada pelbagai fibroid rahim. Kaedah diagnostik ini digunakan untuk mengklasifikasikan penyakit berdasarkan kedalaman penembusan endometrium ektopik ke dalam myometrium. Diagnosis yang tepat hanya mungkin selepas selepas pemecatan sampel.

Rawatan

Kaedah tradisional rawatan sering mengambil ubat anti-inflammatory, seperti ibuprofen dan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid lain. Rawatan hormon mungkin termasuk kontraseptif progestin oral serta patch transdermal dan alat intrauterin. Penekanan hormon boleh digunakan dalam bentuk danazol atau agonis hormon yang melepaskan gonadotropin. Ubat-ubatan ini mensubstitusi menopaus apabila penyakit tersebut secara semula jadi.

Bergantung kepada keinginan pesakit untuk mempunyai anak pada masa akan datang dan saiz lesi, kaedah rawatan pembedahan mungkin termasuk penyingkiran endometrium, electrocoagulation myometrial laproscopic, atau penyingkiran adenomioma. Kaedah ini mempunyai hasil yang positif, walaupun data mengenai kesan jangka panjang tidak tersedia. Prosedur yang tidak invasif, embolisasi arteri rahim juga digunakan untuk menghalang aliran darah ke endometrium ektopik, secara selektif memusnahkan tisu masalah. Dalam beberapa kes, dalam kes kehamilan yang tidak diingini, histerektomi dilakukan pada masa akan datang, sejak Inilah satu-satunya rawatan yang berkesan.

Ramalan

Adenomyosis tidak menimbulkan risiko peningkatan kanser. Walau bagaimanapun, kedua-dua penyakit ini boleh wujud bersama, dan tisu endometrium dalam myometrium boleh menjadi tapak pembangunan adenokarsinoma intrauterin. Penyakit ini bergantung kepada estrogen, jadi menopause dianggap sebagai ubat semulajadi. Pesakit dengan adenomiosis sering mempunyai leiomiomas rahim dan / atau endometriosis.

Apa yang boleh menjadi adenomyosis berbahaya

Adenomyosis merujuk kepada penyakit-penyakit yang bersifat jinak, yang berkembang di rahim seorang wanita. Penyakit ini disifatkan oleh pertumbuhan patologi lapisan dalaman endometrium, yang dapat menembus luar rahim itu sendiri, mencapai ovari, tiub fallopian, pundi hempedu dan organ lain. Baca lebih lanjut mengenai sebab-sebab dalam artikel ini.

Rawatan adenomyosis perlu dijalankan secara eksklusif di bawah pengawasan pakar. Sekiranya tidak mematuhi preskripsi perubatan, penyakit ini boleh diperburuk dengan perkembangan komplikasi.

Ramalan

Adenomyosis dicirikan oleh perkembangan gejala yang agak panjang, yang sering membentang selama beberapa tahun dan bahkan beberapa dekad. Patologi tidak mempunyai manifestasi jelas dan oleh itu didiagnosis paling kerap semasa peperiksaan ultrasound rutin.

Fakta bahawa penyakit itu mengambil masa bertahun-tahun dalam bentuk asimtomatik adalah kelemahan besar. Semasa tempoh perkembangan laten tisu endometrium mempunyai masa untuk berkembang dengan ketara, menembusi di luar rahim.

Apa yang mengancam proses patologi yang sama? Untuk masa yang lama, adenomiosis tidak membawa apa-apa ancaman kepada tubuh dan kehidupan. Walau bagaimanapun, dengan ketiadaan rawatan yang berlarutan, pertumbuhan yang tidak terkawal lapisan dalaman mukus endometrium semakin teruk oleh pelbagai jenis komplikasi.

Apa yang akan menjadi prognosis adenomyosis bergantung kepada pengabaian penyakit dan terapi yang dimulakan pada masanya. Pelancaran jenis penyakit ini sering menjadi bentuk malignan, yang ditunjukkan oleh penyakit seperti sarcoma dan kanser.

Prognosis yang baik selepas rawatan adenomyosis bergantung kepada sekurang-kurangnya satu kebalikan berlaku dalam tempoh lima tahun selepas pemulihan.

Apa itu adenomyosis berbahaya wanita

Sama ada adenomyosis berbahaya adalah satu soalan yang sukar.

Di satu pihak, penyakit itu tidak baik, di sisi lain - dengan rawatan yang terlambat atau ketiadaannya, penyakit ini menyebabkan kemunculan comorbiditi yang serius, seperti:

 • onkologi;
 • kemandulan;
 • pertumbuhan di luar rahim;
 • pendarahan;
 • sindrom kesakitan.

Kehadiran adenomyosis dalam wanita dengan ketara meningkatkan risiko kanser serviks. Seluruhnya dalam endometrium secara rawak, yang menembus rongga leher rahim, menimbulkan kemunculan tisu hiperplastik dan proses tumor.

Juga dalam neoplasma malignan boleh dilahirkan semula kawasan adenomyosis, terkumpul di lapisan otot uterus - myometrium.

Onkologi untuk adenomyosis boleh berlaku pada usia apa-apa. Kanser serviks didiagnosis pada kedua-dua pesakit muda dan wanita berumur 45 tahun.

Kemerosotan tisu sihat ke dalam yang tidak normal adalah yang paling sering diperhatikan semasa menopaus, serta dengan pengeluaran hormon estrogen yang tidak mencukupi.

Kemandulan

Adenomyosis tidak selalu disertai oleh kemandulan. Sekiranya penyakit itu asimtomatik, ia tidak menjejaskan keupayaan untuk mempunyai anak dalam apa cara. Sekiranya pertumbuhan sel endometrial yang tidak terkawal disertai oleh gangguan hormon, maka hamil menjadi lebih sukar.

Disfungsi hormon dalam adenomyosis dicirikan oleh:

 • gangguan ovulasi;
 • kegagalan dalam kitaran haid;
 • tempoh yang menyakitkan dan berat.

Selalunya, masalah dengan hormon mula muncul apabila sel ovari rosak oleh sel-sel endometrium.

Apakah adenomyosis ovari berbahaya? Proliferasi sel yang tidak terkawal dalam lapisan otot dalaman rahim, menjejaskan penebalan dinding ovari kerana apa yang berlaku disfungsi dalam penghasilan hormon. Ini penuh dengan kemandulan bukan sahaja, tetapi juga perkembangan kanser yang bergantung kepada hormon.

Ketidakupayaan untuk hamil kanak-kanak juga dipengaruhi oleh adenomyosis, disertai dengan overgrowing tiub fallopian.

Peningkatan

Apakah risiko adenomyosis rahim dengan pertumbuhan tisu endometrium yang berpanjangan? Proses yang sama boleh mengakibatkan percambahan lapisan patologi endometrium melalui membran otot rahim, yang penuh dengan akibat negatif bagi organ yang bersebelahan: pundi kencing, organ perut, rektum.

Di samping itu, sel-sel endometrium yang memasuki darah dan limfa boleh merebak ke mana-mana tisu dan organ, misalnya, jantung, buah pinggang, dan lain-lain. Proses ini menimbulkan perkembangan edema dan keradangan. Pendarahan dan pengerasan (perekatan) juga boleh dilihat pada organ yang terjejas.

Adenomyosis tidak selamat dalam tempoh selepas operasi. Selalunya, sel-sel endometrium merebak ke luka dan parut, yang menyebabkan perubahan warna kulit di kawasan yang terjejas dan kesakitan yang teruk.

Di samping itu, penyakit ini boleh menyebabkan gangguan neurologi. Sel-sel endometrial menembus ke dalam plexus saraf, menyebabkan penyakit seperti neuritis saraf sciatic dan femoral, plexitis pelvis, dan sebagainya.

Pendarahan

Gejala utama menjalankan adenomyosis adalah pendarahan rahim. Selalunya mereka tidak penting, tetapi dengan kehilangan darah jangka panjang, tubuh membangun kekurangan zat besi, yang mengakibatkan pengurangan hemoglobin dan kemerosotan dalam keadaan umum.

Wanita dalam tempoh ini mengadu:

 • pengurangan dalam kapasiti kerja;
 • kelemahan yang berterusan;
 • kelesuan

Menghadapi latar belakang kekurangan oksigen dalam darah, kulit menjadi pucat, terdapat penurunan aktiviti otak, serta pening, pengsan, dan sakit kepala. Kemerosotan kepekatan dan ingatan. Keadaan ini agak berbahaya dan memerlukan rawatan segera, yang bermula dengan penghapusan penyakit utama - adenomyosis.

Kesakitan dalam adenomyosis boleh menjadi malar dan berkala. Sakit terkuat diperhatikan beberapa hari sebelum haid dan dalam 2-3 hari pertama haid, yang, sebagai peraturan, penyakit ini berlangsung sehingga 6-8 hari.

Kesakitan haid pada wanita dengan sejarah adenomyosis sangat parah yang diiringi oleh:

 • mual;
 • penurunan tekanan darah;
 • perasaan kelemahan dan indisposisi;
 • kegelapan mata;
 • migrain atau sakit kepala yang membakar.

Dalam beberapa kes, seorang wanita untuk tempoh haid kehilangan keupayaannya untuk bekerja, kerana kesakitan tidak dapat bergerak di sekitar rumah dan bercakap. Sering kali, kesakitan seperti adenomyosis tidak dihentikan oleh sama ada analgesik atau ubat penahan sakit lain.

Juga, kesakitan dengan perkembangan tisu endometrium yang sering muncul semasa hubungan seksual, yang memberi kesan negatif kepada kehidupan seksual wanita, mengurangkan kualitinya.

Adenomyosis penyebab serviks

Adenomyosis serviks, seperti kanser, adalah penyakit yang agak biasa pada wanita yang berusia lebih dari 30 tahun. Penyakit ini timbul kerana hakikat bahawa endometrium tumbuh ke lapisan otot uterus. Pada masa yang sama, zarah-zarah endometrium boleh menembusi organ-organ yang berdekatan. Mereka akan tumbuh di sana dan mengganggu kerja organ-organ individu serta membawa homeostasis seluruh organisma. Tetapi sebagai peraturan, zarah endometrium pada lapisan otot rahim tidak membuat jalan mereka dan menjadi penyebab penyakit yang berkaitan. Pada masa yang sama, latar belakang hormon terganggu di tempat pertama, imuniti umum dikurangkan, dan bengkak yang menyakitkan muncul di zon penembusan, yang menunjukkan kehadiran badan asing. Jika endometrium memasuki rongga vagina atau tetap di saluran serviks, maka pesakit didiagnosis dengan adenomyosis serviks.

Jenis adenomyosis

Terdapat jenis adnomiosis seperti:

Tetapi yang paling mudah adalah klasifikasi, yang menunjukkan bahawa adenomyosis boleh terjadi dalam empat tahap:

 • Peringkat 1 - proses patologi terhad di bawah membran mukus rahim;
 • Tahap 2 - proses patologi memanjang ke tengah rahim;
 • Tahap 3 - lapisan luar dinding rahim terlibat dalam proses patologi;
 • Peringkat 4 - organ bersebelahan dan pelvis serous (luar) terlibat dalam proses patologi.

Symptomatology

Manifestasi penyakit yang paling khas adalah:

 • pelepasan coklat gelap sebelum dan selepas haid;
 • PMS sederhana dan teruk;
 • pendarahan berat yang berlebihan;
 • penampilan kesakitan di kawasan pelvis sebelum, semasa dan selepas haid;
 • penyelewengan haid (biasanya dalam pengurangan);
 • penampilan kesakitan semasa persetubuhan;
 • perubahan dalam bentuk dan saiz rahim (selepas pemeriksaan oleh pakar sakit puan, ultrasound).

Kanser serviks boleh menunjukkan tanda-tanda yang sama, jadi jangan abaikan permintaan yang tepat pada masanya untuk bantuan pakar.

Penyebab penyakit ini

Biasanya, adenomyosis serviks ditemui oleh doktor apabila seorang wanita menangani masalah ketidaksuburan. Hari ini, terima kasih kepada kaedah diagnostik yang berkembang, penyakit ini boleh didiagnosis semasa peringkat asimptomatik. Penyebab adenomyosis (serta penyebab kanser serviks) boleh berbeza kerana banyak faktor yang mempengaruhi pertumbuhan atipik sel endometrium. Tetapi yang paling umum termasuk:

 • Operasi dan manipulasi pada rahim (cesarean, abortions, curettage) menyebabkan kemusnahan septum dalaman (membran bawah tanah), yang menggalakkan penembusan percuma sel endometrium ke dalam lapisan otot organ. Terdapat permulaan percambahan aktif mereka.
 • Kerosakan semacam ini berlaku semasa perkembangan intrauterin anak (perempuan). Jika sel-sel masuk ke dalam myometrium sebelum dilahirkan, maka di bawah pengaruh perubahan dalam latar belakang hormon penyakit mula berkembang.
 • Adenomyosis serviks boleh berlaku di hadapan sistem endokrin terjejas, iaitu kelenjar seks, kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari. Oleh kerana perubahan dalam keseimbangan estrogen dan progesteron, penyelewengan haid boleh diperhatikan.
 • Prosedur kerap untuk mengambil berjemur aktif (semasa matahari) atau menyalahgunakan lawatan ke solarium boleh menjadi punca endometriosis dalaman. Sangat penting: punca-punca ini juga boleh menyebabkan kanser kulit, jangan lupa!
 • Faktor negatif seperti tekanan, kerosakan saraf, kegawatan domestik, beban kerja, bukan gaya hidup mudah alih, boleh menyebabkan genangan pada organ panggul, yang membawa kepada pemadatan endometrium, iaitu, pembangunan adenomyosis.

Adenomyosis serviks, seperti kanser, juga boleh berkembang pada masa remaja semasa pubertas. Dalam kes ini, penyebabnya adalah seperti berikut:

 • Pembukaan saluran serviks yang buruk semasa haid menyebabkan tekanan meningkat di rongga organ. Ini disertai oleh pemusnahan struktur endometrium, lapisan pelindung yang memisahkan tisu penghubung dari jisim otot rahim. Akibatnya, endometrium berada di lapisan otot rahim. Adenomyosis memulakan perkembangannya.
 • Kehadiran patologi organ-organ dalaman yang berlaku semasa perkembangan janin.

Apabila ubat-ubatan berlangsung, penyebab lain adenomyosis dapat dikenalpasti.

Diagnosis penyakit ini

Adenomyosis serviks. Diagnosis penyakit ini

Ultrasound adalah kaedah diagnostik utama untuk mengesan adenomyosis. Sekiranya kajian ini memberi maklumat mengenai kehadiran rahim yang diperbesar, ketiadaan sempadan yang jelas antara endometrium dan myometrium, heterogenitas struktur organ, maka diagnosis adenomyosis akan dibuat. Walaupun selepas imbasan ultrasound, doktor mungkin menunjukkan kesimpulan bahawa salah satu dinding rahim lebih tebal daripada yang lain. Ini juga akan menjadi tanda penyakit.

Hysteroscopy juga akan membantu mendiagnosis adenomyosis, sebagai tambahan kepada ultrasound. Prosedur ini membolehkan anda melihat tempat di mana endometrium menyerang dinding rahim.

Kurang biasa, MRI, yang sering digunakan untuk kanser serviks, digunakan untuk mengesahkan diagnosis. Ia ditetapkan jika ultrasound tidak memberi maklumat yang boleh dipercayai tentang bentuk nodal adenomyosis. Dan maklumat ini sangat penting dalam menentukan tahap rawatan yang diperlukan.

Kebanyakan wanita yang sakit tidak tahu mengenai penyakit mereka kerana sifatnya yang tidak bersifat asymptomatic. Tetapi jangan takut jika anda didiagnosis dengan adenomyosis rahim selepas pemeriksaan rutin selepas imbasan ultrasound. Lagipun, keadaan organ perempuan seperti ini agak biasa dan sepanjang hayat tidak dapat diganggu dan merosot secara bebas. Dan jika tiada gejala, rawatan progresif adalah pilihan.

Rawatan adenomyosis

Jika, setelah diperiksa oleh pakar sakit puan dan pemeriksaan ultrabunyi, kehadiran penyakit itu disahkan, adalah perlu untuk memulakan rawatan. Walaupun adenomyosis tidak boleh diubah menjadi kanser serviks, rawatannya harus tepat pada masanya.

Antara kaedah rawatan adalah seperti berikut:

 • ubat-ubatan dengan progestogens, androgens, pil kontraseptif;
 • pembedahan - ditetapkan apabila tiada keputusan rawatan dadah. Ia melibatkan penghapusan rahim, jika wanita itu tidak merancang untuk melahirkan di masa depan. Tetapi ubat moden, menentang kaedah rawatan sedemikian.
 • electrocoagulation adalah kaedah yang agak baru yang terdiri daripada penghapusan foci. Anestesia diperlukan.
 • ubat rakyat - digunakan sebagai tambahan kepada kaedah tradisional rawatan.

Rawatan terbaik ialah pencegahan.

Sekiranya anda tidak mahu belajar dari pengalaman anda apa yang adenomyosis dan kanser, atau mengalami rawatan jangka panjang, maka sebaiknya jangan mengabaikan pemeriksaan umum oleh ahli sakit ginekologi.

Bahaya penyakit

Adenomyosis bukan kanser dan, sememangnya, pertumbuhan patologi endometrium yang lemah. Walau bagaimanapun, ini ditentukan oleh hakikat bahawa struktur genetik sel dipelihara (kanser serviks dicirikan oleh perubahan malignan dalam struktur sel). Oleh kerana sel-sel endometrial dapat berkecambah dalam tisu dan organ, iaitu, mereka menyebar ke seluruh tubuh, memberikan daya tahan terhadap pengaruh luar, adenomyosis, seperti kanser, dapat disamakan dengan pembentukan malignan.

Kesucian penyakit ini disebabkan oleh prognosis tipikal. Lagipun, penyakit ini boleh berlaku selama bertahun-tahun tanpa menyebabkan keletihan dan kematian organisma. Memandangkan ini, adenomyosis adalah serupa dengan hiperplasia (kanser, sarcoma, dll) yang malignan adalah sukar untuk dirawat dengan bantuan kaedah konservatif. Di samping itu, pembedahan lebih besar berbanding dengan kaedah rawatan tumor jinak ini.

Adenomiosis dan kanser

Adenomyosis merujuk kepada penyakit saluran kemaluan wanita. Ciri-ciri patologi ini adalah, untuk sebab tertentu, endometrium mula berkembang menjadi lapisan otot dinding rahim. Dalam kes-kes yang lebih tinggi, endometrium boleh merebak ke organ-organ yang bersebelahan dengan rahim.

Adalah sangat penting bagi wanita bahawa patologi ini dikenal pasti seawal mungkin dan dirawat dengan betul. Doktor menimbulkan adenomyosis dari rahim ke patologi benigna, walaupun sel endometrium mula membiak melampaui sempadan lapisan mereka sendiri. Biasanya, sel membentuk lapisan lendir dan tidak memindahkan ke tisu lain.

Mengapa tisu endometrium tiba-tiba mula merebak di luar sempadannya, para saintis masih belum tahu. Mereka mengemukakan beberapa teori, yang masih tidak dapat menjelaskan sepenuhnya proses-proses yang berlaku di rahim dan di dalam badan secara keseluruhan. Sebab utama, menurut saintis, penyebaran sel endometrium melalui seluruh tisu dan organ adalah ketidakseimbangan hormon.

Di samping itu, pertumbuhan endometrium boleh terjejas oleh pembedahan yang dilakukan pada rahim, seperti bahagian caesar, pengguguran, kurungan. Tetapi sebaliknya, adenomyosis sering dikesan pada wanita yang tidak mengalami manipulasi seperti itu. Dalam kes ini, penyebab penyakit itu mungkin dilancarkan serviks yang lemah semasa haid.

Pada peringkat awal, adenomyosis hampir tidak asimtomatik. Perubahan yang terungkap dalam rahim boleh benar-benar rawak, contohnya, semasa peperiksaan rutin. Penyakit ini tidak dapat disedari untuk masa yang lama. Gejala utama yang pertama biasanya muncul apabila endometrium telah menyebarkan jauh ke dalam rahim. Dalam kes ini, rawatan ubat akan menjadi tidak berkesan.

Di peringkat akhir penyakit ini, wanita mengadu sakit sakit yang teruk pada hari sebelum permulaan haid. Dengan permulaan ketidakselesaan haid tidak hilang, dan dalam beberapa kes, mereka mungkin semakin meningkat. Ciri ciri adenomyosis adalah kemunculan pelepasan coklat pada malam haid.

Peruntukan yang sama mungkin selepas selesai menstruasi. Menurut pemerhatian doktor, panjang kitaran bulanan dalam patologi ini biasanya dikurangkan. Semasa ultrasound, ia akan dapat dilihat dengan jelas bahawa rahim telah mengubah bentuk dan saiznya. Bagi ramai wanita, keintiman dengan pasangan amat menyakitkan.

Selain daripada gejala yang dikaitkan dengan sistem pembiakan, gangguan yang berkaitan dengan organ dan sistem lain juga muncul dalam adenomyosis. Kemerosotan umum kesihatan menunjukkan dirinya dengan sakit kepala yang kerap, selera makan yang tidak menyenangkan, perubahan mood yang kerap dan lekukan.

Borang

Untuk memahami bagaimana adenomyosis dan kanser disambungkan, perlu mempertimbangkan jenis penyakit apa. Ia bergantung kepada bentuk yang dikenalpasti sama ada patologi boleh dilahirkan semula sebagai kanser atau tidak.

Adenomyosis boleh berlaku dalam wanita yang berbeza dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, dalam adenomyosis fokus, fokus individu endometrial ingrowth ke dalam lapisan otot rahim jelas kelihatan. Menghadapi latar belakang patologi lain, seperti disfungsi ovari, ulser gastrik, sirosis hati, adenomyosis menjadi bentuk nodular.

Apabila bentuk nodular dalam nodus uterus terbentuk dari tisu kelenjar. Kadang-kadang nod itu keliru dengan polip. Tetapi antara entiti ini terdapat perbezaan yang besar. Polip berkembang berbeza dengan nod dalam adenomyosis dari tisu otot.

Sangat jarang, doktor mendapati polip dan nod dalam rahim wanita yang sama. Dalam kes ini, rawatan komprehensif yang bertujuan untuk memerangi kedua-dua patologi dijalankan.

Dengan adenomiosis nodular, gejala utama adalah pelanggaran kitaran haid, ia menjadi lebih pendek. Alokasi, sebaliknya, adalah lebih banyak berbanding dengan yang sebelum penyakit itu bermula. Tempoh kenaikan haid berikutan penampilan pelepasan berdarah ke bulanan utama dan selepasnya.

Ciri lain ciri patologi ini - setelah selesai rahim bulanan tidak mengubah saiznya seperti yang berlaku pada wanita yang sihat. Dalam kes ini, wanita akan mengadu sakit nyeri di perut bawah.

Dalam sesetengah sumber, seseorang dapat melihat andaian bahawa sel-sel endometrial memasuki lapisan otot uterus walaupun semasa perkembangan intrauterin kerana beberapa jenis kerosakan. Sehingga masa tertentu mereka tidak menunjukkan diri mereka sendiri. Kemudian, di bawah pengaruh hormon, perubahan dalam rahim myometrium bermula.

Ramai doktor percaya bahawa endometrium dalam kes ini menembusi lapisan otot kerana prestasi buruk sistem endokrin. Apabila memeriksa seorang wanita dengan bentuk adenomyosis nodular, doktor melihat rahim diperbesar. Semasa memeriksa ultrasound, ia mendedahkan pelbagai nodul pelbagai saiz. Nod boleh diisi dengan cecair.

Bentuk meresap adalah yang paling sukar untuk disembuhkan jika dibandingkan dengan adenomyosis focal dan nodular. Dalam kes ini, patch endometrium tersebar di sepanjang lapisan otot seluruh rahim. Apabila endometrium tumbuh, bentuk poket yang pelik dalam lapisan rahim ini.

Sekiranya masa tidak memulakan rawatan, maka poket ini boleh membentuk fistula dengan akses kepada rongga pelvis. Bentuk adenomyosis ini sangat sukar untuk dikesan. terutamanya pada awal perkembangan patologi.

Gejala-gejala yang boleh menunjukkan adenomyosis, sangat mirip dengan gejala-gejala penyakit ginekologi yang banyak, jadi tanpa pemeriksaan yang sewajarnya, patologi ini boleh dikelirukan untuk penyakit lain. Dalam bentuk adenomyosis, pelepasan semasa haid juga diperhatikan. Tiga hari sebelum haid, dalam kebanyakan kes, kemunculan spotting mungkin.

Tidak kurang biasa ialah bentuk campuran adenomyosis. Dalam kes ini, apabila memeriksa keadaan rahim, kedua-dua nod dan kantong endometriotik akan dikesan.

Darjah

Keadaan wanita akan sentiasa bergantung kepada berapa banyak penyakit yang tersebar. Secara keseluruhan, ada empat darjah lesi adenomyosis. Sistem pengijazahan ini tidak diterima di mana-mana, tetapi banyak doktor menggunakannya untuk lebih tepat menggambarkan gambar klinikal.

Pada peringkat pertama, endometrium hampir tidak melampaui sempadannya, dan jika ia berkecambah, ia tidak lebih jauh daripada lapisan submucosal. Di peringkat kedua, tumpuan percambahan pada lapisan otot sudah kelihatan jelas. Pada tahap ketiga, tisu mukosa rahim tumbuh menjadi separuh dinding membentuk rahim. Di peringkat keempat, endometrium memasuki permukaan luar rahim, melalui seluruh lapisan otot.

Dalam peringkat kedua dan ketiga, pesakit sebelum haid sentiasa mempunyai pelepasan warna coklat dengan bau yang tidak menyenangkan. Dalam adenomyosis, perjalanan penyakit boleh berkembang dalam dua cara. Dalam kes pertama, patologi dikesan pada peringkat awal dan kemudian prognosis untuk masa depan adalah yang paling baik.

Dan cara kedua adalah kurang menyenangkan. Dalam senario kedua, endometrium tumbuh dengan kuat ke lapisan asas, yang menjadikan dinding rahim rapuh. Di bawah keadaan sedemikian, implantasi telur yang disenyawakan menjadi mustahil. Selalunya, seorang wanita dalam keadaan sedemikian terancam dengan kemandulan.

Onkologi

Ramai wanita takut dengan diagnosis adenomyosis rahim, dan mereka lebih takut bahawa ia boleh menjadi kanser. Malah, adenomyosis tidak merosot menjadi tumor malignan, tetapi dengan ketara meningkatkan kemungkinan kanser berkembang sebagai penyakit bersamaan.

Selalunya pada latar belakang adenomyosis mengembangkan adenokarsinoma uterus. Oleh itu, adalah mustahil untuk menjawab persoalan sama ada adenomyosis boleh berkembang menjadi kanser. Adenomyosis dan kanser adalah penyakit yang sama sekali berbeza, dengan pelbagai mekanisme pembangunan, tetapi satu patologi mewujudkan keadaan yang ideal untuk perkembangan patologi lain.

Dalam sumber perubatan, anda boleh mendapatkan maklumat bahawa kanser rahim pada beberapa wanita didapati lima tahun selepas kehadiran adenomyosis di peringkat kedua dan ketiga telah ditubuhkan.

Adenocarcinomas adalah tumor malignan yang boleh terbentuk daripada sel endometrium. Kehadiran struktur kelenjar yang luar biasa yang menyumbang banyak kepada penampilan mereka.

Tempat penyebaran tumor yang paling biasa menjadi bahagian bawah rahim. Gejala utama adenocarcinoma adalah pendarahan haid yang berlarutan dan berlanjutan. Ancaman ini adalah hujah berat yang memihak kepada hakikat bahawa rawatan adenomyosis mesti dijalankan tanpa gagal.

Diagnostik

Untuk tepat mengesahkan adenomyosis, doktor menetapkan pesakit ultrasound pada malam permulaan haid. Jawapan yang lebih tepat tentang kehadiran pertumbuhan yang tidak normal akan memberikan histeroskopi. Ia adalah mandatori untuk memburuk-burukkan flora. Hanya selepas peperiksaan ini ditentukan rejimen rawatan.

Di samping itu, anda mungkin perlu berunding dengan pakar lain. Oleh itu, jika anda mengesyaki bahawa pembiakan endometrium telah berlaku disebabkan oleh masalah dengan sistem endokrin, pemeriksaan oleh endokrinologi diperlukan. Semua pesakit dengan adenomyosis biopsi untuk mukosa rahim.

Rawatan

Kaedah rawatan bergantung kepada tahap penembusan endometrium ke dalam lapisan otot rahim. Rawatan adenomyosis boleh dilakukan dengan penggunaan ubat-ubatan atau pembedahan. Sebagai cara pendedahan tambahan boleh diberikan kepada cara yang digunakan oleh ubat alternatif.

Dalam menentukan kaedah rawatan, pertama sekali, mereka memberi perhatian kepada usia wanita dan rancangannya untuk mempunyai anak pada masa akan datang. Seterusnya, menilai kehadiran penyakit bersamaan, serta tahap kerosakan endometrium oleh proses keradangan. Sukar untuk melibatkan diri dalam rawatan adenomyosis dengan adanya adhesi dalam rahim, parut, serta hiperplasia dan perubahan struktur lain dalam endometrium.

Dalam rawatan adenomyosis, ubat-ubatan hormon digunakan terutamanya. Dalam kes ini, doktor cuba untuk menggantung kitaran haid dan mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk perjuangan selanjutnya dengan penyebaran sel endometrium. Secara umum, kursus terapi seperti ini mengambil masa tiga hingga lima bulan. Sekali lagi, mekanisme yang bertanggungjawab untuk menstruasi boleh dimulakan hanya selepas dua belas bulan, dengan syarat rahim meningkat. Terapi hormon total termasuk ubat-ubatan dalam kumpulan berikut:

 • progestin
 • pil kontraseptif
 • dadah dengan bahan analogi GnRH
 • antigonadotropin

Dengan kehadiran proses keradangan dalam rahim, pesakit dirujukkan suppositories, gel, dan penyelesaian untuk douching. Kesemuanya mempunyai kesan anti-radang. Dalam kes ini, doktor boleh merujuk kepada cara yang disyorkan oleh ubat tradisional.

Untuk kesan yang lebih lembut pada pesakit, decoctions herba juga dianggap lebih baik. Tetapi pemilihan herba ubat-ubatan yang perlu harus ditangani hanya oleh doktor yang menghadiri, kerana tidak semua decoctions akan bertindak sama dengan berkesan. Antibiotik juga boleh digunakan, tetapi dalam kes ini, kehadiran alahan mestilah diambil kira. Rawatan konservatif masuk akal untuk digunakan dalam ijazah pertama dan kedua adenomyosis.

Dalam kes patologi patologi ketiga dan keempat, hanya rawatan pembedahan yang boleh dilakukan. Campur tangan bedah juga ditunjukkan dengan adanya polip di rahim terhadap latar belakang adenomyosis. Perkara yang sama akan dirawat dengan adanya hiperplasias atipikal lapisan rahim.

Semua kaedah rawatan pada wanita umur reproduktif mempunyai orientasi pemeliharaan organ. Campur tangan bedah dalam pengobatan adenomyosis dilakukan jika pasien mengalami anemia yang terus-menerus. Satu lagi sebab untuk mempertimbangkan kemungkinan pembedahan mungkin adalah kurangnya perkembangan positif dalam rawatan dadah.

Operasi ini dilakukan sekiranya ubat-ubatan hormonal dikontraindikasikan dengan sebab tertentu. Dengan adanya kontraindikasi seperti ini, kaedah terapi ubat tidak dipertimbangkan.

Baru-baru ini, untuk rawatan adenomyosis, ia semakin digunakan seperti kaedah pengaruh pada endometrium sebagai cauterization. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk mengekalkan bahagian rahim yang sihat. Selama masa rawatan, diet khusus dipilih untuk wanita, walaupun jenis diet tertentu untuk jenis patologi ini belum dikembangkan. Untuk adenomyosis, adalah dicadangkan untuk mengecualikan daripada makanan diet dengan sejumlah besar lemak. Fokusnya adalah pada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Sama ada adenomyosis uterus adalah kanser

Adenomiosis rahim adalah penyakit ginekologi jinak yang menjejaskan myometrium organ. Patologi dicirikan oleh peningkatan proliferasi tisu endometrioid dalam lapisan otot rahim. Dalam cara yang lain, penyakit ini dipanggil endometriosis dalaman, yang bukan kanser dan tidak mewakili bahaya onkologi.

Terapi adenomyosis perlu dilakukan secara eksklusif oleh pakar. Doktor menjalankan diagnosis pembezaan patologi untuk kanser, fibroid, hiperplasia endometrium.

Adenomiosis rahim adalah penyakit umum di antara wanita yang umur reproduktif dan sering menyebabkan ketidaksuburan.

Apa yang dipanggil uterus adenomyosis

Keseluruhan rongga dalaman rahim dipenuhi dengan lapisan mukus berfungsi khas - endometrium. Tujuan utama endometrium adalah untuk menyediakan keadaan yang paling sesuai untuk lampiran telur yang disenyawakan yang memasuki rahim. Semasa operasi normal kelenjar kelenjar, lapisan lendir ini berubah secara teratur dan diperbaharui, oleh itu, ketebalannya berubah sepanjang kitaran bulanan.

Dalam adenomyosis, sel-sel endometrium mula berkembang biak secara aktif dan berkembang menjadi lapisan otot rahim. Proses ini menjadi permulaan perubahan patologi. Pertumbuhan lapisan mukus di tisu tetangga memperkenalkan akibat yang sangat negatif baik untuk kerja rahim itu sendiri dan organ lain.

Bergantung pada tapak, jenis adenomyosis dan tahap pertumbuhan, penyakit ini diklasifikasikan kepada beberapa jenis utama:

 • fokus - ditandakan dengan ketepatan sempadan dalam zon penembusan;
 • nodular - apabila jenis ini dalam tisu lapisan otot muncul tisu tisu atau nod yang penuh dengan cecair;
 • meresap - memiliki 4 derajat kerusakan utama.

Dalam persekitaran perubatan, penyakit ini juga dibahagikan kepada peringkat berikut:

 • Peringkat 1: proses patologi awal dicirikan oleh percambahan fokus 2-4 mm ke dalam myometrium;
 • Tahap 2: pertumbuhan patologi ke bahagian tengah ketebalan lapisan otot;
 • Peringkat 3: proses patologi yang sudah berbahaya meluas kepada dua pertiga daripada myometrium;
 • Peringkat 4: pertumbuhannya mencapai lapisan serous luar rahim.

Gejala yang patut diberi perhatian

Walaupun perubahan patologis dalam adenomyosis mungkin tidak nyata untuk jangka masa yang panjang, terdapat beberapa tanda-tanda yang harus anda perhatikan. Sebagai contoh, dengan penyakit ini, sebelum dan selepas akhir haid, sejumlah besar pelepasan tebal coklat gelap adalah tidak wajar untuk keadaan normal.

Menstruasi itu sendiri berlaku dengan lebih meluas, manakala wanita berasa keletihan dan kesakitan di bahagian bawah abdomen. Kesakitan boleh berlaku semasa haid, serta selepas selesai. Ciri khas adenomyosis adalah peningkatan kesakitan selepas haid. Ketidakselesaan dan kesakitan semasa hubungan seks adalah juga gejala penyakit. Jika seorang wanita tidak mempunyai tanda-tanda seperti ini - ini adalah sebab untuk pergi ke doktor.

Aduan utama wanita muda adalah ketidakupayaan untuk hamil. Adenomiosis rahim adalah perkembangan kemandulan yang berbahaya. Ini disebabkan oleh kenaikan sitotoksisiti makrofag tempatan dan limfosit, yang mempunyai kesan buruk terhadap spermatozoa, dan kepada pertumbuhan intensif foci endometrium, yang mengubah bentuk rongga rahim. Penyakit ini adalah penyakit berbahaya bagi pelekat.

Gejala ciri penyakit adalah tindak balas vegetatif badan, yang ditunjukkan pada hari kritikal: loya, muntah, sakit kepala, demam, kehilangan kesedaran sebagai tindak balas terhadap kesakitan.

Dalam kebanyakan kes, kitaran haid dalam adenomyosis uterus adalah tetap.

Diagnostik

Mengesan penyakit ini boleh menggunakan kaedah penyelidikan moden dalam ginekologi. Doktor memulakan peperiksaan di kerusi. Dalam proses pemeriksaan, adenomyosis yang sedia ada dicatatkan oleh rahim yang lebih longgar, menyakitkan dan diperbesar.

Sekiranya adenomyosis, ujian makmal juga wajib.

 1. Selesema pada onkositologi.
 2. Tenggelam vagina untuk menentukan jangkitan alat kelamin oleh PCR. Analisis ini membolehkan anda mengesan sebarang virus dan bakteria patogen berbahaya yang boleh memburukkan lagi keadaan penyakit yang mendasari - adenomyosis.
 3. Ujian darah untuk penanda tumor CA-125, yang meningkat dengan ketara dengan gred 3 dan 4 adenomyosis.
 4. Hysteroscopy. Kajian ini dilakukan pada kitaran 5-7 hari.
 5. Ultrasound. Yang paling bermaklumat dicapai apabila menjalankan penyelidikan sebelum haid. Tanda gema adalah sista kecil saiz kecil dalam ketebalan rahim.
 6. CT dan MRI.
 7. Laparoskopi diagnostik.
 8. Pemeriksaan histologi tisu rahim yang diambil oleh biopsi atau aspirat.

Oleh kerana adenomiosis mempunyai corak yang sama dengan kanser rahim, hiperplasia endometrium dan myoma, doktor membuat diagnosis pembezaan penyakit.

Ujian darah dan air kencing umum membantu menentukan kehadiran penyakit radang, keradangan akut atau kronik penyetempatan yang lain.

Diagnostik membolehkan kita menentukan tahap penyakit dan taktik rawatan. Peringkat ketiga dan keempat penyakit ini adalah perkembangan berbahaya pendarahan, ketidaksuburan, percambahan fokus pada rongga pelvis. Penyakit ini tidak berubah menjadi jenis penyakit yang ganas, seperti kanser atau sarkoma.

Pertumbuhan aktif endometrium dalam gred 4 adenomyosis, yang diperhatikan bukan sahaja pada tubuh rahim, tetapi juga pada organ yang bersebelahan dengannya, menjadi endometriosis yang agak berbahaya. Penyakit ini memerlukan terapi yang lebih lama dan lebih kompleks.

Pemeriksaan kolposkopik diperlukan untuk menilai keadaan mukosa serviks dan vagina. Ia dijalankan dengan peralatan khas yang membolehkan untuk memvisualkan organ dan tidak termasuk kanser atau displasia serviks, untuk menjelaskan kehadiran adenomyosis fokus.

Apa yang boleh menjadi adenomyosis berbahaya bagi wanita

Pada terasnya, adenomyosis adalah penyakit berbahaya yang memerlukan pendekatan terapi yang tepat pada masanya dan menyeluruh. Mengabaikan gejala atau rawatan yang tidak tepat menyebabkan perkembangan komplikasi serius.

Penjelmaan semula

Banyak kajian mendapati wanita yang mengalami adenomyosis rahim mempunyai risiko peningkatan kanser ovari. Tidak ada risiko degenerasi fokus pada adenomyosis dalam kanser, tetapi terdapat hubungan antara kedua-dua pathologi berbahaya tersebut.

Kemunculan tisu endometrium yang terlalu banyak di tempat-tempat yang tidak biasa dikaitkan dengan gangguan imunologi dalam tubuh wanita. Oleh itu, kanser pada pesakit ini lebih kerap berlaku. Terdapat perubahan dalam ekspresi gen faktor pertumbuhan sel, pelanggaran terhadap proses percambahan dan apoptosis sel-sel atipikal, yang membawa kepada pembentukan patologi malignan.

Bidang lapisan otot dalam adenomyosis tidak boleh dilahirkan semula sebagai kanser berbahaya. Tetapi, memandangkan fakta bahawa salah satu daripada teori adenomyosis adalah hiperestrogenisme, wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser organ pembiakan. Hal ini berlaku terhadap latar belakang estrogen yang berlebihan, yang paling sering terjadi akibat melompat hormon yang tidak merata: semasa perkembangan seksual, semasa kehamilan atau semasa menopause. Gangguan hormon dalam diri mereka sendiri sering membawa kepada kemunculan banyak masalah ginekologi. Dalam kes ini, terapi mesti ditambah dengan ubat yang mengandung hormon.

Anemia

Salah satu gejala utama adenomyosis adalah pendarahan rahim berat. Kerugian darah yang kerap cepat membawa kepada kekurangan unsur jejak yang penting seperti besi. Dan kekurangannya menyebabkan perkembangan anemia dan kekurangan hemoglobin.

Memandangkan ia adalah tepat ini, diperlukan untuk tubuh, bahan yang bertanggungjawab untuk tepu tisu dengan oksigen, kebuluran oksigen berbahaya seluruh organisma secara perlahan berkembang. Gejala anemia termasuk:

 • kelemahan dan sikap tidak peduli;
 • pucat kulit;
 • pengurangan dalam kapasiti kerja;
 • kekurangan selera makan;
 • pening kepala dan sakit kepala;
 • mengurangkan tumpuan;
 • kerosakan memori;
 • pengsan mungkin;
 • ketidakstabilan emosi.

Anemia adalah penyakit yang berbahaya, tetapi rawatannya sebagai penyakit utama akan menjadi sia-sia tanpa rawatan adenomyosis.

Kemandulan

Ketidaksuburan dalam adenomiosis muncul dalam kes gangguan hormon, gred 3 dan 4, dan peranan penting dalam ketiadaan kehamilan adalah kegagalan endometrium dan serangan imunologi spermatozoa.

Jumlah peningkatan hormon wanita - estrogen, menyebabkan ovulasi terjejas, menstruasi menstruasi, iaitu kitaran anovulator.

Pada peringkat awal adenomyosis, kehamilan adalah sangat mungkin. Benar, permulaan kehamilan tidak menjamin melahirkan anak yang berjaya, kerana kekurangan hormon seperti progesteron (bertanggungjawab untuk penguncupan otot rahim) sering menyebabkan keguguran dan gangguan dalam fungsi lapisan otot rahim. Kekurangan hormon ini juga menimbulkan bahaya dalam buruh - terdapat kelemahan dalam buruh dan diskoordinasi dalam kontraksi otot.

Selalunya dengan adenomyosis, ada pelanggaran seperti halangan tiub fallopi. Dalam hal ini, telur tidak boleh masuk ke rahim dan kehamilan tidak berlaku. Komplikasi yang serius terhadap halangan ini adalah kehamilan ektopik, di mana pertumbuhan embrio berlaku di dalam tiub fallopian. Patologi ini agak berbahaya dan memerlukan campur tangan pembedahan.

Rawatan adenomyosis

Rawatan pembedahan utama penyakit dikurangkan kepada kaedah berikut.

 • Embolization Prosedur ini adalah berdasarkan pertindihan saluran darah yang membekalkan neoplasma.
 • Electrocoagulation. Pembuangan neoplasma menggunakan arus frekuensi tinggi.
 • Ablasi - intipati prosedur dikurangkan kepada kemusnahan lapisan mukosa rahim. Ia agak berkesan dalam peringkat awal penyakit ini.
 • Histeroskopi perubatan.

Rawatan ubat melibatkan pelantikan ubat anti-radang nonsteroid, antibiotik, hormon dan tonik.

Selalunya, doktor menetapkan kontraseptif oral monophasa, gestagens, agonis hormon gonadotropin yang melepaskan, danazol. Dadah mengambil masa 6-12 bulan. Tetapi terapi hormon tidak menjamin penyembuhan lengkap.

Pelantikan tepat dan masa ubat hanya boleh ditentukan oleh pakar, berdasarkan hasil diagnosis, tahap penyakit, usia pesakit dan keadaan umum kesihatannya.

Kursus terapi penuh boleh mencapai setahun, dan selepas itu kajian berulang dilakukan untuk mengenal pasti perubahan. Pemulihan penuh hanya boleh dikatakan jika tidak ada penyakit yang berulang selama lima tahun berturut-turut.