Adenomyosis dan kejayaan IVF

Perut

Adenomiosis rahim adalah penyakit di mana sel-sel endometrium tumbuh dan berkembang menjadi lapisan otot rahim, akibatnya ia tumbuh dan berubah. Adenomiosis sering membawa kepada ketidaksuburan, kerana endometrium yang terlalu banyak menjadi longgar dan menghalang embrio daripada mendapatkan pijakan di rahim. Adakah mungkin untuk hamil dengan adenomyosis dan dalam apa kes yang diperlukan oleh IVF?

Adenomyosis didiagnosis dalam 5-10% daripada semua pesakit yang memohon kepada pakar sakit puan. Penyakit ini adalah yang paling biasa di kalangan wanita usia reproduktif. Wanita dengan aduan kemandulan yang digabungkan dengan kesakitan panggul didiagnosis dengan adenomyosis dalam 30-50% kes.

Penyebab sebenar penyakit ini belum diketahui, adenomyosis sukar dikenal pasti dan tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, mengandung dengan diagnosis ini mungkin. Pada mulanya, wanita itu dirawat rawatan, tetapi jika tidak membantu, maka doktor merujuknya kepada IVF.

Kejayaan IVF dalam pelbagai jenis adenomyosis

Terdapat empat peringkat penyakit ini, yang berbeza dalam kedalaman percambahan endometrium di dinding rahim. Jika pada peringkat pertama gejala adenomyosis adalah seperti berikut: endometrium belum menembusi rahim lebih daripada satu pertiga, maka pada keempat sel-selnya tumbuh melalui dinding rahim ke peritoneum. 2 peringkat pertama adenomyosis lebih mudah untuk dirawat, selepas itu terdapat peluang untuk hamil.

Di samping itu, kemungkinan konsep yang berjaya, termasuk selepas IVF, bergantung pada jenis adenomyosis.

Terdapat 3 jenis adenomiosis:

 • Penyebaran adenomyosis - endometrium menduduki seluruh rongga rahim;
 • Adenomyosis fokus - endometrium tumbuh di rahim dalam bentuk kluster (foci);
 • Adenomyosis nodular - endometrium membentuk nod dalam pelbagai saiz di dinding rahim.

Sekurang-kurangnya peluang mengandung pada tahap 3-4 dari bentuk adenomyosis yang meresap. Dalam kes-kes ini, kejayaan IVF akan dipersoalkan, kerana telur tidak mungkin menjadi akar.

Rawatan adenomyosis sebelum IVF

Bagaimana untuk merawat adenomyosis uterus? Sebelum mengambil IVF, doktor mengesyorkan rawatan. Rawatan penyakit ini terdiri daripada mengambil ubat hormon yang menyekat pertumbuhan endometrium. Terapi ini membantu dengan tahap awal adenomyosis, ia berlangsung dari 4 hingga 6 bulan.

Dengan bentuk nodal penyakit ini, sering digabungkan dengan myoma rahim, campur tangan pembedahan digunakan. Hanya 35% wanita boleh menjadi hamil selepas rawatan, yang lain disarankan untuk beralih ke IVF.

Apakah indikasi untuk IVF untuk adenomiosis

Doktor merujuk pesakit kepada IVF dalam kes berikut:

 • Jika dalam tempoh 2 tahun selepas rawatan, kehamilan tidak datang;
 • Di hadapan pelekat organ panggul, menyebabkan halangan tiub fallopian;
 • Jika adenomyosis telah menyebabkan kekurangan ovulasi;
 • Dalam kes pelanggaran tindak balas imun badan, melibatkan ketidaksempurnaan penetapan embrio dalam uterus

Bersedia untuk IVF dengan adenomyosis

Menyediakan untuk IVF bergantung kepada bentuk dan peringkat penyakit, umur wanita dan rizab folikular tubuhnya. Pada peringkat pertama, intervensi laparoskopik dilakukan, yang meliputi:

 • Pemadatan adhesi untuk memulihkan patensi tiub fallopian;
 • Mengeluarkan pusat endometriosis dalam bentuk nodular penyakit.

Tahap kedua terdiri daripada pesakit yang menerima ubat hormon untuk sementara menghentikan penghasilan estrogen. Tempoh apa yang akan terapi hormon lepas sebelum IVF, doktor memutuskan.

Selepas prosedur IVF pada pesakit dengan adenomyosis, kehamilan berlaku dalam 30-60% kes. Kejayaan IVF bergantung kepada peringkat penyakit, oleh sebab itu, sebelum rawatan dimulai, semakin besar peluang untuk mengandung anak. Apabila anovulasi, proses pelekat dan tindak balas imun terjejas adalah yang terbaik untuk segera menggunakan IVF.

adenomyosis dan IVF. Adakah masuk akal untuk berperang?

Senarai mesej topik "adenomyosis dan IVF. Adakah masuk akal untuk berperang?" Forum Saya Mahu Anak> In Vitro Fertilization

Adenomyosis, endometriosis, hr. Endometritis, hr. Adnexitis - saya membawa segala-galanya dengan saya :))))

Saya boleh mengatakan bahawa dengan semua kanu ini, saya secara ajaib hamil 5 tahun yang lalu, dijalankan dan melahirkan (3 minggu sebelum ini, benar-benar).
Sekarang synechiae telah ditambah pada sejambak ini (mereka telah musnah setahun lalu, dan 8 bulan kemudian. Mirena berdiri, seperti sampai, ttt, yang baru muncul).

Protokol pertama tidak berjaya, tetapi disebabkan hakikat bahawa mereka menjaringkan semua kudis saya dengan mudah dan membuat saya skim standard, tanpa mengganggu.

Sekarang doktor (klinik lain, tentu saja) mengatakan bahawa jika ada protokol, ia hanya satu lama, tetapi pertama dia ingin memahami sepenuhnya apa yang sedang berlaku dengan endometrium saya (dia akan melakukan biopsi, mungkin beberapa ujian lain akan ditetapkan).

Adakah mungkin melakukan IVF untuk endometriosis dan adenomyosis?

Dengan endometriosis uterus, sering IVF adalah satu-satunya cara untuk hamil. Prosedur ini menimbulkan banyak persoalan untuk wanita. Betapa berjaya ini dan apa risiko? Dalam banyak cara, kelakuan dan hasil prosedur ini bergantung kepada tahap penyakit.

Endometriosis pada wanita sering menjadi petunjuk utama untuk IVF. Sebelum prosedur itu, pesakit harus diberi rawatan konservatif. Oleh itu, jika penyakit itu berada di peringkat awal, maka fungsi pembiakan boleh dipulihkan dengan bantuan terapi ubat.

Tetapi ini tidak menjamin permulaan kehamilan secara semulajadi, jika ini tidak berlaku, kemudian mencadangkan IVF. Anda tidak boleh meninggalkan masa untuk persenyawaan semulajadi sekiranya pesakit yang menderita endometriosis, sudah berumur 35 tahun.

Ia tidak selalu mungkin untuk mengalahkan penyakit menggunakan ubat-ubatan, selalunya untuk ini, doktor menggunakan campur tangan pembedahan. Ia ditunjukkan untuk sista ovari, usus endometriosis pada peritoneum, atau jika tiub fallopi terjejas.

Selepas rawatan itu, jika kehamilan tidak berlaku secara semulajadi, IVF dilakukan tidak lewat daripada dua bulan selepas campur tangan.

Bagi gabungan konsep seperti adenomyosis dan IVF, penyakit ini mempengaruhi dinding rahim. Dalam kes adenomyosis, IVF ditunjukkan dalam kes berikut:

 • Rawatan ubat dan pembedahan tidak berfungsi;
 • Kurangnya ovulasi;
 • Immunoresistance, yang tidak membenarkan janin melekat pada dinding rahim untuk perkembangan selanjutnya;
 • Proses pelekat di kawasan pelvis.

Apakah peluang mengandung dan berjaya kehamilan?

Kejayaan IVF bergantung pada bagaimana endometriosis biasa. Peringkat penting penyakit ini.

Peringkat pertama dan kedua.

Peluang yang paling tinggi untuk hamil sehingga 30% boleh dijangkakan dalam peringkat pertama atau kedua penyakit ini. Mereka dicirikan oleh luka tunggal yang kecil pada ovari. Lapisan dalam tisu rahim tidak terjejas.

Peluang persenyawaan dapat dikurangkan kepada 14% dalam peringkat ketiga penyakit ini. Ovari terjejas secara dua hala, perekatan berkembang secara aktif, menangkap myometrium atau tisu perut abdomen.

Peringkat keempat endometriosis adalah yang paling sukar. Dalam perekatan yang terlibat bukan sahaja rahim, tetapi juga usus dan pundi kencing. Ovari dipengaruhi oleh sista besar. Di negeri ini, kehamilan hanya berlaku dalam 8% kes IVF.

Kebangkitan yang berjaya juga bergantung pada tahap perkembangan penyakit. Dan semakin parah keadaan pesakit, semakin sukar untuk menanggung buahnya.

Ketebalan apa yang harus menjadi endometrium untuk konsepsi yang berjaya?

Endometrium mungkin mempunyai ketebalan yang berbeza, ia bergantung pada hari kitaran. Pada hari ke 5, ketebalannya 3 mm, dan pada hari 27 ia boleh mencapai 17 mm. Penyimpangan juga mungkin jika kitaran itu panjang. Untuk konsep untuk berjaya, hari ke-15 kitaran dianggap hari yang paling baik.

Petunjuk ini sangat penting untuk inseminasi buatan. Apabila embrio dimasukkan, tahap baru bermula (hari 23), apabila ketebalan tidak melebihi 2 cm dan telur telur boleh melekat pada dinding rahim.

Prosedur apa yang dilakukan sebelum IVF?

Sebelum pembiakan buatan, seorang wanita yang menderita endometriosis mesti dilatih. Menyediakan IVF dengan endometriosis dalam setiap kes adalah individu.

Sebagai contoh, jika penyakit itu berada di tahap pertama atau kedua perkembangan, dan pesakit tidak berusia 35 tahun, maka campur tangan pembedahan dilakukan, diikuti dengan terapi dengan ubat-ubatan.

Tetapi jika seorang wanita sudah berumur 35 tahun atau dia berada di peringkat ketiga atau keempat penyakit ini, maka persenyawaan in vitro hanya dapat dilakukan setelah pemeriksaan klinikal dan rawatan pembedahan penuh, jika ada keperluan.

Sebelum IVF, wanita ditetapkan ujian berikut:

 • Ujian darah;
 • Analisis air kencing;
 • Hysteroscopy;
 • Biopsi (jika perlu).

Semua ini membantu untuk menilai keadaan rahim pesakit, dan dengan bantuan biopsi, mereka memeriksa badan untuk kehadiran luka dan jangkitan kanser, serta untuk menentukan punca pendarahan. Selalunya sebelum perbelanjaan IVF menggaru. Prosedur ini melibatkan menggaru endometrium. Adalah dipercayai bahawa calar pada lapisan mukosa rahim membantu embrio untuk menetap.

Bagaimana IVF menjejaskan endometriosis

Pesakit hamil yang mengalami endometriosis semasa kehamilan perlu sentiasa dipantau oleh doktor. Ini kerana di bawah keadaan ini keguguran sering berlaku.

Semasa kehamilan, hormon wanita berubah, dan ini melambatkan perkembangan penyakit. Ini boleh dipanggil terapi semulajadi, yang berlangsung sepanjang kehamilan. Estrogen dihasilkan dalam kuantiti yang kecil, dan progesteron dihasilkan secara aktif, yang menyumbang kepada rawatan.

Dengan penyusuan biasa, terapi semulajadi dipanjangkan untuk tempoh penyusuan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa prolaktin, hormon penyusuan, menghalang pengeluaran estrogen.

Sudah tentu, tidak mungkin dapat pulih sepenuhnya dari penyakit semasa kehamilan, namun, sering kali mungkin untuk mencapai pengampunan jangka panjang, dan penyakit mental menekan aktiviti mereka.

Oleh itu, endometriosis adalah penyakit yang mempengaruhi rahim dan tisu bersebelahan, menyebabkan kemandulan. Adalah mungkin untuk hamil dengan patologi ini, dan jika kehamilan tidak berlaku secara semulajadi, IVF ditunjukkan. Kejayaan prosedur ini bergantung pada peringkat penyakit.

IVF untuk adenomyosis

Masa bacaan: min.

Ketidaksuburan di kalangan pemuda moden datang ke hadapan apabila menganalisis sebab-sebab yang mana pasangan itu beralih ke pusat pembiakan. Antara sebab utama yang membawa kepada perkembangannya adalah adenomyosis, yang menduduki tempat ketiga di antara semua patologi ginekologi. Adakah anembryony berbahaya untuk eko?

Konsep adenomyosis

Apa itu dan bagaimana untuk mengatasinya? Adenomyosis adalah keadaan patologi rahim di mana sel-sel endometrium tumbuh dengan tidak terkawal, merosakkan lapisan nipis tisu penghubung yang memisahkan endometrium dari dinding rahim, dan kemudian tumbuh ke lapisan otot uterus, menebalkannya di sekitar rahim adenomatous, yang menyebabkan ubah bentuk permukaan dalaman dan pembentukan uterus sfera. Semua orang tahu bahawa semasa haid, sel-sel lapisan dalaman endometrium ditolak dan dikeluarkan dari rahim melalui saluran alat kelamin. Tetapi dalam kes adenomyosis, tidak semua sel dikeluarkan dari rahim dan dengan itu menyebabkan keradangan, pembentukan tumor dan perekatan kistik, yang secara klinikal ditunjukkan oleh haid yang menyakitkan yang berlimpah dan pelepasan berdarah antara kaum. Sebab bagi perkembangan keadaan seperti itu belum dijelaskan, tetapi faktor-faktor yang menyebabkan pembentukannya adalah:

 • operasi ginekologi kecil yang melanggar integriti lapisan dalaman uterus - kuretase rahim, pengguguran...
 • buruh trauma
 • perubahan hormon
 • kecenderungan genetik.

IVF dan adenomyosis

Sebelum anda memahami apa ciri persenyawaan in vitro untuk adenomyosis - pertama sekali, anda perlu memahami bentuk utama manifestasinya.

 1. Adenomyosis fokal, di mana terdapat luka punctal pada rahim
 2. Bentuk adenomyosis yang meresap diperhatikan apabila sel endometrium muncul di dinding organ otot dalam bentuk poket yang berakhir secara buta, kedalaman yang berbeza dan tanpa lesi yang jelas, yang memperburuk rawatan dan diagnosisnya.
 3. Adenomyosis nodular, berbeza dengan yang terdahulu, dicirikan oleh pembentukan nod, kandungannya adalah darah atau eksudat, sementara sel epitel kelenjar juga tumbuh menjadi tisu otot.
 4. Bentuk bercampur berlaku paling kerap, manakala dengan sendirinya ia menggabungkan semua manifestasi sebelumnya.

Bagi kerosakan tisu otot, ia lazimnya memperuntukkan empat darjah kerosakan bergantung kepada kedalaman penembusan sel kelenjar ke dalam myometrium. Jika hanya lapisan submucosal yang terjejas, maka ia diklasifikasikan sebagai ijazah pertama. Dengan kekalahan tisu otot kurang daripada separuh - tahap kedua. Jika sel endometrial menembusi ke dalam myometrium lebih daripada separuh daripadanya, maka ia dibezakan sebagai ijazah ketiga. Dan akhirnya, dengan kekalahan seluruh ketebalan miometrium dan percambahan penutupan serous, kadang-kadang dengan penyebaran ke peritoneum atau organ bersebelahan, maka menunjukkan tahap keempat adenomyosis.

IVF untuk adenomyosis dilakukan hanya selepas diagnosis yang boleh dipercayai dan kursus rawatan. Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan bentuk patologi, yang muncul di dalam badan wanita dan menghalangnya daripada menjadi hamil dan menjalankan kanak-kanak, kedalaman pengedarannya. Untuk tujuan ini, pemeriksaan menggunakan cermin dan pemeriksaan bimanual klasik, kolposkopi dan histeroskopi digunakan, dengan bantuan yang mungkin untuk menjalankan kajian histologi dan tidak termasuk onkologi, ultrasound, analisis rembesan dan, dalam kes-kes yang jarang berlaku, MRI untuk pengedaran proses yang lebih tepat kepada organ-organ berdekatan.

Amenore buatan

Kadang-kadang sebelum prosedur persenyawaan, terapi hormon ditunjukkan untuk mengurangkan pengeluaran estrogen selama sekurang-kurangnya 3 bulan, dan kadang-kadang mencapai satu tahun, dan amenorea tiruan berlaku di dalam tubuh dengan pemulihan lanjut haid selepas pemberhentian rawatan dadah. Untuk melakukan ini, gunakan:

 • KOKI dengan jumlah besar etinil estradiol (Yarin, Regulon, Janine, Midiana)
 • Androgen jarang digunakan kerana mereka mempunyai banyak kesan sampingan.
 • Progestogens mempunyai kesan yang sangat baik terhadap endometrium dan dengan itu mengurangkan penyebarannya ke dalam myometrium.
 • Agonis gonadotropin mampu menyebabkan osteoporosis, tetapi mereka mempunyai hasil yang menggalakkan untuk pembahagian steroid endometrium, tetapi penggunaannya harus dipantau untuk tahap etinil estradiol dalam darah.

Hanya doktor anda - pakar kesuburan, yang berurusan dengan pemilihan protokol untuk anda, akan membantu anda memilih rejimen rawatan yang betul dan ubat-ubatan yang paling berkesan untuk rawatan yang berjaya dan kehamilan selanjutnya.

Sekiranya bentuk adenomyosis focal dan nodular, rawatan laparoskopi pembedahan dengan penghapusan fokus adenomyosis akan paling sesuai, sementara semua usaha doktor adalah bertujuan untuk memelihara organ. Tetapi, jika tidak mungkin untuk mengekalkan organ, dengan luka totalnya dan merebak ke semua organ pelvis kecil, maka satu-satunya kaedah rawatan dan pelupusan penyakit ini hanya boleh menghilangkan rahim.

Adenomiosis rahim dan IVF memerlukan persiapan tertentu, di mana tepatnya ia perlu untuk mewujudkan penyebab ketidaksuburan. Dan jika punca itu disahkan oleh adenomyosis, maka faktor-faktor seperti ovulasi, aliran tiub, umur wanita, tempoh ketidaksuburan, keadaan autoimun rahim dan keadaan ovari mempengaruhi kesan IVF. Jika penyebab ketidaksuburan adalah endometriosis dalam peringkat pembangunan pertama, maka terapi hormon perlu dilakukan dalam tempoh setahun, jika tiada patologi lain telah dikenalpasti.

Dalam hal perekatan yang teruk dan patensi yang merosakkan tiub fallopian dalam adenomyosis, diagnosis laparoskopi dan rawatan harus dilakukan dengan pembedahan adhesi dan pemulihan patensi tiub fallopian, yang meningkatkan kemungkinan kehamilan sendiri. Apabila penyakit itu berulang selepas setengah tahun rawatan, dan juga apabila bentuk adenomiosis yang tersebar atau bercampur, dengan seorang wanita yang mandul berusia lebih dari 35 tahun, maka dia ditunjukkan mempunyai protokol panjang persenyawaan extracorporeal.

Jika percubaan IVF yang pertama gagal, tetapi ini tidak menunjukkan bahawa percubaan baru juga akan gagal, kerana setiap protokol persenyawaan berikutnya akan meningkatkan kemungkinan hasil yang baik, kerana pakar kesuburan akan membetulkan rejimen rawatan dan ubat-ubatan yang digunakan dalam protokol akan berubah kepada pengeluar lain. Terdapat sekurang-kurangnya dua bulan antara percubaan percubaan di mana badan mesti bersedia untuk implantasi seterusnya. Dengan hasil positif persenyawaan dan implantasi embrio selepas IVF, kursus kehamilan perlu dipantau semasa klinik antenatal. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam komplikasi trimester pertama berlaku paling kerap disebabkan oleh fakta bahawa tubuh wanita itu masih tidak mempunyai hormonnya sendiri, dan doktor perlu memantau dan membetulkan hormon dan memantau perkembangan kehamilan dengan ultrasound. Sekiranya ada komplikasi, anda perlu segera berjumpa doktor.

Jika anda mempunyai masalah dengan konsepsi dan anda telah menjalani rawatan untuk ini, dan diagnosis ketidaksuburan dalam hidup anda adalah petunjuk, kerana anda benar-benar ingin mempunyai anak genetik anda, dan anda seorang warganegara Rusia dan mempunyai dasar OMS, maka jangan kehilangan peluang yang unik untuk menjalankan prosedur percuma inseminasi buatan, sebagai hasilnya anda akan menjadi ibu bapa yang bahagia. Isi borang di laman web kami untuk persenyawaan in vitro percuma dan kemudian ibu akan menjadi langkah yang lebih dekat kepada anda. Kejayaan untuk anda.

Adakah rawatan IVF yang berjaya untuk adenomyosis mungkin?

Adenomyosis adalah penyakit ginekologi ketiga yang menyebabkan kecacatan rahim dan (dalam kes-kes yang lebih tinggi) kepada ketidaksuburan. Selalunya penyakit ini didiagnosis apabila peluang untuk hamil dan melahirkan sudah hilang. Mari kita periksa bagaimana adenomyosis dan IVF digabungkan, dan apa yang perlu dilakukan untuk meningkatkan peluang konsepsi.

Apa itu adenomyosis

Biasanya, endometrium (mukosa dalaman rahim) dipisahkan dari dinding organ oleh lapisan nipis tisu penghubung dan tumbuh hanya di dalam rongga organ. Adenomyosis adalah penyakit kronik di mana sel-sel endometrium berkembang tanpa kawalan, merosakkan lapisan tisu penghubung dan menembusi tisu otot rahim. Tubuh mula bertindak balas terhadap pencerobohan - tisu otot mengental di sekitar fokus penembusan sel-sel asing, jadi rahim mengambil bentuk sfera, dan permukaan dalamnya cacat.

Terlepas dari lokasi, sel-sel endometrium berkembang dan ditolak oleh tubuh mengikut kitaran haid. Jika sel-sel rahim yang sihat semasa haid dikumuhkan dengan darah melalui faraj, maka semasa penyebaran patologi, endometrium berkembar menyebabkan keradangan, sista dan perekat pada tisu dan organ yang terjejas. Fakta ini menerangkan gejala-gejala adenomiosis yang paling biasa - haid yang menyakitkan, panjang dan berat dan pendarahan antara haid.

Ada simptom lain adenomyosis:

 • sindrom premenstrual yang teruk;
 • sakit tajam pada malam haid dan semasa hubungan seksual.

Adenomyosis, terutamanya pada peringkat awal, boleh berlaku tanpa gejala jelas atau kabur, dan kemudian didiagnosis secara kebetulan atau ketika melawat doktor dengan aduan tentang akibat penyakit tersebut. Dari haid berat boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi, yang dicirikan oleh kelemahan, mengantuk, kekurangan imuniti. Menghadapi latar belakang kemerosotan keadaan umum, sakit dan PMS yang teruk, pesakit adalah tertekan dan mengalami neurosis. Dan yang paling penting - penyakit di peringkat seterusnya membawa kepada ketidaksuburan.

Doktor tidak boleh mengatakan apa yang menyebabkan penyakit itu. Adalah dipercayai bahawa memprovokasi perkembangan adenomyosis boleh:

 • buruh traumatik;
 • pengguguran, kurungan dan prosedur lain yang melanggar integriti lapisan rahim;
 • gangguan hormon;
 • kecenderungan genetik, dsb.

Adalah penting untuk mendiagnosis dan mula merawat penyakit secepat mungkin. Apabila merujuk kepada doktor dengan aduan kesakitan panggul dan masalah dengan konsepsi, pesakit didiagnosis dengan adenomyosis pada separuh kes.

IVF dengan pelbagai jenis penyakit

Terdapat 4 bentuk adenomiosis:

 • tumpuan;
 • meresap;
 • nodal;
 • menyebarkan nodular (bercampur).

Bentuk fokal penyakit ini ditunjukkan oleh luka titik rahim.

Bentuk resah dicirikan oleh percambahan endometrium di dinding tubuh dalam bentuk poket buta. Pada masa yang sama, poket kedalaman yang berbeza, fistula dalam rongga pelvik adalah mungkin. Dalam kes ini, proses patologi berlaku seragam sepanjang rongga, tanpa membentuk fokus yang jelas. Ini adalah yang paling sukar untuk merawat jenis adenomyosis.

Adenomyosis nodular dicirikan oleh lipatan epitel kelenjar dalam tisu otot, dengan nod padat yang diisi dengan darah atau exudate.

Borang penyebaran-nodular diwakili masing-masing oleh kombinasi meresap dan nodular.

Kedalaman penembusan endometrium dalam tisu otot dibahagikan kepada 4 peringkat:

 • I darjah - lapisan submucosal yang terjejas;
 • Gred II - kurang daripada separuh kedalaman lapisan otot terjejas;
 • Gred III - lebih daripada separuh kedalaman lapisan otot terjejas;
 • Ijazah IV - lapisan keseluruhan otot terjejas, lapisan serous organ itu terlibat, penembusan ke peritoneum dan organ bersebelahan adalah mungkin.

Lebih kecil tahap adenomyosis, kurang merosakkan rahim, yang bermaksud bahawa terdapat lebih banyak peluang untuk kembalinya kesihatan reproduksi dan kejayaan IVF. Prognosis yang paling sesuai untuk ijazah awal, terutamanya bentuk nod dan focal penyakit.

Lebih sukar dengan tahap 3 dan 4 penyakit ini. Semakin banyak cacat permukaan rahim, semakin sukar sel telur untuk bertapak di epitelium walaupun selepas menyembuhkan adenomyosis dan menggunakan IVF. Dengan tahap terakhir dari bentuk ricih, terdapat sedikit peluang - rawatan kes teruk membayangkan campur tangan pembedahan, termasuk penghapusan rahim dan juga ovari.

Rawatan adenomyosis sebelum prosedur

Untuk rawatan yang mencukupi sebelum IVF, adalah perlu untuk mengetahui apa bentuk patologi yang telah diambil dan sejauh mana ia telah berlaku. Untuk diagnosis menggunakan kaedah berikut:

 • pemeriksaan ginekologi (dengan cermin);
 • kolposkopi, histeroskopi diagnostik dengan sampel untuk histologi;
 • Ultrasound;
 • MRI untuk myoma yang disyaki;
 • analisis mikroflora vagina.

Bergantung pada hasil yang diperoleh, 2 jenis rawatan adenomiosis ditetapkan sebelum IVF: konservatif dan pembedahan. Terapi konservatif dikurangkan untuk mengambil ubat hormon untuk menekan pembentukan estrogen - hormon steroid yang paling menjejaskan endometrium. Endometrium patologi bertindak balas kepada kesan hormon, secara beransur-ansur mati.

Rawatan ubat dilakukan selama 3-12 bulan, menyebabkan amenorea - tiada haid. Kitaran itu dipulihkan selepas pemberhentian ubat-ubatan bersama dengan pengembalian pengeluaran estrogen kepada normal.

Kumpulan ubat hormon berikut ditetapkan:

 1. Kontraseptif oral dengan kandungan ethinyl estradiol yang tinggi meniru keadaan kehamilan dan mengurangkan tahap estrogen. Ubat tersebut ditetapkan dalam mod berterusan (tablet perlu diambil setiap hari) untuk jangka masa yang panjang - sehingga 1 tahun. Persiapan kumpulan: Yarin, Midiana, Femoden, Janine, Regulon.
 2. Androgens lebih baik daripada bahan-bahan lain yang mengurangkan risiko pengulangan, tetapi kerana kesan sampingan yang tidak menyenangkan, mereka jarang diresepkan dan dalam kes-kes yang sukar. Persediaan kumpulan: Danazol, Danol.
 3. Progestogens adalah satu-satunya dalam senarai yang tidak menjejaskan fungsi ovari, kerana haid dijadualkan; Walau bagaimanapun, bahan tersebut berkesan mempengaruhi penyebaran endometrium. Persiapan kumpulan: Gestrinon, Didrogesterone, Medroxyprogesterone, Duphaston, Norkolut.
 4. Analog Gnadoliberin kurang diserap melalui saluran gastrointestinal, oleh itu, boleh didapati dalam bentuk suntikan dan semburan hidung. Pemantauan berterusan etinil estradiol dalam darah diperlukan, kerana kemungkinan untuk mengembangkan osteoporosis adalah tinggi. Persediaan kumpulan: Goserelin, Leuprorelin, Triptorelin, Buserelin, Nafarelin.

Bergantung kepada bentuk dan tahap adenomyosis, serta berdasarkan kontra dan sejarah perubatan, doktor memilih ubat dan rejimen dengan kecekapan yang paling tinggi. Ubat-ubatan sendiri tidak boleh dilakukan.

Pilihan rawatan kedua kemungkinan adalah pembedahan. Pembedahan yang sedikit invasif dilakukan - laparoskopi, di mana kawasan yang terjejas dikeluarkan di dalam bentuk adenomyosis yang fokal dan nodular. Selalunya dalam masa beberapa tahun selepas pembedahan, terdapat kambuh. Doktor cuba memelihara organ sedapat mungkin, tetapi kadang-kadang ini mustahil, dan apabila adenomyosis tersebar diabaikan, uterus mesti dikeluarkan.

Bersedia untuk IVF

Pada tahap awal persiapan untuk IVF, kedua-dua pasangan diperiksa untuk penyebab ketidaksuburan. Sekiranya adenomyosis disalahkan untuk ketidaksuburan, maka faktor berikut mempengaruhi tindakan seterusnya:

 • kehadiran ovulasi;
 • patensi tiub fallopian;
 • proses mukus autoimun;
 • keadaan ovari dan rahim;
 • umur ibu yang berpotensi;
 • tempoh di mana kemandulan diperhatikan.

Sekiranya pemeriksaan untuk IVF menunjukkan adenomyosis pada peringkat awal, usia membolehkan menunggu dan tiada keabnormalan yang lain dikesan, penyakit ini dirawat mengikut tanda-tanda dan mencadangkan kepada ibu bapa berpotensi menunggu satu tahun. Terdapat kemungkinan pemulihan fungsi pembiakan dan konsep semula jadi.

Faktor penting ialah kehadiran perekat pada organ pelvis dan patensi tiub fallopian. Sekiranya pergerakan telur sukar, maka laparoskopi dilakukan, di mana perekatan dibedah dan tiub fallopian dikeluarkan. Selepas tempoh pemulihan, anda juga boleh hamil.

Sekiranya percubaan untuk hamil secara bebas tidak berjaya, wanita itu sekali lagi diperiksa untuk adenomyosis. Apabila berulang, dan pada peringkat 3 dan 4 adenomyosis dan seorang wanita berusia lebih 35 tahun, protokol IVF yang panjang atau extradlinny segera diresepkan, di mana tahap estrogen mula diturunkan, dan kemudian ovulasi dirangsang. Selepas itu, prosedur standard IVF dilakukan sehingga embrio ditanam ke rahim.

Jika percubaan IVF pertama tidak berjaya, jangan putus asa. Setiap percubaan berikutnya meningkatkan peluang kejayaan, seperti pengalaman lalu dianalisis, dan doktor menyesuaikan program rawatan secara individu untuk setiap pesakit. Antara percubaan IVF, disyorkan untuk bertahan 2 bulan dan bersedia untuk memerangi kesan adenomyosis.

Sekiranya IVF berjaya, seorang wanita perlu sentiasa dipantau di klinik antenatal. 1 trimester akan menentukan apabila plasenta terbentuk, maka wanita memerlukan sokongan hormonal dan pemantauan berterusan dengan ultrasound. Tetapi ibu masa depan mesti berhati-hati dan berhati-hati. Semua perubahan dan ketidakselesaan perlu dilaporkan kepada doktor yang mengetuai kehamilan.

Adenomyosis dan IVF. Siapa yang berhadapan? Apakah peluangnya?

Terima kasih kehamilan yang mudah
Adakah anda mempunyai protokol yang panjang? Di Ufa, tinggal semua protokol masa?

Terima kasih, pendek, kita tidak tinggal di Ufa, tetapi 160 km jauhnya, di Salavat, saya mempunyai ibu di sana. Pergi 7 kali untuk semua protokol masa

160 adalah sedikit)))
Kami adalah 800 km dari Ufa dan mungkin lebih)
Tetapi kita lakukan, ada doktor yang baik)
Jika ibu seterusnya hanya kisah dongeng)
Tidak semata-mata dalam fikiran saya jika suami saya tidak ada)

Sukar untuk hidup jauh dari ibu bapa (
Kami biasa tinggal di rumah-rumah jiran, dan kemudian kami pergi untuk kali kedua dan suami membawa kami bersama anak itu kepada kami. Kami hidup 50 km jauhnya, tetapi setiap hari anda tidak terluka, semua perniagaan, penjagaan...

Keberkesanan IVF dalam endometriosis dan adenomiosis

Hari ini, endometriosis didiagnosis pada 7% daripada wakil-wakil seks yang lemah dalam kategori umur dari 15 hingga 50 tahun. Pada wanita yang berunding dengan doktor tentang ketidaksuburan untuk hamil, patologi itu terdapat di lebih daripada 35% kes. Dalam setiap kes kelima, IVF digunakan untuk endometriosis.

Dalam bentuk yang kronik, yang diabaikan, patologi menyebabkan pelekatan yang tidak dapat dipulihkan, di mana konsep menjadi tidak mungkin. Apabila prosedur persenyawaan in vitro digunakan, peluang kehamilan yang berjaya meningkat berkali-kali, kerana telur yang disenyawakan diletakkan langsung di rahim.

Kesan endometriosis pada sistem pembiakan

Sebarang ketidakseimbangan dalam sistem pembiakan seorang wanita boleh menyebabkan proses tidak dapat dipulihkan.

Perkembangan endometrium dalaman merangkumi rahim, menimbulkan keradangan, yang selanjutnya menyumbang kepada permulaan perekatan, ketidaksuburan.

Penyebab endometriosis tidak difahami sepenuhnya, tetapi prasyarat utama untuk pembangunannya adalah:

 • ketidakseimbangan hormon;
 • gangguan endometrium traumatik pada rahim dengan mengikis, pengguguran;
 • memakai pakaian intrauterin yang tidak terkawal dan mengambil kontraseptif.

Patologi dicirikan oleh gejala-gejala yang tidak dinyatakan, yang utama yang dianggap sebagai kegagalan kitaran, pendarahan asiklik, masalah dalam proses membawa anak dan ketidaksuburan. Walaupun dengan konsep yang berjaya, penyakit ini adalah punca keguguran spontan, gangguan plasenta, keabnormalan dalam perkembangan janin.

Perubahan patologi dalam endometrium mengurangkan kemungkinan melampirkan ovum ke dinding rahim, tumpahan radang pada rongga abdomen membawa kepada pembentukan adhesi, menyebabkan halangan tiub. Terdapat pelanggaran kesuburan, proses ovulasi, haid.

Sistem pembiakan boleh diperbaiki dengan terapi hormon hanya satu pertiga daripada semua kes endometriosis. Terapi bermula pada peringkat awal perkembangan patologi membolehkan pemulihan kitaran, menormalkan ovulasi, dan membuat konsep mungkin. Dalam kes lain, rawatan dengan hormon tidak membawa hasil, pembersihan pembedahan digunakan, yang menghilangkan pertumbuhan patologi tisu, tetapi tidak menyumbang kepada persenyawaan, kerana proses pelekat kekal.

Adakah mungkin melakukan IVF untuk endometriosis

Endometriosis dalam IVF dijalankan hanya selepas rawatan sebelumnya. Ia termasuk langkah-langkah berikut:

 1. 3-6 bulan pertama selepas diagnosis penyakit itu dilakukan rawatan hormon konservatif. Anti-radang, anti-bakteria, sedatif, dan ubat-ubatan yang lain juga digunakan untuk meringankan kesakitan dan mengurangkan keradangan.
 2. Jika selepas tempoh ini pertumbuhan endometrium tidak berhenti, penyakit ini diperburuk dengan proses pelekat, rawatan pembedahan digunakan. Ia terdiri daripada pembedahan pembedahan daripada tisu endometrial secara patologis. Secara selari, kajian bahan untuk mengenal pasti punca patologi.

Hanya selepas itu lakukan IVF. Pada masa penanaman semula telur, fungsi organ pembiakan, tiub, ovari mesti dipulihkan sepenuhnya.

Di hadapan endometriosis, persenyawaan extracorporeal tidak selalu terpaksa. Kehamilan yang berjaya di latar belakang patologi boleh terganggu, risiko peningkatan keguguran.

Kemungkinan IVF berjaya

Adenomyosis dan IVF adalah konsep yang serasi, tetapi dengan patologi ini, kemungkinan persenyawaan yang berjaya dapat dikurangkan dengan ketara:

 • pada peringkat pertama dan kedua endometriosis, telur berjaya telur diperhatikan tidak lebih dari 30% wanita;
 • pada ketiga dan keempat - maksimum 14%.

Konsep yang berjaya bergantung bukan sahaja pada tahap penyakit. Faktor-faktor berikut juga penting:

 • kesihatan umum seorang wanita;
 • umur;
 • gaya hidup, tabiat buruk;
 • latar belakang dan penyakit yang berkaitan.

Inseminasi buatan hari ini adalah cara yang paling berkesan untuk hamil dengan kemandulan. Selepas rawatan endometriosis, doktor menggunakan taktik jangkaan, apabila selama 12 bulan wanita dinasihatkan melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi. Sekiranya kehamilan tidak berlaku selepas setahun, IVF atau pembiakan ditetapkan (dengan patensi tabung yang diawetkan).

Menyediakan IVF dengan endometriosis

Menyediakan untuk IVF untuk adenomyosis adalah perlu terlebih dahulu, kerana kebarangkalian konsepsi bergantung kepadanya. Protokol ini dibuat dengan mengambil kira keadaan umum kesihatan wanita, kehadiran proses patologi, kerja sistem reproduktif.

Protokol persediaan dibahagikan kepada panjang dan superlong. Matlamat mereka adalah untuk merangsang ovulasi untuk menghasilkan seberapa banyak telur yang berkualiti.

Sebagai persediaan untuk wanita menyuntik agonis hormon gonadotropin-melepaskan, gonadotropin. Ubat hormon ini diperlukan untuk mengembalikan ovulasi. Terapi berlangsung sehingga saat pakar berjaya mendapatkan telur yang diperlukan untuk karakteristik.

Ultrasonik harian dilakukan. Sebaik sahaja folikel mencapai 18-20 mm, pentadbiran hormon hCG ditetapkan untuk bermulanya ovulasi. Dalam masa 36 jam akan datang, seorang pakar melakukan pensampelan telur melalui tusukan ovari. Prosedur ini diulang sehingga biomaterial yang diperlukan diekstrak.

Jika percambahan tisu endometrium telah mencapai tahap ke-3 atau ke-4, protokol superlong ditetapkan, di mana rangsangan hormon yang sesuai dijalankan. Ia berlangsung selama enam bulan.

Ciri-ciri prosedur

Inseminasi buatan tidak selalu dilantik dengan segera selepas diagnosis penyakit. Ia dijalankan berasaskan nu berikut:

 1. Pada peringkat awal patologi, taktik menunggu dipilih selama satu tahun. Pada masa ini, pasangan itu melakukan percubaan pada konsep semula jadi.
 2. Jika penyumbatan tiub didiagnosis, pre-stimulasi ovulasi dan inseminasi lanjut dilakukan oleh sperma pasangan. Kaedah ini paling berjaya dalam separuh daripada semua kes.
 3. Taktik jangkitan tidak digunakan pada wanita berusia lebih dari 35 tahun. Pada usia 40-45 tahun, IVF diberikan segera selepas laparoskopi dan rawatan hormon terdahulu.
 4. Di peringkat akhir endometriosis, protokol superlong digunakan sehingga 6 bulan. Pada masa ini, ovulasi dirangsang, pakar mencari telur sihat yang banyak, jadi kemungkinan peningkatan konsepsi yang berjaya.

Rizab follicular juga diambil kira. Ia ditentukan oleh hormon anti-Muller (AMH) dan jumlah folikel antral. Untuk implantasi untuk berjaya, ubat-ubatan boleh ditetapkan untuk mengembalikan aliran darah rahim, yang penting untuk menjalankan embrio yang diimplan.

Adakah hasilnya

Secara purata, kejayaan persenyawaan in vitro dengan endometriosis ialah 14-50%. Kemungkinan lebih tinggi pada wanita yang mempunyai kebolehdapatan yang baik dan rizab folikel besar.

Sebelum prosedur bermula, penting untuk mendapatkan sel telur yang sihat dan untuk menyediakan rongga rahim sebanyak mungkin untuk lampiran embrio yang berjaya. Untuk tujuan ini, selalu menggunakan protokol IVF yang panjang atau lama, hipertimulasi ovari, supaya sistem pembiakan wanita bersedia untuk permulaan kehamilan.

Tetapi walaupun selepas itu tidak selalu mungkin untuk menyelamatkan kanak-kanak. Ia bergantung kepada ciri-ciri badan ibu, umurnya, kehadiran penyakit kronik, anomali kongenital struktur rahim dan organ-organ lain.

Ia dilarang untuk menjalankan inseminasi buatan dengan diabetes dalam bentuk yang teruk, kegagalan hati, kolitis ulseratif, gangguan mental dan anomali anatomi organ-organ kelamin.

Malangnya, prosedur IVF tidak selalu memberi hasil, oleh itu kami mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan nuansa haid selepas gagal dalam IVF.

Kebaikan dan keburukan

Kelebihan utama prosedur ini, yang membolehkan untuk menetapkan IVF kepada wanita yang mendiagnosis endometriosis, adalah keupayaan untuk hamil dengan masa penyediaan yang agak singkat. Protokol lama dilakukan selama 3 minggu, selepas pemindahan embrio adalah mungkin.

Pada usia yang lebih tua dan di hadapan adenomyosis tahap ke-3-4, protokol superlong digunakan, yang melibatkan penggunaan ubat yang sama, tetapi sehingga 3-6 bulan.

Kelemahan prosedur adalah kehadiran contraindications. Ia adalah mustahil untuk menetapkan IVF untuk masalah dengan hati, buah pinggang, perut, dan diabetes berasaskan insulin.

Dengan cara endometriosis yang menggalakkan, kehamilan sering berlaku secara semula jadi dalam 8-12 bulan selepas rawatan. Hanya jika ini tidak berlaku, gunakan prosedur IVF, inseminasi (suntikan sperma dengan jarum suntikan) atau ICSI.

Masalah ketara persenyawaan in vitro pada wanita dengan endometriosis adalah kualiti rendah oosit, embrio, dan implantasi yang tidak mencukupi. Peluang peningkatan konsepsi jika terapi dengan ubat-ubatan yang menghalang pertumbuhan pembentukan endometrium dilakukan selama 3-6 bulan.

Penanaman tiruan telur yang sudah disenyawakan kadang-kadang satu-satunya cara untuk seorang wanita menjadi ibu. Sehingga kini, lebih daripada 7 juta orang telah dilahirkan di bawah kaedah ini. Prosedur ini membuat perkiraan mungkin bukan sahaja untuk endometriosis, tetapi juga untuk penyakit lain rahim dan halangan tiub.

IVF dan endometriosis (adenomyosis, endometritis)

Jawatan disyorkan

Buat akaun atau log masuk untuk memberi komen

Anda mesti menjadi ahli untuk meninggalkan komen.

Buat akaun

Daftar untuk akaun. Ini mudah!

Masuk

Sudah menjadi ahli? Masuk ke sini.

Pita aktiviti

Pencinta anjing sialan!

KASATKA // mengulas mengenai soalan Baba dalam Soalan

Dan kemudian ada orang yang..

Alenka_Pelenka // mengulas mengenai pertanyaan pengguna Berjalan dalam Soalan

Sindrom kelesuan ovari. IVF dengan SIA

Lapusenyok menjawab topik Alenka_Палёнка / dalam teknologi Reproduktif: AI, ECO, IKSI

Apakah masalahnya? (((

^ Helen ^ mengulas mengenai soalan Hili dalam Soalan

Soalan yang sangat pelik, tetapi sangat diperlukan. Adakah anda simetri?

Bunny // mengulas soalan pengguna Boo® dalam Soalan

Siapa yang dirawat dengan adneksid?

Bunny // tambah soalan dalam Soalan

Selepas pemindahan - mod, kesejahteraan, pelepasan, dll.

Lunolikaya86 menjawab topik Alenka_Pelenka // dalam teknologi Reproduktif: AI, ECO, IKSI

Siapa yang dirawat dengan adneksid?

Bunny // tambah soalan dalam Soalan

Adakah ia dari? Gadis tidak faham

daisy2023 menjawab topik Elineка129 dalam carta Tentang

Rendah 8 gigi. Apa yang perlu dilakukan (Foto snapshot)

Tidak terkejut dengan soalan dari 1katerina dalam Soalan

Jalur March akan membawa mereka yang sangat menunggu!

Sally menjawab topik Red p Puzik)) Mengenai Graf

Squirt pada waktu malam. Soalan untuk profesional GW.

Anyuta988 mengulas soalan Natali Ver dalam Soalan

Pam payudara

Moorlenka mengulas mengenai soalan Fyfka dalam Soalan

Rangsangan ovulasi

NYASHA ^ _ ^ PUZYASHA menjawab topik Irina dalam Obstruksi dan segala-galanya

Latihan yang kerap?

Kojo mengulas soalan dari pengguna Nika Budumamo pada 2015 // dalam Soalan

IVF dengan adenoma

Pusat-pusat Austria untuk perubatan reproduktif memberi rawatan yang berkualiti dan membezakan kemandulan lelaki dan wanita. IVF yang berjaya untuk adenomyosis dan endometriosis di klinik kami mempunyai respons yang meluas dalam dunia saintifik.

Adenomyosis, penyakit yang, jika rawatan terlewat boleh membawa kepada komplikasi, yang seterusnya adalah penuh dengan ketidakupayaan untuk hamil. Lebih teruk tahap adenomyosis adalah, semakin kurang peluang untuk keberkesanan persenyawaan semulajadi. Walau bagaimanapun, sentiasa ada harapan untuk yang terbaik, terutama sejak hari ini terdapat banyak teknologi moden yang tidak hanya menyembuhkan, tetapi juga membolehkan bahkan dalam situasi yang paling sukar untuk menjadi ibu bapa yang bahagia. Salah satunya adalah IVF untuk adenomyosis. Perlu diingat bahawa IVF dengan adenomyosis memberikan harapan yang baik bahawa pesakit akan dapat mengandung, menanggung dan melahirkan anak yang sihat. Namun, seorang wanita tidak sepatutnya menangguhkan rawatan. Setelah mendapat bantuan daripada pakar profesional, setelah menerima nasihat pakar, anda boleh memutuskan sendiri apakah kaedah ini sesuai untuk anda. IVF untuk adenomyosis tidak sepatutnya berdiri di jalan kehamilan yang berjaya.

Hasil positif daripada IVF dengan adenomyosis adalah 35-60%. Seperti yang dapat anda lihat, kadar kejayaan IVF untuk adenomyosis agak tinggi, jadi jangan putus asa dan merawat penyakit ini sebagai tidak dapat diandalkan dan tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, ia tidak bernilai menangguhkan rawatan.

Adenomyosis - penyakit yang menyebabkan kerosakan pada dinding rahim, adalah sejenis endometriosis dalaman. Selalunya penyakit ini adalah akibat pengguguran atau melahirkan anak, di mana terdapat proses keradangan, dan ia juga boleh menjadi akibat daripada tekanan. Di samping itu, adenomyosis boleh dihantar secara genetik. Tanda-tanda endometriosis dalaman boleh menjadi pendarahan haid yang melimpah, menyakitkan dan berkekalan. Lebih-lebih lagi, penyakit ini boleh menyebabkan pembentukan perekatan dalam tiub fallopian, sakit perut rendah dan ketidakupayaan untuk hamil. IVF sering merupakan satu-satunya cara untuk hamil dengan adenomyosis.

Diagnosis sebelum IVF Adenomyosis pada ultrasound.

Tambahan dan agak berkesan, anda boleh mengesan penyakit ini menggunakan ultrasound (AS). Dengan laluan ultrasound, anda dapat melihat bahawa struktur myometrium adalah selular, dan terdapat beberapa struktur di dalamnya dalam bentuk mata atau sista kecil. Membran mukosa dan lapisan otot rahim mempunyai permukaan yang agak sinis, hal ini tidak halus sama sekali, dan dinding anterior agak lebih kecil daripada dinding posterior uterus. Sekiranya kajian ultrasound menunjukkan bahawa adenomyosis mempunyai bentuk nod, maka di samping permukaan sel miometrium terdapat nod, di mana tidak terdapat kapsul. Sekiranya diagnosis dibuat, lakukanlah prosedur IVF untuk adenomyosis.

IVF untuk adenomyosis

IVF untuk adenomyosis ditunjukkan jika:

 • Tiada hasil rawatan. Jika penyediaan yang diperlukan, terapi hormon, atau pembedahan selesai, dan hasil yang diingini, iaitu kehamilan tidak datang selepas dua tahun, pakar-pakar mengesyorkan IVF untuk adenomyosis.
 • Adhesions dalam pelvis. Proses pelekatan adalah satu tanda yang mencemaskan, kerana ia boleh menyentuh organ-organ lain yang berdekatan, termasuk paip, yang menyebabkan ketidaksuburan. Dalam kes ini, IVF ditetapkan untuk adenomyosis.
 • Anovulasi. Adenomiosis sering berlaku kerana kekurangan ovulasi, yang dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon dan peningkatan pengeluaran prolaktin. Dan dalam kes ini, IVF ditunjukkan untuk adenomyosis.
 • Immunoresistance. Penyakit ini boleh membawa kepada kemustahilan melampirkan janin ke rahim akibat imuniti. Di samping itu, imuniti terjejas boleh mengakibatkan kematian spermatozoa. Jika penyebab ketidaksuburan dalam ini, maka anda perlu melakukan IVF untuk adenomyosis.

Bersedia untuk IVF dengan adenomyosis

Sebelum IVF untuk adenomyosis, perlu membawa keseimbangan hormon secara tertutup dan menjalani rawatan pembedahan. Rawatan pembedahan sebelum IVF untuk adenomyosis termasuk penghapusan nodul dan penghapusan adhesi, yang akan membantu telur melewati secara bebas melalui tiub fallopian. Selepas itu, pesakit menjalani terapi hormon. Hanya selepas semua prosedur terdahulu, wanita sedang bersedia untuk menjalani IVF untuk adenomyosis.

Penubuhan hormon untuk IVF untuk adenomyosis adalah untuk mengurangkan estrogen dalam badan wanita untuk seketika. Untuk melakukan ini, gunakan ubat yang disimpan yang menimbulkan kepekatan estrogen yang berterusan untuk tempoh yang lama. Dengan itu heterotopium endometrioid hilang. Rejimen panjang dan super panjang mungkin untuk terapi ini. Selepas terapi hormon, anda boleh mula membuat IVF dengan adenomyosis.

Kesimpulannya

Kebanyakan penyakit sistem reproduktif wanita, termasuk adenomiosis, menjadikannya mustahil untuk hamil. Tetapi jangan putus asa, kerana terdapat kemungkinan IVF untuk adenomyosis. Bantuan pakar yang tepat pada masanya dan berkelayakan akan membantu seorang wanita mengatasi kesukaran dan diagnosa yang tidak dapat diubati, memberikan pasangan kesempatan untuk merasa ibu bapa yang bahagia, walaupun mereka harus beralih kepada rawatan IVF untuk adenomyosis. Namun, anda perlu ingat bahawa adenomyosis sering menjadi punca masalah dengan konsepsi. Pusat pembiakan moden dengan pengalaman bertahun-tahun mereka yang positif membuktikan bahawa persenyawaan dan ibu yang bahagia mungkin dengan penyakit ini, tetapi untuk ini anda perlu menjalani rawatan awal dan IVF untuk adenomyosis.

(kita bercakap bahasa Jerman, Inggeris, Rusia)

Kemungkinan IVF yang berjaya dengan adenomyosis

Di rahim adalah lapisan sel khusus yang dikenali sebagai endometrium. Dalam setiap kitaran haid, jika konsepsi tidak berlaku, lapisan permukaan sel-sel ini ditolak dan diekskresikan bersama dengan darah haid. Sel baru muncul dari lapisan dasar endometrium. Tetapi dengan tahap estrogen yang tinggi - hormon seks wanita - terdapat kegagalan dan sel-sel endometrium mula tumbuh jauh ke dalam dinding rahim. Adenomyosis berlaku.

Penyakit ini tidak boleh memberikan apa-apa cara atau manifestasi sakit teruk sewaktu haid berat, pendarahan terulang antara haid dan pendarahan sebelum dan selepas haid. Kesan adenomiosis yang paling berbahaya dan sukar ialah keguguran dan ketidaksuburan. Tetapi pada peringkat tertentu penyakit, masa yang diambil untuk memulakan rawatan dapat menyumbang kepada konsep semula jadi, sementara pada orang lain, persenyawaan in vitro (IVF) akan membantu. Agar adenomyosis dan IVF memberikan hasil yang positif, rawatan perlu dimulakan pada peringkat awal penyakit ini.

Adenomyosis: jenis, peringkat, gejala

Penyakit ini mempunyai empat peringkat dalam perjalanannya:

 • Yang pertama, di mana endometrium baru mulai berkecambah dan belum mencapai 1/3 ketebalan dinding rahim.
 • Tahap kedua, apabila endometrium ditembusi oleh ½ daripada myometrium.
 • Peringkat ketiga adalah percambahan endometrium hampir seluruh kedalaman dinding.
 • Keempat, akhir - penembusan sel endometrium di seluruh ketebalan keseluruhan dinding uterus sepenuhnya dengan akses ke rongga perut dan percambahan pada peritoneum dan organ-organ dalaman yang lain.

Seperti dalam penyakit lain, dalam adenomyosis, dua tahap pertama adalah yang paling mudah dan paling cepat untuk dirawat. Adenomyosis sepenuhnya tidak sembuh, kerana ia dirangsang oleh tahap estrogen yang tinggi, yang terdapat di dalam badan wanita sehingga usia tua. Tetapi untuk memastikan diagnosis adenomyosis berlaku, kehamilan masih berlaku, rawatan penyakit itu mesti cepat dan berkualiti tinggi.

Untuk persenyawaan biasa, telur mesti dapat melekat sepenuhnya ke dinding rahim. Dalam adenomyosis, endometrium berkembang secara patologi, mencegah berlabuh dan perkembangan telur selanjutnya. Namun, kemungkinan untuk hamil pada wanita dengan adenomyosis adalah - dan secara semula jadi, dan dengan bantuan IVF. Untuk ini, bukan sahaja tahap di mana penyakit itu "ditangkap" adalah penting, tetapi juga penampilannya.

Adenomyosis paling sering menampakkan diri dalam jenis berikut:

 • Merebak - apabila seluruh rahim diduduki oleh endometrium yang diubah secara patologi.
 • Focal - dalam kes ini, adenomyosis terletak di dalam negara, dalam bentuk formasi berasingan - fokus.
 • Nodal - apabila ia di dinding rahim terbentuk nod saiz yang berbeza, dikumpulkan dalam kumpulan atau bertaburan jauh dari satu sama lain.

Pilihan yang paling tidak diingini adalah adenomyosis yang meresap, terutama pada peringkat lanjut. Dalam kes ini, walaupun dengan IVF, telur tidak boleh diselesaikan. Dalam kes lain, persenyawaan boleh berlaku jika badan wanita bertindak balas dengan baik untuk rawatan yang sesuai.

Sekiranya adenomyosis focal dan nodular, rawatan perubatan dan pembedahan dijalankan. Jika selepas satu hingga dua tahun kehamilan tidak berlaku, dan keadaan pesakit tidak bertambah baik, doktor mungkin menggunakan persenyawaan in vitro.

Petunjuk untuk prosedur sedemikian juga boleh berfungsi sebagai perekat, kekurangan ovulasi, penolakan imun. Dalam kes-kes ini, harapan terakhir seorang wanita hamil adalah inseminasi buatan. Untuk lulus dengan selamat dan kehamilan berlaku, selepas peperiksaan yang menyeluruh, yang ditetapkan oleh doktor, anda mungkin memerlukan rawatan konservatif atau pembedahan tambahan. Penyingkiran laparoskopi yang paling lazim diberikan lesi atau nod adenomyosis, diikuti dengan rawatan dadah. Hasil daripada prosedur ini, keberkesanan IVF adalah dari 35 hingga 60%, yang cukup banyak sekiranya terdapat penyakit serius seperti adenomyosis rahim.