20 latihan yang amat diperlukan

Kelopak mata

Pergerakan adalah kehidupan. Tetapi tidak setiap pergerakan memberi manfaat kepada tubuh. Pergerakan yang betul menyembuhkan, lumpuh pergerakan yang salah. Kami menunjukkan yang betul, iaitu gerakan terapeutik. Dan ini bermakna bahawa dengan melakukan mereka, anda tidak akan membahayakan tubuh. Satu lagi perkara - negeri anda sendiri. Berapa cepat dan intensif adalah mungkin untuk meningkatkan pelbagai pergerakan dan massa beban - hanya pakar kinesitherapy memutuskan.

Tempat pertama dalam senarai penyakit manusia diduduki oleh penyakit sistem muskuloskeletal (osteochondrosis, cakera intervertebral herniated). Mereka mengambil masa yang lama dan tanpa disedari, jadi mustahil untuk mencapai kesan maksimum dalam 10-12 hari. Tisu otot yang kami gunakan untuk merawat tulang belakang dan sendi mungkin nyata dalam cara yang tidak dijangka semasa digunakan. Dan hanya pakar yang boleh memegang "tempat sakit" dengan perlahan-lahan tanpa apa-apa yang dipanggil "pecah" dan ketegangan, mewujudkan program rawatan dan pembetulan yang perlu dalam proses menguasai keseluruhan kompleks latihan.

Bernafas Semasa melakukan senaman, perhatikan terutamanya untuk pernafasan paksa dengan diafragma "ha-a" semasa melaksanakan fasa pergerakan kuasa. Perhatikan bahawa semasa anda menghembuskan nafas, dinding depan perut menarik balik. Ini akan menghapuskan tekanan yang berlebihan daripada saluran darah jantung dan otak. Di samping itu, ia adalah pernafasan yang mempunyai kesan analgesik, mengeluarkan hypertonus (kekejangan) dari otot-otot yang terlibat dalam pergerakan itu.

Mana-mana program mesti dijalankan sebelum akhir keseronokan, tetapi tidak kurang daripada 20 minit secara keseluruhan.

Sekiranya anda mempunyai treadmill rumah, gunakannya setiap hari selama 10-20 minit. Sistem otot membantu dengan segera menyampaikan darah dalam kuantiti yang betul kepada semua organ dan tisu. Dan jika anda menguruskannya (dengan tisu otot), maka anda tidak boleh menjadi tua.

Jika anda melakukannya dari semasa ke semasa, maka lambat laun akan ada kekurangan kontraksi otot yang diperlukan untuk badan, dan sakit atau penyakit akan muncul. Jangan memusnahkan pil otot. Lakukan program pergerakan bahagian-bahagian tubuh yang terjejas, dan rasa sakit akan hilang. Sihat adalah untuk mengawal badan, emosi dan pemikiran anda. Tanpa kawalan diri, kehidupan kehilangan kualiti dan makna.

Anda mungkin mengalami kesakitan di sendi dengan pengulangan 3-4 pertama. Teruskan latihan sehingga 12-20 pengulangan. Lama kelamaan, kesakitan akan hilang, dan perasaan kegunaan sendi akan muncul.

Gunakan program pergerakan ini walaupun anda berasa baik. Kehidupan kehilangan seseorang yang belum mempersiapkan diri untuk usia tua. Usia tua bukan usia, tetapi keadaan otot pada setiap peringkat kehidupan, kerana tisu otot mengendalikan hemodinamik (sistem peredaran darah), pengangkutan bahan biologis penting ke tisu dan organ. Oleh itu, atrofinya membawa kepada perubahan iskemia dan dystrophik dalam badan. Mengekalkan tisu otot dalam rangka (dan ini hanya mungkin melalui senaman) menghalang pemusnahan badan dan membawa jauh dari keburukan, dan oleh itu dari usia tua.

Mesin senaman pelbagai fungsi Bubnovsky

Simulator pelbagai fungsi (MTB-I - 1 rak) apabila digunakan dengan betul boleh menggantikan kebanyakan simulator perubatan.

1. Apabila melakukan senaman terapeutik, sentuhan permukaan artikular dihalang, dan otot-otot sendi "dihidupkan" tanpa kesakitan biasanya mengalami senaman terapeutik yang dilakukan tanpa simulator. Ini mungkin merupakan aspek utama tindakan terapeutik. Ya otot-otot sendi terjejas merawat sendi mereka sendiri.

2. Pembezaan berat nipis dan geometri pergerakan ditentukan ditentukan secara individu. Untuk melakukan ini, perlu melakukan sekurang-kurangnya satu konsultasi, menjadualkan program, melaksanakan dan percaya.

3. Pada dasarnya, mustahil untuk merosakkan apa-apa jika anda memenuhi semua keperluan.

MTB-II - 2 rak dan bangku.

Ini adalah kompleks unik yang menggantikan seluruh gim dan mampu mewujudkan skim rawatan moden yang unik.

Bahagian I

Sakit di tulang belakang serviks, sakit kepala. Hernia MTD dalam tulang belakang serviks (C4 - C7)

MTB-I: unit atas tanpa bangku

1. I. p.: Duduk di atas lantai, kaki pendukung di kaki simulator. Daya tarikan dengan kedua tangan ke dada.

Daya tarikan pada menghembus nafas "ha."

Di titik atas (lengan di atas) belakang lurus, bengkok sedikit, kepala menurunkan ke hadapan antara lengan. Konfigurasi pemegang mungkin berbeza.

MTB-I: unit yang lebih rendah

2. I. p.: Sama. Dua tangan ke perut dari kecondongan ke hadapan maksimum.

Apabila membongkok ke hadapan, kaki sedikit bengkok di lutut, jangan menurunkan dagu di dada.

Daya tarikan pada "ha" menghembuskan nafas terakhir pada pergerakan ketiga.

Pada fasa akhir, kaki diluruskan, kembali ke lantai dengan 30 ° (anda juga boleh berbaring).

Dua pertiga pergerakan pertama adalah tujah yang dilakukan hanya oleh punggung bawah. Pada fasa akhir, lengannya ditekuk (tangan bisep).

Dengan berat tangan yang besar tidak boleh disambungkan.

Nota pertama. Dalam latihan gim biasa. 1 dan senaman. 2 dilakukan pada simulator No. 5 dan 7, atau setara mereka.

Berat berat dikira berdasarkan satu pendekatan - pengulangan 12-15, tetapi tidak lebih daripada tiga pendekatan.

Jika anda telah menyelesaikan 15 pengulangan dan masih boleh melakukannya, maka berat beban harus ditingkatkan.

Jika anda tidak boleh melakukan 12 ulangan, maka berat beban harus dikurangkan.

Dari kelas ke kelas, seseorang harus berusaha untuk meningkatkan berat beban, membawa sehingga 50-80% daripada jisim badan seseorang untuk setiap pengulangan 10-12.

Oleh itu, dalam satu sesi, anda boleh melakukan sekurang-kurangnya dua dan tidak lebih daripada enam pendekatan kepada simulator bagi setiap kumpulan otot (contohnya, untuk otot belakang). Bilangan pengulangan boleh berubah dari 30 hingga 90 setiap sesi. Apa-apa lagi adalah sukan.

Pada satu kumpulan otot (dada, belakang, bahu), program senaman dilakukan tidak lebih daripada dua kali seminggu. Pengecualian adalah otot perut dan pembetulan dilakukan setiap hari.

Semua pergerakan berkaitan tekanan dilakukan pada pernafasan "ha-a!".

Nota kedua. Di rumah tanpa MTB Ex. 1 boleh digantikan:

a) pull-up pada palang dengan cangkuk yang berbeza (untuk fit fizikal);

b) penyebar yang dilampirkan pada bar mendatar dengan dua tangan boleh digantikan oleh dua expander yang dilampirkan pada dinding untuk sebarang sokongan tetap, satu atau dua tangan.

Dumbbell tarik dengan lutut di bangku (ottoman) seli dengan setiap tangan. Amplitud maksimum.

Latihan 1 dan 2 adalah paling berkesan apabila dilakukan dari bangku universal, kerana amplitud maksimum mungkin dicapai.

Seksyen II

Sakit di bahu (periarthritis humeroscapular).

Latihan tambahan untuk sakit kepala dan sakit di lengan bawah

MTB-I: unit yang lebih rendah

ip: berbaring di atas lantai, kaki sokongan di kaki simulator. Selalunya dengan kanan, tujukkan tangan kiri dengan tangan lurus sebanyak mungkin, ke tepi dan ke dagu (membengkokkan lengan pada siku).

4. "Dua untuk bahu." I. p.: Sama. Dua lengan lurus di belakang kepala dan lentur tangan ke dagu.

MTB-I: unit bawah dari bangku simpanan

5. IP: duduk dengan belakang ke rak.

Lanjutan lengan kanan / tangan kiri (bangku).

MTB-I: blok atas

6. Perkembangan sendi bahu dari lutut.

MTB-I: unit bawah dari bangku simpanan

7. "Shrugs" (tujahan bahu sebanyak mungkin). Berat maksimum mungkin (15 pengulangan):

a) ip: berbaring di lantai, kaki sokongan di kaki rak simulator. Pelaksanaan - dengan setiap tangan bergantian dan dengan dua tangan;

b) ip: duduk di bangku sejagat;

c) ip: berdiri, dengan penekanan dengan tangannya yang bebas dalam mengendalikan rak.

Semasa melakukan senaman. 7 (c) dengan dua batang tangan belakang.

Nota Kesan terbesar ketika melakukan senaman. 3, 4, 5 boleh dicapai pada dua rak berkembar MTB (MTB-II), berdiri bersebelahan.

Menurut buku itu. S.M. BUBNOVSKOGO
"Rahsia sendi, atau 20 senaman penting"

Rahsia kinesitherapy atau 20 latihan yang amat diperlukan

Buku doktor Rusia yang terkenal S. Bubnovsky "Rahsia kinesitherapy atau 20 latihan yang tidak diperlukan", yang dapat dibaca dalam mod dalam talian yang mudah, akan membiasakan setiap pembaca dengan teknologi penyembuhan unik - kinesitherapy.

Setiap orang mahu mempunyai badan yang sihat sepanjang hayat, tetapi gaya hidup sedentari moden membawa kepada hasil yang bertentangan. Bagi semua yang tidak menghadiri kelab sukan sama ada atau mereka yang melakukan senaman dari semasa ke semasa, kesakitan yang berulang di bahagian belakang dan sendi sepatutnya biasa. Dan alasan mereka terletak pada kekurangan penguncupan otot, aliran darah yang lemah ke tisu dan organ. Membantu mengatasi tanpa campur tangan dengan masalah sedemikian mungkin menggunakan program pergerakan yang dipatenkan dalam buku ini.

20 latihan asas Profesor Bubnovsky untuk tampil di rumah

Kesakitan belakang, saraf terjal pada tulang belakang. Ia perlu untuk melihat seorang doktor, tetapi bagaimana untuk mengatasi kesakitan? Melakukan kompleks 20 latihan Bubnovsky di rumah akan memberikan kekuatan dan kembali ke kehidupan. Membantu banyak, akan membantu anda.

Diuji sendiri

Pada 22, Sergei Mikhailovich Bubnovsky hampir mati dalam kemalangan kereta, tetapi Providence senang bahawa dia akan keluar dari keadaan kematian klinikal dan memenuhi misi yang diamanahkan kepadanya. Keputusan doktor tidak menjanjikan kegembiraan: kelumpuhan dan kecacatan seumur hidup. Walau bagaimanapun, ramalan itu tidak menjadi kenyataan. Pemuda itu, menggunakan gimnastik perubatannya sendiri, berdiri di atas kakinya, lulus dari institut perubatan dan membuat paten teknik yang membantu menghilangkan tongkat bukan hanya untuknya, tetapi juga untuk puluhan ribu pesakit.

Kaedah ini berdasarkan gimnastik artikular dengan pergerakan melalui kesakitan. Ini adalah 20 latihan yang tidak boleh digantikan yang tidak memburukkan lagi kesakitan, tetapi membenarkan mereka untuk diatasi. Satu pendekatan alternatif dengan penolakan dadah dan korset yang memihak kepada rizab tersembunyi badan, yang dicapai melalui diagnosis dan pemilihan latihan khas. Pesakit perlu memahami dan merasakan tubuhnya, dan doktor mesti mendiagnosis dengan tepat sumber kesakitan. Bersama-sama mereka akan menentukan beban fizikal yang akan memulihkan peredaran mikro darah dalam organ yang terjejas, dan akan memberikan dorongan kepada proses-proses pertumbuhan semula tisu semulajadi.

Pergerakan ditambah rawatan

Tanpa budaya fizikal, tidak ada budaya sama sekali. Anda boleh mengulangi orang-orang Yunani purba 100 kali pergerakan itu hidup, tetapi jika anda tidak mengikuti perjanjian ini, kata-kata itu akan kekal sebagai bunyi kosong. Kaedah yang dicadangkan oleh Bubnovsky adalah berdasarkan prinsip kinesitherapy (kinesis Yunani - pergerakan + terapi - rawatan) - gimnastik terapeutik, di mana kesan terapeutik dicapai melalui latihan aktif dan pasif. Untuk penggunaannya memerlukan beberapa syarat.

 • ketiadaan contraindications (onkologi, penyakit kronik, demam tinggi) - ditentukan oleh doktor;
 • sikap dalaman pesakit untuk pelaksanaan rejimen terapeutik dan cadangan yang ditetapkan sepanjang kelas keseluruhan;
 • Kesabaran dan daya tahan pesakit, penggunaan "kesan perlahan-gerakan" dengan fokus pada hasil akhir;
 • iman dalam kaedah dan keinginan untuk pulih tanpa ubat, hanya dengan mengorbankan senam.

Sebagai kesan sampingan - pengetahuan keupayaan tubuh mereka sendiri.

Di klinik dan kinesitherapy pusat, mereka akan menjalankan diagnostik, memilih satu set latihan pada simulator, mengatur jadual kelas individu dan kumpulan.

Tetapi kaedah ini mempunyai harta yang luar biasa: menurut saran pakar, anda boleh mengambil latihan yang dilakukan di rumah.

Lagipun, tidak semua orang mempunyai peluang untuk melawat gim di klinik sentiasa.

Latihan asas untuk sendi dan tulang belakang

Membangun beratus-ratus latihan, dan berdasarkan kepada mereka - berpuluh-puluh kompleks. Pilih 20 latihan asas Bubnovsky. Latihan ini Bubnovsky untuk tulang belakang boleh dilakukan di rumah. Pada masa yang sama kita akan memperkenalkan saudara dan sahabat.

 1. Bangunkan nafas dari posisi duduk di tumit dengan pergerakan pekeliling tangan. Duduk di tumit - menghembus nafas.
 2. Berbaring di belakang anda, dengan lutut anda bengkok, angkat diri anda pada menghembus nafas, lebih rendah pada menghirup. Anda boleh mengurangkan dan meregang lutut anda pada masa yang sama.
 3. Dalam kedudukan 2 pada menghembuskan nafas, angkat batang badan dan cuba untuk mengurangkan lutut dan siku. Nafas - kembali ke kedudukan permulaan.
 4. Di sebelahnya dengan tangan sokongan ke lantai untuk bangkit menghembus nafas, turun pada menghirup.
 5. Pada semua empat kaki, lepaskan otot belakang bawah dan, sedikit menaikkan kaki, alihkan panggul ke kiri dan kanan dan goyangkan ekornya.
 6. Dalam kedudukan yang sama, lakukan lekukan dengan badan ke belakang dan sebagainya, lenturkan lengan di siku sambil membongkok ke hadapan.
 7. Duduk di tumit anda, berehatlah otot anda dan lekas kembali.
 8. Latihan "gunting" dalam kedudukan duduk dengan sokongan tangan di atas lantai.
 9. Berbaring di sebelah anda, bengkokkan lutut anda dan tarik ke bahu anda (menghirup), luruskan kaki anda (menghembus nafas).
 10. Swing di abdomen, kaki dilanjutkan ke bawah. Badan naik, lebih rendah.
 11. Berbaring di belakang anda, tarik lutut ke dada anda. Pada menghembuskan nafas - tangan ke tepi dan kaki, tumit ke siling.
 12. Latihan berterusan 11. Bengkokkan kaki dan condong ke kanan. Luruskan kaki anda dan bersandar ke kiri.
 13. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat badan anda, meniup akhbar.
 14. Latihan berterusan 13. Kaki kanan di lutut kiri, regangkan siku kiri ke lutut kanan (menghembuskan nafas), luruskan (menghirup).
 15. Ulangi dengan menukar lengan dan kaki.
 16. Push-up dengan pernafasan apabila bergerak ke atas.
 17. Pada semua empat kaki, lutut ke bahu (menghirup) dan kaki maksima pada menghembus nafas.
 18. Berjalan di punggung, belakang dan sebagainya, ke belakang dan sebagainya.
 19. Tanda regangkan. Dari posisi duduk atau berdiri, perlahan-lahan menghirup, hubungkan dengan tangan anda ke jari kaki anda, lepaskan semasa anda menghembus nafas.
 20. Relaksasi Exhaling, meregang kembali tumit anda.

Ini adalah 20 latihan utama, sebenarnya mereka beberapa kali lebih banyak. "Berjaga-jaga dengan ekor", regangan dan kelonggaran dilakukan selepas latihan 3-4 pada swinging, lentur dan goyang. Pada masa yang sama, perhatian perlu diarahkan kepada kesesuaian penyedutan dan pernafasan dan kesakitan di belakang, tulang belakang dan sendi. Sekiranya rasa sakit menjadi akut atau berlebihan, anda perlu pergi ke latihan relaksasi dan pernafasan.

Jangan bahaya

20 senaman yang tidak boleh digantikan bukanlah ubat penawar dan bukan pemanasan, tetapi ubat. Ia ditetapkan oleh doktor selepas pesakit didiagnosis dan diawasi secara menyeluruh oleh doktor walaupun dilakukan di rumah. Seperti mana-mana ubat, dos dan disiplin yang ketat pesakit adalah penting. Pelarasan digunakan jika perlu. Sesetengah latihan boleh dikecualikan atau digantikan oleh orang lain. Adalah mungkin untuk mengalahkan penyakit akibat usaha bersama doktor dan pesakit, kerana puluhan ribu orang yang telah disembuhkan oleh Bubnovsky dan kaedahnya dapat memberi kesaksian.

20 latihan Bubnovsky

Intipati rawatan mengikut kaedah Bubnovsky adalah kinesitherapy. Kinesitherapy diterjemahkan sebagai rawatan pergerakan, dan ini adalah mengenai latihan Dr Bubnovsky yang dibina. Pencipta mereka yakin bahawa seseorang mampu menyembuhkan dirinya sendiri, menggunakan keupayaan tubuh sendiri. Pengesahan ketepatan pandangan ini adalah kompleks yang terkenal dari 20 latihan Bubnovsky. Walaupun stereotaip telah pun terbentuk, seolah-olah latihan Bubnovsky hanya bertujuan untuk belakang, kini anda akan mempunyai peluang untuk juga mengepam akhbar.

Kami akan menunjukkan kepada anda komponen utama daripada 20 latihan Dr. Bubnovsky.

 1. Kami menjalankan kaki kihi - kami duduk di atas lantai, kami menghulurkan kaki, stoking pada diri kami, kami berehat pada diri sendiri. Titik utama dalam senaman selalu diluruskan lutut. Kami melakukan gerakan jenis gunting - kita mulakan dengan menegak menegak satu kaki, kemudian lif gantian kedua-dua kaki. Seperti yang anda dapat lihat, rakan-rakan dari zaman kanak-kanak "gunting" menduduki tempat yang lebih maju di kalangan 20 latihan asas Dr Bubnovsky.
 2. Melambai di sisi - perkara utama adalah bahawa kita meletakkan tegas pada pinggul, lutut diluruskan, stoking pada diri kita, kita berehat di atas lantai dengan tangan kita. Kami membuat gunting mendatar, sedikit mengangkat kaki dari lantai. Kami cuba mengekalkan perutnya.
 3. Lakukan senaman di sisi - badan diregangkan dalam satu baris, perut dan punggung ditarik balik, penekanan pada lengan bawah. Kami tarik stoking ke depan, angkat kaki atas ke bahu dengan bengkok lutut, kemudian turunkannya dan buat kaki lurus maks.
 4. Kami melakukan senaman, berbaring di belakang kami, selagi bahu kami tidak keluar dari lantai. Kaki menghulurkan ke lantai, lengan di belakang kepala. Kami tarik ke lutut ke dada sambil menghembus nafas dengan memindahkan mereka sejauh mungkin dengan amplitud yang lebih besar. Menurunkan kaki, tarik stoking ke depan, lenturkan kaki, tarik kaus kaki ke atas.
 5. Tangan di belakang kepala, lutut bengkok. Membuat lambung ketika anda menghembus ke dalam kiraan empat.
 6. Kami mengetatkan lutut ke dada, meregang akhbar.
 7. Naikkan kaki lurus ke atas, jangan menurunkannya hingga akhir di atas lantai.
 8. Lutut bengkok, tangan ke depan, pada menghembus nafas, tarik tangan ke lutut anda, lepaskan bilah bahu sahaja.
 9. Panjangkan kaki, tarik badan ke hadapan ke kaki.
 10. IP - berbaring di sisinya. Dengan mengorbankan satu kaki atas, kami membungkuk dan membuka pangkal ke lantai, dengan perbelanjaan dua kita kembali ke PI, dengan perbelanjaan tiga - kita melakukan kaki lurus max.
 11. PI adalah sama, kita melemparkan lutut ke hadapan, seberapa dekat dengan diri kita sendiri, kemudian bergerak kaki kembali.
 12. Kami berbaring di lantai, lengan di belakang kepala kami, kami membuat basikal - secara bergantian kami menyertai siku yang bertentangan dan lutut pada pendakian.
 13. Basikal berbaring di sebelah - seperti yang anda menghembus nafas bengkok kaki lutut yang lebih rendah dan lutut ditarik sehingga ke siku lengan atas, pada penyedutan mengelakkan sejauh mungkin siku, membongkok lutut kaki atas.
 14. Twisting - kita bermula sejauh mungkin lutut kaki atas, pada menghembus nafas kita tarik kembali, meluruskan, sambil menyengetkan badan ke hadapan.

20 latihan yang amat diperlukan Bubnovsky

Seseorang boleh menyingkirkan sakit belakang yang menyakitkan dan mengubati tulang belakang dengan kerap melakukan 20 latihan asas Bubnovsky, seorang kinesitherapist, yang membangunkan satu kaedah penyembuhan seluruh sistem muskuloskeletal.

Sebaik sahaja pakar-pakar disyorkan untuk merawat rehat kesakitan belakang. Masa telah berubah. Banyak kajian menunjukkan bahawa pergerakan meningkatkan peredaran darah dalam otot, iaitu membekalkan otot-otot yang terjejas dengan oksigen dan nutrien, yang mempercepat pemulihan bukan sahaja tulang belakang, tetapi juga organisma secara keseluruhan.

Prinsip rawatan mengikut Bubnovsky

Prinsip Bubnovsky, digunakan untuk merawat sakit tulang belakang dan sendi - sejuk dan pergerakan. Keberkesanannya dibuktikan oleh contoh peribadi seorang doktor yang, sebagai orang cacat dari kumpulan 2, mengembangkan teknik ini, sembuh sendiri dan kemudiannya pesakitnya.

Pada prinsip ini dibina kaedah keseluruhan pemulihan sistem muskuloskeletal, yang terdiri daripada latihan yang betul, merawat tanpa pil dan suntikan.

Rawatan sistem muskuloskeletal mengikut keperluan teknik terdiri daripada menjalankan latihan pada simulator MTB-1 dan MTB-2, yang dibangunkan secara langsung oleh doktor sebagai alat kuasa blok kargo, yang membolehkan untuk mengukur beban pada otot dan ligamen dengan tegas. Mereka tidak mengambil banyak ruang, jadi simulator ini boleh dipasang walaupun di rumah. Simpul utama dalam kedua simulator - pendirian. MTB-2 dilengkapi dengan bangku di mana anda boleh menukar sudut tempat duduk. Simulator membolehkan otot untuk mendapatkan semula kekuatan mereka, memulihkan bekalan darah di organ-organ yang rosak, dengan demikian memastikan pemakanan normal mereka.

Senaman yang disyorkan

Doktor mempunyai banyak latihan di bank babi, yang mana ia cukup untuk melakukan 20. Mereka boleh dilakukan dalam urutan yang berbeza, seli kumpulan otot utama. Jadi akan melibatkan semua otot belakang, menentukan pergerakan badan.

20 latihan Bubnovsky yang bertujuan untuk membangun dan memulihkan bahagian belakang, dada, bahagian atas dan bawah kaki termasuk:

 1. Daya tarikan dari unit atas simulator, yang dilakukan oleh tangan dari kedudukan badan yang berbeza. Duduk dan berbaring di atas lantai, bangku dengan posisi yang lebih rendah, atas tangan. Sebagai tambahan kepada latihan dumbbell dipanggil "triad", dilakukan dari kedudukan terlentang atau duduk di bangku simpanan. Disyorkan untuk tulang belakang serviks dan toraks.
 2. Mengetatkan, mengubah cengkaman tangan.
 3. Tujahan bawah dari duduk di atas lantai atau bangku mengembalikan bahagian belakang. Otot belakang menghulurkan dan kontrak, bekalan darah dipulihkan, rasa sakit hilang.
 4. Kekuatan otot paha bersama-sama dengan tulang belakang lumbar mengembalikan senaman - biceps dan quadriceps paha, ditekan dengan kaki lurus dan otot penambah, lutut tujahan ke perut, "birch", "bajak".

Semua latihan yang disenaraikan di atas melengkapkan "semi-fab", "pull-over".

Terdapat keperluan untuk melakukan latihan:

 1. Bekerja pada diri anda walaupun sakit. Kesakitan akan hilang secara beransur-ansur.
 2. Semua latihan untuk melakukan dengan menghembus nafas keras. Ia berbunyi cukup kuat dan didengar sebagai bunyi "ha."
 3. Ambil mandi sejuk selama 5 saat.
 4. Menguruskan pemakanan yang betul.
 5. Berikan tabiat buruk. Merokok dan tulang belakang yang sihat tidak serasi.

Pemulihan tulang belakang berlaku dalam tiga peringkat. Pada mulanya, latihan dilakukan sejauh mungkin oleh tubuh, secara beransur-ansur membawanya ke jumlah penuh. Dan tahap ketiga adalah untuk merawat penyakit tersebut.

Bubnovsky S.M.- 20 latihan yang amat diperlukan

Kognitif 14.10.2013 0 1,933 Lihat

Profesor, Doktor Sains Perubatan, pengarang siri buku tentang pembaikan badan, Sergei Mikhailovich Bubnovsky, mencadangkan sistem baru pemulihan dan penyembuhan sakit tanpa ubat dan operasi. Beliau menggabungkan dua pendekatan yang seolah-olah menentang untuk menyelesaikan masalah ini ke dalam sistem, yang asasnya adalah bantuan perubatan dan nasihat dan kecergasan fizikal. Keunikan sistem ini disahkan oleh beberapa sijil dan paten, serta ditandakan dengan anugerah dan surat terima kasih.
Dari sudut pandang profesor, sistem muskuloskeletal atau sistem muskuloskeletal tidak dapat disembuhkan, kurang berfungsi secara semula dengan bantuan ubat pada prinsipnya.

Buat kali pertama dalam amalan dunia, program telah dibangunkan untuk pemulihan semua sendi besar tanpa kehilangan kualiti hidup. Program-program unik untuk kanak-kanak dan remaja (sekolah dan kolej di Moscow), wanita hamil dan wanita dalam tempoh selepas bersalin dan selepas menopaus ("Pusat Perlindungan dan Pembetulan Kesihatan Wanita"), atlet teratas (pasukan utama KamAZ, wakil pasukan kebangsaan) Rusia dalam sukan lumba-lumba dan padang, gusti gaya bebas, Wushu, hoki, bola sepak, powerlifting, kuasa semua pusingan, tarian tarian sukan, tenis, dan sebagainya), dan juga untuk orang-orang usia lanjut dengan beberapa penyakit yang berkaitan.

Petikan kegemaran Sergei Mikhailovich:

"Kami, anda dan saya, jauh lebih kuat daripada yang kami sedari setakat ini. Mengenai ini dan perlu memberi tumpuan. F.Nietzsche "

Bubnovsky S.M. - Rahsia sendi, atau 20 senaman yang tidak boleh digantikan

Di Rusia, menurut kaedah Dr. Bubnovsky, lebih daripada 50 pusat dan jabatan berfungsi. Hari ini ia adalah satu-satunya teknologi perubatan Rusia - kinesitherapy.
Monograf ini adalah versi yang lebih ringkas dari buku "99 latihan" sebelumnya.
Buku ini menarik bukan hanya kepada pakar perubatan, tetapi juga kepada semua yang ingin menerima sebab-sebab kesakitan di belakang dan sendi.

Tajuk: Rahsia Bersama, atau 20 Senaman Penting
Pengarang: Bubnovsky S.M.
Genre: Kesihatan
Penerbit: Astreya-Center
Tahun pembebasan: 2004
Halaman: 80
Bahasa: Rusia
Format: pdf
Saiz: 3 Mb

Kaedah Bubnovsky: rawatan tulang belakang - 20 latihan asas

Hari ini kami menawarkan artikel mengenai topik: "Kaedah Bubnovsky: rawatan tulang belakang - 20 latihan asas." Kami cuba menerangkan semuanya dengan jelas dan terperinci. Jika anda mempunyai soalan, tanya pada akhir artikel.

Kaedah Dr. Bubnovsky S.M. Ia meliputi pemulihan dan fungsi pemulihan pesakit bukan sahaja dengan penyakit akut dan kronik sistem otot, tetapi juga sistem utama badan: jantung dan saluran darah, perut dan usus, kencing dan saraf.

Dalam metodologi, Sergei Bubnovsky menggunakan ke arah yang baru dalam bidang perubatan - Kinesitherapy, yang bertujuan untuk menyembuhkan sendi dan tulang belakang tanpa pembedahan, melalui penyertaan aktif pesakit dalam rawatan menggunakan rizab dalaman mereka sendiri badan dan pemahaman yang betul sensasi badan.

Fokus kaedah yang diberi kepada otot, kerana tisu otot adalah satu-satunya tisu yang boleh tumbuh semula (dilahirkan semula) dalam orang mana-mana umur, untuk memulihkan fungsi peraturan yang bergantung kepadanya, meningkatkan dan melaksanakan aliran darah.

Untuk menggunakan otot dengan cekap, mereka perlu dikurangkan dan santai. Ini boleh dilakukan pada simulator khas untuk kinesitherapy. Dengan bantuan mereka, mereka meningkatkan keanjalan ligamen, meningkatkan pergerakan sendi dan mengaktifkan otot-otot yang dalam bersebelahan dengan tulang belakang dan sendi besar.

Tetapi tidak semua orang boleh pergi ke gym. Apa yang harus mereka bimbang tentang tekanan darah tinggi? Pada masa yang sama, rasa sakit dirasai di semua bahagian tulang belakang, bahu, pinggul, lutut dan pergelangan kaki. Seseorang mula berjalan dengan tongkat sihir, tetapi sangat bersedia untuk memulangkan mobiliti dalam sistem lokomotor di rumah. Menurut sistem Dr. Bubnovsky, mereka boleh melakukan hanya 20 latihan asas di rumah.

Intipati metodologi Bubnovsky

untuk kemudahan memahami, doktor secara kondisinya membahagikan "badan otot" seseorang ke dalam 3 "lantai"

Sistem pemulihan ini bertujuan untuk merawat penyakit saraf dan ortopedik kronik, penyakit radang tulang belakang, sendi besar dan kecil tanpa ubat dan memakai korset, dan campur tangan pembedahan.

Teknik Bubnovsky meliputi perkembangan otot dan ligamen mengikut "lantai" badan:

 • pertama - kaki, kaki dan pelvis;
 • yang kedua - perut, dada dan belakang;
 • bahu ketiga, leher dan kepala.

Untuk membuat darah bergerak (dari kaki ke kepala) di sepanjang otot sebagai aktif kerana ia turun, adalah perlu untuk menghidupkan otot-otot lantai pertama, iaitu. anggota bawah. Dalam sendi kerja kaki ini disertakan. Kemudian mereka menggiatkan kerja otot dada, perut, dan belakang untuk menyingkirkan sakit belakang. Hanya selepas ini datang giliran tulang belakang serviks, lengan dan bahu bersama.

Ia adalah perlu untuk memilih kompleks rumah itu latihan yang sesuai untuk pembangunan tulang belakang atau sendi besar, penghapusan sindrom kesakitan tanpa penggunaan ubat penahan sakit.

Latihan peredaran darah penting

squats adalah salah satu latihan utama yang membantu jantung

№ 1

I.P. Kami meletakkan kaki kami sedikit lebih lebar daripada bahu, mengarahkan kaus kaki ke sisi, memegang belakang kami lurus, anggota badan atas - ke hadapan.

Bagi orang yang lemah, anda memerlukan tongkat kayu halus yang mudah dari sekop. Dia diletakkan di antara kaki di depan dan tangannya memegangnya di atas.

Inhale Squat pada sudut 90 ° dan menghembus nafas dengan usaha: "xha!", Luruskan kaki anda. Ulang - 10 kali. Dalam masa sebulan, adalah wajar untuk mencapai 3-4 pendekatan, selama enam bulan - 10 pendekatan.

Bagi pemula, nadi tidak boleh melebihi 120, untuk yang disediakan, ia tidak boleh melebihi 160 denyut / min. Jika sakit otot berlaku pada kaki yang lemah, anda harus:

 • mandi sejuk atau mandi;
 • gosokkan otot anda dengan tuala basah yang sejuk.

Ia adalah kontraindikasi untuk melakukan squats dengan coxarthrosis lutut dan / atau pergelangan kaki.

№ 2

untuk menenangkan degupan jantung selepas melakukan senaman - berbaring

I.P. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda dan letak kaki anda di atas sofa (atau bangku), menyentuhnya dengan punggung anda. Kami meletakkan tangan kami di bawah kepala kami atau meletakkan tangan kami di telinga kami. Kami mengambil nafas.

Perlahan pada menghembus nafas, angkat punggung atas dan siku ke lutut. Ia cukup untuk merobek bilah bahu dari lantai dan menarik balik otot peritoneum. Ulang 10 kali. Secara beransur-ansur mencapai nombor: 10 × 10, kemudian 20 × 10.

Untuk mengelakkan kesilapan - "mengangguk kepala" (hanya bekerja pada tulang belakang serviks) ketika melakukan itu perlu menekan dagu ke dada dan tidak melepaskannya selama seluruh latihan.

Untuk menenangkan detak jantung, anda boleh berbaring dengan tenang atau berjalan kaki di sekeliling bilik di sekeliling bilik dengan langkah yang panjang.

Latihan kesihatan untuk tulang belakang

Gimnastik boleh digunakan untuk pencegahan penyakit tulang belakang, dan di hadapan penyakit

Mereka bertujuan untuk pembangunan otot dalam tulang belakang, pembongkaran cakera intervertebral dan sendi, membuang mampatan (kekejangan) otot dengan kapal dan saraf lulus dalam mereka untuk mengelakkan sakit pinggang atau cakera herniated.

Kompleks terhadap sakit belakang akut

№ 1

I.P. Kami mendapat semua empat, kami berehat di telapak tangan dan lutut. Perlahan-lahan bergerak dalam kedudukan ini sehingga kesakitan berkurangan, kira-kira hingga 20 minit. Anda harus terlebih dahulu membalut lutut dengan selendang lembut.

Dengan setiap pergerakan kita menghembuskan nafas "xx-ah-ah!" Langkah-langkah perlu dilakukan: lengan lutut, kaki kiri - lengan kanan dan sebaliknya. Duduk di kaki kiri dan pada masa yang sama meregang belakang - betul. Kami menarik kaki kiri ke hadapan sejauh mungkin dan turun ke bawah. Kami menghembus nafas pada titik akhir.

Semasa pergerakan itu, anda mungkin perlu mengatasi rasa sakit, dengan lebar setiap langkah harus lebih besar, tetapi tanpa pergerakan tiba-tiba. Ulangi 20 kali. Kami menjalankan 1-2 pendekatan.

№ 2

I.P. yang sama. Pada menghembus nafas, bengkokkan bahagian belakang dengan lancar, pada menghirup. Ulangi 20 kali x 1-2 pendekatan.

Nombor 3

I.P. yang sama. Kami berehat di lutut dan telapak tangan kami, menarik tongkol sejauh mungkin. Pinggang tidak boleh bengkok.

№ 4

Pada menyedut melakukan lekapan tangan di siku, pada menghembus nafas kita jatuh di atas tikar. Seperti yang kita nafas, kita bangkit, ketika kita menghembus nafas, kita meluruskan siku kita dan perlahan-lahan duduk di tumit kita, meregangkan otot belakang di rantau lumbar. Kami mengulangi 5-6 kali, kami menjalankan 1-2 pendekatan. Pada masa akan datang, kita secara beransur-ansur meningkatkan bilangan pendekatan sehingga 10 kali.

№ 5

Melakukan latihan adalah perlu sehingga terdapat sensasi terbakar dalam otot.

I.P. Kami berbaring di belakang kami, kaki bengkok di lutut, tangan meletakkan di belakang kepala. Tarik nafas, menghembus nafas bengkok batang tubuh yang mungkin bilah Severing dari lantai, cuba untuk sampai ke siku ke lutut, lutut lebih perlu tarik sehingga ke siku.

Apabila melakukan gerakan 3-4 pertama, sensasi kesakitan adalah mungkin. Jangan takut, bahaya tidak akan berlaku. Anda boleh mengulangi latihan berulang-ulang sehingga sensasi terbakar muncul di otot-otot perut. Sebaik sahaja pergerakan memperoleh amplitudo tertentu, apabila kepala diturunkan ke atas tikar, anda boleh meregangkan kaki anda.

Jika anda melakukan senaman selama 5-10 minit setiap 4 jam, kelajuannya akan meningkat, dan anda boleh berjalan di semua empat tanpa sakit.

Ia boleh mengukuhkan kesan gimnastik dengan cryocompress (beg atau pemanas dengan ais dibalut dengan tuala) di bawah pinggang ketika melakukan fasa dinamik.

Keradangan yang salah di bahagian belakang adalah berkaitan dengan hipotermia. Ia kelihatan sebagai tindak balas kepada genangan tisu dan saluran kecil: kapilari dan venules, disertai dengan edema.

Dengan pendedahan luar terhadap sejuk (cryocompress), haba dijana di dalam badan, yang mengaktifkan peredaran darah dan melegakan sakit belakang.

№ 6

pergerakan lancar, tanpa jeritan dan berayun

I.P. - di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan. Kami menghirup dan menghembus nafas kami cuba merobek pelvis dari lantai, melakukan jambatan setengah tinggi. Pada menghirup, perlahan-lahan turun ke lantai. Kami menjeda selama 1-2 saat, menghirup dan ulangi latihan 10-30 kali.

№ 7

I.P. - pada lutut, kaki sedikit terpisah. Disediakan oleh roller atau kain tebal diletakkan di atas tendon Achilles dan perlahan-lahan menghembus nafas duduk di kusyen, menetapkan kedudukan selama 1-2 minit pada nafas - kenaikan. Lama kelamaan, anda boleh turun ke belakang tanpa roller dan menetapkan kedudukan untuk 4-5 minit.

№ 8

I.P. Kami duduk di atas tikar, meregangkan kaki anda ke hadapan. Kami membengkokkan satu kaki pada menghirup dan mengikat jari-jari kaki dengan berus, perlahan-lahan meregangkan kaki pada menghembus nafas. Kami kembali ke SP, membongkok kaki. Ulangi dengan kaki yang lain.

Nombor 9

I.P. Kami duduk di atas tikar, tangan diletakkan di hadapan dada. Kami memotong otot punggung dan "berjalan" di punggung bolak-balik selama 15-20 minit sehari.

Latihan video dalam kesakitan akut (Kaedah Bubnovsky):

Latihan di bar, bar (atau pintu tiang) untuk lelaki dan wanita menjadi bangku simpanan, mengambil nafas, merebut memegang bar mendatar, dan seperti yang anda menghembus nafas menarik lutut anda ke dada anda. Dengan penampilan lumbago di bahagian bawah, anda tidak perlu takut. Berhati-hati menurunkan kaki anda ke bangku, kemudian ke lantai. Jump selepas digantung di atas lantai tidak boleh.

Adalah disyorkan untuk melengkapkan dinding Sweden, sebuah bar mendatar dan papan cenderung di rumah, di bahagian atas dan bawah yang harus ada lekapan untuk kaki. Untuk bar mendatar boleh dilampirkan 1-2 expander (contohnya, smartelastic).

Latihan di papan

№ 1. Kami berbaring di atas papan dengan kepala kami, memegang tangan kami di palang dinding, dan meletakkan kaki kami di atas gunung. Menghembus dan menghembus nafas mengetatkan lutut anda ke perut dan dada. Dengan peningkatan beransur-ansur secara beransur-ansur, otot-otot lumbal akan meregangkan dengan baik.

Nombor 2. Kami berbaring di papan, kepala bawah, mengamankan kaki. Kami menghirup dan ketika kami menghembus nafas mengangkat badan, cuba sampai ke pergelangan kaki dengan tangan kami.

Selepas satu set latihan untuk sakit belakang akut, anda harus berdiri di bawah pancuran sejuk selama 20-30 saat atau terjun ke dalam mandi dengan kepala selama 5 saat.

Video daripada 20 latihan asas Bubnovsky:

Latihan untuk kesakitan dalam hernia di tulang belakang lumbar

berpusing badan, melompat, pergerakan yang tersentak harus dielakkan

№ 1 Kami duduk di lantai atau di atas kerusi dan menjalankan gerakan tarikan dengan bantuan pengembang (atau getah) sekurang-kurangnya 20 kali, kami membuat 1-2 pendekatan. Daya tarikan boleh dilakukan:

 • ke dagu dan dada, lengan lentur, jika pendorong diikat pada bahagian atas bar mendatar;
 • jika pengembang ditetapkan di bahagian bawah dinding: ke lutut dan dada dan dengan lengan lurus sehingga meletakkannya di atas kepala.

Nombor 2 "Pisau lipat." Kami duduk di atas lantai, meregangkan kaki kami dan menghembus nafas, bengkok ke bawah dan gesekan jari kaki kami dengan kedua-dua tangan. Kita boleh merasakan sakit sedikit di bawah lutut. Apabila ini terjadi, peregangan otot pinggang dan paha, kaki belakang.

Kembali ke posisi terlentang berlaku semasa anda menghembus nafas

№ 3 "Bajak". Kami berbaring di belakang kami dan cuba menurunkan kaki lurus di belakang kepala, idealnya untuk atlet maju untuk menyentuh lantai dengan jari kaki. Pemula boleh menaikkan kaki mereka dan memegang mereka dengan tangan sehingga mencapai sudut 90 °, kemudian secara beransur-ansur meningkatkan amplitud sehingga hasil yang diinginkan diperolehi. Pada satu pendekatan - 20 ulangan, bermula dengan 1-2 pendekatan.

№ 4 Kami berbaring di belakang kami, menghirup dan menghembus nafas bersama kami: kami menaikkan kaki dan tongkol kami, kami cuba mengurangkan siku dan lutut kami. Kami mengulang 20 kali, kami membuat 1-2 pendekatan.

№ 5 Kami berbaring di sebelah kanan, dengan tangan yang lebih rendah kami berehat di atas lantai, pada kumpulan yang menghembus nafas kami, menarik lutut kami ke dada. Kami mengulangi 20 kali pada setiap sisi dan membuat 1-2 pendekatan.

Latihan ini akan menjadikan tubuh fleksibel, dan otot - elastik dengan hernia di tulang belakang.

Latihan untuk kesakitan dalam hernia di kawasan serviks

Latihan ini akan memulihkan aliran darah melalui arteri saraf tunjang ke otak, seperti otot leher terletak pada otot belakang. Ia adalah mungkin untuk mempengaruhi otot-otot belakang dan kapal-kapal makan otak dengan mengetatkan.

Pertama, kita duduk di atas kerusi dan menjalankan gerakan traksi, seperti yang diterangkan di atas dalam latihan No. 1. Kemudian kita melakukan push-up: klasik dan dengan penekanan pada lutut. Badan harus lurus dan menyentuh seluruh pesawat di lantai. Orang yang lemah melakukan 5 push-ups - 10 set dengan rehat selama 2-3 minit.

Pergerakan daya tarikan:

No. 1 - "menggergaji kayu" dengan penekanan pada lutut. Ekspander dilampirkan di bahagian bawah dinding. Kami meletakkan lutut kaki dan bersinar di bangku tinggi, kami berehat tangan di dinding. Sebaliknya kita membuat pergerakan kepada diri sendiri dan dari diri kita sendiri. Pada masa yang sama, otot leher sedang dibina, kami juga menyambung belakang (belakang dan sebagainya) ke kerja. Pengembang boleh digantikan dengan dumbbells, diangkat dari lantai dan diturunkan ke bawah.

No. 2 - "pullover". Kami berbaring di atas bangku dengan pinggul dan belakang, kaki di atas lantai, sedikit lebih lebar daripada bahu. Kami mengambil tangan dumbbells dengan berat yang boleh kita turunkan di belakang kepala dan mengangkat dengan tangan lurus kami hingga 10-15 kali.

№ 3. Duduk di bangku simpanan dan ambil satu dumbbell di tangan anda, angkat dengan lengan lurus di atas kepala anda, bengkokkan lengan anda di siku dan mulailah dumbbell (atau botol air 1.5-2 l) di belakang kepala anda, angkat dan mulakannya semula. Ulangi 10-15 kali untuk setiap tangan. Latihan dilakukan dengan perlahan dan memastikan bahawa bodoh tidak menyebabkan kecederaan pada kepala.

Latihan untuk kesakitan di pinggul bersama dengan coxarthrosis

latihan yang bertujuan memunggah sendi pinggul

Lampirkan penghantar tinggi pada dinding atau getah elastik dengan gelung. Betulkan sendi buku lali pada penyebar atau getah dan letakkan di belakang anda: di bangku atau lantai.

Tidak. 1. Pada menghembus nafas, tarik kaki ke bahu, lentur pada lutut. Kami mengulang 15-20 kali, kami membuat 1-2 pendekatan.

№ 2. Naikkan kaki dan dengan usaha kami menurunkan nafas. Ulangi 15-20 kali x 1-2 pendekatan.

Mana-mana senaman pada titik akhir pada menghembus nafas disertai dengan bunyi "HA!" Dan perut ditarik supaya kerja diafragma berfungsi.

Pasang expander di bahagian bawah dinding atau getah dengan gelung.

Nombor 3. Duduk di atas lantai ke dinding. Pasang gelang getah pada kaki luar dan gerakkan kaki ke tepi pada menghembus nafas. Tangan meletakkan semula di atas lantai. Kami mengulangi 15-20 kali untuk setiap kaki, 1-2 pendekatan.

Latihan melegakan sendi pinggul dan ketegangan ototnya. Perlu mengembalikan sirkulasi darah pada sendi sakit.

Untuk kaki merangkak dan lelah kaki merangkak sesuai.

№ 4. Kami berbaring di perut, melengkung di siku di dekat badan. Selalunya, kencangkan lutut ke siku dan ulangi sekurang-kurangnya 20 kali dengan setiap kaki. Lakukan setiap hari.

Kesimpulannya, kata-kata dari kitab Dr. Bubnovsky:

KESIHATAN adalah LABOR.
Buruh adalah PESERTA.
Kesabaran menderita.
Penderitaan adalah CLEARING.
Pembersihan adalah KESIHATAN.

Dr Sergei Bubnovsky buat kali pertama dalam amalan perubatan telah menyelesaikan masalah penyakit tulang belakang tanpa menggunakan ubat dan pembedahan. Termasuk kaedah rawatan tulang belakang Bubnovsky dengan sejumlah 20 latihan asas yang membantu mengatasi penyakit ini, menggunakan kekuatan fizikal dalaman tubuh manusia. Rawatan memerlukan pemahaman tentang prinsip teknik ini dan pemenuhan syarat-syarat tertentu.

Rawatan tulang belakang mengikut kaedah Bubnovsky

Terapi pergerakan adalah prinsip kaedah Bubnovsky.

Rawatan tulang belakang adalah kinesitherapy, definisi ini bermakna penyembuhan oleh pergerakan. Untuk kelas yang mempunyai kesan yang bermanfaat pada tulang belakang, doktor menggunakan simulator khas. Peranti teknikal tersebut mempunyai fungsi anti-graviti dan penyahmampatan. Pesakit adalah pada masa yang sama dalam keselamatan yang lengkap dan jangan risau tentang keletihan, peningkatan tekanan dan kelemahan. Metodologi Bubnovsky untuk setiap pesakit menyediakan pelajaran individu.

Pesakit perlu belajar pergerakan dan mengulangi dengan betul. Melakukan senaman dengan betul hanya dapat memperburuk keadaan.

Sistem Bubnovsky, di mana pesakit terlibat, dikembangkan secara berasingan untuk masing-masing. Pemilihan kompleks bergantung kepada keparahan penyakit, keadaan umum badan, tahap kesediaan fizikal orang dan ciri-ciri lain tubuhnya.

Kaedah rawatan Dr Bubnovsky membolehkan untuk mencapai keputusan berikut:

 • meningkatkan keanjalan tisu otot belakang, bahagian bawah belakang;
 • menguatkan sendi dan ligamen;
 • meningkatkan mobiliti bersama.

Keadaan yang perlu untuk rawatan

Rawatan belakang dengan kaedah ini adalah mungkin di bawah syarat-syarat berikut:

 • tiada kontraindikasi kepada latihan fizikal;
 • keinginan pesakit untuk membersihkan badan, untuk pulih;
 • penerimaan dan pemahaman bahawa proses penyembuhan akan menjadi lambat;
 • mempercayai doktor atau pengajar.

Rawatan mengikut kaedah Bubnovsky adalah mungkin hanya jika tiada kontraindikasi.

Ia tidak dibenarkan untuk menggunakan orang yang mempunyai penyakit yang berkaitan dengan onkologi, hyperthermia badan, bahaya pembukaan pendarahan dan faktor-faktor predisposisi yang lain.

Pemulihan oleh kaedah Bubnovsky melibatkan satu siri latihan dengan latihan pernafasan. Pesakit perlu mengikuti semua preskripsi doktor tepat dan mengikuti rejimen terapi.

Pesakit yang dirawat mengikut kaedah Dr. Bubnovsky, perlu disesuaikan dengan kerja jangka panjang, kelas biasa dan bersabar. Kursus standard terdiri daripada 12 kelas, tempohnya antara 60 hingga 90 minit.

Untuk mencapai kesan positif, kaedah Bubnovsky menyediakan untuk pembangunan keyakinan penuh terhadap doktor dan iman dalam pemulihan semulajadi tanpa ubat.

Kekuatan dan kelemahan

Rawatan sendi oleh kaedah Bubnovsky mempunyai kelebihan berikut:

 • keberkesanan dan keselamatan rawatan;
 • kemungkinan menggunakan latihan ini untuk pemulihan selepas kecederaan dan operasi;
 • pencegahan penyakit sistem muskuloskeletal;
 • tiada sekatan umur atau jantina;
 • kesan jangka panjang senaman, yang berfungsi sebagai pencegahan gangguan;
 • memperbaiki kesejahteraan keseluruhan.

Ia mempunyai kaedah dan keburukan ini, antaranya ialah:

 • program pemulihan perlahan;
 • keperluan pematuhan ketat dengan rejim. Pesakit harus bertindak dengan tepat mengikut semua arahan doktor, menghadiri kelas dengan kerap dan melakukan semua latihan.

Tahap pemulihan

Pemulihan melibatkan langkah-langkah berikut:

 • Penerimaan di pakar profil;
 • diagnosis myofascial;
 • menguji pesakit pada simulator;
 • proses rawatan;
 • saranan susulan.

Kelas perubatan dijalankan dengan jurulatih di dewan khas.

Sebelum meneruskan pemulihan mengikut kaedah Bubnovsky, pesakit perlu diperiksa dan beberapa kajian, seperti radiografi, MRI dan lain-lain. Pesakit diuji pada simulator pemulihan, maka doktor memilih satu set latihan, dan juga menentukan kekerapan pelaksanaannya.

Kursus rawatan dijalankan di bilik yang dilengkapi khas, menurut program individu yang maju. Pelajaran ini dijalankan oleh seorang pengajar yang memantau ketepatan latihan dan pematuhan mod yang ditetapkan.

Prosedur lain dilakukan untuk meningkatkan kesan latihan, termasuk fisioterapi, terapi sauna, diet, mandi kontras dan sesi peregangan. Setelah menyelesaikan rawatan penuh, pesakit diperiksa, dan latihan diberikan kepadanya untuk pelajaran individu di rumah.

Latihan asas

Latihan untuk tulang belakang mengikut Bubnovsky menyediakan untuk pelaksanaan preskripsi berikut:

 • kelonggaran belakang;
 • kendur;
 • regangan;
 • mengepam;
 • meregangkan belakang;
 • meregangkan perut dan menaikkan pelvis.

Selepas menamatkan kursus rawatan di bilik khas, pesakit boleh belajar di rumah.

Latihan yang membolehkan anda menghilangkan rasa sakit, termasuk meregangkan bahagian belakang. Ia dilakukan dengan menekankan pada lutut dan tangan, sementara anda harus berehat sebanyak mungkin. Dalam posisi yang sama tunduk kembali. Untuk pergerakan seterusnya, bahagian belakang melengkung pada menghembus nafas dan terpesong apabila udara disedut.

Peregangan belakang dilakukan dengan berdiri di atas tangan dan lutut. Pesakit memindahkan berat badan ke kaki kiri, duduk di atasnya, dan mengambil kaki kanan belakang. Tangan kiri pesakit kini bergerak ke hadapan. Anda perlu mengubah kedudukan anda secara berkala, menduplikasi semuanya 20 kali dan tidak termasuk pergerakan yang kuat.

Langkah seterusnya adalah mengepam. Ia dilakukan dengan penekanan berbaring, memindahkan berat badan ke lutut dan telapak tangan. Penekanan dikekalkan, dan tubuh ditarik sebanyak mungkin ke hadapan. Loin pada masa ini tetap rata, adalah mustahil untuk membengkokkan. Pada menghembuskan nafas, badan diturunkan ke lantai, kemudian menyedut. Dari kedudukan awal, pesakit kembali ke tumit, pada masa yang sama meregangkan otot pinggang. Latihan ini diulang 6 kali.

Menarik perut dan menaikkan pelvis dilakukan dengan pesakit di belakangnya. Untuk pergerakan pertama, lutut diperketatkan ke perut, tangan diletakkan di belakang kepala. Tubuhnya bengkok, cuba merobek bahagian atas badan dari lantai dan menyentuh lutut dengan siku. Pesakit akan merasakan sensasi terbakar di dalam perut. Meningkatkan pelvis dilakukan dengan tangan di sepanjang badan. Pelvis dikeluarkan dari lantai pada menghembus nafas dan menurunkan pada menghirup. Pendekatan sedemikian dijalankan sehingga 30 kali.

Video

Kompleks 20 latihan pada simulator mengikut kaedah Bubnovsky dibentangkan dalam video ini:

Kesimpulan

Gimnastik untuk rawatan tulang belakang dari Bubnovsky - ini adalah satu-satunya cara untuk menghapuskan masalah dengan tulang belakang. Untuk mencapai kesan itu, pesakit mengambil kontra, dan mengikuti cadangan doktor, diperiksa sebelum permulaan latihan dan selepas selesai. Gimnastik Bubnovsky memberikan anda kesempatan untuk membuang masalah dengan tulang belakang dengan selamat, menggunakan sumber badan anda, untuk mencapai kesan klinikal yang stabil.

Kesakitan belakang, saraf terjal pada tulang belakang. Ia perlu untuk melihat seorang doktor, tetapi bagaimana untuk mengatasi kesakitan? Melakukan kompleks 20 latihan Bubnovsky di rumah akan memberikan kekuatan dan kembali ke kehidupan. Membantu banyak, akan membantu anda.

Diuji sendiri

Pada 22, Sergei Mikhailovich Bubnovsky hampir mati dalam kemalangan kereta, tetapi Providence senang bahawa dia akan keluar dari keadaan kematian klinikal dan memenuhi misi yang diamanahkan kepadanya. Keputusan doktor tidak menjanjikan kegembiraan: kelumpuhan dan kecacatan seumur hidup. Walau bagaimanapun, ramalan itu tidak menjadi kenyataan. Pemuda itu, menggunakan gimnastik perubatannya sendiri, berdiri di atas kakinya, lulus dari institut perubatan dan membuat paten teknik yang membantu menghilangkan tongkat bukan hanya untuknya, tetapi juga untuk puluhan ribu pesakit.

Kaedah ini berdasarkan gimnastik artikular dengan pergerakan melalui kesakitan. Ini adalah 20 latihan yang tidak boleh digantikan yang tidak memburukkan lagi kesakitan, tetapi membenarkan mereka untuk diatasi. Satu pendekatan alternatif dengan penolakan dadah dan korset yang memihak kepada rizab tersembunyi badan, yang dicapai melalui diagnosis dan pemilihan latihan khas. Pesakit perlu memahami dan merasakan tubuhnya, dan doktor mesti mendiagnosis dengan tepat sumber kesakitan. Bersama-sama mereka akan menentukan beban fizikal yang akan memulihkan peredaran mikro darah dalam organ yang terjejas, dan akan memberikan dorongan kepada proses-proses pertumbuhan semula tisu semulajadi.

Pergerakan ditambah rawatan

Tanpa budaya fizikal, tidak ada budaya sama sekali. Anda boleh mengulangi orang-orang Yunani purba 100 kali pergerakan itu hidup, tetapi jika anda tidak mengikuti perjanjian ini, kata-kata itu akan kekal sebagai bunyi kosong. Kaedah yang dicadangkan oleh Bubnovsky adalah berdasarkan prinsip kinesitherapy (kinesis Yunani - pergerakan + terapi - rawatan) - gimnastik terapeutik, di mana kesan terapeutik dicapai melalui latihan aktif dan pasif. Untuk penggunaannya memerlukan beberapa syarat.

 • ketiadaan contraindications (onkologi, penyakit kronik, demam tinggi) - ditentukan oleh doktor;
 • sikap dalaman pesakit untuk pelaksanaan rejimen terapeutik dan cadangan yang ditetapkan sepanjang kelas keseluruhan;
 • Kesabaran dan daya tahan pesakit, penggunaan "kesan perlahan-gerakan" dengan fokus pada hasil akhir;
 • iman dalam kaedah dan keinginan untuk pulih tanpa ubat, hanya dengan mengorbankan senam.

Sebagai kesan sampingan - pengetahuan keupayaan tubuh mereka sendiri.

Di klinik dan kinesitherapy pusat, mereka akan menjalankan diagnostik, memilih satu set latihan pada simulator, mengatur jadual kelas individu dan kumpulan.

Tetapi kaedah ini mempunyai harta yang luar biasa: menurut saran pakar, anda boleh mengambil latihan yang dilakukan di rumah.

Lagipun, tidak semua orang mempunyai peluang untuk melawat gim di klinik sentiasa.

Latihan asas untuk sendi dan tulang belakang

Membangun beratus-ratus latihan, dan berdasarkan kepada mereka - berpuluh-puluh kompleks. Pilih 20 latihan asas Bubnovsky. Mereka yang boleh dilakukan di rumah. Pada masa yang sama kita akan memperkenalkan saudara dan sahabat.

 1. Bangunkan nafas dari posisi duduk di tumit dengan pergerakan pekeliling tangan. Duduk di tumit - menghembus nafas.
 2. Berbaring di belakang anda, dengan lutut anda bengkok, angkat diri anda pada menghembus nafas, lebih rendah pada menghirup. Anda boleh mengurangkan dan meregang lutut anda pada masa yang sama.
 3. Dalam kedudukan 2 pada menghembuskan nafas, angkat batang badan dan cuba untuk mengurangkan lutut dan siku. Nafas - kembali ke kedudukan permulaan.
 4. Di sebelahnya dengan tangan sokongan ke lantai untuk bangkit menghembus nafas, turun pada menghirup.
 5. Pada semua empat kaki, lepaskan otot belakang bawah dan, sedikit menaikkan kaki, alihkan panggul ke kiri dan kanan dan goyangkan ekornya.
 6. Dalam kedudukan yang sama, lakukan lekukan dengan badan ke belakang dan sebagainya, lenturkan lengan di siku sambil membongkok ke hadapan.
 7. Duduk di tumit anda, berehatlah otot anda dan lekas kembali.
 8. Latihan "gunting" dalam kedudukan duduk dengan sokongan tangan di atas lantai.
 9. Berbaring di sebelah anda, bengkokkan lutut anda dan tarik ke bahu anda (menghirup), luruskan kaki anda (menghembus nafas).
 10. Swing di abdomen, kaki dilanjutkan ke bawah. Badan naik, lebih rendah.
 11. Berbaring di belakang anda, tarik lutut ke dada anda. Pada menghembuskan nafas - tangan ke tepi dan kaki, tumit ke siling.
 12. Latihan berterusan 11. Bengkokkan kaki dan condong ke kanan. Luruskan kaki anda dan bersandar ke kiri.
 13. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat badan anda, meniup akhbar.
 14. Latihan berterusan 13. Kaki kanan di lutut kiri, regangkan siku kiri ke lutut kanan (menghembuskan nafas), luruskan (menghirup).
 15. Ulangi dengan menukar lengan dan kaki.
 16. Push-up dengan pernafasan apabila bergerak ke atas.
 17. Pada semua empat kaki, lutut ke bahu (menghirup) dan kaki maksima pada menghembus nafas.
 18. Berjalan di punggung, belakang dan sebagainya, ke belakang dan sebagainya.
 19. Tanda regangkan. Dari posisi duduk atau berdiri, perlahan-lahan menghirup, hubungkan dengan tangan anda ke jari kaki anda, lepaskan semasa anda menghembus nafas.
 20. Relaksasi Exhaling, meregang kembali tumit anda.

Ini adalah 20 latihan utama, sebenarnya mereka beberapa kali lebih banyak. "Berjaga-jaga dengan ekor", regangan dan kelonggaran dilakukan selepas latihan 3-4 pada swinging, lentur dan goyang. Pada masa yang sama, perhatian perlu diarahkan kepada kesesuaian penyedutan dan pernafasan dan kesakitan di belakang, tulang belakang dan sendi. Sekiranya rasa sakit menjadi akut atau berlebihan, anda perlu pergi ke latihan relaksasi dan pernafasan.

Jangan bahaya

20 senaman yang tidak boleh digantikan bukanlah ubat penawar dan bukan pemanasan, tetapi ubat. Ia ditetapkan oleh doktor selepas pesakit didiagnosis dan diawasi secara menyeluruh oleh doktor walaupun dilakukan di rumah. Seperti mana-mana ubat, dos dan disiplin yang ketat pesakit adalah penting. Pelarasan digunakan jika perlu. Sesetengah latihan boleh dikecualikan atau digantikan oleh orang lain. Adalah mungkin untuk mengalahkan penyakit akibat usaha bersama doktor dan pesakit, kerana puluhan ribu orang yang telah disembuhkan oleh Bubnovsky dan kaedahnya dapat memberi kesaksian.

Rawatan tulang belakang tulang belakang dan serviks

Pertama sekali, anda perlu ingat bahawa kedua-dua membongkok ke hadapan dan kembali ke kedudukan permulaan mesti dilakukan dalam gerakan perlahan. Dengan kakinya, seseorang bertempur melawan dinding dan membetulkan mereka dengan tegar. Tangan perlu memegang pemegangnya, tetapi anda perlu memastikan jarak antara berus selesa. Apabila seseorang menaikkan tangannya, tulang belakang mula menghulurkan, dan belakang belakang, berkat tusukan bilah bahu dan dada berkumpul. Menghembus semasa latihan ini diperlukan apabila pegangannya bersebelahan dengan dada, iaitu, apabila anda kembali ke kedudukan asal. Ia perlu mengulangi latihan pertama sepuluh, maksimum dua belas kali. Berat beban untuk latihan ini sepatutnya anda dapat mengangkat jumlah yang diperlukan.

Di rumah, latihan ini boleh digantikan dengan dua cara. Kaedah pertama adalah pengetatan biasa pelvis, dan cengkaman di sini tidak penting. Kaedah lain adalah pengembang. Anda boleh mengambil satu alat, tetapi orang yang terlatih dapat menggunakan dua pengembang.

Kami mengambil pengembang, mengikatnya kepada sokongan yang stabil, mengambil kedudukan yang sama seperti kerja pada simulator dan memulakan pelajaran. Terdapat satu lagi latihan yang menengah. Ia dipanggil daya tarik dumbbell. Lakukan dengan satu tangan. Untuk melakukan ini, ambil kedudukan berikut: kepala harus dibangkitkan, dan dagu sebanyak mungkin untuk mendorong ke depan.

Oleh sebab itu, anda akan bekerja dengan otot yang baik dari batang atas. Bahagian belakang harus sedikit bengkok, dan kaki sokongan yang betul harus diambil sedikit kembali. Senaman harus di bangku gimnastik. Kaki yang lain harus bengkok di kawasan lutut dan bersandar di bangku simpanan sejauh mungkin.

Anda boleh menghembus nafas apabila meletakkan dumbbell ke dada anda. Badan harus dipintal ke maksimum di tulang belakang, hanya dengan cara ini anda boleh mendapatkan hasil rawatan yang sangat baik dengan latihan ini. Bilangan kali dua belas, dengan setiap tangan. Dua pendekatan untuk latihan ini adalah sekurang-kurangnya, dan maksimum enam pendekatan. Mereka yang keras pada awalnya boleh melakukan dua, atau empat, jika mereka merasakan mereka mempunyai kekuatan yang cukup untuk melakukannya.

Kesan terbesar dapat dicapai dari latihan seterusnya unit ini, yang disebut daya tarikan dari unit bawah. Untuk ini, anda juga boleh menggunakan sama ada simulator MTB atau pengembang. Sekiranya anda menggunakan pengembang, kemudian tekannya pada sokongan, tekan kaki anda ke dalamnya, mengambil kedudukan pada sudut 90 darjah, dan ulangi pergerakan yang sama seperti pada latihan pertama, jangan kembali ke kedudukan asal, tetapi tunduk sedikit lagi ( sudut kira-kira 95-99 darjah). Tetapi ke hadapan anda perlu bengkok hampir hampir ke akhir, supaya otot-otot bahagian lumbar dikurangkan sepenuhnya.

Pada akhir latihan, bilah bahu mesti berkumpul. Pengekstrakan adalah perlu selepas pemegang penambah menyentuh bahagian bawah abdomen. Dan latihan terakhir. Ambil kedudukan berikut: duduk di bangku pada sudut sembilan puluh darjah. Kaki tegak berehat di atas lantai. Penambah penambah pada bahagian bawahnya. Latihan ini akan membantu untuk mereproduksi amplitud maksimum pergerakan badan, kerana ia mesti membosankan pada sudut empat puluh lima darjah berkenaan dengan bangku simpanan. Sekiranya anda merasa tangan anda letih, maka anda boleh terus melakukan keinginan dengan punggung anda.

Ia perlu melakukan beberapa gerakan pertama walaupun melalui kesakitan dan dengan keluar keras. Ingat ini!